Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

O jméně českého komisaře Sobotka s Junckerem nejednal

Český premiér Bohuslav Sobotka na jednání s budoucím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nemluvil o konkrétní osobě, která bude Česko zastupovat v příští komisi. Důležitější podle něj je získat ekonomický resort, který bude významnější než současná pozice komisaře pro rozšíření Evropské unie. Sobotka to řekl českým novinářům v Bruselu. Sobotka Junckerovi řekl, že Česko by mělo v nově utvářené komisi zájem o oblast dopravy, průmyslu, regionálního rozvoje či vědy a výzkumu. Podle premiéra hodnotil Juncker české požadavky jako realistické a Praha se bude věnovat tomu, aby jich dosáhla. Koalici se na úterní večerní schůzce již poněkolikáté nepodařilo na českém kandidátovi na eurokomisaře dohodnout.

Opozice: Výběr eurokomisaře je divadlo, fraška a ostuda

Sněmovní opozice kritizuje vládu za neschopnost shodnout se na českém kandidátovi na eurokomisaře. Česko podle opozičních představitelů promeškalo vhodný čas na jeho výběr a bude se muset spokojit s méně významným resortem. Vládu obvinili ze selhání a vyjednávání označili za divadlo a frašku. ČTK to sdělili představitelé opozičních TOP 09, ODS, Úsvit a KSČM.

TOP 09 a ODS chtějí zablokovat třetí čtení služebního zákona

TOP 09 a ODS chtějí blokovat třetí čtení služebního zákona, dokud koalice nepřistoupí na jejich požadavky, i kdyby to mělo trvat měsíce. Opoziční strany požadují mimo jiné zrušení generálního ředitelství státní služby a otevřenost státní služby pro úředníky samosprávy. Novinářům to řekli předsedové obou poslaneckých klubů Miroslav Kalousek (TOP 09) a Zbyněk Stanjura (ODS). Koalice je ochotna jednat, vydírat se ale prý nenechá. "Rozhodli jsme se, že neumožníme třetí čtení jindy, než je definováno v jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a tedy ve středu a v pátek od 09:00 do 14:00," řekl Stanjura. "Pokud se rozhodnou jít do konfrontace, je to jejich plná odpovědnost, zákon nebude přijat," doplnil. Kalousek v nadsázce poznamenal, že kluby jsou ochotny hlasování oddalovat až do konce volebního období. Jakou taktiku pro jednotlivé dny zvolí, nechtěli říci. Postup opozice tvrdě kritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér trvá na platnosti zákona od prvního ledna příštího roku.

Sněmovna se sejde k církevním restitucím příští týden ve čtvrtek

Mimořádná sněmovní schůze k církevním restitucím bude ve čtvrtek příští týden. Na žádost poslanců opozičních KSČM a hnutí Úsvit ji svolal šéf komory Jan Hamáček (ČSSD), informovala Sněmovna. Podle zástupců komunistické strany a Úsvitu příslušné úřady nechtějí po žadatelích o majetek všechny potřebné doklady, porušují tak zákon. "Byli jsme konfrontováni s poznatky, že státní památkový úřad či jiné úřady pod ministerstvem kultury či ministerstvem zemědělství porušují zákon (o církevních restitucích) tím, že netrvají na tom, aby všechny potřebné doklady byly předkládány," řekl novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj tak hrozí, že by církve a náboženské společnosti mohly dostat majetek, který před 25. únorem 1948 nevlastnily.

Investiční pobídky získalo za pololetí 84 zahraničních firem

Za první polovinu letošního roku získalo státní investiční pobídky celkem 84 zahraničních společností. To by mělo přinést téměř 10.000 nových pracovních míst. Po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ministerstvu průmyslu a obchodu to uvedl ministr Jan Mládek (ČSSD). "Rovněž MPO podpořilo investičními pobídkami 52 tuzemských společností, u kterých očekáváme vytvoření dalších více než 4000 nových pracovních míst," řekl ministr. Mládek dále uvedl, že stát bude rozvíjet jadernou energetiku. Na začátku příštího roku by měl být podle premiéra Sobotky připraven návrh nové Státní energetické koncepce, kterou připravují resorty průmyslu a financí. Vláda o ní bude jednat do konce letošního roku. Mládek zmínit také výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Odmítnutí poskytnutí garance ze strany vlády přitom vedlo v dubnu ke zrušení tendru na dostavbu elektrárny. "V tuto chvíli není rozhodnuto nic v tom smyslu, jestli to bude stavět ČEZ, nebo nějaký státní podnik, nebo joint venture, to je všechno předmětem debat," řekl Mládek. Předseda vlády Bohuslav Sobotka zavítal na MPO v rámci své bilanční cesty po resortech.

