Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezidenti v Budapešti uctili 25. výročí pádu komunismu

Položením věnců na budapešťském hřbitově si prezidenti Maďarska, Česka, Polska, Slovenska a Německa připomněli 25. výročí veřejného pohřbu vůdce protikomunistického povstání z roku 1956 Imreho Nagye, popraveného o dva roky později. Nagyův pohřeb 16. června 1989 se stal jedním ze symbolů, které vedly k pádu komunismu ve střední Evropě. První letošní společnou vzpomínkovou akcí hlav visegrádských států a Německa ke svržení komunistického režimu byly počátkem června oslavy čtvrtstoletí svobody a demokracie v Polsku. Další oslavy se mají uskutečnit v říjnu v Lipsku na východě Německa a v listopadu v Praze a Bratislavě.

Sobotka: ČR je připravena na výpadek dodávek plynu

Česká republika je podle premiéra Bohuslava Sobotky připravena na případné výpadky dovozu ruského plynu, který do země proudí přes Ukrajinu a Slovensko. Premiér ale věří, že zastavení dodávek suroviny z Ruska na Ukrajinu se tranzitu plynu nedotkne a nepostihne evropské zákazníky ruského plynárenského monopolu Gazprom. Sobotka to prohlásil v Bratislavě, kde se zúčastnil Evropského jaderného fóra. Připomněl, že předsednictvo Bezpečnostní rady státu se už v minulých týdnech zabývalo vyhodnocením rizik ohledně dodávek plynu. V podzemních zásobnících podle něj má Česká republika zásoby plynu na zhruba tři měsíce. Je také napojena na alternativní trasy, kterými dokáže plyn získat. Ruská strana by mohla dodávky zajistit plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře a přes Německo, či plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko. Gazprom přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny. Po krachu jednání ruská společnost požaduje, aby Kyjev platil za budoucí dodávky předem.

Vláda schválila smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen

Vláda schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen. Investice za 22,8 miliardy korun přinese v prvních letech podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejméně 1000 pracovních míst Ústeckému kraji, v němž bude společnost působit. Do budoucna by Nexen mohl v průmyslové zóně Triangle na Žatecku investovat až 40 miliard korun, což by byla největší zahraniční investice v Česku. Česko podle premiéra investici vybojovalo v silné mezinárodní konkurenci. Výstavba továrny se výrazně přiblížila již začátkem června, kdy ústečtí zastupitelé schválili smlouvu o prodeji 60 hektarů pozemků na Žatecku. Výrobu by Nexen mohl zahájit asi za dva roky. Svými pneumatikami zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku, ale i boleslavskou Škodu. Smlouva o investici do výstavby závodu na výrobu pneumatik u Žatce mezi společností Nexen a českou vládou bude podepsána 25. června v Praze.

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu se schodkem 100 mld. Kč

Vláda schválila předběžné návrhy výdajů a příjmů jednotlivých ministerstev a dalších kapitol státního rozpočtu. Zároveň se kabinet shodl, že schodek rozpočtu bude příští rok 100 miliard korun. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš. Nyní podle něj bude vláda o rozpočtu dále debatovat prakticky až do září, kdy musí návrh schválit a předložit Sněmovně. "Rozpočet počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů, policistů, s růstem důchodů a zvýšením investic," řekl Babiš. Zároveň ale upozornil, že schválený návrh není konečný. Například resorty v gesci ČSSD podle něj požadují ještě 4,6 miliardy korun. Zároveň upozornil, že chce po resortech, aby detailně ukázaly, kam plynou jejich peníze. Například ministerstvo obrany podle Babiše připravuje dvě "podivné zakázky za 3,5 miliardy korun". Stejně tak by podle něj mohlo ministerstvo zahraniční provést revizi majetku a zastupitelských úřadů. Již dříve vláda odsouhlasila navýšení výdajových rámců. Příští rok by měly stoupnout o 16 miliard proti dříve schváleným 1153 miliardám korun a v roce 2016 o 27 miliard proti schváleným 1163,5 miliardy korun.

