Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko naváže strategické partnerství s Německem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepíše v pátek v Berlíně se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem deklaraci o česko-německém strategickém dialogu. Obě země si od nové formy spolupráce slibují její další prohloubení a vytvoření vzorového příkladu spolupráce malého a velkého souseda. Prohlášení navazuje na smlouvu o dobrém sousedství mezi Československem a Německem z roku 1992 a česko-německou deklaraci podepsanou o pět let později. Vyjmenovává devět oblastí, v nichž chtějí Praha a Berlín ještě intenzivněji komunikovat než dosud. Patří k nim zahraniční a evropská politika, kultura a jazyk, pracovní trh a duální vzdělávání, věda a výzkum, energetika a ochrana klimatu, doprava, bezpečnost a obranná politika, zemědělství a spolupráce v oblasti zdravotnictví a boje proti drogám.

Za hlavní přínos pro Česko považuje Zaorálek získávání informací o záměrech Německa, které je klíčovým politickým i ekonomickým hráčem v evropské politice a nejdůležitější obchodní partner České republiky. "My nechceme být jen přívěšek Německa. My chceme stát na vlastních nohách a tento strategický vztah neznamená, že chceme jen posilovat závislost. Tady jde o to, abychom co nejlépe věděli, co můžeme čekat, abychom mohli budovat silnou českou ekonomiku jako partnera Německa," poznamenal Zaorálek. Řada oblastí, v nichž má Praha a Berlín intenzivně komunikovat, spadá u sousedů do pravomocí spolkových zemích. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) proto budou ve strategickém dialogu hrát důležitou roli i Sasko a Bavorsko, které leží u hranic s Českem.

Politici k úmrtí Wintona: Odešel slušný a statečný člověk

Smrtí sira Nicholase Wintona, zachránce více než 650 československých dětí židovského původu, odešel statečný, skromný a slušný člověk, shodují se čeští politici. Winton zemřel ve věku 106 let. "Byl to člověk, kterého jsme obdivoval pro jeho osobní statečnost," tlumočil vyjádření prezidenta Miloše Zemana ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) zemřel nezištný a slušný člověk. "U něj se naplnilo ono "kdo zachrání člověka, zachrání svět". "Bylo mi ctí, že jsem jej loni navrhl na nejvyšší státní vyznamenání," připomněl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) loňské Wintonovo ocenění na Pražském hradě Řádem bílého lva. Winton byl podle něj inspirující člověk, kterému patří hluboký obdiv za jeho životní odvahu a příklad. Také podle předsedy ODS Petra Fialy byl Winton mimořádnou osobností, která "nám ukazuje, že velké činy se často odehrávají ve skrytosti, stranou veřejné pozornosti," napsal ČTK. Winton podle něj patřil k hrdinům 20. století.

Nicolas Winton - skromný a tichý zachránce 669 dětí

Před druhou světovou válkou zachránil 669 českých a slovenských dětí převážně židovského původu před smrtí v nacistických táborech smrti a také po válce pomáhal potřebným. Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české vyznamenání Řád bílého lva, které v Praze osobně převzal. Byl navržen i na Nobelovu cenu za mír.

Narodil se 19. května 1909 v Londýně jako Nicholas Wertheimer v německo-židovské rodině, která odešla do Londýna na počátku předchozího století kvůli antisemitským náladám v Německu. Po studiu na střední škole pracoval v bankách v Londýně, Hamburku, Berlíně a Paříži. V roce 1933 také získal pilotní průkaz, závodně šermoval a několik let byl makléřem londýnské burzy. V prosinci 1938 se na něj obrátil s prosbou o pomoc přítel, člen Britského výboru pro uprchlíky z Československa (BCRC), který z hotelu Šroubek pomáhal lidem, jež ohrožoval nacistický režim. Winton záchranu dětí organizoval jako soukromá osoba, zaštítil se ale výborem pro uprchlíky a spolupracoval s Čedokem. Zorganizoval hlavně vlakové transporty z Prahy do Británie, malá skupina opustila ohroženou republiku také přes Švédsko. Pro děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v rodině a složit za každé kauci 50 liber. První děti odcestovaly letadlem 14. března 1939, den před obsazením zbytku českých zemí nacistickým Německem. Následovaly další transporty. Největší transport s 250 dětmi měl odjet počátkem září 1939, ale kvůli vypuknutí války se už neuskutečnil. Většina malých pasažérů později zahynula, což společně s pohledem na uprchlíky ze Sudet Winton označil za nejsmutnější okamžik svého života. Za svůj život vděčí Wintonovi například bratr rabína Karola Sidona Julius, sestřenice bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové Dagmar Šímová nebo režisér Karel Reisz.