Voják zraněný o víkendu v Afghánistánu je zpět v Česku

Voják zraněný v noci na neděli v Afghánistánu je zpět v Česku. Na pražské kbelské letiště ho přepravil vojenský speciál. Léčit se bude v pražské Ústřední vojenské nemocnici. ČTK to sdělil Jan Šulc z tiskového oddělení generálního štábu. Voják při hlídce utrpěl středně těžká poranění. Stav zraněného vojáka je podle Šulce stabilizovaný a vyžaduje specializovanou lékařskou péči.

Ministerstvo odmítlo odškodnit tři exposlance za trestní stíhání

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádosti exposlanců ODS Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra o odškodnění za trestní stíhání a vazbu v kauze údajných trafik. V tiskové zprávě uvedlo, že trojice nemá na odškodné podle zákona nárok, protože její trestní stíhání bylo zastaveno kvůli tomu, že nebyla trestně odpovědná vzhledem k poslanecké indemnitě. Ministerstvo žádosti zamítlo na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. "Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný," uvedlo. Toto ustanovení podle názoru úřadu analogicky dopadá i na případ trojice exposlanců. "Jejich právo na odškodnění je tudíž ze zákona vyloučeno," napsalo ministerstvo.

Babiš vyměnil kompletní vedení karlovarského hotelu Thermal

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) kompletně vyměnilo vedení státní společnosti Thermal - F, která v Karlových Varech provozuje hotel Thermal. Z funkce jeho ředitele byl odvolán bývalý karlovarský primátor Josef Pavel (ODS). Nahradí jej Daniel Křováček. Informují o tom deníky Mladá fronta Dnes, Právo a E15. Ministerstvo rozpustilo i šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti, nově budou oba orgány pouze tříčlenné. Zasednou v nich mimo jiné i dva členové hnutí ANO, včetně karlovarského krajského předsedy Romana Procházky. "Důvodem je nespokojenost akcionáře s hospodářskými výsledky společnosti v posledních letech," řekl Právu k personálním změnám mluvčí ministerstva Radek Ležatka. Křováčka označil za dlouholetého manažera v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu.

Státy dlužily Česku ke konci loňska 21,6 miliardy Kč, nejvíce Kuba

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí celkové úvěry za 21,6 miliardy korun, o rok dříve to bylo téměř 22,1 miliardy korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou úřad zveřejnil na internetu.

Stát chce ušetřit na podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů

Stát chce stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) s nárokem na státní podporu. Vyplývá to z návrhu novely energetického zákona předloženého ministerstvem průmyslu (MPO), u kterého v pátek skončilo meziresortní připomínkové řízení. Podporovatelé OZE s návrhem nesouhlasí.

Odposlouchávací zařízení nalezené v kanceláři ERÚ nebylo policie

Odposlouchávací zařízení, které ve své kanceláři našla vysoce postavená úřednice Energetického regulačního úřadu (ERÚ), nebylo od policie. Kvůli nálezu štěnice se sešla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková s náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Zdeňkem Laubem. Případ nyní vyšetřují ostravští policisté. ČTK informaci o schůzce potvrdila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Na případ na začátku týdne upozornil server IHNED.cz, podle něhož byl přístroj údajně instalován v sekci, kterou procházejí prakticky všechny přípravy nových zákonů a například i rozklady rozhodnutí úřadu.

Vinohradská nemocnice se dohodla na odškodnění asi 20 mil.Kč za špatný porod

Vinohradská nemocnice se mimosoudně dohodla s rodinou chlapce těžce poškozeného při porodu na odškodnění zhruba 20 milionů korun, řekl ČTK ředitel Marek Zeman. Částku blíže neupřesnil, je to ale asi o 10 milionů korun méně, než by fakultní nemocnice měla zaplatit podle nepravomocného rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10. I tak jde o zatím nejvyšší odškodnění. které musí uhradit zdravotnické zařízení. Nemocnice se proti rozsudku odvolala s tím, že se pokusí o mimosoudní narovnání. Mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek uvedl, že dnešní jednání bylo oboustranně vstřícné. Konkrétní výši odškodného nemůže nemocnice do podepsání dohody zveřejnit. "Omluva nemocnice poškozené rodině bude součástí tiskové zprávy, kterou vydáme bezprostředně po podepsání dohody o narovnání," dodal mluvčí. Chlapec, který se narodil ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v roce 2009, po plánovaném porodu je slepý, hluchý a zcela závislý na celodenní péči.

