Denní souhrn zpráv

Armádní letoun přivezl ostatky čtyř zabitých vojáků do Česka

Na letišti v pražských Kbelích krátce před 13:30 přistál armádní speciál s ostatky čtyř českých vojáků zabitých v úterý v Afghánistánu sebevražedným atentátníkem. Uctít jejich památku přišli kromě rodin padlých vojáků i vrcholní představitelé země v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Po přistání letadla vynesla čestná stráž čtyři rakve zahalené ve státní vlajce a za zvuků smuteční hudby je vystavila na černě zahalené katafalky na ploše letiště. Následně vojenský kaplan Petr Fiala přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna, po níž odvezly rakve s těly vojáků pohřební vozy do Ústřední vojenské nemocnice, kde se podle armádních nařízení musí uskutečnit jejich pitva. Až poté převezmou ostatky rodiny, které rozhodnou o způsobu jejich pohřbení. Armáda rodinným příslušníkům už nabídla uspořádání vojenského pohřbu. Pietě kromě Zemana přihlížel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo náčelník generálního štábu Petr Pavel. Po jejím skončení prezident kondoloval přítomným příbuzným mrtvých vojáků.

Vojáci zemřeli poté, co se během patroly nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu odpálil sebevražedný atentátník. Další český voják utrpěl vážná zranění a podstoupil už čtyři operace. Jeho zdravotní stav mu zatím nedovolil vrátit se do vlasti. Prezident Zeman již oznámil, že čtyři mrtvé vojáky vyznamená 28. října in memoriam medailí Za hrdinství. Na jejich počest se ve čtvrtek po celé České republice v poledne rozezněly sirény a kostelní zvony. Na mnoha místech v zemi jsou vlajky svěšené na půl žerdi.

Telička: Česko by mělo vybrat eurokomisaře co nejdřív

Česká vláda by měla vybrat kandidáta na eurokomisaře co nejrychleji, soudí nominant hnutí ANO, europoslanec Pavel Telička. Z jeho vyjádření na tiskové konferenci ve Sněmovně vyplynulo, že čím dříve bude Česko kandidáta mít, tím vyšší bude mít šance získat lepší resort v komisi. "Pokud by rozhodnutí české vlády mělo být situováno někam na konec měsíce nebo dokonce k termínu 11. srpna, který jsem registroval v médiích, bylo by to velmi nešťastné," uvedl Telička. Je podle něho pravděpodobné, že v polovině července bude do čela komise zvolen Evropským parlamentem bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, jenž potom zahájí jednání o jejím sestavení. "Je to ten moment, kdy by česká vláda měla mít kandidáta nebo kandidáty, o nichž povede s designovaným předsedou Evropské komise jednání," zdůraznil Telička. Vládní koalice se zatím na českém eurokomisaři nedohodla.

Lidovci chtějí v koalici otevřít financování soukromých škol

Lidovci chtějí na pondělní koaliční radě otevřít debatu o financování soukromých a církevních škol. Nelíbí se jim totiž plány ministerstva školství, podle kterých by se měly příspěvky státu na soukromé a církevní školy v příštích letech omezit. Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by se školy mohly dostat do velkých potíží. "Problém je v tom, že u některých soukromých škol jsou to často neziskovky, které je provozují," řekl ČTK a Českému rozhlasu po středečním jednání vlády Bělobrádek. Jako příklad uvedl pardubickou základní a praktickou školu Svítání pro děti s mentálním a kombinovaným postižením, kterou provozuje obecně prospěšná společnost. Podle návrhu ministerstva školství by církevní školy měly za dva roky, tedy od začátku školního roku 2016/2017, přijít o státní dotaci na provoz. V rámci církevních restitucí totiž církve podle ministerstva získaly peníze na to, aby jako zřizovatel mohly tyto náklady hradit samy. Se změnou financování počítá připravovaná novela zákona o poskytování dotací soukromým školám, která k nim nově zahrne i školy církevní. Církve s omezením nesouhlasí.