Vláda schválila fondy na rozšiřování mateřských a základních škol

Vláda schválila návrh ministerstva školství na zřízení dotačních fondů určených na zvýšení kapacit mateřských a základních škol. V roce 2015 budou moci zřizovatelé z národního fondu vyčerpat 1,5 miliardy korun, v evropském fondu bude k dispozici dvanáct miliard korun. "Podpora bude v sobě zahrnovat jak novou výstavbu, tak rekonstrukce a modernizace stávajících kapacit, a stejně tak pořízení a modernizaci vybavení a zařízení," uvedlo ministerstvo školství. Obce by se měly na nákladech podílet patnácti procenty, řekla mluvčí ministerstva Klára Bílá. V minulosti se přitom hovořilo o zhruba padesátiprocentní spoluúčasti zřizovatelů. Kapacita mateřských škol je zejména v prstenci kolem Prahy a satelitních obcích dlouhodobě nedostatečná, loni se do školek nedostalo 60.000 zájemců. Vzhledem k tomu, že děti ze silných populačních ročníků vyrůstají, přesouvá se problém i na základní školy. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) očekává, že by se díky těmto fondům měly problémy s nedostatkem míst v mateřských a základních školách vyřešit do tří let.

Vláda navrhne vyznamenat Nicholase Wintona Řádem Bílého lva

Vláda navrhne prezidentu republiky, aby Řádem Bílého lva vyznamenal zachránce stovek židovských dětí Nicholase Wintona. Informoval o tom vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prezident Miloš Zeman už v minulých týdnech uvedl, že Wintonovi toto nejvyšší státní vyznamenání udělí. Hlava státu i vláda také zachránci poslala blahopřejný dopis k jeho 105. narozeninám. Řád by měl být Wintonovi předán při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa 28. října. Winton se ale podle médií slavnostního aktu kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní. Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Válková zastavila tendr na elektronické náramky

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zastavila tendr na elektronické náramky pro domácí vězně. Uvedla, že má pochybnosti o transparentnosti řízení. Její náměstek pro vězeňství Pavel Štern jí prý totiž odmítl poskytnout k výběrovému řízení podrobnější informace. Podle ní jde o natolik významnou zakázku, že není možné, aby vzbuzovala od počátku sebemenší pochybnosti. Štern byl v pondělí kvůli tendru na protikorupční policii. ČTK řekl, že šel oznámit "nestandardní postupy". Tendr byl jednou z věcí, na jejichž stav se ptal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalé legislativní náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hany Marvanové poté, co po neshodách s ministryní nedávno opustila úřad. Náměstek pro vězeňství a trestní politiku Štern je na ministerstvu nominantem sociálních demokratů, Marvanové se ve sporech s Válkovou zastával.

U Ústavního soudu končí Židlická, nahradí ji Lichovník

Toto pondělí se uzavírá působení Michaely Židlické u Ústavního soudu (ÚS). Odbornice na římské právo chystá návrat na brněnskou právnickou fakultu. Po jejím odchodu čeká soud krátké oslabení, už ve čtvrtek však prezident Miloš Zeman jmenuje na uvolněné místo Tomáše Lichovníka, dosavadního prezidenta Soudcovské unie a předsedu jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně. Židlická v době svého desetiletého působení vynesla 112 nálezů, což je oproti jiným soudcům relativně nízký počet. Například Ivana Janů ve svém aktuálním funkčním období, které končí v září, vyhlásila zatím 223 nálezů. Eliška Wagnerová jich stihla za deset let 248. K mediálně nejsledovanějším kauzám Židlické patřil nález z října 2009. ÚS tehdy zrušil rozhodnutí, jímž Vrchní soud v Praze odebral takzvanou kauzu justiční mafie soudci Vojtěchu Ceplovi a přikázal ji k novému projednání jinému samosoudci. Podle Židlické bylo v zájmu všech účastníků řízení i české justice jako celku, aby kauzu dořešil stejný soudce. Špatně odůvodněné odnětí věci zákonnému soudci by totiž předem znehodnotilo a znevěrohodnilo výsledek. Kauza dodnes neskončila.

