Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: V4 dá víc peněz a lidí na řešení migrační krize

Takzvaná visegrádská skupina (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) společně zvýší příspěvek do fondu na pomoc Africe o 400.000 eur (zhruba 11 milionů korun). Poskytne také 300 lidí navíc do evropských agentur, které se zabývají ostrahou hranic a azylovou politikou. Český premiér Bohuslav Sobotka, který na Maltě při nynějším jednání Evropské unie a některých afrických států o migrační krizi zastupuje i Polsko, to řekl novinářům po schůzce s šéfy vlád Slovenska a Maďarska.

Svěřenecký fond na pomoc Africe dnes byl maltském summitu oficiálně ustanoven. Evropská komise už do něj vyčlenila 1,8 miliardy eur (přes 48,5 miliardy Kč) a další peníze poskytnou unijní státy i některé evropské země mimo EU. Cílem je přispět k řešení krizí v Africe a podpořit stabilitu v oblasti. Česko do fondu dalo 600.000 eur (16,2 milionu korun). Podle českého premiéra by peníze měly jít zhruba ke 23 africkým státům a měly by sloužit k zajištění zdrojů pitné vody a k vytvoření pracovních míst. Podle českého premiéra se řada afrických států brání návratové politice například kvůli tomu, že uprchlíci posílají rodinám peníze do země, odkud pocházejí.

Imigrační úředníci z desítky zemí Afriky mají už v prvních měsících příštího roku začít pomáhat v EU s určováním národnosti a identifikací migrantů tak, aby bylo možné je případně vrátit zpět. Jako na jedné z 16 prioritních iniciativ společného akčního plánu se na tom shodli lídři evropských a afrických zemí.

Situace v Drahonicích se zklidnila, uprchlíci ale dál hladoví

Uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku pokračují v hladovce, kterou zahájili v úterý. ČTK to dnes řekl evangelický farář Mikuláš Vymětal, který společně s dobrovolníky s běženci spolupracuje. Situace v zařízení je ale podle policie oproti posledním dvou dnům znatelně klidnější. Asi čtyři desítky uprchlíků hladovkou protestují proti svému zadržování. Ve většině případů má jít o Iránce. Pokračování hladovky potvrdili v prohlášení i samotní běženci. "Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné. Pokračujeme v hladovění," uvádějí v prohlášení Razad Fazal a Yasin Beelhaadj.

Situace v Drahonicích se vyostřila ve středu vpodvečer, kdy se dva běženci sami zranili a další údajně napadl člena ochranky a zranil se také. Tři ze zadržovaných se podle dobrovolníků, kteří jsou s nimi v kontaktu, zranili už v úterý večer. V drahonickém zařízení je nyní podle statistik ministerstva vnitra stovka běženců.

Čeští dobrovolníci se přesunuli za migranty do Šidu a Preševa

Po uzavření základny českých dobrovolníků na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska působí Češi v nedalekém srbském městě Šid. Po dohodě s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a srbským komisariátem bude v Šidu, kde migranti přestupují na vlak do chorvatského města Slavonski Brod, pomáhat dvacetičlenný tým. ČTK o tom informovala Petra Quirke z iniciativy Pomáháme lidem na útěku. Dobrovolníci jsou i v jihosrbském Preševu, kde je podle nich situace kritická. Další posádka Czech Teamu odjede v pátek na řecký ostrov Lesbos, kde bude pomáhat běžencům na pobřeží a v místních uprchlických táborech.

Zeman u Ústavního soudu zahájil návštěvu Brna, tématem je justice

Hlavně problémům soudnictví věnuje prezident Miloš Zeman dnešní návštěvu Brna. Zahájil ji u Ústavního soudu. Před budovou jej přivítal předseda Pavel Rychetský. Podle jeho názoru v poslední době ubývá politicky vyhrocených návrhů, naopak přibývá těch odborných. Podle Rychetského je to dobrý trend.

Druhou zastávkou se stal Nejvyšší soud. Zde se hovořilo například o zvažované nejvyšší radě soudnictví. Po novém modelu správy soudů dlouhodobě volají justiční špičky. Ministerstvo spravedlnosti se ale po nástupu Roberta Pelikána (ANO) ke změnám začalo stavět rezervovaně. Odpoledne Zeman navštívil ještě Nejvyšší správní soud (NSS). Předseda Josef Baxa jej přivítal jako prvního českého prezidenta na půdě nejmladší ústavní instituce.

