Denní souhrn zpráv

Premiér Babiš odmítl obvinění, že vláda pohrdá Senátem

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl obvinění, že vláda pohrdá Senátem. Horní komora se na tom usnesla kvůli tomu, že jí ministerstva odmítla poskytnout návrhy auditních zpráv Evropské komise (EK) týkající se Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. Babiš ČTK napsal, že do záležitosti nevstupuje ani není informován o korespondenci jednotlivých resortů se Senátem. Věří tomu, že ministerstva postupují v souladu s předpisy. Pro usnesení, ve kterém označil Senát počínání ministerstev za pohrdání komorou, hlasovalo 57 ze 72 přítomných senátorů s výjimkou zástupců vládního hnutí ANO a pěti členů ČSSD. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci uvedla, že zpráva je důvěrná a o jejím vydání může rozhodnout pouze EK. Senátoři takové námitky odmítli, podle nich jsou členové komory oprávněni se s důvěrnými dokumenty seznamovat. Babiš uvedl, že na usnesení Senátu, až bude doručeno, budou jednotliví ministři reagovat.

Babiš: Zeman odvolá Staňka, o nástupci rozhodne v polovině srpna

Prezident Miloš Zeman odvolá ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra rozhodne v polovině srpna, napsal na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem. ČSSD navrhla na nového ministra svého místopředsedu Michala Šmardu, jinou nominaci odmítá. Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK řekl, že bude s Babišem o výsledku jeho lánského jednání mluvit ve čtvrtek. Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v České televizi označil za zklamání, že se situace stále nevyřešila. Babiš s novináři při odjezdu z Lán nemluvil, ze zámku odjel zadní branou.

Staněk v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu, Šmardu naopak kritizoval. ČSSD hrozila odchodem z vlády, pokud by Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu. Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, pokud by nemohli rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšlou. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

Pravicová opozice hodnotí výsledek jednání skepticky. "Otevřete šampaňské! Po dvou měsících nepřetržitých jednání prezident konečně splní svou ústavní povinnost. Ale pro jistotu jen napůl," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Další politici kritizovali Babiše za jeho přístup k informování o lánské schůzce. Premiér je v hrsti prezidenta a svých zájmů," uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Pro návrh hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo. K Ústavnímu soudu návrh doputuje jen v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM či SPD, to není pravděpodobné. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou. Sněmovna má tři měsíce na to, aby se k návrhu vyjádřila, uvedl po jednání předseda klubu Senátor 21 Václav Láska.

Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců kolem Lásky svými skutky ústavu porušuje. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR. Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu. Nejnověji k případům přibylo Zemanovo otálení s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z čela ministerstva kultury.

Pražské letiště v pololetí navýšilo počet pasažérů na 7,84 mil.

Letiště Václava Havla v Praze v letošním prvním pololetí odbavilo více než 7,84 milionu cestujících, což v meziročním srovnání představuje nárůst o pět procent. Nejvytíženější destinací byl tradičně Londýn. Zvýšil se i počet pasažérů na dálkových linkách. Počet cestujících se na pražském letišti každoročně zvyšuje od roku 2013. Meziroční nárůst počtu odbavených cestujících se tak zatím pohybuje na horní hranici očekávání letiště pro tento rok. "K tak dobrému výsledku přispělo zahájení přímých spojení do celkem devíti nových destinací, příchod tří nových dopravců a navýšení frekvencí na deseti linkách, z toho jedné dálkové," uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Provoz letiště podle něj zatím zásadně neovlivnilo odstavení letadel Boeing 737 MAX, které jsou mimo provoz od března.

Senát chce horní sazbu poplatku z ubytování zvýšit na 50 korun

Senát chce horní sazbu poplatku z ubytovacích kapacit zvýšit od příštího roku na 50 korun za osobu a den. Při pobytu delším než 60 dní má být sazba snížena na šest korun. Doporučil tak přes nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) upravit novelu o místních poplatcích, jejíž sněmovní verze zachovává výši poplatku do roku 2021 na současných 21 korunách. O senátních úpravách rozhodnou poslanci. Navrhovaná sazba ve výši zhruba dvou eur odpovídá sazbám v okolních státech. Senátoři odmítli návrh svého výboru pro veřejnou správu, který chtěl horní sazbu zvýšit na 100 korun za osobu a den. Proti razantnějšímu zvýšení poplatku se stavěly Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Asociace hotelů a restaurací. Senátoři upravili okruh osob, které by byly od poplatku osvobozeny. Platit by to mělo i pro studenty do 26 let, kteří bydlí na takzvaných internátech nebo na vysokoškolských kolejích.

