Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman kondoloval španělskému králi po útoku v Barceloně

Prezident Miloš Zeman kondoloval španělskému králi Felipemu VI. po čtvrtečním teroristickém útoku v Barceloně, který si vyžádal 14 obětí. Vyzval ke vzdoru vůči teroru. Soustrast po atentátu vyjadřují Španělsku i další čeští politici. Praha na památku mrtvých nechá večer nasvítit Petřínskou rozhlednu španělskými barvami. "Slova útěchy jsou v tomto okamžiku potřebná, avšak bolest a šok nás nesmí odvést od nekompromisního vzdoru proti teroru, kterému společně čelíme. Španělsko je blízkým partnerem a přítelem České republiky. Útok nejen na španělskou veřejnost, ale také na občany řady dalších států je zároveň útokem na nás, na společné hodnoty lidské důstojnosti, svobody a tolerance," napsal Miloš Zeman v kondolenčním telegramu, který zveřejnil Pražský hrad.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nemá informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zhruba stovkou zraněných byli čeští občané. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na twitteru atentát odsoudil. "Smutný den pro Barcelonu! Oceňuji rychlý zásah záchranářů. ČR stojí po boku Španělska v boji proti terorismu. Upřímnou soustrast rodinám obětí," napsal. Ke kondolencím se připojil i místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek. "Upřímnou soustrast rodinám obětí zbabělého útoku v Barceloně," uvedl. Ocenil zároveň zásah policistů ve španělském městě Cambrils, kteří v noci na dnešek zabili pět lidí, kteří se tam v osobním autě snažili porážet chodce. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že vláda nemá žádné informace o tom, že by čtvrteční teroristický útok v Barceloně nějak souvisel s Českou republikou.

Česku po čtvrtečním teroristickém útoku ve Španělsku nehrozí žádné nebezpečí podobného úderu teroristů, a není proto důvod zavádět zvláštní bezpečnostní opatření, řekl v Olomouci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že při útoku v Barceloně nebyl zabit ani zraněn žádný Čech.

Premiér Sobotka a další čeští politici odsoudili útok v Barceloně

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil najetí auta do lidí v Barceloně za další "odporný teroristický útok na nevinné". Sdělil to na twitteru. Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 14 mrtvých a více než sto třicet zraněných. "Cítím s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným," sdělil premiér na sociální síti. Podobně jako premiér se vyjádřil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). "Odsuzuji odporný a zbabělý teroristický útok v Barceloně. Bohužel žádná bezpečnostní opatření nejsou stoprocentní, je ale dobře, že je stále posilujeme," uvedl na twitteru. "Musíme přejít od slov k činům, a ten odporný terorismus zastavit," prohlásila v souvislosti s útokem ve Španělsku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Jaké konkrétní činy by to měly být, neuvedla.

Na rušné třídě v Barceloně najela do lidí dodávka. K činu se poté přihlásila organizace Islámský stát, která ale bere za své v podstatě všechny incidenty podobného druhu páchané v posledních letech. Katalánská vláda potvrdila, že při útoku zemřelo asi 13 lidí a více než 100 dalších bylo zraněno.

MZV chce více Čechů v mezinárodních organizacích

Více českých občanů v mezinárodních organizacích si slibuje ministerstvo zahraničí od strategie, kterou příští týden předloží na jednání vlády šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česko je podle ministerstva v mezinárodních organizacích, jejichž je členem, dlouhodobě nedostatečně zastoupeno. Cílem strategie je poskytnout zájemcům o místa kvalitnější odbornou přípravu a lépe ji koordinovat. Ministerstvo očekává, že pokud vláda strategii schválí, na jejím plnění se začne pracovat ještě v tomto volebním období. Materiál počítá například se zřízením funkce vládního zmocněnce pro mezinárodní organizace. Navrhoval by ho ministr Zaorálek. Kandidát bude z řad státních zaměstnanců.

Úřad v návrhu strategie poukazuje na to, že podíl českých občanů mezi zaměstnanci jednotlivých organizací neodpovídá podílu České republiky na jejich rozpočtu. Příspěvky, které Česko odvádí, dosahují řádově miliard korun. Například v roce 2015 to bylo 3,53 miliardy korun. Jednou z nejvyšších položek za rok 2016 byl příspěvek do rozpočtu OSN.

