Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Premiér Sobotka navrhl Kateřinu Valachovou na ministryni školství

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl na ministryni školství dosavadní náměstkyni ministra pro lidská práva Kateřinu Valachovou (38). Ministerský předseda to ČTK sdělil v tiskové zprávě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Valachová (nestr.)chce v nové funkci pokračovat v navyšování platů učitelů i nepedagogických pracovníků a dokončit rozpracované reformy. Za svůj první úkol považuje zvýšení rozpočtu školství ve srovnání s rozpočtovým výhledem. Pracovat může začít, až ji prezident Miloš Zeman skutečně jmenuje, doplnila v dnešním prohlášení.

Zeman vyhověl žádosti Sobotky a odvolal ministra Chládka z funkce

Prezident Miloš Zeman vyhověl žádosti premiéra Bohuslava Sobotky a odvolal ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD) z funkce, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Vedením úřadu prezident pověřil ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou. S kandidátkou na ministerský post Kateřinu Valachovou se hlava státu setká příští týden.

Zaorálek se setká s Netanjahuem, navštíví Pásmo Gazy

Setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a návštěva palestinského Pásma Gazy budou nejdůležitějšími body nadcházející návštěvy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v Izraeli a Palestině. Na Blízký východ zamíří v sobotu. Zaorálek bude po dlouhých letech prvním významným českým politikem, který se podívá do Pásma Gazy, jenž od roku 2007 ovládá radikální hnutí Hamas. Navštíví mimo jiné části Gazy poškozené loni během bojů s Izraelem, které si na palestinské straně vyžádaly kolem 2200 obětí, většinou civilistů. Má se setkat s místními obyvateli a jednat bude také se zástupci OSN. Nejvyšším z palestinských činitelů, s nímž se během třídenní návštěvy setká, je tamní ministr zahraničních věcí Rijád Málikí. Na izraelské straně šéfa české diplomacie čeká pondělní schůzka s premiérem Netanjahuem, který po vítězství v jarních předčasných volbách znovu sestavil koaliční vládu. Vedle vládních činitelů šéf české diplomacie bude jednat i s lídrem izraelské opozice. Na programu má také vystoupení na bezpečnostní konferenci v izraelské Herzliji.

Česko by mohlo přičlenit mechanizovanou brigádu k velitelskému centru v Polsku

Česko by mělo přičlenit sedmou mechanizovanou brigádu k mezinárodnímu velitelskému centru v polském Štětíně na severozápadě Polska. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po jednání s německou ministryní Ursulou von der Leyenovou. S ministryní jednal také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to jak o vojenské spolupráci, tak i třeba o situaci na Ukrajině. "V multinárodním centru ve Štětíně se chceme výrazně podílet," řekl Stropnický, který v souvislosti s tím mluvil o roku 2019. V úvahách je podle něho to, že česká brigáda by se mohla stát součástí německé divize.

Průměrná mzda v 1. čtvrtletí vzrostla o 2,2 pct. na 25.306 Kč

Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí stoupla na 25.306 korun. Meziročně vzrostla o 552 Kč, tedy o 2,2 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst zhruba o 2,9 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Pražané měli na výplatních páskách v průměru 33.010 korun měsíčně, což bylo proti začátku loňského roku o 1,1 procenta více. Jde však o nejpomalejší růst mezi kraji. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky v Praze vzrostly o procento. Praha je jediným krajem, kde mzdy převyšují celorepublikový průměr.

Dnešní údaje o vývoji mezd naznačují, že Česká národní banka ponechá režim devizových intervencí nejméně do druhé poloviny roku 2016 tak, jak již dříve ČNB deklarovala. Nižší než očekávaný růst mezd totiž tolik nepodpoří rychlejší růst inflace, který je podmínkou k ukončení režimu devizových intervencí. Celkově ale letos růst mezd podle analytiků bude zrychlovat. Za nižším růstem mezd je podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nabírání nových pracovníků, z nichž převážná většina pobírá podprůměrnou mzdu.

Tržby v maloobchodě v dubnu stouply o 6 pct, podobně jako v březnu

Tržby v českém maloobchodě bez aut v dubnu vzrostly o šest procent po březnovém revidovaném růstu o 5,9 procenta. Stouply útraty za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny. Meziroční růst tržeb za automobily proti březnu zpomalil. Oznámil to Český statistický úřad. Nejrychlejší růst opět zaznamenal u internetových a zásilkových obchodů, které meziročně utržily o 19 procent víc.

