Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Diplomaté asi budou moci být ve službě i po překročení 70 let

Diplomaté možná budou moci zůstat ve službě i potom, co překročí hranici 70 let věku. Do vládní novely služebního zákona, jež zahrnuje širší úpravy zahraniční služby, navrhl vložit tuto výjimku sněmovní ústavně-právní výbor. Změnu prosazuje zejména prezident Miloš Zeman, aby svůj úřad nemusela opustit velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi. Věkový limit stanovený nynějším zněním služebního zákona, který naplno funguje od července, se týká také české velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem. Změnu prosadil ve výboru Marek Benda z ODS, podpořilo ji deset z 12 přítomných poslanců z koalice i opozice. Spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Úprava nebude platit zpětně. Proto zatím není jasné, zda se bude týkat Filipi a Klausové. Bude záležet na tom, zda bude novela schválena tak, aby byla účinná včas, tedy do konce tohoto roku.

Výbor doporučil Sněmovně schválit základní parametry rozpočtu

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně, aby v prvním čtení schválila základní parametry návrhu státního rozpočtu na příští rok. Navrhovaný schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout ze 100 miliard na 70 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) členům výboru řekl, že rozpočet pumpuje peníze do ekonomiky, stimuluje ekonomický růst a zároveň je proticyklický. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek neúspěšně navrhoval, aby výbor doporučil vrátit rozpočet vládě k přepracování. Vláda by podle něj měla snížit výdaje a tím i schodek nejméně o 20 miliard. Babiš řekl, že je rád, že ustál schodek 70 miliard, považuje ho za kompromis možného. Poznamenal, že byly návrhy i na vyšší schodek kolem 80 a 85 miliard. První čtení rozpočtu má přijít na řadu příští středu.

V údajné korupční kauze nebyl podle Ištvana dosud nikdo obviněn

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dnes v Praze a Olomouci pokračují v zásahu, který kvůli údajné korupční kauze odstartovali v úterý ráno. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana dosud nebyl nikdo obviněn. Vyslýchána je řada osob. Část zadržených byla po podání vysvětlení propuštěna, mezi nimi i bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), v jehož pracovně policisté v úterý zasahovali, nepřišel do práce a zrušil program.

V úterý policie zadržela mimo jiných někdejšího místopředsedu ODS Langra, v jeho domě v centru Olomouce pobývali detektivové přes 13 hodin a odvezli si řadu dokumentů. Po mnohahodinovém výslechu kriminalisté Langra propustili. Po propuštění Radiožurnálu řekl, že žádné obvinění nepadlo a sám netuší, jakou roli v případu hraje. Podle internetového deníku Neovlivni.cz kriminalisté Langra zadrželi na základě odposlechů, v nichž o něm hovoří někteří olomoučtí policisté. Odposlechy podle webu naznačují, že se Langer angažoval například ve výběru nového šéfa městské policie nebo předával policejní informace Rozbořilovi. Podle médií policie rozkryla rozsáhlou klientelistickou síť, která propojovala několik institucí státní a veřejné správy, policii i podnikatele. Podezřívá prý několik vlivných policejních funkcionářů, že za peníze ovlivňovali vyšetřování některých kauz a vynášeli informace směrem k podezřelým. Případ může údajně souviset s realitními obchody či dotačními programy.

Dlouhý: Kubánci zřejmě uvažují o čínské cestě

Kubánské vedení by svou zemi zřejmě chtělo nasměrovat na čínskou cestu ekonomických reforem bez politických změn, což bude vyžadovat několik zásadních kroků včetně výrazného posílení soukromého sektoru. Myslí si to prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který teď s misí českých podnikatelů jedná v Havaně o možnostech pronikání na kubánský trh. Česko by podle Dlouhého nemělo váhat, neboť některé země již jsou v angažmá na kubánském trhu velmi aktivní. I když investice na neprobádaném trhu může být pro některé firmy velkou příležitostí, je třeba zvážit i některé rizika.

