Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko registrovalo název Czechia v databázi OSN

Česká republika zaregistrovala v databázích OSN překlad jednoslovného názvu Česko. V angličtině je uveden jako Czechia a jeho ekvivalenty jsou nyní přesně dány i pro zbývající oficiální jazyky OSN. Informoval o tom server idnes.cz. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že úřad bude název Czechia využívat například při propagaci kultury nebo sportu. Zdůraznila, že jeho použití není povinné. Na zápisu jednoslovného názvu v této formě se na začátku května shodla vláda. O záměru ministerstva zahraničí doplnit chybějící jednoslovnou verzi názvu České republiky do databází OSN informoval šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) v dubnu. Na začátku května jeho návrh potvrdila vláda. Takzvanou notifikaci v databázích OSN provedlo ministerstvo zahraničí minulý týden v úterý. Proti byla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Jednou ze zásadních připomínek podle ní bylo to, že zavedení překladu není potřeba a nevedla se o něm veřejná debata. Ohradila se i proti tomu, že ministerstvo pro místní rozvoj jako "gestor cestovního ruchu" o záměru nebylo informováno.

Sněmovní komise k policii zve k výslechu i ředitele BIS Jiřího Langa

Sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci celostátních policejních útvarů vyslechne některé státní zástupce, policisty, ministry i ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Celkem půjde o 13 lidí, přičemž seznam schválený na pondělní úvodní schůzi nemusí být konečný. Další zasedání komise se uskuteční ve čtvrtek 28. července, budou se už konat výslechy. Členové komise se dohodli, že jejich následující zasedání budou neveřejná. Před komisi předstoupí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jeho náměstek Pavel Komár, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Komise pozve taky ministry vnitra a financí Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše. Z policistů mají vypovídat policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube, a bývalý ředitel protimafiánské policie Robert Šlachta, jenž kvůli reorganizaci odešel do civilu. K výslechu se dostaví taky Jiří Komárek z ostravské expozitury protimafiánského útvaru, který nařkl Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací z vyšetřování a čelí kvůli tomu trestnímu oznámení. Před komisi dále předstoupí ředitelé protikorupční policie Jaroslav Vild a Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín. "Okruh osob nemusí být úplný," řekl předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Diplomacie získá na rozvojovou pomoc sto milionů ročně navíc

Příspěvek na rozvojovou pomoc se od příštího roku zvýší o sto milionů korun. Ministerstvo zahraničí žádalo meziroční navýšení o 200 milionů korun, celkem chtělo zhruba miliardu Kč. Proti bylo ministerstvo financí, podle něj nároky neodpovídaly proporcím státního rozpočtu. Peníze půjdou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na zdravotní péči, potravinovou pomoc i školní stipendia. O rozhodnutí kabinetu předseda vlády informoval na twitteru. Rozvojová pomoc zahrnuje projekty, jejichž cílem je vymýtit chudobu a zlepšit životní podmínky v ohrožených regionech. Součástí jsou i stipendia pro studenty z vybraných zemí na českých vysokých školách nebo humanitární pomoc.

Vláda souhlasí s ochranou whistleblowerů ve stávajících zákonech

Vláda schválila návrh ochrany oznamovatelů korupce. Zákaz postihu bude zakotven ve stávajících zákonech, mimo jiné v zákoníku práce nebo ve služebním zákoně. ČTK o tom informovala mluvčí ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) Olga Jeřábková. Samostatný zákon ministr Dienstbier nepředloží, což už dříve kritizoval vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Ministr Babiš kvůli tomu před časem navrhl vlastní variantu ochrany oznamovatelů korupčního jednání (whistleblowerů) ve formě poslaneckého návrhu.

Vláda schválila prodloužení správy mýta s firmou Kapsch

Vláda schválila tříleté prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch. Během této doby má stávající dodavatel získat bez výběrového řízení od státu zhruba šest miliard korun. ČTK to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Úřad nyní může s firmou začít vyjednávat o detailech. Souhlasu s návrhem ministerstva předcházela ostrá výměna názorů. Koaliční ČSSD poukazovala na to, že se proti prodloužení smlouvy vyslovily dvě vládní pracovní komise. Stávající smlouva s Kapschem vyprší na konci letošního roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Chce proto prodloužit smlouvu Kapschi o tři roky za zhruba šest miliard korun a během této doby najít nového provozovatele v otevřené soutěži. Do té se budou moci zájemci přihlásit s jakoukoliv technologií, tedy nejen s takzvaným mikrovlnným systémem, který pro výběr Česko využívá nyní.

