Denní souhrn zpráv

Od půlnoci jen s rouškou, dvě hodiny nákupu pro seniory

Vláda schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od dnešní půlnoci. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes v noci řekl, že povinnost nosit roušky začne platit ve chvíli, kdy budou rozdány pomůcky z velkokapacitního ukrajinského letadla, jež by v neděli mělo do Česka přepravit mimo jiné 30 milionů roušek. Úřad vlády také nakoupil deset milionů roušek ve Vietnamu, a pokud nebude problém v dopravě, od pondělí by jich stát mohl každý týden dostat milion, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). "Vláda schválila, že si lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály," napsal ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Policisté mají možnost vykázat osobu z určeného místa, za neuposlechnutí hrozí až desetitisícová pokuta.

Česko chce z Číny v příštích dnech po rychlotestech dopravit i další zdravotnický materiál, přepravit by jej měla soukromá letadla. Vojtěch v úterý podepsal příslušnou smlouvu se společnostmi Smartwings a Czech Airlines.

Vláda od čtvrtka vyhradila dvě hodiny pro nákupy lidí přes 65 let

V maloobchodních prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 smět nakupovat pouze lidé starší 65 let. Na zasedání o tom rozhodla vláda. Opatření má chránit před šířením nového typu koronaviru starší občany, pro které nákaza znamená největší riziko. Babiš později na tiskové konferenci uvedl, že stát opatření rozšíří i na drogerie a lékárny. Vláda již v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů.

Pendleři budou na hranicích procházet kontrolou zdravotního stavu

Zaměstnanci firem za hranicemi, takzvaní pendleři, budou při návratu z práce do Česka procházet kontrolou příznaků onemocnění. Rozhodla o tom vláda. V zemi kvůli koronaviru platí omezení volného pohybu. V úterý premiér Andrej Babiš (ANO) zvažoval, že kvůli signálům, že pendleři nedodržují vládou stanovaný režim, kabinet zruší výjimku, která pracovníkům v zahraničí umožňuje překračovat hranice.

ČR vypraví dvě letadla pro Čechy na Kanárských ostrovech

Česko dnes vypraví dva lety pro 250 českých občanů, kteří kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech. Dále se připravuje letecké vyzvednutí českých občanů z Maroka, z Filipín a z Vietnamu, v jednání je i vyslání letadla pro Čechy v Latinské Americe. Novinářům to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Dnes poletí dva lety na Kanárské ostrovy, kde máme více než 250 občanů, kteří nemají jak se dostat zpět do země. Zítra (ve čtvrtek) na základě zvláštní výjimky bude umožněn let společnosti Ryanair, kterým se z Maroka vrátí zpět přibližně 200 Čechů," řekl Petříček. Dodal, že poletí i zvláštní letadlo na Filipíny, kde je zhruba 150 českých občanů, kteří se kvůli uzavření letového prostoru nemají jak se vrátit.

"Dnes jsme rozhodli, že bychom příští týden vypravili speciální letadlo ve spolupráci s vietnamskými aerolinkami z Vietnamu, kde chceme především odvézt naše spoluobčany, ale vzhledem ke kapacitě bychom měli být schopni to nabídnout dalším členským státům Evropské unie," řekl ministr. "Připravujeme také vyzvednutí našich spoluobčanů v Latinské Americe, kde například v Panamě, v Dominikánské republice nebo v Kostarice jsou desítky Čechů, kteří jsou uvězněni v důsledku rušení letů a uzavírání vzdušného prostoru," dodal. V zámoří uvízly podle Petříčka stovky Čechů, kteří kvůli rušení letů nemají jak se vrátit do Česka. Vláda vyšle letadlo pro ty, u nichž se nepodařilo vyjednat jejich vyzvednutí s jiným státem Evropské unie. Místa v letadlech nabídne v případě dostatečné kapacity i jiným zemím.

Vláda by mohla podpořit podnikatele a firmy až bilionem korun

Vláda by mohla na základě analýz poskytnout na podporu podnikatelů a firem postižených šířením koronaviru až jeden bilion Kč. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Na přímou pomoc by podle něj mělo směřovat zhruba 100 miliard korun a na záruky 900 miliard korun. "U přímých podpor uvažujeme o kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů, finančních injekcí, kurzarbeitu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Záruky jsou pak podle něj ve světě velmi častý podpůrný efekt v době krize. Funguje to například tak, že vláda se zaručí za úvěry podniků u komerčních bank. Ty pak mají jistotu, že v případě problémů dostanou peníze zpět.

