Denní souhrn zpráv

Nakažených koronavirem v ČR přibylo na 12, mění se pravidla testů

Počet nakažených novým typem koronaviru v Česku stoupl na dvanáct, dosud jich bylo osm. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že se tři z 12 nemocných nakazili v italské lyžařské oblasti Passo Tonale, a proto lidem nedoporučuje tam cestovat. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že na základě doporučení lékaře a hygienika budou testy na koronavir pro všechny, nejen pro lidi po návratu z rizikových oblastí. V některých krajích začaly domácí odběry vzorků od pacientů s podezřením na nákazu. Vojtěch rovněž kvůli koronoviru zakázal od pátku vývoz dezinfekčních přípravků na ruce. Letecké společnosti zrušily zhruba 70 letů mezi Prahou a severoitalskými městy.

Dva nové případy byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a Čech, kteří přijeli z Itálie. U nich hygienici vyhledávají lidi, se kterými přišli do kontaktu. Jeden z nakažených novým koronavirem je podle informací ČTK lékař z Prahy, který se vrátil ze severní Itálie. Leží v pražské Nemocnici na Bulovce. Zdravotní sestra z lékařovy ordinace připravuje seznam všech pacientů, se kterými nakažený pracoval během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže. "Jeden z nově nakažených mužů se vrátil z lyžařského střediska Passo Tonale. Stejně jako žena z Prahy 6. Lyžařské středisko na hranici regionů Lombardie a Trentino (Tridentsko) je oblíbenou destinací českých turistů. Některé tuzemské cestovní kanceláře tam mají podle zjištění ČTK nadále klienty. Podle oslovených CK ale prodej zájezdů do Itálie v poslední době téměř ustal.

Od pátku se z Česka nesmí vyvážet dezinfekce na ruce

Od dnešního dne platí kvůli koronaviru zákaz ministerstva zdravotnictví pro přímé lety do severní Itálie a Jižní Koreje. Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet proto zrušily pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a pěti severoitalskými městy. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny. Ministr zdravotnictví také oznámil, že od pátku bude zakázán vývoz dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců. Cílem je podle něj zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu v Česku a zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.

Kvůli šíření koronaviru jsou v ČR rušeny či přesouvány na jiný termín hromadné akce. Na brněnském výstavišti se letos v obvyklých termínech neuskuteční veletrh elektrotechniky Amper ani zemědělský veletrh Techagro. Techagro se uskuteční v náhradním termínu, Amper se nebude konat vůbec. Pořadatelé pražského týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který měl začít 13. března, se rozhodli přesunout jarní edici své akce na květen. Bez diváků se dnes večer odehrál i první závod Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Vysočině.

Babiš opět kritizoval europoslankyni, ta žádá o reakci šéfa EP

Vyjádřením českého premiéra Andreje Babiše na adresu europoslankyně Moniky Hohlmeierové už se zabývá i předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Zvažuje prý reakci po apelu německé šéfky rozpočtového výboru EP, která výroky považuje za urážlivé. Babiš ji minulý týden označil za pomatenou a dnes tento výrok hodnotil jako správný a Hohlmeierovou opět kritizoval. Agrární komora ČR v dopisu Sassolimu žádá od poslankyně omluvu "českým zemědělcům za nepravdivé výroky a svou neprofesionalitu".

Německá politička minulý týden společně s několika kolegy z výboru EP pro rozpočtovou kontrolu navštívila Česko a na závěr hovořila o "slabinách a nedostatcích" systému v souvislosti s identifikací střetu zájmů. Babiš, který je podle auditorů Evropské komise ve střetu zájmů kvůli trvajícímu vlivu na holding Agrofert, v reakci napadl nejen ji, ale i české členy delegace. Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského označil za vlastizrádce. Za výrok o vlastizrádcích se Babiš později omluvil, za slovním útokem na Hohlmeierovou si ale stojí. S předsedou europarlamentu si prý o věci rád promluví na unijním summitu.

Toman: Kůrovec napadne letos přinejmenším stejně dřeva jako loni

Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. Její další postup lze přes veškeré úsilí očekávat i letos a kůrovec napadne přinejmenším stejný objem dřeva jako loni. Ve Sněmovně to při jednání o kůrovcové kalamitě řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). "Celkový objem dřeva, který byl kůrovcem v roce 2019 napaden, lze odhadnout přibližně ve výši 30 milionů metrů krychlových, což je o 40 procent víc než objem napadení v roce 2018," řekl ministr. Území zasažené kůrovcem se opět rozšířilo. Situace se zhoršila v téměř všech krajích s výjimkou Prahy, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Nejhorší situace loni byla v Kraji Vysočina.

V lesích ve vlastnictví státu a v soukromých lesích, o které se starají státní Lesy ČR, vytěžili lesníci loni o 60 procent víc kůrovcového dřeva než o rok dřív. Kvůli snížené odolnosti lesů způsobené suchem registruje podle Tomana ministerstvo zemědělství i nárůst výskytu škůdců. Ministr také informoval, že jeho úřad spustil ke konci loňského roku příjem žádostí o příspěvek na zmírnění kůrovcové kalamity. Přijímání žádostí skončilo 28. února. Úřad obdržel 6,5 tisíce žádostí v celkové výši 2,8 miliardy korun. Zatím vyplatil asi 1,1 miliardy korun ze schválených 2,5 miliardy korun. Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Rada Evropy: ČR příliš nepokročila s plněním doporučení o prevenci korupce

Česká republika dosud uspokojivým způsobem splnila jen jedno ze 14 doporučení protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO) z roku 2016. Situace je tedy nadále považována za "celkově neuspokojivou", uvádí se v nové hodnotící zprávě zmíněného orgánu. Plyne z ní také, že hmatatelný pokrok od loňského posudku nastal pouze ve dvou bodech, v souvislosti s prevencí korupce u zákonodárců prý změny udržují "velmi pomalé tempo". Doporučení protikorupční skupiny se kromě členů parlamentu týkají také práce soudců a státních zástupců. Volají po vyjasnění pravidel kolem možného střetu zájmů u těchto činitelů, přijímání darů a dalších výhod nebo styků s lobbisty. Dalším cílem je zprůhlednit fungování parlamentních výborů a podvýborů, ale také výběru nebo odvolávání představitelů justice. "Česká republika uspokojivě splnila či uspokojivým způsobem vyřešila jedno ze čtrnácti doporučení... Sedm doporučení je splněno částečně a zbylých šest doporučení splněno není," píše orgán GRECO, který od roku 1999 sdružuje asi 50 států za účelem monitorování protikorupčních standardů.

