Denní souhrn zpráv

Babiš: OKD letos skončí ve ztrátě stovek milionů korun

Těžební společnost OKD, kterou vlastní stát, letos skončí ve ztrátě několika set milionů korun. Po jednání s vedením firmy to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Loni mělo OKD zisk 1,3 miliardy korun. Za letošní ztrátou podle Babiše stojí nižší výkupní cena uhlí i loňské neštěstí v podzemí Dolu ČSM. Přesně před rokem při něm zemřelo 13 horníků a v prostoru se pak dlouho netěžilo. Babiš také řekl, že vláda chce, aby doly OKD fungovaly a těžily co nejdéle. Pro zlepšení hospodářských výsledků se počítá s úsporami i se zvýšením těžby. V roce 2020 by měla vzrůst o 300.000 tun na celkových 3,5 milionu tun uhlí. "Z těch 3,5 milionu tun zůstávají v regionu dva miliony. Takže i pro ostatní firmy je fungování OKD důležité," dodal Babiš. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.

Ve Stonavě se uskutečnila pietní akce k uctění 13 zemřelých horníků

Zástupci těžební společnosti OKD, premiér Andrej Babiš (ANO), představitelé měst a obcí Moravskoslezského kraje, záchranáři, horníci i pozůstalí rodinní příslušníci ve Stonavě na Karvinsku uctili památku 13 havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí Dolu ČSM-Sever. Až na jednoho byli všichni zemřelí horníci Poláci. Ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz na pietním aktu posvětil žulový monument ve tvaru slzy od sochaře Martina Kuchaře.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. V dole zahynulo 12 Poláků a jeden Čech, deset havířů bylo zraněno. Vyšetřování neštěstí stále pokračuje, příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým. Kriminalisté nyní čekají na poslední a nejdůležitější znalecký posudek.

iROZHLAS: Vnitro plánuje obce bez zastupitelstev slučovat s jinými

Ministerstvo vnitra plánuje rušit obce, kde lidé dlouhodobě nechtějí kandidovat do zastupitelstva, nedaří se tam sestavit kandidátky a vedení obce se musí ujmout správce vybraný ministerstvem. Úřad by chtěl v takovém případě obec sloučit s jinou. S odkazem na připravovanou koncepci veřejné správy o tom informuje server iROZHLAS.cz. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu, že úřad nepočítá s významnou redukcí počtu obcí nebo s jejich plošným slučováním. Se slučováním obcí souhlasil podle serveru Svaz měst a obcí. Proti je naopak Sdružení místních samospráv, podle něhož by měl stát hledat jiné řešení. Například snížit počet zastupitelů tam, kde se nedaří naplnit kandidátky. Zájem lidí kandidovat v komunálních volbách se dlouhodobě snižuje. V roce 2018 se o místa obecních zastupitelů hlásilo 216.000 zájemců, o čtyři roky dříve jich bylo o 17.000 víc.

V Brně poprvé použili proti nádoru buněčnou genovou terapii

Fakultní nemocnice Brno poprvé použila proti nádoru buněčnou genovou terapii. Pacient, kterému předtím nepomáhala chemoterapie, tak mohl před Vánoci domů, oznámil v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle mluvčího jde o mimořádný úspěch lékařů. Pacientovi v červnu 2019 diagnostikovali onkologické onemocnění hrudních mízních uzlin. Chemoterapie neměla žádoucí efekt. Nádor se zvětšoval a začal utlačovat průdušky, plíce a velké cévy. V říjnu shodou okolností skončila několikaměsíční fáze příprav moderní buněčné genové terapie pomocí CAR-T lymfocytů. Metoda zahrnuje nejprve odběr bílých krvinek, které zdravotníci odesílají do firmy Kite Gilead v USA. Tamní odborníci do nich vloží speciální genetickou informaci, díky níž se bílé krvinky "naučí" cíleně rozpoznávat a ničit určené nádorové buňky.

Pacient podstoupil odběr lymfocytů začátkem listopadu. Genetická modifikace byla úspěšná a přípravek dostal na začátku prosince. Ostře sledované období po podání provázely pouze mírné nežádoucí účinky, které se podařilo potlačit. Za několik dní se pacientovi také ulevilo od obtěžujících příznaků vyvolaných jeho nádorem, zejména každodenních teplot, kašle a potíží s dýcháním. Zdravotníci věří, že moderní metoda pomůže nejen prvnímu pacientovi, ale i dalším nemocným, pro které dosud neexistovala účinná léčba- Cena terapie je deset milionů korun. Výrobu přípravku pro první tři pacienty provede firma Kite Gilead zdarma, informoval Žára.

Lidická v Brně byla uzavřená, lidé nahlásili člověka se zbraní

Policie zhruba na dvě hodiny zavřela část Lidické ulice v centru Brna kvůli oznámení, že se tam pohybuje člověk se střelnou zbraní a že se v jednom z domů střílelo. Ředitel brněnské policie Martin Kotlan uvedl, že policie hledá více mužů. "Ti muži tady v době příjezdu policejních hlídek, které okamžitě zajišťovaly objekt ze všech stran, nebyli. Je to více než jeden muž. Mohla to být hloupost, klukovina. Ale i na takové věci jsme povinni reagovat," uvedl ředitel. Situaci během akce sledoval vrtulník. Tramvajové linky byly odkloněny. Policie v souvislosti se střelbou v domě v Lidické v Brně zadržela jednoho člověka. Měl u sebe plynovou pistoli s náboji, uvedla policie na twittru.

Od ledna se stálý zákaz předjíždění pro kamiony rozšíří na 145 km

Od 1. ledna se rozšíří zákaz předjíždění pro kamiony nad 12 tun. Trvale bude platit celkem na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11. Dosud se trvalý zákaz vztahoval jen na 29 kilometrů na D1 a D8. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Přes zimu navíc platí dočasný zákaz na části dálnice D1 na Vysočině, který se vyhlašuje pouze při špatném počasí nebo hustém provozu. Poslanci v současnosti řeší i plošné zavedení zákazu předjíždění pro kamiony, s čímž počítá poslanecký návrh novely. Hospodářský výbor Sněmovny v minulém týdnu tento zákaz ovšem ke schválení nedoporučil. Podle většiny poslanců ve výboru stačí dosavadní možnosti zákazu, se kterými počítá aktuální podoba zákona. O možném zákazu jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích se mluví od konce loňského roku po kolapsu na modernizovaném úseku D1 na Vysočině.

Pošta od ledna zdraží doporučená a cenná psaní o tři koruny

Česká pošta od začátku ledna zdraží některé základní služby. O tři koruny bude dražší například poslání doporučených a cenných psaní. Cena obyčejného dopisu se v lednu nezmění, nicméně od února podnik zavádí dvourychlostní doručování, v jehož rámci bude doručení do druhého dne stát o sedm korun více. Oznámil to Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Zaslání doporučeného dopisu o hmotnosti do 50 gramů vyjde v příštím roce na 47 Kč namísto dosavadních 44 korun. Od února pak obyčejné psaní do 50 g doručované v rychlejším, takzvaném prioritním režimu bude stát 26 Kč namísto současných 19 korun. Česká pošta se loni dostala do miliardové ztráty. Vedení připravilo plán restrukturalizace, do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Zároveň hodlá během šesti let snížit počet pracovních míst o 7000 ze současných 30.000. Nahradí je moderními technologiemi.

Rakušané zachránili zbloudilé české alpinisty

Český pár, který musel po bloudění přes noc nouzově bivakovat v obtížně přístupném alpském terénu v oblasti hory Krippenstein, zachránila rakouská horská služba. Informovala o tom agentura APA. Nasazení vrtulníku nebylo ve čtvrtek večer kvůli povětrnostním podmínkám možné, a tak se záchranáři vydali k promrzlé dvojici pěšky. Třiadvacetiletý muž a o rok starší žena chtěli ve čtvrtek vylézt na horu Krippenstein, ale vydali se po špatné cestě, ačkoli se řídili mapovou aplikací. Brzy zcela zabloudili a ocitli se v extrémně strmém a skalnatém terénu. Muž se navíc zranil.

Příslušníci horské služby museli ve tmě slaňovat více než 500 výškových metrů. Po čtyřech hodinách se záchranáři k páru dostali a už za jejich přítomnosti promoklí a podchlazení Češi přečkali noc. Až dnes ráno bylo možné uskutečnit jejich transport s pomocí vrtulníku.

V Neratově otevřeli nový most do Polska, obnovili poutní cestu

V Neratově v Bartošovicích v Orlických horách začal sloužit nový most do Polska. Lávka pro pěší, cyklisty, lyžaře, která byla oficiálně otevřena, se klene nad Divokou Orlicí. Vznikla na místě zaniklého Jánského mostu za 1,4 milionu korun, řekl ČTK sekretář sdružení Euroregion Glacensis Jaroslav Štefek. Neratov se díky mostu stane křižovatkou na turistických trasách, což je důležité pro rozvoj regionu. "Jsme velice rádi, vzniklo tím přímé spojení do Polska. Věříme, že to také přinese zvýšenou návštěvnost poutního místa a práci našim lidem," řekl dnes ČTK Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu s barokním poutním kostelem známým prosklenou střechou. V Orlických horách v Královéhradeckém kraji jde o nový přeshraniční most po 14 letech.

O unikátní sbírku 200 harmonik se bude starat město Litovel

Sbírku více než dvou set harmonik, kterou vlastní Jiří Sedláček z Litovle na Olomoucku, bude v budoucnu spravovat tamní radnice. Pohledem na krásně zdobené heligonky a harmoniky se díky tomu budou moct kochat i další generace. Sběratel Sedláček svůj život zasvětil akordeonům, heligonkám a atypickým harmonikám. Díky své sběratelské vášni nyní vlastní jednu z největších sbírek těchto hudebních nástrojů v Evropě. "Přáním pana Sedláčka je, aby tato jedinečná sbírka byla zachovaná ve své celistvosti pro další generace. Proto se rozhodl tuto sbírku darovat městu Litovel s tím, že město Litovel se zaváže, že sbírku uchová v její celistvosti a umožní veřejnosti stálou přístupnost," stojí v oznámení radnice.

Ve dvou velkých pokojích a na chodbě rodinného domu má Sedláček vystaveno více než 230 harmonik z tuzemska, Německa a Itálie. Nejstarší vystavená harmonika se poprvé rozezněla před 150 lety. Sedláček letos oslavil 82. narozeniny a harmoniky sbírá přes 30 let. V roce 2011 se rozhodl zřídit si doma menší muzeum zaměřené na tento hudební nástroj, aby netradiční sbírku zpřístupnil veřejnosti.

Počasí

Oblačno až zataženo nízkou oblačností, ojediněle polojasno. Večer přibývání oblačnosti a déšť. Maximální teploty 5-12 °C.

V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech hor je silný vítr, ráno se nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Lanovka může jezdit do rychlost větru 60 kilometrů v hodině.