Výbor si zve Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli žádosti o jejich stíhání

Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil jednání o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslance, které chce policie obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo, zve na další zasedání. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek budou podle informací ČTK vysvětlovat členům výboru svůj pohled na policejní žádost ve středu 30. srpna. Výbor vydává doporučení pro plénum, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Sněmovna by měla rozhodnout na schůzi, která začne 5. září.

Andreje Babiše chce policie podle serveru iRozhlas.cz stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Jaroslav Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Bývalý ministr financí Andrej Babiš a předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Andrej Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Andrej Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Francouzský velvyslanec kritizoval podmínky mýtného tendru

Francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague kritizoval podmínky tuzemského obřího mýtného tendru. Zadávací podmínky soutěže za zhruba 29 miliard korun podle něj poškozují francouzské firmy hodně působící v severní Americe a naopak nahrávají dosavadnímu správci, rakouské společnosti Kapsch. Uvedl to v dopise, který zaslal ministru dopravy Danu Ťokovi. Ministerstvo stížnost ambasády a francouzských společností obdrželo a pracuje na oficiální odpovědi, ve které výtky odmítne, řekl ČTK mluvčí resortu Tomáš Neřold. Francouzská ambasáda se k problematice vyjádřit odmítla.

Velvyslanec v dopise cituje poznámky francouzských společností. Českému úřadu vytýkají, že kvůli specifickým podmínkám soutěže nemohou být v tendru uznány reference ze zakázek realizovaných v USA a Kanadě. Rovněž jim vadí podmínka, aby účastník soutěže měl zkušenosti se zpoplatněním alespoň tisíce kilometrů silniční sítě.

V 1. pololetí přibylo v ČR 2811 podnikatelů, nejméně v historii

V prvním pololetí 2017 přibylo v Česku 2811 fyzických osob podnikatelů, když jich 29.142 zahájilo svoji činnost a 26.331 naopak ukončilo. Jde o nejnižší přírůstek za první pololetí v historii ČR. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Burealu na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

"Podle Registru ekonomických subjektů v letech 2013, 2009 a 1993 výrazně klesl počet fyzických osob podnikatelů, což ale bylo způsobeno čištěním a aktualizací dat. Pokud od těchto tří let odhlédneme, přibylo v prvním pololetí 2017 vůbec nejméně fyzických osob podnikatelů za všechna první pololetí od vzniku samostatné ČR," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Ve druhé polovině roku podle ní tradičně přibývá méně podnikatelů, a to především z důvodu rušení podnikatelských oprávnění ke konci roku.

Vojáci dostali na Vítkově medaile za působení v misích

Téměř šest desítek vojáků na pražském Vítkově převzalo medaile za službu v zahraničních misích. Zpátky do České republiky se vrátili z působení v Afghánistánu, kde cvičili piloty vrtulníků a sloužili na velitelství mise, z Iráku, kde školili irácké piloty českých bitevníků L-159 a Golanských výšin, kde dohlíželi v rámci mise OSN na dodržování izraelsko-syrského příměří. Vojákům za jejich práci poděkoval náčelník generálního štábu Josef Bečvář a náměstek ministra obrany Jakub Landovský. Připomněli zároveň desátníka Lukáše Režňáka, který po návratu z mise z Afghánistánu zemřel 10. srpna při dopravní nehodě.

Při slavnostním nástupu byl zároveň předán šek malému Mirkovi Piskačovi, který od narození trpí vážnou chorobou. Jeho otec je vojenský policista. Vojáci z iráckého leteckého poradního týmu mezi sebou vybrali více než 32.000, aby mu pomohli s léčbou.

Česká elitní jednotka ukončila výcvik v Izraeli

V Izraeli tento týden skončilo čtrnáctidenní vojenské cvičení speciálních sil izraelské a české armády. Podle listu The Jerusalem Post se konalo na základně Ceelim v Negevské poušti a vojáci nacvičovali boj v městském prostředí. Zdokonalovali se i ve střelbě a odstřelování. Izraelská armáda oznámila, že cílem bylo zlepšit schopnosti obou armád. Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ČTK konání společného cvičení potvrdil. Velitel izraelské elitní jednotky Duvdevan, která se cvičení zúčastnila, řekl, že pro jeho oddíl šlo o "smysluplnou a užitečnou" zkušenost.