České ministerstvo spravedlnosti v reakci poukázalo na předložené návrhy zákonů, které jsou v souladu s doporučeními expertů RE. "Jedná se o návrh zákona o lobbování, novelu zákona o soudech a soudcích, novelu zákona o státním zastupitelství," uvádí tisková zpráva. Všechna tři opatření zmiňuje i hodnocení GRECO, příslušná doporučení však nebere jako splněná, protože návrhy zákonů ještě neschválil parlament.

Charita ČR: K předčasným odchodům mladých ze škol přispívá zadlužení rodin

K předčasných odchodům mladých ze škol přispívá i zadlužení rodin. Řada školáků se kvůli potřebě domácnosti získat příjem a splácet dluhy nevyučí či nedostuduje a nastupuje do práce. Upozornili na to pracovníci Charity ČR a jejích poraden. S případy se setkávají v praxi. Nejvyšší podíl mladých, kteří nedokončí školu, je podle výzkumů a podle počtu exekucí v regionech s nejvyšší zadlužeností. Na předčasné odchody ze škol se zaměřila ve svém výzkumu Agentura pro sociální začleňování. Zatímco v roce 2013 školy nedokončilo pět procent mladých, v roce 2017 už sedm procent. Na severozápadě ČR se za tu dobu podíl zvedl z devíti na 16 procent. Podle propočtů agentury tak stát do budoucna přichází o miliardy, a to na dávkách i na daních a odvodech. Nejzadluženější okresy v Česku leží podle mapy exekucí právě na západě a severu republiky. Nejhorší byla předloni situace v okresech Most, Sokolov a Chomutov, kde měla nějakou exekuci pětina obyvatel. Průměrný dlužník tam měl pět až šest exekucí současně. Proti roku 2016 se za dva roky situace podle výsledků zhoršila.

Ke zlepšení školní docházky a dosaženého vzdělání mladých z chudých a zadlužených rodin podle charity chystané zpřísnění vyplácení dávek nepomůže. Důrazně odmítají návrh ministerstva práce, aby o podporu na bydlení přišly rodiny záškoláků. Jako řešení problému nedokončeného vzdělávání vidí vedle nastavení pravidel exekucí a oddlužení hlavně zajištění sociálního bydlení s podporou sociálních pracovníků.

Začala rozsáhlá oprava hradu Karlštejn, vzniknou i nové expozice

Na hradě Karlštejn na Berounsku začala rozsáhlá rekonstrukce za více než 150 milionů korun. Počítá s obnovou Císařského paláce či hradního purkrabství, vzniknou nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Hrad by měl při opravách zůstat přístupný, návštěvníci se ale musejí připravit na krátkodobé uzavírky některých částí. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ve čtvrtek obnovu vybraných částí hradu zahájil společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO), poukázal na to, že Karlštejn je jednou z nejnavštěvovanějších památek v ČR. Očekává, že po rekonstrukci se stane ještě vstřícnějším a přívětivějším místem pro návštěvníky. Babiš poznamenal, že český král a římský císař Karel IV. je podle něj největším Čechem, jehož už nikdo nepřekoná. Rekonstrukci částečně platí evropské fondy, jen stavební obnova si vyžádá 128 milionů korun.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v zemi. Loni na něj zamířilo téměř kolem 215.000 lidí.

V Praze začíná festival dokumentů Jeden svět, hlavní téma jsou změny klimatu

V Praze začíná festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Za hlavní téma přehlídky pořadatelé zvolili změny klimatu a jejich dopad na krajinu a lidi. Program představí 133 dokumentů ze 60 zemí. Festival pořádá společnost Člověk v tísni. Ta udělí také svou cenu Homo Homini osobnostem, které se zasloužily o ochranu lidských práv, demokracii a nenásilné řešení politických konfliktů ve světě. Získá ji tádžický právník Buzurgmehr Jorov. Ocenění večer předá ukrajinský filmový režisér a bývalý politický vězeň Oleh Sencov. V Praze festival potrvá do 14. března, poté se akce přesune do 35 dalších měst v Česku a také do Bruselu. Řady festivalových projekcí se zúčastní tvůrci či hlavní hrdinové, publikum s nimi bude moci debatovat. Mezi hosty má být třeba vietnamská písničkářka Mai Khoi, švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová, zvláštní zpravodajka OSN pro dostupné bydlení Leilani Farhaová či klimatolog Stefan Rahmstorf.

Pořadatelé podnikli i preventivní kroky kvůli případnému šíření koronaviru. Na festival nedorazí hosté z rizikových oblastí, a to třeba z Itálie. V kinech a festivalových prostorách se zavádějí zvýšená hygienická opatření, uvedl tým Jednoho světa.

Počasí na pátek

Zataženo až oblačno, zpočátku na většině území, od západu postupně místy, zejména na horách déšť nebo přeháňky. Ve vyšších polohách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 5 °C, na horách kolem 2 stupňů Celsia.