Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda schválila dodávku munice Kurdům bojujícím proti islamistům

Vláda schválila dodávku munice pro kurdské milice, které bojují v Iráku proti islamistům. Z materiálů, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že by Kurdové měli dostat miliony nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ale i ruční granáty a náboje do pancéřovek. Munici za 41 milionů korun do Iráku dopraví americká armáda. Česko chce iráckým Kurdům dodat výzbroj ze starších zásob, které už kvůli přezbrojení nepotřebuje. Více než 500 tun materiálu budou muset naložit do osmi velkokapacitních letounů. Nejprve Kurdové dostanou munici do kulometů, kterou potřebují nejvíce. Materiál by měl být vyvezen do konce roku 2014. O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, export zbraní schválili také italští poslanci. Totéž nyní zvažují i Británie a Německo.

Obrana se dohodla s Aerem na prodeji letounů L-159 do Iráku

Ministerstvo obrany se dohodlo s Aerem Vodochody na prodeji letounů L-159 do Iráku. Informaci serveru E15.cz potvrdil ČTK první náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Podrobnosti resort podle něj zveřejní na čtvrteční tiskové konferenci. Iráčané by podle dřívějších informací měli dostat 15 letadel. Z toho jich je 11 zakonzervovaných a čtyři v současnosti používá armáda. Ministerstvo nechtělo komentovat ani cenu, na které se s firmou domluvilo. Prodej bitevníků by měl nyní jít do resortního a poté meziresortního připomínkového řízení. Česko také musí požádat o souhlas s vývozem USA, Itálii a Velkou Británii, odkud pochází část použitých technologií. Potřebné kupní smlouvy by tak mohly být podepsány na konci září. První stroje by pak Irák dostal v řádu týdnů, a to nejprve čtyři provozuschopná letadla. Další letouny musí být nejprve zprovozněny, což bude otázka několika měsíců.

Armáda vypíše zakázku na servis vládních airbusů za půl miliardy

Ministerstvo obrany chce vypsat v blízké době zakázku na zajištění servisu Airbusů A 319-115CJ z vládní letky. Její předpokládaná hodnota od začátku příštího roku do konce roku 2021 je 415 milionů bez DPH. ČTK to sdělil tiskový mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Vítězná firma by měla zajistit mimo jiné opravy letadel, výměnu agregátů, zabezpečení náhradních dílů nebo školení pilotů i techniků. Konkrétní služby si bude armáda objednávat podle aktuální potřeby.

Letouny Airbus provozuje 24. základna dopravního letectva Kbely, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů ČR, přepravu vojsk armády do jednotlivých misí a další úkoly. K dispozici k tomu má dva stroje Airbus A 319, jejichž vnitřní uspořádání může měnit podle potřeby. V tisku se před časem objevila informace, že ministerstvo obrany zvažuje nákup třetího stroje typu Airbus.

Služební zákon bude moci doznat změn podle dohod vlády s pravicí

Novela služebního zákona bude moci doznat dalších změn podle dohod vládních stran a pravicové opozice. Umožnila to ve středu Sněmovna, jež normu podle předpokladů vrátila do druhého čtení. Zatímco zástupci vládní koalice a taky TOP 09 a Starostů a ODS dohodu o předloze ocenili, představitelé opozičního hnutí Úsvit ji ostře kritizovali. Podle nich zákon nepovede k odpolitizování státní správy, což má být jeho cílem. K projednávání služebního zákona se poslanci vrátí na další mimořádné schůzi, jež začne v úterý 2. září. Závěrečné schvalování předlohy je plánováno podle vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na středu 10. září. Zákonodárci TOP 09 a Starostů a ODS žádali hlavně zrušení generálního ředitelství státní služby a větší otevření státní služby i pro lidi z jiných sfér. V případě, že by požadavky nebyly splněny, hrozili obstrukcemi. Koalice při následných vyjednáváních na některé úpravy přistoupila a připravila nový pozměňovací návrh. Výhrady k poslednímu návrhu novely už dřív zveřejnil prezident Miloš Zeman. Je prý ochoten smířit se se zrušením generálního ředitelství státní služby, hrozí ale možným vetem kvůli pozicím politických náměstků. Se Sobotkou bude o normě jednat za týden.

