Denní souhrn zpráv

Bruselské jednání o kvótách bylo velmi bouřlivé, prohlásil premiér Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes ve vysílání České televize komentoval jednání Evropské rady o kvótách na přijímání uprchlíků. Jak řekl premiér Sobotka, bylo to nejbouřlivější jednání, které za dobu ve funkci zažil. "My jsme šli až na samou hranu toho, co bylo možné, aby se jednání Evropské rady nerozpadlo," řekl o postupu zemí visegrádské čtyřky. Připomeňme, že Česká republika spolu s dalšími zeměmi striktně odmítla návrh na přerozdělení uprchlíků pomocí kvót. Praha je nicméně připravena přijmout určitý počet uprchlíků dobrovolně.

Vláda nemá informace o verbování bojovníků pro Islámský stát na českém území

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá informace o tom, že by Česká republika probíhal nábor bojovníků pro Islámský stát. Česko ale podle něj může být tranzitní zemí pro lidi směřující do služeb Islámského státu nebo pro ty, kteří se vrací zpět do Evropy. Sobotka tak reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, který v minulém týdne prohlásil, že bojovníci Islámského státu jsou rekrutováni i z českého území. Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert ale řekl, že BIS nemá žádné informace o verbování lidí v Česku pro IS.

V České republice bylo letos zadrženo 2500 nelegálních migrantů

Od začátku letošního roku zachytily české úřady 2500 nelegálních migrantů. Za prvních pět měsíců jde oproti minulému roku o nárůst o 42 procent. V současnosti je v Česku každý den průměrně zachyceno 15 migrantů. Tyto údaje dnes oznámil předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Kvůli většímu počtům uprchlíků, kteří přicházejí do Česka, rozšíří země kapacity azylových zařízení. Za velmi pravděpodobné Sobotka považuje zprovoznění zařízení v obci Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji. V tomto areálu již v minulosti uprchlický tábor fungoval.

Vedení hnutí ANO odsoudilo „puč“ na radnici v Ústí nad Labem a zrušilo místní pobočku hnutí

Ve čtvrtek došlo k výrazným změnám ve vedení města Ústí nad Labem. Část zastupitelů hnutí ANO se spojila s opozicí a společně odvolali radu města. Tento postup odsoudilo celostátní vedení hnutí ANO, které v reakci zrušilo celou ústeckou pobočku hnutí. "Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme. Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit," uvedl v prohlášení předseda hnutí Andrej Babiš. Situací v krajské metropoli se chce dál zabývat osobně.

Ovocnáři čekají rekordní úrodu

Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o 19 procent na 181.443 tun, a být tak nejvyšší za posledních sedm let. Sklizeň by měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou višní a angreštu. Největší meziroční nárůst, o 163 procent na 9866 tun, se čeká u hrušek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. O odbyt letošní vyšší úrody Ludvík obavu nemá. "Poptávka by měla být dobrá. Například zásoby jablek z loňské sklizně jsou v Evropě vyprodané. Neměla by se již opakovat loňská deformace trhu po embargu na dovoz ovoce do Ruska," řekl Ludvík.

Počet cestujících na pražském letišti vzrostl o 3,6%

Pražskému letišti Václava Havla se letos daří. Plánové zvýšení počtu pasažérů o 2% bylo v prvním čtvrtletí výrazně překonáno a dosáhlo 3,6%.Celkově pražské letiště vloni odbavilo 11 miliónů pasažérů. „Příznivý vývoj pokračuje i ve druhém čtvrtletí. V květnu dokonce růst počtu odbavených dosáhl 7,8 procenta. Značný úbytek turistů z Ruska a Ukrajiny se daří nahradit přílivem cestujících ze západní Evropy a Blízkého východu,“ uvedl na setkání s novináři Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu, do nějž pražské mezinárodní letiště patří. Letos v září nabídku pražského letiště obohatí přímé spojení do Pekingu. Vedení letiště se nyní intenzivně snaží přilákat do Prahy nové dopravce, především americké a asijské letecké společnosti.

Ministerstvo zahraničí vyzývá české turisty v Tunisku k maximální opatrnosti

České ministerstvo zahraničí reagovalo na teroristický útok v tuniském letovisku Súsa výzvou k opatrnosti všech českých turistů. Ministerstvo doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob (včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu) a individuálnímu cestování po Tunisku. Ministerstvo zahraničí důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí poblíž státní hranice s Alžírskem a Libyí, kde existuje značné riziko únosů. Individuální turisty ministerstvo vyzývá k dobrovolné registraci na stránkách mzv.cz.