Denní souhrn zpráv

Petříček navrhne dvoutýdenní karanténu všem navrátilcům do ČR

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí navrhne vládě kvůli zhoršení koronavirové pandemie ve světě, aby do povinné dvoutýdenní karantény musel každý po návratu do České republiky. Dosud se tato povinnost týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací. Petříček to uvedl na twitteru. "Situace ve světě se ale zhoršuje, proto v pondělí vládě navrhnu povinnou čtrnáctidenní karanténu všem vracejícím se. To znamená bude jedno, odkud se kdo vrací. Zdraví je na prvním místě," uvedl Petříček.

Počet potvrzených případů nákazy překročil v Česku dvoutisícovku

Česko má 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Za pátek se počet zvýšil zatím o 257. Devět pacientů, kteří trpěli i dalšími závažnými problémy, zemřelo, jedenáct lidí se dosud uzdravilo. ovaly rekordních 4429 lidí, celkem 31.127. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví ke koronaviru. V Praze bylo dosud laboratorně potvrzeno 619 případů nemoci COVID-19. Za uplynulých 24 hodin přibylo 67 nových pacientů nakažených koronavirem.

Stav pacienta s COVID-19, kterému lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze tři dny podávají experimentální lék remdesivir, se výrazně zlepšil. Informaci potvrdila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Muž, kterého nemocnice přijímala se selháním plic, mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Muž je jediným z pacientů v ČR, pro kterého lékaři remdesivir dostali, například na Bulovce s žádostí o lék neuspěli. Podle zástupce přednosty anesteziologické kliniky VFN Martina Balíka má muž poškozené plíce. Nemocnice získala povolení použít experimentální lék od americké firmy Gilead, který vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset mld. Kč

Pro podnikatele a firmy zasažené koronavirem a vládními opatřeními připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) třetí pokračování bezúročných půjček COVID. Na záruky by mě stát vyčlenit dalších deset miliard korun, čímž by měli mít podnikatelé k dispozici úvěry v objemu 40 miliard korun. V České televizi to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V objemu úvěrů by se mělo postupně dosáhnout až ke 100 miliardám korun. Ručit za podnikatele bude stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Spodní hranice půjček není stanovena, horní hranice by měla být 15 milionů korun.

Stejně jako v první vlně programu bude možné úvěry využít pouze k úhradě provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál či zásoby. V rámci programu kurzarbeit bude stát za firmy platit náhrady mezd lidem v karanténě. Při nařízeném uzavření provozů a při nemožnosti dávat lidem práci, protože chybí jejich kolegové, bude poskytovat 80 procent celého výdělku. Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů a kvůli poklesu poptávky uhradí polovinu vyplácené mzdy.

Mero ČR spouští krizový plán, Škoda Auto prodlužuje odstávku

Státní podnik Mero ČR spouští krizový plán a izoluje dispečink, z něhož pracovníci řídí provoz ropovodů Družba a IKL a tankoviště ropy. Společnost tak chce chránit zaměstnance před onemocněním COVID-19. Operátoři a dispečeři jsou zcela izolováni od ostatních zaměstnanců a na týden i od svých rodin, sdělila ČTK tajemnice společnosti Radomíra Doležalová. "Ropovody a dispečink patří mezi prvky kritické infrastruktury státu a zajištění přepravy ropy je jedním z klíčových poslání naší společnosti. Neradi bychom, aby řízení ropovodů bylo případnou nákazou ochromeno, proto jsme přistoupili k tomuto opatření," uvedl předseda představenstva Mero ČR Jaroslav Kocián.

Sedm dní budou zaměstnanci přebývat v improvizovaných ložnicích v budově dispečinku na centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi a střídat se ve dvanáctihodinových směnách. Dvakrát denně si musejí měřit teplotu. Následovat bude důkladná dezinfekce prostor a poté na směnu nastoupí další tým.

Automobilka Škoda Auto prodloužila odstávku výroby ve všech třech českých závodech kvůli pandemii koronaviru nejméně do 14. dubna, informovalo vedení firmy zaměstnance v dopisu, který má ČTK k dispozici. Původně se měla výroba spustit 6. dubna. Odstávka se tedy prodlouží o více než týden. Výrobce autobusů Iveco CZ z Vysokého Mýta zastavuje od pondělí 30. března do 14. dubna výrobu. O víkendu dokončí nezbytné technologické zakonzervování výroby. ČTK to dnes řekla mluvčí Katarína Němcová. Firma reaguje na nedostatek dílů, který jí vznikl tím, že kvůli šíření koronaviru už dříve uzavřely provozy některé firmy v automobilovém průmyslu.

Česká opatření bavorským firmám způsobují velké problémy

Velké problémy řadě bavorských firem způsobují česká opatření pro takzvané pendlery, kteří za prací do Německa dojíždějí z Česka. Některé společnosti musely dočasně zavřít, nebo přinejmenším zčásti omezit svou činnost poté, co česká vláda znovu zpřísnila podmínky dojíždění za prací přes hranice. ČTK to v telefonickém rozhovoru řekla Rita Röhrlová, zemská radní v bavorském okresu Regen, který leží bezprostředně u českých hranic poblíž Železné Rudy. "Máme u nás 1100 zaměstnanců z Česka v nejrůznějších podnicích a většina z nich se vrátila domů," konstatovala představitelka bavorského okresu, v němž Češi tvoří nezanedbatelnou část ze zhruba 30.000 pracujících." Podle ní je ovšem počínání pendlerů lidsky pochopitelné v okamžiku, kdy by při návratu do Čech tito lidé museli být dva týdny v karanténě. Pro německé firmy, ať už jde o ty stavební, řemeslné nebo jiné, ale česká opatření znamenají velké komplikace.

Kynice uzavřené kvůli koronaviru hygienici otevírají k 1. dubnu

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku uzavřená 16. března kvůli nákaze novým typem koronaviru se otevře 1. dubna. ČTK to řekl Jiří Kos z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Opatření uzavírající obec bylo původně vydané do odvolání, minimálně však na 14 dnů. V obci je osm případů potvrzené nákazy nemocí COVID-19. Některé rodiny budou i po otevření obce dál v karanténě. Hygienici Kynice uzavřeli poté, co se tam na hasičské oslavě MDŽ 7. března nakazilo několik lidí, nejen místních. V obci je nyní 87 obyvatel, v karanténě kvůli nemoci či kontaktu s nemocným zůstává 26 lidí. Obec bez obchodu i další občanské vybavenosti je v době uzavření závislá na dodávkách zvenčí. Starostka obce Jaroslava Smetanová už dřív uvedla, že v obci dobře funguje sousedská a rodinná výpomoc. Nutné nákupy je možné doručovat na předávací stanice na kraji obce.

Lidé, kteří nemůžou do práce do zavřené zóny, dostanou náhrady mzdy

Lidé, kteří se nedostali do práce do uzavřených oblastí kvůli koronavirové nákaze, budou dostávat náhradu mzdy jako v karanténě. Dohodly se na tom odbory s ministerstvem práce. Na dotaz ČTK to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle nynějších pravidel nemají pracovníci, kteří nemohou do uzavřených zón, nárok na žádnou náhradu výdělku. V karanténě se vyplácí 60 procent základu příjmu. Vláda rozhodla, že zaměstnavatelům tyto výdaje proplatí stát. "V této chvíli je dohoda, že tito lidé (kteří nemohli do práce do uzavřených zón) budou také na karanténě," uvedl Středula. Podle něj ministerstvo práce našlo řešení rychle.

Kvůli šíření nákazy novým koronavirem hygienici uzavřeli minulé pondělí dvě desítky obcí na Olomoucku a jednu na Vysočině. Místní oblast nemohou opouštět, cizí do ní nemohou vjíždět. Odboráři upozorňují na to, že nemožnost dostat se do zaměstnání kvůli uzavření oblastí pracovní kodex nezná.

