Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Lidovci podpoří přijetí uprchlíků utíkající před Islámským státem

Lidovci podpoří přijetí uprchlíků, kteří utíkají před takzvaným Islámským státem. Pomoci jim chtějí ve spolupráci s církvemi a neziskovými organizacemi. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v souvislosti s výzvou České biskupské konference. Ta v sobotu nabídla vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Katoličtí biskupové vyzvali farnosti, aby přijali křesťanské běžence. Česko by se podle Bělobrádka mělo zaměřit na uprchlíky z oblastí ohrožených takzvaným Islámským státem. Ti neutíkají kvůli své ekonomické situaci, ale kvůli násilí, poznamenal šéf lidovců. Jedná se podle něj o lidi, kteří jsou zásadními nepřáteli islámských radikálů a nehrozí tak jejich vlastní radikalizace. O přijmutí uprchlíků bude ve středu jednat vláda.

Podle místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO) by měla být svolána konference všech států, kterých se uprchlický problém týká. "Podle mě to je největší ohrožení Evropy," zopakoval svůj názor Babiš. Za stůl by si podle něj měli sednout zástupci Evropské unie, USA, Ruska, Číny i třeba Saudské Arábie a další. Řešení problematiky by měla zastřešit OSN, vytvořen by také měl být speciální fond na budování uprchlických táborů mimo Evropu a přivítal by i vojenský zásah proti pašerákům lidí. "Je potřeba asi uzavřít schengenský prostor a zařídit, aby do Evropy neplynuli nekontrolovaně uprchlíci," řekl Babiš.

Úsvit chtěl ve Sněmovně znovu řešit migranty, ČSSD to odmítla

Poslanci Úsvitu chtěli ve Sněmovně opět řešit unijní kvóty pro uprchlíky, bývalý šéf tohoto hnutí Tomio Okamura znovu požadoval přípravu referenda o vystoupení z EU. Poslanecký kl0ub ČSSD tato doplnění programu ale vetoval. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch obvinil vládu, že "blamovala". veřejnost i Sněmovnu, když se zavázala odmítnout povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků mířících do Itálie a Řecka. Nahradila to "mantrou" o dobrovolném přijímání migrantů, výsledek prý ale bude pod tlakem EU stejný.

Policie se začala zabývat řečníky z demonstrace v centru Prahy

Řečníci z protiimigrační demonstrace v centru Prahy z minulého týdne mohli spáchat trestný čin. Dospěla k tomu policie, která prostudovala dokumentační materiály nebo projevy na dřívějších podobných shromážděních. ČTK to sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Policie čelí kritice za to, že nezasáhla proti lidem, kteří si na demonstraci přinesli makety šibenic.

Proslov měl například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády. Policie si po kritice nechala zpracovat analyticko-legislativním odborem analýzu kvůli přineseným maketám šibenic. Z analýzy podle Bocána vyplynulo, že hranice mezi svobodou projevu, svobodou shromažďování a jejím překročením nejsou nastaveny dostatečně jasně.

Většina obyvatel Vyšních Lhot se údajně uprchlíků nebojí

Většina obyvatel Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku se uprchlíků nebojí. Vyplývá to ze zjištění ČTK. V obci by měl vzniknout uprchlický tábor. Místní už z dřívějška podobnou zkušenost pamatují. Běženci tam už žili od roku 1993, šlo například o obyvatele Čečenska, Kosova i Asie. V jednu dobu jich v táboře bylo až 1000 najednou. Zásadní problémy se ale místním dnes v paměti nevybavují. "Naopak obec z toho měla profit. Dostávala osm korun na uprchlíka a den. V celkovém součtu to udělalo dost peněz. Ty se používaly na opravy chodníků a další potřebné investice," řekl ČTK jeden z obyvatel.

