Denní souhrn zpráv

Polský prezident přiletěl do Česka

Polský prezident Andrzej Duda přiletěl na oficiální návštěvu České republiky. Dvoudenní pobyt v Praze zahájil soukromým programem, podvečer strávil setkáním s krajany na polském velvyslanectví v Praze. Oficiální část Dudovy návštěvy začne v úterý, kdy bude polská hlava státu jednat se svým českým protějškem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i šéfy obou parlamentních komor. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího českého prezidenta Jiřího Ovčáčka pro ČTK bude tématem jednání spolupráce zemí visegrádské čtyřky také v souvislosti se současnou migrační krizí nebo výstavby dopravních koridorů. Podle polské ambasády budou prezidenti hovořit také o červencovém summitu NATO ve Varšavě. Součástí programu na Pražském hradě je také návštěva katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Polský prezident si v Česku připomene 1050. výročí od příchodu křesťanství do Polska. V roce 966 přijal křest první historicky doložený polský kníže Měšek, jehož manželkou byla česká kněžna Doubravka. Historické spojení Česka a Polska si oba prezidenti symbolicky připomenou předáním nejvyšších státních vyznamenání. Prezident Duda obdrží Řád Bílého lva a prezident Zeman Řád Bílé orlice. Odpoledne přijme polskou hlavu státu předseda vlády Bohuslav Sobotka. Témata schůzky budou obdobná jako u setkání na Hradě. Polský prezidentský pár také položí věnec u hrobky prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Podle vyjádření tajemníka polského prezidenta, které citovala polská ambasáda, tím uctí prezidenta, který se stal symbolem vzpoury a boje za svobodu České republiky, Čechů a středoevropských hrdinů demokratického přelomu.

ČR by podpořila sankce vůči těm, kdo perzekvují pilotku Savčenkovou

Česká republika by podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Při příchodu na pondělní jednání ministrů zahraničí osmadvacítky v Bruselu to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Případ Nadiji Savčenkové označil za "odporný a prefabrikovaný". "Já jsem připravený podpořit případné návrhy, protože by bylo dobré, kdybychom dokázali učinit víc, než jen o této kauze debatovat," poznamenal ministr zahraničí. Je podle něj hlavně potřeba nedopustit, aby žena, která ve vězení drží hladovku, nakonec zemřela. O situaci Nadiji Savčenkové, které před ruským soudem hrozí až 25 let za údajnou vraždu a překročení ruských hranic, by měli ministři mluvit v rámci své širší debaty o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem. Ty se výrazně ochladily v důsledku ukrajinské krize, kdy na sebe obě strany uvalily sankční opatření.

STEM: Důvěra Čechů v EU a EP je rekordně nízká

Evropské unii nyní věří 29 procent Čechů, Evropskému parlamentu 24 procent. U obou institucí se důvěra občanů propadla na historické minimum, ukázal aktuální průzkum agentury STEM. Nadpoloviční většina veřejnosti důvěřuje OSN (55 procent) a Severoatlantické alianci (52 procent). Vztah Čechů k Evropské unii zkoumá STEM od roku 1994, kdy se míra důvěryhodnosti pohybovala mezi 50 a 60 procenty. Zatím posledním vrcholem byla doba počátku českého předsednictví v roce 2009 - tehdy unii věřilo 60 procent dotázaných. Od tohoto roku se však důvěryhodnost EU mezi českými občany oslabovala, výjimkou bylo krátkodobé zlepšení v roce 2013.

