Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Chovanec se kauzou kolem pošty nemá nechat zastrašit

Snaha o větší transparentnost hospodaření České pošty naráží podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na řadu soukromých tlaků, které tomu brání. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod něhož pošta spadá, se tím podle něj nemá nechat zastrašit. Sobotka to řekl po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu o kauze České pošty. Politici se shodli, že policie by měla věc co nejrychleji vyšetřit. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil přesvědčení, že důvody svolání předsednictva Bezpečnostní rady státu byly zcela relevantní a velmi závažné. Informace, které se na něm probíraly, podle něj mohou mít zcela zásadní dopad na některé další kauzy, které jsou v běhu. Situace podle něj bude mít další vývoj. Situace je podle něj podobná i v Lesích ČR nebo dalších státních podnicích. Také ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že zazněly informace, které do této chvíle neznal. Podrobnosti o případu politici, kteří se také zabývali případy Čechů zmizelých v Libanonu a Libyi, kvůli jejich utajení neuvedli.

Kauza kolem České pošty vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, což strana i Chovanec odmítají. Podle některých informací případ souvisí s tendrem na zajištění bezpečnostních služeb pro Českou poštu. Chovanec kvůli kauze o víkendu požádal o schůzku předsednictva Bezpečnostní rady státu. Důvodem je podle něj ohrožení ekonomických zájmů státního podniku a s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra.

Kamil Choc nemá v ČSSD co dělat, jeho chování je zcela nepřijatelné, řekl Bohuslav Sobotka. Choc požádal o pozastavení členství v ČSSD toto pondělí. V médiích se hájil tím, že měl být pouze prostředníkem ve sporu mezi podnikatelem a poštou. Údajně na to měl mít i smlouvu.

Vláda projednala možné zapojení vojáků do ochrany hranic

Vláda projednala možné zapojení až 2600 vojáků při ochraně hranic před uprchlíky. V případě potřeby by policii na hranicích mohlo podle okolností posílit 900, 1500 nebo 2600 vojáků, řekl po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kvůli migrační vlně také vláda navýšila rozpočet ministerstva vnitra o 140 milionů korun. Podle dřívějších informací by peníze měly jít na navýšení počtu policistů.

Stropnický vládu informoval o možnostech armády při ostraze hranic. Bez zásadního dopadu na plnění běžných armádních úkolů je podle něj armáda schopna vyčlenit až 1500 vojáků. "V případě dalších požadavků policie je armáda schopna poskytnout maximálně do 2600 vojáků, což by ovšem znamenalo výrazný dopad na plánovaný výcvik a plnění některých mezinárodních závazků," dodal Stropnický.

Armáda plánuje nákup nových pandurů za 1,27 miliardy korun

Armáda plánuje nákup 20 nových obrněnců Pandur za 1,27 miliardy korun včetně DPH. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Armáda již využívá 107 pandurů. Stropnický připomněl, že armáda jich chtěla v minulosti koupit asi o 90 více. Tyto požadavky podle něj nebyly přehnané a stroje se armádě nedostávají. Podle Stropnického se ministerstvu podařilo vyjednat oproti nabídce z předchozího nákupu výraznou slevu, která prý dosahuje 316 milionů korun s DPH.

Vláda souhlasila se zachováním speciálního zařízení v Těchoníně

Vláda souhlasila s tím, aby bylo zachováno Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku. Speciální infekční zdravotnické zařízení bude i nadále spravováno ministerstvem obrany, řekl novinářům po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). "V době nepředvídatelných epidemií a velkého nárůstu migrace je existence podobného zařízení naprosto opodstatněná. Těchonín se svými unikátními schopnostmi a vybavením zůstane důležitou pojistkou pro případ krizové situace," uvedl Stropnický. Pracovníci těchonínské nemocnice jsou podle ministra také schopni odhalit neobvyklá infekční onemocnění. Vláda podle Stropnického konstatovala veřejný zájem na zachování těchonínského centra.

Centrum má pro pacienty s vážnými onemocněními 28 lůžek, jejich kapacitu může v případě potřeby navýšit až na 42. K dispozici má i 100 lůžek pro karanténu. Mimo jiné slouží k provádění obranného biologického výzkumu, výcviku či školení pro potřeby české armády, NATO i civilní sféry. Ročně projde centrem více než 1000 vojáků vracejících se z misí v epidemiologicky rizikových oblastech, u kterých je zde prováděno karanténní vyšetření.

Vláda začne o státním rozpočtu na příští rok jednat 9. září

Vláda začne o návrhu státního rozpočtu na příští rok jednat 9. září. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda musí návrh schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září. Schodek rozpočtu navrhuje MF 70 miliard korun. Ministr nedávno řekl, že rozpočet je "napjatý", především kvůli požadavkům resortů vnitra a obrany reagujícím na "novou situaci z hlediska bezpečnosti". Babiš v uplynulých dnech jednal o rozpočtech se zástupci ministerstvech. Například rozpočet vnitra se navýší o přibližně tři miliardy, ministerstvu obrany stoupne proti původnímu plánu o 1,5 miliardy.

Vláda navýšila rozpočet na rozvoj venkova o 13 miliard korun

Vláda schválila navýšení Programu rozvoje venkova (PRV) ze státního rozpočtu o 13 miliard korun. Zemědělci tak budou moci do roku 2020 čerpat skoro 97 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství, které změnu navrhlo. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje. Podle ministerstva přispívají evropské státy z národních zdrojů podobným či dokonce vyšším podílem. Například v Rakousku je to podle mluvčího ministerstva Hynka Jordána 50 procent, v Polsku 36 procent.

Bečvář a Duka navštívili české vojáky na Sinajském poloostrově

České vojáky, kteří působí v mezinárodní misi na islámskými teroristy sužovaném Sinajském poloostrově v Egyptě, ve středu navštívili náčelník generálního štábu Josef Bečvář a kardinál Dominik Duka. Šlo o první návštěvu šéfa generálního štábu u této české jednotky, sdělil ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Čeští vojáci na Sinaji působí od roku 2009 v rámci nezávislé mezinárodní organizace MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé). Ta je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Česká armáda do oblasti vysílá do velitelských struktur tři důstojníky, od listopadu 2013 v zemi navíc působí 14 vojáků v rámci letecké jednotky s přepravním letadlem CASA. Piloti společně s mezinárodními pozorovateli monitorují situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí a zajišťují také přepravu lidí a materiálu. Současná jednotka je v Egyptě od poloviny letošního května. Od té doby podle Šulce nalétala zhruba 140 letových hodin, přepravila na 2710 osob a 61 tun nákladu.

Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 na 9900 korun

Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 korun na 9900 korun. O nárůstu o 7,6 procenta rozhodla vláda. Stoupne také minimální mzda pro zdravotně postižené, která se navýší o 1300 korun na 9300. O minimální mzdě před rozhodnutím vlády vyjednávala tripartita, na částce se ale nedohodla. Odboráři požadovali přidání o tisícikorunu, zaměstnavatelé navrhovali 500 korun. "Vláda svými kroky zlepšuje nejen situaci zaměstnanců, ale rovněž napravuje pochybení předchozích pravicových vlád, které zvýšení minimální mzdy dlouhodobě blokovaly a v důsledku toho má naše země stále jednu z nejnižších minimálních mezd v EU," uvedl ke kroku kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Odbory přidání vítají, s částkou 700 korun ale spokojeny nejsou. Jak řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, při dosavadním tempu přidávání se nejnižší výdělek ke 40 procentům průměrné mzdy do konce volebního období nejspíš nedostane a vláda by měla voličům vysvětlit, proč svůj závazek ze svého programu nedodržela. Minimální mzdu pobírají 2,3 procenta zaměstnanců v Česku. Čistý nejnižší výdělek činí 8188 korun. Podle ministerstva práce je tak o 1713 korun nižší než hranice příjmové chudoby a až o 2845 korun nižší než suma životního minima a stanovených částek pro dávky na bydlení.

Téměř 70 procent podnikatelů se v průzkumu Hospodářské komory ČR vyslovilo proti navýšení minimální mzdy o 700 korun. Nejvíce obávají toho, že zvýšení mzdových nákladů ohrozí konkurenceschopnost firem. "Vedle obavy o konkurenceschopnost firmy podnikatelé varují, že firma bude důsledkem navýšení minimální mzdy nucena snižovat i ostatní náklady, jako třeba na zaměstnanecké benefity. Podle zaměstnavatelů může dojít i k propuštění některých zaměstnanců a jejich nahrazení třeba stroji, což se často týká právě pracovníků s nejnižšími platy či ukončení některých činností firmy," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Vláda schválila přes 10 miliard Kč investic do sedmi nemocnic

Vláda schválila plán strategických investic ve zdravotnictví do roku 2020, celkem 10,03 miliardy korun je určeno pro sedm nemocnic v Praze, Brně, Olomouci, Plzni a Hradci Králové. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví. Peníze půjdou do fakultních nemocnic a dalších specializovaných zdravotnických pracovišť přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, pro něž není možné využít strukturální fondy EU. Nemocnice se budou na investicích podílet 30 procenty. "V mnoha případech se jedná o rozhodnutí, které doslova zabrání tomu, aby nám areály nemocnic začaly padat na hlavu. Jinde pomohou ke zkvalitnění péče i prostředí pro pacienty tak, aby specializovaná pracoviště nabízenými službami odpovídala 21. století," uvedl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Klokánky mimořádnou dotaci 20 milionů od vlády nedostanou

Fond ohrožených dětí (FOD) a jeho klokánky nedostanou mimořádnou dotaci 20 milionů korun. Rozdílem dvou hlasů o tom podle informací ČTK rozhodla vláda. S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by ale nebyla mimořádná dotace fér k ostatním provozovatelům.

"Je to pro mě obrovské zklamání. Situace bude velmi složitá. Vláda nedávno přidala na dofinancování sociálních služeb 720 milionů, nám 20 milionů dát nechce. Peníze na podporu akce motorek, která se koná jeden víkend v roce, se najdou, peníze na děti ne," řekl ČTK šéf FOD Jan Vaněk. Podle něj řešení bude nyní hledat předsednictvo fondu. Fond připravuje prodej tří klokánků - v pražských Kbelích, Kroměříži a Dubí u Teplic. Celkem by za ně měl podle plánu dostat 28 milionů.

MMR: ČR může letos přijít až o 50 miliard z evropských fondů

České republice hrozí, že letos přijde v nejhorším scénáři o 36 až 50 miliard korun na projekty financované z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová o tom dnes informovala vládu, vyplývá z tiskové zprávy MMR. Nejvyšší kontrolní úřad ve své červencové zprávě uvedl, že ČR může přijít až o 105 miliard. MMR to tehdy označilo za neaktuální odhady.

MF: Smlouva o provozu systému evidence tržeb bude do konce srpna

Smlouva mezi Generálním finančním ředitelstvím a Státní pokladnou Centrem sdílených služeb ohledně zajištění provozu informačního systému elektronické evidence tržeb na 5,5 roku bude uzavřena do konce srpna 2015. Uvádí to ministerstvo financí v informačním materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Dosavadní výpočty zmiňují přínos po zavedení systému jako zvýšení daňového inkasa o 10 až 12 miliard korun. Vstupní investice podle dostupných podkladů dosáhne zhruba 320 milionů korun. Roční provozní náklady pak mají být 250 milionů Kč. Zákon, který má nový systém od příštího roku zavést, nyní projednává Sněmovna. Vládní koalice předlohu brání před kritikou opozice, podle níž je opatření zbytečné a nenaplní stanovené cíle. Varují také před údajně nebezpečným shromažďováním dat. Dezinformační kampaň naopak odmítá ministr financí Andrej Babiš, který namítá, že finanční správa nezíská o podnikatelích žádné detailní informace.

Veletrhy módy Styl a Kabo třetím rokem mírně rostou

Veletrhy módy Styl a Kabo, které se uskuteční od soboty do pondělí na brněnském výstavišti, již třetím rokem pomalu rostou. Představí se přes 630 značek ze 17 zemí a například výstavní prostory pro obuv jsou zcela vyprodané. Organizátoři také letos rozšířili přednášky o módních trendech a po sedmi letech otevřou část veletrhu i veřejnosti, řekla na tiskové konferenci ředitelka veletrhů Gabriela Císařová. Letos přijedou poprvé do Brna výrobci ze Srbska či z Vietnamu, nejpočetnější jsou tradičně Němci, Slováci a Poláci. Výrobci a obchodníci budou ukazovat zboží, které bude v obchodech k dostání v kolekcích pro jaro a léto 2016.

