Den Tibetu v Česku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Češi si ve čtvrtek připomněli den Tibetu, který připadá na výročí potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Na 270 českých radnicích zavlála tibetská vlajka a na řadě setkání si lidé připomínali oběti komunistického režimu v Tibetu. Před čínskou ambasádou v Praze se potom sešla poklidná demonstrace. Akce sledoval Jaromír Marek.

Foto: ČTK
Účastníci pražské demonstrace zapálili svíčky za vězně svědomí, kteří zemřeli v tibetských věznicích. Na místě lidé podepisovali dopis adresovaný čínskému velvyslanci.

"V dopise sdělujeme, že jsme zneklidněni porušováním lidských práv v Tibetu. Žádáme velvyslance, aby naše prosby tlumočil úřadům v Číně a aby se osobně zasadil za dodržování lidských práv v Tibetu."

Otázka: Myslíte, že hlas z Prahy dozní až do Pekingu?

"My se řídíme mottem, že je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu. Věřím, že ano. Tím, že se zde sejdeme, vyjádříme nesouhlas. Není to jen v ČR, ale i jiné země. Věřím, že mezinárodní tlak povede ke zlepšení situace."

Foto: ČTK
říká mluvčí české pobočky Amnesty International Eva Dobrovolná. A co přivedlo před čínské velvyslanectví některé z účastníků demonstrace?

"Není mi lhostejné násilí. Každý národ má právo na svobodu." "Tibet je symbolem nenásilí a mně přijde smutné, že vyspělý svět se o Tibet nezajímá."

Otázka: Myslíte, že takovýto protest má smysl? Proběhne pokus předat dopis velvyslanci, ale mám pocit, že za okny ambasády snad ani nikdo není......

"Dopis tam zůstane a snad si ho tedy někdy vyzvednou. Tyto akce přibývají na intenzitě. Oproti loňsku je zde určitě dvojnásobek lidí."

Dopis se organizátorům předat nepodařilo. Na zvonění nikdo nereagoval a tak dopis vhodili do poštovní schránky. Lidové povstání Tibeťanů ve Lhase si dnes připomněli i v mnoha dalších českých a moravských městech, kde na radnicích zavlály tibetské modročervené vlajky se zlatým sluncem. Počet radnic, které tibetskou vlajku vyvěšují, rok od roku roste. Zatímco v roce 1996, kdy se akce konala poprvé, byly pouze čtyři, letos se, podle informací sdružení Lungta, připojilo 270 radnic. Akce na podporu Tibetu ocenil při svém posledním pobytu v Praze i Dalajláma.

"Češi mají podobnou zkušenost jako Tiběťané. Znáte cenu svobody a můžete nám lépe porozumět. Vaše účast na podpoře Tibetu tak má větší cenu."