Denní souhrn zpráv

Vláda odložila projednání rozpočtu na příští rok na 22. září

Vláda na středečním jednání přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 22. září, uvedl tiskový odbor vlády. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Stropnický: Rozpočet armády by měl ročně stoupat o dvě miliardy

Rozpočet ministerstva obrany by měl ročně v příštích letech stoupat o zhruba dvě miliardy korun. Ve vládě na tom po projednání části rozpočtu panuje shoda, řekl novinářům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministerstvo financí původně na roky 2016 a 2017 počítalo s nižším růstem v řádu několika set milionů korun, nový návrh je podle Stropnického řádově vyšší. Armáda chce za peníze přijmout další vojáky, a to až 1500 ročně.

První munice pro Kurdy bude odeslána kanadskými letadly za týden

První munice, kterou Česko daruje Kurdům, bude odeslána za týden. Z pardubického letiště ji odvezou letouny kanadské armády Globemaster. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kurdské milice by nejprve měly dostat náboje do kulometů. Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 milionů tun, konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem jde o 500 tun materiálu. První lety by se měly podle plánu uskutečnit 18., 20., 22. a 24. září, následovat by mohly čtyři další, řekl ministr.

Zeman chce umožnit volyňským Čechům repatriaci

Prezident Miloš Zeman požádal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby vyhověl požadavkům 40 rodin volyňských Čechů na repatriaci. Situace na Ukrajině jim podle něj v současné době neumožňuje mít plnohodnotný život. ČTK to sdělil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

ČR chce po EK zvýšení pomoci pro farmáře kvůli ruským sankcím

Česká republika v reakci na středeční zastavení příjmu žádostí o kompenzace pěstitelům, poškozeným ruským embargem na dovoz zemědělských a potravinářských produktů, bude požadovat Brusel o navýšení celkové částky na pomoc zemědělcům. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství (MZe). Evropská komise na pomoc původně vyčlenila 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy Kč). O navýšení finančního balíku chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) usilovat při nejbližším jednání koncem září v Miláně. Ministr v pátek po jednání se svými unijními resortními kolegy v Bruselu ČTK řekl, že se shodli na potřebě navýšení částky. Při neoficiální části jednání se podle Jurečky mluvilo o tom, že by mohla vzrůst přibližně pětkrát až na zhruba jednu miliardu eur (27,8 miliardy Kč).

MMR zvýšilo odhadovanou letošní ztrátu peněz z EU na 33 mld. Kč

Česku se nedaří zlepšit čerpání peněz z EU a dohnat nabrané zpoždění, od začátku roku je skutečné čerpání ve skluzu o 6,2 miliardy korun oproti predikcím. Podle scénáře ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak letos hrozí nedočerpání až 33 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se v noci na čtvrtek zabývala vláda. Ještě letos v únoru řídící orgány jednotlivých operačních programů odhadovaly nedočerpání v letošním roce na zhruba 21,6 miliardy korun. Podle červencové aktualizace se odhad pohybuje v rozmezí 19,4 až 24,4 miliardy korun. MMR jako koordinátor evropských programů je však ještě pesimističtější a odhaduje, že nevyčerpání pro rok 2014 může dosáhnout výše až 33 miliard korun.

Česko bude z EU čerpat peníze na jídlo a oblečení pro chudé

Česko začne v příštích letech využívat evropské peníze i na pořízení jídla, oblečení, obuvi, školních pomůcek či hygienických potřeb pro lidi v tísni. Nový operační program potravinové a materiální pomoci schválila dnes v noci vláda. ČR by mohla do roku 2020 získat 20,7 milionu eur (nyní v přepočtu téměř 572 milionu korun) z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Je to maximálně 85 procent částky na potravinovou a materiální pomoc, nejméně 15 procent musí dodat Česko.

Služební zákon podle Sobotky nepatří k Ústavnímu soudu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen o tom, že novela služebního zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna, nepatří k Ústavnímu soudu. Případnou ústavní stížností v souvislosti se služebním zákonem pohrozil prezident Miloš Zeman. Členové vlády se podle Sobotky budou prezidenta snažit přesvědčit, aby ústavní stížnost nepodával. Premiér to řekl ČTK v Kolíně.

Chovanec přinesl Zemanovi pprávní rozbor služebního zákona

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přinesl ve čtvrtek prezidentu Miloši Zemanovi právní rozbor, podle nějž pasáž o politických náměstcích ve služebním zákoně není přílepek. Chce tak Zemana přesvědčit, aby kvůli těmto paragrafům nepodával ústavní stížnost. Prezident slíbil, že si právní rozbor prostuduje, řekl Chovanec po jednání novinářům. Zeman je podle něj zatím rozhodnut zákon vetovat a uvidí se, zda názor po prostudování analýzy změní. Podle právního rozboru byli političtí náměstci součástí českého právního řádu již od roku 2002, i když nebyli přímo v zákoně popsáni. "Jsme připraveni to ustát i u Ústavního soudu," poznamenal Chovanec. Upozornil, že i kdyby prezident názor nezměnil a stížnost podal, Ústavní soud by projednával pouze tyto paragrafy, zákon jako celek by vstoupil v platnost.

Sobotka: Do čtyř let by měly stát dva úseky R35 na Pardubicku

První dva úseky rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji Opatovice nad Labem - Časy a Časy - Ostrov by se měly postavit v letech 2016 až 2018. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Urychlení výstavby očekává od vyšších výkupních cen pozemků, které přináší už schválená novela zákona. Dosavadní ceny vlastníky odrazovaly. "V těchto dvou úsecích byl zastaven výkup pozemků, lidé přestali prodávat a objevilo se ze strany Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obrovské množství návrhů na vyvlastnění. To by přirozeně nefungovalo," uvedl Sobotka. Podle něj při zlepšení přípravy staveb ŘSD předpokládá termín realizace obou úseků do roku 2018.

Platy českých učitelů jsou ve srovnání s průměrem OECD poloviční

Platy českých učitelů po patnácti letech praxe jsou v České republice přibližně na polovině průměru členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Výrazně nižší jsou také jejich platy vzhledem k průměru vysokoškolsky vzdělaných pracovníků v zemi. Zatímco v zemích OECD jsou na čtyř pětinách až 92 procentech průměru, v tuzemsku se to v závislosti na typu školy pohybuje od 46 do 58 procent. Ukázalo to mezinárodní srovnání dat o vzdělávacích systémech za školní rok 2011/2012, které tento týden zveřejnila OECD.

Chládek má nové kandidáty na profesuru, problémy neočekává

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) přinesl ve čtvrtek prezidentu Miloši Zemanovi životopisy 64 kandidátů na profesuru. Nepředpokládá, že by u některých z nich měla hlava státu problémy s jejich jmenováním. Průtahy, které prezident činil loni na jaře při jmenování literárního historika Martina C. Putny, byly podle Chládka výjimečné. "Myslím si, že všechna jména, která jsem donesl panu prezidentovi skýtají jistotu, že by tam neměl být problém," řekl Chládek po jednání novinářům. Doplnil však, že nechce mluvit za prezidenta, který si nyní všechny životopisy prostuduje. Na jaře prezident sice jmenovací dekrety podepsal, ale předával je ministr. O tom, jak bude procedura vypadat tentokrát, by měli Zeman s Chládkem informovat na společné tiskové konferenci plánované na konec října.

Spolupracující obžalovaná potvrdila machinace v ROP Severozápad

V ROP Severozápad se běžně manipulovalo s projekty a dosazovali se externí hodnotitelé místo toho, aby se losovalo. Existovaly i zájmové projekty. Soudu to řekla jedna z obžalovaných Irena Kotlanová. Kvůli machinacím s dotacemi je obžalováno osm lidí. Podle žalobce ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad skutečně proplatil. Kotlanová má status spolupracující obžalované. Přiznala se ke všemu, co jí obžaloba kladla za vinu. Všichni ostatní obžalovaní vinu odmítají. Kvůli chybám v dotacích ROP Severozápad vyměřila Evropská unie už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Zaplatil je stát, Ústecký a Karlovarský kraj a částečně i příjemci dotací.

Next Finance: Černý trh s alkoholem klesl po zpřísnění na pětinu

Černý trh s tvrdým alkoholem v důsledku zpřísnění pravidel pro jeho prodej výrazně klesl. Před metanolovou aférou, která začala před dvěma roky, představoval nelegální trh téměř 50 procent prodejů lihovin v ČR, v současné době se jeho podíl pohybuje okolo deseti procent. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila společnost Next Finance. Stát na série otrav alkoholem, na které zemřelo takřka 50 lidí, zareagoval zpřísněním legislativy. Státní kasa podle analýzy přicházela před metanolovou aférou jen na spotřební dani zhruba o 2,85 miliardy korun ročně. Chybělo také inkaso daně z příjmu a DPH. Kdyby navíc lidé věnující se pančování byli normálně zaměstnaní, odváděli by sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu. Celkem tak stát ročně přišel o 3,045 miliardy Kč.

Ekologové kritizují nový plán pro odpady, nahrává prý spalování

Ekologové se opět obávají, že návrh plánu odpadového hospodářství upřednostňuje energetické zpracování odpadu před recyklací a předcházením vzniku odpadu. Upozornilo na to sdružení Arnika, které se odvolává na dosavadní vypořádání připomínek. Tvrdí, že dokument zatím vyznívá tak, že by se Česká republika mohla stát spalovnou střední Evropy. Proti tomu se ale ministerstvo životního prostředí (MŽP) ohradilo, podle něj jde o účelovou konstrukci. Úřad předložil plán do veřejného připomínkového řízení v květnu. Platit by měl v letech 2015 až 2024. V pátek dopoledne se má podle informací ČTK na MŽP uskutečnit jednání s odbornou veřejností o vypořádání připomínek. Klíčový dokument má určit dlouhodobou strategii nakládání s odpady, obaly a výrobky s ukončenou životností. Na kompletní novou legislativu se čeká už od roku 2007.

Příslušníci technických praporů budou moci žádat o odškodnění

Příslušníci vojenských praporů nucených prací se dočkají odškodnění. Budou moci žádat o jednorázový příspěvek ke zmírnění křivd, které jim způsobil komunistický režim. Schválila to vláda. Ministerstvo vnitra předpokládá, že náklady na odškodnění budou asi 25 milionů korun. Příspěvky se vyplatí z rozpočtové rezervy. Novela bude přiznávat jednorázový příspěvek bývalým příslušníkům vojenských táborů nucených prací i za dobu, kdy byli zařazeni v technických praporech. Příspěvek dostanou v případě, že v nich působili bezprostředně po zařazení ve vojenském táboře nucených prací. Žádost bude možné podat do 31. března 2015.

Počet obyvatel ČR se v pololetí zvýšil, zejména díky stěhování

Obyvatel České republiky po loňském úbytku opět mírně přibývá. V letošním prvním pololetí se jejich počet zvýšil o 9200 na 10,521.600. Pomohl tomu zejména příliv cizinců. Vedle toho se ale narodilo více dětí, než kolik lidí zemřelo. Informoval o tom Český statistický úřad. Za celý loňský rok obyvatel Česka poprvé po deseti letech ubylo, a to o 3700 lidí. Za letošním prvních šest měsíců mělo největší podíl na růstu počtu obyvatel stěhování lidí ze zahraničí. Přistěhovalo se 22.900 lidí a vystěhovalo 14.900. K růstu mírně přispěl i přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi narozenými a zemřelými. V Česku se za první pololetí narodilo 53.100 dětí, zemřelých bylo 51.800.

Česko pomůže západní Africe se zvládnutím epidemie eboly

Česká republika se aktivně zapojí do zvládnutí epidemie eboly, která sužuje západní část Afriky. ČTK to během návštěvy Karvinska řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Přesný plán ministr bude znát v pondělí. Vypracovat jej má hlavní hygienik. V úvahu přicházejí zásilky léků či zdravotnického vybavení. Němeček tak reaguje na výzvu organizace Lékaři bez hranic, která se otevřeným dopisem obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku. Podle Němečka Česká republika výzvu vyslyší. "Je naší povinností pomoci. Protože i v našem zájmu je, aby se tam situace co nejrychleji stabilizovala. V dnešní době celosvětového leteckého propojení je to jen otázka hodin, aby se epidemie přesunula do Evropy," řekl ministr.

Pardubický student, jenž pochází z Tanzanie, má nejspíš malárii

Zahraniční student Univerzity Pardubice trpí zřejmě malárií, původní podezření na ebolu se nepotvrdilo. Muž, který pochází z Tanzanie, leží v pardubické nemocnici. Jeho stav se zlepšil, řekl ČTK mluvčí nemocnice Dušan Korel.

Praha schválila garance za závazky dopravního podniku

Pražští zastupitelé na posledním jednání před komunálními volbami schválili garance za závazky, které má pražský dopravní podnik (DPP) vůči strojírenské firmě Škoda Transportation. Město bude jako vlastník podniku bezúplatně ručit za odložené splátky na dodávku tramvají, jejíž celková hodnota je přes 19,2 miliardy korun. Garance musí posvětit Evropská komise. Podnik s ní o tom bude jednat. Pro dopravní podnik, který není v dobré finanční kondici, jsou garance existenčně důležité. Bez nich by totiž Škoda Transportation od dohody o odložených splátkách odstoupila a dopravní podnik by musel za tramvaje platit tak jako doposud.

Kvůli vraždě školačky z Klášterce strážníci posílí hlídky u škol

Soudní pitva prokázala, že devítiletá dívka z Klášterce nad Ohří, která se v úterý nevrátila ze školy domů a jejíž tělo bylo po mnohahodinovém pátrání nalezeno ve středu odpoledne zhruba kilometr od jejího bydliště, zemřela násilnou smrtí. Její přesnou příčinu ani to, zda byla dívka zneužita, ale policie nechce s ohledem na vyšetřování sdělit. Kvůli vraždě školačky Městská policie v Klášterci nad Ohří zajistí zvýšený dohled v okolí škol. Ředitelé škol také vyzvou rodiče, aby pokud možno nyní děti na vyučování doprovázeli.

Téměř polovina dětí v ČR komunikuje na internetu s cizími lidmi

Zhruba 46 procent českých dětí na internetu komunikuje s cizími lidmi a 14 procent z nich se nimi také setká. Česko v tomto pohledu patří mezi nejhorší státy EU. Vyplývá to z průzkumu, který se uskutečnil v zemích unie. Jeho výsledky zazněly na 14. ročníku Evropské kriminologické konference, která se do 13. září koná v Praze. Odborníci se na akci zabývají problematikou drog, migrací, terorismem, korupcí, organizovaným zločinem nebo domácím násilím. Horší situace než v Česku je například v Estonsku, kde 68 procent dětí diskutuje s cizím a na následnou schůzku přijde 22 procent dětí.

ČR prý učinila velký pokrok v navrácení umění zcizeného nacisty

Česká republika dosáhla spolu s Německem, Rakouskem a Nizozemskem největšího pokroku při naplňování dohod o vrácení uměleckých děl ukořistěných během druhé světové války nacisty. Uvedla to ve své zprávě organizace Konference o židovských materiálních nárocích vůči Německu, zkráceně Konference o nárocích (CC). Většina zemí přitom zřejmě neučinila zásadní posun k dosažení cílů dohod o navrácení uměleckých děl a dalších kulturních statků zkonfiskovaných nacisty.

Zahrada Čech představí novinky i tradici jako český česnek

Na 550 vystavovatelů se představí návštěvníkům zahradnického veletrhu Zahrada Čech. Loni jich bylo 370. Služby, zboží, výrobky a úrodu nabídnou pěstitelé z Česka, Slovenska, Polska i Německa. Brány výstaviště se otevřou v pátek. Lidé u stánků najdou novinky, ale i tradiční český česnek, po němž je každoročně velká poptávka. ČTK to řekla vedoucí obchodu společnosti Zahrada Čech Michaela Mokrá. Počet vystavovatelů je jeden nejvyšších v posledních letech.

Berdych rozehraje semifinále Davis Cupu s Gasquetem

Tomáš Berdych zkusí získat první bod českých tenistů v semifinále Davisova poháru ve Francii. Jednička obhájců titulu rozehraje zápas s Richardem Gasquetem na antuce centrkurtu v Roland Garos v pátek od 10:30. Ve druhém duelu se Lukáš Rosol, který dostal pro páteční dvouhry přednost před Radkem Štěpánkem, pokusí zaskočit Jo-Wilfrieda Tsongu. O pořadí zápasů rozhodl los v Paříži.

Čechův konkurent Courtois podepsal s Chelsea pětiletou smlouvu

Fotbalová Chelsea si pojistila služby nové brankářské jedničky Thibauta Courtoise. Belgický konkurent Petra Čecha podepsal s londýnským klubem pětiletou smlouvu. Na začátku této sezony dvaadvacetiletý gólman vytlačil z branky Čecha, který byl neochvějnou jedničkou "Blues" od roku 2004. Čech zatím hodlá na Stamford Bridge zůstat a o místo v brance zabojovat, což potvrdil také minulý týden na reprezentačním srazu. Dvaatřicetiletý rodák z Plzně má v Chelsea ještě dva roky platnou smlouvu. Mourinho už dříve vyjádřil spokojenost, že má v mužstvu dva ze tří nejlepších gólmanů světa.

Rozhodčí komise ČOV řešila Kreuzigerův případ přes šest hodin

Verdikt v případu cyklisty Romana Kreuzigera, který čelí podezření z dopingu, lze očekávat do jedenácti dnů, nejpozději má být vynesen 22. září. Kauzou se ve čtvrtek začala zabývat Rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV), její neveřejné zasedání trvalo přes šest hodin. Kreuziger má kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012 zastavenou činnost od Mezinárodní cyklistické unie UCI. "Senát byl hodně striktní a měl hodně otázek. Pak tam byly výslechy expertů a ty to hodně protáhly. Pořád ale věříme, že tato kauza dobře dopadne," řekl Kreuziger novinářům. Zároveň však připustil, že prožívá hodně těžké období kariéry.

Počasí

Pátek bude zatažený a deštivý, na severovýchodě místy s bouřkami. Místy vydatné srážky s úhrny do 40 milimetrů. Teploty 17 až 21 stupňů, při trvalejším dešti na jihozápadě Čech kolem 15 stupňů Celsia.