Havlíček zároveň oznámil, že úřad pošle Českomoravské záruční a rozvojové bance (ČMZRB) dalších deset miliard korun na podporu firem postižených situací kolem koronaviru v rámci prograu COVID. Peníze ministerstvo vezme z operačních programů EU.

Plánovaná pomoc ekonomice, kterou oznámila vláda, je podle analytiků konečně adekvátní reakcí na problémy, s nimiž se bude Česko kvůli šíření koronaviru potýkat, a je srovnatelná s podporou v dalších zemích. Někteří analytici nevylučují, že pomoc bude třeba do budoucna navýšit. Zvýšení schodku rozpočtu je pak podle nich samozřejmým důsledkem takového kroků. Česko je přitom podle většiny z nich v takové pozici, že si to může dovolit, protože má jedny z nejzdravějších veřejných financí v EU. Vyplývá to z jejich vyjádření.

"Takto velký fiskální impulz a objem bankovních záruk je značná palebná síla. Už je to natolik velký balík peněz, že by měl citelně zmírnit ekonomické dopady šíření koronaviru a preventivních opatření," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj je evidentní, že tento impulz způsobí zvýšení veřejného dluhu Česka. "Ten je ale nízký a rating Česka je velmi dobrý. Nicméně bude záležet na situaci na finančních trzích, jak drahé bude toto dodatečné dluhové financování," dodal. Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nebude mít ČR problém si peníze půjčit. "Tuzemská ekonomika má jedno z nejnižších zadlužení vlády vůči HDP v Evropské unii, kolem 32 procent. A i v případě deficitního hospodaření v řádu několik procent HDP zůstane celkové zadlužení v porovnání s ostatními zeměmi EU nízké," uvedl. Dodal, že deficit ve výši tří procent HDP by odpovídal schodku zhruba 170 miliard korun.

Vojtěch: Pět z 52 hospitalizovaných pacientů je v těžkém stavu

Z 52 pacientů hospitalizovaných v Česku s nemocí COVID-19 je pět v těžkém stavu. Čtyři pacienti jsou na umělé plicní ventilaci, jeden nemocný je napojen na mimotělní oběh. To je nyní nejvážnější případ, který je v péči lékařů a sester ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V Senátu to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr je přesvědčen o tom, že ministerstvo v boji s pandemií nového typu koronaviru postupovalo aktivně, nečekalo na to, až se situace vyvine nepříznivým směrem. "A nemyslím si, že jsme něco podcenili," dodal. Připomněl přísloví, že po bitvě je každý generálem. V posledních dnech se daří procentuální nárůst nemocných zpomalovat, což nás může naplňovat jen mírným optimismem, podotkl.

Homolka a Motol připraví 90 lůžek pro pacienty s koronavirem

Vyhrazené dvojice nemocnic Motol a Homolka v Praze a bohunická a svatoanenská v Brně budou mít pro léčbu pacientů s COVID-19 vždy 30 ventilovaných lůžek intenzivní péče a 60 lůžek bude s oxygenací, tedy možností doplňování kyslíku. Podobný model, byť v podstatně menším rozsahu, bude uplatňován v další síti 80 nemocnic po celé zemi, řekl Roman Prymula.

Dále dodal, že hranice Česka budou muset kvůli hrozbě šíření koronaviru zůstat uzavřené do doby, než se zlepší situace v okolních zemích. "Ta choroba má ten velký problém, že my jsme v regionu Evropy. A i když se nám to nakrásně podaří na úrovni České republiky, tak budou i země, kterým se to všem podařit nemusí. A my budeme muset držet minimálně uzavřené hranice do doby, než se ta situace zlepší v okolních zemích," prohlásil. Asi za deset dní se podle něj bude krizový štábu bude zabývat účinností přijatých opatření.

Celkem je v Česku nakažených 464, otestováno bylo 7600 lidí. Vyléčení podle náměstka ministra Romana Prymuly přibývají pomalu, protože je třeba mít jistotu, že už nevylučují virus do okolí. "V Číně na začátku epidemie mnoho týdnu byly desetitisíce nakažených a minimum vyléčených. Lidé vylučují virus i dlouho poté, co nemají příznaky," uvedl Prymula. Evropa se podle něj dohodla, že po propuštění domů se počká ještě týden v karanténě s posledním testem. Negativitu musí potvrdit dva v rozmezí 24 hodin.

