Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko má v Evropské komisi podle Jourové v hledáčku tři posty

Česká republika bude primárně vyjednávat o získání postu eurokomisaře pro regionální rozvoj, administrativní záležitosti či dopravu. ČTK to řekla kandidátka na eurokomisařku, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ona sama se tohoto vyjednávání účastnit nebude a připravuje se na seznamovací setkání s předsedou Evropské komise Jeanen-Claudem Junckerem a na zářijové "grilování" kandidátů na eurokomisaře v Evropském parlamentu. ČSSD a KDU-ČSL do konce týdne doporučí Jourové své lidi, kteří by mohli v týmu budoucí eurokomisařky působit. Podle Jourové se na tom koalice dohodla. Jourová nominace zváží, řekla v rozhovoru s ČTK.

Válková dočasně zprostila Pořízka funkce soudce i předsedy soudu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) dočasně zprostila dlouholetého šéfa Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka výkonu funkce soudce i předsedy soudu. Na dotaz ČTK to uvedl Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva. Pořízek je trestně stíhaný kvůli výstavbě brněnského justičního areálu. Pořízek jakékoliv provinění odmítá.

Národní parky se podle novely zákona mají více otevřít turistům

Otevřít všechny národní parky v České republice šetrnému turismu, posílit postavení obcí i zjednodušit legislativu má rozsáhlá novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Uvedl to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na tiskové konferenci. "Troufám si říct, že novela, kterou dnes představujeme, je revoluční," řekl. Zákon se bude zásadně měnit po více než 20 letech. Ekologové i některé obce ale návrh kritizují. Dosavadní přísnou ochranu přírody mají zaručit takzvaná klidová území. "Bude to znamenat otevření dnešní první zóny, která je plošně uzavřena a je tam možný přístup pouze po stezkách," řekl Brabec. Obce navíc podle něj budou mít větší možnost vstupovat do rozhodovacích procesů a hájit své zájmy. O to doposud usilovaly hlavně obce na území NP Šumava. Pro všechny národní parky - Krkonošský národní park, NP České Švýcarsko, NP Podyjí a NP Šumava - má tak platit jeden zákon a veškerá jejich legislativa se má zjednodušit.

Senát zřejmě vyjde vstříc zachování lesních dětských školek

Senát zřejmě vyjde vstříc lesním mateřským školám. Jejich další fungování chtějí jeho výbory umožnit změnou zákona o dětských skupinách, podle níž by registrace těchto skupin u ministerstva práce a sociálních věcí měla být dobrovolná, nikoli povinná. Sociální výbor to po vzoru výboru pro veřejnou správu prosadil přes nesouhlas ministerstva, i když také Sněmovna podobnou úpravu odmítla. Povinná registrace by znamenala, že všechna zařízení s pravidelným programem pro děti od jednoho roku do nástupu do školy by musela do roka splnit veškeré hygienické požadavky. V případě 120 lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělávalo převážně v přírodě, a jídlo měly z domova, by to ale vedlo k jejich zániku.

V Hradci měl pohřeb poslední z pěti vojáků padlých v Afghánistánu

Stovky lidí se v Hradci Králové rozloučily s rotmistrem Jaroslavem Lieskovanem, který zemřel 14. července na následky těžkých zranění při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Devětatřicetiletý Lieskovan byl pátou českou obětí útoku z 8. července. Veterán osmi zahraničních operací, z toho čtyř v Afghánistánu, zemřel po převozu do Česka. Čtyři Lieskovanovi padlí spolubojovníci byli pohřbeni v minulých dnech. Při pohřbu, který se konal za vojenských poct, byl Lieskovan in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka a od ministra obrany dostal vyznamenání Kříž obrany státu in memoriam. Na začátku obřadu nad smuteční síní v hradeckých Kuklenách přeletěl v nízké výšce třikrát bojový vrtulník Mi24. Pohřeb zakončily tři salvy vypálené čestnou stráží a státní hymna.

Firmy jsou proti zvyšování minimální mzdy, uvedl svaz průmyslu

Firmy a podnikatelé s dalším růstem minimální mzdy o 700 korun na 9200 korun od příštího roku nesouhlasí. ČTK to sdělil Svaz průmyslu a dopravy. Hospodářská komora se proti návrhu přímo nevyslovila, pouze upozornila, že zvyšování minimální mzdy uškodí pracovnímu trhu. Navýšení minimální mzdy vyplynulo z dohod souvisejících s výběrem českého kandidáta na eurokomisaře. Koaliční strany v pondělí nominovaly ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou (ANO). ČSSD uvedla, že za to bude chtít 750 milionů korun na zvýšení mezd v sociálních službách a růst minimální mzdy ne o 500 korun, ale o 700 korun. Návrh musí ještě projednat tripartita.

Pojišťovny čekají z pondělních bouřek škody za miliony korun

Tuzemské pojišťovny očekávají z pondělních bouřek a přívalových dešťů přes tisícovku škod za několik milionů korun. V úterý ještě zvýšený počet nahlášených pojistných událostí nezaznamenaly, podle vyjádření zástupců pojišťoven pro ČTK lze očekávat jejich nárůst v příštích dnech.

U H. Králové slavnostně začala dostavba dálnice D11

U Hradce Králové slavnostně začala dostavba dosud chybějícího 2,5 kilometru dlouhého úseku dálnice D11. Stavební práce za 1,1 miliardy korun by měly být dokončené v srpnu 2017. Stavba dálnice před H. Králové stála od roku 2006 kvůli nevykoupeným pozemkům, návrat stavbařů zdržela i jednání se stavební firmou. Podle ministerstva dopravy začnou práce na časově nejnáročnějších částech stavby, především mostech a křižovatkách, nejsložitější bude stavba křižovatky Kukleny. Dálnice D11 se staví od roku 1978, podle plánů by měla komunikace pokračovat přes Jaroměř k polským hranicím. Do Jaroměře silnice povede v dálniční kategorii jako D11 a dále jako rychlostní silnice R11. V Královci u Trutnova se napojí na připravovanou polskou silnici S3.

Žně v minulém týdnu pokročily, výnosy jsou zatím vyšší než loni

Žně v ČR v minulém týdnu výrazně pokročily. Pěstitelé mají sklizeno 15 procent ploch obilí a téměř 30 procent ploch řepky. Nejdále je sklizeň u ozimého ječmene, který je pod střechou již z 84 procent ploch. Žně jsou díky dřívějšímu začátku zatím dále než ke srovnatelnému datu loňského roku. Mírně vyšší než ve stejnou dobu před rokem jsou zatím i hektarové výnosy. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství.

HN: Restituci pozemků velkostatkáře Bečváře vyšetřuje policie

Restituční nároky potomků bývalého velkostatkáře Julia Bečváře vyšetřuje policie. Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že jedna z dědiček nemá na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. Restituenti ale už získali řadu lukrativních pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun a žádali i pozemek na Žižkově, na kterém Metrostav postavil bytový komplex. Píšou to Hospodářské noviny (HN). Že jedna z restituentek, devadesátiletá Emílie Bednářová, není příbuznou původního majitele, zjistili právníci Metrostavu. Jejich zjištění v květnu potvrdilo ministerstvo zemědělství. I když jde o rozhodnutí v dílčím sporu restituentů proti Metrostavu, je možné ho vztáhnout i na ostatní pozemky, jež rodina vysoudila. Emílii Bednářové totiž patřila polovina všech restitučních nároků rodiny. Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá, proč na tuto zásadní nesrovnalost v příbuzenském vztahu nepřišli úředníci pozemkového úřadu už v roce 2009, když restituci schválili. A jestli to byla jen chyba, nebo promyšlený plán, jak se podvodem dostat k miliardovým majetkům, píše deník.

Vyšla kniha o ostravské odbojové skupině Pět proti gestapu

Odbojové skupině Karla Břenka, jež působila na Ostravsku v letech 1943 a 1944, je věnována kniha Pět proti gestapu, kterou v Ostravě představil jeden ze spoluautorů, bývalý ostravský primátor Aleš Zedník. Knihu napsal Radomír Seďa s kolektivem a vydalo ji vydavatelství Montanex. Památku účastníků ostravského odboje si zástupci Armády ČR, kraje a města připomněli u pamětní desky před budovou Krajského vojenského velitelství v Ostravě. Pět zaměstnanců Vítkovických železáren podniklo proti okupantům několik akcí. Nejvýznamnější bylo vypálení ostravského úřadu práce (nynější budova vojenského velitelství), při němž byly zničeny kartotéka a evidenční knihy. Úřady tak ztratily přehled o tom, koho z mladých lidí mají poslat na nucené práce, což zřejmě mnoha lidem zachránilo život. Na akci se podíleli synovec Karla Břenka Alois Břenek a bratři Bronislav a Ferdinand Madryovi, kteří byli zatčeni a o život přišli v koncentračním táboře. Karel Břenek se zastřelil v obklíčení gestapem ve Staré Bělé, spolu s ním spáchali sebevraždu další čtyři odbojáři. Posledním členem původní skupiny byl Horymír Reclík, který se po zatčení stal konfidentem gestapa.

Festival židovské kultury v Holešově se bude letos věnovat válkám

Téma dvou světových válek se bude prolínat letošním ročníkem Festivalu židovské kultury v Holešově na Kroměřížsku. Novinářům to v Holešově řekla pořadatelka Jana Slovenčíková. Akce se uskuteční na přelomu července a srpna, letos jde o 14. ročník. Pořadatelé připravili výstavy, koncerty, taneční vystoupení, projekce filmů, přednášky i ochutnávku tradičních židovských pokrmů. Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní Šachova synagoga pocházející z 16. století je druhá nejstarší na Moravě a čtvrtá nejstarší v Česku. Tematiku válek zvolili pořadatelé také vzhledem k letošnímu stému výročí začátku první světové války. "Téma se odráží zejména v přednáškách," podotkla Slovenčíková. Mluvit se bude o financování válčících stran za světových válek židovskými finančníky, nucených pracích Židů ve prospěch Baťova koncernu na druhé světové války i o důsledcích první světové války pro Holešov.

Architekti požádají o opětovný zápis Internationalu mezi památky

Profesoři Ivan Ruller a Vladimír Šlapeta, kteří patří mezi uznávané znalce moderní architektury, navrhnou opětovný zápis brněnského hotelu International mezi kulturní památky ČR. Ruller ČTK řekl, že písemný návrh odešlou ministerstvu kultury ve středu. Hotel byl nedávno vyškrtnut ze seznamu památek na žádost jeho majitele. "Byl jsem tím velmi silně negativně překvapený. K takovémuto kroku nebyl rozhodně důvod. International si status památky a také z toho plynoucí ochranu ze strany státu zaslouží," uvedl Ruller. Pro záměr opětovného zápisu hotelu mezi památky mají architekti podporu památkářů, Brna i Jihomoravského kraje.

Počasí ve středu

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních hodinách. Nejvyšší teploty 24 až 28 stupňů Celsia.