Denní souhrn zpráv

Pavel Bělobrádek se znovu stal předsedou KDU-ČSL

Předsedou lidovců zůstává Pavel Bělobrádek. Vyhrál v dnešní volbě na sjezdu KDU-ČSL, když získal hlasy drtivé většiny delegátů. Z 275 přítomných mu důvěru dalo 251 z nich. Bělobrádek neměl protikandidáta. Delegáti odpoledne zvolí i další členy užšího vedení strany. Souboj se čeká zejména o post prvního místopředsedy, o který se uchází ministr zemědělství Marián Jurečka, místopředseda lidovců Jan Bartošek a předseda středočeské organizace Miroslav Rovenský.

Sobotka chválí koalici sociálních demokratů a lidovců

Ve Zlíně probíhá sjezd KDU-ČSL. Jedním z pozvaných hostů je i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v rozhovoru s novináři ocenil koaliční spolupráci lidovců a sociálních demokratů jako velmi dobrou. "Myslím, že koaliční vláda funguje dobře a i po tom roce a půl si myslím, že to bylo rozumné řešení a že to České republice prospělo," řekl Sobotka. Dodal, že pro fungování koalice jsou důležité stabilní koaliční strany. Lidovci by si tak podle něj měli zvolit stabilní vedení strany. Mimo Sobotky na sjezd dorazil například šéf poslanců koaličního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Bělobrádek chce rozbít rudooranžové koalice v krajích

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupil na sjezdu své strany s projevem, ve kterém za hlavní úkol své strany označil rozbití koalic sociálních demokratů a komunistů na krajské úrovni. "Čekají nás krajské volby příští rok. Je potřeba v krajích rozlomit rudooranžové koalice. Není možné, aby krajská školství vedli komunisté," řekl Bělobrádek. KDU-ČSL má podle Bělobrádka na to, aby zaútočila na vítězství v několika krajích sama nebo v koalicích a aby po několika letech opět měla své hejtmany. Bělobrádek rovněž připomněl nedávné úspěchy své strany, zejména návrtat do Poslanecké sněmovny a vlády a oddlužení strany.

Praha má opět přímé spojení s New Yorkem

Americká letecká společnost Delta Air Lines obnovila přímou linku z Prahy do New Yorku, a rozšiřuje tak možnosti cestování mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Od 22. května 2015 na této trase z Prahy denně létá stroj Boeing 767-300 s kapacitou 225 míst, který Delta nasadí ve spolupráci s Českými aeroliniemi, které jsou jejím partnerem v alianci SkyTeam. Letošní delší období provozu znamená 8 % zvýšení kapacity proti roku 2014. Linka DL 210 bude z newyorského letiště J. F. Kennedyho odlétat v 19.52 tamního času a v Praze přistávat v 10.35 SELČ následujícího dne. Zpět se bude Boeing 737 vracet jako spoj DL 211, s odletem z pražského ruzyňského letiště ve 12.35 SELČ. Do New Yorku pak dle letového plánu dorazí v 15.50 lokálního času. Linka Praha – New York, provozované jen v letní sezóně, je vůbec jediných přímým spojením z České republiky do USA.

V Hradci Králové po rekonstrukci otevřeli Bílou věž

Hradec Králové po rok a půl trvající rekonstrukci otevřel historickou Bílou věž, která je symbolem města. Do jeho centra se na slavnostní otevření stavby z 16. století přišly podívat tisíce lidí, na prohlídku věže se stály fronty. Věž, z jejíchž ochozů je výborný výhled na město a jeho okolí, bude otevřena celoročně. Město věří, že roční návštěvnost 72 metrů vysoké stavby by se mohla z dřívějších až 24.000 lidí dostat na úroveň 50.000 návštěvníků. Hlavní novinkou v opravené věži je multimediální infocentrum uvnitř stavby, které disponuje 14 monitory s celkovou projekční plochou 16 metrů čtverečních, padesáti reproduktorovými soustavami a 465 světly.

Česká televize uvádí reality show z období Protektorátu

Česká televize v sobotu představila svůj historicky první pořad v žánru docureality. Dovolená v Protektorátu přenáší protagonisty do životních podmínek, jaké panovaly v českých zemích v letech existence Protektorátu Böhmen und Mähren (1939-1945). Projekt je volně inspirován obdobnými zahraničními formáty (např. Schwarzwaldhaus 1902, Wartime Farm a další). Cílem projektu bylo ověřit, zda současná česká rodina dokáže obstát v situacích, které byli nuceni zakoušet naši prarodiče. „Dovolená v Protektorátu je jedním z příspěvků České televize k 70. výročí konce 2. světové války. Podobný formát na českém televizním trhu zatím nebyl a já věřím, že diváky zaujme nejen autenticitou, kterou tvůrci spolu s odbornými poradci vložili do každého detailu, do každé dobové reálie, která se v něm objeví, ale dovede v nich vyvolat otázky, jak by se sami zachovali v situacích, kterým tvůrci rodinu vystavily, a které vycházely z reality jedné z nejtemnějších ér naší novodobé historie“ – říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Závody dračích lodí na Vltavě

V pražských Žlutých lázních v sobotu začíná dvoudenní Festival dračích lodí, v němž se o vítězný pohár utká bezmála tisícovka domácích i zahraničních účastníků. Festival je nejstarším závodem dračích lodí v České republice, letos se koná již 18. ročník. Na startu se objeví posádky z České republiky, Slovenska, Maďarska a Německa. Startovné účastníků organizátoři věnují na charitativní účely. Dračí loď je otevřená kanoe dlouhá 12,5 metru, kterou na špici zdobí dračí hlava a na zádi ocas. Posádku tvoří dvacítka pádlujících závodníků, bubeník, který údery udává rytmus, a kormidelník určující směr.

Pro výstavu v zámku Kunín Polsko poprvé v historii zapůjčilo osobní věci Henryka Sienkiewicze

Na zámku Kunín v Moravskoslezském kraji se otevřela velká výstava věnovaná velikánu polské literatury Henryku Sienkiewiczovi, nositeli Nobelovy ceny za literaturu 1905. „Polsko poprvé zapůjčilo více než sto jeho osobních věcído zahraničí,“ poznamenal kastelán zámku Jaroslav Zezulčík a zmínil například spisovatelovy diplomy, plnící pero, cvikr, fotografie nebo různé dokumenty. Největší slávu získal svými historickými romány týkajícími se polských a křesťanských dějin, zvláště pak románem Ohněm a mečem.

Tomáš Berdych pomůže českému týmu v baráži Davisova poháru

Čtvrtý hráč světového žebříčku Tomáš Berdych přislíbil svou účast v zápase o udržení v elitní skupině Davisova poháru. V prvním kole proti Austrálii letos na jaře Berdych nenastoupil a domácí tým v Ostravě prohrál 2:3. Po setkání s nejlepším českým tenistou to oznámil Miroslav Černošek, z agentury Česká sportovní, která daviscupové zápasy českých tenistů zařizuje. Proti Austrálii nenastoupil ani Radek Štěpánek, další opora týmu. Baráž hráli čeští tenisté naposledy v roce 2011 a v Rumunsku se tehdy mezi elitou udrželi. Od vzniku Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005. Kdo bude v baráži soupeřem českých tenistů bude známo až v červenci, kdy proběhne losování. Samotný zápas se uskuteční ve dnech 18. až 20. září.