Sir Nicholas Winton bude mít asi pohřeb v úzkém rodinném kruhu

Sir Nicholas Winton bude mít pravděpodobně pohřeb v úzkém rodinném kruhu pozůstalých. Za několik týdnů by se pak měla konat velká pietní akce, které by se zúčastnily děti, které zachránil, a jejich potomci. Po středečním rozhovoru s dcerou Wintona Barbarou to ČTK řekl režisér Matej Mináč, který se osudem zachránce 669 československých dětí dlouhodobě zabýval. Vzpomínku na Wintona chystají i jeho čeští příznivci z řad lidí, kteří pořádali petici, aby mu byla udělena Nobelova cena za mír. Pieta se bude konat v pátek po 15:30 na prvním nástupišti pražského Hlavního nádraží, kde je umístěno sousoší věnované siru Nicholasovi. Lidé u něj zapalují svíčky již od středečního oznámení o Wintonovy smrti.

Schapiro: Winton dokázal něco výjimečného, svět ho bude postrádat

Příběh sira Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou zachránil 669 československých, převážně židovských dětí, je příkladem toho, jak jeden člověk s odvahou a představivostí může dokázat něco výjimečného. V reakci na středeční úmrtí stošestiletého Brita to ČTK řekl americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, jehož matka se v roce 1939 také zachránila útěkem z Československa. Podle Schapira bude svět Wintona postrádat. "Pro mě jako státního úředníka je to připomínka toho, že někdy musíte mít odvahu a zariskovat, abyste bránili lidská práva," dodal americký velvyslanec. Wintonův příběh má pro něj prý ale i osobní rovinu. Velvyslancova matka Raya Czerner Schapirová pochází z židovské rodiny z Prahy, odkud v roce 1939 prchla před nacisty. Její cestu do Spojených států ale zdramatizovalo to, že její rodiče nedostali od nacistů dostatek povolenek k odjezdu, aby mohli s sebou vzít všechny tři své děti. Odjeli proto jen s nejmladším synem a Schapirova matka se sestrou se za nimi dostaly až po vypuknutí války.

Nerad mluvil o minulosti, říká jedno z Wintonových dětí

Sir Nicholas Winton nerad mluvil o minulosti, vždy se ale zajímal o to, co děláme a plánujeme do budoucnosti, uvedla v rozhovoru s ČTK Milena Grenfellová-Bainesová, která je jedním z dětí zachráněných Wintonem v roce 1939. Svého zachránce jezdila vždy ráda navštěvovat, naposledy ho viděla letos v květnu, když slavil narozeniny. Milena Grenfellová-Bainesová odjela v devíti letech do Anglie v jednom z posledních vlaků, které se Wintonovi podařilo vypravit. "Moje nejlepší vzpomínka je před dvěma lety, když z Prahy přiletělo malé letadlo, taková cessna, do které se vejdou čtyři lidé a pilot se mě ptal, jestli by Nicky nechtěl letět. On s tím souhlasil a nikdo jiný do toho letadla nechtěl, tak jsem si tam sedla já, pilot a pan Winton a vzlétli jsme," popsala Grenfellová-Bainesová. "A pilot mu v jednu chvíli předal řízení, takže jsem půl hodiny létala se 104letým pilotem, to je moje nekrásnější vzpomínka na něho," dodala.

Sobotka: Černá Hora by mohla dostat pozvánku do NATO ještě letos

Česko se bude snažit, aby Černá Hora dostala ještě letos pozvánku ke vstupu do NATO. Po setkání s černohorským premiérem Milem Djukanovičem to řekl český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Djukanović na tiskové konferenci řekl, že Černá Hora na konci července podepíše smlouvu se Škodou Praha na už dříve dohodnuté vybudování druhého bloku tepelné elektrárny v Pljevlje za 350 milionů euro (9,5 miliardy korun). Černohorský premiér dále řekl, že se Sobotkou mluvil o projektech na modernizaci železnice v Černé Hoře nebo o opravě železniční stanice v Podgorici. Dalším tématem byl cestovní ruch. Podle Sobotky Černou Horu ročně navštíví asi 50.000 Čechů.

V Boleticích stříleli vojáci z různých protiletadlových zbraní

Střelbu ze čtyř různých protiletadlových kompletů na několik cílů cvičili vojáci v újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku. Desetidenní taktické přípravy se účastnilo pět stovek vojáků z Česka, Slovenska, USA, Litvy a Maďarska. Jde o dosud největší cvičení protivzdušné obrany na českém území. Vojáci stříleli například na balony, světlice nebo předměty naváděné modelem letadla. To vše mělo imitovat narušení vzdušného prostoru protivníkem.

Tajné služby bude možná kontrolovat i skupina lidí z řad soudců

Zpravodajské služby by měla vedle sněmovních komisí kontrolovat do budoucna skupina z řad soudců. Parlamentní kontrola by se měla nově týkat taky Úřadu pro zahraniční styky a informace. Záměr nového způsobu prověřování činnosti tajných služeb představil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zástupcům sněmovních klubů, informoval ČTK úřad vlády. Schůzku ministerský předseda slíbil při projednávání novely, která rozšíří pravomoci tajných služeb. Poslanci by ji měli schvalovat příští středu. Česko má tři zpravodajské služby. Sněmovní komise nyní kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná ozbrojená zpravodajská služba, jež soustřeďuje rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Nová úprava tuto praxi "v zásadě převezme", nově se zavede i sněmovní kontrola Úřadu pro zahraniční styky a informace, což je civilní rozvědka, sdělil úřad vlády.

Nyní schvalovaná novela prolomí daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat taky informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se rovněž omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Očekává se, že poslanci normu schválí poměrně hladce. Novela má podle předkládací zprávy pomoci získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz.

Moody's: Finanční situace ČR je slušná, zadlužení relativně nízké

Finanční situace České republiky zůstane v tomto a v nadcházejícím roce pravděpodobně dobrá. Ve zprávě to uvedla mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Pomáhat jí bude obezřetná fiskální politika a relativně nízká úroveň zadlužení. Riziko ale představuje politická nejistota, stojí ve výroční úvěrové analýze Moody's věnované České republice. "Česká republika těží z výsledků obezřetné fiskální politiky a solidní finanční situace. Toto podporuje relativně nízký podíl státního dluhu," uvedl v prohlášení analytik Moody's Marco Zaninelli. Agentura podotkla, že ekonomika ČR nyní zažívá silné oživení. Pro tento rok předpokládá zvýšení reálného hrubého domácího produktu (HDP) ČR o 2,5 procenta. Příští rok očekává zrychlení tempa růstu na 2,7 procenta. Ekonomiku potáhne vzhůru hlavně domácí poptávka. ČR má nyní u této agentury ratingovou známku A1 se stabilním výhledem.

Koalice se opět neshodla na zrušení superhrubé mzdy

Zástupci stran vládní koalice se neshodli na zrušení superhrubé mzdy. Na komplexním návrhu řešení problematiky bude nyní pracovat expertní tým. Podobný postup zvolila koalice i u dalších diskutovaných témat, mezi nimiž bylo zálohové výživné nebo koncepce sociálního bydlení. Novinářům to řekli zástupci koalice po jednání. Závazek zrušit superhrubou mzdu obsahuje koaliční smlouva a trvá na něm ČSSD. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ale proti, nechce přetěžovat podnikatele. Koaliční rada proto téma odložila a bude o něm dále jednat.

Babiš loni dostal z Agrofertu mzdu přes 200 mil. Kč čistého

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dostal loni od skupiny Agrofert, kterou vlastní, mzdu 200,9 milionu korun po zdanění. Uvedl to v majetkovém přiznání, jehož obsah je ode dneška přístupný ve sněmovním registru. Babiš taky nabyl dluhopisy Agrofertu za 230 milionů korun. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Agrofert v současnosti zaměstnává přes 34.000 lidí.

Chovanec: I policie musí vědět, že šibenice k demokracii nepatří

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požaduje od vedení policie vysvětlení, proč nezasáhla proti účastníkům středeční demonstrace proti islámu a migraci v centru Prahy, kteří nesli makety šibenic. I policie si podle ministra musí uvědomit, že šibenice ani vyhrožování smrtí k demokracii nepatří. Zásah policie prověřuje odbor vnitřní kontroly. Nošení šibenic na demonstrace je však podle policie novým prvkem, u kterého se musí posoudit, jak postupovat. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Podle policie se demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie i jejich odpůrců v centru Prahy zúčastnilo asi 550 lidí. Oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana si zatím na prověřovaný zásah nikdo nestěžoval.

Aktivista, rakouský občan českého původu Philipp Janýr, kvůli demonstraci už podal trestní oznámení na poslance Tomia Okamuru z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hudebníka Aleše Brichtu a novináře Adama Bartoše. ČTK sdělil, že dotyční se svým vystupováním na shromáždění dopustili několika trestných činů.

Česká Židovka byla poslední svědkyní v procesu s Gröningem

Přeživší holokaustu z Osvětimi, čtyřiaosmdesátiletá Čechoameričanka Irene Weissová, byla poslední svědkyní v procesu s někdejším osvětimským dozorcem Oskarem Gröningem v německém Lüneburgu. Podle agentury AFP prohlásila, že tomuto muži nedokáže odpustit. Gröning, který je obžalován z podílu na smrti 300.000 Židů, dnes prostřednictvím svého právníka znovu uznal své morální selhání, ale o odpuštění prý může prosit jen boha. Weissová líčila hrůzné zážitky zážitky z deportace, která ji zastihla v jejích 13 letech. Podle AFP soudu ukázala dvě fotografie své rodiny při příjezdu do Osvětimi. Weissová řekla, že v plynových komorách skončili její matka a čtyři sourozenci. Nepřežil ani její otec, jenž byl nucen k odvážení těl z plynových komor na kremaci, a nakonec byl zabit příslušníky SS.

Příspěvek obcí na výkon státní správy bude valorizován o procento

Příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy, bude od příštího roku valorizován o jedno procento, tedy zhruba o 100 milionů Kč ročně. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to dnes řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. O navýšení příjmů pro obce zatím k dohodě nedospěli. O systémových změnách v rozpočtovém určení daní bude podle Lukla a Babiše jednat expertní skupina.

Fórum 50%: Počet žen v čele obcí vzrostl na čtvrtinu

Počet žen v čele obcí a městských částí vzrostl na téměř čtvrtinu. Starostek je nyní 23 procent. Primátorky ale mají jen tři z 26 statutárních měst, je jich tedy jen 11,5 procenta. Vyplývá to z analýzy organizace Fórum 50%, která usiluje o rovnovážné zastoupení obou pohlaví v politice. Za 20 let se zvýšil i celkový počet žen v zastupitelstvech na 27 procent, uvedla při představení analýzy její autorka Veronika Šprincová. Upozornila na to, že v městských radách je jen pětina žen, což odpovídá i celorepublikovému průměru. Vyrovnané zastoupení mužů a žen v radě mají města, která mají primátorku, tedy Ústí nad Labem, Praha a Děčín. Naopak v radách Mladé Boleslavi a Karlových Var není žena ani jedna, uvedla analytička.

Ředitelka organizace Jana Smiggels Kavková uvedla, že pomoci zlepšit současný stav by mohla novela, podle níž by strany měly mít na kandidátkách alespoň 40 procent žen nebo mužů. Vláda ale tento ministerský návrh ve středu odmítla. Organizace se proto bude snažit novelu prosadit formou poslaneckého nebo senátorského návrhu, řekla ČTK ředitelka.

Ministryně Valachová bude prosazovat povinný poslední rok školky

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) bude prosazovat zavedení povinného posledního roku předškolního vzdělávání. Řekla to ČTK. Na návrh svého předchůdce Marcela Chládka (ČSSD) naváže, ačkoliv nedávno zveřejněná případová studie poukázala na možná vážná úskalí tohoto plošného opatření. Děti by podle Valachové měly mít umožněno, aby se do vzdělávací soustavy dostávaly ještě dříve. Případová studie nepovažuje povinné předškolní vzdělávání pro všechny za optimální řešení. Poukazuje mimo jiné na skutečnost, že by zahrnulo mnohem více dětí než ty sociálně znevýhodněné, na které je zacíleno. Kvůli tomu by byly náklady nepřiměřeně vysoké a nemusely by mít kýžený efekt.

Savov má být vydán do ČR, rozhodl soud v Londýně

Stíhaný podnikatel František Savov má být vydán do České republiky. Rozhodl o tom soud v Londýně. O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Obhajoba dala již předem najevo, že se proti verdiktu odvolá. Případ tak bude řešit vyšší instance. Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.

Policie našla útočníka, který v metru srazil pasažéra na koleje

Policie dopadla muže, který počátkem června ve stanici pražského metra Kobylisy strčil jiného cestujícího z nástupiště do kolejiště. Napadený muž se při pádu vážně zranil, zpátky na nástupiště mu pomohli další pasažéři. K dopadení útočníka policii pomohly informace od veřejnosti. Zda bude obviněn, záleží na výsledku jeho posouzení znalcem. Na webu pražské policie to uvedl její mluvčí Tomáš Hulan. Podle informací ČTK bude znalec hodnotit psychický stav pachatele. Útok se odehrál 6. června. Napadený muž míjel sedícího muže na eskalátoru, ten ho pak sledoval až k okraji nástupiště. Nejprve do něj narazil, potom ho ještě prudce strčil do hrudníku, takže napadený ztratil rovnováhu a spadl do kolejiště metra. Útočník potom odešel z metra.

V Rakousku zahynuli dva čeští horolezci

V Rakousku ve středu zahynuli dva čeští horolezci. Informovala o tom agentura APA. Neštěstí se stalo v Dolních Rakousích v pohoří Rax, které je součástí Alp. Dvojice, která k sobě byla připoutána lany, se pohybovala v dolní části hory Preinerwand. Oba muži se zřítili z výšky asi dvaceti metrů. Čeští alpinisté, kterým bylo 27 a 37 let, se podle policie technicky nejistili, ačkoli ve stěně masivu jsou k tomu určené skoby. Jeden z lezců ztratil rovnováhu, spadl a připoutaného kolegu s sebou strhnul. Neštěstí zahlédli jiní horolezci, kteří zavolali záchranáře. Na místě zasahoval jedenáctičlenný záchranářský tým, který měl k dispozici dvě helikoptéry. Jeden z Čechů zahynul při pádu, druhý podlehl zraněním krátce poté.

Devítiletou dívku na Slovácku vážně zranil vůz tažený koňmi

Devítiletá dívka na Uherskohradišťsku spadla pod vůz tažený koňmi. Při nehodě utrpěla vážné zranění, se kterým byla letecky transportována do brněnské nemocnice, řekla ČTK uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová. Vozka zapřáhl koně do potahového vozu a do něj posadil čtyři nezletilé děti. Vedle vozky si dopředu sedl tatínek s dcerou, kterou si posadil na klín. Nevinně vyhlížející projížďka ale netrvala dlouho. "Ve chvíli, kdy s vozem sjížděli z kopce, se koni dostala mezi nohy oj. To zapříčinilo, že se kůň splašil a řítil se z kopce dolů. Muž i holčička, kteří seděli vedle vozky, se na voze neudrželi a z vozu vypadli. Holčička spadla přímo před kola vozu, který na ni najel," popsala nehodu Šabatová. Otec dívky vyvázl s lehkým zraněním, nikdo s dalších pasažérů zraněn nebyl. Požití alkoholu před jízdou bylo u obou mužů dechovou zkouškou vyloučeno.

Dálnice D1 bude z neděle na pondělí uzavřená kvůli demolici mostu

Dálnice D1 bude mezi Mirošovicemi a Šternovem ve Středočeském kraji o nadcházejících svátcích z neděle na pondělí uzavřena kvůli demolici mostu. V obou směrech se dálnice uzavře v neděli 5. července ve 20:00, otevřít by se měla v pondělí v 10:00. Objízdná trasa pro osobní vozidla povede přes Benešov. Ještě více si zajednou nákladní vozidla nad 12 tun, které budou uzavírku objíždět přes Tábor, Pelhřimov a na D1 se opět napojí u Humpolce a opačně. V tiskové zprávě tu uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je rozdělená na 21 úseků, které se modernizují postupně.

Vydání knihy připomnělo zahájení vysílání Svobodné Evropy z Prahy

Uvedením nové knihy historika Prokopa Tomka Československá redakce Radio Free Europe v pražském knihkupectví Academia připomněli 20. výročí zahájení vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) z Prahy. Kniha se zabývá vývojem československé redakce RFE jako instituce, ale i historickým vývojem celé RFE. "V kontextu studené války se jedná o podceňované téma, před kterým mám velkou pokoru," uvedl Tomek. Podotkl, že téměř každý osud pracovníků RFE by stál za samostatnou publikaci. Autor zkoumá reakce posluchačů, kterým bylo vysílání zejména určeno, reakce politické a státní moci, vůči které se RFE vymezovalo. Věnuje i srovnání RFE s dalšími zahraničními rozhlasovými stanicemi a neomezuje se jen na události do listopadu 1989. Sleduje i otázku dalšího směřování RFE v rychle se měnícím světě, kde RFE našla svoje místo zprvu v pomoci demokratickým změnám v Evropě a později ve službě svobodě slova zemím i mimo Evropu.

Svobodná Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty) je rozhlasová organizace založená Kongresem USA pro šíření objektivních informací v diktátorských režimech. Zahájila provoz v Mnichově 1. května 1951, a to v češtině. Prvním ředitelem českého oddělení RFE v letech 1951 až 1961 se stal Ferdinand Peroutka. Po přepadení ČSSR vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 se v redakci RFE objevili Karel Jezdinský, Lída Rakušanová, Olga Valeská, básník Ivan Diviš nebo písničkář Karel Kryl. V RFE působilo několik agentů československé rozvědky, nejznámějším se stal hlasatel československé sekce Pavel Minařík. Teroristický útok na budovu RFE v Mnichově v roce 1981 zdemoloval československou redakci a zranil tři její zaměstnance. Stanice RFE skončila 30. června 1995 svojí činnost v Mnichově a začala 1. července 1995 vysílat z Prahy. České vysílání Svobodné Evropy skončilo 30. září 2002.

O víkendu a v pondělí vyvrcholí letošní připomínky Husova výročí

Letošní připomínání osobnosti a díla Jana Husa, jehož život skončil kvůli jeho veřejně prezentovaným názorům na tehdejší církev před 600 lety na hranici, vyvrcholí během příštích několika dnů. Husovské slavnosti organizované několika církvemi se uskuteční 5. a 6. července v centru Prahy. Na Betlémské kapli bude odhalen reliéf tvořený světlem, na několika místech se budou číst Husovy texty a pondělní program vyvrcholí tichým průvodem k Vltavě.

Hus byl nejen kazatel, ale také mistr pražské univerzity. Ta se k připomínce výročí připojila výstavou, která ho představuje v roli studenta, učitele, děkana i rektora této univerzity. V Karolinu je přístupná do 28. srpna. V sobotu večer začnou slavnosti Jana Husa na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1914 vydal na koncil do Kostnice. V Praze se v sobotu v noci uskuteční světelné a hudební představení s názvem Betlémská odysea, při níž se na fasádu Betlémské kaple bude promítat videomapping. O dva dny později, ve výroční den Husovy smrti, bude na průčelí kaple odhalena instalace, která bude mít trvalý i pomíjivý charakter. Nápis Za pravdu má vznikat prostoupením slunečních paprsků skrz několik malých kovových destiček připevněných k fasádě. To, zda je vidět, či nikoli, záleží na počasí. Stejný nápis bude umístěn i v Kostnici v německém jazyce na fasádě Stephanschule, kde byl Jan Hus vězněn.

Hlavní program výročí, Husovské slavnosti 2015, které pořádá Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská, začnou v neděli na Staroměstském náměstí v Praze a potrvají i v pondělí. "Nejde o oslavu smrti, která zůstává tragickou událostí, nýbrž o živého Husa," říká k oslavám Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské. Hus podle něj inspiruje nejen k cestě víry, ale i k solidaritě a k přátelské sounáležitosti mezi lidmi a národy. Husovo výročí rezonovalo i ve Vatikánu, papež František přijal v červnu potomky české reformace - husity a evangelíky. "Zřejmě poprvé v historii byli takto přijati na audienci představitelé Církve československé husitské ve Vatikánu," připomíná Butta. Podle českých křesťanů byla Františkova audience završením snah, k nimž vyzval sv. papež Jan Pavel II. Papež František řekl, že Husovým upálením byla zraněna římskokatolická církev. Vyzval k tomu, aby církev sporné otázky z minulosti řešila s novým vhledem.

V Kostnici o víkendu vyvrcholí připomínky upálení Jana Husa

V jihoněmecké městě Kostnici tento víkend vyvrcholí připomínky 600. výročí upálení českého kněze Jana Husa. Kromě výstav a pouličních divadel, které v Kostnici od začátku roku letošní výročí provázejí, se připravují oficiální vzpomínkový akt a ekumenická bohoslužba, ve městě u Bodamského jezera bude také odhalena socha připomínající Husa. Na oslavy se chystají i čeští politici, mezi jinými předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. První velkou akcí u příležitosti výročí Husovy smrti bude páteční vzpomínkový akt v budově, která před 600 lety sloužila k jednání účastníků Kostnického koncilu.

V sobotu se v protestantském kostele v Kostnici uskuteční bohoslužba československé církve husitské, po níž bude odhalena socha, kterou u příležitosti výročí Husova upálení vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích. Šestitunová socha z hořického pískovce má tvar kalichu, základní siluetou je kvádr o straně jeden metr. Tam, kde se kalich drží, jsou plameny. Po odhalení sochy budou vzpomínkové akce pokračovat položením věnce u Husova kamene. Tato památka na místo upálení existuje už od roku 1862 a patří k nejstarším tohoto druhu. Jedná se o velký bludný balvan nalezený při stavbě železnice do Kostnice, který je nyní pomníkem, na jedné straně má jméno a datum úmrtí Jana Husa a na druhé Jeronýma Pražského. V pondělí v den výročí Husova upálení hlavní část vzpomínkových akcí uzavře ekumenická bohoslužba v největším kostnickém chrámu. Vzpomínková mše s sebou nese jistou symboliku, právě v místě jejího konání byl Jan Hus v roce 1415 označen za kacíře a odsouzen k smrti.

Dny lidí dobré vůle připomenou 1200 let od narození sv. Metoděje

Dny lidí dobré vůle, které se od roku 2000 konají v předvečer svátku slovanských věrozvěstů na Velehradě, letos připomenou 1200 let od narození svatého Metoděje. Podle historiků přišel starší z bratří na svět v roce 813 nebo 815. Šestnáctý ročník slavností připomene i 25 let od návštěvy papeže Jana Pavla II. na Velehradě a také 70 let od konce druhé světové války. Novinářům to řekl tajemník slavností Josef Kořenek. "K výročí narození svatého Metoděje připravili čtyři umělečtí kováři, dva z České republiky a dva z Itálie, kovanou plastiku, která bude do konce letošního roku umístěna na nádvoří baziliky. Poté se přesune k příjezdové cestě směrem na Velehrad," uvedl Kořenek. Plastiku, která ve Velehradě nyní vzniká, bude sousoším svatých Cyrila a Metoděje v životní velikosti. Představena bude v sobotu po 18:00 za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky.

Číhošť se kvůli Toufarově slavnosti připravuje na davy poutníků

V Číhošti na Havlíčkobrodsku jsou v plném proudu přípravy na slavnost spojenou s uložením ostatků pátera Josefa Toufara v tamním kostele. Počet poutníků, kteří druhý červencový víkend přijdou do obce se 168 obyvateli uctít památku kněze umučeného komunistickým režimem, si nikdo netroufá odhadnout. Lidí ochotných pomoci s přípravami je naštěstí dost, jsou i z okolních vsí, řekl ČTK číhošťský starosta Jaroslav Tvrdík.

Kněz zemřel po mučení vyšetřovateli Státní bezpečnosti, kteří ho nutili k doznání, že v číhošťském kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Jeho kosterní ostatky byly loni vyzvednuty z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích a forenzní genetici nedávno potvrdili, že skutečně patří Toufarovi. "Mám nesmírnou radost, že se po těch 65 letech může otec Toufar vrátit do Číhoště, protože i místní obyvatelé ho považují za svého spoluobčana," řekl farář Tomáš Fiala, který se o číhošťskou farnost stará.

V neděli na svátek věrozvěstů vyvěsí vlajku Moravy 1120 radnic

V neděli na svátek duchovních patronů Moravy, sv. Cyrila a Metoděje, vyvěsí její vlajku 1120 radnic. Připomenou si tak moravskou kulturu, historii a tradice. Akce se uskuteční pošesté. Ve srovnání s loňskem se počet radnic zvýší o 160. Při prvním ročníku zlatočervenou vlajku s moravskou orlicí vyvěsilo 75 radnic, řekl ČTK předseda sdružení Moravská národní obec, která akci pořádá, Jaroslav Krábek. Cílem akce je připomenout veřejnosti historii Moravy. Proto z popudu Moravské národní obce otevřou některá muzea, hrady a zámky a expozice své brány zdarma či se slevou. Letos jich bude 35.

Americký herec Richard Gere je už v Karlových Varech

Americký herec Richard Gere, který na slavnostním zahájení 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, přicestoval už dnes odpoledne do tohoto lázeňského města. Přivítal ho prezident festivalu Jiří Bartoška. Gere spolu s herečkou Jenou Maloneovou a režisérem Orenem Movermanem v pátek po slavnostním ceremoniálu uvede film Time Out of Mind. Ztvárnil v něm bezdomovce v současném New Yorku, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné situaci je dávno odcizená dcera, k níž se snaží najít cestu.

Filmoví fanoušci si v programu mohou vybrat ze zhruba 220 snímků z více než šedesáti zemí. Soutěžní sekce uvede do 11. července v mezinárodní či světové premiéře 13 celovečerních snímků, z nich sedm debutů. Vzhledem k jubileu bude letošní zahájení jiné. Vedení festivalu je pojalo jako oslavu filmových fanoušků, kteří mu už dvě desetiletí dávají neopakovatelnou tvář, což obdivují zejména zahraniční hosté. Na ceremoniál v Thermalu naváže filmová noc přístupná zdarma, doplněná koncertem kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 a projekce dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapujícího minulé ročníky. Marek Eben bude u moderátorského pultíku už podvacáté. Ví se o něm, že úvodní i zahajovací řeč si každoročně připravuje až na poslední chvíli a inspiruje se při tom pódiovou show bratří Cabanů. I ti s touto přehlídkou spolupracují dvě desetiletí.

Muzeum v Mýtě představí historickou reklamu pro děti

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku zahájí v neděli výstavu dětské reklamy v první polovině 20. století. Firmy využívaly portréty dětí, aby oslovily víc zákazníků, a zároveň cílily na dětské spotřebitele. ČTK to řekla Helena Milerová z muzea. "Reklama cílená na děti a jejich prostřednictvím na peněženky rodičů není odrazem pouze naší doby, ale obchodníci ji používali i v minulosti. Firmy vydávaly sběratelské sady obrázků, omalovánky, vystřihovánky nebo pohádky s oblíbenou hračkou," řekla Milerová.

Sport

Jiřina Ptáčníková a její přítel Jan Kudlička vyhráli Pražskou tyčku. Česká rekordmanka se v rekordu mítinku 472 centimetrů zařadila na páté místo letošních světových tabulek, Kudlička na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem vyrovnal své letošní maximum 575 cm a porazil tuzemského rekordmana Michala Balnera. Ptáčníková je v Evropě aktuálně třetí tyčkařkou. Přitom původně v Praze ani skákat nechtěla, ale nakonec nelitovala zrušené cesty na mítink do slovinského Velenje. Závod poprvé ve čtyřiadvacetileté historii nebyl exhibiční a měl punc regulérní soutěže. Kudlička se s Balnerem pokoušeli stejně jako Ptáčníková o český rekord, ale nikdo z nich neuspěl.

Pavel Maslák vyhrál na atletickém mítinku ve slovinském Velenje běh na 400 metrů a posunul si letošní nejlepší čas na 45,09 sekundy. Výkonem, kterým zaostal o tři desetiny za vlastním českým rekordem z loňska, se ve světových tabulkách roku zařadil na 24. místo.

Ondřej Polívka a olympijský vítěz David Svoboda postoupili na mistrovství světa v moderním pětiboji v Berlíně do pátečního finále, Ondřej Svěchota v kvalifikaci neuspěl. Svoboda byl ve své kvalifikační skupině devátý, Polívka desátý.

Dvojnásobná šampionka a obhájkyně titulu Petra Kvitová zvládla suverénně i druhé kolo Wimbledonu. Druhá nasazená tenistka opět vyprovodila na londýnském grandslamu soupeřku s "kanárem" a porazila Japonku Kurumi Naraovou 6:2, 6:0. Kvitová letos na wimbledonské trávě v obou zápasech ztratila dohromady pouhé tři gamy. Druhé kolo naopak bylo konečnou pro Denisu Allertovou i Jiřího Veselého. Allertová vypadla po prohře s pátou nasazenou Caroline Wozniackou. Málem schytala od favorizované Dánky "výprask", ale nakonec podlehla se ctí 1:6 a 6:7. Veselý podlehl domácímu Jamesi Wardovi 2:6, 6:7, 6:3 a 3:6.

Ve věku 93 let zemřela sportovní gymnastka Miloslava Čamková-Misáková, která na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získala zlatou medaili v soutěži družstev. Na svém webu o tom informoval Český olympijský výbor. Na prvních poválečných hrách Misáková výrazně přispěla k prvenství československého týmu gymnastek, jehož členkou byla i její mladší sestra Eliška. Té však byla záhy po příletu do Londýna diagnostikována v té době neléčitelná dětská obrna a den po soutěži zemřela. Miloslava Misáková skončila v Londýně čtvrtá v neoficiální klasifikaci jednotlivkyň, druhé místo obsadila na kladině a třetí příčku si připsala na kruzích. V individuálních soutěžích však tehdy gymnastky medaile nedostávaly. Čamková-Misáková později trénovala mládež a působila jako gymnastická rozhodčí.

Počasí - Česko zasáhnou silná vedra

Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 28 až 32 °C, v 1000 m na horách kolem 23°C, na Šumavě kolem 27 °C.

Česko zasáhnou od pátku silná vedra a spolu s nimi vzroste nebezpečí vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od neděle mohou teploty podle ústavu hlavně na západě Čech a jihu Moravy přesáhnout 34 stupňů.