Denní souhrn zpráv

Vláda bude schvalovat 168 milionů Kč na pomoc uprchlíkům

Česká republika plánuje do konce letošního roku poskytnout 100 milionů korun (zhruba 3,7 milionu eur) na pomoc zemím, které jsou nejvíce postiženy migrační krizí. Dalších 68 milionů korun (asi 2,5 milionu eur) se chystá uvolnit příští rok. Píše se to v návrhu pro pondělní jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Peníze by měly jít zejména do dvou unijních fondů pro Sýrii a pro Afriku, menší část dá Česko na Světový potravinový program (WFP) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR).

Celkem pět milionů eur z plánované pomoci má jít ve dvou stejných splátkách letos a příští rok do fondu Madad (arabsky pomoc), který založila loni v prosinci Evropská komise s Itálií. Počátečních 40 milionů eur do fondu vložily EU ze svého rozpočtu a Itálie. Později oznámilo příspěvek pět milionů eur například Německo. První balík peněz z fondu Madad má jít zejména na pomoc nezletilým uprchlíkům v Libanonu, Turecku a Jordánsku, v nichž žije přes čtyři miliony lidí prchajících před válkou v Sýrii. Fond je určen i pro uprchlíky v Sýrii, Iráku, Egyptě či zemích západního Balkánu.

Uprchlíkům v Berkasovu pomáhá přes 100 dobrovolníků z Česka

Více než stovka českých dobrovolníků působí na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska, kde pomáhá tisícům migrantů mířících do Evropské unie. Ještě minulý týden, kdy na hranici před vstupem do Chorvatska uvázlo několik tisíc uprchlíků v dešti a větru, fungovala na přechodu jen asi třicítka Čechů. Takzvaný Czech Team pracuje čtyřiadvacet hodin denně již pátým týdnem. Zvýšila se i materiální a finanční pomoc, kterou z Česka posílají soukromí dárci. Přes milion korun na humanitární pomoc pro tým v Berkasovu by měla uvolnit i česká vláda, peníze poplynou prostřednictvím organizace Člověk v tísni, řekl ČTK v Srbsku vedoucí českého týmu Jan Piňos z iniciativy Pomáháme lidem na útěku. Úsilí Čechů dnes ocenila regionální šéfka pro střední a východní Evropu Dětského fondu OSN (UNICEF) Marie-Pierre Poirierová, která hranice navštívila.

Pintér uvítal pomoc českých policistů při ochraně hranic Maďarska

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér přivítal 50 českých policistů, kteří přijeli do Maďarska pomoci s ostrahou hranic. Podle agentury MTI v této souvislosti uvedl, že "státy samy nedokážou břímě ilegální migrace zvládnout, a proto je nutná spolupráce". Premiér Viktor Orbán mezitím opět kritizoval Evropskou unii za přístup k migrační krizi.

Čeští policisté budou působit na maďarsko-srbské hranici a jejich mise potrvá měsíc. Mise vyjde českou stranu na zhruba deset milionů korun. V pondělí by pak měla vláda rozhodnout o možném vyslání další dvacítky policistů do Slovinska. Na misi se přihlásilo 400 policistů z celé České republiky, ze kterých byla vybrána konečná padesátka.

Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnut o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Důvodem zlepšení pro letošní rok je překvapivě silný růst ekonomiky v prvním pololetí. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni HDP vzrostl o dvě procenta.

Trojkoalice opustila jednání o koalici, ČSSD a ANO to kritizují

Jednání o nové podobě vedení Prahy skončilo odchodem zástupců Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) z jednání s ANO a ČSSD. Důvodem byla nepřítomnost primátorky Adriany Krnáčové (ANO), která je nemocná. "Partnerům jsme řekli, že vyčkáme, až bude jejich tým kompletní, dáváme tak paní primátorce čas na uzdravení," řekl předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). ČSSD a ANO postup Trojkoalice ostře kritizovaly. Na jednání v okleštěné podobě prý Trojkoalice zástupcům ANO a ČSSD sdělila, že trvá na základním požadavku, že bude dodržována koaliční smlouva. "A že nebudou na zastupitelstvo podávány materiály, které nebyly koaličně projednány," řekl Štěpánek. Koaliční krizi odstartovalo odvolání čtyř radních na jednání zastupitelů v minulém týdnu.

