Denní souhrn zpráv

Lékařka: Pomoc českých doktorů běžencům v Berkasovu je nutná

Pokud by čeští lékaři dostali povolení oficiálně na základně českých dobrovolníků na srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska pracovat, mohli by podle lékařky, specialistky na infekční nemoci Daniely Šupové využít velké množství materiálu a léků z dárcovských sbírek. Zatím ošetřují opruzené děti, odsávají jim rýmu, dospělým poskytují pomoc při nachlazení, drobných poraněních nebo zvýšené teplotě a také psychologickou podporu, řekla Daniela Šupová v rozhovoru s ČTK. Nemohou však legálně chodit přímo mezi uprchlíky.

Na místě jsou už tři čeští lékaři a čtyři studenti medicíny, všichni přijeli dobrovolně ve svém volnu. Kromě toho zde působí mezinárodní zdravotnické týmy včetně Lékařů bez hranic. Kapacity ale nestačí. Dobrovolníci z takzvaného Czech Teamu se v těchto dnech snaží zařídit registraci doktorů a jednají se srbskými úřady. V pátek večer například ale museli lékaři zasáhnout už přímo v davu, kde někteří lidé kolabovali. Problémy mají hlavně malé děti, které často přicházejí velmi lehce oblečené, bez bund, čepic, šál a rukavic.

Ťok: Tendr na nového výběrčího mýta bude připraven do konce roku

Do konce letošního roku bude připravena soutěž na výběr provozovatele stávajícího mýtného systému po roce 2016, kdy vyprší desetiletá smlouva s firmou Kapsch. Tendr by měl být připravený i v případě, že ÚOHS zruší přidělení zakázky na poradenství pro přípravu tendru firmě Deloitte. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Norma Úsvitu o referendu o kvótách je protiústavní, řekne vláda

Za protiústavní by měla označit v pondělí vláda předlohu opozičního Úsvitu o referendu ke kvótám pro přerozdělení uprchlíků mezi členské státy Evropské unie. Návrh zákona navíc podle předběžného stanoviska obsahuje legislativní vady a nebyl by použitelný. Lidé by měli podle návrhu Úsvitu odpovídat ve všelidovém hlasování na otázku, zda souhlasí s tím, aby Česko nedodržovalo jakýkoli právní akt unie o přerozdělení žadatelů o azyl. Měli by se taky vyjádřit k možnosti napadení rozhodnutí EU o kvótách u Evropského soudního dvora. Předloha poslanců Úsvitu je podle dokumentu pro kabinet v rozporu hned s několika články ústavy, které se týkají mimo jiné mezinárodněprávních závazků Česka.

Chovanec: Šéf GIBS Ivan Bílek měl dávno rezignovat

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek měl dávno rezignovat, je přesvědčen ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Stále prý nemá odpověď na to, proč takzvanou olomouckou kauzu nevyšetřuje GIBS, ale Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. V Otázkách Václava Moravce na České televizi také řekl, že někteří policisté mají z GIBS strach. Ředitele GIBS podle zákona odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

Chovanec se nechal slyšet, že pokud GIBS olomouckou kauzu nevyšetřoval kvůli tomu, že mu nedůvěřují státní zástupci, tak je to velmi špatná zpráva. Také uvedl, že ho zarazil nedávný zásah GIBS na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který přišel těsně po zatýkání v olomoucké kauze. V té čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem exministra vnitra Ivana Langra.

Kanada zavede od března pro turisty elektronickou registraci

Turisté cestující do Kanady budou muset mít od 15. března příštího roku před nástupem do letadla vyřízenou elektronickou registraci - eTA (Electronic Travel Authorization). Nová vstupní podmínka se týká všech cestovatelů, kteří do země míří letecky a nemají vízovou povinnost. Za registraci zaplatí sedm kanadských dolarů (131 Kč). Od zrušení vízové povinnosti před dvěma lety zájem českých turistů o cesty do země javorového listu stoupá. Od května začne na lince do Toronta létat nový dopravce - Air Canada rouge.

Asociace exportérů: Devalvace vývozcům přinesla 400 miliard Kč

Devalvace koruny vyvolaná před dvěma lety měnovými intervencemi České národní banky (ČNB) podle Asociace exportérů zatím přinesla českým vývozcům v tržbách, zisku a přidané hodnotě přibližně 400 miliard korun. Firmy díky oslabení koruny získaly více zakázek a mohly přijmout nové zaměstnance, investovat a posílit konkurenceschopnost. Bilanci zahraničního obchodu České republiky pak devalvace za necelé dva roky vylepšila o 30 až 35 miliard korun. ČTK to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

ČNB slibuje intervence držet nejméně do poloviny příštího roku. Exportéři předpokládají, že po opuštění intervenčního režimu začne koruna posilovat. Věří přitom, že ČNB bude při opuštění intervencí konat tak, aby nenastal švýcarský scénář ze začátku letošního roku. Tehdy švýcarská centrální banka náhle přestala bránit posilování franku a ten prudce posílil až o 30 procent. Posilování koruny ročně o 2,5 až tři procenta by podle Daňka měla každá zdravá firma umět zvládnout.

Agrární komora si stěžuje na nedostatek informací ohledně smlouvy mezi EU a USA o investičním a obchodním partnerství

Agrární komora ČR se obává poklesu bezpečnostních a hygienických norem u potravin poté, co bude přijata transatlantická dohoda mezi EU a USA o investičním a obchodním partnerství (TTIP). Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že produkty dovezené z USA budou muset splňovat evropské podmínky, řekl jeho mluvčí Hynek Jordán. Komora si stěžuje na nedostatek informací o chystané smlouvě.

Komora také uvádí, že američtí farmáři mají nižší náklady na výrobu, protože v USA nejsou povinné standardy životního prostředí ani ochrana zvířat proti týrání. Podle studie evropských nevládních zemědělských organizací COPA a COGECA jsou náklady v EU 1,3 - 1,4 euro na kilogram, v USA pak 1,0 - 1,2 eura. V říjnu proti TTIP a podobné obchodní dohodě s Kanadou (CETA) vyšlo v Berlíně do ulic 150.000 lidí, informovaly tiskové agentury. Podle pořadatelů protestní akce šlo až o čtvrt milionu občanů.

Průzkum pro ČT: V Česku důvěřuje policii 70 procent občanů

V České republice důvěřuje policii 70 procent občanů. Ve velké většině ale také předpokládají, že existuje propojení policistů s vysokými politickými představiteli. Vyplývá to z průzkumu Trendy Česka společnosti TNS Aisa pro Českou televizi, jehož výsledky byly zveřejněny v pořadu Otázky Václava Moravce.

V Moravskoslezském kraji platí ve třech oblastech smogová situace

Kvalita ovzduší se opět na většině území Moravskoslezského kraje zhoršila. Pro oblast Ostravy, Karvinska a Frýdku-Místku dokonce od rána platí smogová situace. Limit pro polétavý prach PM10, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, byl dnes ráno překročen na všech měřicích stanicích. Místy i trojnásobně. Nejvyšší hodnoty naměřila stanice v Ostravě-Fifejdách, kde koncentrace vystoupaly na 157 mikrogramů. V pátek v poledne tamní stanice vykazovala poloviční hodnoty.

Říjnové nehody si zatím vyžádaly 48 obětí, o sedm méně než loni

Na českých silnicích v říjnu zahynulo zatím 48 lidí, což je o sedm méně než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Nejtragičtější říjnová statistika je 20 let stará, v desátém měsíci roku 1995 si nehody vyžádaly 168 obětí. Celkem letos na silnicích dosud zemřelo 539 lidí, o 11 více než za stejné období loňského roku. Zatím poslední tragická nehoda se stala u Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku, kde osobní auto srazilo chodce.

Dušičkový víkend se zatím obešel bez mimořádných událostí

Dušičkový víkend se podle policistů obešel zatím bez mimořádných událostí. Větší dopravní problémy v souvislosti s návštěvou velkého počtu lidí na hřbitovech při příležitosti Památky zesnulých nevznikaly. Vyplývá to z vyjádření policejních mluvčích v jednotlivých krajích. Památka zesnulých, tedy Dušičky, připadají na pondělí 2. listopadu.

Na festivalu dokumentů v Jihlavě víc bodovaly zahraniční filmy

Na letošním devatenáctém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se výrazněji prosadily zahraniční snímky. Cenu za nejlepší český dokumentární film tentokrát porota neudělila, ačkoliv se o ni ucházelo 16 dokumentů. "Mnohé filmy často zůstávají na úrovni televizní publicistiky a autorská výpověď často není soudržná a přesvědčivá," zdůvodnila porota neudělení hlavní ceny. V této sekci byla rozdána jen dvě čestná uznání, a to filmu Tomáše Potočného Ocelové slzy aneb Cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem a filmu Češi proti Čechům Tomáše Kratochvíla. Cenu diváků si z Jihlavy odnesl Vít Klusák za svůj film Matrix AB pojednávající o Andreji Babišovi. Snímky byly hodnoceny v sedmi soutěžních sekcích, ceny byly rozdány během závěrečního večera festivalu.

Nejlepším dokumentem střední a východní Evropy se stal film V paprscích slunce ruského dokumentaristy Vitalyho Manskyho. Zachycuje život běžné severokorejské rodiny v průběhu jednoho roku. Cenu za nejlepší světový dokument v Jihlavě získal snímek Dopředu smrtelně pomalu režiséra Maura Herce. Příběh je tvořený téměř výhradně pohyby dělníků, strojů na nákladní lodi plující pustou krajinou. Ocenění za nejlepší debut si z jihlavského festivalu odnesl režisér Vladimír Tomič za film Flotel Europa. Zachycuje v něm vzpomínky na dobu, kterou strávil při čekání na azyl s ostatními uprchlíky z válkou zmítané Bosny a Hercegoviny na lodi Flotel Europa kotvící u dánských břehů. Soutěžní sekci Krátká radost zaměřenou na nejlepší krátký film vyhrál snímek Nový život bolivijského režiséra Kira Russa. Jde o minimalistický portrét běžného života mladých rodičů.

Pobyt Masaryka v nizozemském Rotterdamu připomene nový památník

Pobyt Tomáše Garriguea Masaryka v Rotterdamu v roce 1914 bude od příštího čtvrtka připomínat památník v centru tohoto velkého nizozemského přístavu. Projekt inicioval bývalý nizozemský velvyslanec v ČR Jan Cornelis Henneman a spoluautor několika publikací o česko-nizozemských vztazích Pieter J. Goedhart. Památník bude připomínkou Masarykova setkání s britským spisovatelem Robertem Setonem-Watsonem v rotterdamském hotelu Weimar. Jak ČTK připomněl Goedhart, jednalo se fakticky o počátek snah budoucího prvního československého prezidenta získat mezinárodní podporu pro vznik nového státu.

Plzeň se s městem kultury rozloučí nejdelším fotoalbem na světě

Plzeň se letos v prosinci rozloučí s celoročním projektem Evropského hlavního města kultury (EHMK) pokusem o vytvoření nejdelšího fotoalba na světě. Lidé mohou posílat svoje snímky nafocené během roku na kulturních akcích ve městě. Fotografie pak organizátoři vytisknou na 1,3 kilometru dlouhý pás. Rozvinou ho mezi centrálním náměstím Republiky a kreativní zónou DEPO 2015, kde se řada programů roku kultury odehrávala, řekla ČTK Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015. Snímky, které lidi pošlou, musí mít dostatečné rozlišení a kvalitu - minimálně 1500 krát 1000 pixelů a velikost jeden až sedm megabytů. Své snímky mohou lidé ukládat do 10. listopadu na stránku http://www.fotoalbum.plzen.eu www.fotoalbum.plzen.eu. Závěrečná výstava se uskuteční 12. prosince.

Benefiční koncert dnes zahájí festival komorní hudby Brikcius

Benefiční koncert pro Nadaci Charty 77 Konto Bariéry dnes v pražském kostele U Salvátora zahájí 4. ročník cyklu koncertů komorní hudby Brikcius. Zazní dílo Johanna Sebastiana Bacha Umění fugy. Festival Brikcius se koná do 26. listopadu. Letošní dramaturgie je zaměřena na 330. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha a tvorbu francouzských a italských skladatelů. Vedle hudby nabídne také film a básnické čtení.

