Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Zaorálek: EU a NATO musí přehodnotit své bezpečnostní strategie

Evropská unie i Severoatlantická aliance budou podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) muset přehodnotit své bezpečnostní strategie, aby mohly lépe reagovat na bezpečnostní hrozby současného světa. Šéf české diplomacie to v pátek řekl na konferenci Duha nestability a bezpečnost EU v Praze. Připomněl, že česká bezpečnostní strategie ještě v roce 2003 hovořila o tom, že se Evropě nikdy nedařilo lépe a nikdy nebyla tak bezpečná a svobodná. Situace se ale velmi rychle změnila do takové míry, že si to tehdy nikdo nedokázal představit. Evropským představám o světě se podle něj jasně staví zejména Rusko a Islámský stát. Osmadvacítka ani NATO ale na změny zatím nedokázaly dostatečně reagovat, je přesvědčen ministr Zaorálek.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček tlumočil v Baku Zemanovy pozdravy

Velký zájem prezidenta Miloše Zemana na posílení přátelských styků České republiky s Ázerbájdžánem v Baku tlumočil prezidentu Ilhamu Alijevovi předseda Poslanecké sněmovny českého parlamentu Jan Hamáček. Oznámila to místní tisková agentura AzerTac. Český politik se v ázerbájdžánské metropoli účastní zahájeni Evropských her. V protokolární zprávě obě strany prý vyjádřily spokojenost se stavem dvoustranných styků a zdůraznily zájem na jejich rozšíření. Západní ochránci lidských práv Baku tvrdě kritizují za pronásledování opozice a potlačování základních demokratických svobod. "Za obrazem moderní a otevřené společnosti je Ázerbájdžán státem, kde kritika úřadů je každý den postihována represemi," napsala mezinárodní organizace Amnesty International ve zprávě nazvané "Ázerbájdžán: hry represe".

Člověk v tísni upozornil v Praze na lidská práva v Ázerbájdžánu

Humanitární organizace Člověk v tísni v pátek v Praze chtěla upozornit happeningem na údajné nedodržování lidských práv v Ázerbájdžánu, kde začaly sportovní Evropské hry. Podle ní jsou v zemi ve vězení lidé za odpor proti autoritářskému režimu. Ázerbájdžán je vůbec první pořadatelskou zemí tzv. "malé olympiády", která začala v Baku. Podle agentury AFP prezident Ilham Alijev vládne od roku 2003 v zemi oplývající ropou a plynem tvrdou rukou a hry mají být prý vysněnou výkladní skříní, která má předvést olympijské ambice země a přiblížit ji Evropě. Akce společnosti Člověk v tísni se odehrála na Náměstí Republiky v centru Prahy. Po úvodních projevech sehráli organizátoři představení na téma neférového sportovního utkání v boxu a fotbalu. Chtěli na něm ukázat, jak mohou rozhodčí ovlivnit zápas.

Premiér Sobotka věří, že se prosadí zvýšení počtu policistů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že se podaří přes dosavadní odpor ministerstva financí prosadit vyšší počty policistů. Řekl to v pátek na hranicích v Petrovicích na Ústecku, kde se setkal s předsedou saské zemské vlády Stanislawem Tillichem. Počet policistů by se měl v České republice zvyšovat od roku 2016. Oba premiéři se sešli v centru pro spolupráci českých a německých policejních a celních orgánů. Dlouholetou spolupráci obě strany pochválily, a to zejména při potírání drogové a majetkové trestné činnosti. "Jednou z klíčových priorit vlády v příštích letech bude i boj proti výrobě a distribuci drog, to je problém, který zatěžuje česko-německé vztahy," uvedl Bohuslav Sobotka. Drogy se často vyrábí v České republice a prodávají se v Německu. Příprava projektu vysokorychlostní železnice, která spojí Prahu, Drážďany a Berlín, zabere ještě minimálně deset let. Po jednání s českým premiérem Sobotkou a sasko-anhaltským ministerským předsedou Reinerem Haselhoffem během plavby po Labi to řekl saský premiér Tillich. Podle Bohuslava Sobotky oba šéfové vlád východoněmeckých zemí slíbili podpořit prosazení tohoto projektu do dopravního plánu německé vlády. To je klíčové, aby nákladný záměr mohl čerpat peníze z evropských fondů.

Mnoho náměstků zkomplikuje řízení ministerstev, tvrdí Josef Postránecký

Velké množství náměstků na některých ministerstvech zkomplikuje jejich řízení. V reakci na nabobtnání počtu odborných náměstků některých resortů před přechodem úřadů pod státní službu to v rozhovoru s ČTK řekl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Nárůst množství náměstků ho prý netěší, na druhou stranu věří, že výběrovými řízeními, která budou muset do konce roku absolvovat, projdou jen ti nejlepší. V souvislosti se zvýšením počtu náměstků média a opozice upozorňovaly zejména na ministerstvo zahraničí, kde měl Lubomír Zaorálek (ČSSD) jednu dobu devět náměstků. Nyní má osm zástupců, z nichž sedm je takzvaných odborných náměstků a jeden politický. Josef Postránecký zatím nevidí důvod pro změny v zákoně o státní službě. Až přechod většiny úředníků pod státní službu od 1. července podle něj ukáže, jestli ho bude třeba novelizovat. Akceptuje také plánované zvýšení platů státních úředníků pro příští rok o 3,5 procenta, ačkoli se v minulosti vyslovil pro desetiprocentní navýšení jejich platů. Zákon o státní službě je účinný od 1. ledna a dotkne se asi 65.000 úředníků. Během prvních měsíců jeho účinnosti vyvolala debaty třeba horní věková hranice 70 let pro úředníky ve služebním poměru, kvůli které má skončit například velvyslankyně na Slovensku a bývalá první dáma Livia Klausová.

Vláda projedná poslední detaily ke služebnímu zákonu

Poslední tři nařízení vlády je potřeba schválit, aby byl od 1. července bez problémů zaveden zákon o státní službě. Vláda bude muset projednat podmínky, za kterých úředníci budou moct pracovat například z domova nebo upravit svoji pracovní dobu. Půjde třeba o případy, kdy se starají o malé nebo handicapované děti. Další nařízení se týkají lepší ochrany oznamovatelů korupce a pracovní doby diplomatů v zahraničí. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Příští týden by měla vláda podle něj projednat podmínky, za kterých si budou moct úředníci sladit rodinný a osobní život se státní službou. Úředníci také nejspíš budou moct nahlásit korupci ve státní správě, aniž se tím vystaví šikaně nebo represím. Jejich oznámení by měl na každém úřadě přijímat speciální zaměstnanec, který bude různé případy prošetřovat a měl by zachovat anonymitu oznamovatele korupce. Poslední potřebné nařízení se podle šéfa státní správy bude týkat státních zaměstnanců působících v zahraničí, kde bývají oproti tuzemsku rozdílné termíny státních svátků. "Budou v době našich svátků sloužit, pokud je v daných zemích standardní pracovní den, a pak si vyberou náhradní volno," řekl Josef Postránecký.

Vláda bude jednat o rozšíření přenesené daňové povinnosti

Přenesená daňová povinnost, tzv. reverse charge, kdy DPH nepřiznává prodejce, ale odběratel, by se měla od července rozšířit na další zemědělské plodiny. Počítá s tím nařízení, které v pondělí na návrh ministerstva financí projedná vláda, vyplývá z informací na internetových stránkách vlády. Cílem je sjednotit režim se Slovenskem tak, aby se zabránilo přesunu daňových podvodů do Česka. Slovensko uplatňuje režim přenesení daňové povinnosti u zemědělských komodit ve větším rozsahu než Česko.

Ministerstvo zahraničí udělilo ceny za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí

Hokejistu Jaromíra Jágra, historika Jehudu Bauera nebo vnučku podnikatele Jana Antonína Bati Dolores Ljiljanu Baťa Arambašičovou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyznamenal za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Cenu Gratias agit ministerstvo zahraničí uděluje od roku 1997.

Oceněny byly také Ilse Reiner-Eichnerová z USA, autorka knihy a článků o holocaustu nebo Lída Sandera, podporovatelka české kultury a dlouholetá předsedkyně krajanské organizace Společnost pro vědu a umění v Los Angeles. Spolu s nimi ministerstvo vyznamenalo polského bohemistu Jacka Balucha, manžele Ivanu a Jana Bendovy, kteří se jako architekti prosadili zejména v Číně, chorvatského historika Vjenceslava Herouta, zakladatelku Německo-české společnosti v Bayreuthu Kristinu Juroszovou-Landovou, lotyšského bohemistu Jánise Krastinše, bývalého českého honorárního konzula na Islandu Jóna Ólafssona a předsedu Asociace česko-slovensko-lucemburského přátelství Michala Wittmanna.

Platební bilance v 1. čtvrtletí skončila přebytkem 91,5 mld. Kč

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 91,5 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Platební bilance obvykle vykazuje v prvním čtvrtletí přebytek, loni byl ale o osm miliard korun nižší. Za celý loňský rok pak bilance skončila poprvé v historii země přebytkem, a to 26,1 miliardy korun. Kladný výsledek platební bilance představuje 0,8 procenta HDP. "Čísla platební bilance jsou dalším dokladem současného poměrně zdravého vývoje české ekonomiky," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Příjmy obcí a krajů z daní jsou meziročně nižší, čeká se růst

Daňové příjmy náležející obcím a krajům ze sdílených daní byly za první čtyři měsíce letošního roku meziročně o 3,2 miliardy korun nižší. Důvodem je především nižší inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) způsobené vysokou srovnávací základnou z loňska. Za celý letošní rok by daňové příjmy obcí a krajů měly být ve srovnání s rokem 2014 o pět miliard vyšší. Vyplývá to z Analýzy daňových příjmů obcí a krajů za první čtyři měsíce roku 2015, kterou má ČTK k dispozici. Materiál dostane v pondělí pro informaci kabinet.

Analýza: České strany mají větší příjmy než polské a slovenské

České politické strany mají větší příjmy než polské a slovenské. V Česku strany získaly za deset let do roku 2013 celkem 547 milionů eur (zhruba 15 miliard korun), což v přepočtu na obyvatele představuje roční příjem 125 korun. Na Slovensku přitom strany v přepočtu na obyvatele nedosahují ani poloviny českých příjmů a v Polsku ani ne třetiny. Vyplývá to z analýzy organizace Frank Bold, která je zapojena do projektu Rekonstrukce státu. Analýza rozpočtů politických stran ukazuje, že za deset let všechny strany v Polsku měly dohromady příjem 560 milionů eur a na Slovensku 123 milionů eur. V Česku navíc příjmy stran oproti Polsku a Slovensku postupně stoupají a v budoucnu se objem bude dále zvyšovat. Nový zákon o financování politických stran parlamentním stranám přidá zhruba 45 milionů korun na takzvané politické instituty.

Jmenovací dekrety převzalo v Praze 38 profesorek a profesorů

Jmenovací dekrety v pražském Karolinu převzalo 32 profesorů a šest profesorek. Na pátečním slavnostním ceremoniálu v historické budově Univerzity Karlovy jim je předával náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber. Tři další navržené kandidáty odmítl prezident Miloš Zeman kvůli údajně problematické minulosti jmenovat. Kvůli dovolené chyběl předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, kterého zastupoval prorektor Aleš Gerloch. V projevu před předáním jmenovacích dekretů poznamenal, že někteří z profesorů se prezidentovi líbit nemusejí, nicméně zákonné podmínky jejich jmenování byly splněny. Dekrety předával náměstek ministra, protože Marcel Chládek (ČSSD) byl před týdnem z funkce ministra školství odvolán a jeho nástupkyně Kateřina Valachová by měla být jmenována až ve středu.

Aktuálně: Budoucí ministryně školství chce dvě úrovně maturity

Budoucí ministryně školství Kateřina Valachová (nestr.) chce dvě úrovně obtížnosti maturity. Řekla to serveru Aktuálně.cz v souvislosti s nízkou úspěšností maturit z matematiky. Maturita z matematiky by měla být podle dosavadních plánů ministerstva od roku 2019 povinná, zatím si mohou maturanti vybrat mezi ní a cizím jazykem. Právě kvůli tomu chce Valachová systém maturit změnit. Prezident Miloš Zeman jmenuje Valachovou ministryní příští středu. Podle průběžných výsledků neuspěla letos u maturity z matematiky téměř čtvrtina studentů. Proto by měla mít obtížnost zkoušek podle Valachové různé úrovně, zvláště v souvislosti s blížícími se povinnými maturitami z matematiky. "V žádném případě nedovolím, abychom ukřižovali naše budoucí maturanty za několik let na něčem takovém. V první řadě budu chtít vědět, jak je možné, že žáci dosahují takto špatných výsledků," řekla serveru.

Děčínský jez může dostat povolení nejdřív v roce 2019, uvedl Ťok

Chystaný plavební stupeň u Děčína, který má pomoci zajistit celoroční splavnost Labe v Česku, může dostat stavební povolení nejdříve v roce 2019. Po jednání se saským protějškem Martinem Duligem v Drážďanech to uvedl český ministr dopravy Dan Ťok. Právě splavnost Labe byla jedním z hlavních témat návštěvy Ťoka a premiéra Bohuslava Sobotky v německé spolkové zemi Sasku sousedící s Českem. "Pokud se nám podaří projít procesem posouzení vlivu na životní prostředí EIA, čeká nás územní řízení a získání výjimek pro zvláště chráněné živočichy. Pak budou následovat projekční práce, samozřejmě s tím, že musíme získat veškerou půdu, která je potřeba," řekl podle tiskového prohlášení český ministr při jednání s Duligem. Česko usiluje o zachování celoroční splavnosti Labe, aby si zachovalo přístup k Severnímu moři. "Nejde jen o dopravu zboží, ale vidíme potenciál pro podnikatele a další zaměstnanost a pro turistické využití Labe. Existuje velký zájem provozovatelů vnitrozemské vodní turistiky na cestě z Prahy do Drážďan nebo opačným směrem," dodal Ťok.

Automobilky loni zvýšily tržby o 15 procent na 991 miliard Kč

Automobilky a výrobci dílů v Česku loni zvýšili tržby o téměř 15 procent na rekordních 991 miliard korun. Export vzrostl podobným tempem na 845 miliard Kč. Automobilový průmysl se tak na průmyslové produkci podílel jednou čtvrtinou. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Členské firmy sdružení vykázaly růst tržeb o 14,9 procenta na 852,6 miliardy Kč. Dodavatelé se na tržbách podíleli 44 procenty. Zároveň měli dvoupětinový podíl na exportu a zaměstnávali více než dvě třetiny lidí v odvětví. Produkce firem v odvětví se loni zvýšila o 10,5 procenta na historické maximum 1,24 milionu vozů. Z toho 59 procent připadá na Škodu Auto, nošovická Hyundai se na výrobě podílela čtvrtinou a TPCA 16 procenty. "Česká republika v roce 2014 potvrdila, že je světovou velmocí ve výrobě osobních automobilů a autobusů. Loňská rekordní produkce 1,245 milionu osobních vozů nás řadí celkově na 13. místo ve světě a na druhé místo v počtu vyrobených automobilů na počet obyvatel," uvedl prezident sdružení Martin Jahn. Letošní vývoj v Evropě, kam směřuje 83 procent exportu automobilek, podle něj naznačuje, že produkce aut v Česku bude možná opět rekordní a rekord čeká i ve výrobě dílů.

Vedení ČEZ po 14 letech bez odměn, dividenda 40 Kč za akcii

Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ nedostanou odměny z loňského zisku. Rozhodla o tom valná hromada firmy. Zároveň schválila, že energetický gigant vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých dvou letech, tedy 40 korun za akcii před zdaněním. Celkem firma na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun, což činí 73 procent z očištěného čistého zisku skupiny za rok 2014. Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun. Tantiémy vedení firmy nedostane poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. Návrh na nevyplacení odměn podalo ministerstvo financí, přes něž vlastní majoritní, asi 70 procentní podíl ve firmě český stát. Od roku 2010 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou částku navrhlo představenstvo i tentokrát, návrh však byl zamítnut.

Počet obyvatel ČR v 1. čtvrtletí klesl vlivem přirozeného úbytku

Počet obyvatel Česka v letošním prvním čtvrtletí klesl o 500, na konci března tak v republice žilo 10,537.800 lidí. Důvodem byl přirozený úbytek, více lidí zemřelo, než se narodilo. Úbytek obyvatel nezastavila ani migrace. Do země se sice přistěhovalo více lidí, než se odstěhovalo, celkový výsledek ale nedorovnal pokles obyvatel přirozeným způsobem. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu. V prvních třech měsících roku přišlo v ČR na svět 26.300 dětí, tedy stejně jako před rokem. Počet zemřelých se meziročně zvýšil o 4500 na 31.200. Loni byl ale počet zemřelých výjimečně nízký, upozornili v této souvislosti statistici. Zahraničním stěhováním se počet obyvatel Česka zvýšil o 4500, proti loňskému prvnímu čtvrtletí je to ale o 2900 méně. Do Česka se přistěhovalo ze zahraničí od ledna do konce března 10.800 lidí, přičemž mezi nimi převažovali Slováci, Ukrajinci a Rusové. Naopak 6300 lidí ze země odešlo, nejčastěji to byli Češi, Ukrajinci, Rusové a Vietnamci.

Madeleine Albrightová odhalila v Terezíně pamětní desku své rodině

Bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová v kolumbáriu v Terezíně v pátek odhalila pamětní desku své rodině. Terezínem, kde nacisté zřídili za druhé světové války židovské ghetto, prošlo 26 členů rodiny Albrightové. Bývalou diplomatku českého původu doprovázela rodina. Už ve čtvrtek osmasedmdesátiletá Albrightová navštívila Letohrad na Orlickoústecku, rodiště svého otce Josefa Korbela.V obřadní síni Památníku Terezín vzpomínali u desky, na které je nápis: "Na památku našich rodičů Josefa a Anny Korbelových a všech jejich příbuzných, kteří byli deportováni do ghetta Terezín, trpěli a zahynuli." Bývalá americká ministryně zahraničí otiskla v roce 2012 v terezínské galerii dlaň, z otisku se pak tvořil odlitek. "Nechávám tady nejen svou ruku, ale i své srdce," řekla tehdy Madeleine Albrightová. Vyslovila také přání, aby byla vytvořena deska, na níž by byla jména těch, kteří zemřeli.

Z Pardubic odletěli další vojáci na cvičení NATO V Polsku

Z Pardubic v pátek odletěla další část příslušníků 43. výsadkového praporu aliančních Sil velmi rychlé reakce na mezinárodní cvičení Noble Jump 2015 v Polsku. Vojáci následují své kolegy, kteří se na cvičení přesunuli vlakem v úterý. vojenského výcvikového prostoru Žagań," uvedl Šulc. Z české armády se do aliančního cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Žagań zapojuje 150 vojáků s 50 kusy techniky. Cvičení Noble Jump se účastní zástupci armád devíti členů NATO a více než 2100 vojáků. Podle velitele 43. výsadkového mechanizovaného praporu Chrudim Roberta Dziaka příslušníci jeho jednotky mají za úkol zapojit se do činnosti mezinárodních jednotek, zúčastní se společných cvičení v praxi, nácviku střeleb z minometu, přepadu nepřátelského stanoviště nebo obrany vlastního velitelského stanoviště.

Vítkov připomene návrat československé brigády do Československa

Na pražském Vítkově vyrostl dobový tábor připomínající Československou samostatnou obrněnou brigádu a její návrat do Československa před 70 lety. Milovníci vojenské historie divákům během akce s názvem Se lvem na blatníku předvedou množství historické techniky a zbraní, připraveny budou i ukázky výcviku. ČTK to sdělil za organizátory z klubu vojenské historie Rota Nazdar Miloš Borovička. Tábor na Vítkově zůstane až do neděle. Vojáci Československé samostatné obrněné brigády byli za druhé světové války nasazeni v Anglii nebo u francouzského Dunkerque. "Splácíme jim velký dluh. Bojovali a umírali daleko od domova a osvobozovat Československo mohli pouze symbolicky," uvedl Vilém Fencl prezident klubu Rota Nazdar. "Jakmile se vrátili domů, dovolili jim 30. května slavnostně defilovat Prahou, ale protože přišli 'ze špatné strany', museli ihned za demarkační linii. Komunistický režim pak vojáky šikanoval," dodal Vilém Fencl.

Na Pražském hradě se představí 71 minipivovarů

Čtvrtý ročník degustačního festivalu, na kterém představí své výrobky 71 minipivovarů, začal na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem na Pražském hradě. V sobotu budou moci zájemci ochutnávat pivo od 12:00 do 20:00. Akci pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Podle jeho předsedy Jana Šuráně přijedou přímo sládci nebo majitelé firem, návštěvníci tak budou moci diskutovat o výrobě jednotlivých typů moku, kterých na místě bude 139. "Cílem festivalu je, aby se návštěvníci mohli seznámit s různými druhy piva z celé republiky od Aše až po Dolní Bojanovice na jednom místě," uvedl Jan Šuráň, podle něhož se musí každý pivovar rvát o své místo na trhu. Organizátoři počítají s tím, že vytočí více než 7000 litrů piva. V Česku nadále přibývá minipivovarů, za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na zhruba 285. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v ČR je odhadován zhruba na jedno procento.

Španělská choreografka uvedla v Praze dokumentární představení

Klíčové dílo historie tance ve 20. století, choreografii Kurta Joosse Zelený stůl, si vzala za námět svého představení i výzkumu španělská tvůrkyně Olga de Soto. Choreografie Zelený stůl z roku 1932 byla nejen odvážnou kritikou společnosti, která nedokázala zabránit druhé světové válce, ale i nejcennějším Joossovým dílem. Olga de Soto své představení An Introduction vycházející z Joossovy choreografie uvedla na festivalu Tanec Praha. Německý choreograf Kurt Jooss (1901 až 1979) vytvořil novou divadelní formu taneční divadlo, v níž kombinoval prvky baletu s divadlem. Proslavil se baletem Zelený stůl na hudbu Fritze Alexandra Cohena, který se dostal do repertoáru mnohých světových divadel. Podle autorky je Zelený stůl politicky nejangažovanějším baletem v dějinách a hraje se od svého vzniku až do dneška. Jádrem choreografie je středověký danse macabre, tanec smrti, představovaný kostlivcem. Několik obrazů ukazovalo diplomatická jednání evropských státníků kolem zeleného stolu. Státníci byli charakterizováni pohybem strnulé loutky bez vlastních názorů, vlastních myšlenek, jako by byli manipulování cizí vůlí. Běsnícímu smrtelnému tanci nemá šanci nikdo uniknout. Marná a bezvýsledná jednání státníků, slepých i hluchých k válečné hrozbě, předjímala varovný hlas nástupu fašismu k moci.

Na festivalu filmů o umění v Telči uspěla Česká televize

Snímek České televize Ztracen 45 režiséra Josefa Císařovského získal na evropském filmovém festivalu filmů o umění Arts&film 2015 v Telči cenu Grand Prix Vojtěcha Jasného a stal se absolutním vítězem přehlídky. Druhou nejvyšší Cenou České inspirace ocenila porota opět film z produkce České televize, snímek režiséra Jiřího Vondráka Jarek v Moskvě. ČTK to řekla Michala Korintová ze spolupořádající agentury Avant Promotion. Film Ztracen 45 je dokumentární rekonstrukcí deníků manželky malíře a literáta Josefa Čapka. "Porotu přesvědčil zejména úspěšnou kompilací dokumentární tvorby s hraným filmem. V hrané části jsou špičkové herecké výkony i kamera," řekla Michala Korintová. Film oceněný druhou nejvyšší cenou je hudebním dokumentem o moskevských koncertech a toulkách Jaromíra Nohavici po stopách jeho učitelů Bulata Okudžavy a Vladimíra Vysockého. V 11. ročníku telčského filmového festivalu o úspěch usilovalo 170 filmů z 30 evropských zemí.

Archeologové v Modřanech nalezli tisíce let staré nádoby i kosti

Archeologové v pražských Modřanech odkryli v areálu bývalého cukrovaru stovky sídlištních jam z mladší doby bronzové. V nich našli keramické předměty i kosti. "Prostor dnešního výzkumu je pravděpodobně poslední souvislá plocha nezničená předchozími lidskými aktivitami reprezentující pravěké osídlení Modřan," sdělil ČTK Pavel Kacl, vedoucí výzkumu z obecně prospěšné společnosti Archeo Pro. Výzkum odhalil pozůstatky zahloubených zásobních jam pro uskladnění úrody, pecí i nadzemních staveb z 13. až 11. století před Kristem. "Zahloubené objekty se po svém zániku zaplnily zeminou, ale také sídlištním odpadem, který je dnes zdrojem informací pro poznání života našich pravěkých předků," uvedl Pavel Kacl. Mezi nálezy jsou především zlomky keramických nádob, zvířecích kostí, hliněných částí stěn domů nebo opracovaných kamenů, zejména drtidel na obilí. Odborníci pak nalezli i několik kompletních keramických nádob.

Motoristické Legendy v Praze o víkendu nabídnou 1000 exponátů

Světové hvězdy motorsportu, 750 automobilů a 350 motocyklů, exhibiční jízdy a mnoho doprovodných akcí nabídne ve dnech 13. a 14. června v parku Psychiatrické nemocnice Praha-Bohnice druhý ročník akce pro fanoušky motorismu Legendy. Pozvání přijali soutěžní jezdec John Haugland, účastník rallye Juho Hänninen nebo jediný český účastník Formule 1 Tomáš Enge. Autosalon i motosalon představí současné modely, veterány i závodní speciály. "Je to dvoudenní svátek motorismu, který loni navštívilo 20.000 lidí. Do pěti let bychom chtěli z Legend udělat takovou událost, jakou je ve svém oboru například filmový festival v Karlových Varech," uvedl zakladatel akce Lubor Kos.

Fotbalisté Zlína budou hrát první ligu místo Varnsdorfu

Fotbalisté Zlína budou novými účastníky příštího ročníku první ligy. Rozhodlo o tom páteční jednání představenstva klubu. Zlín skončil v uplynulé sezoně druhé ligy na třetím místě, druhý tým tabulky Varnsdorf se však postupu kvůli nevyhovujícímu stadionu ve středu vzdal. Do nejvyšší soutěže se Zlín vrací po šesti letech.

Krátce o počasí v Česku:

Polojasno až skoro jasno, ojediněle přeháňky. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia. Pardubický a Královéhradecký kraj mohou v pátek ojediněle zasáhnout bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. V sobotu odpoledne se výstraha před intenzivními bouřkami vztahuje na celé Čechy a na Vysočinu. ČTK to sdělil Český hydrometeorologický ústav.