Denní souhrn zpráv

Sebevražedný útok v Istanbulu - 10 mrtvých, Češi mezi nimi nejsou

Deset mrtvých a 15 zraněných si dnes vyžádal sebevražedný pumový útok v historickém centru evropské části Istanbulu. Devět mrtvých a pravděpodobně devět zraněných tvoří němečtí turisté. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že atentát spáchal 28letý syrský občan. Zatím není jasné, zda pachatel je či není zahrnutý v celkové bilanci mrtvých.

Podle předběžných informací úřadu istanbulského guvernéra nejsou mezi zraněnými ani oběťmi čeští občané, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v Istanbulu asi 200 Čechů, polovina z cestovních kanceláří. Mezi českými návštěvníky města jsou podle něj často lidé, kteří Istanbul využijí k přestupu na leteckých linkách do Asie.

Česko a Polsko sdílejí pohled na bezpečnost Evropy

Příliv imigrantů je nutné kontrolovat a snížit jejich počet, shodli se na pondělní večerní schůzce v Praze ministři zahraničí Polska Witold Waszczykowski a Česka Lubomír Zaorálek. Na tiskové konferenci po první části jednání oba uvedli, že Polsko a Česko sdílejí stejný pohled na bezpečnost Evropy. Ta je podle nich garantována nejen spoluprací v EU, ale také v rámci NATO. Podle Zaorálka je aktuálně klíčová ochrana vnější hranice EU společně s jasným procesem přijímání uprchlíků.

Ministři ocenili také projekty dvoustranné a regionální spolupráce, v nichž chtějí oba státy pokračovat. Kromě zahraniční politiky to jsou podle Waszczykowského projekty zaměřené na budování dopravních nebo energetických sítí.

Česká ekonomika vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta

Česká ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. Poslední odhad statistiků z konce listopadu uváděl pomalejší růst HDP, a to 4,5 procenta. Zpřesněné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,7 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve třetím čtvrtletí 22.129 korun.

"Zpřesněný údaj o HDP potvrzuje, že české ekonomice se nadmíru daří, a to dokonce i ve světovém kontextu. Z členských a partnerských zemí OECD, což je organizace sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa, rostly ve třetím kvartále rychleji pouze Irsko, Lucembursko, Turecko, Čína a Indie," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Za celý rok 2015 se tak lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče dočkat růstu HDP až 4,5 procenta. V letošním roce se pak ale zpomalí tempo růstu HDP na dvě až 2,5 procenta. "Na rozdíl od roku 2015 již totiž česká ekonomika nebude tažena dočerpáváním finančních prostředků z fondů EU," uvedl.

Průměrná míra inflace za loňský rok dosáhla 0,3 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 2003. V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply stejně jako v listopadu o 0,1 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta klesly.

Maloobchodní tržby v listopadu zrychlily růst na 6,8 procenta

Tržby v českém maloobchodě bez aut v listopadu zrychlily meziroční růst na 6,8 procenta, v říjnu rostly o 5,6 procenta. Vyšší tržby zaznamenali obchodníci ve všech hlavních skupinách prodejen. Dařilo se zejména internetovým obchodům. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). "Dlouhodobě nejvyšší tempa růstu tržeb vykazoval prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby," uvedl ČSÚ. V listopadu rostl internetový prodej meziročně o 19,9 procenta.

"Obchodníci mohou být s letošním listopadem vesměs spokojeni. Domácnosti zůstaly při chuti k utrácení, přičemž jim do karet hrály jak stagnující cenová hladina, tak stoupající příjmy," uvedl hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Věkový limit bude pro velvyslance zrušen, novelu podepsal Zeman

Velvyslanci budou moci zůstat ve službě i po překročení 70 let věku. Novelu služebního zákona, jež obsahuje i další změny v zahraniční službě, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Novinka se už ale nebude vztahovat na velvyslankyně v Sýrii Evu Filipi a na Slovensku Livii Klausovou. Filipi i Klausová mandát dokončí na základě dohody o provedení práce, kterou dostaly od ledna. Navrhovaná změna spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit.

Vládní předloha, jež bude účinná vyhlášením ve Sbírce zákonů, upravuje například výběrová řízení a práci diplomatů po jejich návratu ze zahraniční mise. V cizině budou moci být zaměstnáni partneři diplomatů, kteří je na misi doprovázejí, a Češi dlouhodobě pobývající v zahraničí. Nyní služební zákon neumožňuje zaměstnávání rodinných příslušníků kvůli střetu zájmů. Novela umožní vysílat zaměstnance ministerstva zahraničí a ministerstva obrany do ciziny i bez jejich souhlasu. Bude to možné na půl roku s dalšími podmínkami, například jen jednou za pět let.