ČD za převod nádraží získají mnohem méně, než očekávaly

České dráhy za převod nádraží získají asi o pět miliard korun méně, než očekávaly. Roky připravovanou transakci, od které si státní dopravce sliboval až osm miliard korun na umoření dluhů za nákup nových vlaků, nyní zkomplikoval dopis z Evropské komise ministerstvu dopravy. Brusel v něm předběžně oznamuje, že prodej posvětí, ale jen za 2,9 miliardy korun, což je pod účetní hodnotou nádražních budov. ČTK to potvrdilo několik zdrojů z ministerstva i obou státních firem. Do doby, než komise zapracuje připomínky české strany, odmítl šéf resortu dopravy uvést konečnou cenu, kterou komise v dokumentu stanovila.

Ministerstvo se na komisi s žádostí o posouzení transakce obrátilo dobrovolně. Případný souhlasem chtělo argumentovat, pokud by převod majetku mezi státními organizacemi někdo napadl jako nedovolenou podporu. Necelé tři miliardy korun odpovídají částce, kterou by za budovy podle komise zaplatil tržní investor, a není to tedy státní podpora. Podle zjištění ČTK bude o ceně schválené komisí ještě možné jednat. Celkem má Správa železniční a dopravní cesty od Českých drah získat 1600 objektů, z nichž zhruba 1000 je nádražních budov. V utěšeném stavu je necelá polovina z nich a zbytek si vyžádá rozsáhlejší rekonstrukci.

Majitel Koh-i-nooru je ve finále soutěže Světový podnikatel roku

Majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza se v sobotu utká v Monte Carlu o prestižní titul EY Světový podnikatel roku. Ve finále je dalších 64 národních vítězů z 53 zemí světa. Všichni budou uvedeni do Dvorany slávy a připojí se tak k 572 finalistům předchozích 14. ročníků. Tržby 65 letošních finalistů loni činily celkem 38 miliard dolarů (926 miliard Kč). ČTK to sdělila vedoucí partnerka společnosti EY v ČR a ve střední a jihovýchodní Evropě Magdalena Součková.

Vlastislav Bříza nastoupil do Koh-i-nooru původně jako konstruktér, záhy byl ale vyhozen. Když se mu po letech podařilo vypracovat na ředitele podniku Gama a přišla nabídka vrátit se do ztrátového výrobce tužek, neváhal. V roce 1999 si vzal úvěr a Koh-i-noor od PPF koupil. Holding, který vybudoval, má nyní obrat 3,5 miliardy korun a zaměstnává 2300 lidí. Součástí holdingu je nejen světově známý výrobce uměleckých, školních a kancelářských potřeb Koh-i-noor Hardtmuth, ale také společnosti a továrny v Rusku a Bulharsku a obchodní firmy v Itálii nebo Polsku.

Studie: Developeři chtějí zdražovat byty, letos o 2,3 procenta

Největší developeři plánují, že zdraží nabízené byty. Letos by cena mohla vzrůst průměrně o 2,3 procenta, za rok o další 2,2 procenta. Vyplývá to nejnovější studie společností CEEC Research a KPMG Česká republika, kterou má ČTK k dispozici. Ceny vzhůru potáhne zvyšující se poptávka v Praze i v regionech. Zdražovat chce 87 procent developerů, zbylých 13 procent nechá ceny stejné. Zlevňovat se nechystá nikdo. Letos v prvním čtvrtletí se v Praze prodalo rekordních 1850 nových bytů, což je o 37 procent více než loni. Ředitelé developerských společností očekávají růst poptávky i letos, a to o 6,8 procenta. Mimo hlavní město by poptávka po nových bytech měla vzrůst průměrně o 2,2 procenta.

Tatra chce letos prodat přes 1000 aut, přijme 80 zaměstnanců

Kopřivnická automobilka Tatra chce letos prodat přes tisíc aut, nejvíce za posledních pět let. Nabírá proto nové zaměstnance, ke svým současným 850 jich potřebuje najít dalších 80. Novinářům to řekl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti Tatra Trucks, které automobilka od roku 2013 patří. Tržby automobilky loni dosáhly přes 3,7 miliardy korun, o 24 procent více než v roce 2013. Rusek řekl, že zisk firmy za loňský rok se blíží 500 milionům korun před zdaněním. V roce 2013 se automobilka kvůli dluhům dostala do dražby. V té ji získali současní majitelé, čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Rusek řekl, že roste poptávka po vojenských speciálech, které zatím tvoří méně než 50 procent exportu Tatry.

