Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Do Česka přijíždí generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Na návštěvu Česka přijíždí generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Během dvoudenního pobytu v Praze jej čeká setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), prezidentem Milošem Zemanem i dalšími předními politiky. Jednat mají především o mírových misích OSN, reformě světové organizace, ochraně klimatu nebo lidských práv. Nevyhnou se ani aktuálním mezinárodním otázkám. Součástí programu je ale také přednáška na univerzitě nebo prohlídka protipovodňových zábran.

Schůzek V4 se budou účastnit i Slovinci a Rakušané

Země takzvané visegrádské skupiny (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko) se rozhodly, že jejich schůzek se v budoucnu budou účastnit i Slovinsko a Rakousko v rámci takzvaného Visegrádu plus. Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to v Lublani řekl nevyšší slovinský představitel Borut Pahor. Podle Zemana je přizvání dvou dalších zemí na pravidelné schůzky skupiny výsledkem dlouhodobých vyjednávání. Pro posílení kontaktů Visegrádu s Rakouskem a Slovinskem se český prezident vyslovil již při podzimní návštěvě Ukrajiny. Tehdy uvedl, že Lublaň je horkým kandidátem na vstup do visegrádské skupiny.

Zeman Slovincům předává zkušenosti z privatizace bank

Prezident Miloš Zeman dnes se slovinskou premiérkou Alenkou Bratušekovou jedná o kladech i záporech privatizace bank. Zemanova vláda ji před lety dokončila v České republice. Slovinsko převod finančních ústavů do soukromých rukou teprve čeká. Český prezident do Lublaně přiletěl ze srbského Bělehradu a na státní návštěvě ho doprovází asi pět desítek podnikatelů. Podle Zemana by se české firmy mohly zapojit do privatizačních projektů ve Slovinsku. O vstup na slovinský trh a obecně na Balkán usiluje například společnost Kofola. Firma na konci března potvrdila svou účast v tendru na koupi tamní společnosti Radenska d.d., která vyrábí stejnojmennou minerální vodu.

Premiér Sobotka: stát prodal podíl v OKD za tržní cenu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že stát v roce 2004 prodal podíl v důlní společnosti OKD za tržní cenu. Uvedl to v reakci na informace deníku Mladá fronta Dnes, podle nichž byla skutečná hodnota OKD v době prodeje pravděpodobně výrazně vyšší. Podle TOP 09 nese Sobotka jako tehdejší ministr financí za privatizaci politickou zodpovědnost. ODS považuje za pravděpodobné, že Česku Sobotka způsobil značnou škodu. Stát tehdy prodal 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun. V listopadu 2005 ale podle MfD začala Evropská komise privatizaci vyšetřovat kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. Evropská komise i Sobotkovo ministerstvo měly k dispozici posudek, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy přibližně 2,5krát více než byla cena prodejní. Reakci státu pro vyšetřování Evropské komise vypracovala podle deníku advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol., tedy zástupce kupce OKD, který měl přitom zájem na tom, aby se poskytnutí nepovolené veřejné podpory neprokázalo. Podle Sobotky Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora.

Sobotka se bude kvůli Babišovi zpovídat u přestupkového řízení

Praha 1 obdržela žádost o zahájení přestupkového řízení s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Zpovídat se má kvůli navržení Andreje Babiše (ANO) na post ministra bez toho, že by si od něj vyžádal lustrační osvědčení. Stejný podnět radnice dostala také proti prezidentu Miloši Zemanovi, s ním ale přestupkové řízení podle zákona vedeno být nemůže. Uvedl to starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Sobotka se vinen necítí a řízení se zúčastní. Na poslaneckou imunitu se odvolávat nebude. Ve správním řízení mu hrozí pokuta až 5000 korun. Babiš byl před listopadem 1989 členem komunistické strany. Je veden i v tzv. Cibulkových seznamech jako spolupracovník Státní bezpečnosti (StB). Sám však tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí.

ČT: Exministr Dlouhý se uchází o post šéfa Hospodářské komory

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý hodlá kandidovat na funkci prezidenta Hospodářské komory ČR. Řekl to České televizi (ČT). Šéfa komory budou delegáti volit v květnu. Současného prezidenta Petra Kužela vyšetřuje kvůli podezření z machinací s dotacemi policie i evropské orgány, uvedla ČT. Kužel pochybení popírá. Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství, a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl. Pak pracoval jako poradce společnosti ABB a banky Goldman Sachs a také vyučoval ekonomii na vysokých školách. Loni se chtěl v přímé prezidentské volbě ucházet o post hlavy státu, ale ministerstvo vnitra jeho kandidaturu odmítlo zaregistrovat kvůli nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších.

MfD: Bývalý šéf ČD Zelený dostane od drah šest milionů korun

Bývalý šéf Českých drah (ČD) Dalibor Zelený, který byl z funkce v únoru odvolán, dostane šest milionů korun za to, že rok nenastoupí ke konkurenci. Současné vedení drah ho vyzvalo, aby se takzvané konkurenční doložky vzdal, ale Zelený to odmítl, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Celkem si Zelený za své sedmiměsíční působení v ČD vydělal devět milionů korun. Doložka nebyla Zelenému vypočítána ze základního platu 250.000 korun, ale z průměru za poslední tři měsíce roku. Její výši tak ovlivnila zejména prosincová mzda, kdy Zelenému k jeho základnímu platu dozorčí rada přiznala ještě odměnu 750.000 korun. Po dobu jednoho roku proto bude od drah dostávat půl milionu korun měsíčně. Současný šéf ČD Daniel Kurucz řekl, že konkurenční doložku nešlo jednostranně zrušit. Zelený se jí prý sám nevzdal. Pokud by ji ale porušil, přijde o 12 platů a musí zaplatit i pokutu 144 milionů korun. Petr Žaluda, který drahám šéfoval před Zeleným, dostal při odchodu z firmy dvanáctimilionové odstupné. Neměl ale konkurenční doložku, proto si již založil firmu na nákladní železniční dopravu.

Reflex: Okamura odváděl ze své strany až milion měsíčně

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura vyváděl ze stranické kasy v listopadu a prosinci loňského roku peníze, píše v aktuálním čísle týdeník Reflex. Šlo o téměř milion korun měsíčně. Okamura podle časopisu hnutí fakturoval mediální a marketingové činnosti, které nemohl zvládnout. Okamura tato tvrzení odmítá a připravuje proti Reflexu právní kroky. Odklánění peněz bylo podle Reflexu prozrazeno díky výroční finanční zprávě, kterou musí každá politická strana předložit, a pak také postojem externího auditora Jiřího Balouna. Ten se odmítl pod účetní závěrku podepsat. Namítal, že fakturované činnosti se nesmějí překrývat s činnostmi, které souvisejí s vykonáváním funkce předsedy hnutí. Okamura podle mluvčího Jana Zilvara nemá s hnutím jakoukoli platnou smlouvu, na základě které by mu hnutí vyplácelo peníze. Podle něj již auditor dal k výroční zprávě hnutí výrok bez výhrad.

Úřady vybraly na dani fyzických osob meziročně o dvě miliardy víc

Lidé do úterý odevzdali 1,85 milionu daňových přiznání za rok 2013, na dani z příjmu fyzických osob úřady k 1. dubnu vybraly 6,3 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než loni. ČTK to sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Přiznání bylo třeba odevzdat a daň zaplatit právě do úterý, v případě využití služeb daňového poradce je pak termín do 1. července.

Babiš vyzval ministerstva, aby řešily kauzu protonového centra

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), aby se pokusili napravit situaci kolem Protonového centra Praha. Podle Babiše hrozí, že stát bude muset za provoz centra platit asi 15 miliard korun. V otevřeném dopise upozorňuje na to, že smlouvu mezi VZP a centrem podepsal v roce 2006 tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka, který byl zároveň zaměstnancem ministerstva zdravotnictví. Pečenka smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. "Smlouva sice jeví známky neplatnosti, ale VZP musí aktivně ochránit své pojištěnce, ale obecně i daňové poplatníky před rizikem vyplývajícím z toho, že případná arbitráž dopadne v neprospěch VZP," napsal Babiš. VZP by navíc podle ministra financí a vicepremiéra měla zvážit výměnu advokátní kanceláře, která pojišťovnu ve sporu zastupuje a kterou spoluvlastní exministr spravedlnosti Pavel Němec.