NKÚ: Ministerstvo zdravotnictví dalo miliony za nevytvořený systém

Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví, na kterém se ani nezačalo pracovat. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), když prověřoval hospodaření ministerstva v letech 2010 až 2013. Kontroloři našli také chyby v účetnictví. Sdělil to mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Na vytvoření systému pro podporu řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví uzavřelo tři smlouvy v červnu 2010, po zhruba roce a půl tento projekt zastavilo. Dodavateli sice žádné peníze nevyplatilo, za projektové řízení ale ministerstvo zaplatilo přes dva miliony korun a další více než milion uhradilo advokátní kanceláři za právní analýzu a rozvázání smlouvy s dodavatelem. "Přestože se na praktickém naplnění projektu vůbec nezačalo pracovat, ministerstvo v souvislosti s ním vyplatilo celkem 3,2 milionu korun," uvedl NKÚ.

Ředitelství silnic a dálnic dostalo od ÚOHS půlmilionovou pokutu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) půlmilionovou pokutu. Bez otevřeného tendru v r. 2011 zadalo zakázku na opravu silnice u Chotěbuzi na Karvinsku. Jednalo pouze s omezeným počtem firem, které podaly tři nabídky. Zvolilo tzv. jednací řízení bez uveřejnění, což nyní ÚOHS kritizoval. ŘSD se bránilo tím, že šlo o naléhavý případ, kdy nebylo z časových důvodů možné vypsat otevřenou soutěž. Argumenty ŘSD ale antimonopolní úřad odmítl. ŘSD hrozila pokuta až do výše téměř 4 milionů korun. ÚOHS ale vzal jako polehčující okolnost do úvahy fakt, že ŘSD oslovilo alespoň tři společnosti. Tendr za 76 milionů korun bez DPH vyhrálo sdružení firem SWIETELSKY stavební a SILNICE.CZ.

Výroba aut v Česku od začátku roku stoupla o téměř devět procent

Výroba osobních aut v Česku od ledna do května vzrostla o 8,5 procenta, vyrobilo se téměr 520 tisíc aut. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Největší tuzemská automobilka Škoda Auto zvýšila produkci o 22 procent na více než 322 tisíc vozů. Nošovická Hyundai zvýšila produkci o dvě procenta na 132 a půl tisíce automobilů, naopak výroba v kolínské TPCA klesla o 24 procent na 65 tisíc aut. Pokles způsobil přechod na novou generaci vyráběných mini aut. Za celý letošní rok sdružení odhaduje růst výroby kolem čtyř procent na 1,18 milionu aut, což by znamenalo historicky druhý nejlepší výsledek tuzemského automobilového průmyslu.

Dobrovíz stvrdila smlouvu s developerem Amazonu

Starosta Dobrovíze v okrese Praha - západ Martin Šafr podepsal smlouvu o spolupráci s developerskou společností Panattoni, která v Dobrovízi postaví distribuční centrum internetového obchodu Amazon. Smlouva obsahuje závazky developera, například na vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod nebo každoroční příspěvek obci milion korun. Celkem zahrnuje investice za 100 milionů korun. Práci ve skladech americké firmy by mělo najít asi 1500 lidí, otevřeny by měly být do roka. Podobné distribuční centrum jako u Prahy bylo plánováno také v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Brněnští zastupitelé 20. května schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili. Firma Amazon však v dubnu uvedla, že do Brna už nechce a zvažuje další varianty ve střední a východní Evropě. Definitivně by se měla vyjádřit do začátku prázdnin.

Autem na dovolenou letos vyjede víc Čechů než loni

Autem na dovolenou letos z Česka vyjede více lidí než v minulém roce. Do třech klíčových letních destinací, tedy Chorvatska, Itálie a na Slovenska, by měly vyrazit více než dva miliony Čechů. Uvedli to zástupci ÚAMK. Zejména při cestách na jih k moři se musí motoristé připravit na dopravní špičky, které se očekávají poslední červnový a první červencový víkend a potom na přelomu července a srpna. V tyto termíny začínají prázdniny v několika nejlidnatějších evropských zemích. Podobně jako v ČR začínají letní prázdniny 30. června i na Slovensku, v části Rakouska a v Polsku. O týden později se pak přidávají první německé spolkové země, ale také Nizozemsko a Francie. Zácpy se dají čekat na rakouských dálnicích A2 za Vídní, na A10 před Tauernským tunelem nebo A13 mezi Innsbruckem a Brennerem. V Německu hrozí kolony až na desetině dálnic, tedy na 1000 km tras. Celkem na dovolenou do zahraničí letos vycestuje kolem pěti milionů lidí. Z toho jen do Chorvatska přes 800.000. Stejně jako do Itálie nebo na Slovensko pojedou více než čtyři pětiny turistů vlastním autem.

V Praze chytili pašeráka s 35 kg sloních klů a pervitinem

Přes 35 kilogramů sloních klů a pervitin našli pražští celníci v neděli v zavazadle cizince na ruzyňském letišti. Jedná se o kly přísně chráněného slona afrického. Na letišti odhalili celníci pašeráka s podobně velkou zásilkou klů letos už podruhé. Cena takového množství slonoviny se blíží na černém trhu v přepočtu dvěma milionům korun. Sloní kly směřovaly podle celníků do Vietnamu na trase Praha - Paříž - Hanoj. "Dva exempláře dosahují délky 91 a 94 centimetrů, další 154 a nejdelší dokonce 177 centimetrů. Cena těchto klů by se na asijském trhu mohla vyšplhat na milion korun, v Číně kvůli vysoké poptávce dokonce na dvojnásobek," sdělila mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Rambousková. Už na konci ledna celníci zadrželi na letišti v Ruzyni pašeráka se 33 kilogramy klů, které také zřejmě patřily slonům africkým. Slonovinu pašoval čtyřiadvacetiletý Vietnamec a rovněž mířil do Vietnamu.

Na Vyškovsku spadly dvě děti do studny, zachránila je učitelka

Dva šestiletí chlapci spadli v pondělí dopoledne do deset metrů hluboké studny v zahradě mateřské školky v Bohdalicích-Pavlovicích na Vyškovsku. Vyvázli bez zranění, zachránila je totiž jejich 39letá učitelka, která skočila za nimi a ve vodě je držela až do příjezdu záchranářů. Také učitelka vyvázla bez zranění. Uvedla mluvčí policie Blansko-Vyškov Iva Šebková. Záchranáři chlapce odvezli na pozorování do brněnské dětské nemocnice v Černých Polích. Policie nyní zjišťuje, proč byl poklop od studny nedbale zajištěný a jak se vlastně děti do ní dostaly. "Hasiči studnu vyčerpají zcela, aby se zjistilo, že v ní již nikdo není. Je to pouze z preventivních důvodů, o žádném z dětí ani z dospělých se nepátrá," řekla mluvčí krátce po 12:30.

