Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Miloš Zeman míní, žeTurecko by nemělo být součástí EU

Turecko by nemělo být součástí Evropské unie (EU), řekl prezident Miloš Zeman při středeční debatě s občany v Kadani. Ačkoliv je Turecko členem NATO, někdy se podle prezidenta chová, jako by spíš bylo spojenec Islámského státu. Miloš Zeman také kritizoval plán EU vyplatit Turecku tři miliardy eur, aby země zadržela dva miliony uprchlíků na svém území. Na Turecko je podle něj nutné nahlížet s opatrností. Kromě toho prezident opět upozornil na rizika muslimské migrace do Evropy, zmiňoval především práva žen.

Česko by mohlo vyslat policisty na pomoc Makedonii kvůli migraci

Česko by mohlo pomoci Makedonii se zvládáním migrační krize vysláním policejního kontingentu. Při návštěvě české vojenské jednotky v Maďarsku, která pomáhá v souvislosti s migrací maďarské armádě, to řekl český ministr obrany Martin Stropnický. O vyslání pomoci do Makedonie budou příští týden v Praze jednat zástupci zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko). Čeští vojáci v Maďarsku působí od poloviny října, oficiálně jsou v zemi na cvičení. Do Česka se vrátí příští týden. Stropnický nevyloučil, že pokud se situace s migrací v Maďarsku opět zhorší, česká armáda opět do země pošle pomoc. Čeští vojáci s sebou do Maďarska po železnici přivezli nákladní automobily, ženijní stroj a polní kuchyně. Řidiči nákladních vozů především přivážejí Maďarům zásoby, šofér ženijního stroje pomáhá při budování výcvikového střediska. To by mělo co nejvíce odpovídat podmínkám na hranicích.

Václav Klaus z migrační krize viní Evropu a její vrcholné představitele

Současná migrační krize není jen jednou z řady mnoha krizí, je daleko zásadnější a podstatnější. Na tiskové konferenci to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Viní z ní Evropu a její představitele. Společně s výkonným ředitelem Institutu Václava Klause Jiřím Weiglem o tomto tématu napsal knihu Stěhování národů s. r. o.. K sepsání "Stručného manuálu k pochopení současné migrační krize", jak zní podtitul útlé publikace, je podle Václava Klause motivovala dezinterpretace současné migrační krize. Evropské elity prý tento problém bagatelizují. "To, jak je dnes vedena debata o tomto zásadním fenoménu našich životů, považujeme za téměř skandální. Je to problém, který se okamžitě stal ideologickým střetem," doplnil Jiří Weigl. Elity považují za přijatelný pouze bezvýhradný souhlas. Václav Klaus také upozornil na ze svého pohledu lživou interpretaci utrpení migrantů médii, zejména televizí. Na obrazovkách je zobrazováno "cestovní" utrpení migrantů, které nijak nesouvisí s jejich utrpením v rodné zemi.

Sněmovna schválila státní rozpočet, schodek má klesnout na 70 mld

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 30 miliard na 70 miliard korun. Sněmovna podle očekávání přidala peníze například vysokým školám, na podporu sportu, sociální záležitosti nebo na důchody. Sněmovna naopak neschválila posílení rozpočtu ministerstva obrany o 2,28 miliardy korun. Peníze měly sloužit na investice do vybavení armády. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Rozpočet prošel většinou 104 hlasů.

Opozice podle očekávání rozpočet kritizovala, vytýkala třeba podle ní vysoký schodek rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) výtky opozice odmítl a výkon vlády chválil. Reagoval i na slova předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který vládu kritizoval za přílišné nabírání státních zaměstnanců. Babiš řekl, že stát potřebuje 5000 vojáků a stejné množství policistů, zaměstnance podle něj potřebuje i finanční správa.

ČR může podle ekologů řešit migrační krizi snížením emisí CO2

Česko může přispět k řešení migrační vlny tím, že zpřísní opatření na snižování emisí skleníkových plynů. Vláda by měla přijmout například antifosilní zákon, navýšit finanční pomoc chudým zemím či rozvíjet domácí obnovitelné zdroje energie. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Hnutí DUHA a Klimatické koalice u příležitosti zveřejnění nové publikace nazvané Klimatičtí uprchlíci. Pozvaní odborníci upozornili, že změny klimatu mohou na Blízkém východě a v Africe vyhnat z domovů v budoucnu desítky milionů lidí. ČR by mělo podle ekologů také spravedlivěji přispívat do klimatického fondu OSN na pomoc chudým zemím. Adekvátní podíl státu je podle nich deset miliard korun ročně, za poslední dva roky ale podle nich zaplatilo jen 130 milionů. Česká republika je druhým největším producentem emisí oxidu uhličitého na obyvatele v EU, čímž de facto negativně přispívá ke zhoršujícím se životním podmínkám lidí v chudých zemích. Ekologové proto s nadcházejícím Dnem lidských práv, který připadá na tento čtvrtek, vyjádřili názor, že vypouštění emisí skleníkových plynů je porušováním lidských práv.

Ze zákona asi vypadne věkový limit pro velvyslance

Velvyslanci asi budou moci zůstat ve službě i potom, co překročí hranici 70 let věku. Sněmovna to schválila v novele služebního zákona, jež zahrnuje širší úpravy zahraniční služby. Novinka se pravděpodobně nebude vztahovat na velvyslankyně v Sýrii Evu Filipi a na Slovensku Livii Klausovou, protože patrně nebude účinná včas. Předloha nyní ještě zamíří k posouzení do Senátu. Věkový limit stanoví nynější znění služebního zákona, který naplno funguje od července. Změna spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Úprava, kterou prosazuje prezident Miloš Zeman kvůli Filipi, ale nebude platit zpětně. Eva Filipi i Livia Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem, velvyslance ale jmenuje a odvolává prezident. Ministerstvo zahraničí proto bude muset záležitost vyřešit zřejmě jiným způsobem, mluví se například o dohodě o pracovní činnosti.

Propouštění učitelů na prázdniny Sněmovna opět zakázala

Novelu, která má až na výjimky zakázat uzavírání pracovních smluv s učiteli jen na deset měsíců školního roku, Sněmovna znovu schválila. Přijala ji tentokrát se senátními opravami, které se týkaly označení některých pasáží. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Norma má především odstranit praxi některých ředitelů škol, kteří na letní prázdniny učitele opakovaně propouštějí a poté znovu přijímají od září. Takovéto smlouvy podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) dostává zhruba 4000 učitelů, což představuje 3,7 procenta všech pedagogů, i když školy dostávají peníze na celý kalendářní rok. Novela má proto zakázat řetězení desetiměsíčních smluv s učiteli tím, že minimální délku pracovního poměru pro pedagogické pracovníky stanoví na 12 měsíců.

Sněmovna zpřísnila zákon na ochranu dodavatelů před řetězci

Sněmovna schválila novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to již dříve odmítl. Pravice neprosadila, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve odmítl obavy, že by tato změna zákona mohla zdražit potraviny. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zastává názor, že kdo se na trhu chová férově, nebude mít s tímto zákonem problém. Návrh během projednávání kritizovala pravice. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ho neúspěšně navrhoval zamítnout. Podle něj přináší výhodu velkým potravinářským korporacícm, které tak budou mít lepší postavení než malí a střední dodavatelé.

Poslanci nedovolili cyklistům jízdu pod mírným vlivem alkoholu

Sněmovna nedovolila cyklistům jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Opětovně odmítla umožnit ministerstvu dopravy zvýšení povolené rychlosti na vybraných úsecích dálnic až na 150 kilometrů za hodinu. Poslanci o tom rozhodli při schvalování silniční novely, která například upraví podmínky pro jízdu vozítek segway a uloží chodcům povinnost nosit za snížené viditelnosti na silnicích mimo obce reflexní prvky. Předloha zamíří k posouzení senátorům.

Dolní komora přes odpor Senátu prosadila uzákonění registru dlužníků

Sněmovna přes odpor Senátu prosadila uzákonění pravidel pro registr dlužníků. Schválila jej v rámci vládní novely, která má zpřísnit podmínky předváděcích prodejních akcí a umožnit mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Novelu nyní dostane k posouzení prezident. Registr má sloužit úvěrovým firmám k posouzení spolehlivosti a platební morálky případných klientů. Senátorům na registru vadilo zejména to, že by v něm údaje o spotřebitelích mohly být vedeny bez jejich souhlasu, a tedy v rozporu s Listinou základních práv a svobod. S námitkami Senátu se ztotožnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle senátora ČSSD Jana Hajdy by schválení navrhované úpravy navíc legalizovalo stávající registry dlužníků, v nichž data byla shromážděna neoprávněně. Toto tvrzení zpochybnil poslanec ANO Radek Vondráček, podle něhož podobné registry existují více než 15 let v souladu s obecnou právní úpravou. Podle Radka Vondráčka registry chrání spotřebitele před jimi samotnými, před jejich větším zadlužením.

Inflace zpomalila na 0,1 procenta, ceny rostly nejméně od února

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 0,1 procenta z 0,2 procenta v říjnu. Ceny tak rostly nejpomaleji od února. Zlevnily hlavně potraviny. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Analytici očekávali zrychlení meziroční inflace na 0,4 procenta.

NWR navrhla zavřít Důl Paskov dřív nebo ho převést na stát

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Původní plán přitom počítal s uzavřením na konci roku 2017. Druhou variantou je převod dolu na stát. Vyplývá to z materiálu pro pondělní jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Ministři, kteří mají novou dohodu o dolu uzavřít, oba návrhy odmítli. Současná dohoda mezi státem a společnostmi zřejmě přestane platit na konci roku kvůli klesajícím cenám uhlí. NWR a OKD chce podle dokumentu dohodu na komplexním řešení situace celé společnosti OKD, nikoliv pouze Dolu Paskov. Zástupce NWR ČTK řekl, že společnost nebude prozatím záležitost komentovat.

Centrum NATO proti hromadným zbraním Vyškov zahájí plný provoz

Od ledna příštího roku se zapojí Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově, jehož zřizovatelem je NATO, do přímé ochrany ČR a ostatních členských zemí Severoatlantické aliance. Před rokem vzniklo jeho operační centrum a po zkušebním provozu dosáhne operačních schopností. Na webu české armády to uvedl ředitel centra Jiří Gajdoš. Jde o speciální počítačový sál s velkoplošnou obrazovkou, jehož pracovníci jsou ve spojení zhruba s 2000 vědci z celého světa. Ti jim pomohou v případě ohrožení analyzovat nebezpečí při použití chemických, biologických a radioaktivních látek ve světě. NATO zřizuje 24 center, z nichž každé je specializováno na některou z vojenských oblastí. Propojuje jednotlivé armády aliance s vědci z mnoha oblastí, kteří jim mohou pomoci s řešením těch nejsložitějších technických potíží v době ohrožení.

Temelín bude od nového roku střežit více policistů

Jadernou elektrárnu Temelín bude od příštího roku hlídat více policistů. Navýšení stavu si vyžádaly aktuální bezpečnostní opatření spojené s hrozbou teroristických útoků. Přesný počet policistů, kteří budou jadernou elektrárnu střežit, nesmí být veřejně oznámen. ČTK to řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Speciální jednotka by zasahovala například při nedovoleném vniknutí do areálu elektrárny. V Temelíně takový případ dosud řešit nemuseli. I tak policie riziko nepodceňuje. Společně s firmou ČEZ ochranu největší české elektrárny pravidelně nacvičuje. Reálně také několikrát ročně dohlíží na bezpečnost, například během přeprav paliva do elektrárny a použitého paliva uvnitř temelínského areálu.

Lidovky: Prvnímu dukovanskému bloku skončí povolení k činnosti

Prvnímu bloku Jaderné elektrárny Dukovany, který je nyní odstaven kvůli potížím se svary na potrubí, vyprší na konci roku povolení k činnosti a energetická společnost ČEZ prý zatím nové povolení nezíská. Napsal to server Lidovky.cz. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová ale předpokládá, že zhruba o dva až tři měsíce bude prozatím prodloužena platnost nynějšího povolení. První dukovanský blok je v provozu 30 let, což je doba, po jejíž uplynutí musel ČEZ požádat o nové povolení. "Řízení o vydání nového povolení pro dlouhodobý provoz bude s největší pravděpodobností přerušeno," uvedla Dana Drábová. Podle serveru ale míní, že zatím bude prodloužena platnost stávajícího. Ze čtyř dukovanských bloků dodává od 19. září proud do sítě jen jeden. Kvůli kontrolám svarů odstavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října.

Karel Schwarzenberg dostane od evropských lidovců Schumanovu medaili

Víc než padesát europoslanců širšího vedení Evropské lidové strany (EPP) bude v Praze tři dny diskutovat o vývoji EU, například o britských požadavcích na reformu unie. Od šéfa nejsilnější frakce Evropského parlamentu Manfreda Webera převezme Medaili Roberta Schumana exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ocenění udělované za zásluhy o mír, budování Evropy a lidské hodnoty obdrží Karel Schwarzenberg jako první český občan. S kolegy z Evropy v Museu Kampa zřejmě oslaví také narozeniny, ve čtvrtek mu bude osmasedmdesát let. Ocenění nesoucí jméno jednoho z otců evropského integračního procesu Roberta Schumana se uděluje od roku 1986, dosud ho získali například papež Jan Pavel II. nebo německá kancléřka Angela Merkelová. V pátek se členové EPP zúčastní diskuse o migraci s představiteli církví a náboženských společností.

V Praze začala konference k financování měst a obcí

V Praze začala dvoudenní Celostátní finanční konference, na níž se sešly stovky starostů z celé ČR. Chybět nebudou ani ministři, jejich náměstci a další zástupci státu i samosprávy. Zazní na ní informace týkající se financování a hospodaření měst a obcí, veřejných zakázek, řízení a kontroly veřejných financí, registru smluv, dražeb či evropských dotací. Konferenci pořádá Svaz měst a obcí ČR. Účast na konferenci mimo jiné přislíbily ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. "Dvoudenní akce se každoročně účastní více než tři stovky starostů, primátorů a lidí, kteří mají na radnicích na starosti ekonomiku. Obce jsou totiž dlouhodobě podfinancované, mají nedostatek peněz na výkon státní správy, realizaci veřejného opatrovnictví, sociálních služeb aj. Samosprávy rovněž bojují za zachování poštovních služeb na venkově," uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

Začala konference o vztahu Ruska k sovětské minulosti

V Praze začala dvoudenní mezinárodní konference nazvaná Historie versus propaganda - vztah k minulosti v současném Rusku. Má přiblížit vztah Ruska k sovětské minulosti, jakým způsobem je vykládána ve světle aktuálních událostí a do jakých potíží se dostávají instituce, které se snaží o kritický pohled. Konferenci pořádá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Účastní se jí přední historici a novináři z Ruska, Polska, Ukrajiny i České republiky. Ve čtvrtek na konferenci vystoupí například bývalá ředitelka muzea Perm - 36 Taťána Kursinová, ředitel moskevského centra Sacharova Sergej Lukaševskij a představitelé sdružení Memorial z Moskvy, Petrohradu i Krasnojarsku i předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg. Součástí konference bude prezentace ruského překladu knihy Josefa Pazderky Invaze 1968. Ruský pohled. Představen bude také nový ruský portál o sovětských válečných zajatcích a nuceně nasazených v Německu.