Schůze poslanců k případu Čapí hnízdo by měla být 23. března

Mimořádnou schůzi Sněmovny k případu Čapího hnízda by měla místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) svolat z podnětu opozičních TOP 09 a ODS na středu 23. března odpoledne, vyplývá z informací ČTK ze Sněmovny. V případu, v němž figuruje ministr financí Andrej Babiš (ANO), existuje podezření na neoprávněné čerpání evropských dotací. Ministr Babiš se proti tomu ohrazuje. Vysvětlení kauzy žádají po ministru financí vedle pravicové opozice také koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací při její stavbě udělily několikamilionovou pokutu. Andrej Babiš dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

Premiér Sobotka s ministrem Babišem o Čapím hnízdě zatím jednat nebude

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o evropské dotací na farmu Čapí hnízdo. Řekl to v Brně a dodal, že nyní je prošetření věci na policii a Evropském úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), jenž dohlíží na využívání dotací EU. Případ nelze podle premiéra bagatelizovat. Předpokládá, že závěry vyšetřování budou zveřejněny. "Já myslím, že politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele nebo státní zástupce, neměli by nahrazovat soudce," zdůraznil Sobotka. premiér Nekomentoval to, že záležitostí se měla na mimořádné schůzi zabývat již ve středu 23. března Sněmovna. Část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jimž projekt získal padesátimilionovou dotaci. Firma Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla.

Vláda obdrží dokument o nedostatcích v kybernetické bezpečnosti

Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) v Brně předloží do měsíce vládě dokument o nedostatcích v zajištění kybernetické bezpečnosti ČR. Vláda pak zajistí její větší posílení, například formou přijetí různých zákonů či vyhlášek, nebo zajištěním školení. Řekli to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jehož je NCKB součástí, Dušan Navrátil. Uvedl, že hrozby počítačových útoků se stupňují. Dušan Navrátil zdůraznil, že například v USA přibývá krádeží dat dokonce i z institucí, jako je Federální úřad vyšetřování (FBI). Připomněl, že Izrael čelí útokům, které mají za následek výpadky elektrické sítě. "V České republice zatím situace tak dramatická není. Musíme být ale připraveni," uvedl. Dušan Navrátil dodal, že v Česku jsou častější útoky zaměřené na poškozování či krádež různých dat z počítačích. Premiér Sobotka připustil, že bude nutné kvůli větší kybernetické bezpečnosti státu zvýšil počet pracovníků NCKB. Úřad nyní zaměstnává pro dohled nad kybernetickou bezpečností v zemi asi 40 expertů.

NKÚ: Správa státního dluhu se i přes nedostatky zlepšila

Správa státního dluhu se podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zlepšila, přesto ministerstvu financí vytýká například dodatek ke smlouvě o swapové operaci z roku 2009. Kvůli němu platí Česká republika na úrocích přes 200 milionů korun ročně více, než kdyby dodatek neuzavřela. ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Ministerstvo v reakci uvedlo, že za sjednání dodatku zodpovídají dnes již bývalí zaměstnanci ministerstva. Kvůli dodatku platí Česká republika roční úrok 3,2 procenta z 243,2 milionu eur (6,6 miliardy korun). Pokud by zmíněný dodatek nebyl uzavřen, byl by úrok v současné době nulový. Jen v roce 2014 by tak na úrocích Česká republika ušetřila 216 milionů korun, uvedl NKÚ. Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak ministerstvo financí spravovalo státní dluh. Kontroloři například prověřili, jak ministerstvo v roce 2014 používalo peníze určené na jeho financování nebo jak vytvářelo a používalo finanční rezervy na pokrytí rizik spojených se státním dluhem.

Maloobchodní tržby v lednu zpomalily meziroční růst na 4,6 pct

Tržby v českém maloobchodě bez aut v lednu zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta, loni v prosinci se tržby zvýšily o 6,7 procenta. Víc než před rokem lidé utratili hlavně v internetových a zásilkových obchodech, rostly také tržby za pohonné hmoty a potraviny. Oznámil to Český statistický úřad. Tržby za prodej pohonných hmot stouply meziročně o 6,1 procenta, za prodej nepotravinářského zboží o 5,3 procenta a potravin o 3,2 procenta. Ve srovnání s prosincem se tržby bez aut očištěné o sezonní vlivy zvýšily o 1,2 procenta. "Lednová čísla tak potvrzují, že hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky v letošním roce budou spotřebitelé. Oproti předchozím rokům se domácnosti nebojí utrácet," uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank je novým fenoménem, který nebyl k vidění v žádném měsíci od roku 2012, stagnace prodejů počítačového vybavení.

