Denní souhrn zpráv

Bohuslav Sobotka vítá uprchlickou iniciativu papeže Františka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vítá iniciativu papeže Františka, který vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny. Ministerský předseda oceňuje také ochotu církví podílet se na integraci uprchlíků, kteří dostanou azyl. Vláda se zapojením náboženských organizací počítá, uvedl také v tiskovém prohlášení. Biskupové nabídli pomoc vládě s přijetím rodin uprchlíků již v červenci. Zároveň vyjádřili připravenost pomáhat v jejich integraci a hledání dalších možných forem pomoci.

Česko má prý podle představ EK přijmout skoro 3000 uprchlíků

Evropská komise bude po Česku chtít, aby ze 120.000 uprchlíků přijalo na základě kvót 2978 lidí. Slovensko má podle ní přijmout 1502 migrantů, uvádí na svých stránkách nizozemský list de Volkskrant. Údaje potvrdil agentuře Reuters zdroj z komise. Její šéf má plán přerozdělení uprchlíků oficiálně zveřejnit ve středu. Čeští i slovenští představitelé možnost povinných kvót pro přerozdělování imigrantů v rámci Evropské unie dlouhodobě odmítají, stejný postoj mají i některé další unijní země.

Vnitro spustilo web o migraci, pro uprchlíky je ještě 264 míst

V záchytných zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Zastávce u Brna a Vyšních Lhotách bylo k pondělku 1104 uprchlíků. V táborech zbývalo 264 volných míst. Vyplývá to z informací na novém webu ministerstva vnitra, který má podávat aktuální informace o migraci. Vnitro má v případě velké migrační vlny ještě připraveny rezervní kapacity v Poštorné, kde je 300 míst ve stanovém městě pro případy, že budou ostatní záchytná zařízení plná. Dalších 300 míst ještě v Jihomoravském kraji může vzniknout. Vnitro také počítá s tím, že další zařízení vzniknou v Drahonicích a Balkové.

Ministr Zaorálek jednal s prezidentem Rúháním o konfliktech v regionu i o uprchlících

Pokud máme najít politické řešení konfliktů na Blízkém východě, musíme spolupracovat a Írán musí být součástí tohoto řešení. Prohlásil to český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po svém jednání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Při schůzce hovořili zejména o situaci v regionu, o terorismu, aktivitách Islámského státu, utečenecké krizi, ale i o restartu ekonomických vztahů Íránu a Česka. Ministr s sebou totiž přivezl i početnou podnikatelskou misi.

Komora: Ruské sankce způsobily přímo mlékařům miliardovou ztrátu

Ruské embargo způsobilo tuzemským výrobcům a exportérům mléka přímou finanční ztrátu ve výši miliardy korun. Agrární komora spolu s Potravinářskou komorou proto požaduje od Evropské unie i českého ministerstva zemědělství větší finanční podporu, ale i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo Evropskou unii. Na tiskové konferenci to řekl programový ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Nepřímé ztráty dané poklesem výkupních cen budou podle komory daleko větší. Podle agrárníků by případný pokles stavů českých dojnic způsobil i škody půdě, do které by se nevracel dostatek organické hmoty.

Premiér Sobotka chce, aby klesl rozdíl mezi minimální a průměrnou mzdou

Česká vláda chce postupně přiblížit úroveň minimální mzdy k hranici 40 procent průměrného výdělku v zemi, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Bratislavě po společné schůzce české a slovenské tripartity. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů obou států jednali kromě jiného o minimální mzdě, která je na Slovensku vyšší než v ČR. "To, že pravicové vlády (v ČR) šest let nezvyšovaly minimální mzdu, se podepsalo na velkém rozdílu, který je mezi minimálními mzdami v obou zemích. Zatímco na Slovensku minimální mzda bude 1. ledna příštího roku dosahovat úroveň kolem 43 procent průměrného slovenského platu, tak v České republiky to bude zhruba 36 procent našeho průměrného platu," řekl premiér Sobotka po jednání. Česká vláda v srpnu rozhodla o zvýšení minimální mzdy od příštího roku o 700 korun na 9900 korun.

Vláda bude ve středu znovu jednat o dřívější penzi pro horníky

Vláda bude ve středu znovu jednat o návrhu ministerstva práce, aby horníci chodili do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Resort práce tak chce řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Ministerstvo financí bylo proti. Podle něj není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu a pracovních míst. Kabinet o dřívější penzi pro horníky diskutoval už na jaře a naposledy v červenci v Ostravě, zatím nerozhodl. Podle připravované novely by dřívější penze byla pro horníky, kteří pracovali pod zemí. Za sebou by měli mít 3300 směn v dole a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a o 219 u uranu méně. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku.

Růst průmyslu v Česku v červenci zpomalil na 4,6 procenta

Průmyslová výroba v Česku v červenci zpomalila meziroční růst na 4,6 procenta, když v červnu se zvýšila po revizi o 8,7 procenta. Růst průmyslu nadále táhla výroba aut. V červenci také proti červnu výrazně zpomalil nárůst hodnoty nových zakázek. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 1,2 procenta. Hodnota nových zakázek v červenci meziročně vzrostla o 2,2 procenta, když v červnu se zvýšila po revizi o 11,1 procenta. Podobně zpomalil také růst tržeb z červnových revidovaných 7,6 procenta na 2,8 procenta v červenci.

ČSÚ: ČR patří v EU mezi 5 zemí s nejrychleji rostoucím průmyslem

Česko letos patří mezi první pětku zemí EU, kde roste průmysl nejrychleji. Rychleji výroba rostla v prvním pololetí jen v Irsku, Maďarsku, na Maltě a v Polsku. Tuzemská průmyslová produkce od ledna do července vzrostla meziročně o pět procent. Česká republika zůstává nejprůmyslovější zemí Evropy, podíl průmyslu na podnikové ekonomice je zde nejvyšší ze všech zemí EU - 47,3 procenta. Na tiskové konferenci to uvedl Český statistický úřad. Z pohledu celé osmadvacítky ale není váha českého průmyslu zásadní. Česko se podle přidané hodnoty řadí na 11. místo žebříčku členských zemí s dvouprocentním podílem na celkové průmyslové produkci. Mezi klíčové země ovlivňující vývoj průmyslu v Evropě patří s podílem 27,4 procenta Německo, s odstupem následují Velká Británie, Itálie a Francie.

Růst stavebnictví v ČR zrychlil, v červenci stouplo o 12,3 pct

Růst českého stavebnictví v první polovině letních prázdnin zrychlil. Stavební produkce v červenci meziročně stoupla o 12,3 procenta po červnovém revidovaném růstu o 8,8 procenta. Táhly ji zejména inženýrské stavby. Naproti tomu zahájených i dokončených bytů ubylo a úřady vydaly i méně stavebních povolení. Informoval o tom Český statistický úřad. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavebnictví zvýšilo o 14 procent, přičemž letošní červenec měl ve srovnání s tím loňským o jeden pracovní den méně. V meziměsíčním srovnání byla červencová stavební produkce očištěná od sezonních vlivů vyšší o 1,9 procenta.

Přebytek obchodu s cizinou v červenci klesl na 6,8 miliardy korun

Přebytek zahraničního obchodu v červenci meziročně klesl na 6,8 miliardy korun. Před rokem byl o 3,9 miliardy korun vyšší. Dovoz totiž vzrostl o čtyři procenta, zatímco vývoz rostl pomaleji, a to o 2,4 procenta. Zhoršila se především bilance obchodu s auty. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. I přes červencový pokles přebytku se obchodu s cizinou daří letos lépe než loni. Od ledna do července export českých podniků do zahraničí překonal dovoz o 109,4 miliardy korun, což je o 400 milionů korun příznivější bilance než loni.

Začala letová fáze mezinárodního cvičení Ample Strike 2015

V pondělí začala letová fáze mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2015. Plán představoval během dne z letišť v Náměšti nad Oslavou a v Čáslavi a z polních letišť ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá čtyři desítky cvičných letů. ČTK to řekla mluvčí náměšťské základny Jana Skřivánková. Cílem cvičení, jehož letová fáze potrvá do 18. září, je sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací.

Ve středu do Česka přijedou první vojáci amerického konvoje

Ve středu do Česka přijedou první vojáci z amerického vojenského konvoje, který zamíří na cvičení do Maďarska. Přípravný tým tvořený asi 20 vozidly bude mít za úkol trasu vyzkoušet, hlavní část konvoje s několika sty vojáky pak přes Česko přejede 13. a 14. září. Američtí vojáci tak během týdne projedou Českem třikrát. První, předsunutou část konvoje bude tvořit přes 20 vozidel a asi 60 vojáků, řekl ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Do Česka přijedou během středy z bavorské základny ve Vilsecku, přenocují ve Vyškově. Jejich trasa povede z Rozvadova přes Prahu a Brno. "Ve čtvrtek pak budou pokračovat z Vyškova směrem na Lanžhot," dodal Šulc. Část z nich se v pátek a sobotu přes Česko opět vrátí do Německa. V neděli pak na cestu vyrazí hlavní část amerických sil. Mělo by je tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel, včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu.

Prázdninové nehody nepřežilo 150 lidí, často kvůli vedru

Prázdninové nehody na českých silnicích nepřežilo 150 lidí. Podle statistiky je to o sedm procent víc než loni v létě. Častým důvodem byla únava z vedra, nepozornost řidičů a přejetí do protisměru, řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Policie o prázdninách řešila 150.000 nehod. Kromě 150 úmrtí zaznamenali přes 500 vážných zranění. Podle Tomáše Lercha se také od loňska zvýšila škoda vzniklá při nehodách.

Jakub Hrůša bude šéfdirigentem Bavorské státní filharmonie

Český dirigent Jakub Hrůša se od sezony 2016/17 stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem předního německého orchestru Bavorská státní filharmonie. V Mnichově to oznámili bavorský ministr kultury Ludwig Spaenle a intendant orchestru Marcus Rudolf Axt. Před Jakubem Hrůšou stáli v čele orchestru Joseph Keilberth, Eugen Jochum nebo Herbert Blomstedt. Na pozici šéfdirigenta Jakub Hrůša střídá britského hudebníka Jonathana Notta. S orchestrem uzavřel pětiletý kontrakt s možností prodloužení.

Festival TABOOK bude hostit v Táboře více než 60 nakladatelství

Mezinárodní festival kvalitních nakladatelů TABOOK bude letos v Táboře hostit více než šedesát malých a středních nakladatelů z Čech i zahraničí. Přijede také stovka spisovatelů, výtvarníků, typografů, redaktorů, překladatelů a studentů. Čtvrtý ročník festivalu se bude konat od 1. do 3. října. ČTK to řekla jeho mluvčí Lucia Kopřivová Markovová. Kromě programu pro knižní profesionály nabídne festival i program pro veřejnost. "Prodejní výstava nakladatelství, autorská čtení, přednášky, setkání s nakladateli, divadelní představení, výtvarné dílny, výstavy a letos rozšířený program pro děti jsou otevřené všem čtenářům, kulturním nadšencům i zvědavcům, dětem i dospělým," uvedla mluvčí. Festival zahájí literární historik a kritik, překladatel a pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna a výprava ruských básníků. Druhý díl tetralogie "Kde lišky dávají dobrou noc" ve světové premiéře představí spisovatel Karol Sidon alias Chaim Cigan.

Nejpůjčovanější knihou loňska je Deník malého poseroutky

Nejpůjčovanější knihou loňska je v Česku Deník malého poseroutky od Jeffa Kineye. Ve veřejných knihovnách si čtenáři dílo vyžádali 2030krát. Z českých knih prvenství obhájila Kateřina Tučková s Žítkovskými bohyněmi, stejné zůstalo i jméno nejpůjčovanějšího českého autora, kterým byl opět spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška. Vyplývá to ze statistiky, kterou ČTK poskytla Národní knihovna.

V Česku začala pětidenní sbírka Světluška na pomoc nevidomým

Ve více než třech stovkách míst v Česku začala tradiční sbírka Světluška na pomoc nevidomým dětem i dospělým, která potrvá do 11. září. Dvojice dobrovolníků budou nabízet zájemcům za příspěvek náramky a tykadla. Výtěžek se použije na speciální pomůcky, studijní stipendia, osobní asistenty či na výcvik vodicích psů, sdělili organizátoři. Bližší informace je možné najít na webu http://www.svitis.cz www.svitis.cz .

Divadlo Husa na provázku otevře sezonu festivalem

Divadlo Husa na provázku otevře novou sezonu desátým ročníkem nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu. Šestidenní akce přinese 23 představení a akcí. Začíná příští úterý. Festivalem divadlo pravidelně uzavírá některou etapu v činnosti souboru. Tentokrát je věnován dramaturgickému cyklu Smějící se bestie, proto má podtitul Potrhaní smíchem. Věnuje se tématům, které soubor divadla považuje za základní zdroj své poetiky, jako jsou humor, klaunství, groteska, komedie a zábava.

Lanovka na Petřín bude asi sedm měsíců mimo provoz

Pražská lanovka na Petřín bude přibližně sedm měsíců mimo provoz. Důvodem je rekonstrukce mostu a stanice Nebozízek. Lidé se lanovkou opět svezou až 19. března 2016. Na svých internetových stránkách to uvedl dopravní podnik. Lanovka se v Praze poprvé rozjela roku 1891. Při výluce dojde k pravidelné revizi dráhy i vagonů, kde budou vyměněny podlahy a úpraven vnější lak. "Zároveň technici provedou kontrolu elektrického zařízení lanové dráhy, výměnu tažného a brzdných lan, kontrolu tratě, ale i opravy objektů stanic lanové dráhy," uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Nejdelší lustr ČR má zámek v Lednici; restaurátoři jej vyčistí

Památkáři v pondělí demontovali ve vstupním sále zámku v Lednici na Břeclavsku 690 kilogramů vážící a 15 metrů dlouhý historický lustr. Je podle nich nejdelším lustrem v České republice. Do jara příštího roku jej odborníci zrestaurují. Práce přijdou na přibližně milion korun, řekla ČTK lednická kastelánka Ivana Holásková. Lednický zámek byl hlavní rezidencí knížecího rodu Lichtenštejnů. V polovině 19. století si nechali u vídeňského kovolitce Hollensteina odlít mosazný lustr pro vstupní sál zámku. Lustr má 116 ramen. Je zavěšen na kladkostroji a osvětluje prostor v přízemí, prvním i druhém patře zámku. Původně byla na každém z ramen svíčka. Lustr se sundával kladkostrojem, aby mohly být zapáleny. V roce 1903 byl zámek jako jeden z prvních objektů na Moravě elektrifikován; svíčky tehdy nahradily žárovky.

Rožnovský skanzen připomene tradiční podzim na Valašsku

Způsob sklizně brambor a jablek, zpracování zelí či přípravu povidel předvede o víkendu rožnovské Valašské muzeum v přírodě, které připravuje program zaměřený na typické podzimní práce na Valašsku. Lidé v sobotu ve skanzenu ochutnají také regionální jídla z brambor, například podlesníky, typické valašské bramborové placky pečené v zelných listech nebo placky z vařených brambor pečené na plotně, sdělila ČTK mluvčí muzea Pavlína Polášková. Lidé budou brambory nejen ochutnávat, ale dozví se také o způsobu jejich sklizně. "V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, až kolem svátku svatého Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na velké, sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout," uvedla Pavlína Polášková. Sklízela se také jablka, ze kterých se sušily křížaly, ta nejlepší se ukládala do sklepa na zimní konzumaci, někdo lisoval mošt. Hospodyně dělaly povidla, nakládaly zelí, které bylo až do jara spolu s brambory nejčastější složkou potravy Valachů.

Fotbalisté vyhráli v Lotyšsku 2:1 a s předstihem postoupili na ME

Čeští fotbalisté s předstihem postoupili na mistrovství Evropy 2016 ve Francii. Reprezentanti v osmém duelu kvalifikace vyhráli 2:1 v Lotyšsku a díky zaváhání Nizozemska v Turecku mají už dvě utkání před koncem skupiny A jistotu, že neskončí hůř než na postupovém druhém místě. Národní tým rozhodl o šestém vítězství v probíhající kvalifikaci už v prvních 25 minutách, kdy se v reprezentaci premiérově trefili David Limberský a Vladimír Darida, v 73. minutě už jen snížil Arturs Zjuzins. Samostatný národní celek tak postoupil i z šesté kvalifikace mistrovství Evropy. Soupeře pro šampionát ve Francii určí Čechům 12. prosince los v Paříži. Kvalifikační skupinu zakončí svěřenci Pavla Vrby říjnovými zápasy s Tureckem a v Nizozemsku.

Prázdninové měsíce byly v Klementinu nejteplejší od r. 1775

Prázdninové měsíce byly v pražském Klementinu nejteplejší v celé historii měření, která se datuje od roku 1775. Průměrná teplota se za červenec a srpen vyšplhala na 24,0 stupně Celsia. Celé léto, tedy období od června do srpna, skončilo s průměrnou teplotou 22,3 stupně o desetinu druhé za rokem 2003. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.