Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman podpořil rozšíření kapacity dukovanské jaderné elektrárny

Prezident Miloš Zeman plně podporuje rozšíření kapacity jaderné elektrárny v Dukovanech. Zeman to řekl při zahájení návštěvy Kraje Vysočina. Stavbu nového bloku dukovanské elektrárny v úterý podpořilo krajské zastupitelstvo Vysočiny, podle kterého je elektrárna významným zaměstnavatelem a má vliv i na vzdělanost a celkovou životní úroveň regionu. "Jsem velkým zastáncem jaderné energetiky a nesnáším, když jsou naše pole pokryta solárními panely. Proto plně podporuji rozšíření kapacity jaderné elektrárny v Dukovanech. Pominu důvod energetické soběstačnosti, který současná situace na Ukrajině samozřejmě zesiluje," řekl Zeman. Výroba energie v jaderných elektrárnách je podle něj také ekonomicky nejefektivnější. "Protože neemitují skleníkové plyny, rozumní ekologové by je proto měli také vítat," dodal Zeman.

Babiš: Českého eurokomisaře by si mohl vybrat šéf Evropské komise

Svérázné řešení koaličních sporů o osobě příštího českého eurokomisaře navrhl šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Českého zástupce v komisi by si podle něj mohl vybrat sám nový šéf Evropské komise. Že je to možná varianta, připustil po jednání vlády i ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). V koalici dosud není shoda o tom, jaké oblasti by se měl český zástupce věnovat. Koaliční strany zatím diskutovaly o pěti možných portfoliích - dopravě, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovacích, vnitřním trhu a energetice. U posledních dvou ale i někteří členové koaliční rady, která se dnes znovu sejde, připouštějí, že na ně ČR nejspíš nedosáhne a připadnou některé z větších unijních zemí. Rozpory panují i v tom, jaké bude o personální obsazení postu. ČSSD navrhuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Pražský magistrát zrušil pokutu pro Sobotku kvůli Babišovi

Pražský magistrát zastavil přestupkové řízení s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). ČTK o tom informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Magistrát zároveň zrušil pokutu, kterou premiérovi udělil úřad Prahy 1. Sobotkovi hrozila sankce za to, že navrhl na ministra Andreje Babiše (ANO) bez lustračního osvědčení. Sobotka rozhodnutí úřadu vítá. Rozhodnutí magistrátu podle Sobotky respektuje právní stát. "Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí je jediným možným krokem, který je plně v souladu s platnými právními normami. Na rozdíl od předešlého rozhodnutí městské části Prahy 1 se neopírá o snahu hodnotit v přestupkovém řízení politické rozhodnutí, ale drží se striktně právních norem," uvedl v prohlášení Sobotka. Podle úřadu vlády magistrát zdůvodnil své rozhodnutí tím, že podle lustračního zákona má žádat o lustrační osvědčení ten orgán, který jmenuje člena vlády do funkce. A ministra jmenuje prezident republiky. Proto podle úřadu nemohl být spáchán přestupek.

Do Česka se může přijet léčit dalších deset zraněných Ukrajinců

Vláda schválila pokračování humanitárních evakuací z Ukrajiny. Do Česka by se tak v rámci programu Medevac mohlo přijet léčit dalších deset Ukrajinců, především dětí, žen nebo starších osob. Uvedlo to ministerstvo vnitra, podle něhož vláda na léčbu dalších ukrajinských pacientů vyčlenila deset milionů korun z rozpočtové rezervy. Česko už dříve přijalo na léčení 39 Ukrajinců zraněných při potlačování protestů v Kyjevě. Tentokrát by se humanitární evakuace měla zaměřit především na Ukrajince z východu země, které není možné léčit v tamních podmínkách. Vzhledem k eskalaci ozbrojených konfliktů ve světě vláda také podle vnitra rozhodla přesunout do rozpočtu resortu dalších 20 milionů korun pro pokračování programu Medevac i v jiných částech světa do konce letošního roku.

Vláda uzavřela smlouvu s Nexenem

Česká vláda uzavřela smlouvu o investici s jihokorejským výrobcem pneumatik Nexen. Firma do výstavby továrny v zóně Triangle na Žatecku investuje 829 milionů eur (22,8 miliardy korun), uvedl CzechInvest. Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem. Zahájení výroby v novém závodě plánuje firma za čtyři roky. Továrna by mohla dát práci zhruba tisícovce lidí, což by mohlo snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,3 procentního bodu. Investice Nexenu na Žatecku by mohla podle Asociace exportérů vytvořit dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách. V samotné firmě by mohlo časem vzniknout až 2300 míst. Nexen svými pneumatikami zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku, ale i boleslavskou Škodu. Po rozšíření závodu a při dobrém vývoji trhu bude továrna schopná vyrábět ročně přes 20 milionů kusů pneumatik.