Senát přijal fiskální pakt EU, schází souhlas Sněmovny

Senát podle očekávání hladce schválil připojení Česka k fiskálnímu paktu EU. Stát se v něm zavazuje přijmout pravidla rozpočtové kázně, hlavním závazkům bude muset dostát ale až po zavedení eura. Přijetí paktu musí ještě potvrdit Sněmovna, kde vládní koalice na rozdíl od horní komory nemá potřebnou ústavní většinu. V Senátu přijetí paktu podpořilo 58 ze 73 přítomných členů horní komory, proti byli zástupci ODS. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podporu paktu ocenil. Opatření podle něj mají zabránit tomu, aby se z peněz daňových poplatníků platily dluhy jiných zemí.

Senát chce zakázat sběrnám výkup šrotu od řadových občanů

Senát se rozhodl zakázat sběrnám výkup šrotu s výjimkou autovraků od řadových občanů. Důvodem je snaha zamezit krádežím kovů. Výkup by měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny měly platit bezhotovostně. Úpravu ve středu vložil do novely, která má od roku 2024 zakázat skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Předlohu tak bude muset znovu projednat Sněmovna. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se k senátnímu zákazu výkupu postavil rezervovaně. Uvedl, že jeho úřad chystá vyhlášku, která by od příštího roku zakázala pouze výkup kovového odpadu při platbě hotovostí. Výkup od občanů by bylo možné regulovat v rámci chystané obsáhlejší novely odpadového zákona, jejíž věcný záměr má vláda dostat do konce září, podotkl ministr. Změny v odpadové politice státu vzbudily velkou kritiku u firem podnikajících s odpady a hlavně obcí. Senátoři v rámci úprav novely rozhodli o tom, že obce budou mít povinnost zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů nejpozději od dubna příštího roku.

Senát schválil vyšší daň z cigaret, připojil k ní zelenou naftu

Senát schválil vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret může v jeho důsledku zdražit o tři až čtyři koruny. Novela zákona o spotřebních daních se však přesto vrací do Sněmovny, protože Senát do ní podle očekávání vložil pozměňovací návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce. Tento návrh obsahuje jiná novela zákona o spotřebních daních, kterou horní komora podle očekávání zamítla. Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

MMR chystá kampaň v regionech o čerpání peněz z fondů EU

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chystá informační kampaň, jak správně čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období. Na podzim s ní vyrazí do regionů, informovala na tiskové konferenci ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Česko může v následujícím programovém období 2014-2020 z evropských strukturálních a investičních fondů získat až 24 miliard eur, což je zhruba 668 miliard korun. Základní dokument nutný k čerpání peněz z fondů EU, Dohodu o partnerství, v úterý schválila Evropská komise. Podle dřívějších informací se Česko mimo jiné muselo zavázat, že přijme chybějící služební zákon a změní zákon o posuzování vlivu velkých staveb na životní prostředí tak, aby byl v souladu s evropskou legislativou.

Déšť komplikuje konec žní, výnosy jsou přesto stále rekordní

Žně v Česku v uplynulém týdnu pokročily jen málo, jejich závěr komplikuje deštivé počasí a proti loňsku tak má sklizeň zpoždění. Farmáři mají posekáno 79 procent obilí, řepka je sklizena z bezmála 99 procent ploch. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Výnosy řepky jsou nejvyšší v historii. Na rekord to zatím vypadá i u obilí, uvedl na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Žně letos v Česku v důsledku mírné zimy a příznivého počasí na jaře začaly zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé, a ještě v první srpnové dekádě měly proti loňsku náskok. Deště v posledních týdnech však práce na poli komplikují, snižují kvalitu nesklizených porostů, a tím i jejich cenu.

