Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

V4: Návrhy na omezení nebo zmenšení Schengenu jsou nepřijatelné

Země visegrádské čtyřky odmítají návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu, uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka. Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se podle něj ve čtvrtek shodli také na důrazu na ochranu vnější schengenské hranice. V diplomatických kuloárech se v poslední době především v důsledku migrační krize objevilo několik neformálních návrhů na omezení schengenského prostoru, z něhož by tak teoreticky mohly vypadnout země střední Evropy. Země V4 jsou také připraveny nabídnout Francii veškerou nezbytnou podporu a spolupráci. Evropa musí mobilizovat všechny prostředky proti terorismu, míní premiéři. "Oportunistické návrhy na převratnou přeměnu současného Schengenu do takzvaných mini-Schengenů v jakékoliv možné formě a rozsahu, a stejně tak přímé či skryté snahy o omezení volného pohybu jdoucí za právní rámec a ohrožující hlavní úspěchy evropské integrace, nejsou přijatelné," uvedli premiéři Visegrádu ve společném prohlášení. "Tyto návrhy neřeší příčiny současné krize, ale pouze odvádějí politickou pozornost," konstatovali také. Šéfové vlád V4 se také shodli na zahájení kroků směřujících k založení skupiny Přátel Schengenu (Friends of Schengen), která má být platformou pro otevřenou diskusi o schengenských pravidlech a jejich zlepšení.

Česko a Korea potvrdily strategické partnerství akčním plánem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje podepsali dvouletý akční plán spolupráce v průmyslu, kultuře a také politice a bezpečnosti. Potvrdili tím strategické partnerství, které obě země uzavřely při návštěvě premiéra Sobotky v Koreji v únoru letošního roku. Bohuslav Sobotka s prezidentkou Pak podle informací tiskového odboru vlády diskutovali především o ekonomické spolupráci, investicích korejských firem v České republice a bezpečnostních otázkách.

Transparency: V českém sektoru obrany "mírné riziko" korupce

V českém sektoru obrany je mírné riziko korupce. Zprávu Transparency International (TI), která se problematikou zabývá, na tiskové konferenci představil programový ředitel TI Radim Bureš. Česko se tak ocitlo ve stejné skupině středního rizika korupce jako třeba Francie, Bulharsko nebo Maďarsko. Hodnocení, které odráží situaci roku 2014, se tak oproti předchozímu nezměnilo. Index sleduje státy z pohledu pěti hlavních rizik. Jde o rizika korupce spojená s politickou kontrolou, financováním, personální politikou, rizikem při působení v zahraničních operacích a rizika spojená s veřejnými zakázkami. Ve všech oblastech jsou státy členěny podle míry rizika do šesti skupin od A do F, kdy A je nejlepší hodnocení. V průměru dosáhla Česká republika rizika C, tedy středního rizika. V oblastech rizik spojených s politickou kontrolou a rizik spojených s financováním bylo české ministerstvo zařazeno do lepší skupiny B, naopak v oblastech rizik spojených s účastí na zahraničních operacích a rizik spojených s veřejnými zakázkami spadla do kategorie D, tedy do vysokého rizika korupce. Podle TI je umístění ve skupině C možné považovat za přijatelný výsledek, ve stejné skupině je ze zemí NATO Francie, Maďarsko, Litva, Itálie, Řecko nebo Španělsko. Z mimočlenských zemí, které byly hodnoceny, se do stejné skupiny dostalo třeba Švédsko, Rakousko nebo Srbsko. Z nových členů NATO se v lepší skupině B nalézá Polsko a Lotyšsko. Nejlepšího výsledku z členských států dosáhla Británie, nejhoršího Portugalsko a Turecko. Hodnoceno bylo 21 aliančních států z 28 členů.

