Denní souhrn zpráv

Každý sedmý nakažený COVID-19 je senior nad 65 let

Každý sedmý nakažený COVID-19 je senior nad 65 let, kteří jsou podle odborníků nejčastějšími oběťmi nového typu koronaviru. Také v Česku jich je mezi 31 zemřelými v nemocnicích většina, často se nakazili v domovech důchodců. První případy nákazy byly v Česku potvrzeny 1. března, dnes počty nemocných překročily 3200, seniorů bylo k úternímu večeru 469. Nemocnice pro nemocné zřizují speciální lůžka, opatření zavedly i domovy pro seniory. Model počítal na konci března s 500 nemocnými seniory nad 65 let, reálně jich je 469. Na konci dubna jich pak při pokračování 15 procent mělo být zhruba 2300. Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 291 lidí s vážnějšími průběhy nemoci, 64 z nich potřebuje plicní ventilaci nebo přístrojové okysličování krve.

Koronavirem se nakazil senátor ODS Pavel Karpíšek. Je v domácí ošetřování, potvrdil televizi Prima místopředseda Senátu Růžička (za TOP 09 a STAN). Preventivní karanténu mají podle něj do 2. dubna všichni, kteří s Karpíškem přišli do kontaktu. Pokud by se prokázalo, že je někdo nakažený, následovala by další karanténní opatření. Plánované jednání horní komory v příštím týdnu ohroženo není.

V litoměřickém domově pro seniory je 52 pozitivních klientů

V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž zemřel v pondělí, nákaza nebyla hlavní příčinou úmrtí. Z 52 nakažených potřebovalo šest klientů lékařskou pomoc. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ČTK, že domovy pro seniory získají ochranné obleky a brýle, kdyby v nich propukla nákaza. Kraje mají pomůcky připraveny, hned je pošlou.

V karanténě je domov s pečovatelskou službou ve Slaném, kde žije přes 80 lidí. Testy ukázaly onemocnění COVID-19 u dvou jeho obyvatel. Celý objekt, v němž je 90 bytů, je uzavřený. Nákupy klientům může obstarat rodina a předat je pečovatelské službě ve vyhrazených hodinách, případně s nákupy pomůže farní charita. Zajištěna i donáška obědů a také léků.

V domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu, jehož klienti a část personálu jsou nakažení koronavirem, pomáhají profesionální hasiči. Jak ČTK řekla ředitelka domova Hana Hlaváčková, hlásí se i dobrovolníci. Zařízení se stará o lidi s demencemi, spravuje ho kraj. Chorobou COVID-19 onemocněla většina z původních 22 obyvatel domova i část zaměstnanců. Tíživá personální situace se podle ředitelky začíná obracet k lepšímu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce kvůli narůstajícímu počtu nemocných v domovech pro seniory rázně testovat na nákazu novým koronavirem v těchto zařízeních. O situaci bude ve středu znovu jednat prostřednictvím videokonference s hejtmany. Je podle ní třeba najít řešení pro případ, že se o nemocné v domovech nebude mít kdo starat. Uvedla to po jednání vlády.

Na jihu Moravy začalo působit pět odběrových týmů armády

V Jihomoravském kraji začalo při testování takzvané chytré karantény působit pět odběrových týmů armády. Začnou vyjíždět k prvním lidem, které krajská hygiena určila pro testování. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu armády Magdalena Dvořáková. Chytrá karanténa má pomoci v boji proti nemoci COVID-19. Má být založena na zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Hygienci určí, kdy přesně má být dotyčný otestován, následně informace předá záchranné službě, která bude s armádními týmy komunikovat, uvedla mluvčí Dvořáková. Armáda vyčlenila pro zajišťování chytré karantény v celé zemi 14 mobilních odběrových týmů. Jejich počet se v případě potřeby může zvednout až na 33, uvedla armádní mluvčí.

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněné souhlasem nakaženého, poslouží k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Prymula: Vyjádření WHO o rouškách má bránit jejich nedostatku

Vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) o nesmyslnosti celoplošného nošení roušek má podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vést k tomu, aby nebyl jejich nedostatek pro zdravotníky. V Česku tomu tak ale díky užívání látkových roušek není, řekl novinářům. Podle WHO je mají nosit jen nemocní a je riziko nákazy při jejich snímání. Prymula ale řekl, že před vypuknutím příznaků nelze zjistit, kdo nemocný je a kdo ne.