MMR pošle na odstraňování škod po řádění živlů 50 mil. Kč

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle obcím a krajům na odstraňování škod po letošním řádění živlů 50 milionů korun. Zájemci se o dotaci mohou hlásit do konce října, informovala mluvčí MMR Radka Burketová. Dotace jsou určeny na obnovu krajského či obecního majetku, jejich příjemcem proto může být pouze obec či kraj. Minimálně musí dotace činit 100 tisíc korun, obec může od MMR získat až 90 procent uznatelných nákladů. Krajům ministerstvo přispěje maximálně 85 procenty celkové investice.

ČR podpoří leteckou linku do Číny pobídkami za 38 milionů Kč

Státní Český Aeroholding hodlá plánovanou linku do Číny podpořit pobídkami za téměř 38 milionů korun. ČTK to po setkání ministrů dopravy obou států a vedení Českého Aeroholdingu řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podmínkou je, aby budoucí dopravce létal aspoň čtyřikrát v týdnu po dobu pěti let. Do konce září by mělo být jasné, zda se smlouvu s některým z čínských dopravců podaří uzavřít. Poskytování pobídek v podobě slev za služby je běžné, pokud letiště lákají dopravce zejména na dálkových linkách, uvedl Neřold. Další pobídky může letecká společnost získat na slevách za odbavení, možná je i spolupráce s ČSA včetně případného využití dálkového letadla Českých aerolinií, uvádí se v nabídce Českého Aeroholdingu.

Zaorálek nevidí v německém dni vyhnanců potíž pro vztahy s Němci

Zavedením památného dne obětí vyhánění, který bude připomínat i Němce vysídlené z Československa, se Německo nezříká odpovědnosti a viny za rozpoutání druhé světové války. V Praze to prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier poté, co berlínská vláda ve středu stanovila 20. červen dnem připomínky obětí vyhánění. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) v zavedení tohoto vzpomínkového dne nevidí problém pro česko-německé vztahy. Podle Steinmeiera Německo tuto připomínku spojuje s usmířením a porozuměním. "Náš pohled na německou vinu a odpovědnost za druhou světovou válku to v žádném případě nemění," zdůraznil. "Nechápu to jako problém pro česko-německé vztahy," poznamenal k tomu český ministr, podle něhož Češi a Němci už dříve našli způsob, jak se bavit o společné minulosti. Zaorálek si proto ani nemyslí, že by Česko mělo na krok Berlína speciálně reagovat.

Německo bude mít Lobkovický palác v Praze v dlouhodobém pronájmu

Česko a Německo se dohodly na dlouhodobém pronájmu Lobkovického paláce v Praze, v němž sídlí německé velvyslanectví. Po jednání v české metropoli to řekli ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a Frank-Walter Steinmeier. Německo původně mělo zájem barokní budovu z 18. století koupit. Německo bude mít palác v pronájmu dalších pět desetiletí. Steinmeier takové řešení přivítal a taky Zaorálek mluvil o úspěchu pro obě strany. Lobkovický palác není pro Němce důležitý jen jako sídlo pražské ambasády, ale má pro ně i velký symbolický význam. Na podzim 1989 na jeho zahradě našlo útočiště asi 4000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že mají volnou cestu na Západ. Právě tento exodus nespokojených východních Němců přispěl k tomu, že režim v NDR následně padl.

Někteří učitelé bez kvalifikace asi budou dál učit, Senát byl pro

Učitelé nad 55 let s dvacetiletou praxí, rodilí mluvčí či experti z praxe budou nejspíš moci i po 1. lednu zůstat ve školách a dál vyučovat i bez potřebné kvalifikace. Ostatní pedagogové bez stanoveného vzdělání by mohli po nezbytnou dobu působit i ve školách v místech, kde je kvalifikovaných vyučujících nedostatek. Senát schválil novelu o pedagogických pracovnících s výjimkami pro nekvalifikované učitele. Zákon teď dostane k podpisu prezident. Podle zákona si učitelé měli kvalifikaci doplnit. Na pedagogické studium měli deset let. Podle Chládka ale analýza ukázala, že podmínky nesplňovalo 18.000 kantorek a kantorů. V 650 školách tvoří nekvalifikovaní kantoři víc než polovinu učitelského sboru, upřesnil ministr. Podle Chládka novela ale neznamená "generální pardon" pro všechny ostatní učitele. Ti by měli do konce roku pedagogické studium aspoň zahájit.