Vyznamenání by mohli mít herečka Šafránková a horolezec Jaroš

Herečka Libuše Šafránková, básník Jiří Žáček, horolezec Radek Jaroš, bývalá atletka Helena Fibingerová a zakladatel babyboxů Ludvík Hess patří mezi sněmovní kandidáty na státní vyznamenání. Na nejvyšší ocenění, Řád Bílého lva, poslanci navrhli prezidentovi Miloši Zemanovi stíhače Josefa Františka, jenž zaznamenal řadu sestřelů nepřátelských letounů v bitvě o Británii a zahynul při hlídkovém letu. Celkem dolní komora Zemanovi nabídla 33 osobností. Na Řád T. G. Masaryka poslanci nominovali Adolfa Burgera, jenž tiskl křestní listy pro židovské občany a byl vězněn v několika koncentračních táborech, a válečného veterána, bakteriologa a virologa Juraje Strausse. Mezi kandidáty se zařadili i Karel Weirich, jenž působil v Itálii, byl korespondentem ČTK a za druhé světové války zachránil před nacisty mnoho Židů z bývalého Československa, a otec a syn Emanuel a Josef Zima, kteří v Budapešti pomáhali v záchraně slovenských a maďarských Židů.

Statistická data potvrdila příznivý vývoj české ekonomiky

Data zveřejněná eským statistickým úřadem potvrdila příznivý vývoj české ekonomiky. Tržby v maloobchodě v květnu vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Stavební výroba si ve stejném měsíci polepšila o 11,9 procenta a průmyslová výroba rostla o dvě procenta, i když to znamenalo zpomalení proti dubnovým 4,3 procenta. "Podnikatelská i spotřebitelská důvěra zůstává nadále vysoká, trh práce se viditelně zlepšuje, zaměstnanost dosahuje rekordních hodnot. Maloobchodní tržby jsou tedy jen dalším kouskem do skládačky, která vytváří celkový obraz prosperující české ekonomiky," uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká po zveřejnění květnových statistik.

"Stavebnictví zažívá boom, díky kterému dokázalo umazat významnou část svého předchozího propadu. Otázkou je, zda si toto tempo udrží i ve druhém pololetí a zvláště pak v příštím roce," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který vyzdvihl zejména příspěvek inženýrského stavitelství, jež táhne výstavba infrastruktury a zejména pak její rekonstrukce.

AMSP: Krize Řecka ohrožuje zejména české exportéry

Současná Krize Řecka dopadá zejména na české exportéry, kteří by si měli hledat pro své výrobky nové destinace. Ohrožena je více než miliarda korun jejich pohledávek. Klidné spaní zatím mohou mít cestovní kanceláře, přiměřeně obezřetní musí být dovozci. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků. Exporty českých podnikatelů do Řecka nedosahují ani čtvrt procenta celkového vývozu, téměř jisté výpadky dodávek tedy nebudou mít na celkovou ekonomiku prakticky žádný dopad. Přesto objem aktuálních pohledávek exportérů přesahuje miliardu korun. Tyto pohledávky jsou podle asociace s ohledem na jejich zajištění vysoce ohrožené. Většina z nich je vázána na dodací podmínky dokumentárního akreditivu, který je vázán na plnění řeckých bank.

Sněmovna dala šanci novele o ochraně dodavatelů před řetězci

Sněmovna po řadě odkladů dala šanci novele zákona o významné tržní síle, která má podle vlády lépe chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Pravice neprosadila ani zamítnutí předlohy, ani její vrácení kabinetu k dopracování. Před dalším projednávání normu posoudí sněmovní výbory zemědělský a hospodářský. Novela se nelíbí ani obchodníkům, podle nichž může zdražit potraviny. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to ale odmítl. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že zákon už svou existencí preventivně působí na chování obchodních řetězců. Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) namítal, že zákon nic nevyřeší a že řetězce jej budou obcházet. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců v Česku začátkem června vyzvali dopisem Sobotku k jednání o smysluplnosti celého zákona; schůzka se má uskutečnit tento čtvrtek. Podle obchodníků norma může ohrozit jejich podnikání v Česku, zdražit potraviny a narušit tržní prostředí.

NKÚ: Fond dopravy si najímal firmy na to, co měl dělat sám

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil nedostatky u konzultačních, právních a poradenských služeb, za něž dal Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) přes 3,5 milionu korun. Někdy si je prý fond najímal na práci, kterou měl dělat sám. NKÚ to uvedl v tiskové zprávě o kontrole hospodaření fondu v letech 2011 až 2014. "Fond má pouze dva interní právníky a rozděluje výdaje ve stovkách miliard korun. Je proto pochopitelné, že si na konkrétní a vysoce odborné služby najímal právní specialisty externě," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Fond ve zkoumaném období rozdělil příjemcům 240 miliard korun, kritizovaných 3,5 milionu tak tvoří podle ministerstva zanedbatelný zlomek výdajů.

Fondu vytýká NKÚ také to, že nedostatečně kontroloval, jak efektivně je vynaloženo 244 milionů korun, které rozdělil na příspěvcích na nové technologie. Podle Neřolda ale není možné výsledek investic do inovativních technologií vyhodnotit okamžitě. Příspěvky na nové technologie jsou poskytovány teprve od roku 2012. Skutečný efekt přitom podle běžné praxe může být vyhodnocen až s odstupem tří až pěti let, kdy je již zřejmé, jak se technologie osvědčily v reálném provozu, reagovalo ministerstvo.

Neovlivní.cz: MF podle auditu při správě dluhu přišel o 10 mld.Kč

Ztráty kvůli postupu ministerstva financí při správě státního dluhu v posledních deseti letech přesahují deset miliard korun. Napsal to server Neovlivni.cz s odvoláním na audit, který si nechalo vypracovat MF. Podle něho ministerstvo při obchodech s bankami opakovaně sjednávalo pro stát krajně nevýhodné podmínky. Například prý při derivátových operacích nechávalo banky vybrat, zda úroky od něj mají být fixní nebo pohyblivé. Jedna z operací skončila v roce 2014, závazky z ní ale pro stát platí ještě dalších deset let, což představuje ztrátu přes 1,5 miliardy Kč.

Audit podle Neovlivní.cz vypracoval odbor interního auditu, který si k tomu přizval soudního znalce z oboru ekonomiky a uznávanou kapacitu Jaroslava Bradu. MF audit nijak nekomentovalo. Nereagoval ani ministr financí Andrej Babiš. Zjištěná pochybení spadají podle serveru většinou do éry, kdy ministerstvo financí ovládala dnešní pravicová opozice. Konkrétní odpovědnost pak nesou ministerští úředníci, u nichž audit konstatoval obří kumulaci funkcí.

Povinný podíl postižených pracovníků nenaplnil loni žádný resort

Povinný podíl zaměstnanců s postižením nenaplnilo loni žádné ministerstvo. Předepsané množství handicapovaných pracovníků měly pak jen dva z 12 velkých úřadů. Celkem v resortech a v dalších státních institucích působilo 407 osob se zdravotním postižením místo 946, tedy ani ne polovina stanoveného počtu. Vyplývá to ze zprávy, kterou kabinetu ve středu předloží ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Firmy a instituce s víc než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby od firem s víc než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci státnímu rozpočtu. Ministerstva a úřady se loni "vykoupily" částkou téměř 15,71 milionu korun. Složily sumu za zhruba 250 postižených pracovníků, které nezaměstnaly. Situaci už v minulých letech kritizovala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Podle ní by stát měl jít v zaměstnávání lidí s handicapem příkladem. Zástupci ministerstev si naopak stěžovali na to, že se k nim do konkurzů žádné osoby s postižením nehlásí. Nejlepší výsledek mělo ministerstvo práce. Splnilo povinný podíl z 87 procent. Celkem pro něj mělo pracovat 42 postižených, bylo jich 37. Mezi 12 velkými úřady se zaměstnáváním postižených neměly problém Český báňský úřad a Správa hmotných rezerv.

Ministerstvo chce sociálním službám poslat 720 mil Kč, projedná to vláda

Ministerstvo práce by chtělo v brzké době poslat sociálním službám dalších 720 milionů korun. Zařízením, která se starají o handicapované či seniory, podle vedení resortu chybějí peníze na provoz. Celkem 300 milionů by mělo podle návrhu putovat z rozpočtu ministerstva, 420 milionů pak z rezerv státní pokladny. Ministerstvo financí je proti. Ve středu to projedná vláda. Ministerstvo práce má letos na dotace 7,85 miliardy korun. V podkladech pro vládu uvedlo, že sociální služby by ale potřebovaly téměř 11,77 miliardy. Dotace tak pokrývají jen 67 procent potřebných financí, podotkli autoři návrhu. Vedení resortu hledá peníze na dodatečnou finanční injekci každý rok. Roční dotace mezi sedmi a osmi miliardami korun na provoz zařízení pro lidi s handicapem, seniory a další potřebné totiž nikdy nestačí.

Ministr Němeček: Chystaná cenová regulace přinese úsporu až 6 miliard Kč

Chystaná cenová regulace zdravotnických prostředků by měla přinést úsporu čtyři až šest miliard korun ročně, v roce 2013 bylo za ně vydáno téměř 28 miliard. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Chystá i opatření, jak zabránit vývozu levných léků, aby nechyběly českým pacientům. Předloni byly vyvezeny léky za 3,6 miliardy korun. Podle ministra by díky změně měli od příštího roku ušetřit pacienti i zdravotní pojišťovny. Ministr připomněl, že české léky patří k nejlevnějším v EU, i proto se stávají předmětem reexportů. V krátké době muselo ministerstvo třikrát omezit vývoz léků kvůli výpadkům na českém trhu.

Nový systém by měl fungovat tak, že firmy, které budou chtít některý z léků na seznamu vyvézt, budou muset 30 dní předem požádat o souhlas. Pokud by porušily toto ustanovení, dostaly by pokutu až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti na dva roky. Stanovení úhrady a ceny zdravotnického prostředku se bude srovnávat podle nejnižší referenční hodnoty v zemích EU.

MŽP navýšilo objem peněz pro rodinné domy v rámci Nové zelené úsporám

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) o 300 milionů korun navýšilo objem peněz na úsporná opatření v rodinných domech v letošním programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Původně vyčleněných 600 milionů korun totiž již žadatelé vyčerpali. ČTK o tom informovala Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva. Program takzvaných zelených dotací končí 31. října. Celkem je v něm letos 1,1 miliardy korun, z toho 600 milionů by mělo jít na rodinné domy a půl miliardy na pražské bytovky. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes uvedl, že k navýšení budou využity finanční prostředky z dražeb emisních povolenek za druhé čtvrtletí a případně i nedočerpané peníze na bytové domy.

Bílina vydá dle těžařů při prolomení limitů až 285 mil. tun uhlí

Povrchová těžba na dole Bílina může podle těžařů při prolomení limitů pokračovat ještě 40 let, hlubinná těžba i déle. Pokud vláda odsouhlasí prolomení takzvaných limitů těžby, mohli by prý z dolu těžaři vyvézt až 285 milionů tun uhlí. ČTK to řekl mluvčí Severočeských dolů, které v lokalitě těží, Vladimír Budinský. Vláda původně měla o limitech rozhodnout letos. Pokračování těžby v Bílině nestojí v cestě žádná lidská obydlí. Podle dnes platného limitu by těžba skončila v roce 2035, útlum by nastal mnohem dřív. Důl zaměstnává přímo 3000 lidí a v dalších navazujících profesích pracuje zhruba 6000 až 7500 osob.

TPCA v prvním pololetí vyrobila 114.694 vozů, o 38 pct více

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v letošním prvním pololetí vyrobila 114.694 vozů, což je o 38 procent více než za stejné období loňského roku. Za nárůstem stojí především start výroby nové generace modelů všech tří značek, informoval ČTK v tiskové zprávě mluvčí automobilky Marek Hovorka. Do konce letošního roku plánuje továrna vyrobit více než 220.000 vozů. TPCA loni vyrobila 203.000 automobilů, hlavními trhy pro ni byly Británie, Francie, Německo, Itálie a Nizozemsko.

Od pátku se v Česku utopilo devět lidí, roli hrály alkohol i vedra

V pátek a o prodlouženém víkendu se v Česku utopilo devět lidí. Podíl na úmrtích měly alkohol i vedra. Jeden mladík se šel koupat, ačkoli zřejmě neuměl plavat. Vyplývá to z informací ČTK od zdravotníků, hasičů a policie. Odborníci radí, aby lidé při nynějších vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze.

Pětačtyřicetiletý muž z Havířova se utopil v Těrlické přehradě na Karvinsku. Vstoupil do vody, uplaval několik metrů od břehu a zmizel pod hladinou. Pak už ho lidé neviděli. Třiadvacetiletý muž v pondělí večer utonul při koupání u obce Kosičky na Královéhradecku. Okolnosti jeho smrti zatím nejsou jasné, vyšetřuje je policie. Také třiadvacetiletý mladík utonul při koupání v jezeře Lhota poblíž obce Dřísy u Prahy. Podle policie seskočil ze šlapadla, aby se vykoupal, a již se nevynořil. Dalšího třiadvacetiletého muže našli záchranáři v táborské vodní nádrži Jordán. Kamarádi pohřešovaného měli podle policie v dechu 2,5 až tři promile alkoholu.