Vláda poskytne korejské společnosti Nexen investiční pobídky až 3,8 miliardy korun. Výrobce pneumatik získá mimo jiné slevu na dani z příjmů právnických osob dvě miliardy korun a na vytvoření pracovních míst 300 milionů Kč. ČTK to řekla mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková.

ÚS má návrh na zrušení pětiprocentní klauzule při eurovolbách

Návrh na zrušení pětiprocentní uzavírací klauzule ve volbách do Evropského parlamentu bude jako ústavní soudce zpravodaj řešit Vojtěch Šimíček. Soud jej určil podle rozvrhu práce. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Shodou okolností je Šimíček bývalým předsedou volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS), který návrh v úterý podal, a to na podnět Strany zelených a České pirátské strany. Šimíček volební senát opustil teprve před dvěma týdny. Úkolem zpravodaje bude shromáždit podklady a připravit návrh, o kterém pak rozhodne plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Pro zrušení jakékoliv právní normy je zapotřebí devět hlasů z 15. Ústavní soud (ÚS) má široké kompetence, může klauzuli zrušit pro budoucnost, teoreticky ale může průlomově dát impulz ke změně výsledku letošních voleb.

Středočeská ČSSD navrhne na hejtmana svého předsedu Peteru

Středočeská ČSSD navrhne na hejtmana svého předsedu a dosavadního hejtmanova náměstka Miloše Peteru. Rozhodl o tom krajský výkonný výbor ČSSD. Petera nahradí Josefa Řiháka, který v pondělí vyhověl výzvě spolustraníků a rezignoval. Novou členkou rady se stane bývalá hejtmanka Zuzana Moravčíková. Volba nového vedení je plánována na pátek. Krajský výkonný výbor ČSSD zároveň stvrdil Řihákovu nominaci do Senátu. Řihák tvrdí, že ho nikdo k rezignaci nenutil a odešel o své vůli. Podle spolustraníků by se měl více zaměřit na senátní volby, v nichž chce obhajovat mandát, a nekumulovat funkce. Podle některých zástupců ČSSD také vázla komunikace mezi Řihákem a radními. Opozice tvrdí, že jí nikdo oficiálně nesdělil důvod Řihákova odchodu. Upozornila i na to, že Petera je spojen s érou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), souzeného kvůli korupci, jemuž dělal náměstka.

E15: ČEZ vyplatí jen 61 pct. ze zisku, ne Babišem navrhovaných 100

Energetická firma ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku zřejmě jen 61 procent. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhoval výplatu celého zisku, ale ministerstvo nakonec návrh oficiálně nepodalo. V dnešním vydání to píše deník E15. O rozdělení zisku bude v pátek jednat valná hromada ČEZ. V případě vyplacení celého zisku by stát získal 25 miliard korun, při výplatě 61 procent dostane jen 15 miliard. ČEZ je největší česká energetická firma a jejím většinovým akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Na výplatě celého zisku by tedy nejvíce získala státní pokladna. Stát by ovšem musel pět dnů před konáním valné hromady podat firmě protinávrh k rozdělení zisku, což podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže ministerstvo financí neudělalo, píše E15. Na stole tak podle deníku zůstal jediný návrh, a to vyplacení 61 procent nabízené vedením ČEZ. Babiš ovšem již dříve svá prohlášení mírnil. Časopisu Týden v květnu řekl, že o vyplacení celého zisku ČEZ mluvil jen teoreticky jako o potenciálním zdroji příjmů do státního rozpočetu. Nyní už ministerstvo podle E15 nechtělo věc komentovat.

Zastupitelé Ostravy schválili záměr prodeje pozemků pro Mobis

Novým investorem, který by měl zamířit do průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku, je korejská společnost Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai. Oficiálně to zaznělo na jednání ostravského městského zastupitelstva. Společnost chce podle zjištění ČTK v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů. Průmyslové provozy by měly být připraveny k výrobě do roku 2016. Investor má v první fázi vytvořit minimálně 900 nových pracovních míst. Ostravští zastupitelé schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje přibližně 18 hektarů půdy v mošnovské průmyslové zóně, kde má strategický investor působit. "Jsme moc rádi, protože se zavázali k vytvoření 900 pracovních míst. A to je samozřejmě to minimum, předpokládáme, že těch míst může být i více. Je to velká investice, asi 2,5 miliardy korun," uvedl primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD).