Investoři koupili v ČR komerční nemovitosti za 18,9 mld. Kč

Investice do komerčních realit v Česku činily v prvním pololetí 680 milionů eur (18,9 miliardy korun), proti 373 milionům eur (10,38 miliardy korun) ve stejném období roku 2013. Je to zároveň nejvíce za poslední tři roky. Největší zájem byl o kanceláře, vyplývá ze zprávy o vývoji realitního trhu v ČR, kterou vydala realitní poradenská společnost Colliers International. Kancelářský sektor se na celkových investicích podílel 56 procenty. Investoři nakoupili kanceláře za celkem 381 milionů eur (10,6 miliardy korun). Colliers s odkazem na současný vývoj očekává, že objem letošních realitních investic výrazně naroste. "Na základě současného objemu uzavřených transakcí, obchodů, které jsou aktuálně ve fázi vyjednávání, zájmu investorů a na základě obratů dosažených v transakcích v úspěšné první polovině letošního roku očekáváme, že objemy transakcí za celý rok 2014 dosáhnou dvou miliard eur (55,66 miliardy korun)," uvedl ředitel investičního oddělení Colliers International v České republice Chris Sheils.

Lesy ČR v pololetí zvedly zisk o třetinu na rekordních 3,9 mld.Kč

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku. Za celý loňský rok LČR vykázaly auditovaný čistý zisk 3,99 miliardy Kč po 4,4 miliardy Kč v roce 2012. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Veletrhy Styl a Kabo naznačily mírné ekonomické oživení v oboru

Návštěvnost brněnských veletrhů módy Styl a Kabo i reakce vystavovatelů ukázaly, že situace na trhu s textilem, oděvy, botami a módou se stabilizovala. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je v oboru znát určité ekonomické oživení, uvedl ve zprávě pro ČTK. Během tří dní přišlo na brněnské výstaviště zhruba 5000 návštěvníků, což je číslo shodné s předchozími veletrhy. Na výstavišti se v uplynulých dnech představovalo oblečení, obuv a doplňky, které se budou prodávat pro jarní a letní sezonu příštího roku. Jedná se o jediný letošní veletrh na území bývalého Československa. Slouží převážně odborné veřejnosti a obchodníkům, kteří si zde objednávají zboží od výrobců.

Exšéf Vězeňské služby Kula žádá od státu odškodné tři miliony

Někdejší ředitel Vězeňské služby Luděk Kula žádá po státu třímilionové odškodné za své zastavené trestní stíhání kvůli údajně nevýhodnému nákupu budovy ve Vidnavě. Druhý původně obviněný muž, exnáměstek ministerstva spravedlnosti František Steiner, chce milion. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo spravedlnosti, které bude žádost o odškodnění řešit. Rozsáhlý objekt, v němž měl původně vzniknout detenční ústav, zakoupila Vězeňská služba před šesti lety - tedy za ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila - za 29 milionů korun. Podle policistů Kula a Pospíšilův náměstek Steiner věděli, že objekt je pro detenční ústav naprosto nevhodný. Stíhání dvojice letos zrušil státní zástupce.

Dostavba keltského skanzenu v Nasavrkách má opět problémy

Sdružení Boii hrozí, že nestihne dokončit do konce roku dostavbu keltského skanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku, a přijde tak o evropské dotace osm milionů korun. Stavební firma, která archeopark staví, není teď schopná dostát svým závazkům, protože dluží finančnímu úřadu peníze. ČTK to ekla Anna Frantalová ze sdružení Boii. "Nevíme, co se stalo, ale výpadek generálního dodavatele je pro nás naprostá tragédie. Společnost ABK-Pardubice zřejmě nebude schopná stavbu dokončit," řekla Frantalová. Stavbu nemůže na základě výběrového řízení dokončit ani fakturovat jiná firma. A nový tendr Boii už vypsat nestihne, protože dotaci může čerpat jen do konce roku. Poskytovatel dotací však opakovaně termín sdružení prodloužil a další jeho změna již patrně možná nebude, řekla mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Silvie Špryňarová. Pro sdružení je situace "naprosto zdrcující a věří, že příznivci a partneři nenechají unikátní projekt zaniknout. Členové Boii doufají, že se archeopark podaří dokončit i bez dotací.

Praha 1 upustila od prodeje domu na Václavském náměstí

Vedení Prahy 1 upustilo od kritizovaného prodeje domu na Václavském náměstí 39. Ani jedna ze dvou firem, které se o koupi ucházely, totiž negarantovala zachování bytů. Na dotaz ČTK to řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Koalice TOP 09 a ČSSD proto předloží na zářijovém zastupitelstvu návrh na zrušení prodeje. Podle starosty se oba zájemci orientují především na kancelářské prostory a na bydlení pro diplomaty. Prodej domu schválila Praha 1 loni v září za 153 milionů korun a nabídla jej družstvu nájemníků. Na nemovitost měl ale podle tehdy platného zákona předkupní právo spolumajitel, který vlastní 1/8 domu. Podle opozice tak zastupitelstvo ve skutečnosti schválilo prodej domu právě této firmě, spekulovalo se o jejím napojení na lobbistu Ivo Rittiga. Kvůli nesouhlasu hlavního města se ale prodej neuskutečnil. Dům na Václavském náměstí 39 byl postaven v roce 1906 a sloužil a dodnes slouží především k bydlení, je zde 40 bytů. Dům měl řadu zajímavých obyvatel, mimo jiné zde bydleli zpěvák Waldemar Matuška či herci divadla Semafor. V průchodu domu se 25. února 1969 upálil osmnáctiletý student šumperské střední průmyslové školy Jan Zajíc, po Janu Palachovi druhá "živá pochodeň", na protest proti smířlivosti spoluobčanů s totalitní mocí po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

ČT si vymění s čínskou CCTV pořady, do Číny pošle cestopisy z ČR

Česká televize (ČT) si v rámci nově navázané spolupráce s největší čínskou státní televizí China Central Television (CCTV) navzájem vymění pořady. Do Číny pošle hlavně cestopisy z různých koutů ČR, aby zemi představila čínskému publiku. ČTK informaci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) potvrdila mluvčí ČT Alžběta Plívová. "Česká televize a čínská televize CCTV již vyjednaly výměnu pořadů, na základě které budou uváděny české filmy a seriály v Čínské lidové republice," řekla ČTK mluvčí MMR Radka Burketová. Mluvčí ČT Plívová upřesnila, které české pořady čínskému publiku představí. "Česká televize nabízí poznávací a cestopisné pořady, jako jsou například Národní klenoty," poznamenala Plívová s tím, že cílem je podpořit znalosti o České republice a vyvolat zájem o ni u čínských diváků. Které čínské pořady naopak odvysílá ve svém programu Česká televize, zatím jasné není.

ČEZ spustil paroplynovou elektrárnu v Turecku

Energetická skupina ČEZ zahájila ostrý provoz své paroplynové elektrárny Egemer v jihovýchodním Turecku. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Se stavbou elektrárny se začalo na podzim 2011, ve zkušebním provozu byla pak od konce dubna. Podle ČEZ by měla mít životnost minimálně 30 let a ročně by měla vyrobit až 7000 GWh elektrické energie. V Turecku ČEZ spolupracuje s tamní společností Akkök. "Česko-turecká spolupráce se nám velmi osvědčila, nejen že jsme dodrželi časový harmonogram, ale také se nám podařilo významně snížit předpokládané investiční výdaje," uvedl ředitel divize zahraničí ČEZ Tomáš Pleskač. Podle společnosti začala totiž elektrárna již během zkušebního provozu dostávat za elektřinu dodanou do sítě zaplaceno díky speciálnímu povolení od tureckého ministerstva energetiky.

V Dukovanech ujel elektromobil na jedno nabití rekordních 181 km

Pracovníci dukovanské elektrárny ujeli s elektromobilem Peugeot iON na jedno nabití rekordních 181 kilometrů. O deset kilometrů tak vylepšili dosavadní maximum, které bylo rovněž v Dukovanech dosaženo před dvěma lety. Středeční jízda elektromobilu bude zapsaná do České knihy rekordů. ČTK to řekl prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek, který pokus sledoval. "Je to nejdelší štafetová jízda s elektromobilem na jedno nabití v Česku," uvedl Marek. Za volantem elektromobilu se během jízdy trvající pět hodin a 40 minut postupně vystřídalo 11 lidí. Každý z nich najel v běžném provozu po okruhu kolem elektrárny 7,4 kilometru. "Oficiálně uváděná maximální dojezdová vzdálenost elektromobilu Peugeot iOn je 150 kilometrů a běžná dojezdová vzdálenost je zhruba 130 kilometrů," uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Obnovenou Květnou zahradu otevře v Kroměříži barokní slavnost

Obnovenou Květnou zahradu otevře v Kroměříži barokní festival nazvaný Hortus Magicus. Uskuteční se o víkendu 6. a 7. září a nabídne zpěv, hudbu, tanec, divadlo, hry i barokní operu. Hlavním lákadlem však budou novinky, které památce zapsané spolu s arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou na listinu UNESCO, přinesl téměř tři roky trvající a evropskými penězi podpořený projekt. "Návštěvníkům se poprvé otevírají dosud nepřístupné části Květné zahrady, jako je nově upravený Králičí kopec, Ptáčnice či Holandská a Pomerančová zahrada," řekla TK mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Dagmar Šnajdarová. K vidění budou i Pstruží rybníky a nový pěstební skleník. Květná zahrada bude v sobotu přístupná v 09:00 do půlnoci. V neděli bude otevřeno od 09:00 do 18:00.

Slovácké slavnosti přinesou krásu krojů

Uherské Hradiště se připravuje na 12. ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek. Akce o víkendu 13. a 14. září tradičně nabídne ochutnávku živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidových písní a tance. Největší přehlídky lidové kultury Slovácka se zúčastní kolem 5000 krojovaných lidí z více než stovky měst a obcí z širokého okolí, které jako každý rok zaplaví zhruba 60.000 návštěvníků. Návštěvníci si mohou vybrat z prezentací jednotlivých mikroregionů a ochutnat rozmanité druhy burčáku i vína. V neděli vyroste ve Smetanových sadech středověké městečko se šermíři, pohádkou i dobovou hudbou.

Ostrava otevře nový areál pro in-line bruslaře, v ČR nemá obdoby

Město Ostrava dokončuje nový sportovní areál určený především pro in-line bruslaře za 42 milionů korun. Podle vedení města nemá obdoby v Česku ani ve střední Evropě. Areál U Cementárny vznikl na zanedbané zarostlé ploše, jež dříve patřila vítkovické nemocnici. Slavnostně se otevře v sobotu 6. září. V areálu budou dvě sportovní dráhy o délce 200 a 400 metrů a jedna rekreační dráha dlouhá 1200 metrů. Areál by se v roce 2016 nebo 2017 mohl stát i dějištěm mistrovství Evropy.

Sport

Fotbalisty Sparty čeká ve čtvrtek odveta 4. předkola Evropské ligy se Zwolle a pro posledního českého zástupce v pohárech půjde o zápas roku. Na Letné totiž po remíze 1:1 v prvním zápase nebude ve hře jen postup do základní skupiny, ale velmi pravděpodobně i budoucnost trenéra Vítězslava Lavičky.

Předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková si po pěti kolech první ligy pochvaluje výkony mladých sudích. Naopak výhrady má k rozhodčím s mezinárodními zkušenostmi, kteří se podle ní v úvodu sezony dopustili několika zásadních chyb.

Na závěr olympijských her mládeže v Číně přidaly dvě medaile české vodní slalomářky. Kanoistka Martina Satková byla druhá, Amálie Hilgertová skončila mezi kajakářkami třetí. Česká výprava získala v Nankingu celkem osm medailí, jednu zlatou, tři stříbrné a čtyři bronzové.

Počasí

Ve čtvrtek bude skoro jasno, na severovýchodě polojasno. Večer na západě a severozápadě Čech polojasno až oblačno. Teploty 19 až 23 stupňů.