Denní souhrn zpráv

Český a polský prezident si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

Český a polský prezident si na Pražském hradě vyměnili nejvyšší státní vyznamenání svých zemí. Miloš Zeman předal Adrzeji Dudovi Řád bílého lva a převzal od něj Řád bílé orlice. Třiačtyřicetiletý Andrzej Duda patří k nejmladším držitelům tohoto vyznamenání. Oba prezidenti se vzájemně ocenili za rozvoj česko-polských vztahů. Řád bílého lva v minulosti obdrželi také jeho předchůdci Lech Kaczyński, Lech Walesa nebo Aleksander Kwaśniewski. Během jednání na Hradě prezidenti hovořili o spolupráci zemí visegrádské skupiny, migrační krizi i vztazích Česka a Polska, které obě hlavy státu považují za vynikající. Polská vláda by neměla být vystavena moralizující kritice EU, řekl po jednání Miloš Zeman. Varšava už delší dobu čelí kritice EU i některých dalších států kvůli údajně nedemokratickým změnám, které provedla konzervativní vláda. Polský prezident ocenil, že Miloš Zeman ctí suverenitu Polska. Andrzej Duda také poděkoval Miloši Zemanovi za to, že polská menšina má v České republice dobré podmínky pro život. Po předání vyznamenání podával Miloš Zeman na Hradě oběd, kterého se zúčastnili také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Andrzej Duda a Milan Štěch: Riziko migrační trasy přes Rusko či Finsko existuje

Riziko vzniku migrační cesty přes Rusko, Finsko, Pobaltí či Ukrajinu do západní Evropy existuje, shodli se při slavnostním obědě na Pražském hradě polský prezident Andrzej Duda a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Řešením je podle nich urovnat situaci v zemích, odkud lidé utíkají, a nedávat jim planou naději, že v Evropě získají domov. ČTK to po skončení oběda řekl Milan Štěch. O nebezpečí vzniku nové migrační trasy v rozhovoru s úterními Hospodářskými novinami mluvil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rusové jsou podle něj velice činorodí v přepravě uprchlíků různými cestami do Evropy. "Je doloženo, jak nám naši slovanští bratři pomáhají v tom, aby nás zásobovali co největším množstvím uprchlíků," prohlásil ministr Zaorálek. Milan Štěch ČTK také řekl, že ho prezident Duda informoval o tom, že se Polsko pokoušelo získat v utečeneckých táborech v Turecku či Sýrii migranty, kterými by naplnilo kvóty slíbené za předchozí vlády Evropské unii. "Přihlásilo se 17 lidí, kteří chtěli do Polska. Takže je vidět, že si (uprchlíci) vybírají," řekl Milan Štěch.

O postupu kolem Čapího hnízda bude ve středu jednat koalice

Ve středu se sejde koalice, aby se dohodla na společném postupu na mimořádné schůzi Sněmovny svolané kvůli kauze kolem farmy Čapí hnízdo. V rozhovoru vysílaném na Blesk.cz to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je podle něj logické žádat po ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi vysvětlení celé záležitosti. Část opozice ministra Babiše viní z toho, že se při stavbě farmy dopustil dotačního podvodu. Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Firma z koncernu Agrofert by ji podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi.

Platební bilance ČR skončila loni v rekordním přebytku 41 mld. Kč

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, za loňský rok skončil v rekordním přebytku 41,4 miliardy korun. Poprvé od vzniku Česka byl v plusu předloni, kdy činil podle revidovaných údajů 7,48 miliardy korun. Vyplývá to ze zpřesněných čísel, která zveřejnila Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí skončila bilance přebytkem 14,6 miliardy korun, v plusu byla ještě v prvním kvartále. Na finančním účtu se v posledním čtvrtletí roku uskutečnil odliv finančních prostředků do zahraničí ve výši 42,2 miliardy korun. Rezervní aktiva ČNB vzrostla o 58,6 miliardy korun, a to zejména v důsledku intervencí. Přebytek běžného účtu v poměru k HDP činil v posledním kvartále 0,9 procenta.

Státní dluh loni mírně stoupl na 1,673 bilionu Kč

Státní dluh Česka loni mírně stoupl o 9,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Údaje z poloviny února potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 159.000 korun. Vnitřní zadlužení státu stouplo loni o 25,8 miliardy na 1389,4 miliardy korun. Zahraniční dluh klesl o 16,4 miliardy na 283,6 miliardy korun. "Před vytvářením a kumulováním rezerv peněžních prostředků, jsou-li spojeny s úrokovými náklady, jednoznačně preferuji aktivní zapojování maxima volných prostředků státu do centrálního systému řízení likvidity. Nevyužít však stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, by ale bylo chybou," uvedl v únoru ministr financí Andrej Babiš (ANO). Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Analytici: Průmysl je stále v kondici, motorem růstu automobilky

Tuzemský průmysl na začátku letošního roku setrvává v dobré kondici, shodli se analytici oslovení ČTK. Motorem jeho růstu podle nich zůstávají automobilky. Průmyslovou produkci nadále negativně ovlivňovaly jednorázové odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany a nefunkční výroba v litvínovském Unipetrolu. Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta. "Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů. Chemický průmysl nadále sužovala nefunkční výroba v Unipetrolu, výrobu elektřiny snižovaly odstavené bloky v Dukovanech, dodal. Závislost Česka na produkci automobilů se v loňském roce zvýšila a také lednová čísla potvrzují, že tento trend bude letos dále pokračovat, míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že výroba automobilů pojede na plné obrátky i v nadcházejících měsících, což znamená, že se souhrnné číslo za průmysl bude i nadále vykazovat plusové znaménko. Lednový meziroční růst o 3,5 procenta očištěný o kalendářní vlivy naznačuje, že prosincový propad průmyslové výroby byl do velké míry způsoben zvýšeným čerpáním celozávodních dovolených, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Analytici: Stavebnictví negativně ovlivnilo dočerpání peněz z EU

České stavebnictví bylo na začátku roku negativně ovlivněno tím, že skončilo čerpání peněz z evropských fondů na programové období 2007 až 2013. Nepříznivá byla také hodnota uzavřených zakázek. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Podle nich by mělo být letos tahounem především pozemní stavitelství. Stavební výroba v lednu meziročně propadla o 10,4 procenta po loňském růstu o 7,1 procenta. "Čísla signalizují, že vzestup stavební výroby loni na jaře a začátkem léta byl spíše přechodného rázu. Způsobilo jej dočerpávání prostředků z evropských fondů, které zhusta mířily na projekty v oblasti inženýrského stavitelství," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Nyní podle něj tento efekt doznívá. "Během loňska se jednu chvíli zdálo, že útlum v oblasti pozemního stavitelství může být dát jen přesunem kapacit do stavitelství inženýrského. Nyní se ukazuje, že tato domněnka byla příliš optimistická," doplnil s tím, že stavebnictví je nyní hluboko pod úrovní posledního předkrizového roku 2008. Lednový pokles je důsledkem podstatně menšího objemu zásoby dosud neprovedených prací, uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. To bylo podle něj zřetelné už od poloviny loňského roku, a hodnota nově uzavřených zakázek trvale klesala. "Proto lze očekávat, že pokles bude pokračovat i v příštím období. Naznačuje to především lednová stagnace v inženýrském stavitelství, které bylo trvale tahounem růstu," uvedl. Na jaře počítá především s růstem bytové výstavby.

V ČR loni stavaři dokončili nejvíce průmyslových prostor od krize

Stavební firmy loni v Česku dokončily 565.700 metrů čtverečních nových průmyslových a skladových nemovitostí, meziročně zhruba o 60 procent více. Jde o nejvyšší objem nových ploch od období krize. Vyplývá to ze studie společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) Czech Republic. Celkem bylo v ČR na konci loňského roku 5,69 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových a skladových ploch k pronájmu. "Stojí za povšimnutí, že jen v Praze je nyní dvojnásobně více moderních skladových a průmyslových nemovitostí nejvyšší třídy, než jich bylo před deseti lety v celé České republice," uvádí studie. Na Prahu připadá asi 40 procent (2,26 milionu metrů čtvrtečních), na druhé místo se na konci roku 2015 dostal Plzeňský kraj (15,5 pct), třetí je jižní Morava (15 procent). Největším projektem dokončeným v loňském roce je budova Amazonu v průmyslovém parku Prague Airport Park I s rozlohou 133.000 metrů čtvrtečních. Hala DHL v CTPark Bor na Plzeňsku má jako druhá v pořadí zhruba poloviční rozlohu. Během 4. čtvrtletí bylo na trh uvedeno 17 nových projektů o rozloze 153.000 metrů čtverečních. Téměř polovina připadala na Plzeňský kraj.

Objem veřejných zakázek na projektové práce vzrostl 45krát

Veřejní investoři vypsali v lednu výběrová řízení na projektové práce za 2,36 miliardy korun, meziročně 45krát více. Jde o nejvyšší měsíční hodnotu za poslední tři roky. Důvodem tak výrazného růstu byly dvě mimořádné zakázky v souhrnu zhruba za 2,1 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou zpracovala společnost CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Dosavadní měsíční rekord byl 1,5 miliardy korun ze srpna 2015. Za celý loňský rok přitom činil objem veřejných projektových zakázek 4,53 miliardy korun. "Důvodem nezvykle velkého růstu je především velká zakázka v hodnotě 1,3 miliardy korun od společnosti E.ON Distribuce a také zakázka Dopravního podniku Praha na výkon inženýrské činnosti za 800 milionů korun," sdělil ČTK ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Bez těchto dvou mimořádných zakázek by byl objem (264 milionů Kč) meziročně vyšší zhruba pětkrát. Počet výběrových řízení v lednu vzrostl o 73,7 procenta na 33.

Příjmy ČR z příjezdového cestovní ruchu loni stouply o pět pct.

Příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu stouply loni o téměř pět procent na 148,8 miliardy korun. Výdaje Čechů na zahraniční turistiku se zvýšily meziročně o téměř 12 procent na 119,7 miliardy. Vyplývá to z dajů České národní banky. Za zvýšením příjmů stojí výrazný růst poptávky zahraničních turistů. Do Česka přijelo rekordních 27,8 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o osm procent víc. Většinu turistů tvořili jednodenní návštěvníci. V hromadných ubytovacích zařízeních se počet zahraničních hostů zvýšil o sedm procent na 8,7 milionu.

Vědci a ekologové žádají radu vlády odepsat zásoby hnědého uhlí

Zcela odepsat zásoby hnědého uhlí v severočeských lokalitách, kde těžaři neusilují o těžbu, tedy zejména v lomu Bílina na Ústecku, opět žádají vědci, lékaři a ekologové. V otevřeném dopise se obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a Radu vlády pro udržitelný rozvoj. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Chtějí také zrušit tamní chráněná ložisková území a dobývací prostory. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) zásoby uhlí ale odepisovat nechce. Loni v říjnu vláda rozhodla, že neprolomí limity těžby na lomu ČSA a těžit se nemůže blíže než půl kilometru od domů, které sousedí s Bílinou. Vědci a ekologové přesto už tehdy kritizovali to, že vláda sice ochránila domovy lidí, ale porušila po 24 letech kompromis mezi těžbou a zdravím lidí. Týká se to všech těžebních lokalit s výjimkou ČSA, tedy Tušimic, Bíliny a Vršan, které leží mezi Mostem a Chomutovem. Nyní v dopise požadují, aby byly zásoby uhlí pod zastavěným územím obcí v lokalitě ČSA a pod jejich ochrannými pilíři úplně převedeny do nebilančních zásob, tedy do strategické rezervy. To by podle nich zabránilo nynější těžbě, ale nevylučovalo by ji v případě hluboké energetické krize. To se může změnit do jednoho roku v horním a geologickém zákoně, tvrdí. Případné prolomení limitů v lokalitě ČSA by mimo jiné znamenalo zbourání části obce Horní Jiřetín.

Odboráři OKD nesouhlasí s rozhodnutím firmy o snižování stavu

Rada Sdružení hornických odborů (SHO) OKD zásadně nesouhlasí s rozhodnutím výkonného ředitele firmy Antonína Klimši o propouštění zaměstnanců. Podle odborů je toto rozhodnutí účelové, nekoncepční a předčasné. SHO to uvedlo v úterním stanovisku. Odbory míní, že jde o hromadné propouštění ve smyslu kolektivní smlouvy, a požadují zvýšené odstupné. Personální ředitelka OKD Radka Naňáková řekla, že jde o snahu zajistit životaschopnost společnosti. Toto opatření podle ní nesouvisí s plánovaným uzavřením dolu Paskov. Odboráři jsou od konce února ve stávkové pohotovosti.

