Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Summit na Maltě má podle premiéra Sobotky přispět k omezení pašeráctví

Maltský summit o migraci má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přispět k omezení pašeráctví a nastavení pravidel pro vracení uprchlíků. Ministerský předseda, který očekává mimo jiné přijetí deklarace mezi Evropskou unií a africkými zeměmi, to řekl v Praze před odletem do maltské metropole. Jednání mezi osmadvacítkou, africkými státy a Tureckem musí podle premiéra Sobotky přinést řešení, jinak by byl summit zbytečný. Pro Českou republiku je přitom stěžejním cílem vallettského jednání dohoda s Afrikou a Tureckem na společném zvládání migračních toků. Evropa podle Bohuslava Sobotky, který na summitu bude hájit i zájmy Polska, zatím nevěnovala dostatečnou pozornost tomu, co se děje v jejím bezprostředním okolí, a podcenila tak některá rizika, například situaci v Libyi a válku v Sýrii, odkud do Evropy proudí statisíce uprchlíků. Šéfové vlád osmadvacítky budou s africkými představiteli diskutovat také o lepším zaměření rozvojové spolupráce a podpoře investic v Africe. V rámci summitu bude slavnostně ustaven Svěřenecký fond pro Afriku, do něhož Česko přispělo částkou 600.000 eur.

Ministr Zaorálek a premiér Sobotka jsou pro informační kampaň k migraci

V zemích, odkud do Evropy míří nejvíce migrantů, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) potřeba organizovat informační kampaň, aby počet uprchlíků dále tolik nerostl. Ministr Zaorálek to uvedl v Praze po jednání s 22 českými velvyslanci ze zdrojových, tranzitních i cílových zemí současné migrační vlny. Ze schůzky vyplynulo, že v zemích, odkud migranti pocházejí a přes které putují, se šíří zpráva, že Evropa může přijmout až tři miliony uprchlíků. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by ambasády měly realisticky informovat o poměrech, které jsou v Evropě. "Nadsazuje se sociální zabezpečení, nadsazuje se řešení bydlení, řešení zaměstnání, vytvářejí se iluze, které potom jsou vystřídány deziluzí," řekl premiér. Kampaň by podle něj měla být celoevropská.

Vládní skupina chce dát na migrační krizi přes 100 milionů korun

Vládní koordinační skupina k migraci navrhla dát 60 milionů korun na humanitární program MEDEVAC určený na pomoc obětem ozbrojených konfliktů a o 40 milionů korun zvýšit pomoc uprchlíkům v regionech původu. Víc než milion korun by měl podpořit vnitřní uprchlíky na Ukrajině. Po jednání skupiny to ČTK sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. Za 60 milionů korun pro program MEDEVAC by se měly podle návrhu určeného vládě posílit kapacity zdravotnických zařízení v zemích původu migračních vln. Čtyřicet milionů by mělo z programu ministerstva vnitra jít zejména na podporu uprchlického tábora v iráckém Kurdistánu, na spolufinancování programu ochrany a rozvoje pro severní Afriku a na posílení azylového a migračního systému v Srbsku, které se potýká s přílivem syrských uprchlíků.

MV: Migranti z Drahonic se obávali deportace, 40 jich nesnídalo

Někteří uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku se podle ministerstva vnitra (MV) obávali deportace do země, odkud přišli. V úterý i kvůli těmto obavám zahájili protestní hladovku, ve středu nepřišlo na snídani 40 cizinců. Rozhodli se tak poté, co Česko v úterý vrátilo čtyři desítky cizinců z Drahonic na základě takzvaných dublinských nařízení do členské země EU, kde předtím požádali o azyl. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková. Z Česka odletělo 40 cizinců, kteří nelegálně vstoupili na české území. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ocenil, že se daří nelegální migranty "v rámci možností" podle zákona vracet tam, kde požádali o azyl.