ÚOHS loni uložil v oblasti soutěže pokuty za 2,083 miliardy korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za základě prvostupňových rozhodnutí v oblasti hospodářské soutěže pokuty za 2,083 miliardy korun. ČTK to řekl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Sankce jsou největší v historii a desetkrát vyšší než v roce 2014. Ve výsledném čísle má ale hlavní podíl velký kartel stavebních firem. Jen v tomto případě dosáhla pokuta v prvním stupni přes dvě miliardy korun. Kartel stavebních firem patří k největším případům, kterými se ÚOHS za 25 let své existence zabýval. Původní pokutu přes dvě miliardy korun nakonec snížil předseda ÚOHS Petr Rafaj na 1,66 miliardy korun. Na kartelu se podle antimonopolního úřadu podílely Skanska, Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice, Berger Bohemia a Lesostavby Třeboň.

Norsko bude případně další odebrané děti posílat do ČR

Norsko změní od července postupy sociální služby Barnevernet, která je v České republice známá kvůli kauze Evy Michalákové, jíž v Norsku odebrala dva syny. V severské zemi vznikne nový úřad, který bude Česko v případě vyšetřování české rodiny od počátku informovat. V případě odebrání půjdou děti do Česka, ne do Norska, jako je tomu dnes. Na již odebrané děti se ale novinka nevztahuje. Pro Aktuálně.cz to uvedla právní poradkyně ředitelství Barnevernetu Agnete Krogvigová. Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v ČR Zdeněk Kapitán informaci potvrdil.

V ČR pracuje 2557 lékařů cizinců, podle ČLK ne vždy kvalitních

V českých nemocnicích pracuje 2557 cizinců, pětkrát víc než v roce 1989. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka ale nejsou lékaři z ciziny vždy tak kvalitní jako čeští lékaři, kteří odcházejí za lepšími výdělky do vyspělých zemí EU. Jedinou možností, jak zbrzdit hromadné odchody absolventů českých lékařských fakult i zkušených lékařů z českých nemocnic, je zásadní růst platů, řekl Milan Kubek. Loni odešlo za prací do ciziny 209 lékařů hned po promoci, do českého zdravotnictví vůbec nenastoupili, a 354 kvalifikovaných lékařů požádalo ČLK o potřebné dokumenty k práci v zahraničí, z nich dvě třetiny odešly. "Celkem loni tedy odešlo zhruba 400 lékařů, většina do anglicky a německy mluvících zemí," shrnul Milan Kubek. Na jejich místa shánějí české nemocnice lékaře cizince. Zatím většinu tvoří Slováci, ale rozdíl v platech mezi ČR a SR už je minimální, takže zájem Slováků klesá. Ředitelé proto shánějí lékaře na Ukrajině, v Rusku či Kazachstánu.

Stomatolog: Dentální onemocnění trápí 90 procent Čechů

Dentálním onemocněním trpí během života 90 procent Češek a Čechů, zubní kaz má polovina pětiletých a téměř 70 procent dvanáctiletých dětí. Nedostatečná zubní hygiena také přispívá ke vzniku infarktu a zhoršuje průběh cukrovky či rakoviny, řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Na důležitost péče o chrup upozorní akce spojené se Světovým dnem ústního zdraví, který je 20. března. Zdravotní pojišťovny hradí prevenci dvakrát do roka, některé přispívají i na dentální hygienu. Na řadě míst po celé ČR se lidé mohou do 23. března poradit se zubařem či dentální hygienistkou.

Prazdroj loni prodal 10 mil. hl piva, zvýšil prodej v ČR i export

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině deset milionů hektolitrů piva, zhruba stejně jako v roce 2014. Vývoz do více než 50 zemí posílil o 12 procent, prodej na domácím trhu o 1,5 procenta. Přes meziroční nárůsty v ČR i v zahraničí zůstal celkový prodej piva na předloňské úrovni kvůli tomu, že vinou poklesu ruského pivního trhu se snížila licenční výroba piva v Rusku. ČTK to řekla mluvčí největší české pivovarnické skupiny Judita Urbánková. Konkrétní objemy prodeje v ČR a cizině nesdělila. V minulých letech pivovar prodával zhruba dvě třetiny piva v ČR a zbytek v zahraničí.

