Denní souhrn zpráv

Počet nakažených koronavirem stoupl

V Česku bylo v pátek večer 141 lidí nakažených novým typem koronaviru. Aktualizované údaje zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu. Počet případů nákazy se od rána zvýšil o 24. V karanténě je podle dřívějších údajů zhruba 4800 lidí. Hygienici se nadále snaží dohledávat lidi, se kterými byli infikovaní v kontaktu. Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit. V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Nový typ koronaviru se v Číně začal šířit začátkem loňského prosince, do Evropy se dostal o necelé dva měsíce později. První tři případy nákazy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, nyní je rozšířená prakticky na celém evropském kontinentu, potvrzené případy nehlásily jen Kosovo a Černá Hora. V ČR byly první případy nákazy potvrzeny 1. března. Nejvíce zasaženou z evropských zemí je Itálie, která hlásí už 17.660 nakažených a 1266 mrtvých. Za posledních 24 hodin zde stoupl počet mrtvých o 250, což je dosud nejvyšší denní nárůst od propuknutí nákazy.

EK kvůli koronaviru uvolní pravidla o rozpočtech a státní pomoci

Evropská komise (EK) co nejrychleji umožní členským státům Evropské unie poskytovat pomoc odvětvím zasaženým koronavirem. Brusel je také připraven uvolnit rozpočtová pravidla zemím, které kvůli šířící se nákaze čelí hospodářskému propadu. Oznámili to místopředsedové komise Margrethe Vestagerová a Valdis Dombrovskis, kteří spolu s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou představili plán na zmírnění ekonomických dopadů viru. EK podle své šéfky hodlá mobilizovat investice v objemu 37 miliard eur (963 miliard Kč). O vstřícnost už požádala Itálie, která je v Evropě nejvíce zasaženou zemí a přijala nejdrastičtější omezení s velkými dopady na ekonomiku. Firmy podnikající například v cestovním ruchu či dopravě, které se dostanou do velkých problémů kvůli zrušeným cestám, se podle Vestagerové budou moci obrátit na státy s žádostí o pomoc, která je běžně v rámci pravidel o hospodářské soutěži nepovolená.

Studenti programu Erasmus se budou moct vrátit do svých zemí

Stovky zahraničních studentů programu Erasmus budou moct z Česka vycestovat navzdory omezení, které kvůli šíření koronaviru zavedla česká vláda i další země. České studenty, kteří jsou v zahraničí v rámci programu Erasmus, osloví ambasády. Jsme připraveni přivézt je zpět, sdělil ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jen v Itálii bylo počátkem března přes Erasmus 150 studentů z Česka. Petříček uvedl, že zastupitelské úřady v jednotlivých zemích dostanou seznamy studentů. Budou je kontaktovat a ověřovat, jestli se mají jak dostat zpět do Česka. "Jsme připraveni je přivézt zpět do České republiky," uvedl Petříček. Vláda už dříve rozhodla, že až do odvolání se nebudou konat žádné zahraniční studijní výjezdy, jako je Erasmus. Do programu jsou zapojeny tisíce studentů.

Ministerstvo navrhlo vyplácet ošetřovné za všechny dny uzavření škol

Ošetřovné by se mohlo vyplácet za všechny dny, po které zůstanou školy v Česku kvůli nákaze novým koronavirem zavřené. Zaměstnanci s nemocenským pojištěním by ho mohli dostávat na děti do 15 let. Živnostníkům, kteří na ošetřovné nemají nárok, by pak stát mohl poskytovat příspěvek 424 korun za den. Navrhlo to ministerstvo práce. Podle něj by opatření letos stála 1,5 až 2,5 miliardy korun. Návrh zákona zveřejnila na svém webu vláda. Projednat se ho chystá v pondělí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním mimořádném jednání vlády řekl, že by kabinet měl návrhy probírat hned jako první bod na svém pondělním zasedání. Uvedl, že ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a financí Alena Schillerová (za ANO) mají do té doby propočítat, kolik by změny stály. Podle toho se pak schválí jejich podoba. Systém nemocenského pojištění loni skončil v třímiliardovém deficitu, a to poprvé po deseti letech.

Kvůli čtyřem Italům byl v Pardubicích zastaven RegioJet

Na pardubickém nádraží byl dnes ráno zastaven rychlík RegioJet jedoucí z Ostravy. Cestující si stěžoval na čtyři Italy, kteří jeli v kupé a kašlali. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. "Cestující byli v kupé se čtyřmi Italy, kteří vykazovali známky onemocnění koronavirem. Průvodčí se na nás cestou obrátila prostřednictvím Integrovaného záchranného systému a tito pasažéři byli převezeni na vyšetření na infekční oddělení pardubické nemocnice," uvedla Hégrová.

Základní provoz nemocnice v Brně i po útoku funguje, řekl ředitel

Základní provoz Fakultní nemocnice Brno je i po počítačovém útoku zachovaný, řekl novinářům ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. Podle něj jsou omezené některé počítačové provozy, vyšetření i akutní operace ale fungují, personál informace zapisuje na papír. Nemocnice zrušila plánované operace, část pacientů odklání do okolních nemocnic. S omezením provozu Štěrba počítá v řádu dnů. Podle Štěrby nakonec nebylo potřeba převážet akutní pacienty, jak nemocnice původně očekávala. Nemocnice bude i nadále provádět testování odběrů u pacientů s podezřením na koronavirus. Neplatí tedy původní informace, že bude vzorky posílat do Ostravy.

Některé systémy fungují, uvedl Štěrba. "Fungují laboratoře, hematologie, mikrobiologie, biochemie a sofistikovanější laboratoře na nádorovou diagnostiku, fungují radiologické systémy, ale nefunguje možnost přenášet informace z těchto laboratoří do databázového systému," řekl Štěrba. "My jsme schopní pacienty vyšetřit, ale nejsme zatím schopni ukládat data. Na odhalení problému pracuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

HK navrhuje bezúročné úvěry firmám již od od 50.000 Kč

Hospodářská komora vyzývá vládu, aby umožnila okamžitý přístup firem postižených nouzovým stavem k bezúročným úvěrům již od 50.000 Kč, s odkladem splátek o minimálně jeden rok. Vláda v pondělí dala možnost podnikatelům žádat o bezúročné půjčky od půl milionu korun. Jak uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý, stravovací zařízení, sportoviště, hudební a společenské kluby, mezinárodní přepravci atd. se podle něj nyní ze dne na den ocitnou bez příjmů, ale zároveň musí hradit výdaje související s podnikáním a mzdové náklady za své zaměstnance. "Je jasné, že velká část zaměstnavatelů to nemůže ekonomicky zvládnout. Lze očekávat, že po skončení koronavirové nákazy tyto firmy opět budou životaschopné, nicméně v přechodném období by pravděpodobně zanikly," dodal.

Tržby maloobchodu v lednu stouply o 4,9 procenta

Tržby v maloobchodu bez prodejů aut letos v lednu meziročně stouply o 4,9 procenta, tedy stejně jako podle aktualizovaných údajů loni v prosinci. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Maloobchodní tržby tak rostou nepřetržitě každý měsíc už od června roku 2014. Nejvíce v lednu rostly opět tržby e-shopů. "Tradičně nejvyšší tempo růstu vykázaly internetové obchody, dvouciferným tempem rostly i tržby prodejen s výrobky pro domácnost," sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. "Naopak meziroční pokles zaznamenaly prodejny se sportovními, kulturními a rekreačními potřebami. Důvodem může být nezvykle teplé počasí a zhoršené podmínky pro zimní sporty," doplnila.

Téměř 40.000 řidičů loni přišlo o řidičský průkaz kvůli bodům

Téměř 40.000 řidičů loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení maximálního počtu trestných bodů. Alespoň jeden trestný bod mělo skoro půl milionu motoristů, což je asi sedm procent z celkového počtu registrovaných řidičů. Nejčastějším přestupkem je překročení rychlosti. Informovalo o tom Centrum dopravního výzkumu, které vycházelo ze statistik ministerstva dopravy. Řidičům je na rok odebráno oprávnění po dosažení 12 bodů.

Ministerstvo dopravy v současnosti připravuje nový bodový systém. Ten počítá s dvěma hranicemi udělovaných bodů, a to čtyři a šest. Noví řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po jediném přestupku. Podle ministerstva jsou šestibodové přestupky velmi závažné, čtyřbodové by měly fungovat jako varování. Zvýšit by se měly i peněžní pokuty za přestupky.

Zemřela legendární oštěpařka Dana Zátopková

Ve věku 97 let zemřela legendární atletka Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. Vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zemřela brzy ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, informoval Český olympijský výbor. "Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit," uvedl v tiskové zprávě předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

Zátopková vedle zlaté medaile z Helsinek získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě. Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala i mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord. Manžela Emila přežila o téměř dvacet let. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi.

Zemřel spisovatel Slabý, stál za komiksem o kocourovi Vavřincovi

Ve středu zemřel ve věku 89 let spisovatel, publicista, kritik a překladatel Zdeněk Karel Slabý, který mimo jiné stál za komiksovými příběhy pro děti o kocourovi Vavřincovi. V roce 2010 získal cenu nakladatelství Albatros za celoživotní přínos dětské literatuře. O Slabého úmrtí informoval server Lidovky.cz, kterému to řekl spisovatelův syn Petr Slabý. Zdeněk Karel Slabý spolu s manželkou Dagmar Lhotovou byl také autorem příběhů o kocouru Vavřincovi a jeho přátelích, které do podoby komiksu zpracovávala malířka Věra Faltová. Komiks se ke čtenářům poprvé dostal v roce 1967, historicky tak předešel podobně laděný a známější Čtyřlístek, uvedl server.

Vedle dětské literatury se Slabý věnoval hudební publicistice. Je autorem publikace Hudba černá a bílá o historii jazzu nebo spoluautorem dvoudílné encyklopedie experimentální hudby Svět jiné hudby.

Sportovní dění v Česku se zastavilo, hokej nepozná mistra

Kvůli pandemii koronaviru vláda zakázala v Česku sportovní akce s účastí nad 30 osob. Od pátečního rána platí také zákaz vstupu na sportoviště, což znamená zastavení všech soutěží v zemi. Hokejový svaz v reakci na vyhlášení nouzového stavu ukončil extraligu a titul v nejvyšší domácí soutěži nebude udělen, hrát se do odvolání nebude ani nejvyšší fotbalová soutěž, která měla původně pokračovat alespoň bez diváků. Všechny soutěže bezodkladně přerušily mimo jiné také domácí basketbalový, volejbalový či házenkářský svaz.

Judistické mistrovství Evropy v Praze se místo prvního květnového víkendu uskuteční až v termínu od 19. do 21. června. Turnaj, jehož největší domácí hvězdou by měl být úřadující mistr světa a olympijský šampion Lukáš Krpálek, dostal nový termín po dohodě s Evropskou judistickou unií. Sportovní dění se zastavuje po celém světě, poté co Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu označila aktuální situaci za pandemii. Podle magazínu The Hockey News bude zrušeno mistrovství světa v hokeji, byť to světová federace IIHF oficiálně zatím nepotvrdila. Ohroženo je i mistrovství Evropy ve fotbale, které má být podle francouzského listu L'Equipe odloženo na příští rok. UEFA o tom má rozhodnout v úterý, kdy bude jednat i o osudu všech domácích i evropských klubových soutěží.

Nebudou také dokončeny Světové poháry ve sjezdovém lyžování, ve skocích na lyžích a v biatlonu. Předčasně ukončeno bylo i juniorské mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Narviku. Otazník visí i nad víkendovým startem mistrovství formule 1, z jehož zahajovacího závodu se odhlásila stáj McLaren kvůli pozitivnímu testu člena týmu na koronavirus.

Počasí

Proměnlivá oblačnost, na horách ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C.