Zemědělci na Břeclavsku jako první vyjeli do polí

Jihomoravští zemědělci vyjeli tento týden jako první v zemi s kombajny do polí. V nejteplejší oblasti na Břeclavsku sekají ozimý ječmen, úroda však bude kvůli suchu podprůměrná, řekl předseda břeclavské agrární komory Antonín Osička. Většina zemědělců v jižní části kraje se chystá vyjet do polí o víkendu či příští týden. Břeclavsko je obvykle prvním regionem, kde začínají žně. Letos začaly proti průměru o deset dní dříve vzhledem k brzkému nástupu jara. Postupně zemědělci vyjedou také v oblasti na jih od Brna, na Hodonínsku a Znojemsku, o něco později na Vyškovsku a Blanensku. Výnos se zemědělci zdráhají odhadovat, proti průměru však počítají s polovinou až se dvěma třetinami.

Policie obvinila čtyři lidi kvůli chorobopisům Na Homolce

Protikorupční policie dnes obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu ve výši nejméně 57 milionů korun. Na svém webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Podle serveru Lidovky.cz je mezi obviněnými bývalý generální ředitel Vladimír Dbalý a primář chirurgie Michal Toběrný. Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly si obviněná čtveřice trestnou činností přišla na více než 53 milionů korun. Jména obviněných nesdělil. Policie kvůli kauze od rána zasahuje na několika místech v České republice, mimo jiné v sídle společnosti Bialešová s.r.o., jež pro nemocnici spravuje účetnictví.

Pechanec odsouzený za rasovou vraždu opustil podmíněně vězení

Vlastimil Pechanec, který byl v roce 2003 odsouzen na 17 let za rasovou vraždu Roma ve Svitavách, opustil ve středu pardubickou věznici. Byl podmíněně propuštěn. Soud mu stanovil zkušební dobu na šest let. Pechanec stále trvá na tom, že je nevinný, do konce roku chce požádat o obnovu procesu. Dnes čtyřiatřicetiletý Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads, 21. července 2001 jako dvaadvacetiletý ubodal na diskotéce ve Svitavách po předchozím slovním napadení místního třicetiletého Roma Otu Absolona. V roce 2003 ho pražský vrchní soud odsoudil na 17 let vězení. Výši trestu odůvodnil rasovým motivem činu a znaleckými posudky, které Pechance označily za těžko převychovatelného člověka. Už předtím byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví.

Odvolací soud potvrdil podmínku Trnkovi, Půlpytla osvobodil

Odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil tříletou podmínku exšéfovi Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřímu Trnkovi. Jeho podřízeného Martina Půlpytla soud zprostil obžaloby. Oba původně dostali podmínky u Městského soudu v Praze za zneužití pravomoci v souvislosti s evropskými dotacemi. Vinu oba odmítají a tvrdí, že pomohli objektivnímu posouzení žádostí o dotace. Odvolali se obžalovaní i žalobkyně, která žádala vyšší trest. Podle odvolacího soudu Trnka zasahoval do projektů, které se ucházely o peníze.

Stát vydá církvi Santiniho kostel na Zelené hoře

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou dostane zpět církev. Národní kulturní památku zapsanou na seznamu UNESCO vydá v rámci restitucí Národní památkový ústav (NPÚ), který má poutní kostel od slavného barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho ve své správě. ČTK to řekla mluvčí NPÚ Simona Juračková. "NPÚ po pečlivém vyhodnocení výzvy a získaných podkladů dospěl k závěru, že nic nebrání uzavření dohody o vydání areálu kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V nejbližších dnech NPÚ zahájí jednání s Římskokatolickou farností Žďár nad Sázavou o konkrétní podobě smlouvy o vydání areálu, doplnila. Kostel sv. Jana Nepomuckého postavený počátkem 18. století ve stylu gotizujícího baroka patří mezi nejvýznamnější stavby Santiniho Aichela. Konstrukce kostela vychází z kruhu a několikrát opakuje číslo pět jako odkaz na pět hvězd, jeden z atributů Jana Nepomuckého. Památkový ústav obdržel čtyři desítky žádostí o vydání majetku, více než deset z nich odmítl, dalších několik postoupil jiným institucím.