Lidé mohou v jarních Srdíčkových dnech přispět nemocným dětem

Ve 159 městech po celém Česku mohou lidé do pátku přispět v tradičních jarních Srdíčkových dnech koupí magnetky, náramků a dalších dárkových předmětů na pomoc nemocným dětem a jejich rodinám. Nezisková organizace Život dětem pořádá letos už 48. celonárodní sbírku. Dárkové předměty budou prodávat v ulicích studenti gymnázií, středních škol a učilišť, k dostání budou také v některých knihkupectvích a knihovnách. Sbírky se pravidelně konají třikrát do roka, na jaře, na podzim a v zimě. Lze do nich přispět také zasláním dárcovské sms na číslo 87777 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM. Loni vynesly Srdíčkové dny přes tři miliony korun, byly za ně zakoupeny zdravotní pomůcky, invalidní vozíky, zdravotní kočárky, ošetřovací materiál a ozdravné a rehabilitačních pobyty pro 88 dětí a vybavení pro dětská oddělení nemocnic a stacionářů.

Národní týden trénování paměti nabídne 305 přednášek

Zhoršením paměti trpí po padesátce polovina lidí, po sedmdesátce tři čtvrtiny. Vědci přitom zjistili, že mozek má schopnost učit se do devadesátky a pracuje stejně dobře jako mozky mladší. Ani paměť nutně neupadá s věkem, pokud se cvičí. Upozorní na to právě zahájený Národní týden trénování paměti. V řadě měst je od 14. do 20. března pro zájemce připraveno 305 osvětových přednášek, vstup na ně je zdarma. Při některých těchto akcích se lidé mohou na místě přihlásit do kurzů trénování paměti. Podle trenérky paměti Evy Fruhwirtové mozek trénink potřebuje. "Mozek je jako sval, když ho posilujete, můžete se na něj spolehnout," tvrdí. Poruchy paměti se projevují zapomínáním slov a horším vybavováním správného výrazu. S věkem klesá schopnost pamatovat si čísla. Naruší se schopnost soustředění a myšlení se zpomaluje.

Pražská zoo chystá pro Mongolsko dvojí transport koně Převalského

Pražská zoologická zahrada se letos v polovině července opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského. Koně se ale budou přemisťovat i mezi mongolskými národními parky. ČTK to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Při transportu opět zoologická zahrada využije armádní letoun CASA. Pražská zoo patří v chovu těchto zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. "Plánujeme zase převoz čtyřech klisen z Prahy do Gobi B (národního parku v Mongolsku) tak jako v minulých letech. Některé z adeptů transportu už máme. Nově máme čtyři klisny z Dánska, Německa - Mnichova, Lipska a ještě přijdou i další z Německa, ale ten finální výběr se vždycky dělá před transportem, nota bene vlastně úplně finální až při nakládání koní," uvedl Miroslav Bobek. Právě čtyři koně se do tohoto letadla vejdou. S využitím armádního letounu už podle něj souhlasil i náčelník Generálního štábu Armády ČR. "Současně nám schválil využití CASA pro přelet z Bulgan Sumu do Ulánbátaru s tím, že v Ulánbátaru se naloží čtyři koně z Chustaj Nurú, to je další národní park, a převezou se do Gobi B," popsal Miroslav Bobek záměr, který dlouho plánoval. Podařilo se mu na podzim s tamním ministrem životního prostředí dohodnout, že mongolská strana investuje do toho, aby se postavily ohrady a koně odchytili.

Posledního z ibisů uprchlých z pražské zoo chytili v Řeporyjích

Hon na ibisy, kteří před 12 dny uletěli z voliéry pražské zoo, skončil. Posledního z 18 uprchlých ptáků pracovníci zahrady odchytili na fotbalovém hřišti v Řeporyjích. ČTK to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Z chycených ibisů jeden uhynul kvůli neprůchodnosti střev. Z voliéry se ptáci dostali minulé úterý dírami v ochranné síti, která nevydržela tíhu těžkého mokrého sněhu. Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý uhynul, totiž na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky. Podle mluvčí zoo Jany Myslivečkové to ale byl výjimečný případ, protože šlo o nezkušené mládě.