Opozice kritizuje rozhodnutí o mýtu, STAN ho chce napadnout

Opoziční strany kritizují rozhodnutí vlády schválit tříleté prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch. Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík uvedl, že případné uzavření kontraktu jeho strana právně napadne. Šéf ODS Petr Fiala vyzval ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) k odchodu. Vláda podle něj potvrzuje svou bezradnost a výběr mýta od ledna příštího roku je ohrožen. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát označil za příčinu "riskantního" řešení vlády předchozí velké manažerské selhání ministra Ťoka. Pokud podají konkurenční firmy protest k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo policii, je ohrožen výběr mýta od začátku příštího roku, uvedl František Laudát v prohlášení pro média.

Ministři opět odmítli kvóty pro ženy na volebních kandidátkách

Kabinet nepodpořil plán ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) zajistit ženám dvě pětiny míst na kandidátních listinách pro volby. Návrh obsahoval Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Vláda ho schválila bez plánu na zavedení kvót. Stejně před rokem dopadla volební novela, která měla dvě pětiny míst na kandidátních listinách "podprezentovanému pohlaví" zaručit. Proti byli tehdy lidovci a ANO. Akční plán s úkoly do roku 2018 obsahuje vedle zamítnutých volebních kvót také opatření k vyššímu zastoupení žen ve vedení státní správy, státních a polostátních firem, škol či ve vědě. Počítá se i s kampaněmi, které by měly "zviditelnit ženské osobnosti" z kultury a sportu. Měly by se uskutečnit do konce příštího roku.

Vláda určila obory, které budou do budoucna pro ČR perspektivní

Digitální a průmyslové technologie, životní prostředí nebo dopravní prostředky pro 21. století vytyčila vláda jako perspektivní v oblasti výzkumu pro české hospodářství. V příštích letech by do nich mělo zamířit z evropských, národních, regionálních i soukromých zdrojů zhruba 70 miliard korun. Vláda to schválila v rámci aktualizované Národní strategie inteligentní specializace, kterou jí předložil vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek. ČTK o tom informovala jeho mluvčí Adéla Klimešová z Úřadu vlády. Materiál byl předběžnou podmínkou pro čerpání evropských fondů, musí ho schválit ještě Evropská komise. Na jeho přípravě se podílely firmy i výzkumné instituce a neziskový sektor. Bělobrádkův úřad tvrdí, že by strategie měla přispět k lepší spolupráci právě mezi veřejným sektorem a podniky. Materiál se zabývá i podporou soukromých investic do vědy a aplikovaný výzkum.

Obce dostanou víc na agendu, jako je vydávání pasů

Vláda slíbila obcím v příštích letech pravidelně zvyšovat příspěvek na přenesený výkon státní správy, a to o pět procent ročně. Po jednání to se Svazem měst a obcí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jde o úřední agendu, jako je třeba vydávání pasů nebo řidičských průkazů. V letošním roce se zvýšil meziročně o jedno procento, pro příští rok a v následujících letech by se měl v rámci státního rozpočtu zvýšit o pět procent. V absolutním čísle jde o asi půl miliardy korun. Premiér Sobotka po jednání se zástupci starostů a primátorů také připomenul, že ministerstvo financí vyčlení v příštím roce pro obce 350 milionů korun na institut veřejného opatrovnictví, tedy správu agendy lidí s omezenou svéprávností. Podle ministerstva vnitra vykonávají obce opatrovnictví u zhruba 11.000 lidí a takovým veřejným opatrovníkem je 1285 obcí. Předseda Svazu měst a obcí František Lukl ocenil, že kabinet vede se zástupci obcí diskusi nad plánovanými změnami.

Social Watch: Ekonomika roste, životní úroveň se zvedá ale pomalu

I když česká ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a zvedají se mzdy, k úrovni vyspělých zemí se Česko přibližuje jen pomalu. Zlepšení situace brání závislost hospodářství na cizině, vývoz výrobků bez přidané hodnoty či oslabená koruna. Výsledky české výroční zprávy mezinárodní sítě Social Watch, která sleduje rozvoj a jeho udržitelnost, představili na tiskové konferenci autoři. V dokumentu upozorňují i na velké rozdíly v odměňování mužů a žen, vývoz zbraní do problematických oblastí či represivní postup policie vůči lidem s alternativním způsobem života. "Pod fasádou konjunkturálních čísel nám bublají dlouhodobě neřešené problémy. Týkají se modelu české ekonomiky, který je závislý. Představuje významnou bariéru pro růst mezd a životní úrovně," uvedla ekonomka a spoluautorka Ilona Švihlíková. Podle ní přidaná hodnota v české ekonomice je střední až nižší. Česko funguje hlavně jako montovna. "Model české ekonomiky je založen na láci - levná práce a nízké mzdy jsou v nepoměru s hospodářským výkonem. Model je podporován silně deformovaným kurzem koruny," uvedla. Dodala, že podle parity kupní síly by koruna měla hodnotu 19 či 20 korun za euro, nikoliv 27 korun.

NKÚ: Plán jednoho inkasního místa stál 3,5 mld. Kč, dokončen není

Projekt jednoho inkasního místa (JIM) pro výběr daní, cel a sociálního a zdravotního pojistného stál už Generální finanční ředitelství (GFŘ), ministerstvo financí (MF) a Generální ředitelství cel (GŘC) téměř 3,5 miliardy korun, jeho dokončení je ale v nedohlednu a správa daní a pojistného se nezjednodušila. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že peníze daly na výdaje, které s JIM nesouvisely. Vedení projektu podle NKÚ neplnilo své úkoly, neinformovalo vládu a projekt nekontrolovalo. Projekt schválila vláda v roce 2008, v ostrém provozu mělo být jednotné inkasní místo spuštěno od začátku roku 2014. Vláda ale pak termín spuštění ještě o rok posunula a poté termín dokončení zrušila, o novém nerozhodla a projekt neukončila. Veškerá pochybení, která zjistil NKÚ u projektu jednoho inkasního místa, padají podle MF na předchozí vlády. Po Babišově nástupu byl projekt zrušen. Jednotné inkasní místo mělo zjednodušit a zefektivnit, tedy zlevnit výběr daní, cel a sociálního a zdravotního pojistného. Jejich plátce je měl nově odvádět na jediné místo prostřednictvím jediného formuláře a fakticky tak komunikovat s jedinou institucí.

Bohuslav Sobotka: Budu znovu kandidovat, pokud ČSSD na podzim uspěje

Pokud sociální demokracie získá v podzimních krajských a senátních volbách "dostatečnou" podporu voličů, bude premiér Bohuslav Sobotka příští rok obhajovat funkci předsedy strany s cílem vést ČSSD i do dalších sněmovních voleb. Jak konkrétně si takovou podporu představuje, však v rozhovoru pro Hospodářské noviny neuvedl. ČSSD by podle něj měla získat od občanů takovou podporu, aby měla šanci znovu vyhrát klíčové volby do Sněmovny. Za úspěch v říjnových volbách by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub. Připomněl, že sociální demokracie má nyní 11 ze 13 hejtmanů a je členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců. Největším konkurentem ČSSD bude ve volbách její koaliční partner - hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše.

Policie zadržela na D5 na Plzeňsku dodávku s 31 migranty z Iráku

Police zadržela na dálnici D5 u Heřmanovy Huti na Plzeňsku ve směru na hraniční přechod Rozvadov dodávku s 31 běženci z Iráku. Policie je převezla na služebnu. Zadržela i rumunského řidiče, který je podezřelý z trestného činu převaděčství, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. "V tuto chvíli víme pouze to, že se jedná o čtyři irácké rodiny, nikdo z nich nemá povolení ke vstupu ani k pobytu na našem území a po zadržení byli všichni převezeni na policejní služebny k provedení prvotních úkonů," řekla. Běženci jeli v bílé dodávce citroen s britskou mezinárodní poznávací značkou. Policie nyní musí pro skupinu zadržených osob zajistit tlumočníky a zjistit, zda nemají v některé evropské zemi zažádáno o azyl.

Češi dokončili pilotní část solární elektrárny v Chile

Česká investiční společnost Solek Holding SE, která se specializuje na realizaci projektů fotovoltaických elektráren, dokončila minulý týden pilotní část solární elektrárny Solar Park Cuz Cuz v jihoamerickém Chile. Firma o tom informovala ČTK. Elektrárna bude dodávat elektřinu do sítě od letošního srpna. Investiční náklady na celý projekt, který by měl být dokončen na konci tohoto roku, činí zhruba 100 milionů korun. "Z části je elektrárna financována z našich zdrojů, z části za podpory soukromých investorů z České republiky," uvedl majitel Solek Holding SE Zdeněk Sobotka. Instalovaný výkon elektrárny dosáhne po úplném dokončení 3,3 megawattu.

V Plzni začala letní škola jazyků, kurzy projde 455 lidí z 20 zemí

Přes 450 účastníků z 20 zemí, o 50 více než loni, nastoupilo na Mezinárodní letní jazykovou školu na Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni. Její 27. ročník potrvá do 29. července. Pětina účastníků je z ciziny, například z Mexika, Makedonie a Finska. Více než polovina se bude učit anglicky ve všech úrovních kromě začátečnické, zájem o němčinu je stabilní, o ruštinu poslední roky klesá. Mnohem nižší počet účastníků je v kurzu italského jazyka, řekla ČTK ředitelka letní školy Helena Marie Adjal. Podle ní je ZČU jedinou univerzitou v ČR, která nabízí spektrum výuky sedmi jazyků. Lektorů je 58, z toho 23 zahraničních. "Většina kurzů je třítýdenních s dotací 92 hodin. Účastníci dostanou po absolutoriu osvědčení i kredity," uvedla Helena Marie Adjal. Ceny se už šest let nezměnily. Třítýdenní kurz s celodenní výukou je za 7850 Kč pro dospělé, studenti platí o tisíc korun méně.

Na sympoziu v Hořicích tvoří pět sochařů, z toho tři z ciziny

Pět sochařů letos přijelo do Hořic na Jičínsku na sympozium, které svou tradicí patří k nejstarším na světě. V lomu U svatého Josefa od začátku července tvoří pískovcové plastiky, jejichž vernisáž bude 31. července na labském nábřeží v Hradci Králové. Dva sochaři jsou Češi, zbývající tří umělci jsou z Indie, Japonska a Ukrajiny. ČTK to řekl předseda sympozia Jan Pospíšil. O účast na sympoziu, jehož počátky sahají do roku 1966, je mezi sochaři tradičně velký zájem. Letos odborná porota vybírala ze 133 zájemců z 37 zemí. Z letošního sympozia svá díla v Hořicích zanechají Ind Čander Parkaš, Japonec Takaši Kondo, Ukrajinec Volodymyr Kochmar a Češi Michal Novotný a Martina Hozová. Sochaři v Hořicích nejsou omezeni žádným předem daným tématem, tvoří pouze podle vlastního nápadu. "Největší sochu, bránu o výšce asi 2,5 metru a šířce tři metry, tvoří sochař z Indie," řekl Jan Pospíšil.

Za mě dobrý, zhodnotil stříbrné atletické ME kouč Tomáš Dvořák

Česká atletika má za sebou jedno nejúspěšnějších mistrovství Evropy, byť šampionát v Amsterodamu se zapíše do historie "jen" stříbrným písmem. Zlatá medaile poprvé po dvou předchozích šampionátech chybí, ale co do počtu bodů za umístění do osmého místa byli čeští reprezentanti vůbec nejlepší od vzniku samostatné republiky. "Za mě dobrý," zhodnotil šampionát šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. "Samozřejmě vždycky může být líp, ale není to o tom, že líp už bylo," pousmál se spokojený kouč. "A na olympiádě v Riu mohou uspět atleti, kteří tady nebyli nebo neuspěli," připomněl například oštěpařku Barboru Špotákovou, překážkářku Zuzanu Hejnovou, která v Amsterodamu kvůli tréninkovému manku nebyla, či oštěpaře Jakuba Vadlejcha. Česká výprava získala celkem 49 bodů a obsadila třinácté místo. O "stříbrný" šampionát se postarali čtvrtkař Pavel Maslák, oštěpař Vítězslav Veselý, tyčkař Jan Kudlička a desetibojař Adam Sebastian Helcelet. Těsně pod stupni vítězů skončili dálkař Radek Juška a štafeta mužů na 4x400 m, pátá byla Barbora Špotáková, šestá sedmibojařka Kateřina Cachová, sedmý výškař Jaroslav Bába a osmá místa si připsali mílař Filip Sasínek a běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová.