Muzea se spojila a přiblíží první světovou válku

Devět českých a moravských muzeí se spojilo, aby z různých úhlů přiblížilo veřejnosti první světovou válku. Výstavy pokrývají témata od vojenské techniky na souši i na moři, přes život v zákopech i zázemí až k polní poště nebo umělecké reflexi válečného běsnění. Projekt nazvaný Velká válka slavnostně začíná v sobotu na hradě Špilberk v Brně, některé dílčí výstavy ale začaly už dříve. Zlatým hřebem sobotního programu je komentovaná, historicky věrná rekonstrukce atentátu na Františka Ferdinanda d´Este. Právě výstřely na habsburského následníka trůnu, které padly 28. června 1914, spustily rychlý sled událostí vedoucích k první světové válce. Rekonstrukce se odehraje před jižním křídlem hradu. Na Špilberku najdou návštěvníci také jednu z nových výstav projektu Velká válka. "Je přímo zaměřena na to, jak válečné události zasáhly naše město," řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Dvěma výstavami se do připomínek 100. výročí vypuknutí první světové války zapojí Moravské zemské muzeum. Obě zaměří pozornost návštěvníků nikoli na bitevní pole, ale do zázemí. Jejich tématem je strádání civilního obyvatelstva.Technické muzeum v Brně připravilo výstavu Technika v míru, technika ve válce. Další výstavy najdou zájemci v Moravské galerii, Národním muzeu v Praze, Poštovním muzeu, Národním technickém muzeu, Vojenském historickém ústavu a na zámku Konopiště. Víkendový program ke 100. výročí sarajevského atentátu zahrnuje také přejezd parního vlaku se salonním vozem arcivévody z Prahy do Brna. Vyrazí v pátek odpoledne z dejvického nádraží. V Brně je slavnostní přivítání vlaku plánováno na druhý den.

V Polné se po opravách otevřela synagoga a rabínský dům

Po opravách se veřejnosti otevřela synagoga a sousední rabínský dům v židovském ghettu v Polné na Jihlavsku. Nová stálá expozice v rabínském domě připomíná kauzu obyvatele ghetta Leopolda Hilsnera nespravedlivě odsouzeného za vraždu křesťanky Anežky Hrůzové. Obnova domů byla součástí projektu revitalizace židovských památek Deset hvězd. Náklady dosáhly přibližně 20 milionů korun. Synagoga s rabínským domem po opravě opět tvoří přirozený kulturní i společenský střed židovského ghetta. Projekt Revitalizace židovských památek v České republice zahrnuje soubor 15 architektonicky významných židovských památek v deseti lokalitách. Celkový rozpočet projektu dosáhl téměř 280 milionů korun.

Agnieszka Hollandová připravuje polsko-českou detektivku

Na polsko-českém pomezí natočí napřesrok režisérka a někdejší absolventka pražské AMU Agnieszka Hollandová film Přes kosti mrtvých, jehož podkladem je román polské spisovatelky Olgy Tokarczukové. Kritici ho označují za morální thriller a srovnávají se Jménem růže Umberta Eca. Potvrdila to sama režisérka, která se v Praze účastní mezinárodního veletrhu televizní tvorby NATPE Europe 2014. Snímek se bude odehrávat v pohraničí, kde se stýkají tři kultury - Sudety, Polsko a Česko. Jeho hrdinkou je starší žena, považovaná svým okolím za podivínku, protože nechce souhlasit s nespravedlivostí světa. Příběh je detektivkou a zároveň ekologicko-feministicko-anarchistickou historkou. Začátkem června Hollandová převzala na polském velvyslanectví v Praze vyznamenání za posilování mezinárodní prestiže své země v zahraničí a na ministerstvu zahraničí v Černínském paláci podobné ocenění za šíření dobrého jména Česka ve světě. Světově uznávaná filmařka tak potvrdila svou polsko-českou identitu. Naposledy na sebe upozornila minisérií Hořící keř o Janu Palachovi.

