Denní souhrn zpráv

Ministerstvo průmyslu nabízí další dotace na nákup elektromobilů

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo další kolo dotací na podporu rozvoje elektromobility. Podnikatelům nabízí až 200 milionů korun z evropských fondů na nákup elektrických aut a pořízení neveřejných dobíjecích stanic. O peníze můžou žádat až do května příštího roku. Minimální výše dotace je 50 tisíc korun a maximální 10 milionů korun.

V Česku je podle listopadových statistik 178 veřejných dobíjecích stanic. Vládá počítá s tím, že do pěti let bude v Česku 800 dobíječek. Jejich výstavbu podporuje prostřednictvím dotací ministerstvo dopravy.

Česká pošta chce v příštích letech zrušit téměř 1500 poboček

Česká pošta zatím změnila v celém Česku 600 svých poboček na takzvané pošty Partner. Nefungují v nich klasické přepážky, ale služby zajišťují obecní úřady nebo místní živnostníci. Pošta tak výrazně snížila náklady, protože na provoz přispívá průměrně 16 tisíc korun měsíčně. Převedení na franšízy bude pokračovat i v příštích letech. Česká pošta ale nebude rušit tolik poboček, kolik chtěla. Podle původního plánu mělo do sedmi let přejít na takzvanou poštu Partner asi 2500 obcí a měst. Teď plán upravila a počítá s převodem asi 1500 pošt.

Na Příbramsku havaroval vrtulník záchranářů, nikdo se nezranil

Na Příbramsku havaroval vrtulník záchranné služby. Nikomu se nic nestalo, stroj je ale hodně poškozený. Nehoda se stala brzy ráno ve Staré Huti nedaleko Dobříše. Pilot přistával na fotbalovém hřišti, vrtulí ale zavadil o kovovou konstrukci. Pacienta, ke kterému letěl, musela do nemocnice odvézt sanitka.

Zlín si připomíná 80 let od dokončení Baťova mrakodrapu

Přesně před osmdesáti lety dokončili dělníci takzvaný Baťův mrakodrap ve Zlíně. Kancelářská budova obuvnické továrny byla tehdy druhou nejvyšší stavbou v Evropě. Navrhl ji dvorní Baťův architekt Vladimír Karfík. Bezmála osmdesát metrů vysokou stavbu zedníci doslova vztyčili za dva roky. V roce 2004 prošla kompletní přestavbou za více než půl miliardy korun. Budova s číslem 21 se pak stala sídlem krajského úřadu a finanční správy. V těchto dnech tam probíhá rekonstrukce výtahů, expozic, vstupních prostor i dalších částí.

V Rožnově p. Radhoštěm vytvořili sochaři sochy z ledu a sněhu

Busta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, rybičky, lidská figura či Spongebob zdobí letošní ledovou galerii v Rožnově pod Radhoštěm. Svá díla zde představují dvě desítky sochařů z Česka a Polska, kteří se zapojili do letošního ročníku mezinárodního sochařského sympozia Ledové a Sněhové království. Celkem sochaři z ledu a sněhu vytesali devět ledových a jednu sněhovou sochu a také Ledový trůn. Sochy zde budou k vidění až do 24. února. Podle pořadatelů led vydrží díky speciálním podmínkám v izolované hale.

Dostihy v Pardubicích vystřídalo veřejné kluziště

Na dostihovém závodišti v Pardubicích mělo historickou premiéru veřejné kluziště. Vyrostlo v blízkosti cílové roviny dostihů během čtyř týdnů a má parametry kanadského hřiště. Veřejnému bruslení bude sloužit do konce února, po zbytek roku bude závodiště opět patřit převážně dostihovému sportu.

Ve Dvoře Králové se otevřela vánoční zoo

V Safari Parku Dvůr Králové začaly tuto sobotu Vánoce. Až do tří králů bude areál speciálně vyzdobený, třeba svítícími dekoracemi ve tvaru zvířat, kromě běžných stromečků se můžete těšit i na mohutný vánoční baobab. Za příznivého počasí budou ve venkovním výběhu gepardi, sloni, nosorožci nebo některé antilopy. Kromě ozdobených stromečků a další vánoční výzdoby láká zahrada v tomto období rovněž zvýhodněným vstupným a také prodlouženou otevírací dobou pokladen do 19 hodin.

Ledecká vyhrála obří slalom snowboardistek v Cortině

Olympijská vítězka Ester Ledecká vyhrála obří slalom snowboardistek v Cortině d'Ampezzo a po šestnáctém triumfu v kariéře se ujala vedení ve Světovém poháru. Ve čtvrtek prohrála v jiném italském středisku Carezze ve finále, v sobotu už brala další zlato. Třiadvacetiletá Ledecká je trojnásobnou královnou pohárového seriálu v paralelních disciplínách. Na prkno se tradičně rychle přeorientovala z lyží, neboť ještě před týdnem bodovala v superobřím slalomu SP ve Svatém Mořici.

O Vánocích bude v Česku nad nulou, na Silvestra se ochladí

O vánočních svátcích budou v Česku podle meteorologů venkovní teploty pravděpodobně nad nulou, až na Silvestra se ochladí. Sněhu se Češi asi o svátcích nedočkají. Třeba v Praze a části jižních a západních Čech bude na Štědrý den s velkou pravděpodobností víc než plus pět stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a dalších údajů na webu ústavu.

Počasí v neděli

Převážně polojasno. Během dne od západu přibývání oblačnosti a odpoledne a večer v Čechách místy slabé sněžení. Nejvyšší teploty -4 až 0 °C, na horách kolem -5 °C.