STEM: Výsledkem voleb by v květnu bylo hnutí ANO, i když ztrácí

Vítězem voleb do Sněmovny by na konci května bylo hnutí ANO, i když mu klesly preference. Podle volebního modelu STEM by ho volilo 27,1 procenta občanů. Naopak druhá ČSSD si od března polepšila a získala by 21,2 procenta hlasů. Do dolní komory Parlamentu by se ještě dostali komunisté, TOP 09, lidovci a ODS. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury STEM. Agentura provedla průzkum mezi 19. a 29. květnem mezi tisícovkou lidí starších 18 let. Podle jejího zjištění by ke sněmovním volbám v květnu přišlo 53 procent Čechů, 24 procent lidí naopak účast jasně odmítlo.

Rektoři vyzvali v souvislosti s incidentem v Olomouci k toleranci

Zástupci České konference rektorů (ČKR) vyzvali v souvislosti s incidentem zahraničních studentů s protiislámskými aktivisty v Olomouci k vzájemné toleranci. Na zasedání pléna v Přerově její zástupci uvedli, že české vysoké školy budou i nadále otevřeny všem bez rozdílu vyznání či rasy. Zahraniční studenti olomoucké Univerzity Palackého se do slovní potyčky s aktivisty dostali v pátek, když vyjadřovali svůj nesouhlas s peticí proti kvótám na imigranty. Případ vyvolal především na sociálních sítích bouřlivé diskuse. Událost již řešil se zahraničním studentem děkan lékařské fakulty. Student, který se podle policie pokusil ze stánku strhnout plakát, na stránkách univerzity zveřejnil své vyjádření, kde se za svůj čin omlouvá.

Šéf Rady Evropy ocenil Česko za podporu ochrany lidských práv

Generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland ocenil v Praze Českou republiku za podporu ochrany lidských práv. Jejich ochrana a vláda práva jsou nenahraditelné pro zajištění bezpečnosti kontinentu, prohlásil na tiskové konferenci po jednání s ministrem zahraničí Lubommírem Zaorálkem (ČSSD). Orgány Rady Evropy v minulosti Česko opakovaně kritizovaly za přístup k romské menšině a zajišťování jejích práv. O této otázce chce Jagland odpoledne mluvit s premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD), s nimž se v Praze také setká. Se Zaorálkem diskutovali hlavně o stavu lidských práv v Evropě či o ochraně proti islámským radikálům, kteří se vracejí z bojišť na Blízkém východě do Evropy a představují hrozbu páchání nových teroristických útoků.

Při požáru v rekreačním areálu u Kněžmostu zemřeli dva lidé

Při požáru v rekreačním areálu u Kněžmostu na Mladoboleslavsku zemřeli v noci na dnešek dva lidé a další tři skončili se zraněním v nemocnici. Ve středisku u Drhlenského rybníka byli ubytováni studenti ze sklářské školy v Železném Brodě, v Českém ráji byli na školním výletě. Oběťmi jsou ale podle policie dospělí. Podle neoficiálních informací jde o učitelku a mladíka, který měl po maturitě a za studenty přijel na návštěvu. Hořely dvě hlavní budovy v areálu s chatkami, hasiči evakuovali zhruba tři desítky lidí, většinou studentů. Plameny napáchaly škodu zhruba za osm milionů korun, příčinu vyšetřovatelé zjišťují. Nikdo ze studentů ani dospělých nebyl podle policistů pod vlivem alkoholu. Policie během dne všechny studenty vyslechla a rodiče si je odvezli domů.

Kvůli vraždě v Záběhlicích prověřuje policie postup lékařek

V souvislosti s květnovou vraždou muže v pražských Záběhlicích podezírá policie dvě lékařky z toho, že se mohly dopustit trestného činu, když psychicky narušenému vrahovi umožnily držení zbraně. Novinářům to řekl vedoucí odboru vnitřní kontroly pražských policistů Jiří Poláček. Vrah prý věřil, že mu jeho oběť ubližuje, a plánoval likvidaci i dalších lidí. Krátce po činu spáchal sebevraždu, případ tak bude odložen, protože není koho stíhat. Vražda se stala 15. května. Policisté nalezli v garážích bytového domu zastřeleného muže. Krátce poté vyhlásili pátrání po pachateli činu Lukáši Borovanovi, jehož tělo objevili po šesti dnech v nedalekém lesoparku u ulice Nad Meandry. Zastřelil se vražednou zbraní, a to den nebo dva po vraždě. Při domovní prohlídce v Borovanově bytě našli policisté paruky, nalepovací vousy, fotografie zamýšlených obětí i plánky, jak se k těmto lidem dostat. Borovan svou oběť znal: v roce 2012 podal na tohoto souseda trestní oznámení s tím, že ho muž pronásleduje, vulgárně mu nadává a umístil mu v bytě odposlechy. Policisté věc odložili s tím, že ke skutku nedošlo.

Vodné a stočné nebudou lidé z Dejvic a Bubenče platit měsíc

Vodné a stočné nebudou obyvatelé Dejvic a Bubenče platit měsíc. Původně vodohospodáři navrhovali dva týdny, radnice ale chtěla delší období. Škody Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyčíslily na 30 milionů korun bez nákladů na odškodněné, informoval ČTK mluvčí firmy Tomáš Mrázek. Bez pitné vody bylo 32.000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Lidé měli z kontaminované vody střevní potíže, více než 2600 jich muselo vyhledat pomoc lékaře.

Hygienici ve čtvrtek nařídili plošné očkování dětí od jednoho do 15 let proti žloutence typu A, přestože podle nich nehrozí, jde o předběžnou opatrnost. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Voda v Hrušovanech nad Jevišovku není pitná kvůli larvám komára

Voda z kohoutků v Hrušovanech nad Jevišovkou není pitná. Ve vodovodu byly larvy komára. Obyvatelé třítisícového města mohou vodu používat k obvyklým činnostem s výjimkou přímé konzumace. Pitnou vodu mohou lidé natočit z cisterny. Správci vodovodu vypouští do vody více chlóru, jehož koncentrace však nepřesáhne limit pro pitnou vodu.

Přes 100.000 dětí se dosud v ČR narodilo "ze zkumavky"

Přes 100.000 dětí se dosud v Česku narodilo "ze zkumavky", první v roce 1984, byl to chlapec a loni oslavil třicátiny. Problémy s otěhotněním řeší pětina párů a stále jich přibývá. Vedle problémů s plodností se na vysokém čísle podílí také nečekané onemocnění jednoho z partnerů a odkládání mateřství do pozdního věku, řekl ČTK při příležitosti sobotního Národního dne neplodnosti primář IVF klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert. Vedle párů z Česka přijíždějí na české kliniky i zahraniční pacienti, tvoří až třetinu klientely, lákají je zhruba poloviční ceny při srovnatelné kvalitě péče. O služby mají zájem hlavně Britové, Němci a Rusové. Dalším důvodem je flexibilnější legislativa, české zákony umožňují využití anonymního darování pohlavních buněk, tedy spermií a vajíček.

Zeman bude dál jezdit škodovkou, převzal nový model Superbu

Prezident Miloš Zeman bude dál jezdit škodovkou. Převzal od zástupců automobilky novou generaci modelu Superb v nejvyšší výbavě. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček před převzetím vozu řekl, že prezident hodlá v českých autech jezdit až do konce svého funkčního období. Zeman při cestách podle Ovčáčka sedí vždy na předním sedadle. Během jízdy studuje materiály nebo sleduje krajinu. Ač je sám kuřák, v autech prý zásadně nekouří. Od běžně prodávaného vozu se auto liší pouze držáky prezidentské standarty a na přání ochranné služby byl vůz dovybaven skrytým výstražným zařízením, majákem a vysílačkou.

V Praze začne dvoudenní Sjezd spisovatelů

Sjezd spisovatelů s podtitulem Přepisujeme přítomnost pořádá dnes odpoledne a v sobotu nedávno vniklá Asociace spisovatelů. Do holešovického klubu Podnik zve všechny zájemce o českou literaturu na sérii debat o literatuře, státu a české společnosti. Asociaci spisovatelů založili převážně mladší autoři, kteří jsou dlouhodobě nespokojení s činností Obce spisovatelů. Pořadatelé připomínají, že podobná akce se v Česku neuskutečnila od sametové revoluce a vědomě své setkání pojmenovali s odkazem na IV. sjezd Svaz československých spisovatelů, který se konal v roce 1967. V sobotu se účastníci sjezdu chtějí věnovat poměrům v české próze a státní kulturní politice s důrazem na financování literatury. V čele asociace stojí spisovatel Jan Němec.

