Denní souhrn zpráv

Sněmovna zamítla snížení spotřební daně z benzinu a nafty

Sněmovna zamítla návrh poslance ČSSD Milana Urbana na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Ve středu poslanci snížení daně naopak schválili, ale kvůli zpochybněnému hlasování museli o zákonu rozhodnout znovu. Státní rozpočet by nižší daň připravila o 14 miliard korun. Zachování zelené nafty pro zemědělce poslanci odsouhlasili. Opoziční poslanci z ODS, TOP 09 a Úsvitu opustili na protest proti opakovanému hlasování před závěrečným hlasováním jednací sál. Pro Urbanův návrh hlasovalo 26 poslanců KSČM, z poslanců ČSSD pro něj hlasoval jen Urban sám. Pro zákon jako pro celek hlasovali poslanci vládní koalice i komunisté.

ODS podá ústavní stížnost kvůli schvalování nižší daně na benzin

ODS se rozhodla podat ústavní stížnost kvůli způsobu, kterým vládní koalice odmítla nižší zdanění pohonných hmot v novele o zachování zelené nafty pro zemědělce. Oznámil to předseda občanských demokratů Petr Fiala. Postup koalice, která nižší zdanění odmítla až na druhý pokus a dva dny po původním schválení, označil za naprosto nepřijatelný.

Babiš: Kdybych měl dobrého náhradníka, okamžitě bych rezignoval

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by okamžitě rezignoval na svůj poslanecký mandát, kdyby měl dobrého náhradníka. Řekl to po dalším kontroverzním jednání Poslanecké sněmovny, které považuje za ostudu všech politiků. Pohoršení nad průběhem schůze vyjádřili i další politici. Podle některých se politická kultura dostává na nové dno. "To, co se předvádí ve Sněmovně, je absolutně nechutné. Já se nedivím našim občanům, že pohrdají politiky, a strašně se stydím za to, že tady vůbec sedím," řekl viditelně rozčilený Babiš novinářům. Vyjádřil se tak po schůzi, při níž se opakovaně diskutovalo o možném porušení jednacího řádu a při níž se část koalice pokusila využít nepřítomnosti opozičních ODS, TOP 09 a Úsvitu v sále k rozšíření jednání ve třetím čtení na jiné dny než středu a pátek, které stanoví jednací řád. Tímto krokem by totiž mohla snáze čelit ohlášeným obstrukcím ze strany pravicové opozice při schvalování služebního zákona. Nakonec bylo ale hlasování o návrhu šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka prohlášeno za zmatečné.

Sobotka na MMR zdůraznil jeho roli v čerpání peněz z EU

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při jednání s ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou (ANO) zdůraznil roli MMR při čerpání peněz z EU. Resort navštívil jako desátý v pořadí v rámci bilančních cest po jednotlivých resortech. "Přijel jsem se třemi klíčovými tématy. Zaprvé evropské fondy. Zadruhé evropské fondy. A za třetí evropské fondy," vyzdvihl hlavní roli MMR při čerpání peněz z fondů EU premiér Sobotka. Právě tento resort je podle něj nejdůležitější ve snahách snížit hrozící ztráty peněz kvůli skluzu v čerpání. Jourová, kterou vláda nominovala na českou eurokomisařku, v čele resortu nejpozději letos na podzim skončí. "Očekávám, že personální řešení vedení resortu mi předloží pan předseda Babiš. Počkám si na nominaci našeho koaličního partnera," prohlásil Sobotka. Jakou svou nástupkyni navrhla Jourová současnou náměstkyni pro evropské programy Kláru Dostálovou. Hnutí ANO, které post šéfa MMR obsazuje, však o kandidátovi stále nerozhodlo.

Vnitro chce 30 pct žen na kandidátce, jinak se sníží příspěvek

Podíl žen na kandidátních listinách pro volby do Sněmovny a krajských zastupitelstev by měl být nejméně 30 procent, jinak by stát politickým stranám zhruba o 30 procent snížil příspěvek na mandát získaný ve volbách. Vyplývá to z návrhu, který do připomínkového řízení poslalo ministerstvo vnitra, jak mu uložil plán legislativních prací vlády. Do něj úpravu prosadil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle deníku Právo, které na návrh zákona upozornilo, se ale předloha nelíbí koaličnímu ANO, pravicové opozici ani komunistům.

Bulharsko obvinilo ČEZ a Energo-Pro ze zneužití postavení na trhu

Bulharský antimonopolní úřad obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu. Firemním klientům prý vytvářely překážky při změně dodavatele elektřiny a nákupu energie na volném trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Firmy dostaly dvouměsíční lhůtu na odpověď, pak by měl bulharský regulátor vynést konečné rozhodnutí. EVN a ČEZ uvedly, že vždy postupovaly v souladu s bulharskými a evropskými zákony a regulačními opatřeními.

Soud vyhověl žalobám ekologů, které souvisí se spalovnou u Plzně

Krajský soud v Plzni vyhověl žalobám dvou občanských sdružení, které souvisejí se stavbou spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně. Sdružení u soudu napadla rozhodnutí Krajského úřadu Plzeňského kraje z října 2012, jež stavbu umožnilo. Zařízení pro likvidaci odpadů za 2,1 miliardy už se staví, hotovo má být do konce roku 2015. Soud zrušil rozhodnutí hejtmanství a věc mu vrátil, aby ji řešil znovu. Na stavbu rozsudek vliv nemá, nezastaví ji. U soudu ale leží ještě další dvě žaloby ekologů ve vztahu ke spalovně.

Komárek odchází z pozice šéfa protikorupční policie

Milan Komárek k 31. červenci z osobních důvodů opouští pozici šéfa protikorupční policie. Útvar dočasně povede současný náměstek ředitele Jaroslav Vild. Policejní prezident Tomáš Tuhý chce nového ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vybrat do podzimu.

MF odvolalo nové vedení Thermalu, řízením pověřen Mašata

Ministerstvo financí odvolalo nedávno ustavené představenstvo karlovarského hotelu Thermal, a to včetně generálního ředitele Daniela Křováčka. Na místo generálního ředitele bude vypsáno výběrové řízení, řízení hotelu byl zatím pověřen bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata. Do představenstva byli nově jmenování Ivan Chadima a za MF právník Adam Vojtěch. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Ministerstvo financí přistoupilo k nynějším personálním změnám v hotelu poté, co se zaměstnanci postavili proti nedávno jmenovanému řediteli Danielu Křováčkovi. Ten byl předtím odvolán z postu šéfa soukromého karlovarského hotelu Čajkovskij, uvedl server iDNES.

Řidiče ohrožují v Německu podvodníci a v Itálii by měli zpomalit

Motoristy v Německu během prázdnin ohrožují podvodníci předstírající poruchu. V Itálii by si pak měli dát pozor na měření rychlosti novým kamerovým systémem na dálnicích. Vyplývá to z aktuálních informací ÚAMK. Tento týden operovala podvodná skupina na německé dálnici A2 u Magdeburku, Berlína a Lehninu. Podvodníci předstírají na dálnici poruchu vozidla nebo nedostatek paliva, a když jim motorista zastaví, aby jim pomohl, tak se ho zeptají jestli by jim mohl finančně vypomoci. Na oplátku mu nabídnou falešné zlato nebo elektroniku. V Itálii by si měli dát řidiči větší pozor na rychlost. Na dálnicích je nový systém kamer kontrolujících úsekovou rychlost vozidla pod názvem Tutor. Systém v současné době pokrývá kolem 40 procent délky všech dálničních tahů po celé Itálii a před vjezdem do tohoto měřeného úseku jsou instalovány dopravní značky označující měřený úsek. Pokuta se může vyšplhat až na 3287 eur.

Policisté letos vrátili církvi šest děl ukradených v kostelech

Policisté letos vrátili církvi šest uměleckých děl, která v uplynulých letech ukradli pachatelé z jejích objektů v Česku. Jde například o dřevěné sochy z kostelů v Kováni na Mladoboleslavsku a v Říčkách v Orlických horách nebo renesanční cínovou křtitelnici z Bystřice na Jičínsku. Ukradené předměty mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu a policisté je v řadě případů našli v nabídkách zahraničních aukčních síní.

O nemocenskou přišlo v 1. pololetí 1255 lidí, o 130 víc než loni

O celou nemocenskou či o její část přišlo letos za první pololetí 1255 lidí, a to za porušování léčebného režimu. Celkem pracovníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) provedli 74.692 kontrol. ČTK o tom informovala mluvčí správy Jana Buraňová. Postihů je proti stejnému loňskému období o 130 víc. "Nejvíc postihů uložili pracovníci správy v kraji Plzeňském - bylo jich 218 - a Ústeckém - 135. V celorepublikovém průměru byl zkontrolován přibližně každý devátý pojištěnec v pracovní neschopnosti," upřesnila Buraňová.

V U. Hradišti začíná Letní filmová škola,přijede i Greenaway

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ). Největší nesoutěžní filmový festival v zemi se tam koná už 40. rokem. Letos nabídne více než 200 filmů a desítky doprovodných akcí, výstav, koncertů, divadelních představení či přednášek. K největším hvězdám bude patřit britský režisér Peter Greenaway, který divákům představí svůj zatím poslední film Goltzius a společnost Pelikán. Připomenut bude výběr z jeho dosavadní tvorby, bude mít také přednášku o "smrti filmu" a nových možnostech kinematografie. LFŠ potrvá do 2. srpna.

Ve Vesci začal festival Benátská, čeká se velký zájem návštěvníků

Ve sportovním areálu ve Vesci u Liberce začal hudební festival Benátská! Akce neoficiálně začala ve středu, kdy se zde pro nedočkavé konal malý festival revivalových kapel. Navštívilo ho přibližně 4000 lidí.

Projektu Daruj krev s ČRo se zúčastnil rekordní počet lidí

Projektu Daruj krev s Českým rozhlasem se v uplynulém měsíci zúčastnilo 625 dárců, z toho víc než polovina prvodárců. To je nejvíc v historii této akce. ČTK o tom informovala mluvčí Tereza Krásenská. Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem krevních dárců. Rozhlas chce i nadále v této aktivitě pokračovat. "Daruj krev s Českým rozhlasem je dlouhodobý projekt, s jeho opakováním určitě počítáme do budoucna. Líbí se mi nápad, kdy se vizuálním znakem kampaně stal vyhrnutý rukáv na pravé ruce," podotkl šéf ČRo Peter Duhan.

Nález unikátních výpustí Jordánu byl nominován na Objev roku

Nález systému historických výpustí rybníka Jordán v Táboře byl za Jihočeský kraj nominován do celostátního kola soutěže Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro Futuro v kategorii Objev, nález roku 2013. Smyslem soutěže je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. ČTK to řekla Eva Neprašová z českobudějovického územního pracoviště NPÚ. Dvě výpusti v hrázi Jordánu, který nyní vodohospodáři po odbahnění napouštějí, odkryli archeologové v roce 2013. "Nejstarší části dřevěných konstrukcí obou spodních výpustí jsou dendrochronologicky datovány do konce 15. století. Nález nadregionálního významu přináší zásadní informace o technickém řešení regulace vodního režimu v umělých vodních nádržích v pozdním středověku," řekla Neprašová. Táborský Jordán je podle historiků unikátní svou primární funkcí, nešlo o rybník za účelem chovu ryb, ale o zásobník užitkové vody pro středověké město. Byl založen v roce 1492, jde tedy o nejstarší umělou vodní nádrž v českých zemích.

Web popíše cestu armády USA k osvobození Plzně v roce 1945

Seriál o bojové cestě americké Třetí armády Evropou na konci druhé světové války začne od srpna vycházet na webových stránkách plzeňských Slavností svobody. Série článků nazvaná Týden po týdnu je jednou z prvních akcí, které plzeňská radnice připravuje jako součást oslav 70. výročí konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou, řekla ČTK vedoucí odboru prezentace a marketingu magistrátu Jana Komišová. Slavnosti svobody, oslavy osvobození města americkou armádou, pořádá Plzeň od roku 1990. Donedávna byly základem programu každoroční návštěvy amerických veteránů. Vzhledem k jejich věku se město snaží posunout oslavy do další roviny, která by zajistila kontinuitu slavností a zachování tradice. V příštím roce se mají oslavy 70. výročí osvobození stát velkolepou akcí, jednou z hlavních bodů projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Zoo Ostrava se zapojila do záchrany puštíků bělavých

Ostravská zoologická zahrada se zapojila do dalšího záchranného programu, při němž jsou mláďata odchovaná v zahradě následně bezplatně poskytnuta pro vypuštění do volné přírody. Zoo bude pomáhat s obnovou populace puštíků bělavých, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Kalousková. Chovný pár puštíků bělavých letos v zoo odchoval dvě mláďata. Výsledky DNA analýzy ukázaly, že jde o samce a samici. "Pro repatriaci byla určena samička, která byla minulý týden převezena do Rakouska a v tuto chvíli se v rozletové voliéře připravuje na vypuštění do přírody v oblasti Vídeňského lesa západně od Vídně," uvedla Kalousková.

Pšeničné pole u Litomyšle posečou sekáči kosou

Na pšeničné pole mezi Litomyšlí a Poličkou na Svitavsku nevyjedou moderní stroje. Sekáči jej v sobotu odpoledne posečou kosami a s pomocí historického žacího stroje. Dávné způsoby sklizně si mohou vyzkoušet i návštěvníci akce, přijít mohou i v dobovém oblečení. ČTK to řekla Lenka Kmošková ze Spolku archaických nadšenců. Na sklizeň obilí členové spolku používají speciální kosy, které nemají dvě rukojeti. Zapřáhnou také koně, aby táhli hrabicovou sekačku z první republiky. Lidé rovněž uvidí práci odebíraček a odebíračů, kteří posečené obilí sbírají a vážou do snopů pomocí povřísel. Snopy pak poskládají do panáků, aby zrno mohlo doschnout.

Sport

České volejbalistky vstoupily do turnaje třetí skupiny světové Grand Prix v Almaty vítězstvím nad Chorvatskem 3:1 po dvouhodinovém boji.

Počasí v sobotu

Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 27 až 31 stupňů Celsia.