Výroba osobních aut v pololetí klesla o 1,5 pct. na 747.000 vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesla o 1,5 procenta na zhruba 747.000 vozů. Pokračoval tak pokles, který začal v prvním čtvrtletí, ale snižování produkce se zmírnilo. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu. Na poklesu se podepsalo hlavně snížení výroby automobilek Škoda Auto a Hyundai. Naopak u TPCA, která vyrábí vozy značek Peugeot, Citroën a Toyota, výroba vzrostla. Škoda Auto, která má na výrobě osobních aut v Česku téměř dvoutřetinový podíl, snížila za první pololetí produkci o 1,5 procenta na přibližně 470.000 vozů. Nošovické Hyundai klesla výroba o 6,3 procenta na asi 160.000 aut. Kolínská TPCA naproti tomu výrobu zvýšila meziročně o 5,9 procenta na skoro 117.000 osobních aut.

Metro doporučilo akcionářům odmítnout nabídku na převzetí od EPGC

Německá maloobchodní skupina Metro doporučila akcionářům, aby nepřijímali nabídku na odkup akcií od investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní český miliardář Daniel Křetínský se slovenským investorem Patrikem Tkáčem. Nabídku označila za podhodnocenou. Společnost ale nevyloučila možnost dalších jednání. Nemá také námitek proti změně struktury akcionářů, napsaly agentury DPA a Reuters. EPCG na počátku měsíce oficiálně předložila nabídku na převzetí Metra, která ohodnotila celou firmu na 5,8 miliardy eur (148,2 miliardy Kč). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

Skupina Metro má ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150.000 lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Novela má omezit přeprodávání léků distributory

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloží na konci srpna podle premiéra Andreje Babiše (ANO) novelu zákona o léčivech, která má omezit možnost jejich vývozu, a zajistit tak jejich stálou dostupnost. Stát tak reaguje na problémy s výpadky v distribuci léků. Výrobci dostanou v případě nutnosti povinnost dodat chybějící lék do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku, uvedl Vojtěch po návštěvě Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), na které doprovodil premiéra. "Jsem velmi ráda, že brzy přibude novela, která popisuje emergentní systém. Pacienti budou mít jistotu, že léky i v té nejmenší lékárně dostanou," uvedla ředitelka ústavu Irena Storová. Vojtěch se novelou inspiroval na Slovensku, původně ji plánoval předložit v září, kvůli žádosti premiéra ji vláda posoudí na prvním zasedání po vládní dovolené 26. srpna. Babiš i Vojtěch zmínili, že neexistuje nástroj, který by omezil přeprodávání léků distributory. Podle ministra tak lehce získají ročně tři až pět miliard korun. Premiér se při návštěvě pozastavil také nad tím, že zatím neexistuje souhrnný přehled o stavu zásob léků v lékárnách, podle kterého by stát mohl problémy s dostupností léčiv předvídat.

Většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat, míní tři pětiny Čechů

Tři pětiny Čechů si myslí, že většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta, lidí bez práce bylo nejméně od května roku 1997. Že nezaměstnaní nemají zájem pracovat, míní 61 procent dotázaných. Čtvrtina lidí se domnívá, že většina nezaměstnaných si není schopna sehnat vhodnou práci a necelá desetina vyjádřila názor, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat žádnou práci. Současnou míru nezaměstnanosti považuje za příliš vysokou desetina dotázaných, téměř tři pětiny ji vnímají jako přiměřenou a čtvrtina jako příliš nízkou.

Účastníci průzkumu se také pokusili popsat situaci na trhu práce v místě jejich bydliště. Téměř desetina z nich považuje nalezení jakékoliv práce v místě bydliště za těžké a další tři procenta za úplně nemožné. Naopak asi čtvrtina dotázaných se domnívá, že najít vhodnou práci není žádný problém, a necelé tři pětiny lidí se vyjádřily, že v místě jejich bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou práci. Průzkum se uskutečnil od 8. do 17. června a zúčastnilo se ho 1024 obyvatel Česka ve věku od 15 let.

Česká národní banka vydává sadu pamětních dvacetikorun

Česká národní banka (ČNB) vydává pamětní dvacetikoruny ke 100. výročí vzniku Československa a ke 100. výročí zavedení československé měny. Šest sběratelských mincí vydá ČNB v sadě. Jde o mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše, které ČNB vydala loni 24. října k výročí vzniku Československa. Na dalších mincích jsou portréty Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila, které banka vydala loni 30. ledna. Říjnové i lednové vydání pamětních mincí provázely fronty zájemců na mnoha místech České republiky.

Babiš s Brabcem podpořili záchranu syslů, několik jich vypustili

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se snaží v záchranném programu vrátit do přírody sysly, kdysi běžní hlodavci z ní totiž téměř vymizeli. Několik syslů u obce Raná na Lounsku vypustili také premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO), aby tak záchranný program podpořili. Letos zde bude vypuštěno na 80 syslů, původem jsou z českých zoologických zahrad i z chovů v Německu.

Premiér i ministr Brabec si vypouštění syslů vyzkoušeli. Znamenalo to nejprve vyvrtat asi půlmetrovou šachtu do země, o což se postaral ministr Brabec. Pak už střídavě premiér i ministr ručně vypouštěli sysly do děr, které pak ucpali senem a kůlem. Podle ochránců přírody jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny. Díky záchrannému programu se podařilo počet syslů v Česku zdvojnásobit, přesto se odhaduje jejich počet na pouhých 6500 jedinců, uvedl Pavel Pešout, náměstek ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.Podle Babiše byla ale hlavním tématem jejich cesty do Ústeckého kraje zejména voda a snaha o její udržení v krajině. Proto cesta začala v obci Velemín, která získala dotaci na vrty, jež zajistí dostatek vody.

Sport

Fotbalisté Plzně vstoupili do druhého předkola Ligy mistrů domácí bezbrankovou remízou s Olympiakosem Pireus. Odvetu v Řecku svěřenci Pavla Vrby sehrají za týden. Vítěz dvojzápasu si ve 3. předkole zahraje s Basaksehirem Istanbul, poražený nastoupí ve 3. předkole Evropské ligy proti Antverpám. Viktoria byla v úvodním souboji českého a řeckého vicemistra střelecky aktivnější, ale své šanci neproměnila.

Znakařce Simoně Kubové finále na mistrovství světa v Koreji znovu uniklo, na neolympijské padesátce skončila v semifinále desátá. Ve srovnání s dopolední rozplavbou zrychlila na 27,91 sekundy a počtvrté v kariéře se na této trati dostala pod 28 sekund, ale k postupu jí dvanáct setin chybělo. Na šampionátu padl podruhé světový rekord, postaral se o něj maďarský plavec Kristóf Milák na 200 metrů motýlek. Maximem sedmadvacetileté Kubové na tomto šampionátu zatím zůstává deváté místo ze stovky.

Michal Navrátil na mistrovství světa neobhájil stříbro v extrémních skocích do vody. Český reprezentant na šampionátu v Koreji obsadil čtvrtou příčku s výraznou ztrátou na bronzového Mexičana Jonathana Paredese. Vyhrál favorizovaný Brit Gary Hunt. Navrátil po pondělní první polovině soutěže figuroval na třetí příčce s více než pětibodovým náskokem na Hunta. Za největšího kandidáta na titul ale klesl hned po prvním dnešním skoku, za který dostal pátou nejvyšší známku. Finálový skok se pak Navrátilovi příliš nevydařil, byl v něm desátý a neměl šanci zaútočit na medaili. Vedle zlatého Hunta a bronzového Paredese ho předčil také stříbrný obhájce titulu Steve Lo Bue z USA.

Zlaté a stříbrné medaile na olympijských hrách 2020 v Tokiu budou nejtěžší v historii letních olympiád, váží 556 a 550 gramů. Kompletní medailovou kolekci, kterou vytvořil Juniči Kawaniši, představili japonští pořadatelé při ceremoniálu připomínajícím přesně rok do zahájení olympiády. Na výrobu medailí o průměru osm a půl centimetru byly použity recyklované kovy z téměř 79.000 tun mobilních telefonů a dalších malých elektronických zařízení, která se vybrala při sbírce po celém Japonsku. Dostalo se z nich 32 kilogramů zlata, tři a půl tuny stříbra a 2,2 tuny bronzu. Na přední straně je řecká bohyně vítězství Niké, což je tradice u olympijských medailí vyžadovaná Mezinárodním olympijským výborem. Na zadní straně jsou olympijské kruhy a logo her v Tokiu. Zlaté medaile jsou vyrobeny ze stříbra a pozlaceny šesti gramy zlata. Čistě stříbrné jsou kovy za druhé místo. Bronzové medaile jsou z nerezové formy bronzu obsahující zinek.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno, na severovýchodě zpočátku polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 30 až 34 °C, na severovýchodě kolem 28 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 26 °C.Teplotní rekordy ve středu padly na třetině stanic měřících alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v západní polovině Čech, v Kopistech na Mostecku naměřili 35,4. Teploty v části Čech mohou ve čtvrtek dosáhnout až 36 stupňů Celsia. Horko může podle meteorologů poškodit i koleje.