V ústecké chemičce vzplál oheň kolem prázdného zásobníku

V ústecké chemičce Spolchemie, která sousedí s centrem města, vzplál dnes krátce před polednem oheň. Požár vznikl kolem zásobníku, který chemička používá na kyselinu solnou. Mluvčí podniku Marie Logrová ČTK řekla, že zásobník je nyní prázdný. Jednotkám se podařilo oheň dostat pod kontrolu za necelou hodinu. Příčina požáru zatím jasná není. Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) je jedním z předních výrobců syntetických pryskyřic v Evropě. Vedle nich vyrábí akciová společnost další chemické látky.

Dcera Kramných zemřela po zásahu proudem, řekl soudu znalec

Dcera Kramných zemřela na náhlé selhání srdce po zasažení elektrickým proudem. Vyplynulo to z výpovědi znalce Marka Dokoupila, kterou u Krajského soudu v Ostravě pokračuje proces s Petrem Kramným. Je obžalován z toho, že svou manželku a dceru na dovolené v Egyptě zavraždil. Kramný to od počátku popírá, jeho žena s dcerou podle něj zemřely nejspíše na otravu. Závěry o smrti elektrickým proudem potvrdila i znalkyně Margita Smatanová, která pitvala tělo Kramnéno manželky. Znalec řekl, že od egyptského posudku se jeho závěry liší. Egyptský lékař ale podle něj nepitval důkladně mozek ani srdce. Znalkyně z oboru toxikologie Marie Staňková řekla, že v tělech vyloučila přítomnost opiátů, kyanidu, léků a dalších látek, včetně chemikálií, které se používají v domově důchodců či automobilce, kde pracovali manželé Kramní.

Horská služba pátrala na Šumavě po dvou seniorech

Po 83letém muži a jeho o dva roky starší manželce pátrali v pondělí večer horští záchranáři a policisté na Šumavě. Senioři se včas nevrátili z výletu do penzionu. Záchranáři najezdili při pátrání stovky kilometrů. Manžele našli vyčerpané, ale v pořádku. Podle toho, co nám řekli, ušli asi 30 kilometrů, uvedli záchranáři. Manželé neměli u sebe nabitý mobilní telefon, takže se snažili dojít co nejdál sami, aniž mohli zavolat o pomoc.

V centru Prahy protestovaly stovky taxikářů, projeli městem

V centru Prahy protestovaly stovky taxikářů proti plánu primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zpřísnit zkoušky pro řidiče taxi a všechny je přezkoušet. ČTK to potvrdili mluvčí magistrátu Vít Hofman a policie Tomáš Hulan. Taxikáři způsobili problémy v dopravě, městu předali petici. Krnáčová v uplynulých týdnech uvedla, že zhruba v polovině léta budou muset všichni taxikáři znovu složit zkoušky, aby dostali licenci. V Praze je evidováno zhruba 4000 taxikářů. Primátorka zástupce taxikářů prý pozvala ke společnému jednání.

Průzkum: Dovolenou si v létě nedopřeje pětina Čechů

V létě nejezdí na dovolenou pětina Čechů, přibližně čtvrtina si ji dopřeje každoročně. Zhruba třetina jezdí na dovolenou skoro každý rok a 23 procent jen výjimečně. Ukázal to zveřejněný průzkum agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu. Za dovolenou Češi utratí průměrně 14.600 korun, což je o 500 korun více než loni. Skoro dvě třetiny z nich se ale vejdou do 10.000 korun. Více než třetina lidí stráví svou hlavní dovolenou v Česku. "Především starší lidé jsou při výběru ovlivněni kromě jiného vnímání změny v bezpečnostní situaci ve světě,“ uvedl Vlastimil Divoký z marketingu a komunikace ERV. K moři pojede 30 procent Čechů.