Zbývající část D11 do Hradce se může začít stavět během pár týdnů

Chybějící úsek D11 do Hradce Králové se může začít stavět během pár týdnů. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to řekl ministr dopravy Antonín Prachař. Zrychlit přípravu má přenechání archeologického výzkumu zhotoviteli - společnosti Eurovia. O dodatku ke smlouvě už podle Prachaře jedná Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Pokud nebude muset úřad na průzkum vypisovat nové řízení, ušetří tím čtyři měsíce času. Stavba dálnice D11 skončila v roce 2006 kvůli sporům o výkup potřebných pozemků asi tři kilometry před Hradcem Králové.

V červnovém přestupním termínu přešlo nejvíc lidí k VZP

Nejvíc pojištěnců v posledním přestupním termínu přešlo ke Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), ale zároveň nejvíc klientů od ní také odešlo. Celkově nejvyšší nárůsty pojištěnců evidují Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP). Vyplývá to z tabulky přechodu pojištěnců, kterou má ČTK k dispozici. Přejít k jiné pojišťovně mohou lidé jednou za rok, vždy k 1. lednu následujícího roku, přeregistraci musejí provést nejpozději půl roku předem.

Začala modernizace dalších úseků železničního koridoru za 2,5 mld

V Soběslavi byla zahájena modernizace dalších dvou úseků IV. železničního koridoru na trati Ševětín - Horusice a Veselí nad Lužnicí - Soběslav. Přinese zvýšení bezpečnosti a traťové rychlosti, více komfortu pro cestující. Obě stavby přijdou na 2,548 miliardy korun, zhruba polovinu zaplatí EU, řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař. Mezi nejdůležitější přínosy obou projektů patří přidání druhé koleje tam, kde dosud chyběla, a především zvýšení traťové rychlosti až na 160 kilometrů za hodinu.

Pošta by mohla na vesnicích přijímat objednávky léků bez předpisu

Česká pošta zvažuje, že by na venkovských pobočkách začala přijímat objednávky na volně dostupné léky a potravinové doplňky. Ve spolupráci s partnerem, firmou Euroclinicum, by potom léky doručovala. Záměr napadla Česká lékárnická komora, která "Poštovní lékárnu" označila za hazard se zdravím obyvatel. Zástupci pošty považují reakci komory za nepochopení nebo obavu z možné konkurence.

MZ novelou rozšíří možnosti chirurgických kastrací

Ministerstvo zdravotnictví novelou umožní chirurgickou kastraci všem sexuálním deviantům, kteří o ni požádají. Podle zákona o specifických zdravotních službách o ni zatím mohou žádat jen ti, kteří se už dopustili v souvislosti se svou úchylkou deliktu. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) ČTK řekl, že o plánu informoval vládu, ta změnu legislativy vzala na vědomí. Kvůli kastracím kritizuje Česko Rada Evropy, označila je za mrzačení lidí. Muži se prý zákroku podvolují jen proto, že o něm nemají dostatek informací. I proto před dvěma lety zákon podmínky pro povolení kastrace zpřísnil. O povolení léčebné kastrace rozhoduje komise, v níž jsou zástupci ministerstva, odborných společností sexuologů, psychiatrů, klinických psychologů, urologů a medicínského práva. Za dva roky existence zákona obdržela komise dvě žádosti, jednu schválila a druhou zamítla s vysvětlením, že v daném případě nebyly vyčerpány všechny léčebné metody. Nejvíce kastrací bylo provedeno v ČR v roce 2001, kdy je podstoupilo 18 deviantů. Kastrace podle odborníků může být efektivní ochranou společnosti, ale také dává pacientům šanci na návrat do běžného života.

Soudy ČR musí určit, zda záznam z kamery sledoval oprávněný zájem

Na českých soudech zůstává rozhodnutí, zda konkrétní případ použití soukromé bezpečnostní kamery k záznamu dění na veřejném místě sledovalo oprávněný zájem převažující nad právem na soukromí. Ve svém stanovisku k otázce českého Nejvyššího správního soudu to uvedl generální advokát Soudního dvora Evropské unie Niilo Jääskinen. Věc se týká sporu, kdy záznam ze soukromé kamery sledující vchod do domu v Třebíči pomohl identifikovat vandaly, kteří opakovaně dům poškozovali. Byli poté obviněni. Jeden z nich se však obrátil na český Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) s tím, že záznam poškodil jeho právo na soukromí. A úřad udělil pokutu třebíčskému novináři Františku Rynešovi, který kameru instaloval. Ryneš se odvolal a kauza se dostala až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten se proto obrátil na evropský soud s žádostí o odpověď na to, zda provozování bezpečností kamery pro účely ochrany života, zdraví a majetku vlastníka nemovitosti je v souladu s ustanoveními směrnice EU o ochraně osobních údajů.

LN: Policie zpřísnila obvinění za vraždu Housky, prý byla plánovaná

Policisté a státní zástupce zpřísnili obvinění muže, který se přiznal k usmrcení kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Původně byl podezřelý z úmyslného usmrcení, za což mu hrozilo deset až 18 let vězení, od úterka čelí obvinění z loupežné vraždy. Za tu může být odsouzen na 15 až 20 let ve vězení. Napsaly to Lidové noviny (LN), kterým to řekla mluvčí krajské policie v Ústí nad Labem Jana Matonohová. Podle zjištění deníku obviněný akci plánoval a střílel na omráčenou ležící oběť. Obviněný podle vyšetřovatelů nejméně od loňského dubna sbíral informace o Houskovi i jeho partnerce, bývalé ústecké hejtmance a nynější hejtmanově náměstkyni Janě Vaňhové (ČSSD), píše deník.

Lidé při policejní amnestii na zbraně přinesli v Ostravě i granát

Policejní amnestii na zbraně a střelivo, která byla vyhlášena 1. července, už v Ostravě využili první lidé. Přinesli pistole či ruční granáty. Pyrotechnik ale likvidoval i funkční leteckou pumu z druhé světové války. ČTK o tom informovala moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Zbraně a střelivo mohou lidé beztrestně policii odevzdávat do konce letošního roku. Lidé, kteří zbraň odevzdají, mohou požádat o vydání příslušných dokladů k držení zbraně. Pokud povolení k držení zbraně získají, zbraň jim policie vrátí. Beztrestnost se ale nevztahuje na případy, že se zbraní byl spáchán zločin. Letošní amnestie je v Česku třetí. Poprvé se uskutečnila v roce 2002, další pak o sedm let později. Tehdy ji v Moravskoslezském kraji využilo 406 lidí. Na policejních služebnách skončilo 511 zbraní a 4711 kusů střeliva.

Jan Švankmajer převzal cenu federace filmových archivů

Prestižní cenu Mezinárodní federace filmových archivů (FIAF) převzal na MFF v Karlových Varech režisér, scenárista a výtvarník Jan Švankmajer. Ocenění mu předal prezident této organizace se sídlem v Bruselu Eric Le Roy. Ceremoniál doplnila v Malém sále Thermalu projekce Švankmajerových snímků Možnosti dialogu a Šílení. Ocenění má podobu krabice na filmový pás a je vyrobeno z ryzího stříbra získaného při vyvolávání filmové suroviny. "Této ceny si velice vážím na rozdíl od řady jiných cen, které jsem dostal. Nejen pro vpravdě alchymistický původ, ale především proto, že archiváři pracují s časem. A čas, jak víme, je jediný relevantní arbitr ve věcech umělecké tvorby," řekl celosvětově uznávaný animátor a představitel českého surrealismu, který 4. září oslaví osmdesátiny.

Zdeněk Svěrák převzal ve Varech Cenu prezidenta festivalu

Filmový a televizní scenárista, textař, spisovatel a herec Zdeněk Svěrák převzal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii. Diváci v Městském divadle zhlédli komedii Vrchní, prchni! z roku 1980, kterou v kinech vidělo 1,5 milionu diváků; další miliony přilákala při reprízách v televizi. Natáčela se i v tomto lázeňském městě. Filmy podle Svěrákových předloh byly třikrát nominovány na Oscara: poprvé to byla veselohra Vesničko má středisková (1985, režie Jiří Menzel) a podruhé Obecná škola (1991, režie Jan Svěrák) a následně Kolja, který Oscara v roce 1997 získal. Svěrák se proslavil i jako spolutvůrce fiktivní postavy českého velikána Járy Cimrmana. Pro film i divadlo tvořil s dlouholetým spolupracovníkem Ladislavem Smoljakem.

