Denní souhrn zpráv

Sobotka: Levice podpoří Junckera výměnou za čelné posty v EU

Levicoví šéfové vlád zemí EU podpoří nominaci lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera z Evropské lidové strany na nového předsedu Evropské komise. Po jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a dalšími levicovými premiéry v Paříži to řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Evropská levice podle něj bude za podporu pro Junckera žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští komise. Neformální schůzky v paláci Marigny se kromě Hollandea, Sobotky a Schulze zúčastnili také šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Selle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Za Německo byl přítomen vicekancléř Sigmar Gabriel. Podle Sobotky se shodli, že budou usilovat o co nejrychlejší rozhodnutí o nominaci na nového šéfa komise.

LN: Z kolejí ČVUT odtékaly desítky milionů korun

Audit, který si nechal vypracovat kvestor Jan Gazda, odhalil, že správa kolejí Českého vysokého učení technického (ČVUT) porušila v letech 2007 až 2011 v desítkách případů zákon. Kontroloři poukázali na předražené nákupy, pletichy při výběrových řízeních i nevypověditelnou smlouvu na pronájem ložního prádla. Škody jsou v desítkách milionů korun, píšou Lidové noviny (LN). Případem se zabývá policie. Univerzita podala trestní oznámení na neznámého pachatele a zvažuje žalobu o náhradu škody. V letech 2007 až 2011 šéfoval Správě účelových zařízení ČVUT Zdeněk Zmrzlík. V roce 2012 dostal výpověď, ale soudil se o její neplatnost.

Čeští policisté budou pomáhat kolegům v Bulharsku s turisty z ČR

Čeští policisté budou pomáhat svým kolegům v Bulharsku při jednání s českými turisty v černomořských letoviscích, kam hojně jezdí lidé na dovolenou. Dohodl se na tom náměstek českého ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta spolu se svým bulharským protějškem Plamenem Angelovem. Česko tak s Bulharskem zavádí praxi, která se osvědčila v předchozích letech také v Chorvatsku, kam jezdí v létě na dovolenou vůbec nejvíce českých turistů mířících do zahraničí. Takzvaný protokol o provádění společných hlídek za účelem ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti předpokládá, že čeští policisté budou působit společně s bulharskými policisty. Čeští policisté nebudou mít na bulharském území žádné pravomoci. Jejich činnost bude mít ryze podpůrný a preventivní charakter, upozornila mluvčí českého ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Získání povolení pro cizince k práci v ČR se zjednoduší

Postup získání povolení k práci v Česku pro cizince z mimoevropských zemí se od příštího týdne zjednoduší. Místo dvou dokumentů bude stačit jedna kartička. ČTK to sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Zjednodušení přinášejí úpravy zákonů o pobytu cizinců a o zaměstnanosti, které nabývají účinnosti 24. června. Doposud museli cizinci, kromě občanů Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska, v případě zájmu o práci v Česku nejdříve získat povolení k zaměstnání od příslušného krajského úřadu práce. Až poté mohli dostat vízum k pobytu nad 90 dnů, které vydává ministerstvo vnitra. Od příštího úterý už bude stačit jen zaměstnanecká karta, kterou cizincům vydá přímo vnitro. Ovšem nadále budou zaměstnavatelé přednostně nabízet volná místa Čechům nebo občanům EU, EHP a Švýcarska. "Teprve po uplynutí třicetidenní lhůty na něj bude moci přijmout občana třetí země," oznámila generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

ACK: Počty ruských turistů v ČR dál rychle klesají

Počty ruských turistů přijíždějících do ČR dále klesají, v červnu již přijelo meziročně již o 40 procent méně. ČTK to řekl předseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Viliam Sivek. Kromě poklesu kurzu rublu jsou důvodem přísná pravidla pro vydávání víz a také rusko-ukrajinská krize. Loni přijelo do Česka 803.000 Rusů. Ti patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíce utrácí. Turisté z Ruska stráví v ČR v průměru pět dní a jejich denní útrata dosahuje zhruba 4000 korun.

Svaz pacientů chce částečnou úhradu bezlepkové stravy

Svaz pacientů České republiky navrhuje, aby zdravotní pojišťovny hradily pacientům s celiakií bezlepkovou stravu do výše 12.000 korun ročně. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to uvedla místopředsedkyně svazu a senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD), podle níž je již návrh předjednaný s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Lidé, kteří musí držet bezlepkovou dietu, platí za speciální stravu často výrazně vyšší částky než běžná populace. Zdravotní pojišťovny v Česku bezlepkovou stravu prý běžně nehradí, a proto se podle zástupců svazu může ze zdravotního problému stát i problém socioekonomický.

Na Okoři u Prahy se koná tradiční hudební festival

V malebném prostředí středověké zříceniny hradu Okoř u Prahy se koná tradiční hudební festival Okoř se šťávou. Poprvé na festivalu v hodinovém programu vystoupí Lucie Bílá se skupinou Petra Maláska. Kromě ní se na Okoři představí Adam Mišík, nová skupina Alberta Černého Lake Malawi, Sto zvířat, Wohnout, UDG, Rybičky 48, Imodium, České srdce, Hentai Corporation a další. Více info na http://www.okorsestavou.cz www.okorsestavou.cz .

V pražské Lucerně zazpívá Billy Idol

Britský punkový hudebník a příležitostný herec Billy Idol vystoupí ve Velkém sále pražské Lucerny. Osmapadesátiletý zpěvák a skladatel bude v Praze koncertovat v rámci svého turné. Na koncertu nebude chybět jeho dlouholetý hudební partner a vynikající kytarista Steve Stevens. V Praze se Idol představil v roce 1993 společně se skupinami Bon Jovi a Little Angel na benefičním koncertu na podporu charitativních aktivit Ekumenické diakonie. Před čtyřmi roky vystoupil v zaplněném pražském klubu SaSaZu.

V centru Prahy skončil první den festivalu United Islands

V centru Prahy v pátek v noci skončil první den 11. ročníku mezinárodního hudebního festivalu United Islands of Prague. Scény pod širým nebem v Kinského zahradě, na Střeleckém ostrově, Kampě, Žofíně a nově na Petříně se otevřou v sobotu před polednem. United Islands v pátek odpoledne v Kinského zahradě začal koncertem kapely Republic of Two. Na uskutečnění hlavního programu v Kinského zahradě se letos vybírala sbírka na crowdfundingovém portálu HitHit. Původní částka 1,6 milionu, byla nakonec díky návštěvníkům překonána. Druhá scéna v Kinského zahradě dnes patřila projektům Never Sol, Manon Meurt, Astrid North a Nylon Jail. Na všechny tyto scény je vstup zdarma. Součástí doprovodného programu je také Busking, v rámci kterého pouliční umělci oživí prostory křižovatky na Újezdě.

V Kunštátě otevřeli novou expozici V erbu tří pruhů

Na zámku v Kunštátě na Blanensku otevřeli novou středověkou expozici V erbu tří pruhů, která se věnuje někdejším majitelům pánům z Kunštátu. Souvisí také s letošní celoroční akcí Národního památkového ústavu, který celý letošní rok věnuje právě pánům z Kunštátu. Expozice je v románsko-gotické části zámku, kam veřejnost dosud neměla přístup. Obnova těchto prostor stála tři miliony korun. Do projektu se kulturními a výstavními projekty zapojí během roku i další památkové objekty, jejichž historie s rodem souvisí, tedy Lysice, Boskovice, Buchlov, Vizovice, Bouzov, Litice či památky z "krajiny hradů" v povodí Svratky.

Barokní kostel sv. Petra a Pavla v Prysku může sloužit věřícím

Barokní kostel svatého Petra a Pavla v Prysku na Českolipsku může znovu sloužit věřícím. Slavnostní posvěcení završilo náročnou sedmiletou rekonstrukci památky, která patří k nejcennějším barokním stavbám v regionu. Proměna ruiny stála od roku 2008 téměř 15 milionů korun. Kostel v Prysku byl postaven v letech 1718 až 1721 podle projektu slavného milánského architekta Petra Paula Colombaniho. Od roku 1958 je na seznamu nemovitých kulturních památek, přesto po desetiletí chátral. Nákladnou opravu si mohla církev dovolit jen díky dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který dal na obnovu kostela v malé obci zhruba deset milionů korun.

Ze sportu:

Kajakář Jiří Prskavec skončil druhý v domácím závodě Světového poháru ve vodním slalomu. V pražské Troji porazil dvojnásobného mistra Evropy jen Němec Hannes Aigner. Druhý český finalista Vít Přindiš po triumfu v kvalifikaci a druhém místě v semifinále závod o medaile nezvládl, minul jednu z branek a s padesátisekundovou penalizací skončil osmý.

Roman Kreuziger dojel druhý v předposlední etapě závodu Kolem Švýcarska, po 219 kilometrech se závěrečným stoupáním do Verbieru ho porazil jen Kolumbijec Esteban Chaves. Celkově je český cyklista sedmý, stále vede Němec Tony Martin.

Čeští volejbalisté sehráli ve Světové lize i potřetí pětisetovou bitvu s Korejci a znovu vítěznou. Před dvěma týdny asijského soupeře dvakrát těsně porazili v Českých Budějovicích a dnes další výsledek 3:2 vybojovali v korejském Suwonu. Rozhodující sadu vyhráli svěřenci Zdeňka Šmejkala 15:11 a ve skupině E se na třetím místě drží ve hře o postup.

Čtyři české lodě jedou finále na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji. Roli adepta na stupně vítězů potvrdil druhým místem v semifinále kajakář Vít Přindiš, do elitní desítky se dostal také pátý Jiří Prskavec. Kanoista Vítězslav Gebas skončil osmý a jeho kolegyně Kateřina Hošková obsadila v semifinále čtvrtou pozici.

Triatlonistce Vendule Frintové nevyšla na mistrovství Evropy snaha o obhajobu bronzové medaile z loňského šampionátu v turecké Alanyi. Závod v Kitzbühelu nedokončila, ve velmi chladném počasí odstoupila během cyklistické části. Zlato získala olympijská vítězka Nicola Spirigová ze Švýcarska, mistryní Evropy se stala již počtvrté.

Draci Brno prohráli v domácím turnaji Evropského poháru s francouzským týmem Senart 1:3 a připsali si druhou porážku. Se dvěma vítězstvími mají stále naději na postup, ale v posledním kole je čeká dosud neporažený lídr skupiny nizozemský Neptunus.

Fotbalisté Matúš Čonka a Milan Bortel definitivně opouštějí pražskou Slavii. Oba slovenští obránci přestoupili do Trnavy, s níž podepsali dvouleté smlouvy.

Česká reprezentantka Adéla Hanzlíčková vybojovala bronzovou medaili na juniorském mistrovství Evropy v zápase. V Katovicích dvacetiletá volnostylařka navázala na páté místo z dubnového seniorského šampionátu. Ve sbírce úspěchů má také bronz z ME kadetek v roce 2010.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou postoupily na grandslamu Světového okruhu v Berlíně do sobotního čtvrtfinále. Po výhře 21:13 a 21:19 nad ruským párem Syrcevová, Mojsejevová v druhém kole play off skončí nejhůře páté. Dnes odpoledne budou jejich dalšími soupeřkami třetí nasazené Brazilky Talita Antunesová a Taiana Limaová.

Kajakář Vít Přindiš stejně jako na minulém závodu v Tacenu ovládl také v Praze kvalifikaci Světového poháru ve vodním slalomu. Do semifinálových jízd postoupily všechny české lodě, mezi kajakářkami se na druhé místo dostala Kateřina Kudějová, třetím časem překvapil kanoista Vítězslav Gebas a stejné místo obsadila i jeho kolegyně Monika Jančová.

Olympijský vítěz David Kostelecký vybojoval na mistrovství Evropy v brokové střelbě bronzovou medaili v disciplíně trap. V duelu o třetí místo porazil vítěze kvalifikace Chorvata Antona Glasnoviče.

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková vyhráli své první jízdy na Světovém poháru ve veslování ve francouzském Aiguebelette a zajistili si přímý postup do sobotního semifinále.

Ve Velké Chuchli si dnes a v neděli dali již potřetí sraz majitelé amerických automobilových veteránů. Setkání pod názvem American dream 2014 na dostihovém závodišti je přístupné veřejnosti od 9:00 hodin. Uvedli to organizátoři z Veteran US Car Clubu Praha.

Počasí

Proměnlivá oblačnost, na horách na severu místy, jinde jen ojediněle, přeháňky. Večer ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.