Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Stropnický jednal s německou ministryní o zadržených členech OBSE

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) jednal s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou o členech mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zadržených na Ukrajině. ČTK to oznámil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Členy mise, mezi nimiž je i příslušník české armády, zadrželi v pátek proruští ozbrojenci. "Paní ministryně zdůraznila, že Německo bude postupovat tak, aby dosáhlo propuštění všech zadržovaných bez výjimky. Své kroky v příštích dnech bude úzce koordinovat se zeměmi, které mají mezi zadrženými své občany, tedy ČR, Polskem a Dánskem. Německo jedná i s ruskou stranou," uvedl Stropnický. Povstalci v neděli propustili ze zdravotních důvodů švédského člena mise, který trpí cukrovkou. Zadrženou skupinu tvoří podle OBSE kromě již propuštěného Švéda tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska a Dánska.

Zadržení kontrolorů OBSE prý zosnovala ruská vojenská rozvědka

Zadržení kontrolorů OBSE bylo minulý pátek provedeno na příkaz agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes oznámila mluvčí ukrajinské tajné služby SBU. Potvrzují to prý odposlechnuté rozhovory, který zachycují vydané příkazy. Akci proti vojákům, mezi nimiž je i vyšší důstojník české armády, údajně řídil agent GRU Igor Bezler.

Eurokomisař Füle: Mezinárodní společenství podcenilo Rusko

Mezinárodní společenství podle evropského komisaře pro rozšíření Štefana Füleho podcenilo Rusko. Podcenilo ho například, když ruský prezident Vladimir Putin označil v minulosti rozpad bývalého Sovětského svazu za největší katastrofu 20. století nebo když označil Ukrajinu za umělý stát. Füle to řekl na dnešní konferenci o společné bezpečnostní budoucnosti, která se uskutečnila v Poslanecké sněmovně. "Podcenily ho (Rusko) členské státy, podcenily ho instituce EU, podcenili ho naši spojenci," řekl Füle ČTK. Už minulý pátek označil krizi kolem Ukrajiny za nejzávažnější krizi v Evropě od roku 1945. Slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss řekl, že Rusko přestalo být garantem poválečného uspořádání v Evropě. Přestalo také podle něj respektovat helsinský akt z roku 1975, který samo chtělo, aby právně zaručilo poválečné uspořádání v Evropě. Bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla se pozastavil nad tím, že Rusko, které anektovalo Krym, je členem Rady bezpečnosti OSN, což je podle něj vážná věc. Nastává tak podle něj otázka, jaký dopad bude mít tato věc na OSN, protože jde o jedinou skutečně globální architekturu. Řečníci se také shodovali v tom, že jednou z velkých bezpečnostních hrozeb je příliv imigrantů z Afriky.

Zeman: Řešení situace v NP Šumava má být ve prospěch obcí

Řešení situace v Národním parku Šumava má být ve prospěch šumavských obcí, přeje si prezident Miloš Zeman. V úterý bude o národním parku jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Prezident se bude zajímat i o důvody odvolání dosavadního ředitele šumavského parku Jiřího Mánka. Ministrův krok sklidil kladný ohlas ekologů a vědců, naopak starostové šumavských obcí ho kritizují. Zeman se o dění na Šumavě zajímá delší dobu. Ještě jako bývalý premiér například v roce 2009 poukázal na to, že kůrovcová kalamita napáchala na Šumavě rozsáhlé škody. Nezasahování proti kůrovci pak označil za zločin. Zeman v té době také poslal otevřený dopis tehdejšímu ministrovi životního prostředí Ladislavu Mikovi, v němž konstatoval, že nejkrásnější místa Šumavy jsou kůrovcem zničena a park míří ke katastrofě.