CVVM: Stát se málo stará o rodiny s dětmi, míní 47 pct Čechů

Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 47 procent Čechů. Je to o pět procentních bodů méně než v listopadu 2014, a dokonce o 15 procentních bodů méně než v roce 2013. Za dostatečnou považuje péči 44 procent lidí, proti poslednímu průzkumu je to nárůst o sedm procentních bodů. Pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Hůře péči vlády o sociální situaci rodin s dětmi vnímají ženy a lidé, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako špatnou. Negativnější jsou v hodnocení i příznivci levice. Lépe vnímají starost vlády o rodinnou politiku lidé s vysokoškolským vzděláním.

Většina českých dětí má málo pohybu, roste nadváha a obezita

Většina českých dětí má podle mezinárodní studie HBSC nedostatek pohybu a mnoho času tráví u počítače či televize. Nedostatkem pohybové aktivity trpí zhruba 80 procent českých dětí, kvůli tomu se zvyšuje jejich nadváha a obezita, řekla na tiskové konferenci v Olomouci novinářům Alena Šteflová z české pobočky Světové zdravotnické kanceláře. České děti jsou ve srovnání se zahraničním nadprůměrní v pití alkoholu a kouření cigaret a marihuany. Do mezinárodní studie HBSC bylo zařazeno 220.000 školáků ze 42 zemí světa. V Česku odborníci zkoumali chování a životní zvyky 1500 dětí. Většina z nich sice hodnotí své zdraví a životní spokojenost pozitivně, v mezinárodním srovnání však Česko podle Šteflové zaujímá jedno z posledních míst v obou hodnocených kategoriích. "Dlouhodobě si v mezinárodním srovnání nevedeme dobře, a to dokonce v celé řadě ukazatelů, které v HBSC studii sledujeme. Věkové období rané adolescence je přitom klíčové z pohledu životního stylu jedince v dospělosti," uvedl Michal Kalman z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, který se na studii podílel.

Na brněnském výstavišti začal veletrh Amper

Na brněnském výstavišti začal veletrh elektrotechnických firem Amper. Vystavuje na něm 600 firem z 22 zemí světa, což je zhruba stejný počet jako v minulých letech. Akce je tradičně čtyřdenní, pořádá ji pražská společnost Terinvest, která v minulosti přesunula úspěšný veletrh z Prahy do Brna. Podle manažera veletrhu Richarda Maliny význam Amperu roste vzhledem k nárůstu inteligentních řešení ve všech oblastech života. Zmínil například technologie chytrých měst, budov i domácností nebo automatizované systémy průmyslu, dopravy a skladování. Novinkou veletrhu je společná prezentace start up firem. Veletrhu se ale tradičně účastní i velcí hráči jako Siemens. Firma představí svou vizi digitalizace průmyslu, energetiky a infrastruktury. "S konkrétními řešeními a produkty letos ukážeme, jak mohou zákazníci již dnes, krůček po krůčku, využívat výhody digitalizace a začít s přechodem na Průmysl 4.0, který přináší i současný trend digitalizace průmyslové výroby," uvedl Wolfgang Weissler ze Siemensu.

Astronomové v Praze řeší, jak zachránit historické snímky

O záchraně a uchování milionů astronomických fotografických negativů, které obsahují obrovské množství jedinečných vědeckých údajů, se v Praze radí astronomové z mnoha zemí. Na workshop, který organizuje Astronomický ústav Akademie věd ČR, se přihlásila čtyřicítka vědců, mimo jiné ze Spojených států, Kanady, Německa a Švédska. Akce skončí v pátek. Odborníci se v české metropoli sešli, aby společně řešili takzvanou zlatou nemoc a další druhy poškození fotografických desek. Právě český výzkum patří v oblasti archivace astronomických dokumentů a jejich digitalizaci ke světové špičce. Na světě existuje více než sedm milionů cenných astronomických fotografických záznamů, které mohou být staré i 100 let. Vědci ale zjistili, že řada dat na nezanedbatelné části historických desek a negativů jsou kvůli nevhodnému uložení poškozena nebo dokonce ztracena. Široké použití moderních digitalizačních metod, spolu s rozvojem specializovaných softwarových nástrojů, umožňuje využít tato data pro moderní vědu, která je může zpracovat i lépe.