Od 19. března nesmí do lázní noví hosté

Lázeňským zařízením je podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly od 19. března zakázáno přijímat do péče nové klienty. Stávající hosté svoji léčbu dokončí, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. "Došlo už i k zavlečení nákazy do lázní, byť v malé míře, " uvedl Prymula. Vláda už dříve omezila také provoz ubytovacích služeb. Některé hotely zavírají samy kvůli nedostatku hostů.

Měsíční výpadek v tržbách léčebných lázní zapříčiněný zákazem přijímat nové klienty se může pohybovat mezi 800 miliony až miliardou korun. Výše ztrát záleží na ročním období a délce platnosti nařízení, které kvůli zabránění šíření nákazy novým typem koronaviru přijala a oznámila vláda. Léčebné lázně v tuzemsku zaměstnávají asi 10.000 lidí a nabízejí kolem 20.000 lůžek, řekl ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Na kbelské letiště přistálo letadlo s rychlotesty na koronavirus

Na vojenském letišti Praha-Kbely přistál vojenský speciál, na palubě měl 150.000 rychlotestů na nový typ koronaviru. Přivezl je z čínského Šen-čenu. Určeny budou mimo jiné pro obyvatele míst, které byly kvůli nákaze koronavirem uzavřena, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Další budou určeny pro testování policistů, vojáků či hasičů nebo pro velké nemocnice. Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit i další zdravotnický materiál, především respirátory, roušky či ochranné obleky.Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by v neděli mělo být do Česka velkokapacitním ukrajinským letadlem přepraveno 30 milionů roušek. Určeny budou i pro obyvatelstvo. Podle Hamáčka ve chvíli, kdy budou rozdány, začne platit povinnost roušky nosit. Další zdravotnický materiál by měli přepravit soukromá letadla. Vojtěch v úterý podepsal příslušnou smlouvu se Smartwings a Czech Airlines. Hamáček novinářům řekl, že by již měla být vyřízena veškerá potřebná povolení.

Podle ministra Vojtěcha jsou výsledky rychlotestů k dispozici za zhruba 20 až 25 minut, zatímco dosud používané testování výsledky přináší až asi po šesti hodinách. Výrazně by se tak podle něj měl zvýšit počet otestovaných lidí. Za 100.000 testů ministerstvo zdravotnictví zaplatilo asi 14 milionů korun, dalších 50.000 testů zaplatilo ministerstvo vnitra. Dopravu zajistilo ministerstvo obrany.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo použití Remdesiviru v ČR

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead v ČR. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice, řekla ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. O lék Česko může firmu požádat a popsat stav pacienta. Ta poté posoudí, jestli ho zařadí do programu a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék ČR poslala armádní speciál. Dočasné povolení platí na šest měsíců. V dokumentu je uvedeno, že "lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci". Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas s tím, že mu bude podán experimentální, oficiálně neschválený lék.

EU uzavře své vnější hranice, shodli se prezidenti a premiéři

Na uzavření vnějších hranic Evropské unie na 30 dní se shodli premiéři a prezidenti členských zemí EU. Oznámil to předseda Evropské rady Charles Michel po téměř tři hodiny trvající videokonferenci s unijními lídry věnované epidemii nového typu koronaviru. Šéfové států a vlád se podle něj rovněž dohodli, že jejich země zajistí plynulou přepravu léků a potravin přes vnitřní hranice zemí unie. Političtí vůdci 27 zemí podpořili návrh komise, podle něhož budou moci po dobu 30 dnů cestovat lidé přes vnější hranice EU jen v nejnutnějších případech. Výjimku budou mít například lékaři, výzkumní pracovníci či diplomaté. Lídři rovněž souhlasili s doporučeními týkajícími se uzavírání vnitřních hranic, k němuž sáhly některé země včetně Česka.

Analytici: Schodek rozpočtu letos může překonat 100 mld. Kč

Schodek státního rozpočtu v letošním roce může podle odhadů ekonomů překonat 100 miliard korun. Naplánovaný deficit 40 miliard je již v současné situaci neudržitelný a není ani podle některých analytiků třeba jej udržet. Spíše je po pondělím snížení úrokových sazeb Českou národní bankou třeba, aby na pomoc ekonomice a firmám přispěchal i stát se svoji rozpočtovou politikou, upozornili ekonomové. Situace kolem koronaviru bude stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Českou republiku až desítky miliard korun. Bude proto potřeba změna rozpočtu, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Rozpočet na letošní rok počítá zatím se schodkem 40 miliard korun. Premiér řekl, že by se mohly omezit například investice do armády, třeba nákup pásových bojových vozidel pěchoty.