Čeští podnikatelé vidí v uvolňování hospodářských poměrů na Kubě šanci k investicím, po prvních jednáních v Havaně ale zůstávají obezřetní. Značné problémy může podle nich představovat přebujelá byrokracie či nejistota ohledně finanční situace kubánských podniků. Výhodou naopak může být jméno, které zde má někdejší značka "Made in Czechoslovakia". Podle některých podnikatelů však měla Praha vyslat silnější politickou delegaci, která by mohla výrazněji podpořit počátky obchodních aktivit. Česká výprava vedená náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou pobývá v Havaně týden poté, co zde jednala slovenská skupina v čele s premiérem Robertem Ficem a ministry zahraničí a financí.

Česká armáda se zúčastní jednoho z největších aliančních cvičení

Česká armáda se zúčastní jednoho z největších aliančních cvičení v novodobé historii NATO. Řešení krizového scénáře mimo území NATO bude nacvičovat ve Španělsku, Portugalsku a v Itálii asi 36.000 vojáků z více než 30 zemí. Do operace se zapojí vzdušné, pozemní i námořní síly aliance. Česká armáda na cvičení Trident Juncture 2015 vyšle více než 200 vojáků, řekl ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

V Praze začíná konference o jaderném odzbrojení Pražská agenda

V Praze začíná konference o jaderném odzbrojení nazvaná Pražská agenda 2015. Již pátý ročník konference společně pořádá ministerstvo zahraničních věcí a Ústav mezinárodních vztahů. Do pátku na ní budou akademici a další odborníci diskutovat o tématech, jako je jaderné zastrašování, odzbrojování od přijetí Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT; z roku 1970) a vznik nových jaderných mocností. Konference se zúčastní řada univerzitních profesorů a odborníků na atomovou problematiku z Evropy i USA.

Výbuchy ve Vrběticích jsou zřejmě trestným činem, uvedl prezident

Dva výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v krátké době za sebou nejsou náhodné a zřejmě se jednalo o úmyslný trestný čin, uvedl ve Zlíně prezident Miloš Zeman. Zarazilo ho také, že pachatelé tohoto trestného činu nebyli dosud vypátráni, řekl při setkání se zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností, kterým zahajoval svou třetí oficiální návštěvu Zlínského kraje. Hlava státu si areál ve Vrběticích, kde před rokem vybuchly dva sklady, prohlédne ve čtvrtek. Setká se zde s představiteli integrovaného záchranného systému i s vojáky. Dnes se při debatě se zastupiteli hovořilo o odškodnění lidí a firem, kterých se výbuchy negativně dotkly. Zlínský kraj přijal v této souvislosti 136 žádostí o náhradu věcné škody. Posoudil je a na ministerstvu vnitra požaduje proplacení zhruba 1,15 milionu korun pro 38 žadatelů.

Ve Vrběticích vybuchly před rokem dva sklady s vojenským materiálem, včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) byla munice a další materiál dosud vyvezena z 26 skladů a je ještě ve 14 budovách. Pyrotechnická očista areálu ale bude trvat řádově roky a přijde na stamiliony korun. Okruh 1200 metrů od epicenter výbuchů stále střeží policie a armáda.

Růst mezd si lidé podle Miloše Zemana musí vynutit přes odbory

Růst mezd si lidé musí vynutit přes odbory, řekl ve Zlíně prezident Miloš Zeman. Prezident přijel na oficiální návštěvu Zlínského kraje potřetí. Ocenil zdejší podniky, které navyšují výrobu a roste jim zisk, i investice hejtmanství do domovů pro seniory. Zeman ale připomněl problémy při budování dopravní infrastruktury i fakt, že Zlínský kraj má v České republice po Karlovarském kraji druhou nejnižší průměrnou mzdu. "Roste-li ekonomika o čtyři procenta a zisk některých podniků se pohybuje kolem 15 procent rentability, není důvod, abychom nepřikročili k růstu mezd. Ten si ale někdo musí vynutit," uvedl při setkání se zastupiteli a starosty obcí. Ve Švédsku, které Zeman často uvádí jako vzorovou zemi, je podle hlavy státu v odborech 73 procent zaměstnanců. Podle zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je kromě nízké průměrné mzdy alarmující také postavení kraje, co se týká příjmů. "Jsme nejníže s daňovou výnosností na hlavu. Oproti nejlepšímu Plzeňskému kraji to dělá třetinu," uvedl Mišák.

Studie: Trh práce v ČR má proti dalším státům dostatek odborníků

Česká republika má ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi relativní dostatek kvalifikovaných uchazečů. Firmy jsou tak zatím schopné volné odborné pozice například ve finančnictví nebo obchodě obsadit. Vyplývá to ze studie Global Skills Index 2015 nadnárodní poradenské společnosti Hays. Studie analyzovala pracovní trhy 31 světových ekonomik. Česko podle studie má navíc ve srovnání s okolními zeměmi poměrně velkou pružnost pracovního trhu díky nízkému množství omezení a dobrému propojení vládních nařízení s pracovním trhem. Ředitel společnosti Hays Czech Republic Ladislav Kučera ale zároveň upozornil, že jsou i obory, kde firmy dostatek uchazečů nemají. Jde zejména o IT, průmysl nebo výrobu.

ČR bez plánu rozvoje sítí do konce příštího roku přijde o dotaci

Česku hrozí, že pokud do konce příštího roku nepřijme národní plán rozvoje vysokorychlostních sítí, nedostane od EU žádnou dotaci na budování internetové infrastruktury. Předběžný termín pro dodání plánu vypršel v polovině letošního roku. Celkový objem dotace je 14 miliard Kč. Během jednání hospodářského výboru sněmovny to uvedli ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Olga Letáčková. Dosavadní verze navrhovaného plánu rozvoje mají podle Letáčkové závažné nedostatky. Mimo jiné neobsahuje zmapování stávající internetové infrastruktury nebo ekonomickou analýzu budování sítí. Podle Mládka panuje při přípravě plánu neshoda s podnikatelským sektorem i kompetenční spory s ministerstvem vnitra. Hospodářský výbor sněmovny dnes požádal vládu, aby vyřešila kompetenční spory ohledně přípravy čerpání dotací a další otázky do konce listopadu.

Vládou schválený program Digitální Česko 2.0 počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít přitom internet s rychlostí 100 Mbit/s.

Vyšší zdanění hazardu podpoří černý trh, tvrdí provozovatelé

Vyšší zdanění hazardu, které v pondělí schválila vláda, povede k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem totiž prý ukončí činnost. Shodují se na tom zástupci loterijního a herního průmyslu, které oslovila ČTK. Ministerstvo financí s nimi nesouhlasí. Jako nedostatečnou naopak novelu kritizují protihazardní iniciativy. Nejvíce vyšší zdanění pocítí herny a kasina, kterým vzroste daň ze současných 20 na 28 procent. O 45 procent se zvýší také denní poplatek za herní zařízení, z aktuálních 55 korun na 80 korun. "Legální provozovatele můžeme ujistit, že proti jejich nekalé konkurenci budeme i nadále postupovat s maximální razancí a důsledností," sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Stovky řidičů po celém Česku obléknou na protest reflexní vesty

Stovky řidičů autobusů po celém Česku obléknou ve čtvrtek na protest reflexní vesty. Vyjádří tím podporu jabloneckým odborářům společnosti BusLine, kteří na konci září vyhlásili stávkovou pohotovost a vyzvali k boji proti dumpingovým cenám ve veřejné dopravě a nízkým mzdám řidičů. Podle průzkumu ČTK se ve většině krajů mzdy řidičů autobusů pohybují navzdory přesčasům a odměnám pod průměrnou mzdou, která v polovině roku v Česku dosáhla 26.287 Kč. Odboráři dají, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena minimální mzda řidičů. Požadují 1,75 násobek minimální mzdy, což je 100 korun na hodinu.

Ústečtí radní odvolali ředitele zoologické zahrady Jiřího Bálka

Kameraman a dokumentarista Jiří Bálek končí po sedmi měsících v čele ústecké zoologické zahrady. Rada města ho na mimořádném jednání odvolala. Podle primátorky Věry Nechybové (nez.) se situace v zoo vyhrotila natolik, že desítky zaměstnanců hrozily stávkou a hromadnou výpovědí. Bálek tvrdí, že byl odvolán, protože přerušil toky peněz ven ze zoo. Radní pověřili řízením zahrady někdejšího ředitele Bořka Voráče, nového ředitele chtějí vybrat do konce roku. Část zaměstnanců si na Bálka stěžovala dlouhodobě, obviňovali ho z nevhodného chování hraničícího se šikanou. Bálek tvrdí, že neměl možnost se vyjádřit k argumentům nespokojených zaměstnanců. Radní mu odvolání pouze oznámili.

Vědci z Brna vyvinuli nová léčiva, mohou pomoct s léčbou rakoviny

Brněnští vědci vyvinuli nové látky, které by v budoucnu mohly pomoct při léčbě některých druhů rakoviny. Série sloučenin nyní získala český patent, který zveřejnil Úřad průmyslového vlastnictví. Podle vedoucího výzkumného týmu Kamila Parucha nové látky účinně potlačují proteiny s názvem PIM kinázy, jejichž nadměrná produkce je charakteristická pro buňky rakoviny prostaty a některé leukémie. Rakovina prostaty je v České republice nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických příčin.

Stavbami roku jsou most v Jaroměři i dostavba základní školy

Stavbami roku 2015 jsou Komenského most v Jaroměři, dostavba základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, nástavba vysoké pece Bolt Tower v Ostravě a obnova budov v areálu Důl Hlubina tamtéž. Výsledky vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje. Do letošního 23. ročníku soutěže přišlo rekordních 72 přihlášek. Z nich porota v září vybrala 15 finalistů a nyní i vítěze. Bez ocenění nakonec zůstaly například pražský Trojský most nebo multifunkční centrum Quadrio.

Stavební úřad v Tanvaldu zamítl stavbu geotermální elektrárny

Stavební úřad v Tanvaldu na Jablonecku zamítl žádost na umístění stavby geotermální elektrárny, přestože záměr dostal souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Projekt připravuje firma Entergeo, proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu i jeho okolí. Pro výstavbu elektrárny chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti.

Podvodníci vydělají na "stočených" autech ročně 19 mld. Kč

Podvodníci v tuzemsku vydělají na autech se stočeným tachometrem každý rok téměř 19 miliard korun. Tuto částku lidé zaplatí navíc při koupi upravených a následně dražších vozidel. Aut, která mají upravený počet najetých kilometrů, se v Česku každoročně prodá na 270.000, což odpovídá 45 procentům trhu. Vyplývá to z údajů automotoklubu ÚAMK a autobazaru AAA Auto. Celkový objem trhu s ojetými auty v Česku činí ročně 127 miliard Kč, což je třikrát víc než objem trhu s novými auty. Podle provozního ředitele autobazaru AAA AUTO Petra Vaněčka by tento problém vyřešilo zavedení celoevropské databáze historie vozů, která by zahrnovala veškeré dostupné informace o vozidle od výrobců, přes servisy, STK, asistenční služby po pojišťovny a leasingové společnosti.

Husté sněžení zkomplikovalo dopravu v Karlovarském kraji

Sníh výrazně zkomplikoval dopravu v Karlovarském kraji. Od brzkého rána tam hustě sněžilo, na silnicích zůstávalo až kolem pěti centimetrů čerstvého sněhu. Špatně sjízdné jsou i některé úseky rychlostní silnice R6, hlavního tahu krajem. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic. Silnice kloužou i na Chomutovsku. Sníh ale rychle tál. Na některých místech na Karlovarsku museli hasiči odstraňovat stromy a větve, které nevydržely nápor těžkého sněhu a popadaly na vozovku. Sněžení dělalo ráno problémy i autobusům.

Pomník Milady Horákové bude u Sněmovny odhalen 16. listopadu

Pomník Milady Horákové, kterou nechal popravit komunistický režim před 65 lety, bude u budovy Poslanecké sněmovny slavnostně odhalen 16. listopadu. Začne se stavět příští týden, informovala ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Autorem vítězného návrhu je sochař Josef Faltus, jeho dílo bylo vybráno mezi 23 autory. Pomník má zaplatit veřejná sbírka, vybralo se téměř 150.000 korun. Zhruba polovinou přispěli američtí krajané. Právnička a národně socialistická poslankyně Horáková (1901 až 1950) byla popravena komunisty po vykonstruovaném procesu.