Hlavní cenu festivalu Jeden svět získal film Syrská love story

Hlavní cenu festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět letos získal snímek britského režiséra Seana McAllistera Syrská love story. Dokument popisuje příběh manželského páru, který se kvůli pronásledování Assadovým režimem rozhoduje opustit s dětmi domov. Cenu za nejlepší režii udělila hlavní porota filmu Behemoth čínského režiséra Čao Lianga, který se odehrává v čínských dolech. ČTK to dnes za organizátory festivalu sdělila Tereza Hronová. Další ceny udělila Studentská porota, Porota Václava Havla nebo Porota Českého rozhlasu. Všechna ocenění budou předána na slavnostním zakončení festivalu v pražském kině Lucerna ve středu 16. března. Jeden svět, jehož hlavním tématem bylo letos hledání domova, promítal 123 dokumentárních filmů. Do Prahy přijely podle Terezy Hronové přes dvě stovky filmových tvůrců, protagonistů, aktivistů a organizátorů dalších filmových festivalů o lidských právech.

V Holešově byl zahájen festival zaměřený na japonskou kulturu

Japonské hudbě, výtvarnému umění a kultuře bude věnován nový festival, který byl zahájen v Holešově na Kroměřížsku. Zhruba dvoutýdenní akci Sakura - japonské dny v Holešově pořádá město a dětský sbor Moravské děti. Patronkou festivalu je japonská sopranistka a umělkyně Nao Higano, která má na starost značnou část programu, řekla ČTK mluvčí radnice Jana Rohanová. Festival byl slavnostně zahájen v kavárně Mlsná kočka výstavou nazvanou Moje Chiba nemá chybu. "Čiba je moje rodné město, kde dodnes bydlí matka a sourozenci s rodinami," zdůvodnila zaměření výstavy Nao Higano, která už 25 let žije v Evropě a usadila se v Kroměříži. Na výstavě jsou k vidění obrazy kreslené pastely a tuší, ale také výběr z kaligrafického cyklu Devět životních kréd. "Japonská kaligrafie je moje nostalgie vůči domovu. A v tomto cyklu jsou zobrazena japonská přísloví, která mám ráda," podotkla sopranistka. Výstava bude v kavárně k vidění do konce března.

Originální kostým Emy Destinnové obohatil výstavu v muzeu v Ústí

Originální kostým Emy Destinnové mohou vidět návštěvníci ústeckého muzea na výstavě Staré pověsti české. Bohatě zdobený kostým představuje Šárčinu zbroj z dívčí války. Novinkou výstavy je i loutka z filmu Jiřího Trnky Staré pověsti české. ČTK o zápůjčce exkluzivních sbírkových předmětů z Národního muzea informoval kurátor výstavy Martin Krsek. Kostým se dostal do Ústí v rámci nezbytné pravidelné obměny vystavených textilních a papírových exponátů. "Vzácné předměty z papíru, jako byly v našem případě třeba originální kresby kostýmních návrhů pro operu Šárka od Mikoláše Alše, mohou být v kuse vystaveny jen tři měsíce. Pak musí zpět do temna depozitářů, jinak hrozí jejich poškození. Podobné omezení platí i pro textilní materiál," uvedl Martin Krsek. Ema Destinnová ve vystaveném kostýmu odehrála na prknech Národního divadla 13 repríz opery Šárka během necelých čtyř let.