"To, co jsem zažil dnes, to jsem za 26 let v politice nezažil. Zažili jsme hodinu politikaření, které nemělo nic společného s vedením města, ale šlo o osobní ambice," řekl lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Podle zástupců ČSSD je nepřípustné, aby se jedna strana vměšovala do dění v druhé. To podle nich Trojkoalice udělala, když odmítla jednat v nepřítomnosti primátorky. Podle ANO je chování Trojkoalice nepochopitelné. "Trojkoalice ukázala, že má asi jiné potenciální koaliční partnery," řekl předseda klubu a odvolaný radní Michal Hašek. Také on jednání označil za politikaření.

ČNB může podle ekonomů ve čtvrtek oddálit konec intervencí

Bankovní rada České národní banky může ve čtvrtek podle analytiků prodloužit režim devizových intervencí až do roku 2017. V nové prognóze zřejmě totiž ČNB bude počítat s pomalejším růstem inflace. Prozatím ČNB hovoří o tom, že režim devizových intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku. Nicméně podle analytiků oslovených ČTK rozhodne bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání 5. listopadu o pokračování režimu devizových intervencí a úrokové sazby ponechá na historických minimech. Měnová politika by tak měla zůstat bez změny.

MF: Kontrolní hlášení DPH jsou v souladu s ústavou

Kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, které by měli podnikatelé podávat od příštího roku, je v souladu s ústavou. Uvedlo to ministerstvo financí v reakci na ústavní stížnost, kterou připravuje Strana soukromníků. Finanční správa tímto systémem podle MF nezíská žádné údaje, na které by neměla již dnes právo. Na podobném systému navíc již dnes hlášení funguje při obchodování přes hranice jednotlivých členských států, uvedlo ministerstvo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od hlášení slibuje zlepšení výběru DPH a omezení daňových úniků. Novela také zavádí sankce 1000 korun za opoždění s dodáním kontrolního hlášení a pokutu 30.000 korun za neodstranění chyb v hlášení.

EU na čtyři měsíce pozastaví sankce vůči Bělorusku

Evropská unie od soboty pozastaví na čtyři měsíce sankce vůči třem běloruským společnostem a 170 Bělorusům, včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Oficiálně o tom informovala Rada EU. Sankce tak budou pozastaveny vůči většině osob a všem firmám, na které byly dosud zacíleny. Změny vstoupí v platnost v sobotu. Evropská rada uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno v reakci na to, že Minsk 22. srpna propustil všechny politické vězně a v kontextu zlepšování vztahů mezi EU a Běloruskem. V platnosti zůstává embargo na dodávky zbraní a pro čtyři členy Lukašenkových bezpečnostních služeb, kteří jsou podezřelí, že stojí za zmizením prezidentových politických oponentů.

V Albánii soudí muže obžalovaného ze zabití dvou českých turistů

V Albánii za přísných bezpečnostních opatření začal soudní proces se Sokolem Mjacajem, obžalovaným z vraždy dvou českých turistů. Během prvního dne jednání obhájkyně obžalovaného uvedla, že muž svého činu lituje, přiznává se k němu, a žádá proto o zkrácené soudní řízení. Soud ale zkrácený proces zamítl, sdělila ČTK česká velvyslankyně v Albánii Bronislava Tomášová. Jednání soudu sledovalo asi deset televizních stanic. Další jednání se uskuteční 3. listopadu. Mjacaj byl zadržen v neděli 5. července, dva dny po zastřelení českých turistů. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se prý ale bránili a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Na Teplicku se srazily dva nákladní vlaky, zemřel strojvedoucí

Poblíž Velvět na Teplicku se srazily dva nákladní vlaky. Jeden ze strojvedoucích zemřel. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Několik vagonů vykolejilo. Na místě zasahují záchranáři. Doprava na trati z Ústí nad Labem do Bíliny na Teplicku stojí. Předběžnou škodu inspektoři odhadují na 25 milionů korun.

Náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) pro řízení provozu Josef Hendrych novinářům na místě potvrdil, že strojvůdce neposlechl návěstidlo, výpravčí následně třikrát vyslal generální stop. Vlak se ale nezastavil. "Pokoušel se volat na mobilní telefon, který nám dopravce dodal, ale nedovolal se," řekl Hendrych v České televizi (ČT).

O vydání Langrových dokumentů policii rozhodne ostravský soud

Krajský soud v Ostravě bude rozhodovat o tom, zda dokumenty zajištěné při domovních prohlídkách u exministra Ivana Langra bude možné použít jako důkazní materiál v olomoucké kauze údajné korupce. O vydání dokumentů, které jsou po prohlídkách v úschově České advokátní komory (ČAK), požádala policie těsně před koncem patnáctidenní lhůty. Napsal to server Česká-justice.cz a deník Právo. Langer v kauze obviněn nebyl.

