Denní souhrn zpráv

Vláda se bude zabývat počty uprchlíků

Vláda projedná ve středu počty uprchlíků, které by bylo Česko schopno přijmout. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v České televizi uvedl, že půjde o méně lidí, než původně navrhovala Evropská komise v povinných kvótách. Návrh pro kabinet chystá ministerstvo vnitra, Chovanec zatím přesná čísla nezná. Půjde podle něho o stovky lidí letos a několik set lidí příští rok. V Česku dosud požádalo o azyl několik jednotlivců a dvě rodiny. Migranti míří hlavně do Německa a Švédska kvůli tamním štědrým sociálním systémům a kvůli tomu, že tam mají zázemí, uvedl. Český sociální systém je zatím podle něho nastaven tak, že by neměl lákat cizince ani do budoucna.

Vrcholní zástupci členských států unie se dohodli na dobrovolném přemístění celkem 40.000 uprchlíků z Itálie a Řecka za dva roky. Povinné kvóty navrhované Evropskou komisí odmítli. Podrobnosti budou dojednávat ministři vnitra v červenci.

Albánská policie zatkla údajného vraha českých turistů

Albánská policie zadržela údajného vraha dvou českých turistů. Informaci albánských médií ČTK potvrdila konzulka z českého velvyslanectví v Tiraně Radka Calábková, podle níž byl případ pro albánské vyšetřovatele absolutní prioritou. Podezřelý je dvacetiletý mladík s kriminální minulostí. Policisté mají podle Calábkové poměrně silné indicie, že podezřelý tento trestný čin spáchal. Policie přišla na mladíka porovnáním stop, které zanechal v autě zavražděných. Motivem vraždy byla podle albánských médií patrně krádež auta. Ve vesnici Grudë, kde se muž v jednom z domů skrýval, bylo nasazeno asi 350 policistů, včetně příslušníků speciálních jednotek. Na místě byl také policejní vyjednávač, který se podle webu listu Shqiptarja snažil mladíka přimět, aby se policistům vzdal. Muž vyšel ven, až mu policie slíbila, že ho nezabije.

K dopadení údajného pachatele se krátce nato vyjádřil albánský ministr vnitra Saimir Tahiri. "Ten muž měl být pořád ve vězení za svůj předchozí zločin, a ne zabíjet znova," uvedl Tahiri na Facebooku. Poukazoval tím na fakt, že mladík pocházející z vesnice nedaleko Škodry byl už dříve odsouzen za loupežnou vraždu z roku 2010, při které zemřelo dítě. Čin spáchal spolu se svými bratry, když mu bylo 14 let. Ve vězení strávil pět let. Podle Calábkové se v Albánii zvedla obrovská vlna sympatií k obětem. "Od veřejnosti k nám plynou kondolence, u ambasády byly svíčky a květiny," dodala Calábková.

Albánská média, která se případu široce věnují, uvádějí, že údajný vrah se objevuje na fotografiích zavražděné dvojice, takže je zřejmé, že se s ní znal. Sedmadvacetiletý hasič z Plzeňska a jeho šestatřicetiletá partnerka byli v pátek zastřeleni ve svém autě na silnici v horské oblasti. Auto pak prý bouralo po nekontrolované jízdě, přičemž útočník byl zraněn. Dokázal ale ještě rozbít sklo a z vozu se dostat.

Prouza: Vyřešení řecké krize může zlepšit pohled Čechů na euro

Pokud se jakýmkoli způsobem podaří vyřešit řeckou krizi, ať už záchranou Řecka, nebo jeho odchodem se skupiny zemí platících eurem, může to zlepšit pohled Čechů na eurozónu. Vyplynulo to z vyjádření státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy v Otázkách Václava Moravce České televize. "Ukáže to, že systém je nastaven dobře, že jedna nemocná země nenakazí všechny ostatní," řekl Prouza. Eurozóna je podle něho silnější než v minulosti, kdy ekonomické problémy jižních států dopadly i na další země.

Většina Čechů podle průzkumů dlouhodobě odmítá přijmout euro. Prouza soudí, že za tímto postojem nejsou fakta, ale záporné emoce, jež lze měnit jen obtížně. "Eurozóna funguje, je silná, je to výrazně lepší aranžmá než mít 19 jednotlivých měn místo jedné," zdůraznil Prouza.

Vyznamenání by mohli mít exministr Dostál či expert Pavlíček

Někdejší ministr kultury Pavel Dostál, spisovatel Petr Hořejš, básník Jiří Žáček nebo ústavní expert Václav Pavlíček patří mezi 37 osobností, které by letos Senát měl nominovat na státní vyznamenání. Doporučil mu to jeho příslušný podvýbor. Horní komora má o nominacích rozhodnout zhruba za dva týdny. Senát loni navrhl prezidentovi 38 kandidátů.

Graubner při mši na Velehradě vyzdvihl význam křesťanských hodnot

Na význam křesťanských hodnot v dnešní společnosti upozornil při poutní mši na Velehradě olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kritizoval současné poměry i málo ochoty k dobrovolné bezplatné službě či přijetí cizinců. Národní pouť byla součástí vrcholících letošních oslav příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. I přes tropické počasí bylo nádvoří baziliky, které se už před polednem proměnilo ve výheň, zcela zaplněno. Pořadatelé odhadli návštěvnost na 23.000 poutníků.

Mše se zúčastnili biskupové z celé země včetně kardinála Dominika Duky. "Je to největší pravidelná pouť v republice a hlavní oslava státního svátku slovanských věrozvěstů. Tady se symbolicky dotýkáme kořenů naší křesťanské kultury vyrostlé z přijetí evangelia," řekl ČTK Graubner. Na nádvoří baziliky se scházeli lidé na národní pouť od ranních hodin. Mnozí se na velehradské slavnosti vydali před několika dny i pěšky, jako například poutníci ze Svatého Kopečku u Olomouce.

Kolem 2000 návštěvníků přivítalo odpoledne na Cyrilometodějské pouti i Slovanské hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku. Zavítali sem pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po promítnutí dokumentárního filmu o dvou bratrech ze Soluně od Martina Žuchy následoval modlitební a duchovní program. Na něj navázala slavnostní mše.

Ocenění od biskupů získal výtvarník, dirigent i vězeňská kaplanka

Výtvarník Karel Rechlík či vězeňská kaplanka Květoslava Jakubalová se na Velehradě stali jedněmi z osobností, které během slavnostní mše ocenili zástupci České biskupské konference (ČBK). Děkovné uznání si odnesl také televizní dramaturg Jiří Florian, dirigent a pedagog František Macek a hudební skladatel Miloš Bok. Biskupové ocenění předávají o velehradské pouti každým rokem; míří k osobnostem kultury a umění.

Rechlík obdržel od biskupů řád svatého Cyrila a Mětoděje. K jeho dílům patří například vitráže v bazilice na Starém Brně, v kostelech v Břeclavi, Březině, Moravském Žižkově či soubor vitráží v kostele svatého Vavřince v Dačicích a v dominikánském kostele v Olomouci. Je autorem například i vitráží v průčelí klášterní baziliky premonstrátského kláštera v Milevsku. Od roku 1993 je ředitelem Diecézního muzea v Brně, uvedli zástupci ČBK. Květoslava Jakubalová se v roce 1999 stala kaplankou ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kde pracuje i nyní. "Během svého působení uvedla do praxe několik zajímavých projektů, z nichž některé se uplatnily i v jiných věznicích. Projekt práce s rodinami odsouzených během výkonu trestu byl přijat Generálním ředitelstvím Vězeňské služby jako pilotní projekt rýnovické věznice," informoval ČTK mluvčí ČBK František Jemelka. V roce 2010 se stala hlavní kaplankou Vězeňské duchovní služby ČR, na tomto postu působila až do letošního února.

Benefiční koncert Večer lidí dobré vůle vynesl 1,3 milionu korun

Celkem 1,3 milionu korun vynesl letos benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku. Výtěžek sobotní akce je nižší než loňském roce, tehdy se podařilo vybrat 1,8 milionu korun. Peníze, které zaslali lidé prostřednictvím dárcovských SMS si rozdělí rovným dílem tři neziskové organizace. Pomohou mladým lidem na ulici, lidem s Alzheimerovou chorobou či studentům ze sociálně slabých rodin.

Na poutní místo se sjeli lidé z celého okolí, mnozí se na velehradské slavnosti vydali před několika dny i pěšky, jako například poutníci ze Svatého Kopečku. Jedná se o trasu dlouhou zhruba 100 kilometrů. Tradiční vystupující benefičního večera, Jiřího Pavlicu s Hradišťanem a Zlínskou filharmonii Bohuslava Martinů, letos doplnily kapely No Name a Nezmaři.

Na Velehradě byla odhalena kovaná plastika věrozvěstů

Poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku zdobí kovaná plastika. Podepsáni jsou pod ní čtyři umělečtí kováři z Česka a Itálie. Sousoší věrozvěstů bylo vytvořeno k 1200. výročí narození svatého Metoděje. Plastika byla odhalena v sobotu během největších církevních událostí v zemi - Dnů lidí dobré vůle. Do konce letošního roku bude umístěna na nádvoří baziliky. Poté se přesune k příjezdové cestě směrem na Velehrad.

V centru Prahy začaly dvoudenní Husovské slavnosti

V centru Prahy začaly dvoudenní Husovské slavnosti, jimiž vyvrcholí letošní připomínka 600. výročí mučednické smrti českého kněze, kazatele a učence Jana Husa. Husovské slavnosti připravily Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská. Pořadatelé chtějí připomenout Jana Husa jako zosobnění boje za pravdu a morální věrohodnost. Slavnosti určené pro širokou veřejnost včetně anglicky a německy mluvících turistů nabídnou škálu akcí od bohoslužeb přes koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuse.

Hlavní pódium je u pomníku Jana Husa. Na Ovocném trhu bude možné zažít atmosféru středověkého tržiště, v okolních kostelích se bude konat poutnický program a další literární, hudební a interaktivní programy. Betlémská kaple získá nový zvon. Zdobí ho výjev z Jenského kodexu s Janem Husem při kázání právě v Betlémské kapli; zvon je atypicky rozdělen na třetiny, v dalších jsou bible a kalich. Poprvé se na svém místě rozezní při bohoslužbě ve výroční den Husovy smrti.

Richard Gere nezklamal, zazpíval pro 6700 diváků v letním kině

Americký herec Richard Gere nadchl tisíce diváků karlovarského letního kina, když osobně přišel v sobotu po 23:00 uvést slavný film Pretty Woman. "Už točím filmy hodně dlouho, ale něco takového jsem ještě neviděl," řekl na úvod herec, který letos převzal na letošním Mezinárodním filmovém festivalu cenu za mimořádný přínos světové kinematografii. Na Gerea čekalo podle pořadatelů 6700 lidí, ačkoli běžná kapacita kina je asi jen 3500 lidí. Když Gere přišel na pódium, nejprve si, podobně jako loni Mel Gibson, natočil diváky i novináře na mobilní telefon. Jak pak řekl, záběry pošle Julii Robertsové, "aby věděla, o co přišla".

Zazpíval první tóny titulní písně z filmu Pretty Woman od Roye Orbisona. Pak zavzpomínal na to, že když před 25 lety film natáčeli, probíhalo to v přátelské atmosféře a nikdo tehdy netušil, že se z filmu stane takový hit, který potěší tolik lidí po celém světě. Pro diváky bylo v letním kině připraveno vůbec první promítání od české premiéry před 23 lety bez dabingu a s titulky. Fanoušci si tak mohli užít hlasy Gerea i Robertsové v jejich původním znění.

Česká filmová produkce pátý rok po sobě roste

Česká filmová produkce už pátý rok po sobě roste. Oproti roku 2013 se zvýšil obrat českých produkčních společností o 18 procent, ve srovnání s rokem 2012 vzrostl obrat o 46 procent. Na tiskové konferenci karlovarského festivalu to oznámil místopředseda představenstva Asociace producentů v audiovizi (APA) Radomír Dočekal. Tahouny filmového průmyslu jsou zahraniční zakázky a reklamy, převážně také zahraniční. Domácí filmová a televizní výroba nezávislých producentů ale po dvou úspěšných letech téměř o pětinu poklesla.

Kina v roce 2014 uvedla 263 premiér, což je mírný pokles oproti roku 2013. Z 56 českých snímků z domácí produkce bylo 31 hraných, obnovené premiéry se dočkala i digitálně restaurovaná verze snímku Ostře sledované vlaky. Do kin přišlo v roce 2014 11,6 milionu diváků, což je ve srovnání s předchozím rokem o půl milionu více. Tržby dosáhly rekordních 1,5 miliard Kč.

Film Domácí péče Slávka Horáka jde do karlovarské soutěže

V červenci se v kinech objeví celovečerní debut zkušeného reklamního režiséra Slávka Horáka nazvaný Domácí péče. Uveden byl v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Do hlavních rolí režisér obsadil Bolka Polívku jako manžela obětavé zdravotní sestry v podání Aleny Mihulové. Ta po více než 30 letech naváže na svou nejznámější roli mladinké kolegyně Jiřiny Jiráskové z filmu Sestřičky svého pozdějšího manžela Karla Kachyni. "Psát jsem jezdil k rodičům na Moravu a tam mě pořád vyrušovala máma se svými historkami z práce; pracuje jako ošetřovatelka v rámci domácí péče. Nakonec jsem si uvědomil, že mi vlastně nevědomky napovídá, o čem má můj film být," řekl Horák.

V Karlových Varech odhalili na festivalu Lavičku Václava Havla

Lavičku Václava Havla odhalili v Karlových Varech při příležitosti 50. mezinárodního filmového festivalu. Vzpomínkové místo v podobě dvou křesel a stolku, kterým prochází lípa, vzniklo v parku před Císařskými lázněmi. Spolu s primátorem Petrem Kulhánkem (KOA) jej odhalila bývalá manželka prvního českého prezidenta Dagmar Havlová, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Lavička Václava Havla v Karlových Varech je podle Marty Smolíkové devátá na světě. Ta první byla umístěna ve Washingtonu. Koncept je dílem architekta Bořka Šípka a křesla spojená stolem, jímž prorůstá česká lípa, je už na několika místech v Česku i v dalších zemích.

Český film o Husovi se setkal s velkým zájmem německých diváků

S velkým zájmem diváků se setkal dvoudílný film Jan Hus, který tento týden u příležitosti 600. výročí upálení českého kněze v Kostnici odvysílal německý televizní kanál Arte. Česko-německý snímek přilákal k obrazovkám přes půl milionu Němců a vysloužil si v tisku pochvalné kritiky. Film, který natočila Česká televize v koprodukci s německou stanicí Arte, se v Německu vysílal ve středu v hlavním vysílacím čase. Snímek dosáhl podílu na sledovanosti 2,1 procenta, přitom průměrná sledovanost Arte činí zhruba jedno procento. Celkem si film pustilo přes 550.000 lidí.

V Novém Městě na Moravě odhalili bronzovou sochu Jana Husa

V Novém Městě na Moravě odhalili bronzovou sochu mistra Jana Husa odlitou podle modelu, který vytvořil místní rodák Jan Štursa. Slavnost v zahradě evangelického kostela provázel koncert a inscenace Jan zvaný Hus. Slavnostním odhalením sochy zároveň vyvrcholil Rok Jana Štursy, řekl ČTK starosta Michal Šmarda (ČSSD). Od narození jednoho ze zakladatelů moderního českého sochařství Jana Štursy uplynulo letos v květnu 135 let, v jeho rodném městě mohou turisté vidět sedm jeho děl.

Na jindřichohradecké úzkokolejce začala sezona parních vlaků

Se začátkem letních prázdnin se na jindřichohradeckých úzkokolejkách rozjela sezona historických parních vlaků. Na Novou Bystřici vyjíždějí z Jindřichova Hradce denně, do Kamenice nad Lipou v každý všední den, uvedl ředitel Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) Jiří Pavel. V Nové Bystřici je k vidění výstava Zajištění traťového provozu mezi světovými válkami. Více než sto železničních exponátů od soukromého sběratele je pak nově ke shlédnutí na výstavě ve stanici Kunžak - Lomy.

Během jízdy se cestující mohou ve vagonech nově začíst do bezplatného firemního časopisu Plnou parou. Na 32 stranách informuje o provozu na jindřichohradeckých úzkokolejkách a zároveň propaguje gastronomické speciality a historické a přírodní pamětihodnosti kraje podél obou úzkorozchodných tratí. Ročně společnost přepraví zhruba 400.000 cestujících.

Sport

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková vyhrály závod Diamantové ligy v Paříži. Hejnová proběhla cílem v času 53,76 sekundy, kterým se zařadila na druhé místo aktuálních světových tabulek, Špotáková zaznamenala v páté sérii výkon 64,42 metru. O jeden z vrcholů mítinku se postaral domácí Jimmy Vicaut, který časem 9,86 vyrovnal evropský rekord v běhu na 100 metrů.

Obhájkyně titulu ve Wimbledonu Petra Kvitová vypadla na londýnské trávě ve 3. kole. Světová dvojka na centrkurtu v All England Clubu ztratila slibně rozehraný zápas se Srbkou Jelenou Jankovičovou a s bývalou první tenistkou světa prohrála 6:3, 5:7 a 4:6. Skončila i Kristýna Plíšková po prohře s Monicou Niculescuovou z Rumunska 3:6 a 5:7. Jedinou Češkou v osmifinále tak na londýnské trávě bude finalistka Roland Garros Lucie Šafářová, která bude hrát v pondělí s Coco Vandewegheovou z USA.

Poslední český zástupce v mužské dvouhře ve Wimbledonu Tomáš Berdych otočil duel se Španělem Pablem Andújarem a po výhře 4:6, 6:0, 6:3, 7:6 postoupil do osmifinále. Berdycha čeká Gilles Simon, který v pěti setech vyhrál francouzský duel a vyřadil Gaëla Monfilse.

Biker Jaroslav Kulhavý vyhrál v Lenzerheide závod Světového poháru a i potřetí letos stanul na pódiu. Po triumfu v Novém Městě na Moravě a třetím místě v Albstadtu se vrátil do čela hodnocení seriálu. Český úspěch korunoval na bronzové pozici Ondřej Cink.

Dotyk branky připravil posádku Ondřej Karlovský, Jakub Jáně o vítězství na Světovém poháru vodních slalomářů v Liptovském Mikuláši. Čeští deblkanoisté po vítězném semifinále chybovali při finálové jízdě už na druhé brance a skončili čtvrtí. Všechny tři lodě před nimi jely bez penalizace. Vítězové předchozího závodu v Krakově Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem vypadli v semifinále.

Skifařka Miroslava Knapková ovládla popáté v kariéře královskou regatu v Henley. Olympijská vítězka z Londýna vyhrála suverénně všechny tři jízdy a v závodu na 2111 metrů na Temži triumfovala potřetí v řadě. Čtyřiatřicetiletá Knapková ve finále porazila Nizozenku Lisu Scheenaardovou a získala The Princess Royal Challenge Cup. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského se tak ideálně naladila na závěrečný závod Světového poháru, který se příští týden uskuteční v Lucernu.

Moderní pětibojaři Jan Kuf a Natálie Dianová se stali mistry světa v závodu smíšených štafet. V závěrečné disciplíně šampionátu v Berlíně za nimi o osm sekund skončila dvojice z Ruska, bronz získali Američané.

Česká výprava získala na světové univerziádě v Koreji další dvě stříbrné medaile. Ve střelbě ze vzduchové pušky skončila na druhém místě Gabriela Vognarová, v plaveckém bazénu navázala na úvodní stříbro Barbory Závadové stejným kovem Simona Baumrtová. Na znakařské dvoustovce navíc splnila limit pro účast na olympijských hrách v Riu.

Loučení se Světovou ligou vyšlo českým volejbalistům na výbornou. Před opavským publikem porazili Japonsko 3:0 a vrátili soupeři páteční porážku (rovněž 0:3). Už před zápasem nicméně bylo pořadí ve skupině D druhé výkonnostní kategorie jasné. Češi skončili za Japonci třetí a nenaplnili cíl, s nímž do elitní soutěže šli. Suverénní Francouzi si zahrají Final Four, poslední ve skupině skončila Korea.

Počasí

Bude většinou oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami, ojediněle intenzivní bouřky. Nejvyšší teploty v Čechách 27 až 31 °C, na Moravě a ve Slezsku 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 23 °C.

V Česku opět padaly teplotní rekordy, v Brandýse nad Labem bylo 38,4 stupně. Na řadě dalších míst rtuť stoupla nad 37 stupňů. ČTK to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zmíněné teploty meteorologové naměřili do 15:00. V Praze padly i téměř 60 let staré teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Libuši, kde teplota 36,6 stupně překonala předchozí rekord o téměř dva stupně.