Štafeta čtvrtkařů byla na ME čtvrtá, do Ria se nedostala

Čtvrtkařská štafeta ve složení Jan Tesař, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm obsadila na mistrovství Evropy v Amsterodamu čtvrté místo časem 3:03,86 minuty. Čtveřice nedokázala navázat na český rekord z rozběhu 3:02,66 a zavřela si tak dveře na olympijské hry. Dosažený čas řadí Českou republiku na 21. místo, do Ria se přitom kvalifikovalo šestnáct týmů.

Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová se kvalifikovaly na OH

Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová se probojovaly na olympijské hry v Riu de Janeiro. V rozhodujícím utkání kvalifikace v Soči porazily ve zlatém setu čínský pár Süe Čchen, Sia Sin-i 15:12, celkově české hráčky zdolaly v semifinále turnaje Čínu 2:1 na zápasy.

Dráhař Pavel Kelemen bude na olympiádě startovat ve sprintu i v keirinu

Dráhový cyklista Pavel Kelemen bude na olympijských hrách v Riu de Janeiro startovat ve sprintu i v keirinu. Společně s ním poletí do Brazílie náhradník Adam Ptáčník, který bude připraven zaskočit. Pětadvacetiletý Pavel Kelemen vybojoval českým dráhařům obě kvalifikační místa. Při své olympijské premiéře před čtyřmi lety v Londýně skončil ve sprintu desátý. Třicetiletý Adam Ptáčník pojede také na druhou olympiádu, v roce 2008 v Pekingu byl vyřazen v kvalifikaci.

Pětibojař Jan Kuf získal na ME po štafetě také individuální zlato

Moderní pětibojař Jan Kuf se v Sofii stal mistrem Evropy. Na šampionátu v bulharské metropoli získal český olympionik už druhé zlato, zvítězil také ve středeční smíšené štafetě s Natálií Dianovou. Pětadvacetiletý Jan Kuf už má za sebou i úspěchy na světové scéně. Loni na MS v Berlíně rovněž s Natálií Dianovou vyhráli smíšenou štafetu, o rok dříve získal na světovém šampionátu ve Varšavě bronz v individuálním závodu.

Párová čtyřka juniorů má zlato z mistrovství Evropy

Párová čtyřka Jan Fleissner, Jan Cincibuch, Eduard Bezděk a Jan Zavadil zvítězila na mistrovství Evropy juniorů. Čeští veslaři porazili ve finále na šampionátu v litevském Trakai druhé Němce o 290 tisícin sekundy. Eduard Bezděk s Janem Cincibuchem navázali na stříbrný úspěch z loňska, kdy na evropském šampionátu v Račicích startovali na dvojskifu.

Tomáš Berdych je po Wimbledonu v žebříčku osmý, Petra Kvitová třináctá

Tenista Tomáš Berdych se po wimbledonském semifinále posunul ve světovém žebříčku z devátého na osmé místo. Petra Kvitová, která v Londýně došla jen do druhého kola, naopak opět vypadla z elitní desítky a v novém pořadí WTA je třináctá. Tomáš Berdych si po travnatém grandslamu vyměnil pozici s Rakušanem Dominicem Thiemem, jehož v druhém kole v All England Clubu vyřadil Jiří Veselý. Ten se posunul o čtrnáct příček výš a uzavírá první padesátku. Dál bezpečně vede Srb Novak Djokovič, přestože se v Londýně loučil ve 3. kole, wimbledonský vítěz Andy Murray zůstal druhý. Petra Kvitová se krátce před startem oblíbeného Wimbledonu vrátila do první desítky, ale po turnaji ji zase opustila. O tři místa za ní je šestnáctá Karolína Plíšková, vedle níž si polepšily i 22. Barbora Strýcová a 28. Lucie Šafářová. Za vedoucí Američanku Serenu Williamsovou se na druhé místo posunula její finálová soupeřka Angelique Kerberová z Německa.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 30 až 35 stupňů Celsia.