Policie v první polovině října při prohlídkách u Langra v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci ČAK proto v souladu se zákonem na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu ČR se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti, píše server.

Počty odcházejících mladých lékařů do ciziny se pět let nezvyšují

Počty lékařů odcházejících do zahraničí do roka od promoce se posledních pět let nezvyšují a drží se do deseti procent z celkového počtu absolventů. Zájem o ně, stejně jako o studium na českých i slovenských lékařských fakultách, je ze všech zemí EU. Svědčí to o tom, že kvalita studia je špičková, uvedli děkani na sjezdu lékařských fakult v Plzni. Problémem příštích let ale může být podle nich nedostatek pedagogů. Jejich platy jsou podle děkanů dramaticky podhodnocené, což se týká všech kategorií od asistentů po profesory. "Když asistent na vysoké škole, tedy na nejnižší pedagogické hodnosti, má pracovat za 18.000 korun hrubého, tak je to k vážnému zamyšlení," řekl ČTK děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo. Ti, kteří učí na lékařských fakultách, jsou podle něj lidé s velkým potenciálem a řada z nich pracuje na vědeckých projektech a mají částečné úvazky v klinických oborech.

Největším problémem je dlouhodobě se snižující rozpočet fakult, který se odvíjí od dotací státu na studenty. "Výuka u nás hodně stojí na entusiasmu pedagogů a v některých oborech už je velmi obtížné sehnat učitele, protože jim to prostě nestojí za to," řekl Šedo. Některé předměty v medicíně podle něj učí řada lidí, kteří nemají žádnou klinickou praxi. Nástupní plat mladého lékaře v Německu je zhruba čtyřnásobný proti ČR, kde je 20.000 až 25.000 korun měsíčně. Nejvíce absolventů odchází do právě do Německa, ale podle děkanů jdou do všech zemí EU, což dokazuje vysokou kvalitu českého vzdělávacího systému.

Kmenové buňky ve spojení s nanovlákny by mohly zachraňovat zrak

Kmenové buňky, pro jejichž růst a přenos na oko jsou využívána speciální nanovlákna, by mohly významně zlepšit hojení poškozeného povrchu oka a případně zachraňovat zrak. V rámci základního výzkumu to prokázali vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, kteří využili nanovlákna vyvinutá Technickou univerzitou v Liberci. ČTK o tom informovala mluvčí Grantové agentury ČR Gabriela Bechynská. Právě Grantová agentura tento výzkum financovala. Aby mohla být zjištění vědců uvedena do praxe, musí být bezpečnost a účinnost terapie prokázána klinickými testy a schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Zatím se testy dělaly pouze na pokusných zvířatech.

Kmenové buňky mohou být získány ze zdravého oka, kostní dřeně nebo tukové tkáně pacienta, případně od dárce. Nanovlákna zajišťují, že na nich napěstované buňky zůstanou v oku na správném místě. Podle vedoucího výzkumu Vladimíra Holáně je tato metoda celosvětově unikátní. V některých státech se už léčba oka pomocí kmenových buněk využívá v klinické praxi. "Tam, kde je tato léčba umožněna, se zatím místo nanovláken používají různé druhy gelů, kolagenových nosičů nebo kontaktních čoček," uvádí tisková zpráva. Tento způsob terapie může být řešením v případech rozsáhlejšího poškození oka, které nemohou vyléčit současné metody spočívající především v transplantaci rohovky získané od dárce.

Gott byl v IKEM operován kvůli náhlé příhodě břišní

Zpěvák Karel Gott byl v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) operován kvůli náhlé příhodě břišní. ČTK o tom informovala jeho mluvčí Aneta Stolzová. Média původně spekulovala, že zpěvák podstoupil operaci srdce. Gottův stav je nyní stabilizovaný, zotavuje se a rehabilituje. Gott byl v IKEM přijat v neděli odpoledne. Jeho manželka Ivana na Facebooku uvedla, že mu bylo delší dobu nevolno. Po vyloučení kardiálních příčin musel zpěvák v úterý podstoupit operaci břicha.

Šestasedmdesátiletý Gott měl v létě problémy se srdeční arytmií. Jeho manželka na Facebooku uvedla, že ale nikdy neměl problémy se srdeční chlopní, jak tvrdila některá média. "Proto se o její operaci ani neuvažovalo. Léčil se pouze s arytmií a na ni pravidelně bere léky," napsala Gottová. Zpěvák kvůli zdravotním problémům zrušil některé koncerty. V posledních týdnech ale absolvoval řadu akcí.

Cenu libereckého hejtmana získalo šest osobností včetně Roubíčka

Světoznámý výtvarník René Roubíček v Liberci obdržel ocenění Pocta hejtmana, které se uděluje za zásluhy o dobré jméno Libereckého kraje. Ocenění získalo dalších pět osobností, sdělila ČTK mluvčí kraje Blanka Daníčková. Třiadevadesátiletý Roubíček patří k otcům moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Roubíček významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě.

In memoriam cenu obdržel mineralog Tomáš Řídkošil, který zemřel letos v létě ve věku 62 let. Z jeho iniciativy vznikl první český geopark Český ráj, který se brzo stal geoparkem evropského i světového významu. Hejtman ocenil i Švýcara Hanse Hillera, který byl před čtvrtstoletím u vzniku spolupráce mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem St. Gallen. Oceněné byly i někdejší dlouholetá starostka Višňové na Frýdlantsku Marie Matušková, bývalá náčelnice Světového svazu sokolstva Jaroslava Žitná a akademická malířka Eva Kubínová. Věnuje se především technice dřevořezu, ale experimentuje i s počítačovou grafikou.

Petici proti obestavění roubenky podepsalo přes 500 lidí

Petici proti obestavění památkově chráněné roubenky na Zvonařce podepsalo přes 500 lidí. Investor chce na zahradě roubenky postavit dům s 35 byty, obchody a garážemi. Nad úroveň okolního terénu má vystupovat skleněný trojúhelníkový hranol, zbytek domu má tvořit terasovitý objekt přiléhající k opěrné zdi. Městská část se bude k projektu vyjadřovat na listopadovém zasedání rady. Roubenou alpskou vilu poblíž Nuselských schodů si nechal v roce 1921 postavit ředitel Kladenských dolů Josef Janeček.

Památkově chráněná roubená vila má tři obytná patra s přibližně 20 místnostmi a suterén. V době druhé světové války ji využívali jako ubytovnu Hitlerjugend, po válce jí získala Univerzita Karlova, která ji využívala jako kolej pro prominentní studenty z Afriky a Arábie. V 80. letech byla upravena pro pracoviště Prognostického ústavu Akademie věd ČR, po revoluci část Vysoké školy ekonomické. Nyní je po restituci v rukou soukromého majitele.

V Praze začíná 15. ročník největšího vědeckého festivalu v ČR

V Praze dnes bude slavnostně zahájen 15. ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Nejrozsáhlejší vědecký festival v ČR potrvá do 15. listopadu, uskuteční se v Praze, Brně, Ostravě a na dalších místech Česka. Jeho součástí bude více než 250 přednášek, 60 výstav, 75 dnů otevřených dveří, vědecké kavárny, workshopy, semináře a projekce dokumentárních filmů po celé republice. Návštěvníci uvidí například světelný exponát Proteus, který byl vytvořen přímo pro festival. Orientaci v prostoru si lidé budou moci vyzkoušet v Memory Parku, čeká na ně i nadživotní model lidského srdce nebo výprava do světa rostlin.

Assange: USA produkují víc tajemství než jiné země na světě

Spojené státy americké jsou největším impériem a produkují víc tajemství než jiné země ve světě, uvedl zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange na videokonferenci s diváky Inspiračního fóra v Jihlavě. Rusko podle něj není celosvětově tak moc důležité, působení serveru tam naráží i na jazykovou bariéru. Přesto o Rusku zveřejnil mnoho dokumentů a všímal si i dalších zemí, jako je Čína či Keňa, řekl Assange na dotaz, jestli připravuje ruskou verzi WikiLeaks. Assange rovněž kritizoval lhostejnost tisku k důležitým problémům. Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat.

Účastníci téměř dvouhodinové debaty zcela zaplnili sál domu kultury odborů. Kurátor inspiračního fóra Filip Remunda uvedl, že si za to, že Assange dostal v Jihlavě hlas, vyslechli kritiku od politiků i od veřejnosti. Mezi debatujícími se ale mnoho kritických hlasů neozvalo. Jeden z nich uvedl, že ani WikiLeaks není zcela průhlednou organizací, což Assange odmítl.