"Ekonomiku včetně české zasáhl krutý šok. To si vyžaduje rychlou a účinnou šokovou terapii. Výše deficitu státního rozpočtu jde stranou. Nyní se jen ukazuje, jak krátkozraké bylo nevytvářet rozpočtové rezervy v době růstu ekonomiky. Deficit státního rozpočtu se pravděpodobně více než zdvojnásobí a může snadno překonat hranici 100 miliard korun," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Jak dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler, tento výsledek sám o sobě není v dané situaci katastrofální. Česká ekonomika má totiž nízké zadlužení. "A i s letošním deficitem v řádu několik procent HDP zůstane zadlužení v porovnání s ostatními zeměmi EU nízké. ČR tak nebude mít problém si na finančním trhu půjčit potřebné prostředky," dodal.

"Pracujeme s předpokladem, že ekonomika ve druhém čtvrtletí dostane výrazný zásah, a to až kolem čtyřprocentního mezičtvrtletního propadu. To by znamenalo v ročním horizontu čistě na základě daňových příjmů u rozpočtu výpadek větší než je 100 miliard korun," upozornil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Největší výpadky na základě zkušeností z krize roku 2008 lze čekat podle něj u daní z příjmů firem a odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Adekvátní reakce na dopady šíření koronaviru by podle Bureše měla přijít především od vlády v podobě odkladu nebo dopouštění daní, odkladu splátek úvěrů, adresné pomoci zaměstnavatelům, aby byla udržena zaměstnanost. Vážnost situace dokazuje podle Horské obrovský zájem o bezúročnou půjčku Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) COVID.

V Lovosicích byly respirátory a roušky, převzal je Ústecký kraj

Statisíce roušek a dalších ochranných pomůcek byly v průmyslové zóně v Lovosicích na Litoměřicku. Na základě rozhodnutí hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) je převzal kraj, část zůstane v regionu, část míří do Prahy. Jedná se o 680.000 roušek. Během kontroly skladu celníci objevili i 28.000 respirátorů. Česko přitom při nynější epidemii koronaviru trpí nedostatkem roušek a respirátorů, chybějí v nemocnicích, ordinacích i v domovech seniorů. "Bylo zjištěno, že v Lovosicích ve skladech jsou ochranné pomůcky, u nichž bylo podezření, že by mohly být vyvezeny z České republiky," uvedl hejtman. Na základě rozhodnutí hejtmana věci převezme stát. Firma, u níž se ochranné pomůcky objevily, za ně dostane náhradu v cenách obvyklých.

Hamáček na twitteru uvedl, že šlo o zásah policie proti spekulantům s rouškami. "Na můj popud hejtman Ústeckého kraje ve spolupráci s policií podle krizového zákona zajistil téměř 700 tisíc roušek od firmy, která je měla dodat na zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažila navyšovat cenu," napsal na twitteru ministr vnitra.

Pracovníci uzavřených restaurací končí práci a hlásí se na úřadu

Pracovníci uzavřených restaurací, kaváren, barů a ubytovacích zařízení v Plzeňském kraji hledají náhradní brigády nebo končí pracovní poměr dohodou a hlásí se na úřadu práce jako nezaměstnaní. Někteří doufají, že se po odeznění nouzového stavu do práce vrátí, zjistila ČTK v gastronomických provozech. "Lidé jsou teď na dovolené a poté skončí pracovní poměr dohodou. Nemáme polštář, abychom jim platili 100 procent mzdy, když budou doma," uvedl spolumajitel plzeňské restaurace. Šéf dalšího provozu řekl, že většina číšníků a kuchařů na dohodu přistoupila a počítá s návratem do práce. Část peněz budou teď dostávat od úřadu a zbytek jim pak bude firma kompenzovat po opětovném začátku provozu.