LN: Šéf vojenské kanceláře Hradu přišel o bezpečnostní prověrku

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc ztratil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Odebral mu ji v těchto dnech Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Napsaly to Lidové noviny (LN), kterým informaci potvrdil Pilcův právní zástupce Daniel Volák. Podle deníku by Rostislav Pilc bez prověrky musel svou funkci opustit, proti jejímu odebrání se ale chce bránit. "Kladete si stejnou otázku jako můj klient. V rozhodnutí NBÚ naprosto chybí přezkoumatelné důvody," řekl Daniel Volák deníku na dotaz, proč byla prověrka Rostislavu Pilcovi odebrána. LN uvedly, že Rostislavu Pilcovi uškodila aféra kolem bývalé šéfky kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Ministr Mládek: Řešení vyplacení podpory se každopádně najde

Řešení vyplacení podpory obnovitelným zdrojům pro příští rok se každopádně najde. ČTK a Českému rozhlasu to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil, že trvá na tom, že příslušné cenové rozhodnutí pro zdroje, které dosud nemají tzv. notifikaci od Evropské komise nevypíše. Má jít až o 42 miliard korun. Středeční usnesení vlády podle úřadu situaci vůbec neřeší. Ministr Mládek uvedl, že pokud šéfka úřadu Alena Vitásková nezmění názor, vláda by problematiku řešila v lednu, tak aby nebyl ohrožen výplatní termín 15. února. "Vláda by to řešila způsobem, který není optimální, takže bychom se mu rádi vyhnuli," řekl bez bližších podrobností ministr Mládek. Podle něj by ale podobně jako v minulých letech měla konat především Alena Vitásková. Kroky vlády by podle ministra neměly znamenat, že bude zbavena zodpovědnosti.

MF: Počet nových smluv o stavebním spoření do konce září klesl

Stavební spořitelny uzavřely za tři čtvrtletí 281.000 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o 23 procent. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí. Průměrná cílová částka u nových smluv ovšem meziročně stoupla o 38.000 korun na 370.000 korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci září bylo uzavřeno celkem 3,55 milionu smluv, což je o 274.000 smluv méně než ke konci roku 2014.

Rektoři chtějí, aby profesory nadále jmenoval prezident

Rektoři českých vysokých škol podporují poslanecký návrh, aby profesory nadále jmenoval prezident. Pokud by s tím ale otálel, titul profesor by jim byl automaticky udělen po 60 dnech nečinnosti hlavy státu. ČTK to řekl po jednání České konference rektorů její místopředseda a rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. O novém způsobu jmenování profesorů se začalo diskutovat, protože prezident Miloš Zeman nedávno odmítl udělit tento titul třem akademikům. Ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) se domnívá, že jmenování profesorů by mohl mít v budoucnu na starosti ministr školství. Podle předsedy ODS a bývalého ministra školství Petra Fialy by mohli profesory jmenovat rektoři. Postup by byl stejný, jak je tomu u docentů. Oba návrhy vnímají rektoři jako příliš revoluční a podporují proto návrh poslance Davida Kasala (ANO). Podle něj by jmenování mělo být nadále věcí prezidenta. Ale pokud by tak do 60 dní neučinil, získá akademik titul profesor automaticky.

Češi loni omezili spotřebu nealka, vypili ho nejméně od roku 2002

Češi loni pili méně minerálních vod a nealkoholických nápojů. Podle údajů Českého statického úřadu (ČSÚ) se spotřeba snížila o 15 litrů na 249 litrů ročně na obyvatele, což je nejméně od roku 2002. Pokles o čtyři litry byl u minerálních vod, sodových vod i limonád. Zbývající třílitrový pokles činily ostatní nápoje. Spotřeba piva stagnovala na 147 litrech na obyvatele, o litr se meziročně zvýšil objem vypitých alkoholických nápojů na 173,3 litru. Každý Čech loni snědl 759 kilogramů potravin. Na maxima loni vystoupila spotřeba rýže (5,8 kilogramu na obyvatele), luštěnin, jedlých olejů, špenátu a čokolády. Spotřeba masa se meziročně zvýšila o 1,1 kilogramu na 75,9 kilogramu na obyvatele. Králičího a telecího masa se jedlo méně. Češi také mírně více konzumovali mléko a mléčné výrobky, bez másla jich snědli 236,5 kg oproti předloňským 234,1 kg.

V IKEM dostalo za 49 let novou ledvinu 5000 pacientů

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) dostalo za 49 let novou ledvinu 5000 pacientů, celkem to je 5681 ledvin, řekl ředitel IKEM Aleš Herman. Nejstarší systematický český transplantační program pomůže v průměru pěti pacientům týdně. Pětitisícím pacientem je sedmašedesátiletý Ladislav Rozsíval z Prahy. Díky transplantaci už nemusí docházet pravidelně na dialýzu. "Od roku 1966 lékaři pomohli 1828 ženám a 3172 mužům," uvedl ředitel. IKEM dělá nadpoloviční většinu transplantací ledvin v Česku, loni tu lékaři transplantovali 265 ledvin z celkových 507. Přednosta Kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk připomněl, že velký nárůst přinesl rozvoj programu transplantace ledvin od žijících dárců. V současnosti jich IKEM provádí ročně 50 až 60.

Při požáru továrny v Turnově zemřel člověk, pět zraněných

Jeden člověk přišel o život při čtvrtečním požáru a výbuších v továrně AGBA v Turnově. ČTK to řekl vedoucí operačního střediska záchranné služby v Liberci Petr Matějíčka. Obětí je žena, která byla od začátku zásahu pohřešovaná. V provozu firmy, jež vyrábí autodoplňky, včetně provozních kapalin, bylo nejméně pět lidí zraněno, z toho dva velmi vážně. Mají popáleniny, zasažené jsou i dýchací cesty. Požár v objektu o rozměrech 50 krát 60 metrů se hasičům zatím nepodařilo lokalizovat. Na místě mají hasiči 15 jednotek a 27 kusů speciální techniky. Hasiči v ovzduší nenaměřili žádné jedovaté látky. Záchranná služba na místě ošetřila pět lidí. Jednoho museli záchranáři na místě resuscitovat. Dva zraněné přepravili zdravotníci do Prahy na vinohradské popáleninové centrum a jednoho na traumacentrum liberecké nemocnice.

V Senátu jsou opět k vidění historické i netradiční betlémy

Skříňkové betlémy z 19. století nebo papírový betlém v podobě trojrozměrného obrazu patří k nejvzácnějším exponátům, které jsou k vidění na tradiční vánoční výstavě v Senátu. Nechybějí na ní ani rozměrné kralické betlémy z minulého století z dřevěnými vyřezávanými figurkami nebo oblíbené pohyblivé betlémy od Bohumila Duška. Na jednom je scenérie narození Ježíška situována do podloubí měšťanských domů. Kromě tradičních figur včetně tří králů přinášejících dary a pasáčků ovcí obsahuje nevšední postavy, například kominíka na střeše jednoho z domů. Kolem jesliček kolují lidé vezoucí různé zboží a jezdí historická tramvaj. Unikátní je také Krušnohorská pyramida - otáčivý kuželovitý betlém původem z Německa, který je poháněn proudícím vzduchem z ventilátoru. Zahraničí reprezentují také salašnický betlém ze Slovenska nebo italský betlém, na němž jsou postavy oblečeny do pytloviny. Pozornost si zaslouží také betlém opatřený hracím strojkem, betlém skládaný do knihy nebo cibulákový talíř s Josefem, Marií a Ježíškem. Připomíná velký cibulákový betlém, který byl v Senátu vystaven v roce 2011. Expozice kromě historických betlémů nabízí i současné práce betlémářů různého věku.

Výstaviště Floria v Kroměříži představí největší betlém na světě

Výstaviště Floria v Kroměříži představí o víkendu část největšího betlému na světě. Třicet soch v životní velikosti, každá vyřezaná z jednoho kmene, bude ozdobou výstavy Floria Vánoce spojené s mikulášskou nadílkou. Nabídne i program pro celou rodinu, řekla mluvčí výstaviště Jitka Cilečková. Největší betlém na světě, který vytváří řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku, má více než dvě stě figur. "Filozofií autora je, že každý strom má svou duši, která se převtělí do sochy a tím jeho život pokračuje dál," uvedl manažer výstavy Vojtěch Zahradník. Velký dřevěný betlém je malovaný a doplní jej salaš včetně živých oveček. Zájemci si kromě těchto jesliček budou moci prohlédnout i další betlémy, například i raritní betlém z uzenin. Program doplní ukázky lidových řemesel.

Zemská knihovna v Brně vystavila vzácné české tištěné bible

Cenný fond českých tištěných biblí představuje v adventním čase Moravská zemská knihovna v Brně. Kolekci na začátku letošního roku doplnila Bible kutnohorská z roku 1489. Tehdy knihovníci slíbili, že veřejnosti ukážou kontext, do něhož se nový přírůstek dostal. Slib splnili výstavou vybraných svazků ze svých sbírek. Potrvá do konce ledna, řekla ČTK zástupkyně ředitele Jindra Pavelková. Výstava ilustruje význam a funkci knižního zpracování biblického textu od 15. do 18. století, tedy v období humanismu, baroka a počátků osvícenství v českých zemích. Podle pořadatelů jde o mimořádnou příležitost vidět pohromadě reprezentativní celek, z něhož se jinak vystavují pouze jednotlivé knihy, a to velmi zřídka. Bible vycházela v češtině od 15. století. Nejprve v Plzni zpracovali Nový zákon, v roce 1487 jej následovalo vydání Žaltáře. O rok později vyšel celý biblický text v takzvané Bibli pražské. Následovala bohatě ilustrovaná bible z Kutné Hory. V 16. století se české bible tiskly převážně v Praze v Severinské tiskárně nebo u Melantricha. V roce 1579 začala vycházet šestidílná bible v tiskárně Jednoty bratrské v Kralicích. Roku 1613 vydal bibli Veleslavín. Následující století bylo ve znamení kralického překladu vydávaného v německém Halle a v Bratislavě.

Příběhy a osudy knih dokládá výstava v Českém muzeu hudby

Poutavé příběhy a osudy knih přibližují odborníci z Národního muzea v Praze na výstavě otevřené v Českém muzeu hudby na Malé Straně. Má název Komu asi patřila? Knihy a jejich lidé - sběratelé i nepřátelé, přístupna bude až do 6. března. Zájemci tu mohou například zjistit, co si do svých knih zapisovali spisovatelé, umělci, politici, učenci, knihovníci či šlechtici, jaké knihy sbírali, co četli, komu knihy věnovali a co obdarovaným do knih napsali. Vystaven je například Špalíček kramářských tisků s originální vazbou a titulním listem Josefa Váchala či kniha, ve které z neznámých příčin uvízla kulka ze střelné zbraně. Návštěvníci budou moci využít doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek a exkurzí do jediných dvou plně zachovalých palácových knihoven v Praze. Výstava dokládá bohatství knižních fondů Národního muzea z hlediska jejich dřívější majitelské provenience i tematické skladby. "Historie naší knihovny sahá do počátků založení Národního muzea v roce 1818. Jejím základem byly dary knih a přírodnin z majetku jeho zakladatelů a mecenášů. Obsahuje skvosty, které mohou lidé vidět a seznámit se i s jejich mnohdy významnými majiteli," uvedl před vernisáží generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava ukazuje České Budějovice od středověku po současnost

Po půlročním putování po okolních obcích se do Českých Budějovic vrátila výstava výtvarníků Hany Jinderlové, Nadi Kubartové, Zdeňka Bárty a Pavla Rožbouda s názvem Konfrontace. K vidění je v Národním památkovém ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích. Vznikla při příležitosti 750. výročí založení města. Představuje malebná českobudějovická zákoutí v dlouhém časovém úseku od středověku až po současnost, řekla Eva Neprašová z NPÚ. Výtvarný projev autorů výstavy je na první pohled zcela odlišný. Je ale prostoupen jednotící vnitřní myšlenkou, zachytit v průběhu času proměnu jednoho města. Putovní výstava obrazů s názvem Konfrontace začala letos 3. dubna v Radniční výstavní síni v Českých Budějovicích. Poté si ji půjčovaly přilehlé obce a menší města, například Rudolfov, Čakov nebo Zliv. Nyní svou pouť končí opět v Českých Budějovicích. Doba 19. století zachycená na starých pohlednicích inspirovala autorku akvarelů Naďu Kubartovou. Poslední letošní výstava v galerii NPÚ v Českých Budějovicích potrvá do 18. prosince 2015.

Babiččino údolí na Náchodsku oživil tradiční adventní program

Štědrovečerně vyzdobenou světničku na Starém bělidle či vánočně nazdobené interiéry zámku si mohou prohlédnout lidé v Babiččině údolí na Náchodsku. Akci Advent v Ratibořicích mohou zájemci navštívit do neděle 6. prosince, řekl ČTK správce ratibořického zámku Ivan Češka. "Připravené je přivítání na zámku paní kněžnou, úředníky a služebnictvem, povídá se tady o období adventu a Vánoc, program poté pokračuje folklorním programem na stejné téma, a to na mlýně v Babiččině údolí. V kuželníku u Panského hostince je také k vidění krásný ručně vyráběný betlém," řekl Ivan Češka. Na akci se podílí několik desítek lidí. Zámek v Ratibořicích byl postaven v letech 1702 až 1708 po vzoru italských letohrádků jako letní a lovecké sídlo. V letech 1825 až 1826 byl přebudován ve stylu klasicismu a empíru, v jeho okolí vznikl přírodní park. Zámek a Babiččino údolí lidé navštěvují zejména díky dílu Boženy Němcové, která své mládí prožité v Ratibořicích zachytila v románu Babička.

Češi v žebříčku FIFA klesli o devět pozic na 26. místo

Česká fotbalová reprezentace se v novém vydání žebříčku FIFA propadla oproti listopadovému pořadí o devět pozic na 26. místo. V čele zůstala Belgie. Před mistry světa Němce se dostala druhá Argentina a třetí Španělsko. Český tým v listopadu absolvoval poslední dva přípravné zápasy letošního roku. Doma porazil Srbsko 4:1, ale na hřišti dalšího účastníka mistrovství Evropy Polska prohrál 1:3. Stejné místo a počet bodů (860) jako tým trenéra Pavla Vrby drží v žebříčku Slovensko.

Davidu Limberskému za autonehodu hrozí až tři roky vězení

Plzeňský fotbalista David Limberský byl podle serveru iDNES.cz obviněn za řízení v opilosti. Posudek ukázal, že dvaatřicetiletý reprezentační obránce měl při zářijové autonehodě v krvi přes jedno promile alkoholu, takže se dopustil trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mu hrozí až tříleté vězení a zákaz řízení. David Limberský v noci na 10. září naboural v Praze na Smíchově přímo před zraky policejní hlídky. Plzeňský odchovanec v bentley na křižovatce narazil do zídky od plotu a sloupu a snažil se z místa nehody utéct. Když ho policisté po několika metrech dostihli, začal jim vyhrožovat. Incident se obešel bez zranění, škoda na automobilu přesáhla půl milionu korun. Vedení Viktorie Plzeň zbavilo Davida Limberského funkce kapitána týmu a udělilo mu vysokou pokutu. Krajní bek hned v následujícím utkání s Příbramí kontroverzně oslavil svůj gól točením imaginárním volantem. Trenér národního týmu Pavel Vrba pak Davida Limberského nenominoval na říjnové kvalifikační zápasy s Tureckem a Nizozemskem.

Karolína Plíšková zdolala v IPTL Serenu Williamsovou a pomohl Slammers k výhře

Tenistka Karolína Plíšková porazila v exhibiční soutěži International Premier Tennis League v japonském Kóbe světovou jedničku Serenu Williamsovou a pomohla týmu Singapore Slammers k výhře nad Philippine Mavericks 26:24. Česká vítězka Fed Cupu zdolala americkou hvězdu v utkání na jeden set 6:4. Vítězství si připsal i Tomáš Berdych, který vyhrál 6:3 nad Němcem Philippem Kohlschreiberem.

Jan Micka a Pavel Janeček postoupili na ME do finále v rekordech

V rozplavbách na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v izraelském Netanjau padly ve čtvrtek dva české rekordy. Jan Micka na trati 1500 metrů volný způsob časem 14:36,70 vylepšil o 1,55 sekundy vlastní národní maximum a postoupil do pátečního finále jako pátý. Pavel Janeček zaplaval v polohovém závodu na 400 metrů rekordní čas 4:08,78 minuty. Dosavadní maximum překonal o 31 setin a poplave své první velké finále, do kterého se dostal jako sedmý.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, teploty 5 až 9 stupňů Celsia.