Denní souhrn zpráv

Zeman: uzavření ruského plynu přes Ukrajinu ČR přímo neohrozí

Případné uzavření dodávky ruského plynu přes Ukrajinu neznamená pro ČR podle prezidenta Miloše Zemana bezprostřední ohrožení. Zeman nepředpokládá, že ukrajinská krize potrvá příliš dlouho, navíc Česká republika má naplněné zásobníky i možnost alternativních cest pro dodávku plynu, uvedl v pátek ve Zbirohu na Rokycansku na závěr své třídenní cesty po Plzeňském kraji. Připustil, že jiné země jsou ohrožené více. "Je třeba si uvědomit, že existuje Nord Stream, který po dně Baltského moře obchází Ukrajinu, je třeba si uvědomit, že existuje Gazela, že existuje Ingolstadt, že naše zásobníky jsou naplněny na kapacitu, tuším, asi 120 dnů běžné spotřeby. Nevěřím, že krize na Ukrajině bude trvat tak dlouho," shrnul Zeman, který očekává, že krize se začne postupně řešit po prezidentských volbách na Ukrajině, které budou 25. května. "Ale i kdyby tomu tak nebylo, z důvodů výše uvedených tvrdím, že Česká republika v žádném bezprostředním ohrožení z uzavření kohoutků toho potrubí, které vede přes Ukrajinu, není," řekl prezident. Ruský prezident Vladimir Putin podle čtvrtečního vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica varoval, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí dluh za ruský plyn. Putin v listu evropským vůdcům údajně upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnosti Naftogaz. Přímou hrozbu zastavení dodávek evropským klientům jeho dopis podle dostupných informací neobsahuje.Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na Putinovo prohlášení svolal na úterý 20. května zasedání předsednictva bezpečnostní rady státu. Česko je podle Sobotky na případný výpadek připraveno, cílem je mimo jiné prověřit schopnost českého státu pomoci sousedním zemím.

V Poděbradech bylo odhaleno 28 srdcí znázorňujících země EU

V Poděbradech bylo odhaleno 28 srdcí znázorňujících členské země Evropské unie. Na oslavy 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad a deseti let České republiky EU, přijel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vyslanci zemí EU, kteří se na projektu podíleli. Myšlenky českého krále Jiřího z Poděbrad, který žil v 15. století, byly uskutečněny právě sjednocením evropských zemí. Každé ze srdcí ozdobili studenti českých výtvarných škol tak, aby na nich byly patrné symboly dané země. Otočné sochy jsou instalovány uprostřed poděbradské kolonády. "Evropská integrace je v posledních desítkách let tou nejlepší pojistkou proti tomu, aby se války a ozbrojené konflikty mezi evropskými státy opakovaly," řekl v proslovu Sobotka." Jiří z Poděbrad se v mírové misi pokusil vytvořit spojenectví evropských panovníků na rovnoprávné úrovni jednotlivých zemí a pokusil se prosadit v tehdejší Evropě myšlenku rovnocenné spolupráce. To bylo tehdy něco nebývalého, bylo to něco, s čím předběhl dobu," řekl premiér.

Do Moravskoslezského kraje by mohl zamířit nový investor z Asie

Do Moravskoslezského kraje by mohl zamířit nový investor, který by přinesl asi tisíc nových pracovních míst. ČTK to řekli pověřený ředitel agentury Czechinvest Ondřej Votruba a moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Bližší informace nechtěli s ohledem na ještě neukončená jednání sdělit. "Jednáme s dalším hodně velkým projektem do Moravskoslezského kraje, ta jednání nejsou tak daleko," řekl Votruba. Investor podle něj pochází z Asie a mohl by zaměstnat podobný počet lidí jako jihokorejská gumárenská společnost Nexen, která plánuje postavit továrnu v průmyslové zóně Triangle v Ústeckém kraji. V první vlně chce investovat 23,8 miliardy korun a zaměstnat přibližně tisíc lidí. Moravskoslezský kraj má po Ústeckém druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V dubnu zde bylo bez práce přes 88.000 lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 10,3 procenta. Původně se kraj ucházel o Nexen, firmě nabízel pro jeho továrnu mošnovskou průmyslovou zónu, jejíž předností je podle Nováka především kvalitní napojení na silniční a do budoucna i železniční síť.

Rožnovská Bečva klesla, 1. povodňový stupeň je jen na Bystřici

Hladina Rožnovské Bečvy, která v pátek ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku dosahovala druhého povodňového stupně, v noci na sobotu klesla. V sobotu v obou místech neplatil žádný povodňový stupeň. Ve Zlínském kraji j byl v sobotu zvýšený již jen tok Bystřice nad vodní nádrží Bystřička, zjistila ČTK z informací Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu.

Hladiny toků na Vsetínsku začaly stoupat ve čtvrtek odpoledne, na ostatních místech Zlínského kraje byla situace klidná. Kraj však trápil také silný vítr, vyvracel stromy, lámal větve a ničil střechy. Hasiči vyjížděli k desítkám případů. Nikdo však nebyl zraněn. "Situace se již v pátek odpoledne zklidňovala, vyjížděli jsme pak už jen k jednotlivým případům, " řekl ČTK mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

Hladiny řek v moravskoslezském kraji klesly

Na třech řekách v Moravskoslezském kraji platil v sobotu okolo 08:00 první stupeň povodňové aktivity, tedy stav bdělosti. Šlo o Lubinu v Petřvaldě na Novojičínsku, Odru v Bohumíně na Karvinsku a Ostravici ve Frýdku-Místku. Na ostatních místech v kraji už se toky vrátily do normálního stavu. Vyplývá to z informací na internetových stránkách podniku Povodí Odry. Hladiny řek ve Slezsku a na severní Moravě se zvedly po vydatných deštích v noci na pátek. V Českém Těšíně na Karvinsku dosáhla Olše třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. Průtok řeky tam měl úroveň desetileté vody. Během dne ale hladiny začaly klesat.

Na Černém potoce na Jesenicku platí 2. povodňový stupeň

Na Černém potoce v obci Velká Kraš na Jesenicku platí od sobotních 16:00 druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Další dva toky ve stejném okrese překročily hranici prvního povodňového stupně, tedy bdělosti. V noci na sobotu stoupla hladina Stříbrného potoka v Žulové, před polednem přesáhla hranici prvního povodňového stupně Vidnavka ve Vidnavě. Klesá však Bečva v Teplicích nad Bečvou a Dluhonicích na Přerovsku, kde v pátek platil první povodňový stupeň, zjistila ČTK z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Knižně vychází původní i nový sborník textů pro Reynkův Petrkov

Dva sborníky, v nichž se známé a významné postavy české kultury nejen nyní, ale už v 60. letech vyznávají ze své lásky k dílu i poselství Bohuslava Reynka a jeho rodnému Petrkovu, vycházejí knižně. První vznikl v roce 1967 k Reynkovým pětasedmdesátinám na výzvu Vlastimila Vokolka a přispěli do něj Anastáz Opasek, Vladimír Holan či Jaroslav Seifert. Malý rukopisný sborník v roce 1967 svou dedikací, přáním či grafikou petrkovskému samotáři doplnili také Jiří Kolář, Ivan Diviš, František Lízna, Jaroslav Med a další. Až do dneška ale jejich příspěvky nikdy v celku nevyšly tiskem. Loni k tomu vznikl další rukopisný sborník, inicioval ho publicista Aleš Palán, autor několika reynkovských publikací. Oslovil třicítku respondentů s tím, aby podobné vyznání napsali Reynkovým synům, fotografu Danielovi a překladateli Jiřímu, kteří v Petrkově stále žijí. Vzpomínku, báseň či fotografii připojili mimo jiné Bohdan Holomíček, Martin C. Putna, Dana Němcová, Iva Bittová, Miloš Doležal, Jindřich Štreit nebo Jan Šulc. Oba sborníky nyní vycházejí v jednom svazku Petrkovu s láskou, ten původní v reprintu, s vysvětlujícím komentářem a medailony autorů.

Činoherák Ústí přidá další představení, hrát začne 20. května

Spolek Činoherák Ústí přidá do třítýdenního programu dvě představení a připravuje i další doprovodné akce. Soubor tak vyslyšel zájem diváků, kteří vstupenky na původně vypsaná večerní představení vykoupili během několika hodin. ČTK to řekla mluvčí souboru Veronika Vendlová. Divadlo bude tři týdny hrát na lodi Tajemství bratří Formanů. První představení odehraje v úterý 20. května. Spolek přidává do programu inscenace Zkrocení zlé ženy a Marlene Dietrich. Spolek Činoherák Ústí chce navázat na tradici končícího Činoherního divadla města Ústí nad Labem. Odkoupil i fundus a autorská práva k většině her. Pod spolek přešel celý divadelní soubor. První představení by měl odehrát v květnu.

Muzeum krajky ve Vamberku se po rekonstrukci otevřelo veřejnosti

Muzeum krajky ve Vamberku se po téměř tříleté rekonstrukci otevřelo veřejnosti. Návštěvníci mohli na módní přehlídce vidět modely s různými vzory krajek od poloviny 19. století do současnosti. Muzeum krajky bylo zavřené kvůli opravám od srpna 2011. Budovu stavební firma rekonstruovala od sklepa po půdu. Opravila střechu, renovovala okna, dveře i podlahy. Díky modernizaci vzniklo jedno expoziční patro navíc a kanceláře se přestěhovaly do podkroví. Vybudoval se také malý kinosál a menší dílna, kde si dospělí i dětští návštěvníci mohou vyzkoušet základní krajkářské techniky nebo složit krajkové puzzle. Muzeum je nově bezbariérové a handicapovaným lidem bude sloužit venkovní výtah.

Severočeské muzeum v Liberci se po téměř pěti měsících otevře

V Liberci se po téměř pěti měsících znovu otevře Severočeské muzeum. Kvůli problémům při výběrovém řízení se sice zatím neuskutečnila plánovaná modernizace zázemí za zhruba deset milionů korun, přesto muzeum doznalo během přestávky několika zajímavých změn. Do velkého výstavního sálu se vrátily původní lampy staré více než sto let a opravily se malý výstavní sál i uzavřené nádvoří poeticky nazývané rajská zahrádka. ČTK to řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Sezonu zahájí muzeum ve čtvrtek 22. května dvěma výstavami, jedna je věnována historickým záchodům a druhá tradičně závěrečným pracím studentů katedry designu liberecké univerzity.

Noc kostelů otevře v Olomouckém kraji přes stovku objektů

Při letošní Noci kostelů se návštěvníkům z Olomouckého kraje otevře příští pátek přes stovka objektů. Do akce, jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem i pro ty, kteří do nich běžně nemíří, se letos zapojilo osm církví. Lidé budou moci během pátečního večera zamířit do 109 kostelů, kaplí a modliteben. Na řadě míst nebude chybět ani doprovodný program. ČTK to řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před devíti lety ve Vídni, od té doby se akce rozšířila do dalších evropských zemí. Noc kostelů se v Česku konala poprvé v roce 2009, především v Brně a v Plzni.

V Bartošovicích vzniklo návštěvnické centrum Dům přírody Poodří

Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku ve svém areálu otevřela nové návštěvnické centrum Dům přírody Poodří. Lidé tam najdou interaktivní expozici, hry i živá zvířata. Jeho vybudování stalo 8,3 milionu korun. Středisko zábavnou formou seznámí zájemce s přírodou Chráněné krajinné oblasti Poodří. Má tři části: vnitřní přírodovědnou interaktivní expozici, zahradní část s vodními a hracími prvky a víceúčelový sál. Nejatraktivnější částí střediska je venkovní expozice, jejímž centrálním prvkem je model řeky Odry, na němž si děti mohou hrát a simulovat třeba záplavy. Další hrací prvky mají tematiku zoologie, geologie či botaniky, je tam čapí hnízdo, bobří hráz i bylinná zahrádka. Bartošovická stanice se zabývá záchranou zraněných či jinak hendikepovaných volně žijících živočichů, jejich léčením, rehabilitací a návratem do přírody. Ročně přijme okolo tisíce zvířat, z nichž se podle údajů stanice zpět do přírody podaří vypustit více než polovinu.

Déšť se podepsal na nižší účasti na pochodu Praha - Prčice

Devětačtyřicátého ročníku Pochodu Praha - Prčice se v sobotu zúčastnilo 14.810 lidí. Kvůli deštivému počasí se jich na pochod vydalo o zhruba 4500 méně než loni. Chodci měli k dispozici 16 tras, ze čtyř si mohli vybrat cyklisté a jedna byla určena pro vozíčkáře. ČTK to za organizátory řekla Dana Bakošová. Příští ročník bude jubilejní. K jeho 50. výročí se organizátoři ve spolupráci s Národním muzeem chystají uspořádat výstavu a vydat knihu. "Budeme rádi, když se nám přes naše webové stránky přihlásí lidé, kteří mají doma různé artefakty spojené s pochodem včetně fotografií," uvedla pořadatelka.

Den otevřených dveří u letců v Náměšti n. O. přilákal 6000 lidí

Na letiště vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou dorazilo během soboty otevřených dveří přibližně 6000 lidí. Kromě náměšťských vrtulníků viděli techniku dalších útvarů Armády ČR. Přes podmračené nebe s občasným deštěm se podle plánu uskutečnily i odpolední přelety armádních letounů s ukázkami práce výsadkářů. Dopoledne čekal návštěvníky bohatý program na zemi doplněný o ukázky bojového umění a výcviku služebních psů. Mezi desítkami strojů si mohli lidé prohlédnout třeba obrněný transportér Pandur, Land Rover Kajman, odminovací komplet Božena 5 a speciální letištní a manipulační techniku. Mezi bojovými letouny nechyběl Jas-39 Gripen. Během letových ukázek po poledni se představily dopravní vrtulníky Mi-171Š a bitevní vrtulníky Mi-24/35 z Náměště.

Smrtelnou plíseň má v ČR až polovina netopýrů, přesto přežijí

Až padesát procent netopýrů na území České republiky je nakaženo smrtelně nebezpečnou plísní, původcem takzvaného syndromu bílého nosu. Ačkoli v Severní Americe v důsledku tohoto syndromu umírají již několik let miliony netopýrů, ve střední Evropě i přes závažnost kožního onemocnění tito létající savci období zimování přežívají. Zjistil to tým českých a amerických vědců. Vyvrátil tak tvrzení evropské vědecké obce, že se tato pro netopýry smrtelná nemoc na evropském území téměř nevyskytuje.

Sport

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa Minsku s Dánskem 3:4 po nájezdech a zkomplikovali si boj o postup do čtvrtfinále. Ve skupině A jsou čtvrtí se sedmi body, stejně bodů mají i třetí Francouzi a pátí Norové, s kterými se tým Vladimíra Růžičky utká ve zbývajících dvou zápasech.

Tři medaile vybojovali čeští reprezentanti na Světovém poháru v Račicích v závodech na 1000 metrů. Deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem skončili stejně jako v úvodu seriálu v Miláně druzí, kanoista Martin Fuksa při své letošní premiéře obsadil třetí místo. Na třetím místě dojela také čtyřkanoe Lukáš Koranda, Lukáš Hájek, Tomáš Janda a Radek Miškovský, v tomto neolympijském závodu se jelo hned finále, neboť se přihlásilo jen pět posádek.

Švýcarka Martina Hingisová s Jiřím Novákem vyhráli exhibici v rámci tenisového turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open. Ve Stromovce v utkání, hraném kvůli dešti provizorně v hale, porazili Janu Novotnou s Petrem Pálou 9:6. Semifinále turnaje bylo kvůli dešti přerušeno a dohrávat se bude v neděli před finále.

Favorizovaný Václav Pech obhájil prvenství na Rallye Šumava Klatovy a po třetím závodu sezony si upevnil suverénní vedení v českém šampionátu. V soutěži Pech zvítězil už počtvrté, tentokrát s náskokem minuty a 13 sekund na Miroslava Jakeše. Ten byl druhý za Pechem i v předchozí Rallye Český Krumlov.

Příští týden bude až přes 25 stupňů, teplo by mělo vydržet

Příští týden se výrazně oteplí, teploty mohou přesáhnout 25 stupňů Celsia. Zbytek období do poloviny června by mělo být teplotně průměrné, denní maxima by se tak měla pohybovat kolem 22 stupňů. V dlouhodobém výhledu počasí to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle výhledu je osmdesátiprocentní pravděpodobnost, že týden od pondělka bude teplotně nadprůměrný. "Další tři týdny předpovídaného období by měly být teplotně blízko dlouhodobým průměrům," doplnili meteorologové. Příští týden by měl být nejen nejteplejší, ale také nejsušší. Nejvíce srážek naopak ČHMÚ očekává v týdnech od 26. května a od 9. června, přičemž celkově by se následující čtyři týdny neměly vymykat normálu. Celkové týdenní srážkové úhrny by se pravděpodobně neměly dostat přes 30 milimetrů. Měsíční výhled není předpovědí počasí ve smyslu určení konkrétních hodnot teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny. Podle meteorologů pouze vyjadřuje očekávaný trend ve vývoji počasí a odhaduje jeho celkový charakter.

Počasí v neděli

Zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Teploty 12-16 stupňů Celsia.