Vláda schválila státní pomoc při útlumu Dolu Paskov

Vláda dnes schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Vyplývá to z informací ČTK. Těžba v dole dle dohody státu se společnosti New World Resources (NWR), která důl ovládá, by měla pokračovat tři roky. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Po schválení kabinetem musí dohodnutou pomoc schválit Evropská komise. Z dohody vyplývá, že firma bude do konce roku udržovat minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. Během roku 2017 se počet zaměstnanců dolu může snížit na 1600. Dojednaná dohoda bude neplatná, pokud by dle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 USD za tunu. OKD si rovněž ponechává možnost provozovat Důl Paskov po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Kabinet schválil Němečkův plán zprůhlednění peněz zdravotnictví

Vláda dnes schválila plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zprůhlednění financí ve zdravotnictví, sdělilo ČTK ministerstvo. Pojišťovny podle něho budou dávat méně na provoz, omezí rezervní fondy a nebudou přetahovat pojištěnce pomocí náborářských firem. Budou povinny zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi i ambulancemi. Nákup drahé techniky do nemocnic bude schvalovat přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví. Zprůhlednění finančních toků žádal od Němečka ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun, část údajně mizí v neprůhledných zakázkách, zbytečně drahé jsou i léky. Zdravotní pojišťovny platí za stejnou péči různým zařízením různě, konkrétní příjmy a výdaje jednotlivých ordinací nikdo nezná.

Vláda kývla na prodloužení mandátu vojákům v Mali do konce roku

Vláda schválila prodloužení mandátu pro působení vojáků v Mali do konce letošního roku. Čeští vojáci tak nadále mají chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky. Po dnešním jednání kabinetu to řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prodloužení mandátu podléhá schválení Sněmovnou i Senátem. "Tato mise velmi přispívá ke stabilizaci Mali a naplňuje závazky České republiky vůči Evropské unii," zdůvodnil rozhodnutí kabinetu Bělobrádek. Mali je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka v subsaharské Africe, uvedl Bělobrádek. Současný mandát končí českým vojákům v červnu. Nově schválený dokument prodlouží jejich nasazení v Africe do konce roku. Ministerstvo obrany to přijde na více než 70 milionů korun.

Generálním ředitelem Vězeňské služby Válková jmenovala Ondráška

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) jmenovala novým generálním ředitelem Vězeňské služby Pavla Ondráška (43). ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová s tím, že Ondráška ministryni doporučila výběrová komise. Bývalý šéf rapotické věznice už bezpečnostní sbor vedl jako pověřený ředitel poté, co Válková počátkem dubna odvolala z čela Vězeňské služby Petra Dohnala. Dohnal s odvoláním nesouhlasí a podal proti němu rozklad. Do výběrového řízení na nového generálního ředitele, které Válková vypsala v polovině dubna, se původně přihlásili celkem tři uchazeči. Ministryně v pátek prozradila, že jedním z nich je Ondrášek. Jména ostatních dvou zájemců o funkci nezveřejnila. Dnes vyšlo najevo, že oba byli z konkurzu vyřazeni. "Ze zaslaných podkladů pro výběrové řízení vyplynulo, že dva přihlášení uchazeči nejsou příslušníky bezpečnostních sborů. Komise proto konstatovala, že nesplňují podmínky účasti ve výběrovém řízení," uvedlo ministerstvo v rozeslané tiskové zprávě.

Indonéské velvyslanectví si stěžuje na razii policie v mešitě

Indonéské velvyslanectví dnes předalo českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, která se týká pátečního zásahu policie v mešitě v centru Prahy. Velvyslanectví v nótě poukazuje na ustanovení Ženevské úmluvy o diplomatických stycích. ČTK to dnes potvrdil David Frous z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Přímým účastníkem zásahu byl tajemník indonéské ambasády, který kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty. Policie po pátečním zásahu v objektech Islámské nadace, kde se scházejí muslimové, obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení.

NKÚ: Do EGAP šly miliardové dotace, ač měl dost svých prostředků

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) dostala v roce 2011 a 2012 od ministerstva financí miliardovou dotaci ročně, ačkoliv měla dostatek vlastních finančních prostředků. EGAP požadoval dotace na pojištění vývozních úvěrových rizik na následující rok. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), o němž dnes ČTK informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Reakci ministerstva ČTK shání. Podle vyjádření EGAP je ale výše státní podpory exportu politické rozhodnutí vlády. Podle NKÚ úředníci EGAP spočítali výši dotace potřebné pro doplnění pojistných fondů pro rok 2012 na 770 milionů korun a pro rok 2013 na 735 milionů korun. V žádosti o dotaci, kterou EGAP poslal na ministerstvo financí, ale svůj požadavek v obou letech zaokrouhlili na miliardu korun. Ministerstvo financí si doplnění chybějících údajů a dokladů nevyžádalo a požadované dotace ve prospěch EGAP uvolnilo. A to vždy v plné výši požadované EGAP. Ministerstvo tak zahrnulo do výdajů státních rozpočtů pro roky 2012 a 2013 částky o víc než třetinu vyšší, než byl propočet, dodal NKÚ.

Studie: Aktivita českých europoslanců v EP byla podprůměrná

Aktivita českých europoslanců v Evropském parlamentu byla podle studie, kterou dnes zveřejnilo sdružení Evropské hodnoty, podprůměrná ve srovnání se zástupci jiných zemí EU. K nejproduktivnějším z 22 českých europoslanců v končícím volebním období patřili Oldřich Vlasák (ODS), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Olga Sehnalová (ČSSD). Nejméně aktivní byli sociální demokraté Robert Dušek a Richard Falbr. Sdružení hodnotilo účast europoslanců na jednáních, počet navrhovaných usnesení, stanovisek či jejich úprav nebo četnost jejich vystoupení a dotazů směřovaných Evropské komisi. Nadprůměrní byli čeští zástupci v předkládání menšinových, tedy takzvaných stínových stanovisek a zpráv. Předložili jich v průměru téměř dvakrát tolik, než všichni europoslanci dohromady. Zasloužili se o to zejména zástupci ODS a KSČM. Nejslabší byli čeští europoslanci v pokládání dotazů zástupcům Evropské komise při schůzích europarlamentu. Položili jich v průměru více než pětkrát méně v porovnání s evropským průměrem.

Zadlužení obcí loni stouplo na 92 mld. Kč, krajů na 27 mld. Kč

Dluhy obcí loni stouply o více než dvě miliardy korun na 92,2 miliardy. Stejně se zvýšilo i zadlužení krajů, které ke konci roku 2013 dlužily 26,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo ministerstvo financí na internetu. Z celkového počtu 6248 měst a obcí bylo loni zadluženo 3239 obcí, tedy meziročně o 22 obcí více. Na celkové zadluženosti obcí se podle MF více než z poloviny podílí Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Celkové zadlužení velkých měst se meziročně zvýšilo o necelé čtyři miliardy na 49,2 miliardy korun. Zadlužení samotné Prahy stouplo o 2,9 miliardy na 34,1 miliardy korun.

ČD nakoupí od rakouských drah starší vagony za 267 milionů korun

České dráhy koupí od rakouských drah (Österreichische Bundesbahnen ÖBB) starší vagony pro rychlíkové vlaky za téměř 267 milionů korun. Jde celkem o 25 osobních vozů pro rychlost do 200 kilometrů v hodině a dalších devět lehátkových vagonů pro noční vlaky. Vyplývá to z informací uveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Poptávané vozy jsou zbytkem z původně požadovaných 80 vozidel, jejichž část před uzavřením dohody mezi ČD a ÖBB koupil konkurenční soukromý tuzemský dopravce RegioJet. Lehátkové vozy budou určeny pro spoje z Prahy do Budapešti, Krakova a na linky na Slovensko. Pro mezinárodní spoje jsou určeny i ostatní osobní vozy, řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Stát loni přes e-tržiště zadal 43 tisíc zakázek za 4,1 mld. Kč

Veřejná správa loni přes e-tržiště zadala 42.872 veřejných zakázek za celkem 4,1 miliardy korun. Vyplývá to z výroční Zprávy o fungování elektronických tržišť veřejné správy v roce 2013, kterou dnes projednávala vláda. Povinnost používat e-tržiště pro ústřední orgány státní správy a jejich podřízené organizace platí od července 2012. Dobrovolně mohou systém využít také územní samosprávy a sektoroví či dotovaní zadavatelé. Během prvního půl roku fungování od července do prosince 2012 se přes e-tržiště zadalo 13.490 zakázek za celkem 1,176 miliardy korun.

Počet zaměstnanců Škody v zahraničí se za pět let zdvojnásobil

Počet pracovníků Škody Auto v zahraničí se za posledních pět let zdvojnásobil na zhruba 200. Nejvíce jich má automobilka v Rusku. Vyplývá to z informací společnosti. Celkem pracovníci Škody působí ve 29 lokalitách 12 zemí. Jde převážně o zahraniční výrobní závody nebo zastoupení na důležitých trzích. V Rusku má Škoda 83 zaměstnanců, v Číně 43 a v Indii 11 pracovníků. Ve Velké Británii, Francii, Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku, ve Španělsku a v Maďarsku je to pak dohromady 60 lidí. Jednoho zaměstnance má automobilka také v Austrálii. Škoda Auto celosvětově zaměstnává přibližně 25.800 lidí a je aktivní na více než 100 trzích. Loni vyrobila 932.000 vozů, z toho zhruba 300.000 v zahraničních závodech.

Trh s biopotravinami v roce 2012 vzrostl o 7 pct na 1,8 mld Kč

Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny utratil v průměru necelých 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR, sdělilo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Téměř dvě třetiny biopotravin nakoupí zákazníci v Česku v maloobchodních řetězcích. Významně roste podíl prodeje přímo na farmách či na farmářských trzích, který předloni dosáhl téměř šest procent. V maloobchodě se prodalo biopotravin za 1,65 miliardy korun, ve veřejném stravování za 20 milionů. Farmáři a výrobci přímo prodali zboží za 105 milionů Kč.

Chovanci ústavu napadli v Ostravě podle policie vychovatele

Policie zadržela pět chovanců výchovného ústavu v Ostravě, kteří jsou podezřelí z napadení vychovatele. Mladíci osmatřicetiletému muži vyhrožovali a hodili po něm předmět. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková. Mladíci ve věku 16 a 17 let se podle policie násilně k vychovateli chovali několik dnů. Vše vyvrcholilo v neděli dopoledne. "Chovanci poškozenému verbálně vyhrožovali. Pak muže obstoupili a znovu mu vyhrožovali újmou na zdraví," řekla mluvčí. Po vychovateli pak hodili předmět. Kriminalisté zjišťují, co přesně se v ústavu stalo.

Herci Čtvrtníček a Potměšil dostali trest za klip v uniformách policie

Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil dostali podmíněné tresty za natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém v policejních uniformách zastavovali řidiče. Odsouzeni byli také režisér klipu Tomáš Svoboda a producent Jiří Kounický. Napsal to časopis Týden. Jeden ze zastavených řidičů, kteří netušili, že jde o natáčení, navíc dostal infarkt. Klip pro konto, které pomáhá handicapovaným, se točil v roce 2012 v Praze. Herci měli uniformy i auto v barvách policie. Soud kvůli tomu nyní udělil za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadu oběma hercům a režisérovi a producentovi tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. Jejich obhájce Tomáš Sokol podal podle Týdne proti trestnímu příkazu odpor, bude tedy nařízeno veřejné líčení. Čtvrtníček v Týdnu označil za kuriózní, že byli odsouzeni herci, kteří jen před kamerou odehráli role podle scénáře. Lituje, že jeden z řidičů dostal infarkt, ale považuje to za nešťastnou náhodu.

Lidé si čtením stovky jmen v Terezíně připomněli oběti holokaustu

Přečtením další stovky jmen obětí, které za druhé světové války prošly Terezínem, dnes lidé v bývalé židovské modlitebně uctili židovský svátek Jom ha-šoa, tedy Den vzpomínání na oběti holokaustu. "Je to připomínka zla v lidských srdcích a bolesti, kterou tato zloba přinesla," řekl vrchní zemský a pražský rabín Karol Sidon. Podle něho zlo nabývá ideologických podob a nacismus je stále živý. Právě Židé jsou vůči těmto tendencím, které se na našem území obracejí hlavně proti Romům, velice citliví. Oběti holokaustu si lidé dnes připomínali už tradičně v Praze na náměstí Míru, dále Brně, Olomouci, Liberci a dalších místech. Akci pořádají Institut Terezínské iniciativy a Nadační fond obětem holokaustu.

Ve Stavovském divadla finišují zkoušky inscenace 1914

Operní pěvkyni a herečku Soňu Červenou, amerického režiséra Roberta Wilsona, spisovatele Jaroslava Haška a Karla Krause spojil mimořádný projekt s názvem 1914, jehož světová premiéra se uskuteční 30. dubna ve Stavovském divadle v Praze. Podoba inscenace se celý duben formovala na jevišti Stavovského divadla, další premiérové představení budou 2. a 11. května. Rok 1914 je nevšední připomínkou 100. výročí vypuknutí první světové války. Pro Wilsona, který byl i autorem scény a koncepce světelného designu, a autorku libreta a dramaturgyni Martu Ljubkovou byly inspiračními zdroji klíčový román české literatury Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a protiválečný opus rakouského spisovatele Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Autory námětu byli Soňa Červená a Aleš Březina, který k inscenaci napsal hudbu.

Ve věku 86 let zemřela operní sólistka Alena Míková

V sobotu 26. dubna zemřela ve věku 86 let emeritní sólistka opery Národního divadla v Praze Alena Míková. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. Sólistkou Národního divadla byla přes tři desítky let, od roku 1957 do roku 1988, a pohostinsky vystupovala po celé Evropě. Zpěv studovala Alena Míková soukromě u Augusty Fassatiové poté, co v roce 1947 absolvovala reálné gymnázium v Praze. Seznam postav, které Míková za svůj život na tuzemských i zahraničních jevištích ztvárnila, je velmi rozsáhlý. Patří mezi ně například titulní role v Libuši Bedřicha Smetany, Turandot Giacoma Pucciniho nebo Aida Giuseppe Verdiho.

Karlovarský festival ocení Williama Friedkina a Zdeňka Svěráka

Bývalý polský prezident Lech Walesa, držitel Nobelovy ceny za mír, uvede na karlovarském festivalu světovou premiéru režisérské verze snímku, který o něm natočil Andrzej Wajda pod názvem Walesa: Člověk naděje. Za umělecký přínos světové kinematografii festival ocení amerického filmaře Williama Friedkina, který představí restaurovanou verzi snímku Mzda strachu. Cenu za přínos české kinematografii převezme Zdeněk Svěrák. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Jiří Bartoška, prezident přehlídky, jejíž 49. ročník se uskuteční od 4. do 12. července.

Sport

Tenista Tomáš Berdych zůstal v novém vydání žebříčku ATP šestý. Na jedenačtyřicáté pozici zůstal Radek Štěpánek, Lukáš Rosol klesl na 51. příčku.

Hokejisté Lva Praha budou dnes v šestém utkání finálové série Kontinentální ligy čelit mečbolu Magnitogorsku. Za stavu 2:3 na zápasy poprvé v sérii prohrávají a musejí zvítězit, aby udrželi naději zisk Gagarinova poháru a vrátili rozuzlení play off k sedmému duelu na led Metallurgu. Utkání, jemuž má opět přihlížet vyprodaná O2 arena, začne v 19 hodin.

Brankář Petr Čech byl podruhé v kariéře zařazen do ideální jedenáctky anglické fotbalové Premier League, kterou volí členové hráčské asociace. Poprvé se v ní objevil hned ve své první sezoně v Chelsea před devíti lety. Čech v tomto ligovém ročníku udržel v 16 z 34 zápasů čisté konto a má podíl na tom, že Chelsea inkasovala jen 26 branek - nejméně z celé soutěže. V závěru anglické ligy svému týmu v boji o titul chybí kvůli zranění ramena z úvodního semifinále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid.

Hokejisté Zlína ve středu oslaví mistrovský titul jízdou speciálním vláčkem centrem města i autogramiádou na radnici. Berani v pátek zdolali na domácím ledě v pátém finálovém zápase brněnskou Kometu a získali historicky druhý triumf v extralize.

Počasí

V úterý bude většinou polojasno, postupně místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia. Na horách kolem 14 stupňů