Na Hradě zavlály dva husitské prapory, připomínají výročí smrti Jana Husa

Na Pražském hradě vlají dva husitské prapory. Připomínají blížící se 600. výročí mučednické smrti kněze Jana Husa. Na balkoně na třetím hradním nádvoří budou vyvěšeny až do 6. července, dne výročí Husova upálení v Kostnici. "Po devadesáti letech bude na Pražském hradě opět vztyčen prapor s husitským kalichem," řekl těsně před vyvěšením praporů prezident Miloš Zeman s odkazem na rok 1925, kdy prapor vyvěsil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Husitské vlajky použité na Hradě zobrazují zlatý kalich, symbol husitů, na červeném pozadí. Liší se tak od běžného zobrazení, který využívá červený kalich na černém pozadí. Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta zvolené barvy více odpovídají historickým pramenům.

V Táboře začíná výstava připomínající Jana Husa

Zahájením výstavy Jan Hus v Táboře začíná v regionu hlavní blok kulturních událostí, které připomínají 600. výročí od upálení českého kazatele. Součástí akce Jižní Čechy Husitské budou například na začátku července oslavy v Husinci nebo ekumenická bohoslužba na Kozím Hrádku. Výstava v Táboře nabídne řadu předmětů připomínající Husův život, podle organizátorů je svým rozsahem ojedinělá. Součástí expozice bude například i rozměrné plátno Václava Brožíka Mistr Jan Hus před koncilem Kostnickým. Obraz zapůjčila do Tábora pražská Národní galerie. Podle organizátorů výstavy to bude poprvé, kdy ho uvidí lidé v Táboře.

Husa si připomenou i v Praze. V Nové budově Národního muzea bude ode dneška do 12. července k vidění výstava Husovské unikáty, která v prvních čtyřech dnech nabídne jedinečnou možnost prohlédnout si vzácný Jenský kodex. Jde o výjimečný rukopis s vyobrazením Husa z přelomu 15. a 16. století. U příležitostí 600 let od upálení Jana Husa se už uskutečnila řada akcí. Šlo například o rekonstrukci bitvy u Sudoměře nebo otevření rekonstruovaného Husova rodného domku v Husinci.

V Kostnici začíná výstava českých výtvarníků věnovaná Husovi

Návštěvníci jihoněmecké Kostnice si mohou prohlédnout, jak se v současném českém umění projevuje odkaz církevního reformátora Jana Husa. Zvláštní výstava uspořádaná u příležitosti letošního 600. výročí Husova upálení se koná v domě, v němž český kněz na kostnickém koncilu podle tradice pobýval, a potrvá do 31. července. Výstavu pořádá Husovo muzeum v Kostnici ve spolupráci s pražskou Galerií LaFemme. Vystavuje na ní 14 umělců, kteří vytvořili obrazy inspirované životem a učením Jana Husa i okolnostmi jeho smrti na kostnickém koncilu.

ČTÚ rozhlasu povolil experimentální digitální vysílání

Český telekomunikační úřad povolil Českému rozhlasu spustit experimentální digitální vysílání. Ve zkušebním režimu má z žižkovského vysílače pokrývat zhruba 17 procent obyvatel. Oprávnění je vydáno na dobu jednoho roku, oznámil ČTÚ. Digitální vysílání má v budoucnu umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos či nové multimediální služby. Rozhlas v digitálním vysílání počítá vedle existujících stanic s rozvojem nových projektů, příkladem má být program ČRo Sport Rock.

Zemřel výtvarník Jiří Šindler

Ve věku 93 let zemřel výtvarník Jiří Šindler. Rodák z Poličky se věnoval především ilustraci, grafice a kaligrafii. Proslul také vytvořením tiskové varianty hlaholice, nejstaršího slovanského písma, která se dodnes používá při vydávání staroslověnských písemných památek. Zprávu o úmrtí zveřejnilo Muzeum města Brna, kde minulou neděli skončila Šindlerova výstava s názvem Doteky téměř něžné.

Lara Fabianová bude dnes na koncertu v Praze natáčet DVD

Zpěvačka Lara Fabianová bude dnes na koncertu v pražském Foru Karlín natáčet oficiální DVD. Prahu si prý vybrala proto, že se zde při svém loňském evropském turné setkala s nejvřelejším publikem. Fabianová měla na podzim v Praze dva koncerty, oba byly vyprodané a pořadatel musel přidávat místa k stání. Během své kariéry se Fabianová inspirovala folklorem a hudební tradicí celého světa, od Ruska přes Evropu až k arabským rytmům.

Sezona před českokrumlovskou točnou začne Psem baskervillským

Premiérou detektivního představení Pes baskervillský v režii Petra Zelenky a v hlavní roli s Karlem Rodenem začne 11. června sezóna v plenérovém divadle v Českém Krumlově. Program do 5. září nabízí divákům sedm titulů, z toho čtyři premiéry, celkem 85 představení. Novinářům to řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Na některé večery už nejsou volné vstupenky, třeba na všech 15 představení Psa baskervillského.

V Hradci Králové začal festival Rock for People, už přijely tisíce lidí

Ve Festivalparku v Hradci Králové začal 21. ročník hudebního festivalu Rock for People. Program, který pořadatelé označují za večírek pro nedočkavé, na jedné z hlavních scén zahájila punkrocková kapela Pipes and Pints. Do areálu za teplého počasí podle pořadatelů zatím dorazilo přes 6000 návštěvníků, další přijíždějí. Pomalu se plní stanové městečko i parkoviště. Rock for People po tři dny nabídne hudbu různých stylů.

Komisaři v Pardubicích ochutnali 80 chlebů, vybírali nejlepší

Několik pekařů z různých koutů republiky se v Pardubicích ujalo role ochutnávačů chleba. Otestovali a ohodnotili 80 bochníků. Jednadvacátý ročník Dnů chleba, který se konal na výstavišti Ideon, byl i soutěžní. Žádný z komisařů nevěděl, z jaké pekárny výrobek pochází. Poznat to prý ani nejde. Titul Chléb roku 2015 získaly pekárny ve Žďáru nad Sázavou a České Lípě. V posledních desetiletích spotřeba chleba klesla asi o polovinu, zhruba na 46 kilogramů na osobu ročně, řekl ČTK vrchní komisař Per Šedivý. Velká nabídka různého druhu pečiva spotřebu chleba snižuje. Podle komisaře je v Česku chléb velmi levný, v obchodních řetězcích se pohybuje mezi 24 až 25 korunami za kilogram, v porovnání s okolními státy by mohl stát aspoň 40 až 50 korun za kilogram.

Nová expozice ve Šternberku mapuje historii závodů Ecce Homo

Vžít se do role závodního jezdce či se seznámit s historií i současností automobilových závodů do vrchu na trati Ecce Homo mohou návštěvníci expozice, jež byla otevřena v prostorách bývalého augustiánského kláštera ve Šternberku na Olomoucku. Vybudování expozice s interaktivními prvky stálo přes dva miliony korun, řekl novinářům předseda Automotoklubu Ecce Hommo Šternberk Vlastimil Malík. Lidé mohou zhlédnout například Síň slávy s několika instalovanými obrazovkami, na kterých jsou promítány filmy a obrazové informace o legendárním závodu i jeho slavných účastnících. Dominantou tohoto prostoru je závodní vůz. V další místnosti jsou automobilové trenažéry pro dospělé i děti, dětský autoservis, v němž si lze vyzkoušet základní opravu auta či změřit rychlost výměny kola, autodráha i stavebnice závodních vozů.

Sbírka knoflíků v Novém zámku u Rudoltic se blíží milionu

Zhruba 920.000 knoflíků různých tvarů a velikostí shromáždila za pět let v Novém zámku u Rudoltic na Orlickoústecku kastelánka Krasava Šerkopová. Milionové hranice by chtěla dosáhnout příští rok. Sbírka vážící přes 900 kilogramů se díky darům stále rozšiřuje a nechybí v ní ani neobvyklé exponáty, řekla ČTK Šerkopová. "Našli jsme v knoflících perleťové hodinky nebo staré mince a další zajímavé věci, knoflíky z neuvěřitelných materiálů, třeba z pecek," uvedla Šerkopová. Další neobvyklé byly vyrobeny z ořechových skořápek, korálů či mušlí.

Knoflíky do sbírky dosud věnovalo téměř 4000 lidí. Rovných 100 kilogramů vážící sbírku 142.100 knoflíků darovala vnučka Huga Štěpánka, který měl v letech 1910 až 1969 obchod s galanterií v Jablonném nad Orlicí. Jsou v původním balení v malých krabičkách nebo na platech, pocházejí z Rakouska, Francie a někdejšího Československa. Sbírka zaplňuje celé první patro zámecké věže. Shromažďování knoflíků vzniklo původně jako zviditelnění charitativní akce na pomoc handicapovaným dětem z okolních ústavů. "Teď mám třeba do aukce dřevěný knoflík podepsaný Karlem Gottem a Lucií Bílou," řekla Šerkopová.

Sport

Mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý zvítězil na mítinku Diamantové ligy v Římě a druhým nejlepším výkonem kariéry 88,14 metru se zařadil na druhé místo letošních světových tabulek. Na lídra sezony Tera Pitkämäkiho z Finska mu scházelo 48 centimetrů, k osobnímu rekordu z kvalifikace olympijských her v Londýně mu chyběly dva decimetry. Veselý se přitom na začátku sezony trápil. Na úvod Diamantové ligy v Dauhá předvedl výkon 83,67 metru, v Ostravě na Zlaté tretře hodil ještě méně (82,37) a byl za Petrem Frydrychem a Jakubem Vadlejchem v tabulkách až třetím Čechem. Také v Římě mu první hod nevyšel, ale v druhém pokusu oštěp letěl daleko a Veselý po něm soutěž předčasně ukončil.

Koulař Tomáš Staněk se hned při své premiéře v Diamantové lize prosadil na stupně vítězů. Na mítinku v Římě skončil třetí ve svém letošním maximu 20,64 metru. Vyhrál dvojnásobný mistr světa Němec David Storl výkonem 21,46 m. Staněk, který zaostal o 29 centimetrů za svým osobním rekordem z loňska, nestačil ještě na Američana Jordana Clarkea (21,28).

Tenistka Lucie Šafářová si na Roland Garros zahraje vedle dvouhry také o titul ve čtyřhře. Účast ve finále debla si zajistila spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou v semifinále porazily pařížské šampionky z roku 2011 Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou 6:2, 5:7 a 6:4.

Tenistka Lucie Hradecká druhý titul ve smíšené čtyřhře na Roland Garros do své sbírky nepřidala. Ve finále mixu prohrála ve dvojici s Polákem Marcinem Matkowským s americkým párem Bethanie Matteková-Sandsová a Mike Bryan po setech 6:7, 1:6.

Tenista Jiří Veselý na challengeru v Prostějově postoupil potřetí za sebou do finále. Obhájce loňského prvenství porazil v dnešním úvodním semifinále čtyřiadvacetiletého Bělorusa Vladzimira Ignatika 6:7, 6:2 a 6:2.

Nejlepší český freestylový motokrosař Libor Podmol vybojoval stříbrnou medaili za prestižních X-Games v americkém Austinu. Jedenatřicetiletý závodník obsadil na hrách extrémních sportů dělené druhé místo v disciplíně 'Moto X Step Up', tedy skoku do výšky. Podmol dokázal se svým motocyklem přeskočit laťku ve výšce 33 stop, což je 10,058 metru. Stejně úspěšní byli i Ital Massimo Bianconcini a Bryce Hudson z USA. Vítězem se stal Američan Ronnie Renner, který se jako jediný dokázal dostat přes 34 stop (10,363 metrů) a získal tak již sedmé zlato na X-Games v této disciplíně. Podmol ve skoku vysokém vyhrál zlato v roce 2013 na X-Games v Mnichově a stal se tehdy prvním neamerickým vítězem.

Kanoistka Radka Valíková se stala na dlouhé trati v Banja Luce mistryní Evropy ve sjezdu na divoké vodě. Druhou českou medaili na šampionátu na řece Vrbas získala v téže disciplíně teprve šestnáctiletá Anežka Paloudová, jež dojela třetí. Mezi obě Češky se vměstnala Švýcarka Sabine Eichenbergerová, jež na Valíkovou ztratila 14,23 sekundy.

Počasí

Bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 28 až 32 °C, v 1000 m na horách kolem 25 °C.