Hotel.cz: Hotely mají finanční rezervu na dva až tři měsíce

Hotely a penziony v Česku mají finanční rezervu na dva až tři měsíce. Pokud by současná situace, kdy jsou zavřeny, nebo mají omezený provoz pro minimum hostů, pokračovala v květnu a červnu, polovina firem v cestovním ruchu zkrachuje, nebo bude potřebovat výraznou podporu od státu. Vyplývá to z průzkumu rezervačního portálu Hotel.cz. Vláda nařídila, že ubytovací zařízení nesmějí do 24. března prodávat své služby. Od pondělí je uzavřen cizincům vstup do ČR, Češi nesmějí vycestovat nikam do zahraničí. Mnoho hotelů je proto zavřených, některé fungují v omezeném provozu a poskytují ubytování cizincům, kteří se kvůli zrušeným letům nestihli dostat domů.

Optimističtější výhledy nemají hoteliéři ale ani na další období. Data rezervačního systému Previo.cz ukazují, že poměr stornovaných rezervací na duben činí v celé republice téměř 60 procent, v Praze dokonce 67,5 procenta. S problémy se potýkají také lázeňské a wellness hotely.

Pošty omezí otvírací dobu, vlaky deset linek

Česká pošta od čtvrtka omezí otevírací dobu poboček, budou zavírat nejpozději v 16:00. Mezi 10:00 a 12:00 budou pošty otevřené jen pro seniory nad 65 let. Od soboty se také ruší víkendový provoz. Rozhodl o tom krizový štáb podniku. ČTK to řekl mluvčí Matyáš Vitík. Pošta zároveň požádala veřejnost, aby její pobočky navštěvovala pouze v nejnutnějších případech a aby omezila nakupování na e-shopech na věci, které nutně v současné době potřebuje. Balíkový provoz na poště se tento týden zvýšil proti konci února o pětinu.

České dráhy omezí provoz některých expresních a rychlíkových linek, celkově tím sníží dopravu svých vlaků o 6,6 procenta. Ukončeny budou například spoje z Prahy do některých krajských měst. Podle dopravce jsou linky, které si objednává stát, v současné době málo využívané, jezdí v nich asi desetina cestujících. Po jednání vlády to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Dráhy, stejně jako konkurenční dopravci, už omezily provoz i na komerčních linkách.

Kolony u hranic mohou při průtazích ovlivnit i zásobování v ČR

Současné problémy u hranic s Polskem a Slovenskem, kde se tvoří mnohakilometrové kolony, mohou v případě delšího trvání ovlivnit rychlost zásobování obchodů a výroben. Fronty totiž způsobují problémy dopravcům, kteří v kolonách mají zablokované řidiče i vozidla. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Situace by se však podle nich měla postupně zlepšovat díky dodatečnému otevření některých hraničních přechodů.

Od pondělí se u hranic s Polskem tvoří kvůli uzavření hraničních přechodů mnohakilometrové kolony, na některých místech dosahují i 50 kilometrů. Problémy se vyskytují také při cestách na Slovensko. Hranice jsou uzavřeny jako opatření proti šíření koronaviru, zákaz se však nevztahuje na mezinárodní nákladní dopravu. Jak uvedl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix, kolony navíc dostávají čekající řidiče do velice problematických hygienických podmínek. Dopravci proto apelují na úřady, aby problémy řešily. Situace se podle Felixe mění každou chvíli. Zatímco na cestách do Polska se úřady dohodly na dodatečném otevření tří hraničních přechodů u Královce, Závady a Mikulovic a provoz se tam pomalu rozjíždí, situace se komplikuje u hranic se Slovenskem.

Vinařství Josef Valihrach vyhrálo v soutěži o nejlepší chardonnay

Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku se už podruhé podařilo získat hlavní cenu na prestižní soutěži Chardonnay du Monde 2020, která se minulý týden uskutečnila na zámku Ravatys v Burgundsku ve Francii. V soutěži se letos utkalo o titul nejlepšího chardonnay na světě 658 vzorků ze 37 zemí. Vinařství Valihrach poslalo tři vzorky, kromě vítězného vína z roku 2013 bodovalo také Chardonnay Barique z roku 2015, které získalo stříbrnou medaili.

"Je to obrovský úspěch a máme velkou radost. Pořád ještě máme problém to vstřebat. S tátou a mámou jsme si připili jen po telefonu, protože jsem po návratu ze soutěže v domácí izolaci," konstatoval Josef Valihrach mladší, který v Burgundsku zasedl i v jedné z hodnotících komisí. Chardonnay du Monde je sice menší soutěží, ale je velmi prestižní.

Počasí

Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.