Specialisté cvičili v zastavěné části základny. Za Českou republiku se podle Jana Šulce akce zúčastnilo zhruba 50 příslušníků 601. skupiny speciálních sil. Uvedl, že výcvik byl zaměřen "na sdílení zkušeností při vedení protiteroristických operací v zastavěném prostoru" a konal se na přelomu července a srpna. "Na společném výcviku si ceníme především zkušeností izraelské strany a také specifických podmínek a prostředí v jejich výcvikových prostorech," sdělil ČTK Jan Šulc.

K ochraně rysů v Evropě se spojí šest zemí včetně Česka

Tři evropské rysí populace včetně té na Šumavě budou v následujících třech letech sledovat odborníci ze šesti zemí, kteří vytvoří strategii pro mezinárodní ochranu tohoto silně ohroženého druhu. Projekt s názvem 3Lynx připravilo ministerstvo životního prostředí. Do sledování a ochrany rysů ostrovidů se zapojí kromě České republiky ještě Německo, Rakousko, Itálie, Slovinsko a částečně také Chorvatsko, přesněji řečeno Univerzita v Záhřebu.

Zaměří se na rysy na třech místech Evropy. První je česko-rakousko-bavorská populace, druhou jsou Alpy a třetí Dinárský les. Právě do těchto míst byli rysové po vyhynutí znovu vráceni v 80. a 90. letech. Jejich reintrodukce, jak se opětovnému uvedení rysů do volné přírody říká, se sice zdařila, stále jsou ale ohrožování pytláctvím a také změnami v krajině. Například na Šumavě a v Bavorském lese žije v současnosti 60 až 80 rysů.

Výstava na Malostranském náměstí ukazuje řešení problémů města

Jaké jsou rozdíly v představě dobré adresy mezi Čechy a cizinci, mohou zájemci zjistit na čerstvě zahájené výstavě. Část na Malostranském náměstí ukazuje Kodaňská řešení (Copenhagen Solutions) veřejného prostoru a v budově Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí je představena část Dobré město (The Good City). Výstava potrvá do 19. září. "Chceme se inspirovat v zemích, kde se rozvoj města důkladně projednává s veřejností a kde jsou lidé spokojenější s prostředím i se svým životním stylem," uvedla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).

Právě Dánové jsou považováni za nejšťastnější lidi na světě. Za důvod je označován životní styl, kdy Dánové tráví hodně času s rodinou či přáteli a problémy všedního dne dokážou hodit za hlavu. Pro to je používán výraz hygge, které v českém překladu odpovídá slovu pohoda. Kromě toho, že jsou Dánové označováni jako nejšťastnější národ, byla Kodaň několikrát vyhlášena městem, ve kterém se nejlépe žije.

V Mariánských Lázních začal tradiční Chopinův festival

V Mariánských Lázních koncertem v hudební síni domu Chopin začal 58. ročník Chopinova festivalu. Obecenstvu se představili vítězové mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina, která festivalu předcházela. Program bude pokračovat koncerty, výstavou a společenskými akcemi až do 27. srpna, uvedla tajemnice pořádající Společnosti Fryderyka Chopina Eva Smejkalová.

"Tím prvním, co bych doporučila návštěvníkům, je koncert světově proslulého pianisty Kevina Kennera z USA, který se představí v neděli 20. srpna. Pak také veřejné natáčení Českého rozhlasu 2 - Lenoška Iva Šmoldase, a to v městském divadle za přítomnosti představitele Společnosti Fryderyka Chopina Martina Kasíka. Jako host přijede hudebník, herec a moderátor Marek Eben," uvedla Eva Smejkalová. V rámci festivalu se s programem věnovaným Chopinovi představí například i český klavírista Jan Simon, laureát soutěže Královny Alžběty v Bruselu, nebo mladá pianistka z Maďarska Ivett Gyöngyösiová. Kromě Chopinových skladeb zazní na festivalu i skladby jiných autorů, například v podání Five star quartetu nebo Bennewitzova kvarteta v evangelickém kostele.

Program Bestiář zahájil pod širým nebem festival Letní Letná

Společná prezentace domácích i mezinárodních artistů s názvem Bestiář za velkého zájmu diváků v Praze zahájila 14. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Představení v režii Firenzy Guidiové z velšského souboru Nofit State Circus pod širým nebem zdarma sledovaly stovky lidí, kterým se chvílemi tajil dech nad výkony akrobatů doprovázených efektní ohňovou show. Bestiářem vyvrcholil týdenní workshop propojující zahraniční i české artisty.

Letní Letná během tří týdnů představí zahraniční soubory, domácí novocirkusovou scénu, řadu premiér, unikátní projekty i program pro děti. "Festival Letní Letná je pro mě po tolika letech můj konec léta... Je to místo, kde vám nevadí, že je tam hodně lidí, všichni jsou tam ze stejného důvodu - nechat se překvapit, okouzlit, potěšit, rozesmát nebo fascinovat," uvedla ve festivalovém magazínu herečka Vanda Hybnerová.

V Mikulově začal festival spojený se symbolickým zavíráním vinic

Zpívání folklorních souborů před mikulovskou radnicí zahájílo 21. ročník festivalu Sousedé. Je spojený s tradičním vinařským svátkem zarážení hory, což je symbolický zákaz vstupu na vinici a předzvěst blížící se sklizně. Návštěvníci se mohou těšit na domácí i zahraniční soubory a degustaci vín. Po pěveckém vystoupení následovalo zarážení hory v režii Národopisného spolku Pálava. "Jde o scénické ztvárnění starobylého zvyku, kdy se zarážel strom před vinohradem a od té doby mohli vstupovat do vinohradu kromě vinaře pouze starci a těhotné ženy," uvedl za spolek Zdeněk Slavík.

V sobotu dopoledne budou zúčastněné soubory v ulicích Mikulova zvát krátkými ukázkami svého umění na odpolední hlavní program na náměstí, kde předvedou to nejlepší ze svého repertoáru. Dvoudenní festival však podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala není jen slavnostním zakončením práce na vinici. Na festivalu se setkávají soubory z Moravy, Rakouska i Slovenska a přezdívá se mu tak festival tří národů z Podyjí.

Na hradeckém letišti začal 16. ročník Hip Hop Kempu

Královéhradecké letiště patří fanouškům hip hopu. Letošní 16. ročník festivalu Hip Hop Kemp, který je největším podobně zaměřeným festivalem ve střední a východní Evropě, nabídne na osmi podiích do nedělního rána pět stovek vystupujících. První fandové dorazili na festival již ve středu na takzvaný večírek pro nedočkavé, podle odhadů pořadatele bylo ve čtvrtek dopoledne v areálu už zhruba 10.000 lidí, další tisíce dorazily během dne.

Hlavní hvězdou festivalu bude americký rapper a herec Common, který vystoupí v noci ze soboty na neděli. "Před šestnácti lety jsme neměli tu drzost byť jen snít, že by se to mohlo povést. Ale někde uvnitř jsme přesto tušili, že jednoho dne to všechno bude dávat smysl. Ten čas je teď. V roce 2017 je to realita a Common přijíždí na Hip Hop Kemp," uvedl dramaturg festivalu David Maryško.

Mistrem výčepních Česka i Slovenska je Miroslav Štych z Plzně

Jedenatřicetiletý Miroslav Štych z restaurace U Mansfelda v Plzni se stal nejlepším výčepním plzeňského piva v Česku a na Slovensku. Ve 12. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 porazil 27 soupeřů, kteří vzešli z 280 účastníků regionálních kol. Kvalita národních soutěžících je stále lepší, všichni jsou sebevědomí a profesionální a měli velmi dobré vědomosti, řekl ČTK šéf odborné poroty Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v porotě ve všech ročnících. Všech 28 finalistů podle něj čepuje skvěle.

Miroslav Štych musel prokázat své dovednosti třeba načepováním půllitru "na hladinku" i tenkostěnné sklenice na nožičce nebo naplněním třetinkového poháru z půllitrové láhve. Nejlépe se vítězi podle vlastních slov pracuje s půllitrem s uchem. "Sklenice musí být mokrá, pivně čistá a mít stejnou teplotu jako pivo. Samotné čepování pak trvá osm vteřin," uvedl. Kromě toho musel prokázat i vědomosti z výroby a historie piva a péče o něj. "Test měl 30 otázek a byl docela náročný," řekl.

Vizovické Trnkobraní začalo koštem slivovice a jiných pálenek

Koštem slivovice a jiných pálenek začalo ve Vizovicích u Zlína Vizovické Trnkobraní. Dvoudenní festival se letos koná 50. rokem, v areálu likérky Rudolf Jelínek jej navštěvuje až 20.000 lidí. Již 15. rokem se v den zahájení koná košt, letos na něj z různých koutů Česka i ze zahraničí dorazilo 827 vzorků, řekl ČTK obchodně-marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka. Loni se na koštu hodnotilo přes 1100 vzorků, podle Miroslava Motyčky pokles způsobil zejména nedostatek ovoce v posledních letech. Asi polovinu vzorků letos tvoří slivovice, hodnotí se také meruňkovice, hruškovice, třešňovice, jablkovice, vínovice a ostatní. Neustále posiluje kategorie ostatní. Je to špendlíkovice, mirabelkovice, malinovice, ostružinovice, věci z méně běžného ovoce.

Vzorky hodnotí v základním kole 40 komisí s asi 350 hodnotiteli, 40 vzorků postoupí do finále, kde je hodnotí 20 odborníků, jež se prvního kola neúčastnili. Likérka na koštu také uvedla na trh prémiovou Vizovickou slivovici 2015. Slivovice se zlatou barvou vznikla ze švestek, které se urodily před dvěma lety v sadech likérky ve Vizovicích. Naplnilo se jí 5004 lahví.

Plzeň porazila Larnaku 3:1 a přiblížila se skupině Evropské ligy

Fotbalisté Plzně v úvodním zápase čtvrtého předkola Evropské ligy doma po obratu porazili Larnaku 3:1 a nakročili ke třetímu postupu do základní skupiny za sebou. Odveta na Kypru se hraje za týden. Ve Štruncových sedech se jako první trefil už v osmé minutě Acorán, ještě do přestávky otočili skóre Marek Bakoš s Danielem Kolářem. Čtvrt hodiny před koncem zvýšil z penalty znovu Slovák Bakoš.

Soutěžní premiéru v nové sezoně si odbyl uzdravený kapitán a stoper Viktorie Hubník, poprvé v ročníku nastoupil v základní sestavě i záložník Václav Pilař. Ve středu pole dostal Tomáš Hořava šanci místo Diega Živuliče a v útoku Marek Bakoš nahradil disciplinárně potrestaného Michaela Krmenčíka. Do plzeňské branky se postavil Aleš Hruška.

Lucie Šafářová má na dosah post světové jedničky ve čtyřhře

Tenistku Lucii Šafářovou dělí jedna výhra od postu světové jedničky ve čtyřhře. K posunu na první místo potřebuje na turnaji v Cincinnati, kde hraje v páru s Barborou Strýcovou, postoupit do semifinále. Pokud se Lucii Šafářové podaří vystoupat do čela deblového pořadí WTA, můžou Češky vládnout oběma žebříčkům. Aktuální jedničkou ve dvouhře je Karolína Plíšková a v Cincinnati v tomto týdnu trůn hájí.

Třicetiletá Lucie Šafářová je nyní světovou deblovou dvojkou za svojí tradiční turnajovou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, ta však má od Wimbledonu vážně poraněné koleno. S Američankou tvořily pár přezdívaný tým Bucie, letos ovládly grandslamové Australian i French Open a loni triumfovaly na US Open. Lucie Šafářová může být pětatřicátou deblovou jedničkou a čtvrtou Češkou, která na vrchol dosáhne. Před ní to dokázaly Helena Suková, Jana Novotná a Květa Peschkeová. Martina Navrátilová byla první coby Američanka.

Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou postoupily na ME do čtvrtfinále

Plážové volejbalistky Kristýna Hoidarová Kolocová s Michalou Kvapilovou postoupily na mistrovství Evropy do čtvrtfinále a jedna výhra je dělí od bojů o medaile. Páté nasazené v lotyšské Jurmale otočily osmifinálový duel se Švýcarkami Ninou Betschartovou a Tanjou Hüberliovou a turnajové čtyřky porazily 13:21, 21:18 a v tie-breaku 15:8. V sobotním boji o semifinále se Kristýna Hoidarová Kolocová s Michalou Kvapilovou střetnou s desátými nasazenými Finkami Taru Lahtiovou a Anniinou Parkkinenovou.

Kristýna Hoidarová Kolocová s Michalou Kvapilovou mohou v případě zisku medaile navázat na Markétu Nausch Slukovou a Barboru Hermannovou, které loni vybojovaly stříbro. Letos svůj start v Jurmale na poslední chvíli zrušily kvůli problémům Markéty Nausch Slukové se zády. Čeští muži se na ME nekvalifikovali.

Krátce o počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, místy déšť nebo bouřky. Teploty 27 až 31 stupňů Celsia.