Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman: Nebezpečí terorismu se přiblížilo k našim hranicím

Nebezpečí terorismu se přiblížilo k našim hranicím, řekl na velitelském shromáždění české armády prezident Miloš Zeman. Je podle něj naivní se domnívat, že neexistuje souvislost mezi migrační vlnou a terorismem. Právě pro teroristy bylo dosud Česko tranzitní zemí, s čímž nemůžeme být spokojeni, konstatoval také. Přesvědčení, že neexistuje žádné spojení mezi současnou migrací a terorismem by podle Miloše Zemana znamenalo předpokládat, že do vlny migrantů "nebyli zahrnuti i potenciální džihádisté, jejichž počet samozřejmě nedokážeme přesně odhadnout, ale někteří z nich se rovněž podíleli na zmíněných pařížských atentátech". Podle francouzské policie přišlo několik pařížských útočníků do Evropy přes Řecko. Prezident Zeman ve svém projevu dále ocenil nasazení armády v zahraničních misích, kde české jednotky bojují proti terorismu daleko od domova, aby se tím snížilo riziko útoků v Česku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na Zemanova slova uvedl, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci. "Rizikem pro evropskou bezpečnost jsou bojovníci Islámského státu, ne ti, kteří před nimi utíkají," uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

Miloš Zeman: Sestřelení letadla je příliš radikální, zhorší atmosféru

Sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je podle prezidenta Miloše Zemana příliš radikální opatření, které zhorší atmosféru v oblasti. Prezident to řekl na velitelském shromáždění české armády. Turecká armádní letadla u hranice se Sýrií sestřelila ruský vojenský letoun Su-24. "Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti," uvedl Miloš Zeman. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je sestřelení ruského letadla Turky nejvážnějším varováním, že si mezinárodní společenství musí sednout k jednomu stolu a dohodnout se, jinak nahrává teroristům.

Policie v ČR zatím letos zadržela téměř 7700 nelegálních cizinců

Česká policie za prvních deset měsíců zadržela 7697 nelegálních migrantů, což je meziročně o 3773 více. Nejčastěji policisté zadrželi občany Sýrie, které následovali Ukrajinci, Afghánci, Kuvajťané a Iráčané. Od ledna do konce října tuzemská policie zadržela také 162 lidí, kteří migrantům nelegálně pomáhali. Proti loňsku se jejich počet zvýšil o 48. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policisté na území Česka letos zatím chytili 1985 občanů Sýrie. Většinou jde o uprchlíky, kteří při migrační krizi prchají do Evropy zejména přes Maďarsko, Itálii či Řecko. Ukrajinců bylo za deset měsíců zadrženo 973, Kuvajťanů pak bylo 482.

Premiér Sobotka na jednání s Čínou zdůraznil spolupráci ve zdravotnictví

Český premiér Bohuslav Sobotka se v úterý zúčastnil setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a šéfa čínského kabinetu. Během svého projevu u kulatého stolu zdůraznil tři body: spolupráci ve zdravotnictví, spolupráci regionů a český příspěvek k rozvoji evropsko-čínské platformy 16+1. Pokud jde o zdravotnictví zmínil, že Česká republika letos v červnu uspořádala jednání ministrů zdravotnictví 16+1. Český ministr Svatopluk Němeček pak tento pátek v Číně podepíše dohodu o spolupráci se svým čínským protějškem. Česká republika doufá, že podobné dohody s Pekingem uzavřou i ostatní země. Premiér rovněž hovořil o zapojení Česka do iniciativy Nová hedvábná stezka (One Belt, One Road). Cílem projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou. Konkrétně se zmínil například o propojení v oblasti letectví, ať již pokud jde o letadla nebo letecké systémy a radary.

V ČR vznikne klinika čínské tradiční medicíny, zaplatí ji CEFC

V České republice by měla brzy vzniknout klinika čínské tradiční medicíny. Během návštěvy Šanghaje to uvedl ředitel nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula. Podle jeho slov peníze na výstavbu pavilonu v hodnotě deset milionů eur poskytne šanghajská společnost CEFC, která již v ČR v uplynulých týdnech oznámila i jiné významné investice. Právě v královéhradecké nemocnici již funguje ambulance čínské medicíny. Dohoda o výstavbě nové budovy bude podepsána ještě tento týden během nynější návštěvy českého premiéra Bohuslava Sobotky v Číně. Zdravotnické zařízení v Hradci Králové spolupracuje s čínskou nemocnicí Šu-kuang, ve které premiér Sobotka hovořil s lékaři i pacienty.

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu stoupla na 11,1 bodu

Důvěra v českou ekonomiku se v listopadu zvýšila o 1,1 bodu na 11,1 bodu. Vrátila se tak na červencovou úroveň. Optimismus vzrostl více mezi podnikateli, u spotřebitelů se důvěra zvýšila mírněji. Informoval o tom Český statistický úřad. V meziročním srovnání důvěra také stoupla. Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů ze říjnové hodnoty 11,9 bodu stouplo v listopadu na 13,1 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil z 2,5 bodu na tři body.

Studie: České firmy potřebují na daně 405 hodin ročně

České podniky stráví vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 405 hodin ročně, což je o osm hodin méně než loni. Vyplývá to ze studie Světové banky a poradenské firmy PwC týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení. V žebříčku všech zemí se Česko ve srovnání s loňskem ovšem zhoršilo ze 119. místa na 122. místo. Tuzemský daňový systém nadále patří k časově nejnáročnějším. Celosvětově stráví firmy v průměru daňovými záležitostmi 261 hodin ročně. Nejjednodušší daňové systémy na světě mají Katar, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie. Ve středoevropském regionu je Česko nejhorší, na 58. místě jsou Poláci, Němci na 72. místě, Slováci na 73. pozici, Rakušané na 74. místě a Maďaři na 95. místě. Nejhorší byla Bolívie.

OECD: Vysokoškoláků přibývá, lépe shánějí práci

Rostoucí počet mladých lidí usiluje o dosažení vysokoškolského vzdělání, které usnadňuje hledání práce. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o stavu školství a vzdělanosti ve 34 členských zemích, podle níž přetrvávají rozdíly mezi mladými muži a ženami v zaměstnanosti. Česko má podle zprávy nadprůměrné množství lidí s magisterským či obdobným titulem, naproti tomu výrazně zaostává v dostupnosti předškolní výchovy tříletých dětí. Více než pětina mladých lidí ve zkoumaných zemích vystudovala v posledních letech nějakou vyšší či vysokou školu, aniž by podobné vzdělání získali jejich rodiče. Vzdělání přitom otevírá cestu k zaměstnání, které podle zprávy získá přes 80 procent vysokoškoláků, ale méně než 60 procent lidí bez maturity.

Ekonom Jan Švejnar převzal ocenění německého institutu IZA

Ekonom Jan Švejnar převzal ocenění německého Institutu pro studium práce (IZA), které mu institut udělil za jeho výzkum bývalých centrálně plánovaných ekonomik a také za výzkumy týkající se hospodářské politiky založené na datech z odborných analýz. Jan Švejnar převzal ocenění při příležitosti pražské sobotní konference, které se účastnili i významní světoví ekonomové, například nositel Nobelovy ceny Christopher Sims. Informoval o tom institut CERGE-EI, který konferenci pořádal. Konference se týkala především trhu práce, vlivu hospodářských politik na ekonomický růst a také tzv. "evidence-based policy," tedy rozhodování založeném na velmi kvalitních datech a analýzách. Účastníci se shodli, že vlády by při sestavování svých hospodářských politik neměly tato data ignorovat nebo podceňovat.

Hejtman Rozbořil: Policejní odposlechy potvrzují moji nevinu

Policejní odposlechy podle olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který čelí obvinění v korupční kauze, potvrzují jeho nevinu. Jiří Rozbořil uvedl, že se už s odposlechy seznámil. O hejtmanově stížnosti proti obvinění z podplácení státní zastupitelství podle informací ČTK zatím nerozhodlo. V olomoucké korupční kauze jsou obviněni čtyři lidé včetně hejtmana Rozbořila a vysoce postavených olomouckých policistů Karla Kadlece a Radka Petrůje. Jako jediný z nich je Jiří Rozbořil stíhán na svobodě. Tři další muži jsou ve vazbě.

V Temelíně vyrobili v říjnu rekordní množství elektřiny

Temelínská jaderná elektrárna vyrobila v říjnu největší měsíční množství elektřiny od začátku provozu v roce 2000. Konkrétně jde o 1,627 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny. Jihočeským domácnostem by toto množství elektrické energie vystačilo téměř na rok a půl. ČTK to řekl Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín. "K rekordnímu výsledku pomohla modernizace turbíny druhého bloku, plynulý provoz celé elektrárny, ale i to, že má říjen 31 dní. Neděle 25. října byla navíc díky přechodu na zimní čas o hodinu delší, což se na výrobě projevilo více než dvěma milióny kilowatthodin elektřiny," uvedl mluvčí Sviták. Nejvyšší výroby za dosavadních 179 měsíců provozu dosáhl Temelín symbolicky v říjnu, kdy si elektrárna připomněla 15 let od startu reaktoru.

V kladenské nemocnici leží muž, který se otrávil metanolem

V kladenské nemocnici leží od nedělního odpoledne šestašedesátiletý muž ve vážném stavu, který se otrávil závadným alkoholem. Testy potvrdily, že jde metanol, řekl ČTK ředitel kladenské nemocnice Vladimír Lemon. Případ vyšetřují policisté. Mluvčí kladenské policie Michaela Nováková uvedla, že jde o muže z Kladenska. Kriminalisté budou podle ní prověřovat, kde jak k závadnému alkoholu přišel. Protože je otrávený muž v kritickém stavu, policisté ho ještě nemohli vyslechnout. Zároveň se budou snažit získat výpovědi svědků, kteří s ním v poslední době přišli do styku. Metanolová kauza si od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala 48 životů.

Pivaři letos vypili o půl piva týdně víc, zjistil průzkum

Čeští pivaři letos pijí více piva než loni. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) u mužů meziročně stoupla spotřeba o půl velkého piva (0,25 l) na 8,3 piva týdně, u žen o decilitr na 2,5 velkého piva. Do průzkumu se v září zapojilo 953 lidí starších 18 let, kteří alespoň někdy konzumují pivo, informoval dnes na setkání s novináři Jiří Vinopal z CVVM. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven skutečný výstav za letošních prvních osm měsíců klesl o dvě procenta. Pivo v ČR pravidelně konzumuje 91 procent mužů a 56 procent žen. Tento průzkum se v ČR dělá již 12 let. "Dlouhodobě deklarovaná spotřeba piva u mužů stagnuje, až mírně klesá, u žen naopak postupně stoupá," dodal Jiří Vinopal. Ženy pijí pivo v průměru dvakrát týdně, muži si pivo nejčastěji dávají každý druhý den. Starší lidé pijí pivo o něco častěji. Dlouhodobě podle průzkumu roste podíl lidí s vysokoškolským vzděláním, kteří pivo pijí. Letos to bylo 93 procent z dotázaných vysokoškoláků, v roce 2004 byl podíl přibližně 87 procent. Skoro devět z deseti mužů a 60 procent žen se zajímá o to, jaké pivo pijí.

Výročí narození Karla IV. zařadilo UNESCO mezi světová výročí

Sedmisté výročí narození Karla IV., které se bude připomínat příští rok, zařadilo UNESCO na seznam významných světových výročí let 2016 a 2017. ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Seznam schválila Generální konference UNESCO na svém 38. zasedání, které se v Paříži konalo 3. až 18. listopadu. V minulých letech Česká republika do kalendáře světových výročí UNESCO úspěšně nominovala například 100 let od narození Bohumila Hrabala (2014) nebo 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu (2013). Výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. se budou příští rok slavit mnoha akcemi. Velkou výstavu připravuje Národní galerie v Praze s bavorskými partnery.

Studio Bratři v triku slaví 70 let, připomene to výstava v Praze

Už sedmdesát let se mohou generace českých diváků setkávat na obrazovkách nebo plátnech kin s animovanými filmy Studia Bratři v triku. U vzniku kultovního studia v roce 1945 stála skupina výtvarníků z někdejšího Ateliéru filmového triku a spojeni jsou s ním autoři jako Jiří Trnka, Zdeněk Miler, Zdeněk Smetana nebo Adolf Born. Lidé mohou jubileum studia se třemi kluky v pruhovaném triku ve znaku oslavit na výstavě ve Strahovském klášteře v Praze. "Tvorbu studia Bratři v triku považujeme za kulturní bohatství. Podle našeho názoru je v současné době v České republice neprávem opomíjena," uvedly autorky výstavy Jana Sommerová a Maria Axamitová. Návštěvníkům chtějí představit tvorbu a osobnosti spjaté s dílnou prostřednictvím originálních scénářů, výtvarných návrhů, modelů, plakátů a fotografií. Většinu půjčili na výstavu sami autoři nebo jejich dědicové a některé exponáty se dostanou na veřejnost vůbec poprvé. Výstava bude otevřena do konce letošního roku a lidé se na ni budou moci seznámit také s tématy, žánry a humorem Bratří v triku a budou moci nahlédnout i do jejich tvůrčí dílny.

V Praze se po více než 185 letech usadili bobři evropští

V Praze se po více než 185 letech usadili bobři evropští. Potvrdily to záznamy z fotopastí vědců z České zemědělské univerzity, kteří se výzkumu největších evropských hlodavců v Česku dlouhodobě věnují. Přesné místo výskytu ale s ohledem na nežádoucí vyrušování bobrů zoologové zveřejnit nechtějí. "Je zřejmé, že hrad, který si na Vltavě postavili, obývá alespoň dvoučlenná rodina bobrů. Nyní budeme sledovat hlavně jejich činnost na lokalitě a pohyb v prostředí velkoměsta," řekl vedoucí výzkumného týmu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí. Šíření bobrů evropských Českou republikou po osách hlavních toků probíhá již od 70. let minulého století. Podle vědců bylo jen otázkou času, kdy se do centra hlavního města dostanou. Zatím se nejblíže Praze usadili na Berounce v Černošicích, západočeská populace vznikla šířením reintrodukovaných bobrů z Bavorska.

Na Staroměstském náměstí v Praze stojí vánoční strom

Na Staroměstském náměstí v Praze v úterý ve tři hodiny ráno vztyčili a ukotvili dvaadvacetimetrový smrk, který ozdobí vánoční trhy. Statný strom, který letos pochází z České Lípy, se rozzáří v sobotu. Přesný čas slavnosti ovšem pořadatelé neřeknou, rozsvěcení tentokrát nebude doprovázet slavnostní akt. Reagují tak na situaci po teroristických útocích v Paříži.

Němci pozvou české tenisty na tvrdý povrch do Hannoveru

Čeští tenisté odehrají březnový zápas prvního kola Davisova poháru v Německu na tvrdém povrchu v Hannoveru. Souboj bude hostit TUI Arena s kapacitou 7100 diváků. O zvoleném dějišti informoval Německý tenisový svaz (DTB). Utkání se uskuteční od 4. do 6. března. "Hannover je sportovní město s bohatou tenisovou historií. Moc se na zápas těšíme," řekl předseda německého svazu Ulrich Klaus. Češi, daviscupoví šampioni z let 1980, 2012 a 2013, letos v září zachránili účast v elitní skupině díky vítězství v Indii. Po letošní absenci by se měl do české sestavy vrátit šestý hráč žebříčku Tomáš Berdych, který účast v 1. kole přislíbil. Jedničkou Němců je 34. tenista světa Philipp Kohlschreiber.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až pojasno, teploty 0 až 4 stupně Celsia.