Nošením roušky podle Prymuly člověk nechrání sebe, ale ostatní. "Bariéra snižuje výskyt aerosolu minimálně o 80 procent. Když je budeme nosit všichni, tak padá argument WHO, že budou kontaminované a bude možné se nakazit při jejich snímání," řekl náměstek. Přesto ale doporučuje po sundání roušky mytí nebo dezinfekci rukou. S argumentem WHO, že roušku by měli nosit zejména nemocní, Prymula souhlasí. "My ale nevíme, kdo nemocný je. Bezpříznakových může být 30 až 40 procent lidí. Nebo ještě nemají příznaky v inkubační době, virus šíří už 2,5 dne a maximum infekčnosti je 15 hodin před nástupem příznaků," uvedl.

Vyjádření v tom smyslu, že nevidí smysl v nošení roušek, vydala WHO v pondělí. Podle koordinátora krizové pomoci z WHO Michaela Ryana se při současných opatřeních ve světě vir častěji přenáší doma mezi členy rodin než venku na ulici. Rakousko chce nošení roušek zavést od středy, v Česku platí od 18. března.

Kynicím končí karanténa, odebírají se kontrolní vzorky

V Kynicích na Havlíčkobrodsku výjezdová skupina zdravotní záchranné služby odebrala 9 vzorků na kontrolní testy na koronavirus, řekl ČTK mluvčí Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček. Obec, ve které bylo potvrzeno osm případů nemoci COVID-19, je poslední den v karanténě. Opatření o jejím uzavření platné od 16. března skončí o půlnoci. K půlnoci také policie zruší čtyři svá stanoviště v okolí obce. "Po celou dobu opatření byli lidé v obci ohleduplní, disciplinovaní, pokyny plnili. Nebyl tam naprosto žádný problém, žádné porušení jsme tam neprověřovali," řekla ČTK mluvčí policie Dana Čírtková. Odebrané kontrolní testy mají ověřit, zda se nakažení vyléčili a už nejsou infekční.

Odbory už zaznamenaly firmy, které zvažují hromadné propouštění

Odbory už zaznamenaly případy firem, které zvažují hromadné propouštění. Výpovědi dostávají i jednotliví zaměstnanci. Dopady omezení kvůli koronavirové epidemii se projevují třeba v lázeňství či hotelnictví. ČTK to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Někteří zaměstnavatelé svůj záměr hromadně propouštět už oznámili úřadu práce. Ten má podle své mluvčí Kateřiny Beránkové povinnost mlčenlivosti a podniky nemůže zveřejnit.

Podle plánů ministerstva práce by propouštění měl bránit program Antivirus s kurzarbeitem. Vláda sice příspěvky na mzdy slíbila, ani poslední březnový den ale není jasné, za jakých podmínek a v jaké výši je bude možné od státu dostat. Podle Středuly je možné, že pokud firmy budou mít jistotu podpory, výpovědi stáhnou.

Vláda ve středu projedná odklad splácení úvěrů

Vláda ve středu projedná návrh ministerstva financí na pozastavení splátek úvěrů a hypoték. Splácení bude možné přerušit na tři nebo šest měsíců, výběr délky bude na klientech. Ti o přerušení splácení budou muset požádat. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Banky by podle ní neměly zkoumat, zda jsou nebo nejsou důvody pro přerušení splácení. Přerušení splácení by mělo být možné bez poplatků. Zároveň bude podle ministryně zachována možnost nadále splácet úvěr bez přerušení.

MF chce ve středu kabinetu také předložit návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a zrušení daňového uplatnění odpočtů u nových hypoték. Opozice s návrhy MF souhlasí. Banky na nedělní oznámení Schillerové, že moratorium na úvěry plánuje zavést, reagovaly vyjádřením, že několikaměsíční odložení splátek hypoték a úvěrů kvůli koronaviru už umožňují. Schillerová řekla, že po diskusi ředitelé čtyř největších bank zavedení moratoria akceptují. "A nebudeme asi jediná země, která to zavede," dodala ministryně.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v neděli návrh podpořil, je to podle něj nyní ekonomicky nutné. Bankovní sektor by to měl podle něj zvládnout. Později upozornil na to, že odklad musí být nastaven rozumně, aby ho banky dokázaly ve svém hospodaření absorbovat. Podle většiny oslovených daňových a ekonomických odborníků odložení splátek pomůže firmám posunout problém s dostatkem peněz. Výhodou návrhu je to, že nemění ekonomickou hodnotu úvěru a bankám prozatím nesníží zisk. Opatření ovšem musí být provedeno tak, aby neohrozilo stabilitu bankovního sektoru, navíc je výrazným zásahem do soukromoprávních vztahů, soudí experti.

V Ostravě je nový přístroj na testování koronaviru za 12 milionů

Laboratoř AGELLAB v areálu Vítkovické nemocnice v Ostravě získala přístroj na testování nového typu koronaviru. Náklady na jeho pořízení byly 12 milionů korun a laboratoři umožní denně udělat téměř čtyřnásobně více testů, mohla by tak vyhodnocovat až 900 testů denně. ČTK to řekla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. Podle ní jde o nejvýkonnější přístroj pro testování nového koronaviru v Moravskoslezském kraji a teprve druhý svého druhu v České republice. "Přístroj v naší laboratoři nainstalují servisní technici a aplikační specialisté. Po instalaci bude následovat zaškolení celého personálu," uvedla Hana Bílková Fránková, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie AGELLAB.

Přístroj díky plně automatizované přípravě vzorků podle ní zkrátí celý diagnostický proces. "Významným prvkem je rovněž bezpečnost při zpracování klinického materiálu - stroj pracuje v podstatě bezobslužně. Kapacitu navýší i možnost pracovat v průběhu noci," vysvětlila Bílková Fránková.

Obrana odmítla, že by chystala změnu zákona oslabující Parlament

Ministerstvo obrany odmítlo, že by chystalo změnu zákona, který by oslabil roli Parlamentu v době krize. Vláda měla podle mluvčího ministerstva Jana Pejška pouze dostat k informaci doporučení odborné skupiny, která od roku 2015 posuzovala možnosti řešení krizových situací. Reagoval tak na kritiku vládního materiálu, kterým by se měl kabinet v nejbližší době zabývat. Opozice se obává oslabení Parlamentu. Někteří zástupci opozice vyzvali Metnara k rezignaci. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) označil návrh v současné situaci za ohrožení principů parlamentní demokracie a dělby moci.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) označil načasování předložení materiálu vládě, která ho měla vzít pouze na vědomí, v současné situaci za náhodné a nešťastné. Nad případnými změnami by podle něj musela být široká politická shoda. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že se materiál nebude projednávat nyní, když je v ČR nouzový stav. Materiál se nebude projednávat ani podle premiéra Andreje Babiše (ANO). Dodal, že neví, proč ministerstvo obrany teď "vytáhlo" dokument, který mu vláda zadala v roce 2015. "Tohle se kolegům fakt nepovedlo," dodal.

Deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt v pondělí napsaly, že ministerstvo obrany navrhuje posílit pravomoci vlády, případně premiéra v době ohrožení státu na úkor Parlamentu. Podle Pejška je předkládaný dokument pouze doporučením odborné skupiny složené ze zástupců ministerstev obrany, vnitra, zahraničních věcí, spravedlnosti a Úřadu vlády, který byl vládě předložen pouze jako "úvahový dokument". Tento úkol obrana dostala od vlády v roce 2015. Podle náměstka ministra obrany Radomíra Jahody odborníci zkoumali varianty, jak postupovat v krajní situaci, kdy nebude usnášeníschopná Sněmovna nebo vláda. Odborníci doporučili, aby mohl v takovém případě vládu zastoupit premiér, ministři by následně museli jeho rozhodnutí potvrdit.

Sklárna v Květné od pátku kvůli koronaviru přeruší výrobu

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku od pátku přeruší výrobu. Kvůli pandemii nového typu koronaviru a omezením na hranicích nemůže vyvážet své výrobky do velkoskladů v zahraničí, které jsou nyní zavřené. Export tvoří drtivou většinu tržeb podniku. ČTK to řekl ředitel sklárny Marek Mikláš. "Až 99 procent naší výroby jde na vývoz. Dodáváme zboží do velkoskladů, které jsou nyní kvůli koronaviru po celém světě zavřené. Zakázky máme, ale nemáme kam zboží vozit," uvedl Mikláš. Mezi země, do nichž sklárna exportuje, podle něj patří mimo jiné Rakousko, Německo, Itálie nebo Španělsko, které jsou pandemií zasaženy více než Česká republika.

Kvůli uzavřeným hranicím navíc sklárna dočasně přišla o čtyři skláře, kteří do podniku dojíždějí ze Slovenska. "Nemůžou překročit hranice. Pokud by to udělali, okamžitě skončí v karanténě," řekl Mikláš. Přerušení výroby podle něj nejspíše potrvá minimálně dva měsíce. "Čekáme na podporu státu, sami to nemůžeme utáhnout," uvedl ředitel. Sklárna zaměstnává přes 100 lidí. K dnešku propouští 30 z nich. Jde o pracovníky, kteří se věnovali dekorování skla. Opatření však nesouvisí s koronavirem. Sklárna jejich propouštění avizovala kvůli úbytku zakázek už dříve.