V Olomouci nabízejí bary kohoutkovou vodu na pomoc lidem z Haiti

V Olomouci se naplno rozjel projekt Na zdraví Haiti. Obyvatelům jedné z nejchudších zemí mohou pomoci lidé zakoupením kohoutkové vody v restauracích, kavárnách a barech, které se do projektu zapojily. Lidé mohou na vodu z kohoutku přispět libovolnou částkou. Podle zástupců Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO), která akci organizuje, má projekt ve městě ohlas. Výtěžek akce, která potrvá ve městě po celé prázdniny, půjde na lékařskou péči. ACHO pomáhá na Haiti už řadu let.

Na Julisce bude ve středu poslední rozloučení s Josefem Masopustem

Ve středu se na stadionu Dukly na Julisce uskuteční poslední rozloučení s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem. Vicemistr světa z roku 1962 a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy zemřel 29. června po dlouhé a vážné nemoci ve věku 84 let. Rozloučit se s ním může přijít i veřejnost. Smuteční obřad na Julisce začne v 11:00 a bude doprovázen vojenskými poctami. Během hráčské kariéry nastupoval Masopust za Most, Teplice a především Duklu, s kterou získal osm titulů. S reprezentací navíc v roce 1960 vybojoval bronz na mistrovství Evropy. Úspěšný byl také jako trenér, když vyhrál ligu s Brnem a vedl i československý národní tým. V roce 2000 byl zvolen českým fotbalistou století před Josefem Bicanem a Ivem Viktorem.

Zemřel herec Aleš Jarý, Sláva Jiroušek z Četnických humoresek

Zemřel herec a dabér Aleš Jarý, jehož diváci znají jako dlouholetého člena souboru Městského divadla Brno a především z role strážmistra Slávy Jirouška v seriálu Četnické humoresky. O nedělním úmrtí Jarého ve věku 56 let informovaly Divadelní noviny na svém webu. Jarý vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU). Po škole byl od roku 1984 do roku 1992 v angažmá v Divadle bratří Mrštíků (dnes Městské divadlo Brno). Po roce 1992 se začal věnovat převážně dabingu. Daboval nejrůznější filmy a seriály, například postavu Garyho Ewinga v seriálu Dallas. V roce 1997 získal roli strážmistra Jirouška v Četnických humoreskách. Objevil se v seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo ve snímku Světlo pasáže (2007). V roce 2008 jej postihla mozková mrtvice, což mu znemožnilo se herectví i dabingu dále věnovat. Přesto v roce 2014 natočil televizní film Stopy života: Zlatá mládež, uvedly Divadelní noviny.

Helena Třeštíková uvedla na festivalu dokument Mallory

V soutěži dokumentů karlovarského festivalu byl uveden časosběrný snímek režisérky Heleny Třeštíkové nazvaný Mallory. Natáčela ho 13 let a na příběhu drogově závislé mladé ženy, která svůj život z gruntu změnila, dává naději, že každý má šanci něco zlepšit. Do kin snímek přijde od 13. července. Režisérka už podobnou metodou zachytila dramatické životní osudy postav ve filmech Marcela, René nebo Katka, v nichž sledovala většinou životní propady a často neřešitelné situace. Nyní je však v centru příběhu hrdinka, která se po těžkých životních peripetiích včetně života na ulici snaží odrazit ode dna a pomalu se vrací do běžného života.

S Mallory se život nemazlil. Po porodu syna se však dokázala vymanit z drogové závislosti a zvládla i období, kdy se ocitla s dítětem na ulici a žila jako bezdomovec. Dnes na střední odborné škole studuje obor Sociální činnost a uplatnění nalezla v pomoci těm, jejichž životy zná nejlépe - lidem na okraji společnosti. "Období, kdy žila Mallory na ulici, bylo dramatické. Vídaly jsme se často, situace se dost měnila, chtěli jsme zachytit bod zlomu. Nevěřila jsem, že jednání s úřady je tak frustrující a bude trvat tak dlouho. Musela si ale pomoci sama," uvedla Třeštíková. Když ji potkala poprvé, překvapilo ji, že ji ze dna "vytáhl" herec a prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. "Narazila na něj v roce 2001, když v pokročilém těhotenství žebrala na ulici. Dal jí peníze a spoustu dobrých rad. Mallory říká, že toto setkání bylo řízení osudu," dodala Třeštíková. Dnes se titulní hrdinka angažuje v charitativní společnosti Naděje a tvrdí, že naděje umírá poslední. V tomto duchu prý koncem roku formulovala dopis Jiřímu Bartoškovi, který právě ležel v nemocnici. Poslala mu "sílu bojovat", kterou v ní kdysi probudil právě on.

Karlovarská soutěž představila Prušinovského Kobry a užovky

Domácím snímkem zařazeným do hlavní soutěže karlovarského festivalu jsou Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského. V mezinárodní premiéře bude představen dnes vpodvečer. Příběh debutujícího scenáristy Jaroslava Žváčka vypráví o lidech, kteří ze zoufalství kupí chybu za chybou a podléhají vlastním představám o krásném životě. Hlavní role dvou odlišných bratrů ztvárnili skuteční bratři Kryštof a Matěj Hádkovi. "Film se v kinech objevil v únoru, zatím má na kontě něco přes 80.000 diváků, což pokládáme za úspěch," řekl na tiskové konferenci producent Ondřej Zima. Podle něj bude uveden na festivalech v Pule a ve Vídni, o dalších se jedná.

Vojta Kotek představil ve Varech komedii Padesátka

Tvůrci komedie Padesátka v čele s režisérem a hercem Vojtou Kotkem už pracují ve střižně. Premiéra má být o Vánocích. Ve Varech uvádějí tvůrci snímku stejnojmenné divadelní představení Petra Kolečka, které se stalo námětem filmu. Na plátně se objeví Marek Taclík, Jakub Prachař, Ondřej Pavelka, Jiří Mádl, ale i Vilma Cibulková, Tereza Voříšková, Oldřich Kaiser a Jiří Schmitzer. Velkým lákadlem pro diváky bude prý setkání Jiřího Mádla a Vojty Kotka před kamerou. Vojta Kotek se do "Špindlu" vrátil po deseti letech, kdy tam právě s Mádlem točil Snowboarďáky. Tehdy prý řekl, že už nikdy nechce natáčet na sněhu.

"Příběh se odehrává ve dvou časových liniích - v současnosti i v 70. letech," řekl. Příběh komedie Padesátka se odehrává v zimě na horách a její děj se točí okolo lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařského závodu Tříkrálová padesátka a muže, který se rozhodl poznat svého otce.

V sekci První podání je i krátký snímek Ondřeje Hudečka Furiant

Tvorbu deseti studentů a absolventů filmových škol z celé Evropy, kteří dokončují své první filmy a stojí na počátku kariéry, představuje nová sekce karlovarského festivalu nazvaná První podání. Na výběru se podílela European Film Promotion (EFP). České filmové centrum do výběru poslalo krátký hraný snímek Ondřeje Hudečka Furiant o Ladislavu Stroupežnickém. "Už dlouhou dobu jsem chtěl natočil snímek, který by se odehrával v 19. století, v době, která je v české kinematografii málo exponovaná. A přitom stále existují lokace, kde se dá bez digitálních úprav natáčet," řekl na prezentaci Hudeček ČTK. Do hlavní role obsadil německého herce Juliuse Feldmeiera, kterého potkal na festivalu v Mexiku, kde uváděl svůj předchozí snímek.

SOČR se vrátil z Japonska, symfoniky slyšelo téměř 20.000 lidí

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) s šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem se v pondělí večer vrátil z třítýdenního turné v Japonsku, kde jeho členy při 11 vystoupeních slyšelo téměř 20.000 lidí. Programům v prestižních koncertních síních od Ósaky či Sappora až po Tokio dominovala hudba Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany, často zněl i Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Fryderyka Chopina, došlo také na Ludwiga van Beethovena a Sergeje Rachmaninova. ČTK o tom za orchestr informovala Jitka Novotná. Japonského turné se zúčastnil i štáb České televize, který připravuje dokument k 90. výročí založení rozhlasového orchestru.

Národní knihovna v Jeruzalémě s potížemi hledá Kafkovy rukopisy

Izraelská Národní knihovna podle izraelských médií musí dohledat rukopisy Franze Kafky, které jí minulý týden přiřkl soud. Rukopisy, jež měly být dle spisovatelovy poslední vůle zničeny, jsou nyní podle verdiktu majetkem knihovny. Dosud byly v rukou dcery sekretářky Kafkova přítele a vydavatele jeho děl Maxe Broda. Brod se rozhodl nesplnit Kafkovu poslední vůli a rukopisy si ponechal. Jeho sekretářka Esther Hoffeová po Brodově smrti v roce 1968 tento majetek zdědila. Část rukopisů prodala a zbytek po její smrti přešel do vlastnictví jejích dcer Evy a Ruth. Dnes žije už jenom Eva.

Knihovna se podle izraelského tisku nyní snaží dohledat rukopisy, z nichž některé jsou staré století a byly přechovávány v nevyhovujících podmínkách. Část je uložena v bankovních sejfech rodiny Hoffeových v Curychu a Tel Avivu. Zatím nikdo ale neví, co přesně v trezorech je. Za jednu z nejcennějších položek se považují deníky z let 1913 až 1924, kdy Kafka tvořil. Odbornice na Kafkovo dílo Anat Perryová se obává, že je rodina Hoffeových převezla na tajné místo. Právník Ehud Sol byl při otvírání sejfů ve Švýcarsku a řekl, že soud nebyl schopen sestavit vyčerpávající seznam položek, které mají být v dědictví po Brodovi. Navíc nikdo neví, jaká část rukopisů byla uložena v bankách a jakou si Esther Hoffeová nechala doma nebo v sejfech, o nichž se zatím neví. Hoffeová se o dědictví soudila dlouho a k nejasnostem přispěla, když v době procesu oznámila, že jí vtrhli do bytu v Tel Avivu neznámí lidé. Nevyšetřilo se, zda a co z bytu zmizelo.

Česká sci-fi komedie Mars vznikala v simulátoru rudé planety

Přímo v prostředí simulátoru planety Mars v poušti amerického Utahu se natáčel nový český film Mars. Sci-fi komedie režiséra a částečně scénáristy Benjamina Tučka by měla přijít do kin v příštím roce. Na konečné podobě filmu se teprve začíná pracovat, řekl novinářům Tuček. Natáčení umožnila soutěž americké nevládní organizace Mars Society, ve které se nejrůznější projekty ucházejí o možnost pobytu v simulátoru Mars Desert Research Station. Čeští filmaři v ní uspěli a měli tak možnost tři týdny točit v prostředí, které je v mnohém opravdu blízké tomu, jak by vypadal život na skutečné základně na Marsu. Česká mise se stala první posádkou na světě, která na základně realizovala filmový scénář.

Ve filmu, jehož scénář vznikal i na základě improvizací před cestou do Utahu, jde o záchranu stanice na Marsu, kterou ohrožuje prachová bouře. Ale program osídlení Marsu byl kvůli rozpočtovým škrtům zrušen. Východiskem jsou soukromé peníze miliardáře z východní Evropy. Ten má ale přání se na Marsu oženit. Protože NASA považuje misi za nerealizovatelnou, hledá velitel pomoc v ESA (European Space Agency). Důvod je pragmatický - astronauti ze zemí bývalé východní Evropy jsou levnější a nebojí se riskovat.

Sport

Pro české tenisty skončily letošní dvouhry na trávě ve Wimbledonu v osmifinále. Jako poslední vypadli šestí nasazení Lucie Šafářová a Tomáš Berdych. Loňská semifinalistka v All England Clubu a finalistka z Roland Garros Šafářová prohrála s Coco Vandewegheovou z USA dvakrát 6:7 a Berdych s Gillesem Simonem z Francie hladce 3:6, 3:6 a 2:6. České tenistky nezopakovaly ve Wimbledonu loňský veleúspěšný ročník, který Petra Kvitová vyhrála, Šafářová došla do semifinále a Barbora Strýcová do čtvrtfinále. Obhájkyně titulu Kvitová letos skončila ve 3. kole, Strýcová v prvním a Šafářová ve čtvrtém.

Atlet Petr Svoboda splnil na mítinku ve francouzském Sotteville v běhu na 110 metrů překážek limit pro účast na srpnovém mistrovství světa v Pekingu. Český rekordman skončil třetí v čase 13,44 sekundy. Svoboda nestačil jen na domácího Garfielda Dariena (13,28) a Kubánce Yordana Ofarrila, za kterým zaostal o tři setiny.

Počasí

Oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, na východě území kolem 28 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C.