Domovy pro seniory musí vyčlenit desetinu kapacity pro nakažené

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo mimořádným opatřením domovům pro seniory a podobným lůžkovým zařízením vyčlenit pro případně nakažené desetinu své kapacity, musí mít zvláštní sociální zařízení. Musí také ráno a večer všem klientům měřit bezkontaktními teploměry teplotu, zakázané je společné stravování nebo aktivity. Více kontrolovat svůj zdravotní stav musí také zaměstnanci. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na otestování všech klientů podle něj není kapacita.

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že některá zařízení sociálních služeb se snaží "zbavit" nakažených seniorů s COVID-19 tím, že je chtějí umístit do nemocnic.

Advokát navrhl Zemanovi kvůli koronaviru vyhlášení amnestie

Advokát Petr Toman navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, aby kvůli pandemii nového typu koronaviru vyhlásil amnestii. Na dopis, který Toman zaslal Zemanovi ve čtvrtek, upozornil Advokátní deník. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ČTK napsala, že se tématem zabývá. Její úřad ale následně popřel spekulace, že by amnestii aktuálně připravoval. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl dotazy ČTK komentovat.

"Zvažte prosím využití vašich pravomocí ke zmírnění současných problémů rodin, jejichž členové vykonávají trest odnětí svobody za méně závažná provinění a nemohou se o ně starat a v tomto složitém období jim pomáhat," uvedl v dopise Toman. Advokát upozornil na to, že cílem by nebylo hromadné propouštění vězňů, ale pouze těch s nejmírnějšími tresty. Například navrhuje, aby Zeman prominul tresty lidem, kteří byli odsouzeni za úmyslné trestné činy na méně než rok nebo za nedbalostní trestné činy na nejvýše dva roky. Prominout by také mohl podle právníka některé podmínky, peněžité tresty či tresty domácího vězení a obecně prospěšných prací.

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Jak uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík, v další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z diskutovaných témat před parlamentními volbami v roce 2017. Bývalá vláda vedená ČSSD tehdy krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě. Předloni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. Geomet má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje.

Pražský dopravní podnik dezinfikuje vozy metra látkou, která je ochrání na dva roky

Pražský dopravní podnik (DPP) začal čistit soupravy metra na trase B speciální látkou. Ta zlikviduje téměř všechny viry, bakterie, hub a plísně. Účinek je až dva roky. Postupně budou dezinfikovány také soupravy na trase A a C. Všech 146 souprav metra bude hotovo do poloviny dubna. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Ke změně technologie čištění přistoupil podnik kvůli delší účinnosti, než mají klasické prostředky. Účinnost bude DPP ověřovat vždy po šesti měsících v náhodně vybraných deseti tramvajích a stejném počtu autobusů a vozů metra. "Pokud dodavatel nedostojí svým deklaracím v účinnosti, budeme požadovat opakovanou dezinfekci vozů na jeho náklady," uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Dezinfekční přípravek je aerosol nanášený na stropy, bočnice, skla, dveře, sedačky, madla a podlahu. Ošetřit vnitřek jedné stometrové soupravy metra o pěti vozech zabere minimálně hodinu. Souprava musí být před užitím nové technologie vyčištěna běžným způsobem a musí být odstraněny graffiti. Po dezinfekci musí vozy minimálně dvě hodiny stát a odvětrávat.

Nejoblíbenějším učitelem se stal Tomáš Míka z gymnázia v Táboře

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal Tomáš Míka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Na trůnu vystřídal Pavlínu Kopáčikovou ze Základní školy Vacov na Prachaticku. Stal se 16. mužem, který za posledních 27 let anketu vyhrál. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru se letos soutěž konala bez veřejného finále. Pořadatelé ankety vybrali vítěze z šesti finalistů na základě hlasování semifinalistů z různých regionů. V hlasování na internetu zvítězil Vladimír Švarc ze ZŠ v Rajnochovicích na Kroměřížsku, a stal se tak Ámosem sympaťákem. Školáci letos do soutěže poslali 92 nominací. Do finále postoupilo pět učitelů a jedna učitelka.

Počasí

Polojasno. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C.