Soud odmítl návrh, který měl vrátit otcům právo být u porodu

Městský soud v Praze odmítl návrh na zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové krizi zakázalo přítomnost doprovodu u porodů. V tiskové zprávě o tom informovala Liga lidských práv, která se na přípravě žaloby podílela. Soud v rozhodnutí argumentuje tím, že ministerstvo napadené opatření již zrušilo, což brání dalšímu řízení. Liga upozorňuje, že opatření bylo nahrazeno jiným a míní, že soud se měl zabývat platným opatřením. "Soud svým rozhodnutím vybízí ministerstvo k libovolným zásahům do lidských práv a svobod a ujišťuje jej, že se nemusí bát soudního přezkumu, pokud svá opatření bude pravidelně rušit a znovu nahrazovat podobnými," uvedla v tiskové zprávě právnička Zuzana Candigliota.

Ministerstvo den po podání žaloby opatření nahradilo jiným, kde stanovilo výjimky. Doprovod umožnilo mimo jiné handicapovaným rodičkám či cizinkám, které potřebují tlumočení. Zákaz obecně zůstal v platnosti. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zrušení původní výjimky ze zákazu návštěv na lůžkových odděleních pro otce u porodu odůvodnil žádostmi lékařů. Ti podle něj varovali před zavlečením nákazy mezi zdravotníky přítomné u porodu. Liga argumentuje tím, že přítomnost doprovodu zlepšuje průběh porodu a otec většinou s rodičkou žije, takže se riziko šíření nákazy nezmění. Organizace uvedla, že chystá kasační stížnost a podání k Ústavnímu soudu.

ČSÚ: ekonomika loni vzrostla o 2,5 pct.

Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2018 kdy hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 2,8 procenta, tak její růst mírně zpomalil. Uvedl to Český statistický úřad.

Zpřesněné údaje o HDP by podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče byly za normálních okolností zajímavou a dokonce příznivou zprávou. "Opatření související s bojem proti pandemii koronaviru ovšem trendy v české ekonomice alespoň na čas přerušily, statistiky o dění v závěru loňského roku jsou v tomto ohledu vnímány jako vzdálená minulost bez přímé vazby na dění v ekonomice v dalších měsících," uvedl. I podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové jsou data za loňský rok příjemné čtení. "S takto pozitivními daty se však nejméně na dvě čtvrtletí budeme muset rozloučit," uvedla. Upozornila, že česká ekonomika byla pandemií koronaviru zasažena již v březnu, a proto očekává pokles HDP již za první čtvrtletí letošního roku.

Možnost prokázání odbornosti u realitních makléřů se posouvá

Termín, do kterého musí realitní makléř prokázat odbornost pro své podnikání podle nového zákona, vláda odložila o čtyři měsíce na 3. ledna 2021. Důvodem je to, že aktuálně není možné kvůli opatřením proti šíření koronaviru skládat zkoušky. ČTK to sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které zákon o realitním zprostředkování připravovalo. Hlavní změnou proti předchozímu stavu je to, že profese realitního makléře je vázanou živností s požadavky na odbornou kvalifikaci. Dosud to byla živnost volná, vykonávat ji tak mohl prakticky kdokoliv. Hlavním cílem zákona je podle MMR zlepšení fungování realitního trhu a ochrana klientů realitních kanceláří.

Podle některých analytiků s předpokládaným snížením počtu realitních makléřů zdraží jejich služby. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se nic takového pravděpodobně nestane. Počítá s tím, že z trhu zmizí hlavně takzvaní garážoví makléři, kteří to nedělají jako hlavní povolání.

Počasí

Oblačno, na většině území občasné sněhové přeháňky. K večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C.

Noc v České republice mrazivá a desetina stanic, které měří teplotu déle než třicet let, zaznamenala teplotní rekord. Nejchladněji v zemi bylo na Šumavě, konkrétně na Březníku u Modravy, kde meteorologové naměřili minus 13,7 stupně. Rekord minus 14,5 stupně z roku 2004 tam však překonán nebyl. V nižších polohách byla největší zima ve Zlínském kraji, přičemž nejvíce mrzlo v Hošťálkové na Vsetínsku. Bylo tam minus 9,2 stupně. V souvislosti s očekávaným počasím meteorologové varovali před mrazy zejména zemědělce a ovocnáře, kteří by podle nich měli přikrýt nebo jinak ochránit před mrazem rostliny a kvetoucí ovocné stromy. Například meruňkové sady podle Ovocnářské unie už poničily silné mrazy z minulého týdne.