Britský premiér Cameron se setká se Zemanem i Sobotkou

Britský premiér David Cameron by měl 22. ledna přijet na pozvání předsedy vlády Bohuslava Sobotky do České republiky. Během návštěvy, kterou bude ve středu schvalovat česká vláda, se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Na tiskové konferenci to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Cameron přijíždí do Prahy v době, kdy se vedou jednání o požadavcích britské vlády na reformu EU.

Útočníci ze Silvestra by měli být repatriováni, míní prezident Zeman

Pachatelé silvestrovských útoků v Německu, které jsou zčásti připisovány migrantům, by měli být okamžitě vyhoštěni. Názor prezidenta Miloše Zemana novinářům tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Tyto události prý potvrdily prezidentovy obavy z působení migrantů v evropských zemích. Německá policie zatím kvůli silvestrovským incidentům v Kolíně nad Rýnem vyšetřuje 23 podezřelých. Nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl, přinejmenším sedm v Německu pobývá nelegálně.

Vojáci poměří v Jeseníkách síly v nejtěžším armádním klání

Do Jeseníků zamíří na konci ledna na nejtěžší armádní klání šest desítek vojáků z Česka i zahraničí. V extrémních podmínkách budou překonávat vodní toky, přespávat v horském terénu a lézt po skalách. Závod s názvem Winter Survival, který podle pořadatelů nemá ve světě obdoby, kvůli náročnosti vzdá každoročně několik týmů. Letos se jej zúčastní vojáci z Německa, Rakouska a Slovinska, půjde o příslušníky speciálních horských jednotek. Slovinci pojedou závod poprvé. Klání se letos koná 25. až 29. ledna. Loni armádní přebor vyhráli opět vojáci ze 7. mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku.

Experti: ČR není připravena na stárnutí, nemá systém péče

Česko není připraveno na stárnutí společnosti a nemá systém dlouhodobé péče o seniory. Ucelený systém zdravotních a sociálních služeb, díky nimž by lidé do vysokého věku mohli zůstat soběstační a žít doma, neexistuje. Financování dosavadní péče je nedostatečné. Novinářům to dnes řekli zástupci lékařské společnosti, kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) a asociace menších nemocnic. Vyzvali vládu, aby situaci řešila. Experti doporučují zavést ošetřovatelské pojištění, které existuje například v Německu. Navrhují vyčlenit část peněz ze zdravotního a část ze sociálního pojištění. Předběžně spočítali, že by to mohlo být kolem 40 až 50 miliard korun.

Život v Česku se prodlužuje. Muži mají podle statistické ročenky naději dožít se skoro 76 let, ženy pak 82 let. Za posledních 15 let si tak muži "přidali" 4,2 roku, ženy 3,4 roku. Podle místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic Petra Fialy je největší překážkou financování. Upřesnil, že zdravotní pojišťovny nechtějí hradit péči v sociálních službách a ministerstvo práce nechce přispívat na léčbu. Do následné péče podle České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně putovalo loni asi 8,6 miliardy korun. Suma nekryje ani inflaci a růst mezd, uvedla společnost. Úhrady se přitom od roku 1998 téměř nezvyšují.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům rekordních 1,06 milionu vozů

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto loni dodala zákazníkům rekordních 1,055.500 vozů, meziročně o 1,8 procenta více. Letos chce firma představit nový model SUV, informovala dnes Škoda Auto v tiskové zprávě. V prosinci loňského roku automobilka prodala 86.600 vozů, meziročně o 5,7 procenta více. Byl to nejlepší prosinec v historii podniku. Loni v září vypukl v koncernu Volkswagen, jehož je Škoda Auto součástí, skandál s obcházením homologačního emisního měření. I přesto se automobilce podařilo prodat rekordní počet aut. Loňské prodeje rostly také v kolínské automobilce TPCA nebo v nošovickém Hyundai. TPCA loni vyrobila 219.054 vozů, meziročně o osm procent více. Automobilka Hyundai vyrobila loni 342.200 automobilů, o 11,3 procenta více než v roce 2014.

Ministr Jurečka: Evropská komise chce po ČR vrátit 810 milionů korun

Evropská komise požaduje po Česku vrácení 810 milionů korun kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Ministerstvo zemědělství se chystá právně bránit, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Peníze už byly vyplaceny zemědělcům, podle ministra je ale nebudou muset vracet. Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun).

Policie obvinialy 19 lidí z velkovýroby pervitinu

Čeští kriminalisté obvinili ve spolupráci s polskými kolegy 19 lidí podezřelých z velkovýroby pervitinu. Při vyšetřování zajistila policie 50 kilogramů drogy, 11 milionů korun v hotovosti a více než deset aut. Případ dnes představil novinářům policejní prezident Tomáš Tuhý. Jde podle něj o největší protidrogový zásah na území Česka a Polska za poslední rok. Vysoce kvalitní krystaly metamfetaminu mířily kromě evropských zemí také do Austrálie. Jedenáct z obviněných je vietnamského původu. Léky se podle policie dostávaly do Česka z Turecka balkánskou cestou.

Soud povolil předání údajného českého převaděče Grundzy do Belgie

Pražský městský soud dnes povolil předání Čecha Zdenka Grundzy k trestnímu stíhání v Belgii. Muž čelí obvinění z toho, že jako člen organizované česko-albánské skupiny zařizoval v letech 2013 až 2015 transporty migrantů do Velké Británie. Gang se údajně vedle nelegálního převozu lidí dopouštěl i nedovoleného překračování státních hranic a praní špinavých peněz. Soudní usnesení není pravomocné, Grundza si proti němu obratem podal stížnost. Podle belgických úřadů skupina převážela do Velké Británie 15 až 25 migrantů týdně. Běženci prý za převoz platili částky od 500 do 5000 britských liber (18.000 až 180.000 korun).

Norské úřady prý před pár týdny odebraly další české matce dceru

Norská sociální služba odebrala před pár týdny české matce a norskému otci devítiměsíční dceru. Děvčátko má prý nemocné ledviny a pobývalo v nemocnici. Podle norských úřadů mají rodiče údajně s potomkem nedostatečně vyvinutý kontakt. ČTK to dnes oznámil Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových. Uvedl, že o situaci už informoval prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

O odebrání své dcery se rodiče dozvěděli prý na Štědrý den a děvčátko má být v trvalé péči pěstounů. Rodina si najala v Norsku advokáta a připravuje odvolání. Dítě se narodilo v Norsku loni koncem dubna, stejně jako jeho matka má české občanství. Holčička trpí podle opoziční poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče si brali dítě prý pravidelně domů a věnovali se mu. Lékaři podle poslankyně rodinu chválili a požádali pro ni norskou sociálku o odlehčovací službu. Úřad péče o dítě Barnevernet ale dostal i oznámení od nadřízeného zdravotní sestry, na niž si prý rodiče stěžovali. "Nikdy rodiče neviděl a ani sociálka nikdy rodinu nenavštívila," tvrdí Chalánková. Podle ní chtějí úřady dítě přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům.

Vláda dostane normu zakazující vývoz léků, jež by chyběly v ČR

Léky na rakovinu, nemoci srdce a cév či neurologické přípravky, které by mohly chybět českým pacientům, se nebudou smět z Česka vyvážet. Zakázat to má novela, kterou ve středu projedná vláda, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ročně se v Česku distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky v hodnotě až pěti miliard končí v cizině. Ministr připomněl, že české léky díky cenové regulaci patří k nejlevnějším v EU, i proto se stávají předmětem reexportů. Část obchodníků využívá rozdílu v ceně, léky prodají v cizině dráž.

V Brně začnou ve čtvrtek veletrhy cestovního ruchu

Na brněnském výstavišti ve čtvrtek začnou čtyřdenní veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Organizátoři se snaží lákat hoteliéry či provozovatele turistických atrakcí stále více, protože návštěvníci mají podle průzkumu o nákup konkrétních produktů zájem, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel akce Miloň Mlčák. Jde například o prodej lázeňských balíčků, poznávacích zájezdů, prodloužených víkendů, návštěvy zábavních parků či sportovních areálů. Rozšiřuje se také počet zahraničních vystavovatelů. Loni byli z 15 zemí, letos z 24. Nově se budou prezentovat centrály cestovního ruchu ze Švýcarska a Ukrajiny.

Česká centra chtějí letos propagovat českou vědu v zahraničí

Organizace Česká centra se letos zaměří na posilování image ČR v zahraničí a efektivnější propagaci výsledků české vědy. Prohloubí také spolupráci s vysokými školami a agenturou CzechTourism. Desítky akcí z oblasti vědy i kultury chystá v metropolích, kde má své zastoupení, i v řadě dalších. ČTK o tom informovala mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. "Máme řadu vynálezů a vynálezců, o nichž se ve světě příliš neví. Děláme o nich výstavy, představujeme mladé vědce. Musíme prostě českou vědu vyvážet ven," uvedl Zdeněk Lyčka pověřený řízením Českých center. Česká centra letos chtějí zvýšit počet novinářských a kurátorských cest ze zahraničí do ČR, systematicky představovat také mladé generace umělců a nově objevené talenty a vítěze uměleckých soutěží.

Několik filmařů žádá odvolání šéfa filmového archivu

Dvacítka významných českých filmových režisérů a kameramanů požaduje, aby ministr kultury Daniel Herman odvolal ředitele Národního filmového archivu (NFA) Michala Breganta. Vytýkají mu, že svými rozhodnutími poškozuje filmová díla, která archiv spravuje. Podle signatářů dopisu ministrovi a premiérovi archiv poskytuje kinodistribucím filmy "v primitivně digitalizované formě, která je zcela nepřijatelná pro jejich autory". Spor mezi filmaři a archivem o digitalizaci trvá již delší dobu. Dopis podepsali mimo jiné Miloš Forman, Jiří Menzel, Ivan Passer, Vojtěch Jasný, Juraj Jakubisko, Juraj Herz, Bohdan Sláma, Stanislav Milota, Drahomíra Vihanová a Jan Hřebejk. Bregant výtky, které dosud přicházely především od kameramanů, dlouhodobě odmítá.

V neděli zemřel ve věku 89 let Adam Bubna-Litic

V neděli zemřel ve věku devětaosmdesáti let potomek českého šlechtického rodu Adam Bubna-Litic. Do České republiky z exilu vrátil v roce 1989, společně se sestrou restituoval rodový majetek. Nejdříve žil na zámku v Doudlebách nad Orlicí, později v Horním Jelení na Pardubicku. Bubna po emigraci do Rakouska odešel do Austrálie, kde pracoval jako učitel a později jako ředitel gymnázia v Perthu. Bubnové z Litic jsou starý český šlechtický rod, jehož kořeny sahají do 14. století. Původně pocházeli ze západních Čech, litické panství a zámek Doudleby drží s výjimkou let 1948-1993 od roku 1562.

Hrady a zámky loni zažily rekordní zájem, přišlo přes 5 mil. lidí

Hrady, zámky a další památky ve správě státu během minulého roku navštívilo rekordní počet lidí - více než pět milionů. Nejvíce lákal zámek Český Krumlov, kam se přišlo podívat 401.000 návštěvníků, následují zámky Lednice a Hluboká, hrad Karlštejn a komplex zámku a zahrad v Kroměříži. ČTK to sdělila Jana Tichá, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), který přibližně stovku památkových objektů spravuje. Počet návštěvníků je nejvyšší nejméně od roku 2009, od kdy NPÚ pracuje se současným systémem evidence. Prolomení pětimilionové hranice považují památkáři za výsledek přetrvávajícího zájmu návštěvníků jak o klasické prohlídky interiérů s průvodcem, tak i rostoucího zájmu o speciální kulturní, zážitkové a vzdělávací akce, kterých kasteláni připravují rok od roku více.

Návštěvnickým hitem se podle památkového ústavu stal hospitál Kuks, který prošel náročnou stavební obnovou. Od konce loňského března do prosince jej stihlo navštívit 139.000 osob, zatímco v letech před opravou tam ročně zamířilo průměrně 30 až 40.000 návštěvníků. V návštěvnickém žebříčku NPÚ se Kuks umístil těsně za zámkem Konopiště na sedmé příčce.

Stávající točna zůstane v Českém Krumlově asi i po roce 2017

Otáčivé hlediště zůstane v českokrumlovské zámecké zahradě ve stávajícím stavu patrně i po roce 2017. Prodloužení původní lhůty způsobují průtahy kolem architektonické soutěže na novou podobu unikátní scény. Původně měla točna na konci příštího roku ze zahrady zmizet a nahradit jí mělo nové hlediště. Architektonická soutěž zatím nezačala proto, že v hodnotící komise chce mít své zástupce také UNESCO. Ale to doposud stále členy nenominovalo. Novináře o tom informoval náměstek primátora českobudějovického magistrátu Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Státní hrad a zámek Český Krumlov, v jehož areálu se točna nachází, patří spolu s centrem města od roku 1992 na seznam světových kulturních památek UNESCO.

Javorský jako Burian, Novotný jako Marvan v cyklu České televize

Česká televize (ČT) začala natáčet televizní román Bohéma režiséra Roberta Sedláčka. Šestidílný cyklus odkryje osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války i po ní. Ukáže, co všechno se dělo mimo zraky kamer, a jak tenká mohla být hranice mezi bohémským životem ve studiích a smrtí v koncentračním táboře. Objeví se v něm například David Novotný jako Jaroslav Marvan nebo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian, sdělila ČTK mluvčí ČT Alžběta Plívová.

V tomto cyklu se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě. Podle autora a režiséra Roberta Sedláčka bude pro mnohé překvapivé, co všechno se dělo za oponou.

Portál Církevní turistika využilo za rok 660.000 návštěvníků

Portál Církevní turistika využilo za rok po jeho spuštění 660.000 návštěvníků. Brněnské biskupství jej bude dál rozšiřovat. Aktuálně portál zahrnuje kolem 400 míst, zhruba o stovku více než při jeho spuštění. Web kromě přehledu poutních míst, církevních památek a ubytování na farách nabízí také informace o zajímavostech v okolí.

Restaurátoři opravují rotundu sv. Václava s unikátní dlažbou

V rotundě sv. Václava na Malé Straně začínají v těchto dnech pracovat restaurátoři. Později se budou vyrábět a osazovat repliky románské keramické dlažby z 11. století, jejíž fragment se našel pod podlahou. Rotunda, která byla více než 300 let považována za ztracenou, byla objevena před 12 lety při rekonstrukci budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK. Další nález, kamenný kruh z 10. století, svědčí o jedinečném významu tohoto místa pro českou historii, uvádějí odborníci.

Loňský rok byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775

Loňský rok se v pražském Klementinu zapsal jako nejteplejší v historii této stanice, na níž se počasí nepřetržitě sleduje od roku 1775. O prvenství se dělí s předchozím rokem 2014. Na nejstarší české stanici naměřili uplynulý rok průměrnou teplotu 12,5 stupně Celsia, což je o 2,9 stupně více než dlouhodobý průměr z let 1775 až 2014, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Rok 2015 se umístil na 1. až 2. místě z 241 dosavadních roků, spolu s předchozím rokem 2014," uvedl meteorolog Pavel Jůza.

V historické tabulce Klementina následuje rok 2007 s průměrnou teplotou 12,1 stupně Celsia a rok 2000, kdy se rtuť teploměru v průměru vyšplhala na rovných dvanáct stupňů. Následují roky 1994, 2008, 2011, 2012 a 1794. "Na prvních 17 místech se umístily pouze tři roky, které nespadají do posledního čtvrtstoletí," zdůraznil Jůza. Naopak nejchladnější roky zažili v Klementinu v letech 1871 a 1838 s průměrnou roční teplotou 7,2 stupně Celsia.

Sport

Karolína Plíšková na tenisovém turnaji v Sydney nedala šanci Rusce Anastasii Pavljučenkovové a po suverénní výhře 6:3, 6:0 postoupila do čtvrtfinále.

Nejlepší výsledek v dosavadní kariéře na Rallye Dakar si v pondělí připsal pilot kamionu Tatra Jaroslav Valtr. V první písečné etapě na letošním ročníku legendární soutěže obsadil páté místo a posunul se na průběžné 14. V cíli mu ale zatrnulo, když jeho navigátor Josef Kalina zkolaboval. "Měl jsem o Pepíčka trochu obavy, ale večer už byl zase plný humoru. Tak věřím, že to spolu doválčíme ve zdraví," dodal Valtr. Dařilo se i automobilistům v čele s Martinem Prokopem, kteří si v průběžném pořadí mírně polepšili. Prokop zajel 16. čas. Naopak nejlepší český motocyklista Ondřej Klymčiw o jedno místo klesl. V pondělí definitivně zhasly šance na dobrý výsledek pro Martina Kolomého. V minulém týdnu byl nejlepším Čechem mezi kamiony, jenže v sobotu měl menší havárii a propadl se do druhé desítky.

Pád v deváté etapě předčasně ukončil Rallye Dakar pro motocyklistu Ondřeje Klymčiwa. O odstoupení průběžně nejlepšího Čecha v kategorii, jemuž před startem dnešní etapy patřilo 25. místo, informoval pořadatel na svém webu.

Počasí

Převážně zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, nad 500 m sněžení. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C.