Prahu na čtyři dny rozzáří světelné instalace festivalu Signal

Známé pražské stavby ozvláštněné pohyblivými projekcemi s hudbou a světelné instalace na náměstích, v parcích i interiérech, do kterých budou moci lidé i vstoupit, nabídne příští čtyři dny v Praze festival světla Signal. Pořadatelé akce nabízející neobvyklé vizuální zážitky v kulisách města očekávají kolem půl milionu návštěvníků, doporučují tedy jednosměrnou trasu po dvou desítkách zastávek programu. Světelné atrakce se rozzáří ve čtvrtek v 19:00 a budou v provozu do neděle vždy do 24:00.

Festival uvede čtyři videomappingy, z nichž jeden bude promítán uvnitř velikého stanu, který kvůli tomu vyrostl na Klárově. Jde zároveň o jedinou placenou projekci, vstupenky se budou prodávat i na místě za 190 korun. Autorem sférické projekce na vnitřek obří kupole je francouzský umělec Joanie Lemercier. Jedním z největších lákadel festivalu je podle nich také velkoformátový trojrozměrný videomapping na Letohrádek Kinských. Čtvrteční zahájení festivalu se odehraje u jedné z největších instalací, obrovské světelné sítě zavěšené v prostoru nad náměstím Jana Palacha.

Designéři na Designbloku představili návrh nové zastávky MHD

Návrh nového přístřešku pro pražskou MHD dnes představilo v rámci přehlídky Designblok sdružení Pro lepší město. V přístřešku si lidé mohou nabít mobil, je v něm wi-fi a LCD monitory s mapami a dalšími informacemi. Zastávku si mohou lidé prohlédnout v ulici Na Příkopě naproti ulici Havířská. Jde o designerský návrh, nikoliv o přístřešek, který se začne v ulicích objevovat. Autory zastávky jsou studenti a designéři Eduard Herrmann a Matěj Coufal. "Snažili jsme se, aby nekřičel: "tady jsem", ale zapadal do města. Má působit konzervativně, přitom však spontánně a nenápadně," řekl Herrmann. Největší tuzemská přehlídka současného designu Designblok se koná od 22. do 27. října. Její centrum bude v Průmyslovém paláci na Výstavišti.

Na trh letos směřuje nejvíce Svatomartinských vín v historii

Na trh půjde letos nejvíce Svatomartinských vín v historii. Vinaři dodají až 2,6 milionu lahví, v posledních letech jich bylo kolem dvou milionů. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Vinařský fond. První lahve mladých vín se otevřou tradičně 11. listopadu. Podle odborníků nadprůměrně teplé a slunečné letní měsíce završené vlahým přelomem srpna a září slibují velmi kvalitní vína.

Pošta vydala atypickou známku, zobrazuje vlající českou vlajku

Česká pošta vydala poštovní známku, na které je vyobrazena vlajka České republiky. Známka má oproti běžným formátům nepravidelný tvar, připomíná vlající vlajku. ČTK o tom informoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pouze spodní ohraničení známky nabízí klasické vroubkování, ovšem i zde v nepravidelném uspořádání. Autorem výtvarného návrhu je Pavel Hrach. Samolepící známka vyšla v nákladu čtyř milionů kusů, přičemž dotisk je možný. Známku s atypickým rozměrem vydala pošta již loni v listopadu. Na historicky první kulaté známce tehdy připomněla fiktivního Járu Cimrmana.

Slavíci modráčci létají z Česka za teplem až do Indie a Pákistánu

Kriticky ohrožený slavík modráček tundrový na sklonku léta neodlétá z Česka do Afriky, ale jeho každoroční dlouhá pouť za teplem končí až v Indii a Pákistánu. Na cestě z Krkonoš tak tito drobní ptáci urazí zhruba 6000 kilometrů. Zjistili to ornitologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kteří pohyb slavíků monitorovali s kolegy z Norska a Švýcarska. Výsledky několikaměsíčního výzkumu publikoval britský ornitologický časopis Bird Study.

Peter Adamík z katedry zoologie ČTK řekl, že ornitologové při výzkumu použili speciální geolokátory pracující na principu, který využívali námořníci před objevem kompasu. Ptáci z Krkonoš do zimoviště uletěli denně v průměru zhruba 160 kilometrů. Zatímco na podzim příliš nespěchali a cestu urazili za 60 až 70 dní, na jaře je jejich úsilí o poznání větší, protože chtějí zabrat co nejlepší hnízdiště. Pouť do Česka tak zvládli za 30 dnů. Slavík modráček se v Česku zdržuje pouze v Krkonoších, kde žije zhruba 40 těchto vzácných ptáků.

Sport

Čeští fotbalisté se rozloučili s úspěšnou kvalifikací o postup na mistrovství Evropy vítězstvím 3:2 v Nizozemsku, díky němuž vyhráli skupinu A. Skóre otevřel ve 24. minutě Pavel Kadeřábek, za jedenáct minut zvýšil Josef Šural. Těsně před pauzou byl vyloučen hostující Marek Suchý, ale po změně stran si dal Robin van Persie vlastní gól a poté už jen Klaas-Jan Huntelaar a Van Persie snížili. Češi měli už od září jistý postup, naopak Nizozemci jako třetí tým ze světového šampionátu budou poprvé od roku 1984 na Euru chybět. Los základních skupin turnaje ve Francii je na programu 12. prosince v Paříži.

Český tenista Tomáš Berdych oslavil na turnaji v Šanghaji 50. vítězství na okruhu ATP v sezoně a postoupil do osmifinále. Američana Jacka Socka ve 2. kole zdolal za téměř dvě a půl hodiny 7:6, 4:6 a 6:4.

Karolína Plíšková postoupila na turnaji v čínském Tchien-ťin do čtvrtfinále. Třetí nasazená tenistka porazila Magdu Linetteovou z Polska 6:2, 6:1.

Česká tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Linci nezvládla premiéru po zdravotní pauze. Nejvýše nasazená hráčka, jež od pořadatelů dostala divokou kartu, prohrála v 1. kole s Rumunkou Andreeou Mituovou 3:6, 4:6. V prvním kole dohrály i Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková.

Jediný český pravidelný účastník seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích Martin Prokop se příští rok v lednu představí na Rallye Dakar. Třiatřicetiletý pilot bude součástí továrního týmu Toyoty, jeho kolegou tak bude například vítěz z roku 2009 a letos druhý Jihoafričan Giniel de Villiers. "Byla to hodně nečekaná nabídka. Asi před třemi týdny jsem v Portugalsku potkal šéfa týmu a říkal jsem, že bych si rád auto vyzkoušel a svezl se. Říkal, že to není problém, že bych pro ně mohl testovat," řekl Prokop ČTK. Následně se tak podílel na testování tlumičů, při kterém si poprvé vyzkoušel speciál Toyota Hilux V8 T1. "A před dvěma týdny mi volal, že se jim to líbilo a mají zájem, abych jel Dakar. Tak jsme se domluvili," popsal.

Promotérská společnost mistrovství světa silničních motocyklů Dorna Sports předložila pořadatelům brněnské Velké ceny návrh smlouvy na příštích pět let. Jihomoravský hejtman Michal Hašek věří, že kontrakt na ročníky 2016-2020 bude podepsán v nejbližších týdnech. Závod seriálu mistrovství světa bude pořádat nově vytvořený spolek Brna a Jihomoravského kraje. Závodům hrozil zánik kvůli tomu, že je jejich dosavadní pořadatel Automotodrom Brno nechtěl pořádat kvůli velké finanční zátěži. Dorna ještě nedostala většinu peněz za letošní závod a část za loňský, podle dostupných informací jí čeští pořadatelé dluží přibližně 110 milionů korun. Uhrazení starých dluhů bylo vedle založení spolku jednou z podmínek Dorny, aby mistrovství světa silničních motocyklů v Brně zůstalo.

Počasí

Převážně zataženo, občas déšť. Nejvyšší teploty 10 až 14 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.