Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Kraje dostanou příští rok poprvé peníze od státu na opravy silnic

Kraje dostanou v příštím roce od státu několik miliard korun na opravy krajských silnic a mostů. Stejně tak se podařilo dojednat vyplacení inflační doložky na kompenzace železničním dopravcům, kteří zajišťují regionální dopravu. Ti také získají více peněz z evropských fondů na modernizaci vozového parku. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) po jednání s Asociací krajů ČR.

Představitelé státu předali církvi několik uměleckých děl z NG

Několik uměleckých děl, která dosud patřila k nejvýznamnějším ve sbírkách Národní galerie v Praze, představitelé státu předali zástupcům církve. Dva obrazy Petera Paula Rubense, Vyšebrodský oltář a části Puchnerova oltáře symbolicky převzali poté, co jim je stát vydal na základě majetkového vyrovnání s církvemi. Všechna díla ale na základě vzájemné dohody zůstanou ve stálých expozicích NG, Rubensovy obrazy ve Šternberském paláci a gotická díla v klášteře sv. Anežky.

Policie zasahovala v Oberbank kvůli Edbusy, banka se ohradila

Protikorupční policie si do poboček Oberbank v Praze a Brně přijela pro zhruba 94 milionů korun z účtu zkrachovalé firmy Edbusy, které banka měla vydat, ale nesplnila to. ČTK to řekl žalobce Michal Galát, podle nějž policisté postupovali na základě rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Mluvčí protikorupčního útvaru v pátek odpoledne sdělil, že zásah už skončil, výši zajištěné částky však nechtěl komentovat. Banka se proti postupu ohradila a hodlá se bránit všemi zákonnými prostředky.

Kobra zabránila úniku za 25 mil. při obchodu s toaletním papírem

Speciální policejní útvar Kobra odkryl ve Zlínském kraji daňový únik při obchodování s toaletním papírem a papírovými ubrousky a utěrkami se škodou za zhruba 25 milionů korun. Je to jeho první úspěch ve Zlínském kraji, byť trestná činnost probíhala po celé ČR i v zahraničí. Novinářům to řekli představitelé policie, finančního ředitelství a celníků.

Začala stavba skladu pro Amazon v Dobrovízi u Prahy

V Dobrovízi u Prahy oficiálně začala stavba skladu pro americký internetový obchod Amazon. Hotovo by mělo být do konce července příštího roku. V hale, která by měla mít plochu 95.000 metrů čtverečních, najde práci až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření by zde mělo vzniknout i dalších 3000 sezonních pracovních míst. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda nadále s Amazonem jedná kvůli stavbě druhého distribučního centra, které původně mělo být v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

ČR v příštím roce víc podpoří pěstování ovoce, zeleniny a brambor

Česko v příštím roce podpoří domácí pěstitele ovoce, zeleniny a konzumních brambor celkem čtvrt miliardou korun. Na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích to uvedl ministr Marian Jurečka s tím, že chce, aby Česko bylo opět soběstačné v produkci tradičních druhů ovoce a zeleniny. V rámci Společné zemědělské politiky na období do roku 2020 byly ovoce, zelenina i brambory zařazeny mezi takzvané citlivé komodity. Pro rok 2015 by v rámci jejich podpor měli ovocnáři získat až 100 milionů korun, na zeleninu je vyčleněna stejná částka a na podporu pěstování konzumních brambor 50 milionů korun.

Hotely: Pozastavení partnerství Prahy s Moskvou škodí turistice

Pozastavení partnerství hlavního města Prahy s Petrohradem a Moskvou vážně poškozuje cestovní ruch. V otevřeném dopise pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (TOP 09) to uvedlo Fórum cestovního ruchu, které sdružuje profesní svazy v oblasti cestovního ruchu. Požadují, aby Praha usnesení z 2. září zrušila. Hoteliéři, restauratéři a zástupci cestovních kancelář v dopise uvedli, že jsou velmi znepokojeni tím, že rada města pozastavení partnerství schválila. "Nevíme, co vás opravňuje rozhodovat také za podnikatele bez jakékoliv předchozí konzultace. Bohužel tímto neuváženým krokem velmi vážně poškozujete cestovní ruch, který je významným oborem právě v našem hlavním městě," píšou v dopise zástupci mimo jiné Asociace hotelů a restaurací či Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Soud zamítl Rittigovu žalobu na Transparency International

Pražský městský soud zamítl žalobu lobbisty Iva Rittiga na českou pobočku mezinárodní organizace Transparency International (TIC) kvůli jejímu tvrzení, že Rittig je v pozadí podezřelého obchodu se solárními elektrárnami. Rittig žádal 100.000 korun a veřejnou omluvu. Rozsudek není pravomocný.

Od prosince pojede v Česku o dvacítku víc rychlíků než dosud

Od prosincového nového jízdního řádu pojede v Česku o dvacítku víc dálkových vlaků než dosud. Podle objednávky ministerstva dopravy budou obnoveny některé dříve zrušené rychlíky, další vyjedou nově. Zrušeny budou dva noční vlaky Excelsior mezi Chebem a Košicemi. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Celkem ministerstvo dopravy na základě zákona o veřejných službách objedná 27 linek dálkové železniční dopravy.

ŘSD uzavře část dálnic D1 a D2 na jihu Moravy kvůli opravám

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájí o víkendu dvě větší opravy na dálnicích D1 a D2 na jižní Moravě. Na každé z nich se zavře celý jízdní pás až do listopadu, řidiči se musejí připravit na omezení a na kolony, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ŘSD Jan Studecký. Na D1 pokračují dlouhodobé opravy povrchu mezi Brnem a Vyškovem. Nyní se zavře jízdní pás ve směru na Prahu mezi 215. a 220. kilometrem, a to od soboty do 23. listopadu. Doprava bude svedena do jednoho pásu. Na dálnici D2 se uzavře od neděle jízdní pás směrem na Bratislavu od 43. do 49. kilometru. Omezení bude trvat do 9. listopadu.

Od soboty může stát vyplácet více peněz za stavební pozemky

Výkupy pozemků pro stavbu silnic a železnic by měly být od soboty jednodušší. Umožňuje to novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, která začne platit. Norma umožňuje výrazně navýšit cenu, kterou mohou majitelé zemědělských pozemků po státu požadovat. Bonus za dobrovolný prodej pozemku může vzrůst až na šestnáctinásobek původní hodnoty. "Novelou zákona by se měla odblokovat složitá situace u řady staveb, kde se dobrovolné výkupy pozemků v podstatě zastavily a investorské organizace byly nuceny zahajovat vyvlastňovací řízení," uvedl ministr dopravy Antonín Prachař.

Soud odmítl i 2.návrh referenda o nádraží v Brně v termínu voleb

Referendum o poloze brněnského vlakového nádraží v době říjnových komunálních voleb nebude. Krajský soud v Brně odmítl i druhý návrh přípravného výboru na jeho vyhlášení jako předčasný. Vyplývá to z rozhodnutí soudu, který ČTK poskytl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS).

Velkým likérkám se nelíbí novela zavádějící třetí pásmo kaucí

Velkým výrobcům lihovin se nelíbí záměr vlády změkčit pravidla pro výrobu a prodej lihovin zavedením třetího pásma kaucí pro malé producenty. K pětimilionové a půlmilionové kauci má nově přibýt také kauce ve výši 100.000 korun pro výrobce s produkcí do 2000 litrů čistého lihu ročně. Novela, kterou koncem srpna schválil kabinet a nyní čeká na projednání Sněmovnou, podle Unie výrobců a dovozců lihovin otevírá prostor pro podvodníky. Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Po otravách prokazatelně zemřelo takřka pět desítek lidí. Celkový počet poškozených byl kolem 140.