ČT: Policie podezřívá Kočí a Škárku z křivého obvinění Bárty

Policie začala vyšetřovat bývalé poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí v kauze údajné korupce ve straně Věci veřejné. Podezřívá je, že tehdejšího předsedu strany Víta Bártu křivě obvinili z uplácení. Informovala o tom Česká televize. Soud zhruba před rokem pravomocně rozhodl, že Bárta své stranické kolegy neuplácel. Obžaloba tehdy tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Lobbista Rittig odmítl v kauze Nagyová vypovídat na policii

Lobbista Ivo Rittig odmítl na policii vypovídat v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Řekl to při odchodu novinářům. Důvodem prý bylo to, že žalobce nebyl schopen vysvětlit, k čemu se má Rittig vyjádřit. Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi lobbista nedostal. Jeho právnička Katarína Kožiaková Oboňová upozornila, že její klient je v pozici obviněného, a finanční sankci by proto pokládala za donucování k výpovědi. Nejasnosti kolem předvolání zkritizoval před výslechem i obhájce Nečasové Eduard Bruna. Novinářům při svém příchodu na služebnu sdělil, že neví, k čemu má Rittig vlastně vypovídat, protože jediná spisová značka zahrnuje více kauz.

Soud v Jablonci poslal kvůli dotacím z EU do vazby šest lidí

Okresní soud v Jablonci nad Nisou vzal v souvislosti s policejním prověřováním liberecké pobočky ROP Severovýchod do vazby šest lidí. Mezi zadrženými je i bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik. Vyšetřování se dotýká rekonstrukce kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ale k případu nechce dávat žádné informace. Zeronik se před soudem zpovídá i v kauze údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu a ve Vesci. Hrozí mu 12 let vězení. Oba projekty, které policie údajně prošetřuje, připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), v níž býval Zeronik jednatelem. Rozdělování dotací v Česku provází několik kauz. Největší problémy provázejí Regionální operační program Severozápad, který rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policie prověřovala i rozdělování dotací z ROP Jihozápad a v souvislosti s kauzou bývalého středočeského hetmana Davida Ratha také ROP Střední Čechy.

Za vraždu dcery si matka odpyká 11 let

Žena, která předloni ve stanu u Borových Lad na Šumavě zavraždila svou dceru, si odpyká 11 let ve vězení. Dovolání pachatelky odmítl Nejvyšší soud (NS), řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Žena se k činu přiznala, dceři prý tak pomohla zbavit se utrpení. Odsouzená, která se zabývá esoterikou a věří v posmrtný život, se hájila tím, že dcera ji dlouhodobě přemlouvala ke společné sebevraždě. Nacházely se prý v bezvýchodné situaci a nemohly důstojně žít. Podle znalců matka netrpí žádnou psychickou chorobou, pouze poruchou osobnosti. Po činu se chtěla zabít sama, způsobila si však jen lehčí zranění. Když si šla k potoku pro vodu na zapití dalších prášků, potkali ji cyklisti, kteří zavolali záchranáře.

Amazon už hledá zaměstnance pro distribuční centrum v Dobrovízi

Americká internetová společnost Amazon už hledá zaměstnance pro distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy, které má vzniknout do poloviny roku 2015. V těchto dnech začalo nabírání pracovníků do manažerských a podpůrných pozic. Logistické pracovníky pro skladování a expedici zboží začne firma nabírat ve druhé fázi - na jaře 2015. Společnost plánuje během prvních tří let od otevření vytvořit 2000 stálých pracovních míst a dalších 3000 sezonních. Nové distribuční centrum v Dobrovízi vyroste poblíž pražského Letiště Václava Havla vedle centra pro vrácené zboží společnosti Amazon. Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává 97.000 lidí.

Ideal Automotive v nové hale u Stříbra zaměstná až 600 lidí

Německá společnost Ideal Automotive bude v průmyslové zóně Panattoni Park u Stříbra na Plzeňsku vyrábět součástky pro kufry automobilů. V nové hale, která by měla být připravena do třetího čtvrtletí letošního roku, nabídne práci až 600 lidí. Uvedla to společnost Accolade, která pro investora novou halu připravuje. Výši investice nezveřejnila. Společnost v Česku investuje už počtvrté. Jako první spustila výrobu v roce 1999 v Boru na Tachovsku, poté začala podnikat také ve Strakonicích a ve Stříbře. Ideal Automotive se specializuje na vývoj a výrobu textilních a plastových automobilových součástek. Kromě Česka má výrobní závody ještě v Německu a jeden v Mexiku.

Dánský Carlsberg kupuje 51 procent Žateckého pivovaru

Dánská pivovarnická skupina Carlsberg uzavřela dohodu o převzetí 51 procent Žateckého pivovaru. Carlsberg oznámil, že zařadí českou značku piva Žatec do svého portfolia a po převzetí ji bude moci uvést na vybrané trhy skupiny. Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě a úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Žatecký pivovar byl založen v roce 1801. Společnost má podle svého webu zhruba desítku produktů, včetně bezlepkového světlého ležáku vhodného pro spotřebitele trpící celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku.

Na dražbě v USA byl tradičně zájem i o díla českých autorů

Na dražbě fotografií aukční síně Sotheby´s byl v New Yorku zájem i o čtyři nabízená díla českých autorů. Všechna se prodala, přitom snímek Františka Drtikola nazvaný Nude (Akt) za mnohem více, než se odhadovalo. Podobně úspěšné bylo Abstraktní foto Jaromíra Funkeho, za něž také někdo zaplatil kolem dvou milionů korun. Uvedla to aukční síň na svém oficiálním webu. Akt Drtikola z roku 1929 se včetně poplatků prodal za 100.000 dolarů (asi dva miliony korun), přičemž předběžný odhad byl 30.000 až 50.000 dolarů. Česká fotografická avantgarda je uměleckou kategorií, která je na zahraničním trhu tradičně zastoupena lépe než na domácích aukcích.

Do kin přichází polský film Walesa: Člověk naděje

Do kin přichází film režiséra Andrzeje Wajdy nazvaný Walesa: Člověk naděje, který měl předpremiéru na pražském Febiofestu. Je portrétem polského dělnického vůdce a posléze klíčové osobnosti novodobých evropských dějin. Febiofest Wajdovi udělil cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Za nepřítomného režiséra ji převzal představitel titulní role tohoto snímku Robert Więckiewicz. Toho prý na tomto příběhu zaujal především lidský rozměr lídra odborového hnutí Solidarita Lecha Walesy.

Ve Francii vychází nový Kunderův román Slavnost bezvýznamnosti

Ve Francii vychází ve francouzštině nový román spisovatele českého původu Milana Kundery Slavnost bezvýznamnosti. V prvních komentářích k dílu ve Francii, kde Kundera léta žije, zazněla chvála. Podle deníku Le Figaro je tento román velkolepým návratem Kundery. Spisovatel, který měl v úterý 85. narozeniny, podle listu neztratil nic z umění strhnout oponu a vše obnažit. Autor proslulých románů Žert, Nesnesitelná lehkost bytí či Nesmrtelnost žije od poloviny sedmdesátých let ve Francii a stal se jejím občanem. Své poslední čtyři romány již napsal francouzsky a dosud nedal souhlas k jejich překladu do češtiny.

Památkou roku se stal obnovený kostel ve Štramberku

Památkou roku 2013 se stal kostel svaté Kateřiny ve Štramberku v Moravskoslezském kraji. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ocenilo jeho obnovu v prvním ročníku soutěže při zahájení konference v Písku. Komisi zaujala příkladná symbióza využití cenné památky po obnově, spojení duchovní činnosti s dalším společenským využitím. Kostel sv. Kateřiny je vrcholně gotická stavba z přelomu 14. až 15. století. Od roku 1935 kostelík chátral. Celkové náklady opravy v letech 2011 až 2012 dosáhly téměř pěti milionů korun, z nichž 92,5 procenta dotovala EU. Na 24. konferenci sdružení se do Písku sjeli zástupci téměř dvou stovek měst a obcí, které pečují o památkové rezervace nebo památkové zóny.

V Šumperku startuje festival Špek, přinese divadlo i koncerty

Koncerty, výstavu, divadelní představení i regionální speciality nabídne návštěvníkům festivalu Špek v Šumperku. Jde o přehlídku umění Olomouckého kraje, na které se představí známí regionální umělci. Devátý ročník přehlídky nabídne program na několika místech Šumperka po celý duben. ČTK to řekl dramaturg festivalu Ondřej Polák z šumperského Domu kultury. Pořadatelé pozvali například filmového historika, scenáristu, novináře a publicistu Pavla Taussiga, rodáka ze Zábřehu. Už v pátek proběhne přehlídka folkové, bluegrassové a country muziky se vzpomínkou na hudebníka Milana Žourka. V neděli se v domě kultury odehraje multimediální vzpomínkový pořad Pavla Nováka mladšího na jeho otce, který v 70. letech patřil mezi nejúspěšnější zpěváky české popmusic. V hudební nabídce bude na konci dubna také koncert skupiny Old time jazz band, legendárního swingového a jazzového tělesa z Loučné nad Desnou. Součástí festivalu bude i vystoupení tanečního mistra Jiřího Hrubého a výstava obrazů jednoho z nejtalentovanějších současných umělců Olomouckého kraje Petra Válka.

Sport

Hokejisté Komety Brno vyhráli v prvním zápase semifinále play off extraligy na ledě Sparty 5:2. Suverénní vítěz základní části byl po celý zápas střelecky aktivnější, brankáře Marka Čiliaka však překonal jen dvakrát. Kometa spoléhala zejména na rychlé protiútoky a tato taktika se jí vyplatila. Dvě branky vítězů vstřelil Hynek Zohorna. V druhém semifinálovém duelu porazil Třinec 4:0 hosty ze Zlína. Série pokračují ve čtvrtek opět v Praze a v Třinci.

Hokejisté Lva Praha porazili v úvodním semifinále play off Kontinentální ligy Lokomotiv Jaroslavl 3:0. V O2 areně tak vyhráli poprvé po pěti předchozích nezdarech. Domácím pomohly v první třetině dva góly Ondřeje Němce a Jakuba Klepiše, které dělilo 45 vteřin. Třetí branku přidal Niko Kapanen. Druhé finálové utkání Západní konference se hraje v pátek na stejném místě od 19 hodin.

Zlínský bek Petr Zámorský byl potrestán zákazem startu ve třech zápasech hokejové extraligy za zákrok na třineckého útočníka Martina Růžičku.

Bývalé hokejové hvězdy jako František Kučera, Josef Řezníček, Richard Žemlička nebo Vladimír Caldr se představí v sobotu na českobudějovickém zimním stadionu. Od 17:00 nastoupí proti bývalým hráčům Německa. České mužstvo, v němž mimo jiné figurují medailisté z olympijských her nebo mistrovství světa, povede jako trenér Jan Havel se svými asistenty Milanem Novým a Jaroslavem Pouzarem.

Radek Štěpánek zahájí čtvrtfinále tenistů v Davisově poháru proti Japonsku. Česká dvojka obhájců titulu se utká s Tacumo Item a v druhé páteční dvouhře na tvrdém povrchu v tokijském Ariake Coliseu nastoupí Lukáš Rosol a Taro Daniel. O pořadí zápasů rozhodl los.

Tenistka Karolína Plíšková si na antuce v Monterrey zahraje letos podruhé čtvrtfinále turnaje WTA. Dvaadvacetiletá česká hráčka porazila ve druhém kole Chorvatku Donnu Vekičovou 4:6, 6:2, 6:3 a o semifinále bude bojovat s třetí nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska.

Hráči curlingu v čele se skipem Jiřím Snítilem skončili sedmí na mistrovství světa v Pekingu a o místo vylepšili dosud nejlepší české umístění. Reprezentanti v posledním dnu šampionátu porazili podle očekávání Dánsko 8:7 a Rusko 10:6 a celkově skončili s pozitivní bilancí šesti výher a pěti porážek.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, během dne místy až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C, na Šumavě až 18 °C.