Jihlavané si připomněli oběti komunismu z 50. let

Jihlavané si připomněli památku obětí vykonstruovaných politických procesů v 50. letech v Jihlavě. Karel Veselý, Jan Tuček a František Roda byli obviněni z přípravy sabotáží a likvidace komunistických funkcionářů a popraveni na dvoře tehdejšího jihlavského soudu. Pietní vzpomínky na Ústředním hřbitově se zúčastnilo pět desítek lidí. Proces s Veselým, Rodem a Tučkem byl jedním z největších politických procesů na Moravě. V rámci třiadvacetičlenné skupiny byli souzeni členové odbojové organizace, kterou založil Karel Veselý na podzim 1948 v Jihlavě. Členové skupiny plánovali likvidaci některých představitelů politického života v kraji. Chtěli také vyhodit do povětří Dělnický dům v Jihlavě. Veselý, Rod a Tuček byli popraveni 17. června 1950 na dvoře Krajské věznice v Jihlavě. Dva obžalovaní byli odsouzeni k trestu odnětí svobody na doživotí. Zbytek skupiny byl odsouzen k trestům odnětí svobody na čtyři roky až 25 let. Tresty odnětí svobody byly doprovázeny vysokými finančními tresty, konfiskací majetku a ztrátou občanských práv. V letech 1950 až 1952 bylo na dvoře krajského soudu v Jihlavě oběšeno 11 mužů. Sedm z nich bylo souzeno při takzvaném babickém procesu. Záminkou k němu se stalo zastřelení tří funkcionářů tehdejšího národního výboru v červenci 1951.

Koncertem v centru Prahy začal 10. ročník Prague Proms

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) na Václavském náměstí v Praze koncertem s názvem Hollywood Night otevřel 10. ročník festivalu Prague Proms. Večer nabídl filmové melodie ze snímků evropské i světové kinematografie včetně titulů Forrest Gump, Kill Bill, Hvězdné války, Piráti z Karibiku, Indiana Jones a dalších. Dirigentem zahajovacího koncertu je Marcello Rota. Loni akci na stejném místě navštívilo na 8000 diváků. Mezinárodní hudební festival Prague Proms do 20. července nabídne klasickou hudbu, jazz, filmové melodie i balet. K nejočekávanějším akcím patří koncert devítinásobné držitelky Grammy Natalie Coleové, která 15. července zazpívá v České republice poprvé. Vedle Smetanovy síně Obecního domu se koncerty budou konat ve Státní opeře Praha, Paláci Hybernia, Lichtenštejnském paláci a v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Více informací o festivalu je na http://www.pragueproms.cz www.pragueproms.cz .

Soubor Linha Singers koncertem slaví svou 50. sezonu

Český vokálně instrumentální soubor Linha Singers oslaví svou 50. sezonu koncertem v sále Bratrské jednoty baptistů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Originálně upravené melodie v podání souboru se od 60. let objevovaly v rozhlase i v televizi a dodnes jsou součástí mnoha hudebních produkcí. Skupina zpěváků a hudebníků, která boří hranice mezi žánry, nabízí známé skladby v neobvyklém vokálním podání. Soubor v roce 1964 založil a dodnes umělecky řídí pěvec, profesor hudby, sbormistr a komponista Jiří Linha. Souborem prošli četní zpěváci a instrumentalisté, mimo jiné Milan Zelenka, Lubomír Brabec, Emil Viklický, František Uhlíř a Josef Vejvoda. Spolupracovali s ním i přední instrumentalisté a soubory, například trumpetisté Miroslav Kejmar, Vladislav Kozderka či Carl Reinhardtová, houslisté Josef Suk, Ernst Kovacic, pianista Pavel Větrovec, Pražský komorní orchestr a Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Havlovou v seriálu Všechny moje lásky nahradí Žilková

Dagmar Havlová se neobjeví v připravovaném seriálu televize Prima Všechny moje lásky. Producent seriálu, společnost Orbis Pictures film, a agentura DILIA, která herečku zastupuje, se nedohodly na finálním znění smlouvy. Oznámila to televize. Důvodem přeobsazení podle televize nebyly finanční podmínky, ale nároky na užití jména a dalších osobnostních práv Havlové. V hlavní roli Havlovou nahradí Veronika Žilková. Televize je přesvědčena, že Žilková v seriálu uspěje, přestože původně byla role "doslova šitá na tělo" Havlové. Prima v uplynulém měsíci oznámila několik seriálových novinek. První z nich, Svatby v Benátkách, začne vysílat v neděli 29. června. Dalším připravovaným titulem je seriál Vinaři.

Ze sportu

Miroslav Beránek se stal novým trenérem slávistických fotbalistů. Na lavičce Pražanů nahradil Alexe Pastoora, který se po skončení uplynulé sezony vrátil do Nizozemska. Slavia o tom informovala na svých internetových stránkách.

Fotbalová Sparta získala do útoku posilu v podobě Martina Nešpora z Mladé Boleslavi. Důrazný útočník podepsal na Letné smlouvu na tři roky. Opačným směrem jde na hostování s opcí Jiří Skalák, který v uplynulé sezoně hostoval v Brně.

Český hokejový útočník Tomáš Netík se opět po půl roce vrací do Slovanu Bratislava. Právě ze slovenského celku zamířil dvaatřicetiletý odchovanec Sparty začátkem prosince do jiného týmu Kontinentální ligy Něftěchimiku Nižněkamsk, ruský celek dal ale již během května najevo, že s Netíkem dále nepočítá. Ve staronovém působišti podepsal podle klubového webu kontrakt do konce nadcházející sezony 2014/15.

Start aktuálně nejrychlejšího muže sezony Justina Gatlina z USA v běhu na sto metrů, účast dvaceti olympijských medailistů, třiceti medailistů z mistrovství světa a šesti aktuálních světových rekordmanů a také tři pokusy o světové rekordy na netradičních tratích. To vše nabídne v úterý atletická Zlatá tretra v Ostravě. Přijede i Ukrajinec Bohdan Bondarenko. Organizátoři sehnali výškaře, který v sobotu v New Yorku vyrovnal evropský rekord 242 cm.

Vedení fotbalistů Jablonce je blízko dohodě se Sigmou Olomouc na přestupu záložníka Martina Pospíšila. Podle sportovního ředitele Petra Flodrmana by transfer měl být dotažen v nejbližší době.

Basketbalisté Nymburku si popáté v řadě zahrají kvalifikaci o postup do Evropské ligy. Vedení soutěže je zařadilo na 22. místo v žebříčku evropských zemí, což českému šampionovi zajišťuje pozvánku do kvalifikace. Klub dnes zároveň oznámil, že prodloužil smlouvy s pivoty Petrem Bendou a Pavlem Houškou a uplatnil opci na Vojtěcha Hrubana.

Slovenský kouč Samuel Slovák se stal novým trenérem libereckých fotbalistů. Na lavičce vystřídá Davida Vavrušku, který vedl tým v závěru uplynulé sezony a nyní se vrací k juniorce. Asistentem osmatřicetiletého Slováka bude jeho stejně starý krajan Jozef Valachovič, oba v minulosti v Liberci působili jako hráči.

Fotbalisty Viktorie Plzeň posílí útočník Jan Chramosta. Přichází na roční hostování z Mladé Boleslavi. Opačným směrem jde Michal Ďuriš.

Plavkyně Simona Baumrtová překonala na mítinku Trofeo Settecolli v Římě vlastní český rekord na 200 metrů znak. V rozplavbě dohmátla v čase 2:09,92 a poprvé se dostala pod hranici dvou minut a deseti sekund. Dosavadní maximum z předloňského roku pokořila o 11 setin.

Fotbalisté Kolína v utkání závěrečného 32. kola ČFL porazili sestupující Horní Měcholupy 2:0 a zajistili si tak prvenství v soutěži i postup do druhé ligy. Druhé Jirny zdolaly Roudnici nad Labem 1:0 a v konečné tabulce zaostaly za vítězem soutěže o jediný bod.

Počasí:

Bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22, na jihovýchodě až 25stC, na horách kolem 14.