Novotný: Pražské ANO propáslo šanci na koalici s TOP 09

Hnutí ANO přešlapováním na místě propáslo šanci, aby se jeho koaličním partnerem stala TOP 09, řekl ČTK předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. V Praze se tak rýsuje koalice bez ANO. TOP 09 bude "primárně" jednat s ostatními demokratickými stranami, uvedl Novotný po setkání s vyjednávači ANO. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jsou koaliční rozhovory na začátku. Vše je otevřené. "Většinu v zastupitelstvu zatím nikdo nemá," řekla primátorka. TOP 09 se dopoledne dohodla s ODS na společném postupu při koaličních rozhovorech.

Exportéři: Vývoz z ČR letos vzroste na rekordních 3,8 bilionu Kč

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst téměř o šest procent na úroveň 3,8 bilionu korun z loňských 3,6 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném přeshraničním pojetí. Bilance zahraničního obchodu by měla být kladná na loňské úrovni 400 miliard korun. Na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Hlavním impulsem pro rekordní hodnoty exportu v posledních dvou letech bylo podle Daňka rozhodnutí České národní banky z listopadu 2013 o oslabení koruny na úroveň 27 korun za euro.

HN: Na pozemky u Říčan nemají Lichtenštejnové nárok, rozhodl soud

Lichtenštejnové nemají nárok na 600 hektarů pozemků v okolí Říčan, protože by tím byly porušeny restituční zákony, rozhodl Obvodní soud pro Prahu-východ. O pozemky, které získala nadace současného knížete Jana Adama II. jako dědictví kvůli chybám v katastru, se žalobou přihlásil stát. Knížecí rodina se hodlá odvolat. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Rodina přišla o majetek v Česku v roce 1945 kvůli tomu, že se kníže František Josef II. Lichtenštejn údajně přihlásil k německé národnosti. To ale Lichtenštejnové vždy odmítali a konfiskaci majetku neuznávali. Nikdy se jej ale nepokusili získat zpět žalobou.

Nynější spor umožnilo to, že úředníci v minulosti ne všude vyznačili majetek, který propadl státu podle Benešových dekretů. Knížecí rodina pak před třemi lety zjistila, že u Říčan je skoro stovka pozemků, kde byl jako vlastník stále zapsán kníže František Josef II. Lichtenštejnové se proto přihlásili o dědictví a po rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu-východu úspěšně nechali pozemky na katastru převést na svou nadaci. Nadace poté oslovila státní podnik Lesy ČR, který na pozemcích hospodařil, že chce majetek převzít. Stát ale podal na změnu vlastníka v katastru žalobu. Soudkyně Klára Obrtlíková sice připustila, že stát zřejmě způsobil Lichtenštejnům příkoří, ale pokud by majetek nadaci zůstal, jednalo by se o prolomení restitučních zákonů.

Babiš: MF na ekologických zakázkách nyní šetří až polovinu

Ministerstvo financí je schopné ušetřit na ekologických zakázkách zhruba polovinu dříve předpokládaných výdajů. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dodal, že MF by mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 25 až 30 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra financí Miroslava Kalouska, vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila. Kalousek argumenty MF odmítl s tím, že sám požadoval ukončení tendru kvůli vysoké ceně.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Akademici jsou proti zneužití 17. listopadu pro projevy nenávisti

Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a děkani fakult sídlících na Albertově se vyjádřili proti možnému zneužití 17. listopadu lidmi, kterým je vlastní netolerance, nenávist a nesnášenlivost. Akademici sice nejsou konkrétní, ale právě na Albertov je na úterní státní svátek naplánovaná demonstrace Bloku proti islámu. V době, kdy se bude konat, by měl na místo dorazit také prezident Miloš Zeman. I když nebude demonstrovat, podle vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zřejmě vystoupí před občany, kteří se tam sejdou.

Exstudenti speciální pedagogiky UJAK mohou dostudovat na Slovensku

Bývalí studenti oboru speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského, kterému na konci září vypršela akreditace, mohou dostudovat na Katolické univerzitě Ružomberok na Slovensku. Bude jim to uznáno jako kvalifikace nejen pro speciální, ale také pro běžné základní školy, potvrdilo dnes soukromé VŠ ministerstvo školství. ČTK o tom informoval mluvčí UJAK Jan Červenka.

Zástupkyně studentů Jindřiška Rašínová ČTK řekla, že zájem o dostudování na Slovensku předběžně vyjádřilo asi 400 lidí. "Přístup slovenské školy byl nesmírně vstřícný. Budeme moci dokončit naše diplomové práce, které máme zadané, a mohou nám zůstat i jejich vedoucí," doplnila Rašínová. I když pro studenty slovenská cesta znamená reálnou nabídku dostudovat v termínu, stále cítí křivdu. "Jsme zklamaní z toho, že stát, ve kterém žijeme, se o nás nebyl schopen postarat. Mrzí nás, že se stejným způsobem nepostarala naše ministryně školství (Kateřina) Valachová," poznamenala Rašínová.

Ministerstvo kritizuje vysokou neúspěšnost v bakalářském studiu

Výši neúspěšnosti v bakalářských studijních programech na vysokých školách považuje ministerstvo školství za znepokojující. V roce 2008 překročila hranici šedesáti procent a dále setrvale roste. Úřad to uvedl ve zprávě shrnující data z let 2003 až 2014 o tom, v jaké míře studenti úspěšně dokončí studium na vysokých školách. Neodpovídá to přesně podílu studentů, protože jeden člověk může nastoupit na více škol současně. Tyto statistiky také neberou ohled na to, zda student po neúspěšném ukončení studia pokračuje v jiném studiu, kde může být úspěšný. Statistiky potvrzují, že první ročník bývá nejtěžší na technických oborech. Z ročníku, který nastoupil v roce 2013, bylo neúspěšně dokončeno 45 procent studií.

Nález munice v Plzni evakuoval 500 lidí z univerzity

Zhruba 500 lidí, hlavně studentů, muselo opustit budovy kvůli nálezu munice v univerzitním areálu Západočeské univerzity v Plzni - Borech. Policejní pyrotechnik po příjezdu na místo zjistil, že to byla cvičná munice, přijatá opatření tak zhruba po třech hodinách skončila, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Koželuh. Pyrotechnici si munici vzali a odvezli ji ke znehodnocení. Při výkopových pracích dělníci našli u Elektrotechnické fakulty válcovitý předmět zhruba o rozměrech 15 krát 30 centimetrů. Podle předběžných informací to mohl být dělostřelecký granát.

Česká diplomacie neprodloužila akreditaci ruskému novináři

Ministerstvo zahraničí neprodloužilo akreditaci ruského novináře Alexandra Kuranova, který dosud působil v Česku. Důvod ministerstvo ČTK nesdělilo. Akreditace novináři vypršela koncem srpna. O případu informoval server Neovlivni.cz, podle něhož podobné kroky bývají součástí opatření státu proti cizím špionům. Kuranov pracoval v Česku podle serveru jako zpravodaj na volné noze akreditovaný pro dvě státem řízená média - Kremlem financovanou agenturu RIA Novosti a zpravodajskou síť stanic Russia Today. Černínský palác uděluje dlouhodobé akreditace zahraničním novinářům, kteří působí v Česku, na jeden kalendářní rok s možností prodloužení.

Komora: Zdravotnictví chybějí peníze, zdravotníci a dobré zákony

Nedostatek peněz, nedostatek kvalifikovaných zdravotníků a nekvalitní legislativa patří podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka k hlavním problémům, s nimiž se české zdravotnictví potýká a v příštím roce potýkat bude. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly k tomu přispěly už předchozí vlády, teď ale důsledky začínají být "skutečně tragické". Vyjádření zazněla na odborné konferenci Zdravotnictví 2016. Odbory trápí hlavně odchody kvalifikovaného zdravotnického personálu, trvají i na tom, že by stát měl začít platit víc za své pojištěnce. "Nespokojenost zdravotnického personálu vyplývá z přetěžování, v průzkumu 70 procent zdravotníků přiznalo, že kvůli tomu nemohou poskytovat takovou péči, jakou by chtěli. Nespokojenost vyplývá i z toho, že nemají dostatečné finanční ohodnocení," shrnul Středula.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) připomněl, že žádal od státu na příští rok o 4,2 miliardy korun víc, návrh zamítlo ministerstvo financí, stát přidá necelé dvě miliardy. Zdravotní pojišťovny vydají na péči v roce 2016 přes 250 miliard, téměř o deset miliard víc než letos. Němeček zdůraznil, že problém s odchody lékařů řeší. "Jednak se snažíme v rámci systému navyšovat platy, u lékařů to je za necelé dva roky o deset procent," řekl. Udržet lékaře v českých nemocnicích chce ministr také zjednodušením postgraduálního vzdělávání.

V ČR bylo v r. 2013 zjištěno 81.541 nádorů, zemřelo 26.944 lidí

V Česku bylo v roce 2013 zjištěno 81.541 zhoubných nádorů, zemřelo na ně 26.944 lidí. Celkem k 31. prosinci toho roku v ČR žilo 518.667 lidí, kteří se s rakovinou léčili nebo léčí. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že stále je v péči co zlepšovat, například dostupnost onkologické péče ve specializovaných centrech se mezi regiony liší. Podle aktuálních výsledků přibývá v ČR ročně nově diagnostikovaných o 2,2 procenta, počet těch, kteří se s nádorem léčili nebo léčí o 4,4 procenta. Svědčí to podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky docenta Ladislava Duška o kvalitě péče, víc nemocných přežívá. I přes růst počtu nemocných úmrtnost na nádory dlouhodobě klesá.

Za posledních 15 až 20 let se prodloužilo u různých typů nádorů pětileté přežívání o 15 až 30 procent. V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde Česko dlouhá léta vedlo světový žebříček, kleslo v roce 2013 Česko na pátou příčku v Evropě a na šesté místo na světě. Podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové k tomu přispělo také soustředění nejnáročnějších případů do center. Onkologové chtějí centra ještě více specializovat, například velmi vzácné nádory by léčila jen vybraná centra. S větším počtem pacientů stoupá zkušenost lékařů, tím i úspěch léčby, vysvětlila Prausová.

Německo zatím neplánuje připojit Cheb na železniční magistrálu

Možnost napojení Chebu na elektrifikovanou železniční síť v Německu je zatím nejistá. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) Německo v současné době propojení Norimberku na Bayreuth a Cheb neplánuje. Napojení Chebu přes Bayreuth by mělo být součástí sasko-franské magistrály, která spojí Norimberk a Drážďany. Cheb, jehož průmyslová zóna se stále rozrůstá, by tak získal další kvalitní dopravní spojení do západní Evropy.

Česká mincovna vydá mince připomínající československé piloty RAF

Česká mincovna vydala sadu mincí připomínající československé piloty bojující v britské RAF (Royal Air Force). Představila je při příležitosti Dne válečných veteránů. Slavnostního křtu se zúčastnil i bývalý pilot Emil Boček nebo vdova po letci Františku Fajtlovi. Autorem pamětních mincí je sochař Zbyněk Fojtů. Jako hlavní motiv zvolil heraldické symboly ze znaků čtyř československých perutí 310., 311., 312. a 313., tedy lva, čápa, jestřába a cep s řemdihem.

Ani ve vysokém věku se dvaadevadesátiletý Boček létání nevzdal. "Mám kamaráda, který má ultralight a sem tam si s ním taky zalítám," řekl. "Jednou, jak se člověk naučí lítat, zvlášť s těmi bojovými mašinami, co jsme lítali my, tak tady s těmi moderními ultralighty to není problém," dodal. Svou ženu vzal do letadla v pokročilém věku i Fajtl, a to když v 85 letech dostal od kamarádů let jako dárek. Pilot mu pak ve vzduchu předal řízení, poznamenala Fajtlová.

Česko-německý fond porozumění ocenil historika a překladatelku

Německému literárnímu historikovi Hansi Dieteru Zimmermannovi a překladatelce a publicistce Aleně Bláhové byla v Brně udělena umělecká cena česko-německého fondu porozumění. Udělení této ceny se koná každoročně střídavě v Německu a v Česku. Cenu dostávají osobnosti, které se trvale zasazují o porozumění mezi Čechy a Němci a přispívají ke zlepšení vzájemné spolupráce.

Zimmermann je editorem celé řady publikací, mimo jiné o Franzi Kafkovi. Aktuálně připravuje německou řadu díla spisovatele Jiřího Gruši. Alena Bláhová je překladatelka a publicistka, která pracovala v řadě nakladatelství. Letos obdržela Rakouskou státní cenu za literární překlady.

Vítězem Mezipater se stal film Navždy pannou o albánské ženě

Vítězem letošního festivalu queer filmů Mezipatra se stalo koprodukční drama Navždy pannou italské režisérky Laury Bispuri o albánské ženě, která se stane mužem. Zvláštní uznání získal snímek Nathana Nicholovitche Kam padá stín o francouzské prostitutce v Kambodži. Z krátkých filmů uspěl švédský snímek 9:55-11:00, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B. Výsledky dnes pořadatelé vyhlásili v kině Lucerna na slavnostním zakončení pražské části přehlídky. Akce se přesouvá do Brna, kde potrvá do 18. listopadu.

"S letošním ročníkem jsme určitě spokojeni. Návštěvnost roste. Bylo to vidět i na plných sálech. Daří se nám každý rok zvát tvůrce snímků a další hosty a těší nás, že sem rádi jezdí," řekla ČTK mluvčí festivalu Larisa Blichová. Mezipatra patří podle pořadatelů k největším queer festivalům, kterých se ve světě koná kolem 150.

Režisér Václav Kadrnka natáčí v Itálii historický film Křižáček

Po čtyřech letech příprav začalo natáčení filmu Křižáček režiséra Václava Kadrnky s Karlem Rodenem v hlavní roli. Autoři Vojtěch Mašek a Jiří Soukup se při psaní scénáře inspirovali epickou básní Jaroslava Vrchlického. Filmaři pracovali v italských regionech Apulie a Kalábrie, natáčení skončí na Sardinii, sdělila ČTK mluvčí filmu Lenka Kalinová. Jde o středověkou roadmovie, záznam vnitřního boje otce, který se vyrovnává se zmizením syna. Příběh se odehrává počátkem 13. století a jako pozadí využívá mýtus o dětské křížové výpravě. Scénář ocenilo před dvěma lety cenou Eurimage koprodukční fórum New Cinema Network, které se konalo v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Římě.

Nejstarší český knihkupec pokřtil novou Českou knihu rekordů

Nejstarší a nejdéle působící český knihkupec osmasedmdesátiletý Jaromír Vytopil z Pelhřimova pokřtil nové vydání České knihy rekordů. Kniha má na 256 stranách 2239 údajů a 1625 fotografií zachycujících nejen rekordy v netradičních disciplínách, ale historická, společenská a umělecká česká prvenství. Novinářům to řekl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, která už 25 let spravuje české rekordy. Vytopil zahájil dráhu knihkupce v době, kdy mu bylo 15 let a jeden měsíc, tedy 24. října 1952. Od té doby je knihkupcem nepřetržitě. Postupně pracoval v šesti různých městech a od 1. května 1963 dodnes v Pelhřimově. Soukromě začal podnikat v roce 1991 ve svých 54 letech. Svému povolání, které bere jako službu veřejnosti, se po odečtení dvou let vojenské služby věnuje 61 roků. Nejstarší český knihkupec přečte měsíčně kolem deseti knih.

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích pečou roládu z hroznýše

Na českobudějovickém Gastrofestu, který dnes začal na výstavišti, mohou lidé v 90 stáncích ochutnat jídla za 24 států. Akce potrvá do soboty. "Nejexotičtějším pokrmem je polévka či roláda z hroznýše královského. Maso má velmi zajímavou chuť, i když bych ji za kachnu nevyměnil. Servírují se zde ale i sarančata či mouční červi," řekl Vladimír Tůma, ředitel festivalu. Gastrofest nabízí pokrmy z kubánské, novozélandské, skotské, řecké, italské, vietnamské či tichomořské kuchyně. "Zajímavý bude i návrat do c.k. mocnářství, tedy ukázka toho, jak se u nás vařilo na přelomu 19. a 20 století," dodal Tůma.

Sport

Dopingový případ z Velké pardubické se týká vítězného Nikase. Serveru isport.cz to potvrdil žokej Dušan Andrés, jehož kůň Čáriray měl během dostihového víkendu v Pardubicích rovněž pozitivní test po triumfu v Křišťálovém poháru. Trenérem obou koní je Stanislav Popelka. Pokud potvrdí pozitivní testy kontrolní analýza, hrozí oběma diskvalifikace. Nyní se čeká na výsledky analýzy vzorku B. "Nevěřím tomu, že by v tom byl z trenérovy strany nějaký úmysl. Nevím, nezdá se mi to," uvedl Andrés. Příčinou pozitivního dopingového nálezu podle něj mohlo být kontaminované krmivo. O postihu bude rozhodovat Pořádková komise Jockey Clubu. Její předseda Otakar Nový ČTK řekl, že zatím o případu nic neví. "Je to v rovině spekulací a musíme počkat na vyjádření zodpovědných. Komise se k tomu dostane až ve chvíli, kdy bude na stole potvrzený doping a Jockey Club podá podnět k řešení," řekl Nový.

Basketbalisté Nymburku ve 3. kole Poháru FIBA Europe doma deklasovali Hibernii Dublin 106:45 a mají druhou výhru ve skupině. Zároveň si připsali nejvyšší vítězství na mezinárodní scéně a vytvořili rekord nově vzniklé soutěže; dosud byl maximem rozdíl ve skóre 36 bodů.

Počasí

Polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C, na jižní Moravě místy až 17 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.

Česko zažívá týden rekordních teplot. Ve středu teploměr ukázal dosud nejvyšší teplotu na téměř pětině stanic. Nejtepleji s rekordem bylo v Kopistech na Mostecku, 18,4 stupně Celsia. Vůbec nejvyšší teplotu 18,9 stupně naměřili v Husinci na Prachaticku, rekord to ale nebyl.