Česko si připomnělo Den válečných veteránů

Česko si ve středu připomnělo Den válečných veteránů. Největší vzpomínková akce se tradičně konala na pražském Vítkově, kde ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vyznamenal přes 50 vojáků i civilistů. Prezident Miloš Zeman zároveň jmenoval do generálské hodnosti vojenského pilota z druhé světové války Imricha Gablecha. Další akce se konaly po celém Česku. Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky za účasti čestných jednotek, historických praporů a představitelů armády i politiků. Po jeho skončení ministr Stropnický udělil asi pět desítek vyznamenání. Kříž obrany státu in memoriam obdržel Josef Otisk, velitel druhoválečného paravýsadku do Československa s krycím názvem Wolfram. Vyznamenání Zlatá lípa ministra obrany dostali historici a archiváři Robert Kvaček a Jaroslav Werstadt. Záslužné kříže si z Vítkova odnesli třeba zástupci náčelníka generálního štábu František Malenínský a Petr Mikulenka. Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Armáda nabídne rekvalifikace pro novodobé válečné veterány

Ministerstvo obrany chce nabízet novodobým válečným veteránům rekvalifikace pro práce u resortních státních podniků. Vojáci, které armáda vyslala do zahraničních misí, by tak mohly pracovat třeba jako opraváři vojenské techniky. Ministerstvo také spustilo web s nabídkami firem, které poskytují veteránům slevy na své výrobky a služby. Sdělili to ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Tisková konference se konala u příležitosti Dne válečných veteránů, který se každoročně slaví 11. listopadu jako připomínka podpisu příměří ukončujícího boje první světové války. "Země, která si válečných veteránů neváží, si neváží sebe sama," poznamenal ministr Stropnický. Ministerstvo podle něj v současné době eviduje 817 válečných veteránů z druhé světové války a 12.908 novodobých veteránů. Ti se zúčastnili zahraničních vojenských misí v uplynulých 25 letech. Asi 10.500 jich je ve věku od 26 do 50 let.

V kauze skladování zakázaných výbušnin byla podána obžaloba

Kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku podal státní zástupce obžalobu na pět lidí a dvě firmy. Uvedla to Česká televize a zlínský státní zástupce Leo Foltýn ČTK podání obžaloby potvrdil. Již dříve řekl, že stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Obviněným hrozí až 12 let vězení, firmám i zrušení. V areálu ve Vrběticích loni vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé.

Novým zákonem o hazardu je ohroženo maximálně 3500 míst

Novým zákonem o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017, je ohroženo zhruba 3000 až 3500 pracovních míst. Celkově přitom podle údajů ministerstev pracuje v hazardním průmyslu 15.000 až 16.0000 pracovníků. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek minstra financí Ondřej Závodský. Nový zákon zároveň podle něj povede k zániku zhruba 85 procent z celkových 6000 provozoven s hracími automaty a dalšími formami hazardu. Zákon by se neměl dotknout kasin. Ondřej Závodský tak mimo jiné reagoval na iniciativu Loterie bez hazardu, která podle svých slov sdružuje 60.000 lidí zaměstnaných v legálních kamenných hernách, kasinech a návazných profesích. Zástupci iniciativy tvrdí, že nová norma připraví o práci tisíce lidí.

V Bostonu vyjel první trolejbus modernizovaný Škodou Electric

První modernizovaný trolejbus Škody Electric vyjel do provozu v Bostonu. Plzeňský podnik v USA zrekonstruuje 32 svých vozů spolu s místní firmou MMA. Škoda tam uzavřela kontrakt na kompletní modernizaci 32 kloubových trolejbusů za 100 milionů korun, skončí příští rok. ČTK to řekl projektový manažer Marek Rottenborn. "Na modernizaci se pracuje v sídle MMA, v nejsevernější části USA ve městě Limestone ve státě Maine," uvedl. Škodovka tam má odborníky na projekty, specialisty na montáž a techniky zkušebny a je zodpovědná za testování. V elektrické části vozu odborníci modernizují a kontrolují střešní kontejnery a dieselgenerátory, upravují sběrací systém, ale také kontrolují vozy, řekl Marek Rottenborn. V Bostonu se vozy testují a zákazník je přebírá. Škoda Electric tím navázala na svoji dodávku z let 2004 až 2005, kdy společně s firmou Neoplan USA vyrobila 32 vozů pro Boston.

Česká pošta vydává známku s Janem Opletalem

Česká pošta vydává známku s Janem Opletalem. K středečnímu výročí jeho úmrtí před 76 lety vychází milion 13korunových známek s jeho portrétem v barvách trikolóry. Příležitostnou poštovní známku mohou lidé zakoupit na vybraných pobočkách pošty nebo na jejím webu. Česká pošta o tom informovala v tiskové zprávě. Výtvarný návrh známky zpracovala Renáta Fučíková, rytinu vytvořil Bohumil Šneider. Jan Opletal zůstává symbolem hrdého vzdoru nacistům. Smrt čtyřiadvacetiletého studenta medicíny 11. listopadu 1939 po brutálním zásahu německé okupační moci je považována symbolicky za první československou oběť druhé světové války. O půl století později se v listopadu 1989 stala připomínka Opletalovy památky jedním z impulzů ke svržení komunistického režimu v Československu.

V Brně otevřeli první láhev letošního Svatomartinského vína

Zástupci Vinařského fondu otevřeli ve středu 11. 11. v 11:00 na náměstí Svobody v Brně za účasti stovek lidí první láhev letošního ročníku svatomartinského vína. Ta ještě před tím dostala požehnání v katedrále sv. Petra a Pavla. Současně byl zahájen Svatomartinský košt. Podle vinařů je letošní ročník chuťově vydařený a také rekordní co do množství vína. Na trhu bude zhruba 2,3 milionu lahví svatomartinských vín. Dnem svatého Martina začínají nejen v Brně, ale v celé republice Svatomartinské slavnosti. Restaurace budou nabízet tradičně svatomartinská vína a řada z nich také svatomartinské pokrmy z husy. Odborná porota letos vybrala ze vzorků 369 vín ze 113 vinařství, která mohou používat známku Svatomartinské víno, tradičně nejvíce je zastoupená odrůda Müller Thurgau s 97 vzorky. Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Nová výstava připomíná novodobé zahraniční mise armády

Přes 12.900 novodobých válečných veteránů a 40 zahraničních misí české armády připomíná nová výstava před generálním štábem v Praze. Otevřela se v souvislosti s Dnem válečných veteránů, který připadá na 11. listopad. Výstavu připravili pracovníci Vojenského historického ústavu. Novodobá etapa zahraničních misí české armády začala před 25 lety, když bylo 200 českých a slovenských vojáků vysláno do Kuvajtu do operace Pouštní bouře. Protichemická jednotka tehdy podporovala spojence bojující proti režimu diktátora Saddáma Husajna. Od té doby se čeští vojáci dostali do 39 misí, v některých působili pouze jednotlivci, v dalších se jich vystřídaly stovky a tisíce, například v misích UNPROFOR, IFOR, SFOR a KFOR na Balkáně. Nasazení v cizině nepřežilo 25 z nich, většina zahynula v Afghánistánu nebo na Balkáně. Celkem armáda podle svého mluvčího Jana Šulce eviduje přes 12.900 novodobých válečných veteránů. Výstava kvůli svému rozsahu připomíná pouze některé z misí.

Století Divadla Rokoko připomíná v Praze výstava

Součástí oslav stoletého jubilea Divadla Rokoko, které je součástí Městských divadel pražských (MDP), byla v galerii na rohu ulic Štěpánské a V Jámě vernisáž výstavy. Především na fotografiích, ale i divadelních "cedulích" i v dokumentech připomíná nejvýznamnější éry tohoto kulturního prostoru, jímž prošly desítky významných osobností včetně Ference Futuristy, Vlasty Buriana, Waldemara Matušky, Hany Hegerové či Václava Vosky. Prvním ředitelem tehdy kabaretní scény s mezinárodním programem se stal Karel Hašler, později ho vystřídali například Eduard Bass, kdy se tu objevili členové tehdy populární Červené sedmy. Dalšími šéfy byli Vendelín Budil či Jára Kohout. V roce 1935 se v Rokoku konala premiéra divadelní hry Voskovce a Wericha Balada z hadrů. Od druhé poloviny 50. let zde našel útočiště kabaretně revuální soubor Darka Vostřela, který s Jiřím Šaškem tvořil hlavní komickou dvojici. Na jevišti se pak objevily pěvecké hvězdy včetně Evy Pilarové, skupiny Golden Kids, Waldemara Matušky a skupiny Olympic. Kuriozitou je, že Vostřelova skupina vzešla původně z Ústředního vojenského souboru letectva Vítězná křídla.

Pražské jaro uvede španělský a pobaltský cyklus i známé umělce

Festival Pražské jaro příští rok nabídne španělský a pobaltský cyklus. Dorazí i slavní klavíristé Maurizio Pollini a Murray Perahia nebo dirigent Daniel Barenboim s berlínským Státním orchestrem. Prologem 71. ročníku festivalu se stane 7. května v Rudolfinu vystoupení korejského klavíristy Čo Song-čina, letošního vítěze prestižní Chopinově soutěže. Informoval o tom ředitel festivalu Roman Bělor. Celkem program festivalu čítá 50 koncertů. Praha přivítá na 14 orchestrů, 65 sólistů a dirigentů a 19 komorních souborů z 23 zemí světa. Maurizio Pollini se na festival vrátí po 23 letech. Vystoupí také londýnský Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Sakarim Oramem, kontratenorista Andreas Scholl či klavírista Murray Perahia s Akademií sv. Martina v polích. Pražské jaro 2016 uvede španělský a pobaltský cyklus.

Fotbalisté oslavili postup na Euro nazpíváním písně

Netradiční formu oslavy postupu na mistrovství Evropy zvolili čeští fotbalisté. Společně https://www.youtube.com/watch?v=F8YGb-aqylE nazpívali píseň, která se nese v duchu mušketýrského hesla Jeden za všechny a všichni za jednoho. Stejné motto provázelo i celou úspěšnou kvalifikaci. "Vytvořit tuto píseň byl spontánní nápad poté, co jsme postoupili na mistrovství Evropy. Velkým hybatelem byl především náš kustod a nadšený zpěvák Jirka Strnad," řekl tiskový mluvčí reprezentace Ondřej Lípa. Píseň "Jeden za všechny" otextoval Ondřej Martin na hudbu Maxe Brauna. Reprezentanti se sešli v nahrávacím studiu Českého rozhlasu a na dvě hodiny se i s realizačním týmem vžili do rolí profesionálních zpěváků. Režie se ujal mistr zvuku Karel Fisl, který byl s výkonem fotbalistů spokojený a často je chválil.

Přes menší podporu firem Zlaté tretře stěhování z Ostravy nehrozí

Šéf atletické Zlaté tretry Ostrava Miroslav Černošek vyjádřil zklamání z malé finanční podpory firem z regionu. Odmítl však možnost, že by se mohl mítink, na němž už sedmkrát startoval fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt, z města odstěhovat. Na středeční tiskové konferenci to přitom hypoteticky naznačil. "Zlatá tretra je díky své tradici spojena s tímto městem, vítkovickým stadionem, dnes nejmodernějším atletickým stánkem v republice. A také skvělým místním publikem. Dokud bude za neměnných podmínek organizován stávajícími společnostmi, jsou jakékoli spekulace o jeho přemístění jinam bezpředmětné," doplnil informace Miroslav Černošek. Nejlépe obsazený domácí atletický mítink má rozpočet přibližně dva miliony eur (54 milionů korun), Miroslavu Černoškovi však v něm citelně schází prostředky místních podnikatelů. "Cítíme to trochu jako nespravedlnost, když se díváme na dresy místních hokejistů nebo fotbalistů. Bolí nás to a jsme tím zklamaní. Takže tímto posíláme apel na ostravské podnikatelské prostředí," řekl MIroslav Černošek. Jeho výzva nesměřuje na město a Moravskoslezský kraj, jejichž přízeň je podle něj na republikové poměry nadstandardní.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.