Soud vzal do vazby muže obviněného ze znásilnění a vraždy školačky

Policie v pátek dopoledne obvinila ze znásilnění a vraždy devítileté dívky z Klášterce nad Ohří pětadvacetiletého muže. Soud ho pak odpoledne poslal do vazby. Muž se k činu v přípravném řízení policistům přiznal, proti vazbě podal stížnost. Obviněného převezla eskorta do vazební věznice v Litoměřicích. Policie také potvrdila, že obviněný má vazby na rodinu zavražděného dítěte. Hrozí mu až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Strážníci ještě zůstanou v okolí školních zařízení v Klášterci nad Ohří ve větším počtu než obvykle, i když byl muž zadržen. Vedení města se tak domluvilo s řediteli škol. Město se též bude podílet na posledním rozloučení se zavražděnou holčičkou.

Horské službě na Šumavě chybí dobrovolníci, jinde je to lepší

Horská služba ČR se v poslední době na Šumavě potýká s nedostatkem zájemců o dobrovolné členství. V ostatních šesti horských oblastech je situace lepší, největší zájem o práci dobrovolného horského záchranáře je v Krkonoších. ČTK to řekl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Horská služba, která si letos připomíná 80 let od svého vzniku, má nyní kolem 380 dobrovolníků a zhruba 70 profesionálů. Na zimu asi 30 dobrovolníků přechází mezi zaměstnance. "Na Šumavě bychom potřebovali členskou základnu dobrovolníků doplnit, chybí nám tam asi do deseti lidí," řekl Brožek.

Kroměříž otevřela prožitkovou expozici věnovanou Karlu Krylovi

Kroměříž otevřela novou expozici věnovanou svému rodákovi Karlu Krylovi. Radnice ji instalovala v opraveném suterénu budovy Starého pivovaru. Nejde o klasické muzeum, ale o místo, které zdůrazňuje osobité Krylovo dílo plné radosti, vtipu a poetiky, ale zároveň také vzdoru, smutku, sarkasmu a pozdějšího rozčarování z porevolučního politického vývoje. Autoři, starostka Daniela Hebnarová a scénograf Jan Konečný, návštěvníkům expozice připomínají Krylovy písně, ale i jeho milostnou poezii.

Berdych i Rosol prohráli a tenistům se vzdálil sen o hattricku

Českým tenistům se vzdálil sen o daviscupovém hattricku. Obhájci titulu prohrávají v semifinále ve Francii po úvodních dvouhrách 0:2 na zápasy a bod je dělí od vyřazení. V prvním utkání podlehl Tomáš Berdych Richardu Gasquetovi 3:6, 2:6, 3:6, Lukáš Rosol pak prohrál s Jo-Wilfriedem Tsongou 2:6, 2:6, 3:6. Svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila hrozí první porážka po jedenácti výhrách a zisku "salátové mísy" v uplynulých ročnících 2012 a 2013. "Tady ještě šanci máme. Nejsem rezignovaný, vyhráli jsme dvakrát Davis Cup, tenhle tým má sílu. Nálada není ideální, kluci jsou z toho zvadlí, ale jedeme dál," řekl Navrátil.

Jágr s téměř tříměsíčním zpožděním převzal Zlatou hokejku

Nejslavnější český hokejista historie Jaromír Jágr převzal v pátek v Praze s téměř tříměsíčním zpožděním Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče roku 2014. Při červnovém slavnostním vyhlášení byl dvaačtyřicetiletý Jágr, který je s jedenácti vítězstvími rekordmanem ankety, na dovolené v USA. "Doufám, že to nebude naposledy. Jsem ale v takové formě, že nevím...," řekl se smíchem po převzetí 76 cm vysoké a 25 kg vážící trofeje.

Cyklista Ježek se vrátil domů, lékaři nad jeho stavem žasnou

Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek se v pátek letecky vrátil ze zámoří domů. Po těžkém pádu ve spurtu silničního závodu na mistrovství světa v americkém Greenville poslední srpnový den, kdy byl v ohrožení života, se velmi rychle zotavuje, těší se na návrat do běžného života a věří, že se vrátí i k závodění. Rychlou rekonvalescencí zaskočil i samotné lékaře.

Počasí

V sobotu má být zataženo s občaným deštěm, na jihu a jihovýchodě trvalým. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.