O čtvrtfinalistech hokejové extraligy je jasno

Hokejisté Zlína porazili v pátém utkání předkola play off extraligy Třinec 3:2 v prodloužení, sérii vyhráli 3:2 na zápasy a postoupili do čtvrtfinále. Utkání rozhodl v 61. minutě kapitán domácích Ondřej Veselý. Zlín porazil Třinec v play off již v sedmé sérii za sebou. Po konci předkola play off hokejové extraligy je jasno, že se ve čtvrtfinále utká vítěz základní části Liberec s Chomutovem a druhá Sparta se Zlínem. Tyto série začnou ve středu. Už v pondělí startuje boj o semifinále Plzně s Olomoucí a Hradce Králové s Mladou Boleslaví. O těchto duelech bylo rozhodnuto už po skončení základní části. S výjimkou Sparty a Zlína se ostatní soupeři potkají v play off domácí nejvyšší soutěže poprvé. Sparta se Zlínem na sebe narazí v samostatné české lize popáté a celkově posedmé a Pražané jsou dosud stoprocentně úspěšní.

Cyklista Štybar v předposlední etapě na Tirrenu přišel o vedení

Cyklista Zdeněk Štybar dojel čtvrtý v předposlední 6. etapě závodu Tirreno-Adriatico a přišel o modrý trikot lídra. Na vítěze etapy Grega van Avermaeta z Belgie ztrácí na druhé pozici celkového pořadí sedm sekund. Zdeněk Štybar, jenž se dostal do čela závodu díky vítězství v druhé etapě, byl v závěrečných desítkách kilometrů členem vedoucí skupiny. Z ní nedlouho před cílem odpadli jeho dva kolegové z týmu Etixx-Quick-Step a český cyklista v posledních stovkách metrů neudržel tempo soupeřů z úniku. Greg Van Avermaet v cílové rovince přespurtoval mistra světa Petera Sagana ze Slovenska, jenž se ani tentokrát nedočkal prvního vítězství v sezoně. Třetí dojel s odstupem dvou sekund Polák Michal Kwiatkowski.

Český šerm bude po 20 letech na OH, uspěl fleretista Choupenitch

Český šerm bude mít poprvé po dvaceti letech zástupce na olympijských hrách. Místo v Riu de Janeiro si zajistil fleretista Alexander Choupenitch. Jistotu kvalifikace získal po víkendové Grand Prix v Havaně. Jediným českým šermířem, který si po rozdělení federace vybojoval účast v turnaji pod pěti kruhy, byl v roce 1996 kordista Roman Ječmínek. Ten v Atlantě vypadl hned v prvním kole a obsadil konečné 37. místo. Jednadvacetiletý Alexander Choupenitch, který převážně žije a trénuje v Itálii či v Londýně, se do Ria dostal z redukovaného pořadí světového žebříčku. Evropa v něm měla pro jednotlivce vyhrazena dvě místa a brněnský rodák se kvalifikoval společně s Němcem Peterem Joppichem.

Abhejali Bernardová přeplavala v chladné vodě úžinu v JAR

Dálková plavkyně Abhejali Bernardová zdolala jako první Češka úžinu mezi ostrovem Robben Island a Kapským Městem dlouhou 7,5 kilometru. V chladné vodě o teplotě kolem deseti stupňů Celsia strávila dvě hodiny a 35 minut. "Voda byla opravdu nesmírně studená. Čekala jsem kolem 13 stupňů Celsia. Devět stupňů je skutečně málo. La Manche má patnáct až osmnáct. Měli jsme obavy, abych nebyla podchlazená. Asi po hodině jsem si vůbec nebyla jistá, jak to celé vydržím," uvedla v tiskové zprávě devětatřicetiletá plavkyně, která La Manche překonala v roce 2011. "Na začátku jsem se při vylézání na kameny na Robben Island docela pořezala, což jsem naštěstí nevěděla, jinak bych se bála bílých žraloků. Takhle jsem řešila zimu," svěřila se Abhejali Bernardová, která má za sebou rovněž přeplavání kalifornské úžiny Catalina široké 34 km či obeplavání Manhattanu. Z Robben Island se rozhodla plavat i proto, že zde byl v době apartheidu vězněn Nelson Mandela, pozdější prezident JAR a nositel Nobelovy ceny za mír. "Byl pro mě vždy velikou inspirací," uvedla Abhejali Bernardová.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, teploty 5 až 9 stupňů Celsia.