Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje dnes zahájí návštěvu Česka

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes večer přicestuje do České republiky. Během čtyřdenní návštěvy se zde zúčastní summitu zemí visegrádské čtyřky s Jižní Koreou a setká se také s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Korejské firmy během její návštěvy zřejmě oznámí další investice v ČR v řádu jednotek miliard korun. Jižní Korea dlouhodobě patří k největším zahraničním investorům v Česku. Letos zatím tamní společnosti investovaly v tuzemsku 3,7 miliardy korun.

Změna klimatu je podle premiéra Sobotky jedna z největších hrozeb

Premiér Bohuslav Sobotka na klimatické konferenci OSN v Paříži označil změnu klimatu za jednu z nejvýznamnějších hrozeb, kterým svět čelí. Potvrdil rovněž závazek do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zdůraznil nutnost finanční pomoci nejméně rozvinutým zemím, k čemuž slouží Zelený klimatický fond. Tomuto fondu Česká republika poskytla 5,3 milionu dolarů (přes 135 milionu korun). Předseda české vlády využil návštěvy Paříže k uctění památky obětí atentátů u hudebního klubu Bataclan, kde položil kytici.

Syrský prezident Asad si umí představit podpis dohody v Praze

Syrský prezident Bašár Asad si umí představit podpis dohody o syrském příměří v Praze. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. O této možnosti hovořil už v září český prezident Miloš Zeman. Prohlásil tehdy, že syrská vláda a představitelé opozice, kteří vyjednávají o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze a začali tomu už prý říkat pražská deklarace. ČR si po celou dobu války v Sýrii udržela velvyslanectví, které kromě jiného zastupuje zájmy států, jež své velvyslance z Damašku odvolaly, tedy i USA, které se mírových jednání účastní.

Prezident Zeman podporuje rozhodnutí německé vlády bojovat proti IS

Prezident Miloš Zeman podporuje rozhodnutí německé vlády zapojit se do bojů proti Islámskému státu. Je jedině dobře, když proti IS budou země bojovat, tlumočil jeho postoj mluvčí Jiří Ovčáček. Německo chce do bojů v Sýrii a Iráku nasadit 1200 vojáků. Ovčáček připomněl Zemanův projev na Valném shromáždění OSN, kde český prezident vyzval ke společné mezinárodní akci proti Islámskému státu.

Vojenský vrtulník je po havárii ve Španělsku zřejmě na odpis

Škoda na českém vojenském vrtulníku, který havaroval začátkem listopadu během aliančního cvičení ve Španělsku, se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se stroj zřejmě už nepodaří uvést do provozuschopného stavu. Některé části snad bude možné využít na náhradní díly. Stropnický to řekl při návštěvě 22. vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou. Zranění vojáci jsou podle něj v pořádku. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem. Na jeho palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do místní nemocnice.

Babiš: Schodek rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 29,5 mld. Kč

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 29,5 miliardy korun z říjnových 29,1 miliardy korun. Na setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Loni v listopadu byl schodek rozpočtu 68,9 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Podle analytiků lze očekávat, že dopadne lépe. Pro příští rok schválila vláda rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Jurečka: Problémy ČEZu by se měly řešit na koaliční radě

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se tématika polostátního ČEZ pravidelně projednávala na koaliční radě. Důvodem je situace v Jaderné elektrárně Dukovany, kde je od 19. září kvůli problematickým kontrolám svarů v provozu pouze jeden blok ze čtyř. Kdyby šlo o podnik pod jeho velením, situaci by řešil radikálně, řekl ČTK. Jeho rezort přichází odstávkou Dukovan měsíčně o 11 milionů korun. Jurečkův návrh podpořil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě přes ministerstvo financí drží stát ve společnosti majoritní většinu.

Mladí lékaři kritizují systém specializačního vzdělávání v ČR

Systém specializačního vzdělávání pro lékaře kritizoval místopředseda občanského sdružení Mladí lékaři Martin Kočí při debatě studentů medicíny s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD. Nelíbí se mu hlavně jeho centralizace, ale i dlouhé služby mladých lékařů v době, kdy se teprve připravují na první atestaci. Němeček chce systém změnit, návrh zákona dostane do konce roku vláda. Náborový veletrh, který byl o víkendu v Praze, lákal mladé lékaře na vysoké výdělky a právě vstřícnější systém vzdělávání. Loni náboráři získali pro německé a rakouské nemocnice stovku českých lékařů.

Podle Kočího se dostane mladému lékaři v Česku kvalitního dalšího vzdělání jen v případě, že má štěstí na školitele. Mnoho lidí se po příchodu do praxe podle něj setká s tím, že je nikdo vzdělávat nechce. Němeček uvedl, že navrženou změnou se přesune většina atestačního vzdělávání do regionálních nemocnic. Počet školících oborů klesne ze 46 na 30. Základním oborem by už nebyla cévní chirurgie, dětská a dorostová psychiatrie či geriatrie. Část specializací se přesune mezi nástavbové obory.

Hašek podpořil protestující šoféry, navrhuje změnu zákona

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) podpořil požadavky protestujících řidičů linkových autobusů na zvýšení platů. Řešení nízkých platů šoférů jezdících na linkách objednaných kraji si vyžádá změnu zákona o veřejných zakázkách, řekl na tiskové konferenci po jednání Asociace krajů s odbory Hašek. Protesty řidičů odstartovala takzvaná jablonecká výzva, při které řidiči po celé zemi oblékli na protest proti nízkým platům výstražné vesty. Jejich požadavek na zakotvení minimální mzdy v krajských tendrech na provoz autobusových linek minulý týden podpořil vyhlášením stávkové pohotovosti Odborový svaz dopravy (OSD).

Odbory chtějí u soudu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavit více než pětimiliardový tendr Královéhradeckého kraje na zajištění autobusové dopravy na roky 2017 až 2026. Zadávací podmínky tendru postavené na co nejnižší nabídnuté ceně podle odborů povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci.

Kotlíkové dotace mohou poskytovat už všechny kraje v ČR

Dotace na výměnu starých kotlů za nové ekologické už mohou poskytovat všechny kraje v České republice. Ministerstvo financí odsouhlasilo projekty zbývajících krajů, které na rozhodnutí čekaly. Šlo o kraje Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Jihočeský, Moravskoslezský a Vysočina. Kraje budou dotace poskytovat přímo občanům. Hlavním cílem je zlepšit stav ovzduší. Podle odhadů se bude měnit až 350.000 starých kotlů po celé republice. Do pěti let má na výměny kotlů v domácnostech jít až devět miliard korun, které získalo ministerstvo životního prostředí od Evropské komise. Kotlíkové dotace jsou určeny na výměnu zdroje vytápění v rodinných domech. Lidé mohou získat až 85procentní dotaci z maximální částky 150.000 korun.

Bisnode: Vlastníkům loni nejvíce vydělala Škoda Auto

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v Česku přinesla Škoda Auto. Druhé místo patří rovněž výrobci automobilů, společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech. Třetí byla firma Continental HT Tyres. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje společnost Bisnode. Do hodnocení za rok 2014 bylo zařazeno přes 62.800 firem. Vítězi letošního ročníku hodnocení firem podle EVA jsou jednoznačně firmy z automobilového průmyslu, na jejichž výsledcích se nejvíce odrazily změny při zlepšování stavu ekonomiky," zhodnotil výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

S využitím letitého hodnocení lze vysledovat, že vítězové nejčastěji podnikají v energetice a zpracovatelském průmyslu. V těchto oblastech podnikání jsou firmy schopny generovat významně vyšší zisky, než jaké poskytuje běžně dostupný trh ostatním hráčům. To je umožněno díky extrémně vysokým počátečním investicím do podnikání, které tak přirozeně brání vstupu nových podnikatelů. Naopak stavebnictví je nejhorším oborem. Za stavu současné ekonomiky tak firmy ve stavebnictví mají mnohem nižší šance na výrazné zisky než ostatní obory podnikání, dodal Řičař.

Stát vydá církvi zámek v Kroměříži

Stát vydá církvi v rámci majetkového vyrovnání zámek v Kroměříži i tamní Podzámeckou zahradu. Květná zahrada zůstane státu, protože její historický areál je provázán s novostavbami, které nelze vyčlenit a které podle zákona o restitucích vydány být nemohou. Dohodu o vydání podepíše Národní památkový ústav (NPÚ) s olomouckým arcibiskupstvím příští rok, řekla ČTK mluvčí NPÚ Simona Juračková. Kroměřížský zámek je spolu s okolními zahradami zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Arcibiskupství žádalo o vydání zámku podle svých slov proto, že tvoří jeden celek s inventářem, který mu nikdy nepřestal patřit. Obrazárna kroměřížského zámku je po Národní galerii v Praze druhá nejvýznamnější v Česku. Celý soubor více než 500 obrazů představuje unikátní sbírku i v evropském měřítku. Obsahuje plátna a desky věhlasných autorů, jako jsou Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese. Nejcennějším exponátem je Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

V Dobříši otevřeli nový vědecko-technický park

V Dobříši na Příbramsku zahájil zkušební provoz nový vědecko-technický park, jehož součástí je i podnikatelský inkubátor pro začínající firmy. Zaměřuje se na obnovitelné energetické zdroje, obnovu a udržení čistoty životního prostředí a vývoj a zavádění nových materiálů a výrobních procesů do praxe. Ostrý provoz takzvaného Centra aplikovaného výzkumu Dobříš (CAVD) se očekává příští rok na jaře. CAVD je soukromá společnost, která úzce spolupracuje s předními vysokoškolskými, výzkumnými a vývojovými pracovišti. Na vývoji a dokončení projektu či produktu stejně jako na jeho uvedení na trh se chce firma aktivně podílet.

Česká hlava má pět oceněných, nejvýznamnější dostane Hilský

Pět prestižních vědeckých cen za výjimečné badatelské výsledky zveřejnil projekt Česká hlava. Tu nejvýznamnější, Národní cenu vlády Česká hlava, si odnesl světově uznávaný překladatel, popularizátor vědy a anglista Martin Hilský. Do češtiny přeložil celé dílo anglického dramatika Williama Shakespeara. Další laureáty vybrala porota složená ze zástupců Akademie věd ČR a vysokých škol za nejlepší patenty a vynálezy z několika desítek nominací.

Cenu společnosti Kapsch za významný objev a patent získal chemik Jan Mašát. Objevil novou, bezodpadovou metodu výroby chemické látky zvané PMM, která se používá pro výrobu pesticidů. Cena ministerstva průmyslu putuje vynálezci a podnikateli Luboši Hesovi a jeho firmě SENSORA za vynález přístroje pro měření tepelného komfortu například sportovních dresů a outdoorových oděvů. Cenu Skupiny ČEZ za významnou doktorandskou práci v oblasti technických věd si odnesl fyzik Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, a to za nové materiály vhodné pro detekci neviditelného ionizujícího záření. Za významnou doktorandskou práci v oblasti přírodních věd dostala cenu od společnosti Česká hlava botanička Martina Pichrtová z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zkoumala stresovou odolnost zelených řas jařmatek v Arktidě a Anktartidě. V letošním ročníku poputuje na odměny laureátům dohromady 1,5 milionu korun.

Šavrdovu cenu dostane spisovatel Ivan Binar

Cenu Jaromíra Šavrdy, kterou občanské sdružení PANT každoročně udílí při příležitosti Dne lidských práv za svědectví o totalitě, letos obdrží spisovatel, překladatel a novinář Ivan Binar. Cena od roku 2008 připomíná komunistickým režimem pronásledovaného spisovatele Šavrdu. Binar ji převezme 14. prosince v knihovně Libri prohibiti na Senovážném náměstí v Praze, informovala ČTK za pořadatele Petra Vondrová. Ocenění je určeno těm, kteří se aktivně snaží šířit pravdu o časech komunistického Československa. V předcházejících letech cenu získal třeba Václav Havel a v loňském roce Vilém Prečan.

Ivan Binar byl v únoru 1971 zatčen a obviněn podle tehdejších zákonů z pobuřování a z nepřátelství k socialistickému zřízení, jehož se měl dopustit tím, že účinkoval v muzikálu Syn pluku v ostravském divadelním klubu Waterloo, že uveřejnil povídku Můj bratr Kain a že napsal divadelní hru O hostu a rybě, čímž vyjádřil svůj postoj k intervenci armád Varšavské smlouvy. Dvanáctiměsíční trest si odpykal v ostravské vazbě a v Plzni na Borech. Po podepsání Charty 77 se i s rodinou po nátlaku StB vystěhoval do Vídně. V roce 1983 byl zaměstnán rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa a odstěhoval se do Mnichova. Spolu s rádiem přešel v roce 1994 do Prahy. Spisovateli Ivanu Binarovi vyšla po listopadu 1989 v ČR série knih. Zkušenost s vězením sepsal v románu Rekonstrukce. Píše i knížky pro děti - Egonek na útěku a M-Mirek v pasti.

Technické muzeum nabídne výstavu blízkovýchodní fotografie

Výstava Zrnka písku - 100 let fotografování Blízkého východu v českých zemích v Národním technickém muzeu (NTM) v Praze je první rozsáhlejší prezentací blízkovýchodní fotografie tuzemských autorů. Expozice vzniklá ve spolupráci NTM a Akademie múzických umění (AMU) od středy do 22. ledna nabídne snímky cestujících českých vědců a cestovatelů. Zástupce médií o tom informoval generální ředitel NTM Karel Ksandr. "Vystavené snímky mají i dokumentační hodnotu, protože mnohá vyfotografovaná místa dnes vypadají jinak. Jedná se o dokument doby," uvedl Ksandr.

Snímky vznikaly v Palestině, Egyptu, Sýrii či v jiných blízkovýchodních regionech. Vedle produkce místních tvůrců jsou vystaveny fotografie cestujících českých vědců a cestovatelů, například Jiřího Bauma, Jaroslava Petrboka, Karla Malého Tatranského nebo Otýlie Malé Tatranské. Na fotografické reportáži Karla Hájka z Egypta prezidenta Násira, vzniklé v roce 1958, je pak patrný ideologický podtext. Černobílé snímky nabízejí témata místních obyvatel i pyramid, velbloudů, kamenných staveb, všudypřítomného písku a přístavů.

Poctu České komory architektů získala Věra Machoninová

Poctu České komory architektů za rok 2014 získala Věra Machoninová. Porota ocenila zejména nadčasovou kvalitu jejího díla, jež navíc vznikalo v době, která pro architekturu nebyla zrovna příznivá. K nejvýznamnějších stavbám, které architektka navrhla spolu se svým manželem Vladimírem Machoninem, patří pražská Kotva, karlovarský hotel Thermal či budova československého velvyslanectví v Berlíně. Cena se bude předávat 14. prosince v Národním technickém muzeu.

Cena dostala mladíka z dětského domova ke královské rodině

Žáci stovky škol se v Česku zapojují do Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Jeden z nich, devatenáctiletý Lukáš Kotlár, to díky ní dotáhl z dětského domova až k setkání s britskou královskou rodinou. Těžištěm jeho aktivit byla práce pro čtvrtletník a online časopis Zámeček určený dětem z dětských domovů, jehož se stal šéfredaktorem. Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je vzdělávacím programem určeným pro lidi od 14 do dovršení 25 let. Každý účastník se podle své volby věnuje aktivitám ve čtyřech oblastech - dobrovolnictví, sportu, rozvoji talentu a dobrodružné expedici.

Z Hranic poputuje do Nizozemska vánoční strom jako dar

Hranice na Přerovsku opět pošlou do partnerského města v Nizozemsku vánoční strom. Čtrnáctimetrový smrk se vydá na 1300 kilometrů dlouhou pouť v pátek a poté se stane ozdobou náměstí nizozemského města Leidschendam - Voorburg. O vánoční stromy nebudou ochuzeni ale ani obyvatelé Hranic. Ve čtvrtek se v centru města rozsvítí vánoční jedle a poprvé ji doplní i dalších 30 stromků. Tradice předávání smrku byla zavedena v roce 2000 k desátému výročí spolupráce mezi oběma městy.

Gott se v neděli vrátil do nemocnice, pokračuje v léčbě nádoru

Zpěvák Karel Gott nastoupil v neděli večer opět do nemocnice, kde bude pokračovat v léčbě zhoubného nádorového onemocnění mízních uzlin. ČTK to sdělila jeho mluvčí Aneta Stolzová. Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se zpěvák dostavil hned druhý dne poté, co počtyřicáté zvítězil v anketě Český slavík. Podle deníku Blesk nyní podstoupí šestasedmdesátiletý Gott druhou sérii chemoterapie.

Martha a Tena dnes oslaví 45 let své kariéry a pokřtí 3CD

Zpěvačky Martha a Tena Elefteriadu se dnes představí v pražském klubu Lávka. Sesterské duo koncertem oslaví 45 let své kariéry a pokřtí kompilační 3CD s názvem Zlatá kolekce. Martha a Tena v klubu Lávka vystupují na pravidelných řeckých večerech. Kompilační 3CD nabízí jejich hity ze 70. a 80. let i písně, které si do repertoáru vybraly při svých četných návštěvách Řecka. Obsahuje i jejich první nahrávky z roku 1970, kdy vydaly debutové album Dál než slunce vstává.

Sport

Dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus ukončil v 41 letech kariéru. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru oznámil odchod do sportovního důchodu na rozlučkové party v Praze. Po zlomenině stehenní kosti v minulé zimě Kraus plánoval, že ještě v této sezoně zkusí závodit. Nyní se ale rozhodl, že už se na start nepostaví. Ještě se zkoušel na sezonu připravit. Absolvoval dva kempy na ledovcích, ale pochopil, že už se nedostane do formy.

Pět mužů a pět žen včetně obhájkyně vítězství tenistky Petry Kvitové je ve finálové desítce ankety Sportovec roku 2015, kterou v prvním kole hlasování vybrali členové Klubu sportovních novinářů. Mezi elitou nechybí trojnásobná vítězka ankety rychlobruslařka Martina Sáblíková a s překážkářkou Zuzanou Hejnovou a hokejovým útočníkem Jaromírem Jágrem jsou v užším výběru celkem čtyři držitelé trofeje z předchozích let. Desítku, z níž budou vybírat sportovní žurnalisté v druhém kole, tvoří podle abecedního pořadí Hejnová, Jágr, Kvitová, biatlonista Ondřej Moravec, vodní slalomář Jiří Prskavec, Sáblíková, biatlonistka Gabriela Soukalová, veslař Ondřej Synek, tenistka Lucie Šafářová a silniční cyklista Zdeněk Štybar.

Počasí

Zataženo až oblačno. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C.