Klusák v Jihlavě představil dokument o Babišovi, tomu se nelíbí

Na jihlavském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů byl ve světové premiéře uveden očekávaný snímek Matrix AB režiséra Víta Klusáka o Andreji Babišovi. Dokument o majiteli Agrofertu, šéfovi hnutí ANO a ministru financí v jedné osobě vznikal s různými peripetiemi rok, uvedl Klusák před začátkem projekce. Podle ředitele festivalu Marka Hovorky původně pozvání do Jihlavy přijal i Babiš, ale pak se omluvil kvůli zahraniční cestě a komentář k filmu poslal na videu. V sále domu kultury odborů bylo promítnuto během debaty o novém dokumentu. Babiš v něm dokument i jeho tvůrce ostře zkritizoval. Uvedl, že ve filmu vystupují lidé, kteří vůči němu byli vždycky negativně naladěni. Diváci se po projekci nejvíc zajímali o to, jestli si dokumentaristé ověřili všechny údaje, které o Babišovi ve snímku zazněly. Klusák k tomu řekl, že dokument byl natočen pro Českou televizi a ta by se dostala do problémů, kdyby se ukázalo, že jde o nesmysly. Proto si všechno ověřovali z více zdrojů.

V Praze dnes začíná Klavírní festival Rudolfa Firkušného

Vystoupení amerického klavíristy Yefima Bronfmana v pražském Rudolfinu dnes zahájí třetí ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného. Na dalších koncertech se do 7. listopadu představí Grigorij Sokolov, Igor Ardašev a Chatija Buniatišviliová. Bronfman na úvod festivalu nabídne díla Sergeje Prokofjeva a Roberta Schumanna.

Chebské muzeum zapůjčí Valdštejnova koně a boty do Německa

Návštěvníci chebského muzea budou několik měsíců ochuzeni o tradiční exponáty související s Albrechtem z Valdštejna. Muzeum je zapůjčí na velkou výstavu o třicetileté válce Krieg (Válka), kterou pořádá v německém Halle Landesmuseum für Vorgeschichte. Do Německa poputují Valdštejnův rapír, límec, pár bot i vycpanina jeho koně, informovala ČTK Blanka Andrášiková z chebského muzea. Projekt, na němž spolupracuje 12 zemí včetně České republiky, kterou reprezentuje právě Muzeum Cheb, je zaměřen na období Třicetileté války, především pak na prezentaci nálezu hrobu vojáků padlých v bitvě u Lützenu. Té se zúčastnil i Albrecht z Valdštejna, později zavražděný v Chebu.

U Srní je nové návštěvnické centrum věnované vlkům

Až desetitisíce lidí měsíčně může lákat nové návštěvnické centrum věnované vlkům. Dnes ho nedaleko Srní na Klatovsku otevřel Národní park Šumava (NPŠ). Po dříve zpřístupněných centrech věnovaných sovám a jelenům je to třetí z velkých investic parku do návštěvnické infrastruktury. Vybudování návštěvnického centra v energeticky pasivním domě, vlčích výběhů, cest, naučných tabulí a popisků a také asi 300 metrů dlouhé dřevěné lávky, která se místy zvedá nad terén až do výšky kolem čtyř metrů, stálo 72 milionů korun. Až 90 procent nákladů pokryla dotace EU, řekl ČTK ředitel NPŠ Pavel Hubený. Zatím malá vlčí smečka žije v tříhektarovém výběhu a lidé je mohou při troše trpělivosti sledovat z dřevěné vyhlídkové lávky.

Značku Svatomartinské může letos užívat 369 vín od 113 vinařů

Značku Svatomartinské víno může letos užívat 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Letošní zájem vinařů předčil předchozí ročníky, přihlásili i více vzorků. Do prodeje může vyslat po dvoukolovém prodeji svatomartinská vína 113 vinařů, uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle zpřesněných odhadů fondu letos půjde na trh až 2,3 milionu vín, nejvíce za desetiletou historii. Nejvíce budou ve vzorcích zastoupená bílá vína, jichž bude 167. Letošní ročník je podle Machovce velmi kvalitní.

Sport

Petra Kvitová si potřetí v kariéře zahraje semifinále tenisového Turnaje mistryň a děkovat za to může i Lucii Šafářové. V první dnešní dvouhře v Singapuru prohrála Kvitová se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou po boji 4:6, 6:4 a 5:7 a k postupu potřebovala dvousetovou výhru Šafářové nad Angelique Kerberovou. Šafářová skutečně Němku zdolala 6:4 a 6:3. Kvitová si tak v sobotu zahraje o finále s Ruskou Marií Šarapovovou. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Muguruzaová a Polka Agnieszka Radwaňská.

Semifinále Turnaje mistryň si zahrají také deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. V závěrečném utkání Červené skupiny proti Američankám Raquel Kopsové-Jonesové a Abigail Spearsové stačilo českým tenistkám získat pět gamů, což se jim povedlo. V semifinále nastoupí proti Španělkám Garbiňe Muguruzaové a Carle Suárezové.

Počasí

Většinou zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, při malé oblačnosti až 15 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C.