Justice dle obhajoby v Bartákově kauze uložila nepřiměřený trest

Justice podle obhajoby v kauze násilnického lékaře Jaroslava Bartáka podlehla tlaku okolí a uložila nepřiměřeně přísný trest 14 let vězení. Společnost prý tehdy očekávala exemplární verdikt, čemuž Městský soud v Praze vyhověl. Bartákovo dovolání za přísných bezpečnostních opatření začal projednávat Nejvyšší soud (NS). Barták se prohlásil za nevinného. Přivezli jej těžkooděnci vězeňské služby, se zbraněmi v ruce s ním zůstali i v jednací síni. Verdikt padne ve čtvrtek. Pravomocný souhrnný trest 14 let vězení si Barták vyslechl loni v červnu. Konkrétně jej postihl za šest znásilnění, pět případů vydírání, dále sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Na Colours of Ostrava vystoupí přes sto kapel a interpretů

Přes sto hudebních skupin a interpretů, většinou ze zahraničí, ale také divadla, filmy či workshopy, dohromady více než 200 bodů programu na 15 scénách, to vše nabídne od čtvrtka do neděle 13. ročník festivalu Colours of Ostrava. Potřetí se koná v industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovic. Hlavními hvězdami letos budou například bývalý zpěvák legendárních Led Zeppelin Robert Plant, francouzská zpěvačka Zaz nebo americká alternativní rocková skupina MGMT. Loni festival, který patří mezi největší v Česku, navštívilo rekordních 33.500 lidí. Ředitelka Zlata Holušová ČTK řekla, že letos bude návštěvníků ještě více.

V Olomouci začne škola slovanských studií pro studenty z ciziny

Studenti z několika zemí se tento týden sjedou do Olomouce, aby se na Univerzitě Palackého věnovali studiu češtiny. Do lavic Letní školy slovanských studií usedne 84 studentů například z Polska, Finska, Německa, Španělska, Francie, Japonska, Vietnamu či Indie. Mnozí z nich se do Olomouce pravidelně vracejí. Letošní ročník potrvá do poloviny srpna, řekl ČTK ředitel školy Petr Pořízka. Letní škola slovanských studií bude v Olomouci zahájena v neděli. Škola je určena vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o český jazyk, literaturu a kulturu. Většinu studentů podle Pořízky tvoří stipendisté ministerstva školství, asi třetina účastníků si studium češtiny hradí sama. Součástí programu je i kurz pro úplné začátečníky.

Výstava představí nejlepší díla mladých sklářských umělců

Mezinárodní soutěžní výstava skla pro studenty vysokých uměleckých škol Stanislav Libenský Award vstupuje do šestého ročníku. Letos ji obeslal rekordní počet mladých umělců z mnoha zemí, poprvé například z Rumunska nebo Indie. Vítězové budou vyhlášeni 18. září, následná výstava oceněných a vybraných děl potrvá v galerii Art Salon S v Tančícím domě v Praze do 14. prosince. ČTK to sdělila Soňa Řepčíková z Pražské galerie českého skla. Podle ní zájem účastníků a odborné i laické veřejnosti o soutěž rok od roku stoupá. Pořadatelé z Pražské galerie českého skla během šestileté historie soutěže vystavili práce více než 250 mladých sklářských umělců ze 46 sklářských škol.

V dešenické tvrzi vznikne muzeum šumavského piva

Muzeum šumavského pivovarnictví za 24 milionů korun vznikne do května 2015 v opravované tvrzi v Dešenicích. Na Klatovsku zatím nic podobného není, kromě malé expozice v klatovském muzeu. Městys se 720 obyvateli získal na budoucí turistické lákadlo 20 milionů Kč z evropského programu ROP Jihozápad. V dalším volebním období postaví minipivovar za osm až deset milionů korun. ČTK to řekl starosta Jan Rejfek. "Stavba muzea začne 1. října, otevřeme ho 31. května 2015," uvedl. Budou tam expozice a projekce o historii i současnosti vaření piva v městysi, na Šumavě, ale i v ČR, kde je dnes asi 250 minipivovarů. V Dešenicích se vyráběl tmavý Dešenický kozel jedenáctka a pivovar byl podle starosty za první republiky jedním z největších v okrese Klatovy. Muzeum vytvoří základní podmínky pro obnovu výroby piva v Dešenicích, která skončila v roce 1930.

Sport

Fotbalisté Sparty porazili v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů Levadii Tallinn 7:0. Pět branek dal jako teprve druhý hráč v novodobé historii soutěže David Lafata a odveta, která se v Estonsku bude hrát příští týden ve středu, by tak měla být pro letenský celek pouze formalitou.

Počasí ve čtvrtek

Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů.