Denní souhrn zpráv

Věřící si v Čihošti připomínají památku umučeného pátera Josefa Toufara

Stovky poutníků z různých koutů republiky i ze zahraničí se sešly v Číhošti, kde budou v neděli pohřbeny ostatky Josefa Toufara. Kněz byl v roce 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku a po krutém mučení zemřel. Na celý víkend je v obci připraven duchovně-kulturní program nazvaný Návrat pátera Josefa Toufara do Číhoště. Během nedělního dopoledne budou ostatky umučeného kněze, které do Číhoště dorazily už v pátek, vystaveny v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 15 hodin bude na prostranství před kostelem sloužit královéhradecký biskup Jan Vokál slavnostní bohoslužbu. Promluvy se ujme kardinál Dominik Duka. Schrána s ostatky pak bude uložena do hrobu. Kovová schrána s ostatky vytvořená podle návrhu Norberta Schmidta stojí v kostele, dějišti události, která Toufara stála život. Před kostelem je pak na panelech umístěna výstava přibližující důležité okamžiky ze života utýraného čihošťského kněze.

Na festivalu v Karlových Varech byly uděleny nestatutární ceny

Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI získal rumunsko-německo-francouzský Box režiséra Florina Şerbana, za „skvěle zrežírovaný obraz současné rumunské společnosti“. Cenu Ekumenické poroty obdržel americký snímek režiséra Diega Ongara Bob a stromy. „Jednoduchý příběh je ztvárněn neokázalou, ale vytříbenou filmovou řečí. Na autenticitě film získává i tím, že neherec Bob Tarasuk, hlavní postava filmu, hraje sám sebe,“ vyjádřila se porota. Své zvláštní uznání udělila ukrajinskému filmu Píseň písní. Cenu FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film v soutěži Na východ od Západu získaly dva filmy, kyrgyzští Nebeští nomádi od Mirlana Abdykalykova a rumunsko-německé Středeční dítě režisérky Lili Horváth. „Nebeští nomádi je film, který ve velké tradici mistrovských ekologických děl humorně a s nadhledem líčí příběh rodiny ze vzdálené země, která se snaží přežít střet s takzvanou civilizací. Příběh filmu Středeční dítě, mistrná režie a přesvědčivé výkony dvou hlavních herců posunuly tento krásný snímek dál nad jeho jednoduchý děj,“ uvedla porota. Cenu EUROPA CINEMAS LABEL za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu vyhrál Babai, německo-kosovsko-makedonsko-francouzská koprodukce režiséra Visara Moriny. „Babai je dojemný, avšak brutálně upřímný příběh desetiletého chlapce, který hledá svého otce, jenž ho opustil kvůli novému životu v Německu,“ uvedla ve zdůvodnění porota.

Američan Dahlgren znovu žádá o zastavení extradice do České republiky

Američan Kevin Dahlgren, obviněný v České republice ze čtyřnásobné vraždy, podal ve své vlasti novou stížnost proti vydání k trestnímu stíhání do České republiky. Americké soudy již vydání schválily, rozhodnutí ale zatím nenabylo právní moci. Poslední slovo bude mít americké ministerstvo zahraničí, které se zatím k případu oficiálně nevyjádřilo. Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Ve Washingtonu ho krátce po přistání letadla zadržela FBI. Ve vazební věznici v USA Dahlgren tedy již strávil více než dva roky.

V průzkumech veřejného mínění vede ANO

Podle volebního modelu společnosti Median by v červnu volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO se ziskem 25 procent hlasů. Druhé místo by obsadila ČSSD, za kterou by hlasovalo 21 procent voličů, třetí komunisté s 13,5 procenty hlasů. TOP 09 podle průzkumu podporuje 12 procent, ODS 8,5 a KDU-ČSL 6,5 procenta voličů. Šanci na vstup do Sněmovny by měla i Strana zelených s Piráty a teoreticky rovněž Úsvit a Svobodní.

V pražském Obecním domě zpívala Anna Nětrebková

V současnosti asi nejpopulárnější světová sopranistka, ruská pěvkyně Anna Nětrebková, v pátek vystoupila na koncertě v rámci festivalu Prague Proms. V programu poskládaném z italského operního repertoáru doplnili Nětrebkovou ruští pěvci - mezzosopranistka Jekatěrina Gubanovová a basista Ildar Abdrazakov a lotyšský tenorista Aleksandrs Antonenko. Doprovodil je Český národní symfonický orchestr pod vedením dirigenta Marca Armiliata. Zazněly árie a duety především z Verdiho díla a například od Cilei, Leoncavalla a Pucciniho. Nětrebková koncertovala v Praze teprve podruhé v kariéře.

Na festivalu v Karlových Varech byla předána „falešná“ cena za přínos kinematografii

Karlovarský Křišťálový glóbus odevzdal dnes po poledni prezident Jiří Bartoška před prázdným hledištěm Velkého sálu Thermalu Jiřímu Mádlovi alias režiséru Janu Němcovi. Stalo se tak v rámci natáčení nového filmu Vlk z Královských Vinohrad, který Němec nyní natáčí právě v Karlových Varech. Jiří Mádl je obsazen do hlavní role. Film vzniká podle autobiografických povídek Jana Němce, které vyšly pod názvem Nepodávej ruku číšníkovi. Příběh vychází ze skutečné události z roku 1968, kdy měli Češi v hlavní soutěži v Cannes poprvé a naposled tři celovečerní filmy. Němcův snímek O slavnosti a hostech, Formanovu komedii Hoří, má panenko a Menzelovo Rozmarné léto. Každý prý mohl dostat nějakou cenu, ovšem šanci jim zmařila pseudorevoluce francouzských filmařů, levicových intelektuálů. Festival byl tehdy kvůli solidaritě se stávkujícími dělníky a protestujícími studenty předčasně ukončen, na projekci českých filmů se nedostalo.

Janáčkovský festival v Luhačovicích

Luhačovice jsou úzce spjaty se světově známým hudebním skladatelem Leošem Janáčkem a jeho opakovanými pobyty ve zdejších lázních, které představovaly i jeden z inspiračních zdrojů jeho tvorby. Na počest skladatele se zde každoročně koná hudební festival Janáček a Luhačovice, který se letos uskuteční od pondělí 13. 7. 2015 do pátku 17. 7. 2015. cyklu pěti koncertů se představí violoncellistka Michaela Fukačová, Filharmonie Bohuslava Martinů, Wihanovo kvarteto, sopranistka Simona Houda Šaturová, tenorista Petr Nekoranec, klavíristka Eva Ferguson Mazanovska, varhaník Jaroslav Tůma, komorní orchestr Musica Florea a houslový virtuos Pavel Šporcl s klavíristou Petrem Jiříkovským. Součástí festivalu (3. – 20. 7.) je také expozice gratulací nazvaná Slovutný mistře!, které Leoš Janáček obdržel v letech svých kulatých narozenin. Výstavu, která je umístěna v hale Vincentka, zapůjčila Nadace Leoše Janáčka Brno.