Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Politici a podnikatelé ČR a Číny jednají o stavbě tratí i turismu

O budování silnic a železnic, spolupráci ve zdravotnictví či přílivu turistů začali ve čtvrtek spolu na dvoudenním Čínském investičním fóru v Praze jednat čeští a čínští politici a stovky podnikatelů z obou zemí. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je rozvoj vztahů s Čínou jednou z priorit české vlády. Zmínil se o spolupráci ve zdravotnictví, turistice, průmyslu, vědě, vysokém školství, zemědělství či ochraně životního prostředí. Zájem turistů i investorů z Číny by mohla posílit nová letecká linka z Prahy do Šanghaje či Pekingu, která by mohla začít fungovat příští rok, míní Sobotka. Čína by se chtěla podílet na výstavbě infrastruktury a na dalších záležitostech nejen v Česku, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy, uvedl čínský vicepremiér Čang Kao-li. Pomoci tomu má i nová asociace, jejímž cílem je posílit regionální spolupráci mezi asijskou zemí a 16 státy. Představitelé ČR a Číny o tom podepsali v Praze memorandum. Sobotka na fóru zmínil také to, že obě země mají odlišné tradice, zřízení i názory na určité věci. Proto je podle premiéra důležitá otevřená diskuse, a to i o lidských právech. Ta podle prezidenta Miloše Zemana nejsou však jen politická, ale také hospodářská a sociální. V nich udělala Čína obrovský pokrok, míní hlava státu. Čínské investiční fórum pořádá Smíšená česko-čínská komora. Účastní se ho 500 hostů z Číny a 700 z Česka. Průzkum svazu průmyslu a dopravy ukázal, že šestina tuzemských vývozců považuje Čínu za oblast svého exportního zájmu.

Nedaleko Hradu, kde se nské investiční fórum koná, protestovali proti potlačování lidských práv v Číně aktivisté.

Číňané mají zájem dostavět Temelín, bude se o tom jednat

Číňané mají v případě vypsání nového tendru zájem dostavět Jadernou elektrárnu Temelín. "Poprvé jsme od čínského vicepremiéra slyšeli jasné prohlášení, že pokud se bude konat tendr na dostavbu Temelína, tak by se ho rády zúčastnily také čínské společnosti. Předpokládám, že to bude předmětem dalších jednání," potvrdil po jednání s náměstkem čínského ministra obchodu Čung Šanem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Mluvčí ministerstva František Kotrba ČTK řekl, že podobná nabídka platí i pro případný tendr pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Náměstek čínského ministra obchodu Čung Šan po odpoledním jednání s ministrem Mládkem prohlásil, že je potřeba rozšířit vzájemnou spolupráci českých a čínských firem a také výrazně navýšit dovoz českých výrobků do Číny. Důležité jsou prý i investice v obou zemích. "Ekonomická spolupráce by se měla rozšířit hlavně v oblastech zemědělství, technologií, cestovního ruchu a strojírenství,“ prohlásil náměstek Čung Šan. Ministr Mládek dodal, že nejblíže z budoucí spolupráce je dokončení dohody o licenční výrobě vozů Tatra v Číně, která by mohla být podepsána už při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně koncem října.

Obrana dostane za letouny L-159 pro Irák 750 milionů korun

Ministerstvo obrany by mělo dostat za prodej 15 letadel L-159 do Iráku 750 milionů korun. Dohodu musí ještě schválit vláda. Smlouvu s Irákem zajistí firma Aero Vodochody, Irák musí předtím složit garanci plateb. Na tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva a Aera Vodochody. Pokud se kontrakt podaří, česká armáda se díky prodeji do Iráku a již schváleného kontraktu s americkou firmou Draken zbaví všech nepotřebných L-159.

Vláda schválila novelu DPH s cílem zabránit daňovým únikům

Vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Jejím cílem je především snaha zabránit daňovým únikům. Ministerstvo financí proto navrhuje například zavedení kontrolního výkazu, tedy evidence údajů z daňových dokladů. Podle materiálů k zákonu mají obdobný model kontrolního výkazu i jiné státy Evropské unie, například Slovensko. MF rovněž navrhlo nechat v zákonu limit pro registraci plátce DPH na jednom milionu korun tržeb za rok - v souvislosti se spuštěním Jednoho inkasního místa (JIM) to mělo původně být 750.000 korun. Spuštění JIM vládní koalice odložila.

Novela rovněž rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge). Ten je založen na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje kromě dosud stanoveného převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově i o dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, herních konzolí, tabletů a laptopů, obilovin a technických plodin, včetně olejnatých semen a cukrové řepy, surových či polozpracovaných kovů, včetně drahých kovů. V případě tohoto zboží tak bude přiznávat DPH odběratel.

Vláda schválila novelu školského zákona, zřizuje registr učitelů

Vláda schválila novelu školského zákona, která upravuje podmínky pro vzdělávání dětí se speciálními potřebami, zřizuje registr učitelů nebo řeší postavení ředitelů veřejných škol a školských zařízení. Novela má také zavést jednotné závěrečné zkoušky na učilištích nebo rozšířit přípravné třídy u základních škol. Kabinet se pro návrh vyslovil se dvěma změnami. Jedna se podle ministra Marcela Chládka týká otevření přípravných tříd i pro církevní školy. Druhou změnou je rozšíření možnosti zřídit mateřskou školku na všechna ministerstva a organizace přímo řízené státem.

Vláda odmítla návrh poslanců na podporu českých škol v cizině

Vláda vyslovila nesouhlas s poslaneckým návrhem na podporu a financování českých škol v zahraničí. Podle návrhu stanoviska již dříve zveřejněného na vládním webu, například nelze vyloučit, že by si podpora zahraničních českých škol vyžádala víc peněz, než kolik odhadují předkladatelé, kteří počítají pro začátek s částkou deseti milionů korun ročně. Není prý ani zřejmé, jak by se kontrolovalo dodržování povinností škol v zahraničí. Novelu školského zákona předložila skupina poslanců z ODS, TOP 09 a Starostů, ČSSD a Úsvitu. Má za cíl podpořit české školy v zahraničí a měla by mimo jiné zajistit spolufinancování těchto škol ze státního rozpočtu.

Poslanci uvádějí, že v cizině žijí přibližně dva miliony českých státních občanů nebo cizích státních občanů české národnosti. Poukazují na české školy v cizině, které koordinuje sdružení Česká škola bez hranic a jichž je nyní podle jejich důvodové zprávy devět. Jsou financovány z darů i ministerstvem školství, Česká centra a zastupitelské úřady jim poskytují prostory. Vláda také uvádí, že České školy bez hranic už mají výhody umožňující jejich faktické zapojení do českého vzdělávacího systému. Tyto výhody má podle vlády posílit i novela školského zákona, kterou aktuálně projednává. Má je posílit tak, aby osvědčení o výsledcích vzdělávání v Českých školách bez hranic dostalo i určitého formálního uznání. Bez ohledu na stanovisko vlády projednají návrh poslanci na některé ze svých schůzí.

MPSV obří tendr na nový informační systém vyhlásí nejspíš v říjnu

Ministerstvo práce vyhlásí výběrové řízení na nový informační systém nejspíš v říjnu. Do konce září chce mít hotovou zadávací dokumentaci. Úřad počítá s tím, že by nové technologie začaly plně fungovat od roku 2017. Na setkání se zástupci několika desítek ICT firem to řekli představitelé resortu práce. Zakázka by měla vyjít na 1,8 miliardy korun. "Oficiální zmocnění jednat za ministerstvo práce o informačním systému mají čtyři lidé. Kdokoliv jiný, kdo by přišel a tvrdil, že je z ministerstva či ode mne, zmocnění nemá. Z každého jednání se také bude pořizovat oficiální zápis," řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) hned v úvodu zástupcům firem. Ministerstvo práce a jeho někdejší šéf Jaromír Drábek (TOP 09) dodnes sklízejí kritiku za neprůhledné pořizování informačních technologií a nepřehlednost systémů. Mezi sporné projekty patří právě informační systém pro vyplácení dávek.

O křesla v čele obcí a měst usiluje rekordních 211.540 uchazečů

O křesla ve vedení obcí a měst letos usiluje rekordních 211.540 kandidátů. Při minulých volbách před čtyřmi lety jich bylo o zhruba 3000 méně. Podobně se zvýšil počet uchazečů o místa v čele městských částí a obvodů, a to o čtyři tisícovky na 22.232. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad. Počet zájemců o místa v zastupitelstvu se v uplynulých letech zvyšoval pravidelně. V roce 1994 o místa na radnicích usilovalo v Česku zhruba 160.000 lidí, o čtyři roky později téměř o 21.000 více. V roce 2002 to bylo téměř 193.000 kandidátů a v roce 2010 počet adeptů na zastupitele poprvé překročil hranici 200.000. Údaje o komunálních kandidátech vypovídají také o tom, že se do místní politiky hlásí stále více žen. Letos jich na obecní zastupitele kandiduje přes 68.000, tedy 32 procent.

ČSÚ: Životní úroveň v Česku v porovnání s EU loni klesla

Životní úroveň v Česku loni ve srovnání s původními 15 zeměmi eurozóny klesla, vyplývá to z informací zveřejněných Českým statistickým úřadem. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly totiž klesl na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Předtím byl tři roky na 75 procentech. České domácnosti loni spolu s pokračujícím nepříznivým ekonomickým vývojem zaznamenaly potřetí v řadě pokles čistých příjmů. Pokračující hospodářská recese ovšem podle Drahomíry Dubské z ČSÚ nevychýlila ekonomiku výrazněji z rovnováhy, protože deficit veřejných institucí se loni výrazně zlepšil na 1,5 procenta HDP. Ve srovnání s průměrem celé Evropské unie životní úroveň v Česku rovněž klesla, a to na 80 procent průměru EU. Předtím byla tři roky na 81 procentech. V roce 2003 byla na 77 procentech.

Domácnosti v 2. čtvrtletí vydaly na spotřebu o 1,7 procenta více

Domácnosti vydaly v prvním čtvrtletí na individuální spotřebu 463,9 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 1,7 procenta. Největším zdrojem příjmů domácností byly mzdy, vyplývá ze zprávy ministerstva práce a sociálních věcí o příjmech a výdajích domácností. Zprávu dostala vláda pro informaci. Průměrná mzda v prvním čtvrtletní meziročně stoupla o 3,3 procenta na 24.806 korun. Po odečtení inflace její růst činil 3,1 procenta. Průměrná výše starobního důchodu se zvýšila meziročně o 0,9 procenta na 11.038 Kč měsíčně.

Agrární komora vyzvala k zesílení kontrol dovozu potravin

K nákupu českých potravin vyzval obyvatele prezident Miloš Zeman při zahájení agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Prezident agrární a potravinářské komory Miroslav Toman potom apeloval na vládu a ministerstvo zemědělství, aby v době ruských sankcí zesílilo kontroly dovezených potravin, aby se na trh nedostaly s dumpingovými cenami. Prezident Zeman uvedl, že v zahraničí jsou obvykle obchodní řetězce domácí, a preference domácích potravin je v nich vyšší než u zahraničních řetězců v Česku. "Zisková marže u některých komodit dosahuje až 60 procent. A protože nestačí jenom kritizovat, navrhuji, aby agrární a potravinářská komora ve spolupráci s ministerstvem zemědělství rozšířila spolupráci s jediným domácím řetězcem, který se jmenuje COOP," řekl Zeman novinářům. Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že letošní hospodářský rok bude pro zemědělce jedinečný. I když zbývá posíct ještě 12 procent ploch obilovin, výnosy budou nejspíše rekordní.

EK schválila českým hasičům 1,4 mld. na protipovodňový systém

Evropská komise (EK) schválila českým hasičům projekt na protipovodňový systém za 1,4 miliardy korun. Nakoupí se různá technika pro záchranné a likvidační práce jako například terénní auta a čerpadla. Informovala o tom v tiskové zprávě mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Radka Burketová. Největší investice se má týkat pořízení moderní techniky. "Bude pořízena i základna pro dislokaci speciálních sil hasičského záchranného sboru, sklad prostředků humanitární pomoci obyvatelstvu či polygon pro zkoušky jízdy požární techniky v klidné vodě," uvedl ředitel odboru řízení operačních programů MMR David Sventek. Žádosti o čerpání z fondů Evropské unie se odesílaly loni v rámci Integrovaného operačního programu (IOP). Samotný nákup uskuteční ředitelství hasičů. Projekt má podle mluvčí pomoci hasičům při řešení všech typů povodní a dalších mimořádných událostí.

Kmenové buňky zřejmě mohou pomoci lidem s ALS, na niž není lék

Kmenové buňky kostní dřeně mohou mít příznivý účinek na průběh amyotrofické laterální sklerózy (ALS), neurodegenerativního onemocnění, které vede během dvou až pěti let ke smrti pacienta a na něž není lék. K tomuto závěru, který byl nyní zveřejněn v prestižním mezinárodním lékařském časopise Stem Cells, dospěl tým vědců Ústavu experimentální medicíny Akademie věd (AV) vedený profesorkou Evou Sykovou, která to sdělila ČTK. "Výsledkem aplikace buněk je zpomalení průběhu choroby, konkrétně o 37 procent delší přežití zvířat od vypuknutí choroby," uvedla vědkyně. Peníze na léčbu tohoto závažného onemocnění sbírá nyní veřejnost na celém světě v kampani na sociálních sítích. Lidé buď mají zveřejnit video, jak si nechávají hlavu polít vědrem studené vody, a vyzvat další lidi, aby je do 24 hodin následovali nebo věnovali na konto boje s ALS sto dolarů.

Škoda Auto začala v M. Boleslavi vyrábět novou Fabii

Automobilka Škoda Auto začala v Mladé Boleslavi vyrábět třetí generaci modelu Škoda Fabia. Na trh přijde v listopadu, uvedla Škoda v tiskové zprávě. Poprvé se nová Fabia představí veřejnosti na autosalonu v Paříži na začátku října. Nová Fabia působí sportovněji, v přední části dostala zvýrazněnou masku chladiče s ostře řezanými světlomety, výrazně tvarovanou kapotou s dvěma charakteristickými prolisy po stranách a šířku zvýrazňující mlhové světlomety. "Pro novou generaci jsou charakteristické vyvážené proporce, krystalické tvary a ostré linie," uvedla Škoda. Model bude možné uvnitř i z vnějšku upravit podle přání zákazníků.

V ERÚ v Jihlavě a v Ostravě zasahovala protikorupční policie

V centrále Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v Jihlavě a v jeho pobočce v Ostravě zasahovala protikorupční policie, uvedla Česká televize. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka ČTK řekl, že kriminalisté si odnesli některá elektronická data a papírové spisy. Policie důvod zásahu nesdělila. "Osobně považuji za velice zvláštní, že příští týden má pokračovat soud ve kterém je spoluobžalována i paní předsedkyně (Alena Vitásková) a tento týden se rozjíždí další policejní akce," řekl Chvojka. Vitásková je podezřelá v kauze přidělení licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Policie tvrdí, že licence byly vydány předčasně, a jejich majitelé proto dodnes neoprávněně čerpají vyšší příspěvky za vyrobenou energii. Vitásková obvinění odmítá.

Pamětníci si připomněli výročí Slovenského národního povstání

Pamětníci si v Praze připomněli 70. výročí Slovenského národního povstání (SNP). Desítky pamětníků a bojovníků ze SNP se sešly na vzpomínkové akci v areálu ministerstva obrany v Praze i u pomníků padlých. Někteří z nich byli vyznamenáni pamětními medailemi slovenského ministra obrany. Slovenské národní povstání bylo zahájeno 29. srpna 1944. Patří k nejvýznamnějším událostem moderních slovenských dějin. Skončilo sice porážkou povstalců, po několik měsíců ale vázalo část německých vojenských sil. Slovensku navíc pomohlo k zařazení mezi členy vítězné protinacistické koalice. Bojů se zúčastnilo i asi 3000 lidí české národnosti. Několik z nich dnes obdrželo slavnostní pamětní medaili, kterou jim udělil slovenský ministr obrany Martin Glváč. Medaile veteránům předal slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss. Ten v projevu poznamenal, že nebýt SNP, mohlo dojít k "paradoxu dějin", kdy by proti sobě bojovala slovenská armáda bránící nacistické Německo a československá exilová armáda.

H. Králové získal polovinu pozemku nutného pro dostavbu D11

Město Hradec Králové získalo od Jaroslavy Štrosové ideální polovinu pozemku potřebnou k dostavbě dálnice D11 k Hradci Králové. Změnu již zapsal katastr nemovitostí, zjistila TK v internetové verzi katastru. Druhou polovinu pozemku vlastní sestra Štrosové, farmářka Ludmila Havránková. S ní úřady stále jednají. Dálnice, kde stavbaři nedávno obnovili práce, končí před Hradcem Králové a motoristé z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Pozemek ve spoluvlastnictví města a Havránkové má celkovou výměru 0,27 hektaru. Radnici získání jeho ideální poloviny stálo téměř 1,7 milionu korun. K získání druhé poloviny pozemku od Havránkové ministr dopravy Antonín Prachař na konci července uvedl, že jednání s Havránkovou spějí ke konci, řešením by prý mohla být směna pozemků se statkářkou. Pozemky, které vlastnila výhradně Havránková, stát získal v roce 2011, po 17 letech jednání.

Stát nevydá Bednářové v restituci pozemky pod byty v Praze

Stát nevydá devadesátileté Emilii Bednářové pozemky na pražském Žižkově, na nichž stojí bytový komplex Metrostavu. Vyplývá to z rozhodnutí pražského pozemkového úřadu, které má ČTK k dispozici. Bednářová nárokovala pozemky v restituci po velkostatkáři Juliu Bečvářovi. Žena po něm již dříve restituovala lukrativní pozemky v Praze v odhadované hodnotě tři miliardy korun. Podle Transparency International šlo o promyšlený podvod. Případ vyšetřuje policie. Při prošetřování úřad mimo jiné potvrdil, že Bednářová byla sousedkou nikoliv příbuznou bratra původního majitele pozemků Jana Mária Bednáře, a minulou středu proto rozhodl pozemky Bednářové nevydat.

Počet prvňáčků roste, v pondělí jich nastoupí asi 115.000

Počet prvňáčků neustále roste, v pondělí premiérově do školních lavic usedne asi 115 tisíc dětí. Vyplývá to z kvalifikovaného odhadu, který ČTK sdělilo ministerstvo školství. Ve srovnání s loňským rokem je to nárůst zhruba o 4300 dětí. Počet dětí, které nastupují na základní školy, roste nepřetržitě od roku 2008, tehdy jich bylo 92.595. Přibývající prvňáčci přinášejí také nárůst celkového počtu žáků základních škol, který ve srovnání s uplynulým školním rokem poskočil o více než pětadvacet tisíc na 853.400. Některé děti základní školu opustí směrem k dalšímu studiu ještě před jejím dokončením. Na víceletá gymnázia a konzervatoře odejde zhruba 10,5 procenta žáků z pátých, respektive sedmých tříd, uvedlo ministerstvo. Naopak o přibližně 7700 ubude žáků na středních školách, kterých bude celkově v příštím školním roce asi 405.400. Počet středoškoláků trvale klesá od školního roku 2006/2007, kdy jich studovalo přes 524 tisíc.

Českou Miss získala od LBM společnost Czech Event Production

Novým majitelem soutěže Česká Miss se ke konci srpna stane společnost Czech Event Production. Koupí ji od firmy Luxury Brand Management (LBM), která patří Michaele Maláčové, manželce miliardáře Zdeňka Bakaly. Cena transakce nebyla zveřejněna. Společnosti o tom ČTK informovaly v tiskové zprávě. Czech Event Production získá stoprocentní podíl ve společnosti M Marketing, která Českou Miss deset let pořádala a je dceřinou firmou LBM. "Rozhodnutí o prodeji České Miss souvisí se záměrem společnosti Luxury Brand Management věnovat se především rozvoji obchodu s luxusním zbožím," uvedla ředitelka LBM Martina Matoušková. Maláčová, která je mimo jiné zakladatelkou České Miss, se chce nyní věnovat rodinným investicím a rozvoji neziskových projektů v Česku.

Policie podezírá dva lidi z rozsáhlých podvodů v domě pro seniory

Policie obvinila muže a ženu z milionového podvodu s penězi důchodkyně v domě pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy. Jde o ředitelku domova a jejího bývalého přítele, na jehož účet byly údajně převáděny i některé důchody. Senioři prý v domě žili v mizerných hygienických podmínkách, kriminalisté prověřují také podezřelé úmrtí. Soud poslal obviněné do vazby, řekla novinářům kriminalistka Martina Mrňáková. Na případ upozornil kamarád čtyřiaosmdesátileté seniorky trpící lehkou demencí, který za ní pravidelně docházel a zjistil, že dostává upomínky, protože jí z účtu neodcházely platby. Poté přišel na to, že její účet se zhruba milionem korun byl zrušený. Po trestním oznámení policie zjistila, že ředitelka domova sedmatřicetiletá Petra Brožová odvezla seniorku krátce po jejím příchodu do zařízeni do banky a nechala peníze převést na účet jejího bývalého přítele, šestadvacetiletého Jiřího Kunčara.

V Česku letos přibývá otrav včel pesticidy

V letošním roce v Česku přibývá otrav včel. Zatímco loni řešily veterinární správy 37 případů otrav, letos to bylo již 52 případů. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Nejčastějším zdrojem otravy byly přípravky používané zemědělci proti škůdcům řepky. "Důsledky otrav jsou pro včelaře devastující jak v aktuálním včelařském roce, neboť výnos medu je velice nízký, a mnohdy žádný, tak i v roce následujícím, kdy je třeba oslabená včelstva spojovat, vydatně přikrmovat a doufat, že přežijí," uvedl Duben. Rozsáhlé případy otrav, při nichž byly zasaženy desítky včelstev, zaznamenali veterináři například na Novojíčínsku či na Lounsku.

Skokan z rogala se zabil při padákovém přeletu Sněžky

Čtyřicetiletý Čech se zabil při skoku z rogala na padáku, když se pokoušel přeletět vrchol Sněžky a přistát v Obřím dole. Z dosud nezjištěných příčin se zřítil do kamenné sutě asi 200 metrů pod vrcholem Sněžky na polské straně. Ke skoku muž použil speciální oblek zvaný wingsuit s nosnými látkovými plochami, které umožňují před otevřením padáku klouzavý let. ČTK to řekl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Muž byl podle horských záchranářů vyznavačem takzvaného base jumpingu, což je extrémní forma parašutismu, při které se zpravidla skáče z vysokých budov či skalisek. Během několika minut byl u parašutisty člen horské služby, který nedaleko obnovoval tyčové značení. Následně přijeli záchranáři z Pece pod Sněžkou. Zjistili, že muž je bez známek života, že zraněním zřejmě na místě dopadu podlehl.

Sport

Dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč postoupila do finále mistrovství světa ve veslování v Amsterodamu. Další tři české posádky v semifinále neuspěly a budou startovat ve finále B. Vítězové letošního Světového poháru obsadili v semifinále poslední postupové třetí místo. Ve hře o finále jsou ještě dvě největší postavy českého veslování, skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková. Oba čeká semifinále v pátek.

Zvýšení prestiže je cílem nového vedení Jockey Clubu, které se v dubnu změnilo po patnácti letech. V čele dostihového spolku je i osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. "Není jednoduché provést změny, protože naše struktura je poněkud komplikovaná, ale nemáme proč v této zemi fňukat. Cílem je se zlepšovat a srovnávat se s nejlepšími," řekl na čtvrtečním setkání s médii prezident Jockey Clubu Jiří Charvát. Organizace zastřešuje pořádání rovinových a překážkových dostihů a chov anglického plnokrevníka.

Tradiční městskou rychlostní zkouškou v centru Zlína bude v pátek večer zahájena Barum rallye, nejkvalitněji obsazená automobilová soutěž na území České republiky. Populární rallye je opět vedle domácího šampionátu součástí i kontinentálního mistrovství a na startu se objeví většina předních jezdců obou seriálů v čele s továrním jezdcem Škody Esapekkou Lappim z Finska a Václavem Pechem, který si ve Zlíně může s předstihem zajistit domácí titul.

Počasí

V pátek bude polojasno, od západu postupně oblačno až zataženo, v Čechách místy déšť nebo přeháňky. Na západě a jihozápadě ojediněle bouřky. Teploty 21 až 25 stupňů.