Denní souhrn zpráv

Minimální mzda se od ledna zvýší o 700 Kč na 9200 Kč

Minimální mzda v Česku se od ledna příštího roku zvýší o 700 korun na 9200 korun, rozhodla o tom vláda. ČTK o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). S návrhem nesouhlasili zaměstnavatelé. Podle Sobotky ale současná výše minimální mzdy neumožňuje lidem, kteří za ni pracují, důstojnou existenci. Naposledy se minimální mzda zvyšovala o 500 korun v srpnu 2013, předtím se od roku 2007 neupravovala vůbec. "Dlouhodobě zastávám názor, že minimální mzdu je nutno postupně zvyšovat tak, aby plnila motivační roli v porovnání s příjmem získávaným ze sociálních dávek," uvedl Sobotka v zaslaném prohlášení.

Kraje z daní dostanou přidáno od roku 2016, dohodly se s vládou

Příjmy krajů z daní se vrátí do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen, od roku 2016. Po jednání se zástupci Asociace krajů o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla již v červnu, ale dosud nebyl znám termín, od kdy by změny měly nastat.

Ministerstvo pošle krajům až tři miliardy korun na opravy silnic

Na opravu havarijního stavu silnic druhých a třetích tříd pošle krajům ministerstvo dopravy dvě až tři miliardy korun. Na briefingu po jednání vlády s Asociací krajů ČR to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Do 15. listopadu spolu s asociací vytvoří úřad metodiku, jakým způsobem se budou tyto prostředky určené zejména pro opravy mostů rozdělovat.

Kraje v rozpočtu požadují ještě 150 milionů Kč na sociální služby

V návrhu státního rozpočtu se zatím vláda a kraje neshodují na penězích, které by měly kraje dostat na financování sociálních služeb. Hejtmani požadují navíc 150 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády s asociací krajů o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda se podle něho se zástupci krajů ještě před schválením rozpočtu setká. Kabinet musí návrh rozpočtu schválit do konce září.

Vláda schválila harmonogram otevírání železničního trhu

Vláda schválila harmonogram otevírání železničního trhu konkurenčním dopravcům. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. O první dálkovou trať by se mělo začít soutěžit už letos na podzim. Celkem hodlá ministerstvo dopravy do konce roku 2020 nabídnout v soutěžích šest rychlíkových tras. První trasou, pro kterou ministerstvo dopravy plánuje vypsat regulérní výběrové řízení, je trať mezi Plzní a Mostem.

ČR chce poslat OSN peníze na boj s ebolou, Africe izolační vaky

Česko by mohlo dát Organizaci spojených národů finanční příspěvek na boj s ebolou. Do západní Afriky chce poslat také speciální vaky pro izolaci nakažených pacientů. V EU chce pak apelovat hlavně na zřízení leteckého mostu, díky němuž by se materiál do zasažených oblastí mohl přepravit. Po jednání ústřední epidemiologické komise to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Česko tak zareagovalo na výzvu Lékařů bez hranic k pomoci africkým státům. O částce pro OSN na její programy by měl ve čtvrtek jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Konkrétní návrh by pak měla na svém příštím zasedání projednat vláda. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je jednodušší uvolnit peníze, zorganizování materiální pomoci je složitější.

Vláda schválila návrh zákona nutného k informování USA o účtech

Vláda schválila návrh zákona o výměně informací o účtech s jinými státy pro účely správy daní. Informovalo o tom tiskové oddělení vlády. Zákon umožní Česku zavést do právního řádu opatření z dohody s USA. Na základě dohody mají tuzemské finanční instituce informovat o účtech Američanů. Zákon byl na programu jednání kabinetu již 3. září, ministři ovšem jednání o něm tehdy odložili. Zákon nyní musí schválit ještě Parlament a podepsat prezident Miloš Zeman.

Stát chce mít plán, jak by ČR měla bojovat s hazardem

Česko začne s hazardními hrami bojovat podobně jako s drogami. Problematiku má národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zahrnout do konce roku do protidrogové strategie. Do konce března příštího roku pak má připravit plán opatření, díky nimž by se závislostem na hraní a jejím dopadům dalo předcházet. Schválila to vláda. Podle studie by v ČR mohlo mít závislost na hraní automatů, videoloterijních terminálů či na sázení kolem 42.000 lidí. Celkem 168.000 Čechů a Češek by mohlo mít v budoucnu s hráčstvím potíže, nebo už je teď má.

Odvolání Mánka z řízení šumavského parku byla chyba, soudí Zeman

Za chybu označil prezident Miloš Zeman odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka. Nahradil ho podle něho jeden ze "zelených aktivistů". Zemanův názor tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Park dočasně vede Pavel Hubený. Zeman taky prostřednictvím mluvčího zopakoval, že bude vetovat návrh zákona o šumavském národním parku, pokud se nezmenší bezzásahová zóna.

Šéfka Čechů na Ukrajině neví nic o 40 rodinách žádajících návrat

Předsedkyně České národní rady Ukrajiny Ludmila Muchinová ví jen o třech krajanských rodinách na Ukrajině, které by se chtěly vrátit zpátky do České republiky, ne o čtyřiceti, jejichž repatriaci minulý týden podpořil prezident Miloš Zeman. Šéfka organizace zastřešující všechny české spolky na Ukrajině to řekla po jednání s náměstkem ministra zahraničí Rudolfem Jindrákem. Česká diplomacie chce podle něj krajanům na Ukrajině pomáhat především na místě.

SVS: České mlékárny mohou nově vyvážet do Chile

České mlékárny mohou nově své výrobky vyvážet do Chile, informovala Státní veterinární správa (SVS), která vyjednala podmínky českého vývozu do této jihoamerické země. Podle mluvčího Josefa Dubna úřad v současné době jedná o otevření tamního trhu pro české mléčné výrobky také s dalšími mimoevropskými státy, například s Jihoafrickou republikou a Austrálií. Nová vývozní teritoria mají pomoci nahradit českým výrobcům kvůli vývoznímu embargu dočasně ztracený ruský trh. Již od června lze podle Dubna vyvážet mléko a mléčné produkty z ČR do Číny. Vzávěru roku 2013 SVS informovala například o otevření japonského trhu pro české vepřové maso. Zájem o tuto možnost projevily jen Kostelecké uzeniny.

Advokáti nemusí dát exekutorům informace o klientech, rozhodl ÚS

Advokáti nemusejí poskytovat exekutorům souhrnné informace o majetkových sporech svých klientů. Ústavní soud vyhověl (ÚS) stížnosti právníka, který dostal pokutu za to, že nevyšel exekutorovi vstříc. Podle senátu se zpravodajkou Ivanou Janů jde takový výklad zákona proti smyslu povinné mlčenlivosti advokátů. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Silnice v D. Věstonicích, kde se sesunul svah, zůstane uzavřená

Silnice v Dolních Věstonicích na Břeclavsku, pod níž se v neděli kvůli vytrvalému dešti sesunul svah, bude uzavřená podle hrubých odhadů až půl roku. Vyžádá si to její oprava, která bude technicky náročná. ČTK to řekl vedoucí břeclavské správy a údržby silnic Ladislav Hádlík. Jihomoravský kraj nechá vypracovat geologický posudek, jak svah zajistit. Hotový by měl být do dvou týdnů. Náklady spojené s obnovou krajské komunikace spojující obec s nedalekým Lednicko-valtickým areálem a Břeclaví nejsou zatím odhadnuty. "Bezesporu půjde o miliony korun. Silnice je nebezpečná. Na místě je nutný geologický a statický průzkum. Až po něm budeme vědět více k tomu, jak ji opravit," vysvětlil Hádlík.

Pojišťovny evidují po víkendových deštích zatím stovky škod

Klienti pojišťoven nahlásili po vytrvalých deštích, které v pátek a o víkendu zasáhly především Jižní Moravu, zatím nejvýše několik stovek škod v řádu celkem milionů korun. Mezi prvními nahlášenými škodami převažují zatopené sklepy, garáže a přízemní podlaží obytných a rodinných domů, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejpostiženějším krajem je kraj Jihomoravský, konkrétně okresy Znojmo, Břeclav a Brno venkov Jih. Kromě Jevišovky se nevylily žádné velké toky, škodila tedy zejména voda z polí. Celkem odhadla maximálně 300 škod z celé ČR.

Romské ženy mívají nižší vzdělání a příjem, obvykle se brzy vdají

Romské ženy v Česku mívají většinou základní či střední vzdělání bez maturity. Příjem mívají do 10.000 korun měsíčně. Setkaly se s diskriminací v práci i při hledání bydlení. Nejčastěji žijí s rodinou v podnájmu. Obvykle se vdávají mezi 18. a 21. rokem. Péče o domácnost a potomky většinou leží na nich. Ukázal to vůbec první podrobnější výzkum o postavení Romek v ČR, který pro organizaci Slovo 21 provedl tým Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Odpovídalo 600 žen od 17 do 77 let. Výsledky představila jedna z autorek Selma Muhič Dizdarevič. Podle ní není ale možné získané údaje naprosto zobecnit.

Hudeček: Metro D vyjde na 60 miliard, stavět se začne v roce 2017

Plánovaná stavba nové trasy metra D z Písnice až do stanice Náměstí Míru vyjde na 60 miliard korun. Práce na stavbě prvního úseku by mohly začít v roce 2017. Na Žofínském fóru to řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha podle něj není schopna tak velkou stavbu zaplatit sama. Pomoci musí stát, uvedl. Nová trasa D bude dlouhá přes deset kilometrů a obslouží několik sídlišť v oblasti Krče, Lhotky, Libuše, Nových Dvorů a Písnice a další spádové oblasti.

Žena pod vlivem pervitinu řídila na Liberecku auto ve 200 km/hod

Policie na Liberecku pronásledovala skoro 20 kilometrů auto, které řídila pětadvacetiletá žena z Jablonce. Byla pod vlivem pervitinu, nevlastnila řidičský průkaz a jela ve vypůjčeném BMW rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Zastavila až po varovných výstřelech. ČTK o tom informovala mluvčí policie Vlasta Suchánková. Policie ve voze našla i sáček se třemi gramy pervitinu, za přechovávání drog hrozí ženě rok vězení.

V Poličce začal týdenní festival pantomimy

Happeningem na Palackého náměstí začal v Poličce třetí ročník mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest. Až do soboty nabídne humor i drama, klasiku i nový cirkus, operu, evropské premiéry či představení pro děti. Mezi desítkami mimů budou i zahraniční účastníci. "Vystoupí přední performeři z Česka, Polska, Německa, Ekvádoru a Egypta," uvedla mluvčí festivalu Markéta Tauerová. Součástí Mime Festu jsou i představení pro školy, odborné workshopy nebo pantomimický happening.

Mezinárodní program z VŠE byl pátý v žebříčku Financial Times

Mezinárodní magisterský program pro manažery CEMS, který se vyučuje také na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze, skončil pátý v hodnocení manažerských studijních programů deníku Financial Times. Tento list každoročně sestavuje žebříček 70 nejlepších takto zaměřených programů zahrnující univerzity z celého světa. Z českých vysokých škol se do něj prosadila pouze VŠE, jejíž navazující magisterský program Ekonomika a management skončil na 69. příčce.

Výstava na UMPRUM ukazuje stoletý vývoj užitého umění

Vývoj uměleckého průmyslu, užitého umění a designu mezi lety 1870 a 1970 ve společenských souvislostech ukazuje nová výstava v Galerii UM v budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Jmenuje se Věci a slova a potrvá do 6. listopadu. Užité umění zaznamenalo ve zmíněném období výraznou proměnu nejen v rovině formálního stylu, ale i společenských priorit. Některé užitkové předměty postupně ztratily svůj účel a přestaly se vyrábět, zatímco technologický pokrok a nové formy životního stylu si vyžádaly předměty nové. Proměnu podoby předmětů, které člověka obklopují v každodenním životě, výstava dokládá na 120 exponátech. Patří k nim ikonické designové či nábytkové kousky Jana Kotěry, Josefa Gočára nebo Pavla Janáka.

Galerie výtvarného umění v Ostravě vystaví Kubištu a další

Krajská Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) připravuje výstavu věnovanou Bohumilovi Kubištovi nazvanou Zářivý krystal, která začne v říjnu. Na dva týdny proto uzavře Dům umění, svou hlavní výstavní budovu. Během této doby bude organizovat náhradní program v Knihovně GVUO v Poděbradově ulici. ČTK to řekla mluvčí galerie Kateřina Naarová. Výstava slavného umělce a dalších malířů, kteří se Kubištou inspirovali přímo či z jeho odkazu, má být podle Naarové vrcholem výstavního roku 2014 v Moravskoslezském kraji i celé zemi. Kromě Kubišty budou vystavena díla některých dalších autorů. Hodnota vystavených exponátů podle odhadů přesáhne miliardu korun. Výstava začne 3. října a potrvá do 4. ledna.

ČR má třetí oblast tmavé oblohy, vznikla na Manětínsku

Na severním Plzeňsku, na území Plzeňského a z malé části i Karlovarského kraje, byla vyhlášena Manětínská oblast tmavé oblohy. Jde o místo, kde noční oblohu nenarušuje světlo lidských sídel. V Česku zatím existují dvě podobná místa, a sice Jizerská a Beskydská oblast. "Ty dvě oblasti, které už u nás existují, jsou na hraničních horách, tedy poměrně daleko od civilizace. Zde na Manětínsku ale oblast nacházíme uprostřed západních Čech," uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Po celém světě je více než 40 parků s tmavou oblohou, na evropském kontinentě osm. ČR se s třemi nyní dostává na evropskou špici.

Čeští tenisté vedou žebříček Davis Cupu, při losu budou nasazení

Čeští tenisté i po vyřazení v semifinále ve Francii suverénně vedou žebříček Davis Cupu. Při čtvrtečním losování příštího ročníku budou třetí nasazení, neboť podle pravidel soutěže budou na prvních dvou místech nasazeni finalisté aktuálního ročníku, tedy Francie a Švýcarsko. Stále ještě úřadující dvojnásobní šampioni Češi mají v čele žebříčku 40.375 bodů, což je více než dvakrát víc než druhá Francie (16.725). Díky své pozici nasazeného týmu při čtvrtečním losování mají Češi jistotu, že se příští rok v prvním kole neutkají s Francií, Švýcarskem, Srbskem, Argentinou, Itálií, USA ani s Kanadou.

Čeští baseballisté si na ME po výhře nad Řeckem zajistili postup

Čeští baseballisté porazili na mistrovství Evropy ve skupině v Ostravě Řecko 17:2, utkání skončilo už po šesté směně. Třetí výhrou na turnaji si čeští reprezentanti zajistili definitivně účast v šestičlenné finálové části v Brně, kam postoupí tři nejlepší týmy z Ostravy a tři ze skupiny hrané v německém Řeznu. Vzájemné výsledky ze skupin se započítávají do tabulky. Základní část ME uzavře český tým v úterý od 15:00 zápasem se Španělskem.

Počasí

V úterý má být většinou polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 19 až 23 stupňů, na horách kolem 17 stupňů Celsia.