Souborné vydání her Petra Zelenky vyšlo knižně

Nakladatelství Akropolis vydává texty filmového a divadelního režiséra Petra Zelenky, který patří v současné době k nejúspěšnějším českým dramatikům. Autor texty z let 2001 až 2012 s editorkou Lenkou Jungmannovou a nakladatelem Filipem Tomášem představí tento pátek v Dejvickém divadle v Praze. Právě v tomto divadle Zelenka v roce 2001 uvedl jako svůj autorský divadelní režijní debut Příběhy obyčejného šílenství. Vzápětí byly v anketě divadelních kritiků vyhodnoceny jako nejlepší hra roku a získaly Cenu Alfréda Radoka. Obsáhlá publikace obsahuje ještě hry Odjezdy vlaků (premiéra 2004 v bratislavském Divadle Astorka Korzo ´90 a pod názvem Herci v roce 2008 v Divadle Ta Fantastika v Praze), Teremin (2005 v Dejvickém divadle), Očištění (2007 v Krakově), Ohrožené druhy (2011 Národní divadlo Praha) a Dabing Street (2012 v Dejvickém divadle). Na text Job Interviews (premiéra 2014 v Českých Budějovicích) už se v knize nedostalo. Všechny hry mají doma i v zahraničí desítky překladů a nastudování.

Sport

Tenistka Petra Kvitová postoupila na trávě ve Wimbledonu do 3. kola. Vítězka v All England Clubu z roku 2011 porazila Němku Monu Barthelovou suverénně 6:2 a 6:0. Soupeřkou Kvitové nyní bude bývalá světová jednička Venus Williamsová z USA. S pětinásobnou vítězkou Wimbledonu se česká jednička střetla čtyřikrát a třikrát vyhrála, včetně letošního souboje v Dauhá.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová si znovu po čtyřech letech zahraje ve Wimbledonu 3. kolo. Česká hráčka ve 2. kolo vyřadila dvaatřicátou nasazenou Jelenu Vesninovou z Ruska po setech 6:4 a 6:2. Její další soupeřkou bude turnajová dvojka a letošní šampionka Australian Open Li Na z Číny.

Cesta tenisty Jana Hernycha grandslamovým Wimbledonem skončila ve 2. kole po prohře s Robertem Bautistou ze Španělska 5:7, 6:4, 2:6 a 2:6.

Hokejisté pražského Lva nenastoupí do nadcházejícího ročníku Kontinentální ligy. Finalista Gagarinova poháru má podle serveru R-Sport finanční potíže, což potvrdili i zástupci pražského klubu. Lev hrál jako jediný český klub KHL uplynulé dvě sezony. Ve hře je údajně i možnost, že by vynechal jen jeden ročník.

Fotbalisté Sparty zahájí obhajobu titulu v nové sezoně první ligy zápasem na hřišti Bohemians Praha 1905. Prestižní souboj dvou posledních mistrů s Plzní čeká na Letenské v 13. kole na začátku listopadu na západě Čech, pražské derby mezi Spartou a Slavií se odehraje v 9. kole. Rozhodl o tom dnešní los na ligovém shromáždění v Praze. Nově se ligová kola budou hrát jen od pátku do neděle, nepopulární pondělní termín byl zrušen. V televizi budou tři až čtyři zápasy za kolo, většina v České televizi.

Fotbalová asociace ČR angažovala bývalého ředitele pražské Slavie Miroslava Platila do nové funkce bezpečnostního experta. Ligové shromáždění ho dnes pověřilo, aby pracoval na jednotných opatřeních pro vstup na stadiony a na vytvoření databáze problémových fanoušků. Rovněž se chystá funkce ombudsmana pro fanoušky, o jejím obsazení ještě není rozhodnuto.

Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu. Už deset let trvající spor v českém paralympijském hnutí tak stále není u konce a velmi pravděpodobně se ještě nějakou dobu potáhne.

Cyklista Roman Kreuziger se stejně jako loni rozhodl vynechat domácí silniční šampionát, který se koná od čtvrtka do neděle ve Slavkově u Brna. Místo toho bude trénovat v Itálii. Přestože už 5. července v britském Leedsu odstartuje Tour de France, český profesionál ze stáje Tinkoff-Saxo stále netuší, zda se na startu slavného závodu opět představí.

Jednašedesátiletý žokej Josef Váňa se vrací do sedla. Loni po Velké pardubické, kterou po pádu nedokončil, sice říkal, že skončil, ale v sobotu pojede s Tiumenem v Pardubicích Memoriál Kamila Kuchovského na 4500 metrů.

Olympionici Aleš Razým, Šárka Sudová nebo Michal Novotný zvýší svou účastí atraktivitu 18. ročníku mistrovství České republiky v extrémním závodě čtyřčlenných štafet. Tradiční Adrenalin Cup se v okolí nejvyššího vrcholu Moravskoslezských Beskyd Lysé hory uskuteční v sobotu.

Počasí

Oblačno až zataženo, nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.