Denní souhrn zpráv

Sobotka: Zemanova cesta do Číny pozici Česka v EU neohrožuje

Cesta prezidenta Miloše Zemana do Číny na oslavu výročí konce druhé světové války v Tichomoří nepoškozuje českou zahraniční politiku ani českou pozici v rámci Evropské unie, řekl v televizi Prima premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman jede do Číny v prvních zářijových dnech a zúčastní se i vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu. Sobotka uvedl, že Česko nebylo ze strany jiných členských zemí EU informováno o něčem takovém, jako je bojkot těchto oslav. Premiér poukázal na to, že na oslavu nebyli pozvání představitelé všech členských zemí, český prezident ano. Připomněl, že vláda se snaží o zlepšení vztahů s Čínou půldruhého roku.

Zeman za největší úspěch považuje konec Nečase, chyby neřekl

Miloš Zeman za svůj dosud největší úspěch v prezidentském úřadě považuje to, že zabránil pokračování vlády Petra Nečase (ODS), která podle něj byla neschopná a brzdila ekonomický vývoj země. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 prohlásil, že své chyby jmenovat nebude, hodnocení prý zatím nechává na druhých. Každý člověk má podle něj snahu vlastní omyly zamlčovat nebo zlehčovat.

TaxVision: Zavedení 10procentní sazby DPH k snížení cen nevedlo

Zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši deseti procent od letošního roku nepřineslo podle analýzy poradenské společnosti TaxVision snížení cen pro koncové uživatele. Naopak mírné zvýšení zisků zaznamenali někteří podnikatelé. Navíc výrobcům, prodejcům i dovozcům zboží, které patří nebo může patřit do desetiprocentní sazby, přibyly náklady na složitější administrativu. Snížená desetiprocentní sazba DPH se týká dětské výživy, léků, knih a surovin určených k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová uvedla, že druhá snížená sazba pomohla snad pouze knižnímu trhu. Ten hlásí větší poptávku po knihách i levnějších publikacích. Naopak v případě léků došlo podle TaxVision ke zdražení výrobci anebo stoupl zisk lékáren. Obdobné to bylo i u dětské výživy. Avizovaného snížení cen si nevšimli podle analýzy ani celiaci, tedy lidé s nesnášenlivostí na lepek.

Valachová: Školy by měly být nově financovány podle počtu učitelů

Regionální školy by měly být nově financovány hlavně podle počtu učitelů, nikoli žáků. Změna by mohla nastat od přespříštího roku, řekla v Otázkách Václava Moravce České televize ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Reformu financování regionálního školství označila za absolutně klíčovou. "Pokládala bych za velkou nespravedlnost a velkou chybu, kdyby nám umíraly malé základní školy v obcích," zdůraznila Valachová. Ministryně uvedla, že reforma financování musí být pro školy pomocí, nikoli byrokracií. Součástí zákona proto bude podrobný popis dopadů na školy, na učitele i na státní rozpočet. Učitelům by měly od listopadu vzrůst tarifní platy o tři procenta.

Vláda projedná návrh na vznik drážního regulátora

Vláda projedná návrh ministerstva dopravy na vznik nezávislého regulačního úřadu na železnici. Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře by měl mít za úkol hlídat rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích nebo chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Vznik regulačního orgánu, který by nebyl závislý na ministerstvu dopravy, je jednou z podmínek dalšího otevírání trhu s osobní železniční dopravou soukromým společnostem.

MF: Ve třetím pilíři systému penzí letos ubylo 75.000 lidí

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. To je o 148.000 méně než na konci roku 2014. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, má 291.000 lidí, o 73.000 více než loni v prosinci. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí. Objem vyplacených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové spoření činil letos 3,41 miliardy korun.

Hotely: Letošní sezóna byla jedna z nejlepších za poslední roky

Letošní letní sezónu hodnotí čeští hoteliéři jako jednu z nejlepších za poslední roky. K větší obsazenosti přispělo teplé a slunečné počasí. Vedra vyhnala Čechy do hor i k vodě, některé horské hotely byly během tropických teplot zcela obsazené. Ubytovatelé napříč kraji se shodují, že letos přibylo domácích návštěvníků. Vyplývá to z ankety ČTK mezi subjekty v cestovním ruchu.

Také v Praze byla letní turistická sezóna nadprůměrná. Přijelo víc návštěvníků z Číny, Koreje, Německa a USA, pokles počtu ruských turistů se zmírnil. Cestovnímu ruchu pomohlo oživení na blízkých evropských trzích, rostoucí poptávka čínských a korejských turistů a slabá koruna. Praha profituje i z problémů některých středomořských destinací s bezpečností.

Polovina řidičů neví, že má v povinném ručení asistenční služby

Téměř polovina majitelů vozidel neví, že jejich povinné ručení obsahuje asistenční služby pro případ nehody či poruchy. Na 96 procent řidičů navíc nezná telefonní číslo na smluvní asistenční společnost své pojišťovny. Vyplývá to z průzkumu Linky pomoci řidičům 1224. V ČR je pojištěných téměř 7,3 milionu vozidel. Navíc 42 procent z těch řidičů, kteří tuší, že mají v rámci pojištění vozidla předplacené asistenční služby, nedokážou vyjmenovat ani jeden konkrétní typ služeb, na které mají nárok. Když už si na nějakou službu respondenti vzpomněli, šlo v téměř polovině (48 procent) případů o odtah a v pětině (19 procent) o náhradní vůz.

Plzeňský magistrát otevírá firemní jesle pro děti od 18 měsíců

Plzeňský magistrát 1. září zahájí provoz takzvaných firemních jeslí, vlastní Dětské skupiny Malíček. Je určena dětem ve věku od 18 měsíců do tří let. Dětská skupina, do níž město investovalo přes půl milionu korun, ulehčí návrat do práce nejen rodičům pracujícím na magistrátu, ale i na obvodních úřadech a v příspěvkových organizací města, řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

"Řada matek, ale i otců, zaměstnaných na magistrátu, měla dosud jedinou možnost. Pokud chtěli nastoupit do práce dříve, než dítě dovrší věku pro přijetí do školky, a neměli zázemí babiček, pak nezbývalo než uhradit sedm a více tisíc korun měsíčně za hlídání nebo soukromou školku," uvedl Zrzavecký. Zajištění kvalitní péče o dítě do tří let při současném nedostatku míst v jeslích je podle náměstkyně primátora Evy Herinkové (ČSSD) zásadním, co rodiče zajímá, když zvažují návrat do zaměstnání.

U Úsova na Šumpersku shořely dva stohy, zřejmě je někdo zapálil

Rozsáhlý požár dvou stohů u Úsova na Šumpersku zaměstnal v noci na dnešek desítky hasičů. Na místě se v boji s ohněm vystřídalo postupně devět jednotek. Oheň jeden ze stohů pohltil úplně, druhý zhruba z poloviny. Hasiči chránili hlavně okolí, u obou stohů se rozhodlo, že musejí pod kontrolou postupně vyhořet. Podle hasičů stojí za příčinou s největší pravděpodobností úmysl či nedbalost cizí osoby. Škoda byla vyčíslena dohromady na více než 400.000 korun.

Poblíž centra Plzně se srazily tramvaje, jedna žena je zraněná

Dvě tramvaje se dnes srazily u hlavního vlakového nádraží poblíž centra Plzně. Jedna cestující byla lehce zraněná a musela vyhledat lékařské ošetření, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Jana Tomková. Škoda je odhadnutá zhruba na půl milionu korun.

O prázdninách zemřelo při nehodách už 149 lidí, o 17 víc než loni

O letních prázdninách zemřelo na českých silnicích už 149 lidí. Obětí je o 17 víc než loni, kdy přišlo za prázdniny o život 132 lidí, vyplývá z policejních statistik a informací ČTK. Nejtragičtějším dnem prázdnin i celého roku zůstává 23. červenec, kdy při dopravních nehodách zemřelo deset lidí. V červenci na silnicích v Česku zahynulo 83 lidí a dalších 66 zatím v srpnu. Ve druhém prázdninovém měsíci je dosud nejhorším dnem 14. srpen se sedmi oběťmi na životech. Podle dopravní policie se na negativní bilanci mohlo projevit dlouhotrvající horké a slunečné počasí, které způsobilo únavu a nepozornost řidičů.

Zakladatel české dětské onkologie profesor Koutecký oslaví 85 let

Profesor Josef Koutecký, který 31. srpna oslaví 85. narozeniny, se v roce 1964 stal zakladatelem dětské onkologie, do té doby v tehdejším Československu neexistujícího lékařského oboru. Od roku 1978 vedl ve Fakultní nemocnici v Motole první samostatné oddělení dětské onkologie v zemi, z něhož se o pět let později stala Klinika dětské onkologie. Ze tří procent dětí, které dříve přežívaly rakovinu, dnes přežívá 80 procent. A lví podíl na tom má právě profesor Koutecký, který také napsal několik knih, hraje na klavír a sbírá obrazy.

Do slavných brněnských vil zavítaly večer stovky lidí

Stovky lidí využily unikátní možnost projít si slavné brněnské vily ve večerním čase. Vily Löw-Beer, Stiassni, Tugendhat a Jurkovičova se poprvé připojily k festivalu Hradozámecká noc 2015. Kromě komentovaných prohlídek pro návštěvníky organizátoři přichystali také koncerty. Téměř stovka lidí přišla už za první hodinu programu do Jurkovičovy vily v Brně-Žabovřeskách. Vila je unikátní tím, že si ji nechal postavit sám architekt a také v ní bydlel. Brněnské vily jsou v majetku různých institucí.

Historii Kounicových studentských kolejí mapuje nová kniha

Historii Kounicových studentských kolejí v Brně mapuje nová kniha s názvem Místa zkropená krví. Zaměřuje se zejména na období druhé světové války, kdy místo sloužilo jako nacistické vězení a popraviště. Jedním z autorů knihy je i bývalý vězeň František Vašek. Po jeho úmrtí knihu dopracovali historici Vladimír Černý a Jan Břečka. Obsáhlou publikaci, která má přes 600 stran, vydal Archiv města Brna a Moravské zemské muzeum.

Kniha odstraňuje některé nepřesnosti, které se o kolejích tradovaly. Vězením označovaným za Golgotu Moravy neprošlo 150.000 lidí, ale maximálně 35.000. Historici zpřesnili i počet popravených a umučených. V některých případech nechybí podrobný popis. Například u prezidenta Země moravskoslezské Jaroslava Mezníka, který volil namísto mučení sebevraždu, když podobně jako jiní vězni vystoupil v cele na práh okna a vyzval opakovaně strážného ke střelbě.

Morový průvod připomněl 300 let od epidemie v Brtnici

V Brtnici na Jihlavsku si připomněli 300 let od poslední morové epidemie. "Černá smrt" městečko na Jihlavsku postihla několikrát, nejvíce obětí si však vybrala v roce 1715. Epidemie se přestala šířit na den sv. Rocha a lidé slíbili, že tomuto patronovi budou každoročně vzdávat dík, řekla ČTK starostka Miroslava Švaříčková. Od 18. století se ve městě každoročně konalo církevní děkovné procesí. Od roku 1926 se k němu přidal historický morový průvod. V novodobé historii se letos konal podvacáté, naposledy před pěti lety. Radnice chce podle starostky unikátní průvod nominovat na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Tisíce návštěvníků sledovalo celkem 250 postav.

Zároveň s morovým průvodem vyšel z farního kostela sv. Jakuba průvod církevní v čele s biskupem brněnským Vojtěchem Cikrlem, který se zastavil před sochou sv. Rocha před radnicí ke krátké bohoslužbě.

Mime Fest se uskuteční od 14. září opět v Poličce

Hvězdy světové pantomimy a klaunérie Michael Trautman, skupina Okidok nebo Bodecker&Neander zavítají do východočeské Poličky, kde 14. září začne týdenní mezinárodní festival pantomimy Mime Fest. Nabídne přes dvě desítky představení pro děti i dospělé, workshopy, rodinná představení na náměstí a také koncert kapely Circus Problem. ČTK to sdělila mluvčí přehlídky Markéta Kutilová.

Na hrad Helfštýn dorazilo za kováři přes víkend 13.000 lidí

Na letošní ročník tradičního setkání uměleckých kovářů z celého světa s názvem Hefaiston dorazilo během víkendu na hrad Helfštýn na Přerovsku rekordních 13.000 lidí. V porovnání s loňským rokem to bylo o zhruba 2000 lidí více. ČTK to řekl kastelán hradu Jan Lauro. Lidé brali hrad útokem již během sobotního dopoledne, příliv návštěvníků poté neustával ani během dneška. Několik stovek lidí si nenechalo ujít ani páteční koncert. K vysoké návštěvnosti přispělo i krásné počasí.

Na největší evropské setkání mistrů černého řemesla letos dorazilo 549 účastníků z 19 zemí světa. Přijeli z USA, Kanady i Austrálie, nejvíce zahraničních účastníků dorazilo z Rakouska, Slovenska a Německa. Letos hrad hostil také také hodně Italů a kovářskou skupinu z Izraele. Řada kovářů se během víkendu převlékla na hradě do kožených zástěr a pustila se do práce před očima návštěvníků. K dispozici k tomu měli 13 výhní, kde během dvouhodinového limitu vykovali práce podle vlastního návrhu.

Náprstkovo muzeum uspořádalo festival polynéské kultury

Vysoké teploty nahrály do rukou organizátorům Festivalu polynéské kultury, který dnes uspořádali na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Program v podobě tanečních vystoupení, workshopů, přednášek, exotických ochutnávek i výtvarných dílen pro děti a dospělé doprovodilo počasí tropickým parnem; desítky příchozích tak zažily pravou a nefalšovanou "Havaj".

V Praze je mistrovství Čech a Slovenska v uměleckém tanci u tyče

V pražském Divadle ABC se dnes odpoledne bude konat první české a slovenské mistrovství v pole art, tedy uměleckém pojetí tance na tyči. Vychází ze známého tance s vertikální tyčí, hodnotí se ale u něj více umělecký dojem, jeho aktéři mohou mít výraznější kostýmy a líčení a používají i rekvizity. Tanec u tyče, dříve úzce spojený s erotikou a nočními kluby, dnes lidé mají za sport či volnočasovou aktivitu a dokonce se usiluje o jeho zařazení mezi olympijské sporty.

Sport

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil poprvé skončil v závodě mistrovství světa na stupních vítězů. V Grand Prix Velké Británie obsadil druhou příčku v kategorii Moto3. Životního úspěchu se dočkal na mokrém okruhu v Silverstonu při svém 103. startu v seriálu. Další český závodník Karel Hanika nezužitkoval druhé místo z kvalifikace a závod nedokončil. Z vítězství se radoval domácí Danny Kent. Elitní kategorii MotoGP ovládl s více než třísekundovým náskokem Ital Valentino Rossi, který tak zaznamenal čtvrtý triumf v této sezoně. Český závodník Karel Abraham obsadil 19. příčku.

Tenistka Petra Kvitová vyrazí stejně jako loni do boje na US Open povzbuzena titulem z New Havenu. Světová pětka v českém finále zdolala Lucii Šafářovou po setech 6:7, 6:2 a 6:2 a turnaj vyhrála potřetí v kariéře. Kvitová získala třetí titul v sezoně a sedmnáctý v kariéře. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová potvrdila svoji výjimečnou finálovou bilanci, z 22 účastí v boji o titul prohrála jen pětkrát.

Česká tenistka Lucie Hradecká získala společně s Němkou Julií Görgesovou v New Havenu první letošní deblový titul. Ve finále porazily hladce 6:3 a 6:1 tchajwansko-čínský pár Čchuang Čchia-ťüng, Liang Čchen. Celkově to byl pro Hradeckou devatenáctý turnajový titul ve čtyřhře. Po boku Görgesové se radovala poprvé. Nejvíce titulů včetně trofejí z grandslamových US Open a Roland Garros získala s Andreou Hlaváčkovou.

Tenistka Petra Kvitová se díky obhajobě titulu na turnaji v New Havenu vrátila po týdnu na čtvrté místo světového žebříčku. Její finálová soupeřka Lucie Šafářová zůstala šestá, třetí Češka v Top Ten Karolína Plíšková je stále osmá.

Oštěpařka Barbora Špotáková na mistrovství světa v Pekingu neuspěla. Světová rekordmanka ve finále hodila 60,08 metru a skončila devátá. Její nejdelší pokus ze třetí série nestačil na postup do užšího finále o 80 centimetrů. Soutěž vyhrála úplně posledním hodem Němka Kathrina Molitorová, která předvedla letošní světové maximum 67,69 metru a získala první medaili z velké akce. Špotáková se na podzim dlouho rozhodovala, co dál se svou kariérou. Její kouč Jan Železný nechtěl být podepsán pod výkony světové rekordmanky, pokud nepojede v zimě na dva měsíce do Afriky trénovat. Matka dvouletého Janka dala přednost rodině, nechtěla ji dělit. Říkala si dokonce, že když to nepůjde, na MS do Pekingu nepojede. Jenže i když začátek sezony byl neslavný, její průběh ukázal, že je připravena dobře. V Pekingu se ale zlatý olympijský příběh neopakoval. "Nebudu smutnit, já jsem se tak rozhodla, teď z toho vyvodím důsledky a strategii na další rok. Pro mě je důležité Rio," uvedla.

Výškař Jaroslav Bába skončil na mistrovství světa v Pekingu na sedmém místě. Ve finále skočil 229 cm, laťku o čtyři centimetry vyšší už nezdolal. Skok do výšky na MS vyhrál Kanaďan Derek Drouin. V rozskoku zdolal 234 centimetrů a porazil Ukrajince Bohdana Bondarenka a Číňana Čang Kuo-weje. Den poté, co nepostoupil do druhého kola, obsadil skokan na lyžích Jakub Janda v druhém závodu letní Grand Prix v Hakubě třetí místo. V Japonsku se dnes dařilo i dalším dvěma českým reprezentantům, Lukáš Hlava byl sedmý a Jan Matura devátý. Suverénní vítězství si připsal za 265,2 bodu domácí Kento Sakujama.

Memoriál Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm vyhrál rakouský skokan na lyžích Clemens Aigner. Nejlepším z domácích závodníků byl při neúčasti reprezentační špičky Tomáš Vančura, který obsadil třetí místo a poprvé v kariéře se v Kontinentálním poháru probojoval na stupně vítězů. Za Aignerem zaostal o dva body.

Český pilot Martin Šonka obhájil titul vicemistra světa v letecké akrobacii v disciplíně freestyle. Na šampionátu ve francouzském Chateauroux nestačil stejně jako předloni pouze na Američana Roberta Hollanda. Šonka má v této kategorii i titul mistra Evropy, který získal loni v Maďarsku. V elitní třídě Unlimited obsadil Šonka šestnácté místo, o tři příčky lepší byl Petr Kopfstein. Mistrem světa se stal Francouz Alexandre Orlowski.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál počtvrté v kariéře Barum rallye Zlín a raduje se tak ze zisku mistrovského titulu. Druhé místo v soutěži, která byla vedle českého šampionátu i součástí seriálu mistrovství Evropy, obsadil s odstupem 27 sekund Václav Pech. Třetí byl Polák Kajetan Kajetanowicz, jenž si tak upevnil vedení v kontinentálním mistrovství.

Tomáš Portyk obsadil v úvodním individuálním závodu letní Grand Prix v severské kombinaci v německém Oberwiesenthalu šesté místo. Druhý český sdruženář na startu Miroslav Dvořák doběhl na 27. místě. Závod ovládli domácí reprezentanti, vyhrál Eric Frenzel před suverénem minulé sezony Johannesem Rydzekem a Fabianem Riesslem.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C.

Teplotní rekordy pro dnešní den padly na 106 ze 138 stanic, které sledují počasí více než 30 let. Nejtepleji z celé země bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde měli 36,3 stupně Celsia. Před 13 lety tam naměřili 33,6 stupně.