Česká nákladní loď zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech

Česká nákladní loď s 800 tunami soli na palubě zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech. V pondělí večer ji strhl silný proud a od té doby brání průjezdu pod Albertovým mostem v centru saské metropole, informoval deník Sächsische Zeitung (SZ) mluvčí lodního úřadu Karsten Wild. Česká loď zastavila dopravu na Labi v Drážďanech i loni na konci prosince. Loď plující pod jménem Albis byla podle drážďanského vodního a plavebního úřadu na cestě zpět do Česka, pravděpodobně však najela na mělčinu a silný proud ji strhl ke straně. "Přesný průběh nehody nyní prošetřuje říční policie," uvedl Karsten Wild s tím, že loď stále blokuje průjezd pod oblouky mostu. Tři remorkéry, které policie přivolala na pomoc, by se měly pokusit českou loď vyprostit. Podle SZ ale zatím není jasné, kdy dorazí. Nehoda se odehrála v den, kdy měli inženýři kontrolovat stav pískovcových mostů v Drážďanech. Přinejmenším Albertův most budou muset vynechat, napsal deník SZ.

Znovín Znojmo veze ze Španělska dvě zlaté medaile

Znovín Znojmo získal na největší světové přehlídce odrůdy Sauvignon - Councours Mondial du Sauvignon dvě zlaté medaile. Ocenění získala i další vinařství z Moravy. V tiskové zprávě to uvedlo Národní vinařské centrum. Odrůdová soutěž se konala posedmé, nyní ve španělském regionu Rueda. Znovín si odváží zlato za Sauvignon 2015 a další zlatou za Sauvignon Lacerta Viridis 2015, pozdní sběr. Mezi oceněnými je i Nové Vinařství. Získalo stříbrnou za Sauvignon 2015, pozdní sběr. Stříbro v soutěži získal také Sauvignon 2015, pozdní sběr z řady Ch. C. André, toto víno v soutěži prezentovala Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice. Soutěž se konala na okraji španělského města Tordesillas nedaleko Madridu, sešlo se zde 70 degustátorů z celého světa s převahou hodnotitelů francouzských, belgických, španělských.

Sympozium nabídne zamyšlení nad vývojem scénografie

Nejdůležitější aspekty vývoje mezinárodní přehlídky v oblasti divadla a scénografie Pražské quadriennale (PQ) od roku 1999 zhodnotí symposium, které se od 17. do 18. března uskuteční v Divadle Archa. Upozorní, jak se za poslední dvě dekády proměnila od scénografické výstavy v kulturní událost zahrnující živé performance, semináře a interaktivní expozice, a nabídne zamyšlení nad vývojem scénografie obecně. Podle mluvčí symposia Petry Filsakové se organizátoři zaměří na budoucí směřování PQ a přípravu koncepce pro rok 2019, kdy se uskuteční 14. ročník této přehlídky světové scénografie a divadelního prostoru. Na ten minulý, který se poprvé konal v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem - přišlo přes 100.000 návštěvníků. V desítkách expozic svá díla prezentovali umělci ze 78 zemí. Organizátoři zaznamenali 5930 akreditovaných profesionálů, studentů a hostů z 90 zemí.

Britská pošta uctila Nicholase Wintona pamětní známkou

Britská pošta začala nabízet pamětní známku k poctě sira Nicholase Wintona, který krátce před začátkem druhé světové války zachránil z Československa stovky hlavně židovských dětí před smrtí v nacistických táborech. Oznámil to britský Rotary klub, jehož byl Nicholas Winton členem. Muže, který zemřel ve věku 106 let loni v červenci, uctila známkou již loni v září i česká pošta. Britská pošta se loni v srpnu rozhodla vydat pamětní známku k poctě Nicholase Wintona poté, co k tomu vyzvala petice, kterou inicioval britský židovský list Jewish News. Petici podle listu podpořilo více než 106.000 lidí. Britská známka vyšla v rámci série šesti známek k uctění britských osobností, které mají humanitární zásluhy. Série nazvaná British Humanitarians připomíná kromě Wintona také zásluhy lidumilů Sue Ryderové, Johna Boyda Orra, Englantyny Jebbové, Josepha Rowntreeho a Josephiny Butlerové, upřesnil web britského Rotary klubu.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí vystavuje historické hodiny a hodinky

Historické hodiny a hodinky spisovatelky Marie von Ebner-Eschenbachové (1830 až 1916) jsou od úterý k vidění v zámku Lešná u Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Zámek, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, výstavou nazvanou Žena tří staletí zahajuje letošní sezonu. Nejstarší hodiny pocházejí z konce 17. století, nejmladší z roku 1910, řekla ČTK pracovnice muzea Jitka Slezáková. Německy píšící spisovatelka moravského původu, která je v německy mluvícím prostředí považována za významnou autorku 19. století, měla sbírání hodin a hodinek jako koníček. "Na výstavě je také původní hodinový stroj přímo ze štítu zámku Lešná. Snesli jsme ho z půdy, vyčistili, speciálně pro tuto výstavu, uvedla Jitka Slezáková, podle které by muzeum chtělo uspořádat sbírku, aby se stroj z konce 17. století až poloviny 18. století vrátil na své místo. Výstava je pojatá jako zrekonstruovaná pracovna a pokoj Marie von Ebner-Eschenbachové, nechybí různé dokumenty, fotografie, kopie z jejích deníků či závěť. Letos se připomíná sto let od úmrtí spisovatelky, které podle Jitky Slezákové císař František Josef II. v roce 1899 jako jediné ženě předal Čestný kříž za umění a vědu, stala se také členkou Goethovy společnosti, v roce 1900 získala coby první žena na vídeňské univerzitě čestný doktorát z filozofie.

Nová expozice ukáže původní poválečnou lidickou domácnost

Nová expozice Památníku Lidice ukáže původní poválečnou lidickou domácnost včetně vybavení. Příští rok na jaře bude otevřena v domku postaveném v padesátých letech pro přeživší lidické ženy a děti. Dům se nachází poblíž Lidické galerie, nyní v něm končí hrubé stavební práce a začne úprava interiérů. Otevření trvalé expozice je plánováno na jaro příštího roku, protože v té době uplyne 75 let od vypálení obce a 70 let od položení základního kamene nových Lidic. Podle kurátorky Lidické sbírky Lubomíry Hédlové bude nová expozice složená výhradně z vybavení, které skutečně sloužilo lidickým ženám a dětem. Podařilo se jí sehnat i původní elektrickou troubu, konferenční stolek nebo křesla typu ušák, jedno z nich darovala do sbírky lidická starostka Veronika Kellerová. Naopak chybí například ještě elektrický sporák. "Některé exponáty už se restaurují," uvedla kurátorka.

Trenér Vrba povolal na zápasy se Skotskem a Švédskem nováčka Jakuba Radu

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba povolal na úvodní letošní duely, které národní tým odehraje 24. března se Skotskem a 29. března ve Švédsku, jednoho nováčka, mladoboleslavského záložníka Jakuba Radu. Ve dvacetičlenné nominaci chybějí kvůli zranění dvě největší opory, kapitán Tomáš Rosický a brankář Petr Čech, tři hráči z české ligy ještě budou doplněni. Zápasy budou pro reprezentaci poslední prověrkou před závěrečnou přípravou na letní mistrovství Evropy ve Francii. Pavel Vrba musel pro přípravné zápasy se Skotskem a Švédskem oželet tři hráče s nejvyšším počtem reprezentačních startů - obě opory z Arsenalu Petra Čecha s Tomášem Rosickým a také záložníka Jaroslava Plašila z Bordeuax. Kvůli zdravotním problémům nemohl český kouč povolat ani dalšího středopolaře Davida Pavelku z turecké Kasimpasy.

Karolína Plíšková v Indian Wells deklasovala Anu Ivanovičovou

Tenistka Karolína Plíšková deklasovala ve třetím kole turnaje v Indian Wells 6:2, 6:0 Srbku Anu Ivanovičovou a stejně jako loni postoupila do osmifinále. V něm se utká s Britkou Johannou Kontaovou, jež porazila 6:4, 6:1 Denisu Allertovou.

Tomáš Berdych v Indian Wells zdolal Bornu Čoriče

Tenista Tomáš Berdych si na turnaji série Masters v Indian Wells poradil ve 3. kole s Chorvatem Bornou Čoričem 6:1 a 7:6. V osmifinále se šestý nasazený Tomáš Berdych střetne s Kanaďanem Milosem Raonicem.

Zdeněk Štybar klesl na Tirrenu na konečné 7. místo, Roman Kreuziger byl desátý

Sedmé místo obsadil Zdeněk Štybar v etapovém závodu Tirreno-Adriatico, který až do předposlední etapy vedl. Další český cyklista Roman Kreuziger skončil desátý. Třetí podnik letošního seriálu WorldTour vyhrál Belgičan Greg Van Avermaet o jedinou sekundu před slovenským mistrem světa Peterem Saganem.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, občasné smíšené přeháňky, na horách sněhové. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia.