Denní souhrn zpráv

Babiš: Z jednání vyplynulo, že o toleranci vlády uvažuje jen KSČM

Z jednání ANO s ostatními stranami podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vyplynulo, že o toleranci jeho vlády je ochotna uvažovat pouze KSČM. Ostatní strany to odmítly. Vývoj pro druhý pokus o sestavení kabinetu Babiš nechtěl předjímat. Podotkl pouze, že získal dojem, že si ODS, Piráti a SPD věří pro případné předčasné volby. Ty by ale nepovažoval za nejlepší řešení. "Strany a hnutí, s kterými jsme jednali, mají jasné návrhy. Chtějí zůstat v opozici a my ve vládě to máme odpracovat," řekl Babiš novinářům po čtvrtečních schůzkách s SPD a Piráty. Předseda Pirátů Ivan Bartoš po schůzce uvedl, že strana jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří ani tím, že by při hlasování o její důvěře odešli ze sálu. Piráti ale chtějí hledat programové shody a přišli se čtyřmi body, které je třeba prioritně prosazovat, i když vláda nedostane důvěru. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek jmenoval zveřejňování smluv ČEZ v registru smluv, omezení politických "trafik" ve státních firmách, změny v exekucích a boj proti evropským daňovým rájům. Také předseda SPD Tomio Okamura po schůzce s Babišem uvedl, že Hnutí SPD nepodpoří menšinovou vládu ANO, a to ani odchodem ze sálu. Poslanci SPD budou podle něj hlasovat proti vzniku vlády s důvěrou kvůli programovým rozporům i personálním výhradám, například vůči ministryni obrany Karle Šlechtové, ministru dopravy Danu Ťokovi a zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

V předchozích dnech se Babiš setkal i s ostatními sněmovními stranami s výjimkou TOP 09, jednání s ní z časových důvodů odložil na leden. TOP 09 ale už předem, jako většina ostatních stran, jasně deklarovala, že menšinovou vládu ANO nepodpoří. Na jednáních pouze KSČM vyslovila ochotu uvažovat za splnění jistých programových podmínek o toleranci vlády.

S výsledky povolebních jednání je nespokojeno šest z deseti Čechů

Většina lidí v Česku je nespokojena s výsledky povolebního vyjednávání politických stran o funkcích ve Sněmovně a nové vládě, takto smýšlí 58 procent. Mezi možnostmi, jak by mohl vypadat nový kabinet, měla v první dekádě prosince největší podporu menšinová vláda hnutí ANO s další stranou, kterou by preferovali čtyři z deseti lidí. Nejméně lidé chtěli menšinovou vládu ANO, která později vznikla. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytla agentura STEM. Spokojena s výsledky povolebního vyjednávání politických stran je třetina občanů. "Podle očekávání jsou nejčastěji spokojeni voliči hnutí ANO (68 procent), kteří jsou jediným politickým táborem, kde spokojenost převažuje," uvedli autoři průzkumu. Vyšší než průměr v populaci je ještě spokojenost mezi voliči KSČM, naopak zcela jednoznačně převažuje nespokojenost mezi voliči lidovců, ODS, TOP 09 a ČSSD. "Poněkud nižší, stále však většinová, je nespokojenost mezi voliči STAN, SPD a Pirátů," doplnil STEM.

Na ministerstvech a Úřadu vlády by mělo být zrušeno 73 míst

Na ministerstvech a Úřadu vlády by mělo na začátku příštího roku ubýt 14 sekcí, zrušeno by mělo být 23 služebních a 50 pracovních míst. Počítá s tím návrh připravený ministerstvem vnitra, který má ČTK k dispozici. V pátek by se měla změnami zabývat vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), aby mohly nabýt účinnosti k začátku příštího roku. Předkládaný návrh na úpravu systemizace souvisí podle vnitra s reorganizací práce ministerstev a s cílem naplnit programové priority vlády. Babišovu vládu jmenoval prezident Miloš Zeman minulou středu, páteční jednání by mělo být poslední v tomto roce, takže má kabinet poslední příležitost změny účinné od nového roku schválit.

Pražské letiště využilo letos rekordních 15 milionů cestujících

Pražské Letiště Václava Havla po půlnoci na čtvrtek překonalo hranici 15 milionů odbavených cestujících, což je nejvíce za 80 let jeho existence. Největší letiště v České republice tak pokořilo rok starý rekord z prosince loňského roku, kdy oznámilo 13 milionů odbavených cestujících. ČTK to sdělila tisková mluvčí letiště Marika Janoušková. Důvodem narůstajícího počtu cestujících stojí podle vedení letiště atraktivita Prahy jako bezpečné turistické destinace a zároveň i schopnost a ochota Čechů více utrácet za létání.

Provozním zaměstnancům Českých drah vzrostou mzdy o 4,5 procenta

Provozním zaměstnancům Českých drah, mezi které patří například strojvedoucí, průvodčí a posunovači, vzrostou příští rok mzdy o 4,5 procenta. Administrativním pracovníkům stoupnou mzdy o dvě procenta. Všichni zaměstnanci pak rovněž dostanou jednorázovou mimořádnou odměnu 6000 korun. Vyplývá to z kolektivní dohody mezi odbory a vedením společnosti na rok 2018, o které v tiskové zprávě informovaly České dráhy. Firma má 14.800 zaměstnanců, průměrná mzda přesahuje 32.000 Kč.

ČD dostaly pokutu 368 mil. za zneužití dominantního postavení

České dráhy dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nepravomocnou pokutu 368 milionů korun. Zneužily dominantní postavení v soutěžích o rychlíky na tratích Pardubice - Liberec a Plzeň - Most, kde jezdily podle smlouvy do roku 2014. V tiskové zprávě to uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČD s rozhodnutím nesouhlasí a podají rozklad. Více případ komentovat nechtějí, řekla ČTK mluvčí drah Monika Bezuchová. Z Pardubic do Liberce jezdily ČD podle uzavřené smlouvy od roku 2005, z Plzně do Mostu od roku 2006. "Předložily ministerstvu dopravy bez objektivně ospravedlnitelných důvodů nabídku s nepřiměřeně nízkou předpokládanou výší prokazatelné ztráty. Díky této nabídce České dráhy nabídkové řízení vyhrály. Poté začaly poskytovat služby, u nichž úhrada prokazatelné ztráty spolu s dalšími výnosy z poskytování uvedených služeb nepokrývala vyhnutelné náklady na jejich poskytování," uvedl Rafaj. Vyhnutelné náklady jsou takové, které by ČD nemusely vynaložit, kdyby na trati nejezdily.

Na hejtmana Půtu a dalších 12 lidí byla podána obžaloba

Liberecký státní zástupce Radim Kadlček podal obžalobu na 13 lidí a čtyři firmy v souvislosti s úplatky u dvou evropských projektů. Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší, řekl Kadlček ČTK. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Kadlček s podáním obžaloby čekal na oficiální vyrozumění ze Sněmovny, že se Půta vzdal poslaneckého mandátu a nevztahuje se na něj imunita. "Byl to poslední dokument, který jsem vyžadoval," uvedl státní zástupce.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly.

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,5 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. Bankovní rada zvýšila úrokové sazby naposledy na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu na současnou úroveň. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. V září rada nechala sazby beze změny. Ekonomové očekávají i v příštím roce další zvyšování sazeb.

Obce u silnice I/22 protestují proti zavedení mýtného na I/20

Více než dvě desítky obcí a měst u silnice I/22 mezi Domažlicemi a Vodňany na Strakonicku protestují proti plánovanému zavedení mýtného na vozovce I/20. Starostové měst a obcí kvůli tomu poslali otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO). Zástupci dotčených samospráv se obávají, že zpoplatnění silnice I/20 výrazně zvýší provoz na I/22, na níž si bude nákladní doprava snažit vyhnout placení mýtného. ČTK to řekl jeden z koordinátorů této aktivity Jiří Polák.

NG začne zpřístupňovat svá díla v digitální podobě

Národní galerie v Praze začne od 23. prosince zpřístupňovat své umělecké sbírky online. K dispozici všem zájemcům bude na webu NG zatím prvních 300 uměleckých děl ve fotografiích vysokého rozlišení, které budou volně ke stažení. ČTK to sdělila mluvčí NG Tereza Ježková. Umělecká díla si bude možno prohlížet ve vysokém rozlišení, což zviditelní detaily, které jsou pouhým okem nezachytitelné. Soubor děl v digitální galerii se bude postupně doplňovat, cílem je tímto způsobem zveřejnit celou sbírku NG čítající bezmála 400.000 děl.

Dr.Max koupil 600 lékáren v Rumunsku a stal se jedničkou na trhu

Lékárenský řetězec Dr.Max ze skupiny Penta koupil v Rumunsku firmu A & D Pharma, která vlastní 600 lékáren a také velkoobchodní firmu Mediplus. Celkem tak Dr.Max bude mít v Rumunsku 631 lékáren a stane se jedničkou na tamním trhu. ČTK to řekli zástupci společnosti. Transakce podléhá schválení antimonopolním úřadem. Cenu odmítli zástupci Penty komentovat, ale údajně šlo o nejvyšší částku, kterou kdy skupina zaplatila.

Dr.Max už od června provozuje v Rumunsku 31 lékáren pod obchodní značkou ARTA. A & D Pharma v Rumunsku zaměstnává 4500 lidí a loňský rok uzavřela s tržbami 964 milionů eur (24,8 miliardy Kč).

Na horách je dostatek sněhu, skiareály zahájí hlavní sezonu

Sněhové podmínky na českých horách jsou dobré a skiareály většinou počítají s tím, že o vánočním víkendu zahájí hlavní sezonu. Na svazích leží několik desítek centimetrů sněhu. Na své by si měli přijít také běžkaři. Například v krkonošském Špindlerově Mlýně zatím jezdí asi 60 procent vleků, od soboty ale už bude otevřen celý areál. Plný provoz spustí v pátek sousední Harrachov včetně černé sjezdovky na Rýžovišti, kde je jen přírodní sníh. Na vánoční svátky budou přístupná všechna větší střediska v Jizerských horách. Největší středisko v Orlických horách, Deštné, zahájilo sezonu ve středu spuštěním nové čtyřsedačkové lanovky. O víkendu tam spustí i druhou lanovku. Na Vysočině plánují v sobotu zahájit sezonu sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a v Novém Jimramově. Otevřeno by pak v tomto kraji mělo být sedm skiareálů. Ideální podmínky panují také v Jeseníkách. V nejvyšších partiích hor leží až 65 centimetrů přírodního sněhu. Po Vánocích už budou otevřeny všechny skiareály.

Sport

Trenérem fotbalistů Sparty zůstane i v jarní části sezony Ital Andrea Stramaccioni. Potvrdil to majitel pražského klubu Daniel Křetínský, který se fanouškům omluvil za podzimní špatné výsledky. Novým sportovním ředitelem bude Zdeněk Ščasný a vedení klubu posílí i bývalý reprezentační kapitán Tomáš Rosický, který ve středu ukončil hráčskou kariéru. Stramaccioni převzal Spartu na začátku sezony, ale letenskému mužstvu se pod bývalým koučem Interu Milán, Udine či Panathinaikosu výsledkově ani herně nedařilo.

Čeští fotbalisté v žebříčku mezinárodní federace FIFA zůstali na 48. místě.

Hokejový útočník Michael Frolík přispěl v NHL gólem k výhře Calgary 2:1 nad St. Louis a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Lukáš Sedlák pomohl čtvrtou brankou sezony Columbusu porazit Toronto 4:2. Radko Gudas a Jakub Voráček se podíleli asistencí na vítězství Philadelphie 4:3 nad Detroitem, za který skóroval Martin Frk.

Útočník Jaromír Jágr z Calgary je opět zraněný a nenastoupil do domácího utkání proti St. Louis. V něm se měl pětačtyřicetiletý český hokejista dotáhnout na třetí místo v počtu odehraných zápasů v NHL.

Počasí

V pátek bude oblačno až zataženo, zpočátku místy až polojasno. Hlavně na severu a severovýchodě místy přeháňky nebo slabý déšť. Nejdřív jen od vyšších poloh, večer i v nížinách srážky sněhové. Nejvyšší teploty 2 až 6, na horách většinou kolem 1 stupně Celsia.