Do října asi bude dojednán prodej německého podílu Veletrhů Brno

Do října by mohla být dojednána cena, za kterou chce Brno odkoupit 61 pct akcií společnosti Veletrhy Brno od jejich současného vlastníka, jimž je německá firma Messe Düsseldorf. Cílem je, aby město získalo tento balík akcií do konce letošního roku. ČTK to řekl po jednání se zástupci německé firmy přímo v Düsseldorfu brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj jde o stovky milionů korun, konkrétní částku a průběh jednání o ní nekomentoval.

Messe Düsseldorf je nyní většinovým vlastníkem společnosti Veletrhy Brno. Dalších 34 procent vlastní město Brno a zbytek pak drobní akcionáři. Pokud tato transakce vyjde, Brno se stane většinovým vlastníkem společnosti pořádající dlouhá desetiletí v areálu brněnského výstaviště četné veletržní akce. Město plánuje, že by se prostory výstaviště více otevřelo veřejnosti.

Diplomatka pro vědu se v Izraeli zaměří na nanotechnologie i IT

První vědecká diplomatka v Izraeli Delana Mikolášová se ve své funkci chce zaměřit zejména na oblast nanotechnologií, biotechnologií, IT i strojírenství. Česká věda by se podle ní mohla v Izraeli prosadit i na mezinárodních veletrzích a odborných konferencích, kterých se účastní špičky oboru z celého světa. Rozvíjet chce i spolupráci mezi izraelskými a českými univerzitami. Novou diplomatku na tiskové konferenci představil vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Letos třicetiletá Mikolášová začne na zastupitelském úřadu v Tel Avivu působit od začátku října. Na post vědecké diplomatky byla vybrána v konkurzu, dosud pracovala na Odboru států Blízkého východu a severní Afriky na ministerstvu zahraničí a specializovala se na Izrael, Palestinu a blízkovýchodní mírový proces. V Izraeli už působila dva a půl roku. Tuto blízkovýchodní zemi zná podle Bělobrádka dobře a ovládá i hebrejštinu. Hlavním úkolem Mikolášové bude navázání kontaktů s izraelskými vědci výzkumnými institucemi a inovativními firmami a podpoření jejich spolupráce s českou vědeckovýzkumnou sférou a průmyslovými podniky. Z prioritních akcí zmínil Bělobrádek například Cybertech, největší mezinárodní konferenci o kybernetické bezpečnosti mimo Spojené státy.

Ministři podpořili výzvu vědců proti nenávisti vůči uprchlíkům

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)a ministryně školství Kateřina Valachová(ČSSD) před jednáním vlády podpořili výzvu českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. Podle Dienstbiera vědci správně upozornili na to, že šíření xenofobních nálad je pro demokracii větším nebezpečím než imigranti. Valachová je připravena se o výzvě bavit s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se již dříve k uprchlíkům z Blízkého východu a Afriky vyjádřil kriticky. Více něž 2500 akademiků v textu varuje veřejnost před rychlými soudy a manipulativními výroky některých politiků a médií, které vedou k narůstající nenávisti vůči imigrantům.

Ústecký kraj nesouhlasí s přeměnou Drahonic na tábor pro běžence

Radní Ústeckého kraje nesouhlasí s tím, aby z bývalé věznice v Drahonicích u Lubence vzniklo zařízení pro uprchlíky. Region má podle radních už dost problémů s vyloučenými lokalitami. Své vyjádření pošle samospráva premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Novinářům to řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Věznice byla svou kapacitou 228 míst nejmenší věznicí pro samotný výkon trestu odnětí svobody. V době před amnestií ke konci roku 2012 v ní bylo podle mluvčí celkem 296 vězňů. Zatímco s věznicí Lubenec neměl potíže, starosta Jiří Chaloupecký ČTK řekl, že vznik utečeneckého tábora je v rozporu s územním plánem obce a obec je zásadně proti tomu.

Asi 50 lidí se zúčastnilo pochodu proti údajnému týrání žen v islámu

Dvě demonstrace proti údajnému podřadnému postavení žen v islámu se ve středu odpoledne konaly v centru Prahy. Asi 50 lidí se zúčastnilo Tichého pochodu proti týrání a útisku žen v islámu, který organizovaly iniciativy Islám v ČR nechceme a Blok proti islámu. Desítka členů organizace Mladí zelení přišla také podpořit myšlenku boje za práva žen, nicméně se prý obávali, že iniciativy zneužijí téma jako záminku k šíření nenávisti proti islámu. Zelení nesli transparenty se podobiznami muslimských žen, které bojují za rovná práva v islámských zemích. "Problém není islám jako víra, z praxe známe mnoho muslimů a muslimek, kteří podporují moderní pojetí ženských práv, bojují za ně a mnohdy jsou za to také stíháni," řekl Filip Schneider, mluvčí pražských Mladých zelených.

Legislativní rada souhlasí s redukcí typů věznic ze čtyř na dva

Současné čtyři typy věznic se možná zredukují na dva, a to "věznice s ostrahou" a "věznice se zvýšenou ostrahou". Počítá s tím návrh novely trestního zákoníku, který podpořila Legislativní rada vlády. ČTK o tom informoval Jiří Souček z úřadu ministra a šéfa rady Jiřího Dienstbiera. Předlohu ministerstva spravedlnosti nyní posoudí vláda a pak Parlament. V současné době v ČR existují věznice se zvýšenou ostrahou, ostrahou, dozorem a dohledem. Zatímco o zařazení odsouzených do jednoho ze dvou typů věznic by i nadále rozhodovaly soudy, Vězeňská služba by následně vězně rozdělovala do tří typů oddělení, které by se lišily způsobem zabezpečení. Změna by měla přispět k účinnější práci s vězni a ke snížení recidivy. Legislativní rada podpořila i návrh ministerstva spravedlnosti, a to zákona o využití peněz pocházejících z majetkových sankcí uložených v trestním řízení. Tato předloha má pomoci uspokojení majetkových nároků obětí trestných činů. Jde o to, že nyní tyto oběti odškodnění často nezískají kvůli tomu, že v majetku zabaveném pachateli na to nezbude dost peněz.

Přerov rozjede v září elektronizaci státní správy, ojedinělou v ČR

V Přerově se od poloviny září rozjede naplno elektronizace státní správy. Rozsáhlý projekt v hodnotě téměř 140 milionů korun je podle zástupců magistrátu ojedinělý v celé republice. Pomoci by měl především obyvatelům města, kterým zjednoduší komunikaci s úřadem. Radnice na projektu pracovala několik let. Metropolitní síť prostřednictvím 535 kilometrů optických vláken propojila dohromady pět budov magistrátu a desítky objektů města. ČTK o tom informovali zástupci města.

Obyvatel města se nejvíce týká takzvaný Portál občana, který se stane jejich prostředníkem s úředníky. "V této moderní webové aplikaci najdou 80 formulářů, které řeší jejich životní situace - od žádosti o vydání občanského průkazu přes povolení stavby až třeba po žádost o grant. Každá životní situace je podrobně popsána a přehledně seřazena," uvedl radní města Jiří Kohout. Pro vstup do projektu bude potřeba osobní registraci, při které se zájemcům zaktivuje účet. Lidé pak budou moci s úředníkem komunikovat přímo z domova. V takzvaném Archivním portálu najdou zájemci dokumenty, pro které by jinak museli do badatelny archivu.

TI: Česko téměř vůbec nebojuje proti přeshraniční korupci

Česká republika téměř vůbec nepostihuje úplatkářství českých občanů a firem v zahraničí. Zařadila se tak do skupiny zemí, které neplní závazky protikorupční konvence OECD. ČTK to sdělil ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Česko patří mezi nejhůře hodnocené státy v tomto ohledu řadu let. Transparency International hodnotí naplňování závazků vyplývajících z úmluvy OECD od roku 2005. Její letošní, jedenáctá zpráva posuzuje stav prosazování úmluvy ve 39 signatářských zemích. Do nejhorší skupiny se spolu s Českem dostalo dalších 19 zemí včetně Slovenska.

Linka do Pekingu měsíc před zahájením srazila ceny konkurence

Nová linka spojující Prahu s Pekingem ovlivnila už měsíc před svým zahájením ceny konkurenčních dopravců. Čínská Hainan Airlines na spoj nasadila ceny od 12.000 korun a za tuto cenu si již letenky z Česka koupily desítky lidí, řekla ČTK Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek jednoho z největších tuzemských prodejců, společnosti Student Agency. Zhruba stovku prodaných letenek hlásí konkurenční Letuška.cz. Letenky na spoj do čínské metropole se v Česku prodávají zhruba měsíc. Kromě lákavé ceny hraje čínské společnosti do karet i kratší délka letu, uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Zatímco přímý let s Hainanem trvá do Pekingu deset hodin, alternativní spojení přes Paříž vychází i s hodinovým čekáním na přestup na 13,5 hodiny. Podle prvotních prodejů má čínský dopravce šanci na úspěch, uvedl Trejbal.

Na Slovensku se srazila dvě menší letadla, sedm lidí zahynulo, zraněný je údajně jeden Čech

Na západě Slovenska se srazila dvě malá transportní letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí, sdělila ČTK mluvčí slovenských hasičů Zuzana Farkasová. Zraněných je 31. Na palubě letounů byli kromě posádky parašutisté, kteří nacvičovali hromadný seskok. Většina z nich stihla z letadel vyskočit. Jeden z letounů byl údajně přetížen. List Denník N napsal, že oběti tragédie jsou Slováci a že v jednom z letadel byl také občan České republiky, kameraman, který nehodu přežil.

Slovenský prezident Kiska se v Plzni podrobil operaci v oblasti kyčelního kloubu

Slovenský prezident Andrej Kiska ve Fakultní nemocnici v Plzni podstoupil laparoskopickou operaci v oblasti kyčelního kloubu. ČTK to řekl mluvčí slovenské hlavy státu Roman Krpelan. Zákrok se uskutečnil v plné narkóze, trval asi hodinu a půl a byl bez komplikací.

Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou na některém vysoce specializovaném pracovišti v zahraničí, mezi které se podle mluvčího řadí i plzeňská fakultní nemocnice. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu.

Lidické ženy opouštějí bojovníky za svobodu kvůli Bobošíkové

Lidické ženy opouštějí lidickou organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu. Důvodem je úterní zvolení bývalé novinářky a političky Jany Bobošíkové do čela organizace. Ženy se obávají toho, že by tuto funkci mohla Bobošíková využít ke svému zviditelnění. ČTK o tom informovala členka kladenské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu a vnučka lidické ženy Klára Kalibová. Organizaci opouštějí Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová. Jde o poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie.

V lidické organizaci svazu už několik měsíců trvají spory ohledně plánovaného památníku letcům Josefu Stříbrnému a Josefu Horákovi, pocházejícím z Lidic. Někteří lidé jsou totiž přesvědčeni o tom, že kvůli nim nacisté v roce 1942 obec vypálili. I tento spor byl důvodem, proč dosavadní předseda lidické organizace Pavel Horešovský odstoupil. Zatímco rodina Miloslavy Kalibové usiluje o vybudování památníku, on jeho vznik nepodporoval. Bobošíková serveru Echo24.cz řekla, že si velmi cení toho, že ji lidičtí zvolili do svého čela, do sporu o pomník Horákovi a Stříbrném zasahovat nechce, protože to je mimo její kompetenci.

Dienstbier: Návrh volebního řádu ČSSD není demokratický

Návrh nového volebního řádu sociální demokracie pro krajské volby není podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) demokratický. Dienstbier na semináři o volebním řádu, který zorganizoval spolek Idealisté.cz, uvedl, že návrh stranického vedení je v rozporu se stranickými stanovami i s výsledkem loňského vnitrostranického referenda. Na zářijovém zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD bude prosazovat vlastní verzi řádu. "Členové nebudou o ničem rozhodovat. Kandidátku sestaví krajský výkonný výbor a členové to jen potvrdí bez reálné možnosti změnit pořadí," uvedl Dienstbier k návrhu stranického vedení. Varoval navíc před možnými žalobami na volební řád i platnost kandidátek. Dienstbier chce, aby návrhy na lídra i kandidáty mohla předkládat i skupina straníků, nejen stranické orgány.

Lidovky.cz: Vitásková podala stížnost proti trestnímu stíhání

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková podala stížnost proti zahájení trestního stíhání ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Serveru Lidovky.cz to řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Protikorupční policie obvinila Vitáskovou v pondělí kvůli jmenování někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu. Vitásková jmenovala Veseckou místopředsedkyní loni 4. listopadu. Podle závěrů kriminalistů tak ale učinila v rozporu s energetickým zákonem, neboť Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ. V zákoně se uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou.

Soud vzal bývalého ředitele litoměřické věznice do vazby

Českobudějovický soud vzal do vazby ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. V pondělí ho zadržela kvůli podezření z korupce Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem vazby je obava z možného ovlivňování svědků, řekla ČTK státní zástupkyně Božena Mikešová. Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet. Mikešová řekla, že nyní bude muset policie vyslechnout řadu svědků, kteří by měli vypovídat, zda mluví pravdu Líbal nebo Ondrášek.

Ondrášek v pondělí novinářům řekl, že už po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní.

Povinné ručení letos a v příštím roce bude zdražovat

Povinné ručení bude letos a v příštím roce dál zdražovat. Důvodem jsou vyšší náklady pojišťoven na škody na zdraví v důsledku změn v občanském zákoníku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Loni pojistky zdražily o zhruba desetinu. "Předpokládáme mírný, avšak trvalý růst ceny v letošním roce i v letech následujících," řekl ČTK mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Navzdory mírnému loňskému růstu zůstává podle něj průměrná výše pojistného hluboko pod úrovni vyspělých zemích, zatímco objem vyplácených náhrad se začíná těmto zemím blížit. Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

Červenec byl pro pivovary jedním z nejlepších měsíců

Letošní červenec byl z hlediska tržeb jedním z nejlepších měsíců pro výrobce piva i pro výrobce limonád. Extrémně vysoké teploty u většiny firem zvýšily výtoč, některé pivovary mluví o nejlepším měsíci za posledních pět let. Tak tomu bylo například u Plzeňského Prazdroje. Dobře se vedlo i pivovaru Staropramen, u něj šlo o druhý nejúspěšnější měsíc v celé historii firmy. Radují se i prodejci limonád. Například kolínská sodovkárna Koli prodala v červenci 8000 sudů malinovky. Prodeje sudů jí meziročně vzrostl o 30 procent. Červenec byl podle Českého hydrometeorologického ústavu třetím nejteplejším měsícem za posledních 55 let. Celková průměrná měsíční teplota dosáhla díky teplým dnům i nocím 20,2 stupně, a byla tak o 3,3 stupně vyšší než dlouhodobý průměr.

Pěstitelé okrasných rostlin mají kvůli vedrům milionové ztráty

Tuzemským pěstitelům okrasných rostlin sucho letos napáchalo škody za více než 50 milionů korun. Kvůli nebývale teplému a suchému počasí hynou okrasné keře i stromy a škody se zřejmě ještě zvýší, řekla ČTK při zahájení výstavy květin Flora Olomouc tajemnice Svazu školkařů ČR Marie Horáková. Naopak pěstitelé květin letní vedra přečkali bez větších ztrát. Ani vydatné zalévání v době největších veder podle Horákové nezabránilo úhynu okrasných rostlin. "Teplota u kořenů přesáhla 60 stupňů Celsia a rostliny se v kontejnerech doslova uvařily," podotkla. České firmy exportují do zahraničí minimálně a produkcí květin uspokojí téměř polovinu tuzemského trhu.

Sport

Pro Petru Kvitovou skončil tenisový turnaj v Cincinnati hned ve druhém kole. Nasazená čtyřka nenapodobila své krajanky Lucii Šafářovou a Karolínu Plíškovou a prohrála s Francouzkou Caroline Garciaovou 5:7, 6:4 a 2:6. Česká tenistka šestkrát ztratila servis, soupeřce pomohla i jedenácti dvojchybami.

Počasí

Většinou polojasno, na jihu až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C.