Ceny Eduína získaly simulace o protektorátu a Dětská univerzita

U odborné poroty v letošních cenách Eduína, které jsou určeny pro inovativní vzdělávací projekty, zvítězila výuková simulace z období protektorátu Československo 38-89: Atentát. Nejvíce hlasů veřejnosti na internetu získala Dětská univerzita Technické univerzity Liberec. V úterý se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků třetího ročníku této soutěže. Nominováno bylo bezmála sedm desítek projektů, z nichž odborníci vybrali devět finalistů. Mezi nimi se pak rozhodovalo o absolutním vítězi i držiteli Ceny veřejnosti. Výuková simulace, která kombinuje prvky komiksu a počítačových her, získala po mezinárodních cenách v oblasti výukových her také domácí ocenění. Za úspěšným projektem stojí Filozofická a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd.

Archeologové našli na hradišti Vraclav desítky mincí, i z Byzance

Archeologové nalezli při detektorovém průzkumu akropole známého hradiště Vraclav na ústeckoorlicku v letech 2013 až 2015 několik desítek raně středověkých mincí. Pocházejí z 11. a 12. století a kromě českých jsou mezi nimi i cizí mince, jedna dokonce z Byzance. Nálezy jsou podstatné pro datování území a napovědí i to, kde až jeho obyvatelé navazovali kontakty. ČTK to řekl archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích. "Kromě tuzemských ražeb českých a ojediněle i moravských máme nalezeny dva denáry saského a dva denáry uherského původu. Máme dokonce i jednu měděnou minci původem z Byzance, byzantský follis," uvedl David Vích. Podle nálezů hradiště vzniklo dříve, než archeologové předpokládali. Namísto druhé poloviny 11. století je doba jeho vzniku o něco časnější. Průzkum prokázal i napojení hradiště na dálkové komunikace, kromě mincí i dalšími předměty. Archeologové zde nalezli i zlatou přezku, která byla součástí oděvu obyvatel sídla.

Vánoční stromek v brněnském Domě umění zdobí kovové špony

Netradiční vánoční výzdobu má letos Dům umění města Brna. Na stromku ve vstupní hale místo klasických ozdob visí špony, tedy hobliny, které vznikají při obrábění a soustružení kovů. Rozvěsila je tam výtvarnice Vendula Chalánková, která je také autorkou drobného betlému pod stromečkem. Figurky vystříhala z obalů různého spotřebního zboží. Špony Vendula Chalánková získala od sběratele, který je uchovává jako svébytné kovové artefakty. "Překvapilo mě, kolik tvarů a barev existuje," řekla výtvarnice. Na stromku jsou objemné lesklé spirály z oceli, ale i špony z jiných materiálů. Některé připomínají tradiční vánoční řetězy.

České florbalistky porazily ve čtvrtfinále MS Polsko 8:2

České florbalistky splnily ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere roli favoritek, porazily Polsko 8:2 a počtvrté za sebou se dostaly mezi nejlepší čtyřku. Definitivně rozhodly ve druhé třetině, v které zvýšily z 3:2 na 6:2. Semifinále sehrají svěřenkyně trenéra Miroslava Janovského v pátek odpoledne

Basketbalistky USK prohrály s Jekatěrinburgem závěrečnou trojkou

Basketbalistky ZVVZ USK Praha potřetí v řadě Jekatěrinburg neporazily, když na jeho hřišti v Evropské lize prohrály 73:76 trojkou Diany Taurasiové vteřinu před koncem. Do poslední minuty přitom šly s pětibodovým vedením. Nevyužily tak šanci na posun na první místo tabulky skupiny B.

Miroslav Pelta chce udržet trenéra Pavla Vrbu bez ohledu na výsledek na ME

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta hodlá udržet trenéra Pavla Vrbu u národního týmu i pro příští kvalifikační cyklus, na který má podepsanou smlouvu. Připustil však, že je v ní klauzule, díky které může Pavla Vrbu případný zájemce vykoupit. Podle Miroslava Pelty však momentálně žádný zájemce asociaci kvůli Vrbově uvolnění neoslovil. V minulých dnech deník Sport přišel s informacemi, že se o Pavla Vrbu zajímají ruské celky a že bývalý trenér Plzně uvažuje o tom, že by po mistrovství Evropy u reprezentace skončil a vrátil se na klubovou úroveň.

Krátce o počasí v Česku:

Zataženo, místy mrholení nebo slabý déšť. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.