Vsetínský zámek se otevřel lidem po opravě, má nové expozice

Vsetínský zámek se po roce a půl opět otevřel veřejnosti. Zámek, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, byl zavřený kvůli rekonstrukci, musely se řešit havarijní stavy. Kromě oprav se investovalo také do depozitáře a zázemí pro návštěvníky. V devíti sálech jsou instalované nové expozice. Rekonstrukce zámku stála 35 milionů korun, z toho výdaje na nové expozice činily téměř čtyři miliony korun, řekl ČTK ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Expozice na ploše přes 500 metrů čtverečních nese název Živá paměť regionu. V uměleckohistorické části se věnuje výrobě ohýbaného nábytku ve Vsetíně, historická část zpracovává téma valašské kolonizace, valašských rebelií v první polovině 17. století a následného zbojnictví, počátků průmyslu na Valašsku. Jeden sál je věnován vsetínskému rodákovi Josefu Sousedíkovi.

Zájem o účast ve scéně připomínající bitvu u Slavkova je velký

Mezi členy vojenských historických klubů byl o účast na letošní připomínce 210. výročí bitvy u Slavkova takový zájem, že pořadatelé museli třetinu odmítnout. Ze 3000 uchazečů mohli přizvat z kapacitních důvodů pouze 2000 kostýmovaných účastníků. Dorazí z deseti zemí. Vzhledem ke kulatému výročí bude ale i tak scéna dvakrát větší než obvykle, řekl ČTK za pořadatele Miroslav Jandora. Očekává, že za pěkného počasí by na tuto podívanou dorazilo přibližně 25.000 diváků. Do bitevní scény se zapojí také jezdci na 120 koních a zahřmí v ní výstřely z 20 děl. Bojištěm bude na koni projíždět americký herec Mark Schneider, Napoleonův dvojník. Akce u Tvarožné se naposledy účastnil před třemi roky.

Sport

Judista Lukáš Krpálek získal stříbrnou medaili na Grand Slamu v Abú Zabí. V konkurenci celé světové špičky vyhrál čtyři zápasy, až ve finále nestačil na bývalého mistra světa a olympijského vítěze Tagira Chajbulajeva z Ruska těsně na juko. Krpálek tak navázal na dva týdny starý bronz z Paříže a měl by se vrátit do čela světového žebříčku před Elmara Gasimova, který prohrál už ve 2. kole. Tenistka Petra Kvitová nepřidala do své sbírky druhý titul z Turnaje mistryň. Vítězka Masters z roku 2011 ve finále v Singapuru prohrála s Polkou Agnieszkou Radwaňskou 2:6, 6:4 a 3:6.Radwaňská přeskočí Kvitovou v žebříčku a Češka zakončí sezonu šestá. V elitní desítce je na konci roku popáté za sebou, nejlépe byla druhá v roce 2011. "Je to porážka se ctí. Dala jsem do toho všechno, ale bohužel to nevyšlo, nevyhrála jsem poslední míč. Snažila jsem se udělat maximum, ale ke konci byla lepší," zhodnotila Kvitová zápas. "Beru trošku jako zázrak, že jsem se ocitla už v semifinále, natož že jsem hrála finále. Nevyšlo to, ale budu odjíždět snad spokojená," doplnila.

Krasobruslař Michal Březina obsadil při svém prvním startu v letošním seriálu Grand Prix na Kanadské brusli osmé místo. Pětadvacetiletý český reprezentant neudržel v Lethbridge páté místo z krátkého programu a po volných jízdách si o tři příčky pohoršil. Z vítězství se ve své první soutěži od olympijských her v Soči radoval domácí Patrick Chan.

Michael Frolík čekal po letním přesunu z Winnipegu až do dvanáctého zápasu na první gól v dresu Calgary. Střelecké probuzení kladenského odchovance odnesl Edmonton, kde skóroval třikrát a zařídil týmu výhru 5:4. Frolík, první hvězda zápasu, zkompletoval svůj první hattrick v NHL v čase 59:51, kdy střelou z ostrého úhlu překvapil brankáře Cama Talbota.

První vítězství po třech letech vybojoval cyklokrosař Radomír Šimůnek v závodu Českého poháru v Lounech. Člen belgické stáje ERA-Murprotec porazil o čtyři sekundy Vojtěcha Nipla. Třetí byl s půlminutovou ztrátou Tomáš Paprstka, který zvýšil své vedení v seriálu Toi Toi Cup. Závod žen vyhrála po pádu dlouho vedoucí Martiny Mikuláškové Jana Czeczinkarová a dál vede průběžné pořadí.

Počasí v pondělí

Jasno nebo skoro jasno. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.