Jiří Mádl byl za svůj filmový debut oceněn ve Vologdě

Po třech oceněních na festivalech Finále Plzeň a MFF ve Zlíně si přivezl Jiří Mádl za svůj režijní debut Pojedeme k moři i první zahraniční cenu, a to z ruské Vologdy. Konkrétně tam na přehlídce debutujících filmařů Voices získal Cenu filmového studia Maxima Gorkého za nejlepší rodinný film. ČTK to oznámila Mária Dufková ze společnosti Bio Illusion.

V Praze začíná týden nejúspěšnějších a nejnavštěvovanějších filmů

V pražských kinech Atlas, Evald, Lucerna a MAT začíná týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první poloviny tohoto roku. Akce s názvem Best Film Fest potrvá do 16. července. Přehlídka, která se koná již pošesté, nabízí filmy za jednotnou cenu 69 korun za vstupenku. Program přehlídky, na jejíž dramaturgii se podíleli samotní diváci, je opět žánrově pestrý.

Festival Horečky fest nabídne Annu K či Blue Effect

Čtvrtý ročník festivalu Horečky fest, který se připravuje v areálu skokanských můstků ve Frenštátě pod Radhoštěm, nabídne letos Annu K, Blue Effect, Citron a další. Připravena je i scéna pro děti. ČTK to za pořadatele řekl Marian Žárský z Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm. Areál amfiteátru a jeho okolí, kde se festival koná, dostává v posledních letech novou tvář. Budova amfiteátru už byla zrekonstruována. Dokončují se další investice. "Cílem festivalu bylo od jeho vzniku upozornit na chátrající areál amfiteátru na Horečkách. Provozuje jej město Frenštát. Znovu jej chceme oživit a přivést tam lidi. To se podařilo," doplnil Žárský. Horečky fest se uskuteční 12. července.

V rožnovském skanzenu předvedou své umění lidoví řezbáři

Své umění předvedou v sobotu ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku lidoví řezbáři. Uskuteční se zde program nazvaný Hejův nožík, letos se koná již 18. ročník. Program je pojmenovaný po lidovém řezbáři Josefu Hejovi z Halenkova, který žil v letech 1902 až 1985 a je oceňován za své figurální plastiky svatých, řemeslníků a lidí obecně a zvířat, zhotovených ze samorostů či dřevěných špalíků, řekla mluvčí muzea Petra Valčíková. V Dřevěném městečku muzea bude pracovat téměř 30 řemeslníků z Moravy, Slovenska i Polska.

Šumavské parky v ČR a Bavorsku rozšíří spolupráci

Národní park Šumava a národní park Bayerischer Wald rozšíří vzájemnou spolupráci na vědecké, ochranné, ekologické a výchovné úrovni i v oblasti šetrného turismu. Na obnovení intenzivní spolupráce obou parků, které společně tvoří nejucelenější lesní komplex v Evropě, se v hraniční železniční budově v Alžbětíně dohodli český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a jeho bavorský protějšek Marcel Huber.

V CHKO Žďárské vrchy přibyla přírodní rezervace Meandry Svratky

Na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy přibyla nová přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov. Zahrnuje přes 60 hektarů pozemků údolní nivy s přirozenými říčními meandry a tůněmi, v níž se daří řadě druhů živočichů a rostlin, které jinde z krajiny mizí, řekl ČTK Luděk Čech ze Správy CHKO. Jde o desátou přírodní rezervací vyhlášenou ve Ždárských vrších, rozlohou patří mezi největší.

Déšť přidal vody v řekách, většina je dobře splavná

Déšť z předchozích dnů mírně zvedl hladiny většiny řek v Česku a vodáci si tak opět mohou vybírat. Větší jistotu jim tomto ohledu ale poskytnou větší toky, v menších řekách totiž voda tak, jak rychle po dešti vystoupala, i rychle opadává. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu, podle kterého by přesto mohl být příští týden jedním z těch lepších pro dovolenou na vodě.

Houby by mohly být příští víkend, prospěl by jim návrat tepla

Houby by mohly být příští víkend. "Dřív by si na houby vyrazil pouze hodně velký optimista," řekl ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Deštivé počasí z posledních dní růst hub nastartovalo, v lesích se to ale projeví až za deset, dvanáct dní. Houbám by navíc prospěl návrat teplého počasí. Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy úplně vynechaly žampiony.

Počasí v pátek

Zataženo až oblačno, od severovýchodu na většině území déšť, bouřky nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia.